FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

juruteknologi makmal perubatan

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

juruteknologi makmal perubatan

Post by moi on Sat 24 Mar 2007, 7:03 am

afro tugas seorang juruteknologi makmal

moi
Guest


Back to top Go down

ape tugas-tugas juruteknologi makmal perubatan???

Post by farihah on Tue 03 Apr 2007, 6:42 am

assalamualaikum dan selamat sejahtera....saya ingin tahu tentang tugas-tugas seorang juruteknologi makmal perubatan???

farihah
Guest


Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by MaStErMiNd on Tue 10 Apr 2007, 12:05 pm

diharap ada MLT dapat bantu adik kita yang berminat dengan kerjaya MLT nih..

----Forum Paramedik Malaysia-----






http://forumparamedik.blogspot.com/

MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 426
Umur : 41
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11236

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by man on Thu 17 May 2007, 10:52 am

tugasnya ....menjadi penyiasat disebalik pintu....

man
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 13
Umur : 45
Tarikh Register : 17/05/2007
Reputation : 0
Points : 3492

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by eila on Thu 17 May 2007, 1:20 pm

Diantara orang yang terpenting kat spital/klinik la kiranye......
Xde mlt, Dr pn xleh diagnosis penyakit patient 2.......

eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 33
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3491

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN

Post by ROBBY on Fri 24 Aug 2007, 9:18 am

Basketball SAYA MERUPAKAN BAKAL PEMEGANG DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN,JADI SAYA INGIN BERTANYA.ADAKAH SELEPAS SAYA TAMAT DIPERINGKAT DIPLOMA SAYA TERUS BOLEH BERKERJA SEBAGAI SEORANG JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN?DAN BERAPAKAH GAJI SEORANG JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN?

ROBBY
Guest


Back to top Go down

DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN

Post by ROBBY on Fri 24 Aug 2007, 9:20 am

Basketball SAYA MERUPAKAN BAKAL PEMEGANG DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN,JADI SAYA INGIN BERTANYA.ADAKAH SELEPAS SAYA TAMAT DIPERINGKAT DIPLOMA SAYA TERUS BOLEH BERKERJA SEBAGAI SEORANG JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN?DAN BERAPAKAH GAJI SEORANG JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN?

ROBBY
Guest


Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by falci on Fri 24 Aug 2007, 10:16 am

Robby,

Diploma anda dari mana? KKM?

Andai KKM(kementerian kesihatan malaysia) mungkin anda terus ditawarkan pekerjaan sebaik sahaja tamat pembelajaran..

Gaji permulaan pada P1T6

untuk tanggagaji, sila tujuk ke website JPA.


Last edited by on Fri 24 Aug 2007, 4:31 pm; edited 1 time in total

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4624

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by zaki78 on Fri 24 Aug 2007, 10:34 am

tugas mlt ialah membantu doktor dlm mendiagnos penyakit iaitu menjalankan sebarang ujian yg melibatkan sebarang contoh yg diambil drpd tubuh manusia (spt darah, kahak, nanah, csf, kencing, najis, tisu manusia dan apa2 yg terdapat pada tubuh manusia)

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3619

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by falci on Fri 24 Aug 2007, 10:49 am

bidang MLT dibahagikan kepada 7 disiplin secara umumnya
a. Mikrobiologi- Unit kajikuman
b. Parasitologi- Unit Kajiparasit
c. Patologi Kimia- Unit ujian biokimia(LFT, BUSE, drugs....)
d. Haematologi- Kajidarah (kadar hemoglobin, kiraan jumlah sel darah etc..)
e. Immunohaematologi-Tabung darah
f. Cytology-Kajisel (pap smear, Sperm Count, smear for malignancy etc..)
g. Histopathology- kajitisu (tisu biopsy atau autopsy)

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4624

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by eila on Thu 13 Sep 2007, 10:08 am

bertugas di makmal klinik kesihatan semua disiplin kena tahu...almaklumlah sekarang kat klinik2 kesihatan pn dah ada pakar...macam pemintaan yang diorang boleh buat...

eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 33
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3491

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by tornado5807 on Thu 13 Sep 2007, 10:52 am

Tugas MLT yg paling-paling penting ... selain dari tugas2 di atas...

TANGGUNGJAWAB,DISPLIN. DAN KERJABERPASUKAN...

Kalu ini tak ada, emmmmmm ... maka segala tugas yg lain akan jadi susah...!

tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 40
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3516

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by zaki78 on Sat 15 Sep 2007, 9:55 am

kira tornado5807 ni mlt yg bertanggungjawab,displin dan kerjaberpasukanlah. dah dpt anugerah cemerlang!!!

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3619

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by tornado5807 on Sat 15 Sep 2007, 9:56 am

Tak dapat lagi..
Kita ni sapa org nak pandang...!
Insyallah .. next time dapatlah tu..!
ehehehhehehehehe

tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 40
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3516

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by herpes simplex on Sat 15 Sep 2007, 10:11 am

tonnado mmg mlt yg berdedikasi....komited pd kerja...tu yg hr2 dia blh online dlm forum nie!!!!muahmuahmuahahahahahahaha

herpes simplex
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : mlt jugok
Gender : Male
Jumlah Post : 135
Umur : 36
Tarikh Register : 03/08/2007
Reputation : -2
Points : 3409

Character sheet
Mutiara Kata saya: IMAN TAK DAPAT DIWARISI DARI SEORANG AYAH YG BERTAKWA

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by tornado5807 on Sat 15 Sep 2007, 10:46 am

Hai.. bulan posa pon dan lagi mengutuk tu !!!...

tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 40
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3516

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by true_matter on Thu 27 Sep 2007, 7:30 pm

farihah wrote:assalamualaikum dan selamat sejahtera....saya ingin tahu tentang tugas-tugas seorang juruteknologi makmal perubatan???
waalaikumsalam..........slamlekum lah balik bleh?.......
tugas kitorang lebih menjurus kepada menjalankan ujian dan/atau mengawasi proses proses ujian dimana kitorang menentuukur ujian tu boleh percaya atau tidak....
dah tu kitorang , kene jugak menentukan bende yang nak diuji tu sesuai dengan ujian atau tidak, ( atau hanya permintaan yang mengarut dari pelanggan ?????) dah tu kene bagi nasihat yang wajar kepada pelanggan tentang ujian yang ditempah tu, perlu ke, tak perlu ke untuk pendiagnosan . tapi part ni yang susah , sebab biasanya kebanyakan customer memang ego sebab dia belajar tinggi, lebih kurang lapan belas tingkat lebih tinggi dari kitorang : so buat ape dengar cakap diploma man kan kan kan......
begitulah serba sedikit cerita mlt ni, ade banyak lagi kalu nak dengar, tapi kene slalu masuk forum ni.......tapi kalu nak saye cerita table la, saye sibuk sikit. walaumacammanapun ramai lagi kengkawan saya yang bleh cerita, ok see you thank's kerana bertanya coz jarang orang nak amik tau hal kitorang ni ngutuk + mnyusahkan ade la

true_matter
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : agakne
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 39
Tarikh Register : 24/09/2007
Reputation : 0
Points : 3360

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by true_matter on Thu 27 Sep 2007, 7:35 pm

kire bab bende bende yang orang lain tak gamak nak pegang, nak cium , nak tengok tu serah kat kitorang la

true_matter
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : agakne
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 39
Tarikh Register : 24/09/2007
Reputation : 0
Points : 3360

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by Cik Pah on Mon 22 Oct 2007, 4:32 am

hek..hek..hek.. tul kata true_matter tuh yang tak gamak pegang sume MLT amik Very Happy

Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1966
Umur : 35
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4162

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by ROZIAH on Mon 05 Nov 2007, 4:43 am

bkn senang jd mlt ni kan cik pah....mencabar!

ROZIAH
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 61
Umur : 35
Tarikh Register : 01/11/2007
Reputation : 0
Points : 3322

Character sheet
Mutiara Kata saya: sampoiiii

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by ellyza83 on Mon 05 Nov 2007, 9:46 am

stuju sgt ngn kt2 cpah2,klau nk enjoy life mai la kje kt klinik kesihatan..

ellyza83
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 17
Umur : 33
Tarikh Register : 04/11/2007
Reputation : 0
Points : 3316

View user profile

Back to top Go down

Tugas MLT

Post by Muhamad Ludfi on Tue 11 Dec 2007, 6:43 am

Terlalu luas bidang ni..nak terang pun susah

Muhamad Ludfi
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : JTMP
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 42
Tarikh Register : 09/11/2007
Reputation : 0
Points : 3314

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by Muhamad Ludfi on Tue 11 Dec 2007, 6:45 am

kepada semua MLT,
Ini ada bidang baru untuk MLT.
Perubatan Nuklear.
Sesiapa berminat sila email

Muhamad Ludfi
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : JTMP
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 42
Tarikh Register : 09/11/2007
Reputation : 0
Points : 3314

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by kumbang seekor on Tue 11 Dec 2007, 6:54 am

buka laman web kkm moh
masuk kt latihan separa perubatan
dalam 2 semua penerangan mngenai JTMP ada kt dlam web 2

kumbang seekor
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : jtmp
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 39
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 0
Points : 3370

Character sheet
Mutiara Kata saya: semua aku sapu

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by adzmierz on Wed 26 Mar 2008, 11:06 am

mintak la keje mlt kat universiti awam...baru rasa kerja mlt ni lain ckit he2

adzmierz
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : juruteknologi makmal perubatan unit Biokimia
Gender : Male
Jumlah Post : 13
Umur : 31
Tarikh Register : 03/01/2007
Reputation : 0
Points : 3628

Character sheet
Mutiara Kata saya: jadilah mlt yang baik hahahahaa

View user profile http://adzmierz.fotopages.com

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by Sponsored content Today at 7:27 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum