FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Go down

Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by firib5593 on Sat 23 May 2009, 8:48 pm

apa pandangan korang, kalo lepas grad tahun depan aku terus sambung master walaupun aku memang xde pengalaman berkije langsung?
avatar
firib5593
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : student lg
Gender : Male
Jumlah Post : 95
Umur : 32
Tarikh Register : 02/04/2009
Reputation : 4
Points : 3698

Character sheet
Mutiara Kata saya: Mencari Erti Ikhlas

View user profile http://tintaluhur.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by rafiquenurse on Sun 24 May 2009, 12:31 am

keje dulu la bro..hehe..klu ko target nak jd lecturer its ok...tp boring ar ko ajar teori semate...bg aku,clinical knowledge bnyk beb yg kita xtau lagi...at least ko ada clinical experiences setahun dua baru sambung master...pastu baru ko nampak sket tajuk research untuk master ko...tp if ko tumpu bhg admin or education aku rasa ok la kot ko nak sambung master terus...
avatar
rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 81
Umur : 32
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 3630

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by firib5593 on Sun 24 May 2009, 1:20 am

it la pasal, memg dlm pikiran ni nk kije dulu, habis contract baru smbg study.. Very Happy
avatar
firib5593
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : student lg
Gender : Male
Jumlah Post : 95
Umur : 32
Tarikh Register : 02/04/2009
Reputation : 4
Points : 3698

Character sheet
Mutiara Kata saya: Mencari Erti Ikhlas

View user profile http://tintaluhur.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by noni on Sun 24 May 2009, 11:28 am

pndt saya.....klu saya lah kan,saya nak timba pngalaman bkerja dulu dlm sthn ke...baru sambung smula study sbb klu daj blajar tinggi mgunung pun tp klu tk de pnglmn kerja tak syiok gak.Tu yg jd sesetengah kes yg org atasan tahu nak mngarah je tp tak tau buat keje or skill tak de (lost touch) klu di bhgian medical khususnya..........................Bila dah ada pngalaman baru org bawahan respect org atasan yg tahu selok belok kerjayanya,jgn tahu nak mgarah tp zero sbnrnya....Tu pndp saya lah... Cool

Klu medical staff contohnya (maaf klu saya mnyinggung mana2 pihak tp ini knyataan......) sbg contoh tutor nursing course sdiri,mreka ada yg tahu teori sja tp practikal adakalanya 0....berbanding dgn staffnurse klinikal atau senior staff nurse yg dh lama btugas di bhg klinikal,mreka ada skill dan tahu benda tbaru sbb tutor buat research mlalui pemerhatian dan bacaan brbanding yg 'buat dgn tangan sdiri'.Klu saya sdiri pun tak kan mahir sesuatu prosedur tu klu stakat baca tatacara tp tak buat/praktic kan sdiri....Itu dari pngalaman saya lah....Tp,awak ambik course apa skrg?Tp,semua course sama aja...yg penting pengalaman...kan? Smile
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1161
Umur : 38
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4411

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by firib5593 on Sun 24 May 2009, 1:20 pm

@noni wrote:pndt saya.....klu saya lah kan,saya nak timba pngalaman bkerja dulu dlm sthn ke...baru sambung smula study sbb klu daj blajar tinggi mgunung pun tp klu tk de pnglmn kerja tak syiok gak.Tu yg jd sesetengah kes yg org atasan tahu nak mngarah je tp tak tau buat keje or skill tak de (lost touch) klu di bhgian medical khususnya..........................Bila dah ada pngalaman baru org bawahan respect org atasan yg tahu selok belok kerjayanya,jgn tahu nak mgarah tp zero sbnrnya....Tu pndp saya lah... Cool

Klu medical staff contohnya (maaf klu saya mnyinggung mana2 pihak tp ini knyataan......) sbg contoh tutor nursing course sdiri,mreka ada yg tahu teori sja tp practikal adakalanya 0....berbanding dgn staffnurse klinikal atau senior staff nurse yg dh lama btugas di bhg klinikal,mreka ada skill dan tahu benda tbaru sbb tutor buat research mlalui pemerhatian dan bacaan brbanding yg 'buat dgn tangan sdiri'.Klu saya sdiri pun tak kan mahir sesuatu prosedur tu klu stakat baca tatacara tp tak buat/praktic kan sdiri....Itu dari pngalaman saya lah....Tp,awak ambik course apa skrg?Tp,semua course sama aja...yg penting pengalaman...kan? Smile


em, betul3x itu la bende yang saya x nak berlaku, sekarang ni amik degree nursing..insyaallah setahun lagi, ari tu ketua program saya syorkan terus sambung belajar, tp saya sendiri x puas ati dengan pengalaman yang ada, ialah setakat pengalaman masa student mane cukup kan..itu yang lebih prefer nak kerje dulu lg, kontrak 4 tahun je..kire ok la tu untuk kumpul pengalaman kan..

ape yang akak cakap tu memg betul..ramai tutor@lecturer muda ni jadi lupe daratan bile dah ade degree n terus mengajar..walhal pengalaman diorang x seberapa..teori ni memg la bagus kalo kite bljr byk2 tp x bergune kalo kite pernah applykan..semoga saya suatu hari nanti x ulangi kesilapan yang sama...

thanks for ur opinion
avatar
firib5593
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : student lg
Gender : Male
Jumlah Post : 95
Umur : 32
Tarikh Register : 02/04/2009
Reputation : 4
Points : 3698

Character sheet
Mutiara Kata saya: Mencari Erti Ikhlas

View user profile http://tintaluhur.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by phenthara on Sun 24 May 2009, 1:46 pm

bro, buat ape yg terbaik utk diri ko. wish u luck. aku tumpang bangga ngn ko jer
avatar
phenthara
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Unit Trust Consultant (Public Mutual)
Gender : Male
Jumlah Post : 66
Umur : 32
Tarikh Register : 09/04/2009
Reputation : 2
Points : 3607

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by syidahef on Thu 28 May 2009, 8:55 pm

emm.... firib5593.... taniah anda akan grad tahun depan..
Adik,... belajar..kerja adalah sesuatu yg berlainan.
Masa kerja boleh belajar banyak benda dan kena banyak aplikasikan critical thinking. Masa belajar hanya teori.. bagi bidang macam kita mengikut pengalaman akak yang dah lebih 10 tahun nie...kena banyak praktikal dari teori.... kalau tak ape ke halnya pensyarah taku nak cucuk baby....em... pikirkan la...

Bagi akak yg dah lama nie rasa belum cukup2 pengalaman yang ada lebih2 lagi nak mengajar orang.

Enko student UITm ker...??

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 43
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3848

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by firib5593 on Thu 28 May 2009, 10:40 pm

@syidahef wrote:emm.... firib5593.... taniah anda akan grad tahun depan..
Adik,... belajar..kerja adalah sesuatu yg berlainan.
Masa kerja boleh belajar banyak benda dan kena banyak aplikasikan critical thinking. Masa belajar hanya teori.. bagi bidang macam kita mengikut pengalaman akak yang dah lebih 10 tahun nie...kena banyak praktikal dari teori.... kalau tak ape ke halnya pensyarah taku nak cucuk baby....em... pikirkan la...

Bagi akak yg dah lama nie rasa belum cukup2 pengalaman yang ada lebih2 lagi nak mengajar orang.

Enko student UITm ker...??

thanks akak, insyaAllah saya kije dulu nanti..saya 1st batch direct degree program dekat Uitm..kire freshie dari matrik terus amik degree..akak darimana?
avatar
firib5593
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : student lg
Gender : Male
Jumlah Post : 95
Umur : 32
Tarikh Register : 02/04/2009
Reputation : 4
Points : 3698

Character sheet
Mutiara Kata saya: Mencari Erti Ikhlas

View user profile http://tintaluhur.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Elok Sambung Master Terus or Kerja Dulu?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum