FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by syaz.mysyaz on Fri 19 Jun 2009, 5:29 pm

mmg la... ingt nk msk free2 ke/..
tu pun krajaan dah suppot...klu x, lg mhl la...
thniah2

syaz.mysyaz
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 26
Tarikh Register : 17/06/2009
Reputation : 0
Points : 3056

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by m_azmir90 on Fri 19 Jun 2009, 6:43 pm

Hurm, papepun... Kalo ikut peluang pekerjaan skunk ni...
Bidang mekanikal ni da ramai orgnyer...
So, hati saya tetap tuk menjadi Penolong Pegawai Farmasi Pelatih...
avatar
m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 641
Umur : 27
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3823

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by fasha_wanna on Sat 20 Jun 2009, 12:58 pm

wat la pilihan yg tepat dikk..

ble dah plih...

jgn toleh blkng lg...

k?

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy
avatar
fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2730
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6533

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by m_azmir90 on Sat 20 Jun 2009, 2:46 pm

Kak, salah la... Jgn pndg belakang...
avatar
m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 641
Umur : 27
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3823

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by fasha_wanna on Sun 21 Jun 2009, 12:19 am

hehehe.. yolahhhh...

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy
avatar
fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2730
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6533

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by aedes14 on Thu 25 Jun 2009, 2:14 am

study smart....
avatar
aedes14
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : cri slh org
Gender : Male
Jumlah Post : 188
Umur : 32
Tarikh Register : 13/12/2008
Reputation : 0
Points : 3460

View user profile http://www.facebook.com/kurangsiuman

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by fasha_wanna on Sun 28 Jun 2009, 11:12 pm

yup...

jgn study hard..

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy
avatar
fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2730
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6533

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by sweetcouple on Tue 30 Jun 2009, 9:47 am

salam..

azmir jgnlah menyalahkan diri kerana apa yang azmir tak dapat..azmir sepatutnya bersyukur azmir dapat juga menyambung pelajaran sedang ada lagi orang yang nak sambung belajar tapi mereka tak dapat atas sebab tertentu.. tuhan bagi azmir masuk farmasi ni pun tentu terselit sejuta hikmah dibelakangnya..insyaallah.. Cool
avatar
sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 31
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4401

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by m_azmir90 on Tue 30 Jun 2009, 9:56 am

Sy bkn menyalahkan diri... Tp sy bkn x pat pape... Sy dpt ape yg sy nak furthur stadi lepas matrik iaitu kejuruteraan mekanikal.

Hurm, da lama x masuk thread ni...
Sy baru tau camner kalo org yg masuk matrik tu nak dpt masuk U dlm kos yg mereka nak...
Sy pon plik gak sbb sy ni pointer 2.3 jer tp dpt masuk U dlm bidang yg saya mau..
Rupe2nyer org U x tgk pointer, tp tgk subjek..
Cnthnyer kalo sy, sy dpt C in math, bi, n chem.. Tp sy punyer fizik dpt skor b+... So, sy bole apply engineering...
Tp, kalo nak masuk U dalam bidang perubatan n farmasi kene 3.15 n above...

Papepun, sy masuk diploma farmasi skunk ni... Sy malas la nak pk2 pasal matrik ni lagi...
avatar
m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 641
Umur : 27
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3823

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Atok amat terhibur baca thred-thred kalian...n TQ

Post by atokpencen on Tue 30 Jun 2009, 2:10 pm

Tima kacilah kerna post dalam tred ni. Anak atok memang kat matrik labuan sem 1. Atok memang follow up ape aje subjek dan topik sume mataplajaran. TQ Masri n aiko for your post. N of course sume yg lain yg atok tak dpt sebut.

Yelah kalu ikut hati atok biar anak atok apply paramedik, SPA8i. SPA nak panggil intebiu...anak dah kat labuan. Lagipun anak kiteni mau juga masuk matrik. Kalu dapat paramedik kan safe sikit blanja, trime elaun gomen. Apa-apa pun sgala yg korang sebut tu betul. Atokpun tak konfiden dapat ape anak atok tu. tp puaskanlah hati mereka...betape singkat dan tenat nak studi matrik.

Yg elok student matrikni dibagi wang saku oleh gomen, tak kira bapa dia berade ke tak berade ke...purata dapat wang saku. Ramai lulusan matrik ambik paramedik...mungkin ade hikmah selepas paramedik.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by m_azmir90 on Tue 30 Jun 2009, 2:54 pm

Sbnrnyer, kbykn orang yang apply SPA bkn kerana dia x lepas dlm matrikulasi atok. Sbnrnya, dia tau kesusahan LEPAS MATRIKULASI iaitu semasa universiti. Matapelajaran kat matrikulasi terlalu umum dan kami terpaksa bertungkus lumus untuk belajar. Tp bila masuk universiti, buk matapelajaran dari matrik ni kita x gunakan. Agak membazir masa la... TP, xpe la. Anak atok tu amek bidang ape? FIzik ataupon biologi (hayat)?
avatar
m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 641
Umur : 27
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3823

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by dhiyamirza on Tue 30 Jun 2009, 5:00 pm

erm...kerjaya paramedik ni bukan lagi pilihan ke dua...ramai orang dah berebut2 nak masuk paramedik...lagi satu bergantung pada rezeki...cuba anda bayangkan kalau ade pagawai2/doctor yang cakap macam ni dengan anda"result spm kamu jauh lebih baik dari saya..."maknanya ape? maknanya, bukan rezeki kita nak jadik mcam dia,,,mungkin kita dah ditakdirkan ke arah lain...tak beerti yang result bagus2 dapat keje bagus2...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3780

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by dhiyamirza on Tue 30 Jun 2009, 5:01 pm

sebenarnya...jadik paramedik pun dah baik...cuma bukan yang terbaik bagi sesetengah orang...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3780

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by atokpencen on Tue 30 Jun 2009, 8:37 pm

Ples dont get me wrong. There are few lulusan matrix in my place tak mau terus sambung u. Bukan sebab gagal matrix tp pasal mau secure job. Yg seorang dah thn 1 UMS, tak gagal tp saja tak nak teruskan U. Yg kedua dah lulus matrix tp pilih nak ambik MLT. So misti ade hikmatnye. Tp ade juga yg dah gred u ambik kursus paramedik 3 thn. Itu pun ade hikmat nye.

N tak atok katakan keputusan SPM mereka yg di paramedik tak best. Best...malah u sendiri kata setara Dr punya spm ..hanya haluan berbeza. Pasal atok nak anak aytok blaja paramedik...itu soal ekonomi...taulahkan ekonomi mleset. Tapi anak atok mau juga matrix....dia tu sains hayat.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by m_azmir90 on Tue 30 Jun 2009, 9:54 pm

Hurm...
Sains hayat yerk..
Kalo nak smbg blaja, selalunyer org india selalu amek kos ni..
Dorg nak jd doctor cecepat..
Mmg senang nak skor bio tu...
Tp kene bace byk2 la..
Mcm sedare sy, dia dpt 3.7...
Dia apply sume U dalam kos doctor...
Tp, last2 dia x pat jd doc tp dpt famasi....
Kalo nak appy doc kene 4 flat...
Yg kos lelain tu ade la sains haiwan, biotek, n lelain lagi yg berkaitan ngan haiwan n tumbuh2an....
avatar
m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 641
Umur : 27
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3823

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by dhiyamirza on Fri 03 Jul 2009, 8:47 am

sekarang orang dah pandai2...nak dapat 4flat dah senang2 jek...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3780

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Tak lah juga terlalu senang score kot

Post by atokpencen on Tue 21 Jul 2009, 11:02 pm

dhiyamirza wrote:sekarang orang dah pandai2...nak dapat 4flat dah senang2 jek...

Antara U yang agak terkebelakang ialah UNIMAS dan UMS. Kedua dua menawarkan perubatan. Unimas ada tambahan untuk Kejururawatan, UMS hanye ade perubatan. Tapi UMS ade fakulti untuk pemakanan dan diatetik. UiTM agak terkehadapan sebab banyak kursus perubatan dan health ditawarkan. Kalau anak dapat kursus perguruan ijazah 5 thn kan best. Tp semuanya main minat konon.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by hasikin on Sat 14 Nov 2009, 4:56 pm

atokpencen wrote:Kepada semua bekas pelajar matrikulasi, senior matrikulasi atau ibubapa baik paramedik atau non paramedik, silalah kongsikan pendapat atau pengalaman kalian mengenai bagaimana anak-anak kite capai keputusan cemerlang di matrikulasi. Tidak dinafikan untuk mendapat pertimbangan masuk bidang perubatan di universiti awam tempatan memerlukan CGPA 4.0 flat. Bagi kursus Farmasi pula memerlukan 3.8, dan Allied health 3.5. Bagi mereka yang dapat 3.0 ke atas masih ada jalan untuk mengikuti kursus Farmasi atau Perubatan di universiti luar negara seperti UGM Indonesia atau Kursk U di Russia.

Siapa yang tahu tentang silibus, tatacara perjalanan pengajian di matrikulasi, apa buku rujukan bagus, dll pls pls share.


matrikulasi??
sy pun keluaran matrik jugak...
n sy x suka sgt matrikulasi..huhuhuu...
sethun rs mcm tak tido...sy x pndi tp klu tgk org lain yg score tinggi2 tu drg jns yg menghafal...lgpun kat matrik smua benda lec suapkan...
xyah nk buang masa cri note tmbhn..hfl je ape yg lec bg..(hafal? bkn sy la tu)...
huhuhu..sy x pndi n x suke matrik tp ikut pnglmn bdk yg bljr kat situ mmg jns blh hfl stu buku...d jgk la jns yg paham...n yg jns phm tu pun jrg n jrg sgt2 yg x menghafal note sbijik2...sy smpi skrg sifir pun x hfl..
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3044

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by aedes14 on Mon 07 Dec 2009, 7:05 pm

huh..
byk nye komen..
byk mne dh study???
avatar
aedes14
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : cri slh org
Gender : Male
Jumlah Post : 188
Umur : 32
Tarikh Register : 13/12/2008
Reputation : 0
Points : 3460

View user profile http://www.facebook.com/kurangsiuman

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by oyahhh on Thu 19 Jul 2012, 7:33 pm

sal2
sy pelajar kolej matrikulasi Selangor program satu tahun sesi 2012/2013:DD

actually , rmai kata matrik ni susah la ,bebal la .bla3 .
tp ,sbenar nye senang je ,huhu asal kan study .
klau x study tu la yg susah .xde ape kat dunia yg senang ,semua
susah .kan? so kita kene bergerak daripada bawah .
be independent ,jgan nak berharap sgt kt org lain .
kalau nak buat eksperimen la kan ,sblum kelas tu kita da jot down
ape kperluan kita mase expment ,da tau ape perlu buat .
jgn nak harap kan pensyarah sgt ,itu sume brgantung
atas usaha kita sndiri .

sy masuk matrik pun brmula drpd bwah ,drpd kosong ~
spm sy cuma dapat 3A je , subjek sains sume C .
tp alhamdullilah ,dpt masuk utk first intake .
time study ,study la .time enjoy ,enjoy .
tak ckup tido tu satu hal lagi , dpt 3-4 jam je tido utk sehari ,
tp lame2 akan trbiasa .

xperlu la stres sgt kat sini ,just cool n relax .dan sume nye akan
brjalan lancar .
lg satu ,kelas biasa nye dari pukul 8 pagi smpai 5 petang Smile
haha What a Face

oyahhh
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Student
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 22
Tarikh Register : 19/07/2012
Reputation : 0
Points : 1922

View user profile

Back to top Go down

Re: Rahsia Score 4 Flat matrikulasi, kongsi di sini

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum