FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

juruteknologi makmal perubatan

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by zaki78 on Tue 09 Sep 2008, 11:21 am

kami dulu x berani nak mengaku doc bila gi mobile sbb bila jadi kes donor tanya mcm soalan pastu ada yg muntah, pitam. yg lain akan cari doc. kalau diorang cari kita mcm mana? x ke berpeluh nak menjawab( lebih2 lg donor dari oversea).
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 39
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3936

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by lynie on Tue 09 Sep 2008, 12:07 pm

kami pon tak pernah ngaku kata doktor..terangkan jugak la keje aper..tapi kalau mobile yg byk2 donor..tak larat wehh nak bagitau kata bukan doktor.. Smile

lynie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 42
Umur : 37
Tarikh Register : 03/10/2007
Reputation : 0
Points : 3668

View user profile http://www.charantyastore.com

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by 3D on Tue 09 Sep 2008, 5:00 pm

haku pun tak berani jgk nk ngaku sbnrnye.tapi sekali tu je terkecuali sbb budak2 politeknik tu ramai yg cun2.hehe.
avatar
3D
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : BATMAN dlm LAB
Gender : Male
Jumlah Post : 178
Umur : 33
Tarikh Register : 26/08/2008
Reputation : 0
Points : 3338

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by MLT_hidayah on Wed 10 Sep 2008, 12:06 am

patient ramai kata lepas cek darah diorg...tq doktor...aku angguk jerlahh...hee~ Razz
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3447

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Hala tuju??..

Post by AliaRamley on Tue 10 Mar 2009, 12:12 am

Salam..

Saya merupakan sorang pelajar lepasan SPM dan berminat untuk mengambil course medical lab...
maklmat yg sya dpt dari seorang pensyarah teknologi mkml perubatan di kolej ptpl, kebanyakan student yg amek medical lab nie tdk menrskan pengajian ke prgkt bachelor, kerana terus ditwrkn bekrja/mohon kerje di hsptl/klnik..
ape btl ke?

mane lagu bgs??.. trs kerje atau smbg amek bachelor..??

satu lagi.. ipta atau ipts lagi bgs untuk course nie..??

sbbnye.. kat unikl, stdnt yg mnt amek course nie blh amek foundation sthn.. pastu blh smbg amek bachelor course yg same..so, ade la hala tuju sket...

then, kalo amek course nie, ape kerjaya die slain juruteknologi mkml perubatan?..

tq..salam.. Very Happy
avatar
AliaRamley
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Lepasan SPM
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 26
Tarikh Register : 09/03/2009
Reputation : 0
Points : 3145

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by MLT_hidayah on Tue 10 Mar 2009, 11:25 pm

nak sambung pun bleh...
nak keje dulu pun bleh...
tepuk dada tanya selera...ewah...
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3447

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by ivy chieng on Fri 10 Apr 2009, 3:23 pm

boleh saya tanya,apakah maksud MLT?dan apakah juruteknologi makmal perubatan pakai?

ivy chieng
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Student
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 26
Tarikh Register : 10/04/2009
Reputation : 0
Points : 3126

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by zaki78 on Sat 11 Apr 2009, 12:17 pm

ivy chieng wrote:boleh saya tanya,apakah maksud MLT?dan apakah juruteknologi makmal perubatan pakai?
sama je, mlt(med.lab.tech) n jtmp(jurutek.mak.perubatan).
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 39
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3936

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by ivy chieng on Sat 11 Apr 2009, 12:26 pm

kalau interview for juruteknologi makmal perubatan pelatih,biasanya akan soal apa soalan?

ivy chieng
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Student
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 26
Tarikh Register : 10/04/2009
Reputation : 0
Points : 3126

View user profile

Back to top Go down

Soalan yg biasa ditanya????

Post by limah* on Sat 11 Apr 2009, 3:42 pm

Dulu masa i diinterview, dia org tanya apakah test yang selalu dibuat!!!! Last skali , dia akan tanya u ,kalau dpt suditak pergi sarawak @ sabah ? pale Jangan takut, dia cuma cakap kosong sje!

limah*
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : jtmp
Gender : Female
Jumlah Post : 37
Umur : 37
Tarikh Register : 12/11/2008
Reputation : 0
Points : 3288

View user profile

Back to top Go down

Petua Interview

Post by atokpencen on Mon 13 Apr 2009, 7:34 am

ivy chieng wrote:kalau interview for juruteknologi makmal perubatan pelatih,biasanya akan soal apa soalan?

Kalau nak pi interview cobalah pakai yang apeealing ckit. Pakaian kebangsaan dengan rambut yang terurus. Serikan wajah dengan keceriaan dalaman, I mean, mohon kemorahan dari ataslah. Lepastu pastikan anda tahu: Budaya motto erja KKM: Bekerja berpasukan, profesionalisme dan Penyayang. Cuba ketahui apa benda tu.

Kalau saiz badan keci: Biasanya mereka akan tawarkan Pemb. farmasi atau MLT/makmal. Kalau senyuman manis, mereka akan letakkan di depan seperti, jururawat, MA. Kalau nampak garang mereka letak di persekitaran.

Asas sains mesti tahu. Ambik tau pasal KKM. Paling best anda jumpa dengan senior MLT terdekat dan tanya.

Jgn lupa, penemuduga suka kejutkan anda dengan soalan mencabar untuk sekadar nak tapis respond dan reaksia anda.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3482

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by ivy chieng on Mon 13 Apr 2009, 6:31 pm

boleh saya tanya,apakah maksud itu KKM?
saya juga telah pergi temu duga pembantu farmasi dan jururawat pelatih..pembantu farmasi akan soal tentang apa?kalau soal tentang ubat ubat,which ubat ubat more probability?
apa itu ubat PCM?
sekarang after pilihan raya,timbalan kementerian kesihatan already changed,anda tahu siapa nama tu?
thank you very much as can waste your gold time answer my so many questions..thanksss~~ Smile Smile

ivy chieng
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Student
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 26
Tarikh Register : 10/04/2009
Reputation : 0
Points : 3126

View user profile

Back to top Go down

Selamat berjaya Ivy

Post by atokpencen on Tue 14 Apr 2009, 7:30 am

ivy chieng wrote:boleh saya tanya,apakah maksud itu KKM?

KKM= kementerian kesihatan Malaysia
Apa itu ubat PCM? Paracetamol = panadol
Timbalan kementerian kesihatan = YB Rosnah dari Sabah (nama lengkap u browse d internet)
Smile
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3482

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by EYNTAN on Thu 16 Apr 2009, 12:08 pm

tanpa JTMP satu2 instituisi perubatan itu tak lengkap... malah akan pincang!

EYNTAN
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN U29
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 37
Tarikh Register : 16/04/2009
Reputation : 0
Points : 3111

View user profile

Back to top Go down

tanye

Post by noor ad'diana bt mohd sai on Wed 22 Apr 2009, 3:10 pm

farihah wrote:assalamualaikum dan selamat sejahtera....saya ingin tahu tentang tugas-tugas seorang juruteknologi makmal perubatan???

noor ad'diana bt mohd sai
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 26
Tarikh Register : 22/04/2009
Reputation : 0
Points : 3105

View user profile

Back to top Go down

Baca thread yang lalu-lalu

Post by atokpencen on Wed 22 Apr 2009, 7:49 pm

noor ad'diana bt mohd sai wrote:
farihah wrote:assalamualaikum dan selamat sejahtera....saya ingin tahu tentang tugas-tugas seorang juruteknologi makmal perubatan???

Dalam forum ini anda dapat semua jawabannya. Tapi tak elok kalau kami tulisnya berkali-kali. Baca saja thread-thread yg ada.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3482

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by Cutie on Sun 03 May 2009, 10:35 am

this wednesday i need to attend interview for jtmp...
my problem is i dont have a courage to go there..
i do not know what should i read n what should i know about jtmp..
can u help me ??

Cutie
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Student
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 27
Tarikh Register : 03/05/2009
Reputation : 0
Points : 3091

View user profile

Back to top Go down

No we cannot help you, you have to help yourself

Post by atokpencen on Mon 04 May 2009, 4:46 pm

Cutie wrote:this wednesday i need to attend interview for jtmp...
my problem is i dont have a courage to go there..
i do not know what should i read n what should i know about jtmp..
can u help me ??

All the answer were given previously. My advice is: just dont be lazy!!! affraid
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3482

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by SYIDA on Mon 04 May 2009, 5:51 pm

saye sokong kengkawan ....

memang bab amik blood venous mlt lagi cekap cuma tak de sijil aje...

SYIDA
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : PARAMEDIK
Gender : Female
Jumlah Post : 29
Umur : 37
Tarikh Register : 27/04/2009
Reputation : 0
Points : 3129

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by aini_2112 on Tue 05 Jul 2011, 4:03 pm

kalau diploma teknologi makmal perubatan drp ptpl ok ka?

aini_2112
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : guru
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 32
Tarikh Register : 05/07/2011
Reputation : 0
Points : 2299

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by faizal5175 on Sun 21 Aug 2011, 2:57 pm

susah nak cakap tang dapat kejer tu... aku da abis dip MLT dah dekat 3 bulan... susah tol dapat kejer... apply merata dah... kalo under KKM maybe kot senang dapat kejer... kalo swasta cam aku ni susah kot dapat kejer...

faizal5175
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Juruteknologi makmal perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 3
Umur : 28
Tarikh Register : 18/08/2011
Reputation : 0
Points : 2256

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by ejak on Tue 30 Aug 2011, 12:30 am

kalo under kkm. dont wory... sbb dah terikat kontrak kerajaan untuk bkhidmat wajib selama 3-5 tahun.

tp kalo swasta, tiada tajaan dr mane2 mmg susah nk dpt kerja.... ada rezeki, lambat cepat je.

ejak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Tentera (Jururawat)
Gender : Male
Jumlah Post : 39
Umur : 32
Tarikh Register : 08/10/2010
Reputation : 9
Points : 2618

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by blackcat on Wed 21 Mar 2012, 7:58 pm

salam...huhuhu..sy ada soklan tapi larik sikit dari topik di atas laa...Apa pandangan dalam situasi nie...doktor A dah review pt nie...sputum afb=ok,x-tray=ok,manthoux pun
ok...pt nie pt kontek tibi...tetiba,datang doktor B,order balik sputum
afb dan bila mlt tanya watpe nak repeat balik dah memang keputusan neg
dan jarak masa x sampai sebulan..doktor B leh cakap sebab pt tue ade
simptom lagik..betul@x betul cara doktor B manage pt nie?

blackcat
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 6
Umur : 29
Tarikh Register : 05/04/2010
Reputation : 0
Points : 2761

View user profile

Back to top Go down

Re: juruteknologi makmal perubatan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum