FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by mohdrashid on Wed 20 May 2009, 11:32 pm

sal2 dan salam sejahtera... kepada rakan penolong pegawai farmasi yang banyak pengalaman dan petua dalam menjalankan tugas mendispen..... tentu ramai yang berpengalaman terutamanya senior2 yang ada. kalau boleh kongsi lah pengalaman atau petua yang berguna kepada rakan2 lain terutamanya macam saya ni yang baru 3 tahun servis.... lagi pun lain tempat lain ragam pesakit.... mana tau ader cerita yang boleh dijadikan panduan dan teladan.....
kalau boleh kita dapat kongsi pengalaman dari semua golongan seperti:
junior
senior
hospital daerah
hospital bandar hospital pedalaman
hospital sabah dan sarawak
hospital semenanjung
hospital negeri
hospital pakar
hospital mesra
klinik kesihatan
klinik pakar
klinik desa
klinik ibu dan anak
dalam erti kata lain semua tempat yang ada penolong pegawai farmasi yang mendispen lah....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3972

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by afiq82 on Thu 21 May 2009, 2:38 am

i tak dispen dah, sumer keje dispens kat spital i keje dulu pharmacist yg buat. senang, wat keje2 teknikal je skarang.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by dhiyamirza on Thu 21 May 2009, 8:19 am

yang pasti kan...kalau lain tempat, lain demografi, lainla fiilnya....jadik nak dispens pon kene tengok ragam...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by liza on Thu 21 May 2009, 6:29 pm

pengalaman mendispen?? kalau boleh lebih menekankan cara pengambilan ubat ubatan seperti antiretroviral (HIV). ubat ubat ini harus diambil pada masa yg tepat setiap hari untuk mengelakkan berlaku resistant.. ubat2 ini mempunyai kebolehan untuk 'evolve'
avatar
liza
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPF u29
Gender : Female
Jumlah Post : 82
Umur : 37
Tarikh Register : 25/07/2007
Reputation : 3
Points : 3845

Character sheet
Mutiara Kata saya: whom we love best, to them we can say least..

View user profile http://www.flickr.com/photos/seroja/

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by afiq82 on Thu 21 May 2009, 6:48 pm

ubat buleh evolve? camner tuh?

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by dhiyamirza on Fri 22 May 2009, 9:36 pm

rasanya semua ubat yang anti2 ni kita kene familiar betul2...sebab ubat tibi pun kene nasihatkan patient betul2..ambik on time la..ade yang boleh sebabkan urine bewarnala..dan macam2 lagik..dan yang patient suka tanya apsal warfarin ambil kul 6petang..sebenarnya bukan semesti kul 6 petang tapi mesti diambil pada setiap masa yang sama pada setiap hari ikut keselesaan orang...sama lah jugak seperti alendronate yang perlu diambil pada setiap hari yang sama setiap minggu..tapi sekrang ade yang lebih power dari tu..makan sebulan sekali jek..nama ubat tersebut ialah ibandronic acid@bonvia..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by dhiyamirza on Fri 22 May 2009, 9:39 pm

evolve ni kalau tak silap something like biological changes...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by afiq82 on Sat 23 May 2009, 1:33 am

ubat atau virus tu yg evolve? kalo biological changes mesti la virus yg evolve kan?

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by akoizer on Sun 24 May 2009, 11:37 am

Pts minta ubat yg teda dlm Rx...Suru jumpa PPP @ MO balik

Habis stok ubat..pjm tpt len...senang kan? kekekeke
avatar
akoizer
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : PARAMBULATOR.
Gender : Male
Jumlah Post : 1086
Umur : 37
Tarikh Register : 14/05/2009
Reputation : 6
Points : 4239

Character sheet
Mutiara Kata saya: PERKHIDMATAN PENYAYANG, KERJA BERPASUKAN & PROFESIONALISME.

View user profile http://s.liddy@yahoo.com

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by ahmadmohdgudang on Sun 24 May 2009, 9:01 pm

aku siap gaji sumandak packing!!! hahha... sik larat lerrrr nyakkkkk sgt keje termasuk keje2 luaran n sampingan.. mau hidup geng... komitment tinggi.. kocek kena laa sentiasa penuh keje kat kg sendiri biaseeee lerr sapa lg? aku leeeeer herooooo!! wkekkeke..

ahmadmohdgudang
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : manager
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 45
Tarikh Register : 20/05/2009
Reputation : -2
Points : 3081

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by mohdrashid on Thu 28 May 2009, 12:16 am

memang setiap tempat ada macam2 ragam.....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3972

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by mohdrashid on Thu 28 May 2009, 11:54 pm

ada sesiapa kah yang pernah menghadapi masalah yang susah diatasi semasa mendispen.... atau ada cerita lucukah....sedih kah ..... yang menaikkan darah kah... yang penting semasa mendispen...... konsi2 lah cerita... mana tau boleh dijadikan iktibar di masa akan datang
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3972

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by dhiyamirza on Fri 29 May 2009, 9:11 am

paling hangin kalau tanya sape nama patient dia cakap "dalam tu kan ade?" awak tak reti baca ke?"peh,,,,menyirap,,, sebab kita tanya elok2, mula2 aku bengang,,lama2 aku plak yang bengangkan dekorang,,asalkan jawap macam tuh jek aku pon tengok kalau lelaki aku kata "o,,,,siti aminah ke?" kalau pempuan"abdul rahman ke?" baru menggelabah sebut nama sendirk,,,,kita bukan pe takut tersalha bagi ubat kan,,,
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by afiq82 on Fri 29 May 2009, 11:16 am

hmm, aku tak pernah terpikir pon pasal tu. lain kali kalo ader patient wat camtu, aku akan buat bende yg sama.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

pengalaman mendispens yg boleh dijadikan teladan

Post by zhuloongza on Fri 29 May 2009, 2:29 pm

kalau yg tu biasa terjadi. kalau ubat takder lagi bengang nak explain kat pt yg tak reti bahasa. kalau ubat takder pt ingat kita simpan ubatla, g sorokkan ubatla, siap nak mengadu kat YB nak bagitau kat YB. Tapi, kt buat selamba jer, kalau nak mengadu lagi bgs, lagi cepat keje kt jalan.

zhuloongza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : ppf
Gender : Female
Jumlah Post : 9
Umur : 40
Tarikh Register : 07/08/2008
Reputation : 0
Points : 3364

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by dhiyamirza on Fri 29 May 2009, 3:53 pm

Yup...hal ni pon biasa jugak berlaku pada aku..jadik ape aku buat ialah.."mintak maaf, ubat betul2 tak ade." pas tuh wat muka bodo...buat selamba panggil nama patient lain. malas nak layan..layan lama2 patient lain tunggu lama..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by afiq82 on Fri 29 May 2009, 4:39 pm

haah, btol. ader patient tunjuk priskripsi supply utk 6 bulan, tapi polisi spital suruh bagi sebulan je, then bulan depan amek lagi. pastu diorang marah2 bg alasan tinggal jauh la, takder transport la. benci

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by dhiyamirza on Tue 02 Jun 2009, 2:01 pm

kes tuh biasa...ape aku buat ialah..."memang semua orang dapat sebulan..kalau tak dapat datang kirim je kat sape2..pas tuh macam biasa panggil jek orang lain...nnti malulah sendirik...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by mohdrashid on Tue 02 Jun 2009, 6:50 pm

kalau aku plak akau ubat habis aku cakap jer kat patient tu supplier blum hantar ubat kami dah oder 3 bulan lepas.... pt tempat aku kerja bleh terima kalau macam tu.... pastu aku minta no phone drg cakap kat drg kalau ada ubat nanti saya call....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3972

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by ahmadmohdgudang on Sat 13 Jun 2009, 12:51 am

kerajaan miskin sdh pacik... mana tahan menanggung kamu yang nda bole hidup lama lg ni.. kin perabihh borehh yee.. bagi biar mampui lg senang..

ahmadmohdgudang
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : manager
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 45
Tarikh Register : 20/05/2009
Reputation : -2
Points : 3081

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by kainkapan on Sat 13 Jun 2009, 1:21 am

AKU DULU PATIENT MINTAK GELUSIL BERSAMA DENGAN ASPIRIN.. DIA KATA DIA ADA GASTRIK... AKU BAGITAU DOKTOR.. PASTU DIA KATA TAK PAYAH.. LAST2 AKU GI BISIK DENGAN ppF... KAWTIM2 DIA BAGI COZ BAHAYA UTK PATIENT KOT2 MAKIN TERUK GASTRIK DIA... MUJUR ppf SPORTING... DOKTOR TOO STRICT SANGAT...HAMPAS TOL..HOHO
avatar
kainkapan
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Negeri :
Jawatan : PenGGaLi KuBuR
Gender : Male
Jumlah Post : 324
Umur : 35
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 4263

Character sheet
Mutiara Kata saya: MALU mu ialah mahkota yang tidak perlukan singgahsana tetapi ia berkuasa menjaga diri dan nama, Tiada siapa yang dapat merampasnya melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by mohdrashid on Sat 13 Jun 2009, 11:35 am

kainkapan wrote:AKU DULU PATIENT MINTAK GELUSIL BERSAMA DENGAN ASPIRIN.. DIA KATA DIA ADA GASTRIK... AKU BAGITAU DOKTOR.. PASTU DIA KATA TAK PAYAH.. LAST2 AKU GI BISIK DENGAN ppF... KAWTIM2 DIA BAGI COZ BAHAYA UTK PATIENT KOT2 MAKIN TERUK GASTRIK DIA... MUJUR ppf SPORTING... DOKTOR TOO STRICT SANGAT...HAMPAS TOL..HOHO
kawtim. kawtim juga bos... tapim kalau aku yang penting ada preskripsi tak der hal.... mmg lah mo selalu miscomunicate dgn patient terutamanya kawasan sabah sarawak kalau mo tu dari semenanjung... masalah skit nak comunicate terutamanya warga emas... pekat bahasa ibundanya...
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3972

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by mohdrashid on Sat 13 Jun 2009, 11:37 am

sebenarnya banyak lagi cerita yang best masa mendispens ni.. yang best tu kalau yang lucu2.....ader tak sesiapa yang ader cerita lucu masa mendispen
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3972

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by akoizer on Tue 07 Jul 2009, 7:43 am

lucu x la boss...cuma pts tpt aku nama canggih2 mcm,...Hang Tuah,..Bungarose,...Hulk Hogan,...Rambo,...Naga....

belum masuk lg nama tempatan... bounce
avatar
akoizer
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : PARAMBULATOR.
Gender : Male
Jumlah Post : 1086
Umur : 37
Tarikh Register : 14/05/2009
Reputation : 6
Points : 4239

Character sheet
Mutiara Kata saya: PERKHIDMATAN PENYAYANG, KERJA BERPASUKAN & PROFESIONALISME.

View user profile http://s.liddy@yahoo.com

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by puan akmal on Thu 09 Jul 2009, 12:39 am

akoizer wrote:lucu x la boss...cuma pts tpt aku nama canggih2 mcm,...Hang Tuah,..Bungarose,...Hulk Hogan,...Rambo,...Naga....

belum masuk lg nama tempatan... bounce

betol2...
kat tmpat aku pun diorg suka bagi nama canggih2.
yang hebat nya..aku pernah dispen ubat dgn nick carter, aaron carter....aishwarya rai pon salu jugak pegi farmasi amik ubat. nama2 tu yg buat aku gelak masa dispen....alan shearer pun ade... hebat x tmpt aku? yg terbaru ni aku jumpa michael owen. gelak sakan gelak sakan gelak sakan gelak sakan gelak sakan gelak sakan

mcm x percaya je..aku dispen dgn bintang ternama.
avatar
puan akmal
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : tukang masak
Gender : Female
Jumlah Post : 665
Umur : 35
Tarikh Register : 11/10/2008
Reputation : 0
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: hormat orang dulu, baru orang hormat kita

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman mendispens yang boleh menjadi panduan dan teladan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum