FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

View previous topic View next topic Go down

Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by momong on Thu 30 Apr 2009, 7:55 am

AMO
Complete® MoisturePlus™ Contact Lens Solution Linked to Microbial Keratitis


New Eye Infection, AMO Recall its Complete MoisturePlus Contact Lens Solution
A
Dangerous Contact Lens Solution Linked to Acanthamoeba Keratitis &
Microbial Keratitis in Addition to Fungal Keratitis. Have your eyes
been, once again, placed in danger of Bacterial Eye Infections, vision
damage, or loss of sight?

On May 25, AMO (Advanced Medical Optics) announced a recall of
their 'No Rub' Complete MoisturePlus Multipurpose Contact Solution.
Although the company stands by its product and casts the blame on
contact lens wearers who 'improperly store, disinfect or handle' their
contact lenses, the CDC forced AMO to recall Complete Moisture Plus.


This Complete Moisture Plus recall is not so distant from
Bausch & Lomb's recall of ReNu with MoistureLoc, which caused
serious injury to many contact lens wearers. AMO's press release states
they have known since January of 2005 about at least 46 patients who
claimed to have contracted a unique form of keratitis from the AMO
Recall solution.

This
keratitis is called 'acanthamoeba keratitis (AK)'. From all
indications, AMO Moisture Plus recall was delayed as long as Bausch did
in coming forward and recalling the product; potentially exposing an
untold number of unsuspecting contact lens wearers to this painful (AK)
infection that can cause permanent vision loss or blindness.




Other
reports seem to illustrate a company who knew about the potential link
between (AK) and their Complete MoisturePlus Multipurpose Solution
since as early as 2004. In 2004, the infection first occurred in more
than a dozen people against the normal count of one or two in a year.
Dr. Elmer Tu, an ophthalmologist at the University of Illinois,
Chicago, along with other doctors attended around 35 patients from May
2003 to September of 2006, 55% of whom were infected due to usage of
AMO Complete MoisturePlus recall solution.

According to Dr. Tu, AMO's Complete MoisturePLUS solution is not
defective. It is just not designed to provide a shield to the eyes when
they're exposed to soil or water where the risk of bacterial infection
is significant. Julie Zawisza, an FDA spokes person, said,' The
solution is not marketed to protect against the amoeba. But it's
supposed to be free of any type of microorganisms. It's not supposed to
result in anyone getting an infection.'

Once again, one must wonder what corporations who suspect problems
with their products are thinking when they wait one, two, or more years
before warning the public about a potential hazard provoked or caused
by their product. We wonder how much injury must occur before corporate
dollars are sufficient.

Acanthamoeba keratitis
& Microbial Keratitis patients suffer symptoms very similar to
other common bacterial eye infection, but the AK infection can result
in the loss of eye sight. If you experience symptoms, including the
following, we encourage you to first immediately seek treatment from an
experienced, eye care professional:

' Eye pain
' Eye redness and soreness
' Hypersensitivity to light
' Reduction in visual acuity
' Temporary or, at the worst, permanent blindness


Benda ni kawanku yang e-mail pada aku... so aku cuma nak share dgn suma je. believe it or not...its up 2 u la aa.. adios..
Neutral
avatar
momong
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : c'ni makmal
Gender : Female
Jumlah Post : 159
Umur : 32
Tarikh Register : 25/03/2009
Reputation : 0
Points : 3237

Character sheet
Mutiara Kata saya: Happiness keeps you sweet,Trails keep you strong,Sorrows keep you human,Failures keep you humble,Success keeps you Glowing,But GOD keeps you going...

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by aieyda on Thu 30 Apr 2009, 12:30 pm

erm..
mmg bnyk keburukan pakai contact lens ni..
pnh masa pektikel lu,staff2 kat mikrob tak bagi pakai contact lens dlm lab mikrob sbb takot kene jangkitan..katanya kalau buleh jgn pakai contact lens dlm lab..
masa cmi lu pnh ckp kalau nak buang sarang labah2 pun kene hati2 sbb buleh jd jangkitan (lupa jangkitan pe) tak silap fungus dlm mata
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5403

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by aieyda on Thu 30 Apr 2009, 12:31 pm

eh,keratitis tu bukannye ada kat kelopak mata atas ke..
kalau tak silap bila bnyk2 dia warna putih,kata sowng optometris lu..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5403

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by nied on Thu 30 Apr 2009, 1:48 pm

mmg r de kbrukkan...tp kalu kita pndai jaga kbrsihan mata n contact lens kita sbrg jangkitan bleh dikurangkn..aku kai gk contact lens nie tp kekdg kai......yg pnting kbrsihan msti kna jg
avatar
nied
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : penolong pegawai perubatan u29
Gender : Male
Jumlah Post : 375
Umur : 41
Tarikh Register : 31/12/2006
Reputation : 3
Points : 4086

Character sheet
Mutiara Kata saya: jgn merungut jika diberi tugas,lakukan dgn penuh rela,jgn cepat mngeluh,penuhkan jiwa dgn redha,jgn cepat putus asa,kuatkan semangat tekadkan azam....hidup biar berpedoman supaya sentiasa diberkati ALLAH

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by noriatul on Thu 30 Apr 2009, 2:10 pm

setuju dgn nied...kadang2 tu bila dh sakit batang hidung ngn telinga..aku guna gak contact lens...bagi kelainan sikit hehehehe!!!
tapi kebersihan mmg kena titik berat la...jgn pakai contact lens dlm bilik air...kat dlm bilik air tu kan penuh mikrob merbahaya...
avatar
noriatul
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 1792
Umur : 32
Tarikh Register : 09/01/2008
Reputation : 10
Points : 3593

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by aieyda on Thu 30 Apr 2009, 3:18 pm

pakai contact lens mmg kene jaga kebersihan betul2..
sekali sekala nak melawa,nak dating leh la pakai...
buat yang pertama kali nak pakai jumpala optometris yang bertauliah dan bagi serba sikit penerangan ttg pemakaian,penjagaan dan cara mencuci contact lens..

p/s:penah paai sebelah contact lens sbb sebelah contact lens aku jatuh..hahahahaa
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5403

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by rieyna168 on Thu 30 Apr 2009, 8:06 pm

setuju menggunakan contact len tu byk keburukkannya kalo tak jaga kebersihan.Rina ada cerita tragis ttg contact len ni.kwn rina meninggal berpunca dari penggunaan yg salah contact len ni..walaupun ianya bkn penyebab utama,tp menyumbang kepada punca kematian dia. Sad

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8383

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by kainkapan on Fri 01 May 2009, 12:06 am

waaaaaaaaaaaa takut lorrrrrrrrrrrrr
avatar
kainkapan
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Negeri :
Jawatan : PenGGaLi KuBuR
Gender : Male
Jumlah Post : 324
Umur : 35
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 4149

Character sheet
Mutiara Kata saya: MALU mu ialah mahkota yang tidak perlukan singgahsana tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama, Tiada siapa yang dapat merampasnya melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by aieyda on Fri 01 May 2009, 7:50 am

@rieyna168 wrote:setuju menggunakan contact len tu byk keburukkannya kalo tak jaga kebersihan.Rina ada cerita tragis ttg contact len ni.kwn rina meninggal berpunca dari penggunaan yg salah contact len ni..walaupun ianya bkn penyebab utama,tp menyumbang kepada punca kematian dia. Sad

aiii..dasat jgk..
setahu aku buleh sbbkan buta je..
ni buleh sbbkan kematian plak..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5403

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by nied on Sat 02 May 2009, 8:09 am

kazen aku bleh kai contact lens...ph2 blk umah trtido...sok pg mt merah....lens tah k mn...nasib xbuta. ish..ish..cuai tol!

aku xbleh igat dlu ms mula2 nk try kai c/lens kt kdai aku pai mnangis2 brcucuran air mt....dkt 2jam xgk bleh lekapkn kt mt pai bdk sales 2 bored...last2 aku bw blk kai umah.....kt umah skli lg aku mnangis hahahhahha
sadis nangis
avatar
nied
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : penolong pegawai perubatan u29
Gender : Male
Jumlah Post : 375
Umur : 41
Tarikh Register : 31/12/2006
Reputation : 3
Points : 4086

Character sheet
Mutiara Kata saya: jgn merungut jika diberi tugas,lakukan dgn penuh rela,jgn cepat mngeluh,penuhkan jiwa dgn redha,jgn cepat putus asa,kuatkan semangat tekadkan azam....hidup biar berpedoman supaya sentiasa diberkati ALLAH

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by momong on Sun 03 May 2009, 1:30 pm

Actually aku pun pki contact lens juga...hehe... mungkin sbab tu la kawan aku email benda ni pada aku. Kita-kita yang rabun ni nak juga merasa pemandangan tanpa kacamata, kan..
Kebersihan tu mmg lah first priority kalau nak pakai contact lens. Tapi kan kalaulah solution utk merendam contact lens tu telah dicemari oleh kuman ameba tanpa kita sedari/tahu, di situlah problemnya.
& kenyataannya, mmg ada spp ameba yang boleh menyebabkan kematian melalui jangkitan mata (termasuklah melalui penggunaan c/lens). Tapi setahu aku kes kematian ni pernah berlaku di luar negara. Tapi..,kebanyakan jenama utk merendam c/lens dikeluarkan dr negara luar kan...
Email ni ada gambar sebenarnya, tapi aku x pandai nak paste utk bg korang suma nampak...maklum lah, aku junior yang baru nak belajar... Embarassed hehe .. sorry la a..
avatar
momong
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : c'ni makmal
Gender : Female
Jumlah Post : 159
Umur : 32
Tarikh Register : 25/03/2009
Reputation : 0
Points : 3237

Character sheet
Mutiara Kata saya: Happiness keeps you sweet,Trails keep you strong,Sorrows keep you human,Failures keep you humble,Success keeps you Glowing,But GOD keeps you going...

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by momong on Mon 04 May 2009, 9:50 am

@momong wrote:Actually aku pun pki contact lens juga...hehe... mungkin sbab tu la kawan aku email benda ni pada aku. Kita-kita yang rabun ni nak juga merasa pemandangan tanpa kacamata, kan..
Kebersihan tu mmg lah first priority kalau nak pakai contact lens. Tapi kan kalaulah solution utk merendam contact lens tu telah dicemari oleh kuman ameba tanpa kita sedari/tahu, di situlah problemnya.
& kenyataannya, mmg ada spp ameba yang boleh menyebabkan kematian melalui jangkitan mata (termasuklah melalui penggunaan c/lens). Tapi setahu aku kes kematian ni pernah berlaku di luar negara. Tapi..,kebanyakan jenama utk merendam c/lens dikeluarkan dr negara luar kan...
Email ni ada gambar sebenarnya, tapi aku x pandai nak paste utk bg korang suma nampak...maklum lah, aku junior yang baru nak belajar... Embarassed hehe .. sorry la a..

SORRY...ada pmbtlan skt... wlupun mmg ada spp ameba yg blh mnybbkn kematian (cthnya Naegleria spp.), ameba dr Acanthamoeba spp (yg biasa dikaitkan dgn pngunaan c/lens) mnybbkn keratitis, buta & infeksi saraf pusat (GAE)...
avatar
momong
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : c'ni makmal
Gender : Female
Jumlah Post : 159
Umur : 32
Tarikh Register : 25/03/2009
Reputation : 0
Points : 3237

Character sheet
Mutiara Kata saya: Happiness keeps you sweet,Trails keep you strong,Sorrows keep you human,Failures keep you humble,Success keeps you Glowing,But GOD keeps you going...

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by phenthara on Thu 07 May 2009, 3:58 pm

aku nk pkai kontek lens.. cm lawa jer.. ade x yg mcm mata sharingan?
avatar
phenthara
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Unit Trust Consultant (Public Mutual)
Gender : Male
Jumlah Post : 66
Umur : 31
Tarikh Register : 09/04/2009
Reputation : 2
Points : 3095

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by aieyda on Thu 07 May 2009, 5:33 pm

nak elakkan drpd infeksi bakteria ada je tpt simpan contact lens yg antibakteria..tp tak tau la berkesan atau tak..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5403

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by izah84 on Fri 08 May 2009, 3:56 pm

masa sy khwn je pakai c/lens.pas khwn husband dah tak bg pakai lens.rasa rugi sbb c/lens mahal.kena order sbb jenis torik...tp bila baca ttg s/e ni, risau jdnya...

----Forum Paramedik Malaysia-----




do the best,be the best, bcoz ur the best..
avatar
izah84
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 172
Umur : 32
Tarikh Register : 19/01/2007
Reputation : 3
Points : 3835

Character sheet
Mutiara Kata saya: ikhlas utk segalanya..

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by nick_princess on Tue 19 May 2009, 7:49 am

saya pom pakai...huhu...kadang2 solution tak tukar baru...t time ader game la...terlupa bawak solution extra...huhu...

nick_princess
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pelajar sains sukan
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 29
Tarikh Register : 19/05/2009
Reputation : 0
Points : 2961

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by rieyna168 on Thu 21 May 2009, 1:01 pm

@aieyda wrote:

aiii..dasat jgk..
setahu aku buleh sbbkan buta je..
ni buleh sbbkan kematian plak..

ni kisah benar ida..time rina training dulu,final year taun 2003..kwn rina kena chicken pox.so,dia ni kena kuarantin sorang2 dlm bilik berasingan.takut ktorg yg lain kena jangkitan.masa tu,ktorg posting out..keja kat hosp lah kiranya.kwn rina ni,dia xbukak2 contact lens dia selama 5 hari.maybe dia pun x alert masa tu sbb dia pun tgh kena chicken pox tu.lepas tu kan,dia dah kira ok sikit..ktorg byk2 pegi melawat dia,tgk2 dianye anak mata tu dah mcm juling2 ikan.dlm masa yg sama,dia mengalami pening2 kepala.mmg sebelum ni pun dia mmg selalu pening2.ktorg ingt pening biasa sampai 1 hari lepas tu,dia pengsan.dia kena admit n wat ct scan sbb mata dia nampak cam lain.hasil scan..rupa2nya dia ada brain tumor.we all terkejut dia terus meninggal lepas seminggu je dimasukkan ke wad.hasil report dr surgeon,penyebab utama adalah jangkitan otak yg dibawa oleh virus chicken pox tu yg merebak direct melalui penggunaan kontact lens dia. Sad Sad
buat sesapa yg guna contact lens tu,jagalah kebersihan baik2..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8383

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by nur ana on Wed 28 Oct 2009, 12:24 pm

takutnye....nauzubillah...
avatar
nur ana
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 29
Tarikh Register : 02/12/2007
Reputation : 0
Points : 3536

Character sheet
Mutiara Kata saya: beranilah bermimpi..

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by sweeties on Thu 29 Oct 2009, 6:31 am

sweeties pown gn c'lens gak...
stakat ni jaga betl la..lau dah pakai ms keje siang hari slama 8j..
mlm nk kuar dah x pakai lagi dah....kesian kat mata...
doktor kata lau x der raser sakit2.senak,mata berair..ok la tu...
jnji kna jg kebersihn....insyaAllah selamat...
mudah2an...mata eden x der pe2 la
avatar
sweeties
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : mIsI
Gender : Female
Jumlah Post : 1049
Umur : 35
Tarikh Register : 15/11/2008
Reputation : 3
Points : 4255

Character sheet
Mutiara Kata saya: YaNg TeRiNdAh HaNyAlAh SeMeNtArA

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by falci on Sun 01 Nov 2009, 9:02 am

kalau kerja di makmal, lebih2 lagi makmal mikrobiologi, tak digalakkan menggunakan contact lenses.

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4817

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by sweeties on Mon 02 Nov 2009, 3:28 pm

misi boleh kot???
avatar
sweeties
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : mIsI
Gender : Female
Jumlah Post : 1049
Umur : 35
Tarikh Register : 15/11/2008
Reputation : 3
Points : 4255

Character sheet
Mutiara Kata saya: YaNg TeRiNdAh HaNyAlAh SeMeNtArA

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by nied on Sat 14 Nov 2009, 4:42 pm

wow....takutnyaaaaaaa story rieyna!nied dh lm xkai cntact lens nie........
avatar
nied
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : penolong pegawai perubatan u29
Gender : Male
Jumlah Post : 375
Umur : 41
Tarikh Register : 31/12/2006
Reputation : 3
Points : 4086

Character sheet
Mutiara Kata saya: jgn merungut jika diberi tugas,lakukan dgn penuh rela,jgn cepat mngeluh,penuhkan jiwa dgn redha,jgn cepat putus asa,kuatkan semangat tekadkan azam....hidup biar berpedoman supaya sentiasa diberkati ALLAH

View user profile

Back to top Go down

Re: Dedicate 2 anyone who wears contact lens..

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum