FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

View previous topic View next topic Go down

PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi????

Post by atokpencen on Fri 08 May 2009, 4:44 pm

PS Fizik (BSc), dalam delima perjawatan. Tak sudi diletakkan di bawah JuruXray (Diploma). What's your comment sir, madam?
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3541

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by hoho on Sun 10 May 2009, 4:29 pm

of course la diaorg xnak bwh jxr. some of them have master in their field. hahaha. lu pikir la sendiri

hoho
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : petani
Gender : Male
Jumlah Post : 15
Umur : 47
Tarikh Register : 10/05/2009
Reputation : 0
Points : 3163

View user profile

Back to top Go down

So in the first place why Jabatan Pengimejan Put Peg Fizik under J XR?

Post by atokpencen on Wed 13 May 2009, 2:02 pm

@hoho wrote:of course la diaorg xnak bwh jxr. some of them have master in their field. hahaha. lu pikir la sendiri

I think Jabatan pengimejan have to restructure their organization chart.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3541

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by second on Fri 22 May 2009, 11:40 pm

salam!
it's not totally true! there is PS Fizik in some GH and JKN!
Tak tau mereka ni di bwh siapa? Maybe because of 'conflict of duty' yg menyebabkan mereka2 ni belum diterima secara total d bwh bumbung 'Radiology' sbb masih ada perkhidmatan sokongan hosp (Pantai, Radicare etc) yg menjalankan tugas2 berkaitan QA, T&C, Radiation Safety dll di hospital. Unless diorg boleh justify tugas dan t/jwb dorg. melihat pd perkembangan semasa, bila dah ada JXR degree nnti-lg bertambah kalut sbb masing2 nak berebut tugas..... ntah la...sama2 kita pikir! TQ for the concern!
avatar
second
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : M.I.T / M.I.P
Gender : Male
Jumlah Post : 122
Umur : 40
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 0
Points : 3908

Character sheet
Mutiara Kata saya: TUAH kah yang benar atau JEBAT kah yang benar???

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by arif fahmi on Sat 30 May 2009, 10:26 am

Assalamu'alaikum...Salam persahabatan untuk kita semua...
Maaf, saya dari Lombok-Indonesia, Kebetulan saya radiografer dan telah menyelesaikan study Fisika medik ( Medical Physics ) di Diponegoro University. Fisikawan Medik meski telah menjadi tenaga fungsional sendiri (baru), namun masih masuk dalam lingkup radiologi, yakni sebagai Quality Control peralatan radiologi dan bertanggung jawab terhadap paparan radiasi.
Terima kasih.
Wassalamu'alaikum.
Regards,
Arif Fahmi,S.Si

arif fahmi
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Fisikawan Medis
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 39
Tarikh Register : 30/05/2009
Reputation : 0
Points : 3123

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by second on Tue 02 Jun 2009, 8:46 am

@arif fahmi wrote:Assalamu'alaikum...Salam persahabatan untuk kita semua...
Maaf, saya dari Lombok-Indonesia, Kebetulan saya radiografer dan telah menyelesaikan study Fisika medik ( Medical Physics ) di Diponegoro University. Fisikawan Medik meski telah menjadi tenaga fungsional sendiri (baru), namun masih masuk dalam lingkup radiologi, yakni sebagai Quality Control peralatan radiologi dan bertanggung jawab terhadap paparan radiasi.
Terima kasih.
Wassalamu'alaikum.
Regards,
Arif Fahmi,S.Si

TQ, for sharing!
avatar
second
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : M.I.T / M.I.P
Gender : Male
Jumlah Post : 122
Umur : 40
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 0
Points : 3908

Character sheet
Mutiara Kata saya: TUAH kah yang benar atau JEBAT kah yang benar???

View user profile

Back to top Go down

Pegawai Fizik

Post by atokpencen on Wed 03 Jun 2009, 12:30 pm

Ada di JKN dan Hospital besar. kalau di Sabah mereka banyak menjalankan monitoring di Swasta, Kesihatan.
Tapi skop apa atok kurang tahu.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3541

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by bangkai on Wed 17 Jun 2009, 1:26 pm

Rasanya xada pun xpala buat masa ni..
keja jalan jugak.

bangkai
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pengangkatanggur
Gender : Male
Jumlah Post : 28
Umur : 38
Tarikh Register : 06/11/2008
Reputation : 0
Points : 3329

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by pasirputih on Thu 18 Jun 2009, 9:29 pm

betul tu..
aku sokong. xda pun xpe. x membantu apa2 pun.
kerja kita jalan jugak..
avatar
pasirputih
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : jxr
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 35
Tarikh Register : 27/12/2008
Reputation : 0
Points : 3287

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by pianz_xray on Sun 30 Aug 2009, 10:25 pm

kt tmpt aku minah ni just jage kunci2 bilik kt deparment.... Very Happy
avatar
pianz_xray
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : JXR
Gender : Male
Jumlah Post : 48
Umur : 35
Tarikh Register : 21/01/2008
Reputation : 0
Points : 3620

Character sheet
Mutiara Kata saya: ................

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by imzal82 on Sun 02 Jan 2011, 6:42 pm

pegawai fizik mana kerja kat radiolgi la..diorg kerja di satu unit nama fizik perubatan..diaorg bertanggungjawab pasal keselamatan sinaran ni...radiologi yg berkuasa adalah radiologist jer la

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 35
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 4011

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by makcikpsf on Fri 18 Nov 2011, 10:00 pm

XDA XPA....wah ...moderator dah kata jgn ada unsur unsur menghina mana mana pihak
kenapa ek masa iso hari tu kalau tanya ttg apa yg tlh direkodkan utk radiasi?xde juga....bla bla bla...tut tut tut xde juga.....kehkehkeh.....belaja la fizik baru tau.....kita org xdak plak nak kecil kecilkan u ollssss radiografer...ish ish ish....
kenapa nak dok bwh juru xray?apa yg depa tau konsep kuantum fizik etc etc?yg kita org ni ada teringin ka nak ambil tugas u ollsssss tu?

makcikpsf
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : psf
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 38
Tarikh Register : 18/11/2011
Reputation : 0
Points : 2221

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by aliem on Mon 10 Sep 2012, 9:29 pm

ni pada pendapat dan pandangan saya,
seelok-eloknya jangan kita memandang rendah atau pun tinggi terhadap sesuatu jawatan tanpa penyelidikan terlebih dahulu.
Apa yang dapat kita perhatikan pegawai fizik yang dihantar kemana mana hospital ini kebanyakkannya yang baru graduate,hospital merupakan tempat pertama beliau untuk menimba pengalaman dan pengetahuan untuk berkerja dibawah kementerian kesihatan.kebanyakan mereka ini datangnya dari bidang yang cukup luas namun biasanya mereka ini senantiasa cuba mendalami dalam bidang kerja yg baru,apabila kemahiran mereka telah mencapai seperti yang diperlukan biasanya mereka ini akan dinaikkan pangkat untuk bertugas di jabatan kesihatan negeri masing masing dan begitulah seterusnya,
pada pandangan saya la,sorry kalau salah

aliem
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juru x-ray
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 44
Tarikh Register : 07/06/2007
Reputation : 0
Points : 3848

View user profile

Back to top Go down

Re: PEGAWAI SAINS (fizik)......Tiada tempat di Jabatan Radiologi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum