FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Uniform Jururawat

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Uniform Jururawat

Post by nenek_kebayan on Thu 11 Jun 2009, 12:22 am

sal2
Anda setuju tak kalau semua jururawat dari Gred U29 hingga ke U54 pakai uniform yang paten dan warna yang sama, tudung dan kasut yang sama warna.... Amacam... Sila komen... Wink

nenek_kebayan
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 26
Umur : 48
Tarikh Register : 27/07/2007
Reputation : 0
Points : 3303

Character sheet
Mutiara Kata saya: Biar apa orang kata...yang penting NAWAITU

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by liza on Thu 11 Jun 2009, 2:23 am

tak setuju kot

liza
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPF u29
Gender : Female
Jumlah Post : 82
Umur : 36
Tarikh Register : 24/07/2007
Reputation : 3
Points : 3400

Character sheet
Mutiara Kata saya: whom we love best, to them we can say least..

View user profile http://www.flickr.com/photos/seroja/

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by fasha_wanna on Fri 12 Jun 2009, 9:10 am

nape pulak??

hmmm klu nurse masyarakat x tmsok ke??

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy

fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2733
Umur : 29
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6084

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by HH on Fri 12 Jun 2009, 12:30 pm

susah nak tengok pangkat nanti..sekarang ni dah keliru tengok PPK perempuan..ingat kan nurse..

nanti kesian tengok nurse U54 tu...

HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 39
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4010

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by rafiquenurse on Fri 12 Jun 2009, 4:04 pm

xsetuju sgt,sebab nanti susah nak cam pangkat diorg n susah nak rujuk if ada problem..tp klu baju putih yang boleh menampakkan color baju yg kat dalam tu nak ditukar,saya amatlah setuju...bukan xleh color lain,ijau ke,biru muda ke..emm..n pastu baju tu jika dibuat longgar sket agak memudahkan jururawat untuk bergerak dan selesa..

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by fasha_wanna on Fri 12 Jun 2009, 4:27 pm

btol3...

kdg2 xselesa tau..

klu tym kt kolej2, lg la rmai yg pkai uniform sndat n jrg..

isshhhh.. skit mata..

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy

fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2733
Umur : 29
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6084

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by m_azmir90 on Fri 12 Jun 2009, 4:40 pm

Btol3... Sakit mata ni kalo tgk nurse pakai baju sendat2...
Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Nape la dia nak wat baju ketat2...
Tp ade gak nurse yang ske ketat2 ni...
Harap2, x de dlm forum nih...
Hehe

m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 642
Umur : 26
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3377

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by rafiquenurse on Fri 12 Jun 2009, 4:48 pm

erm..dunia sume tu...bukan xleh ubah..tapi takot untuk buat perubahan..nak ikot sgt florence knightingle..rufaydah al-aslamiya kan ada..hai..sedih2...tapi papepon klu sebut jer isu uniform ni,itulah yg saya rasa : perubahan dari keselesaan dan privacy...

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by fasha_wanna on Fri 12 Jun 2009, 4:55 pm

setuju sgt!! cheers

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy

fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2733
Umur : 29
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6084

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by sayuki90 on Fri 12 Jun 2009, 5:59 pm

@rafiquenurse wrote:xsetuju sgt,sebab nanti susah nak cam pangkat diorg n susah nak rujuk if ada problem..tp klu baju putih yang boleh menampakkan color baju yg kat dalam tu nak ditukar,saya amatlah setuju...bukan xleh color lain,ijau ke,biru muda ke..emm..n pastu baju tu jika dibuat longgar sket agak memudahkan jururawat untuk bergerak dan selesa..


yg ni stuju sgt...agpon kalo tlebh makn..xdala sush nk pkai uniform tu.. Smile ..
pastu uniform kaler puteh ni senang ngat kne kotor...sush plak nk ilang...
hmmm...

sayuki90
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : belajar
Gender : Female
Jumlah Post : 17
Umur : 25
Tarikh Register : 21/04/2008
Reputation : 0
Points : 3026

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by nenek_kebayan on Fri 12 Jun 2009, 11:39 pm

Masalahnya kat tempat nenek kerja depa nak buat dari U29 sampai U36...semua pakai sama warna....sama paten....dari kasut, baju sampai laa ke tudung...

Bila sume start pakai camtu...usahkan pesakit dengan doktor pening....misi2 pun pening tak tau mana satu U29...mana satu U32/U36...Adoiii...mengarut betul laa....

nenek_kebayan
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 26
Umur : 48
Tarikh Register : 27/07/2007
Reputation : 0
Points : 3303

Character sheet
Mutiara Kata saya: Biar apa orang kata...yang penting NAWAITU

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by fasha_wanna on Sat 13 Jun 2009, 4:53 am

@nenek_kebayan wrote:Masalahnya kat tempat nenek kerja depa nak buat dari U29 sampai U36...semua pakai sama warna....sama paten....dari kasut, baju sampai laa ke tudung...

Bila sume start pakai camtu...usahkan pesakit dengan doktor pening....misi2 pun pening tak tau mana satu U29...mana satu U32/U36...Adoiii...mengarut betul laa....

nenek kje kt mane yea??

G or private??

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy

fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2733
Umur : 29
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6084

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by Nazri on Thu 18 Jun 2009, 2:17 pm

hmmmm..sy fikir uniform sama tetapi nampakan sedikit perbezaan...contonhya....letak line warna tertentu untuk bezakan pangkat.....atau tambahan line bagi setiap pangkat....

Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 587
Umur : 37
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 4007

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by noni on Thu 18 Jun 2009, 6:00 pm

Uniform skrg dari U29,U32 n U36 kira dh ok dah cuma jwtn utk nurse U41 tu.........Mak oooiiiii.........dorg bukan str or matron.Apa kata pakai uniform putih gak cuma letak line atas cap or tudung mcm SN n JM letak ar kaler hitam ke.............pink ke......hehehehehehehe.then kasut dorg buar hitan mcm PPK nak beza biar ikut line kt kepala je... Cool

noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 36
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3568

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by noni on Thu 18 Jun 2009, 6:01 pm

Uniform skrg dari U29,U32 n U36 kira dh ok dah cuma jwtn utk nurse U41 tu.........Mak oooiiiii.........dorg bukan str or matron.Apa kata pakai uniform putih gak cuma letak line atas cap or tudung mcm SN n JM letak ar kaler hitam ke.............pink ke......hehehehehehehe.then kasut dorg biar hitam mcm PPK nak beza biar ikut line kt kepala je... Cool

noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 36
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3568

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by Nazri on Sat 20 Jun 2009, 11:27 am

yer noni.....macam tu la yang saya maksudkan...tak perlu perbezaan yang ketara dari segi warna uniform..sebaliknya cukuplah line2 tertentu yang berbeza.........

Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 587
Umur : 37
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 4007

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by noni on Sun 21 Jun 2009, 5:12 pm

senang skt KKm nak edarkan kain uniform tu.Senang skt semua kaler putih tp biar ar yg kualiti skt sbb kain yg dpt skrg teruk lah...Ada yg kena beli kain lain kt kedai tau atau lbh baik bg je elaun uniform lebih utk beli sdiri (sbb skrg hya dpt elaun jahit je).... Cool

noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 36
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3568

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by Nazri on Sun 21 Jun 2009, 5:47 pm

ttg kualiti tak tahu lah sy ttp mmg bagus kalau kaler putih jer sumer...

Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 587
Umur : 37
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 4007

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by nenek_kebayan on Fri 26 Jun 2009, 9:10 am

Very Happy sal2
Tempat nenek kerja U41-U48 pakai baju biasa...kalau mereka pergi ke kawasan klinil pakai white coat...macam yang doktor2 tu pakai laa...

Sekarang ni...semua staf pakai baju, kasut dan tudung yang sama dengan Pengurus Wad (Ketua Jururaawat)...Apa lagi ramai laa yang feninnnn...pesakit/pelawat/doktor malah kakitangan lain pun dah pening mana satu ketua mana satu staf....Semua dah sama je...Nenek nak tergelak gak bila ada pesakit/doktor kata apsal tetiba banyak sangat staf promoted jadi Pengurus Wad... Very Happy

nenek_kebayan
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 26
Umur : 48
Tarikh Register : 27/07/2007
Reputation : 0
Points : 3303

Character sheet
Mutiara Kata saya: Biar apa orang kata...yang penting NAWAITU

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by noni on Mon 06 Jul 2009, 7:10 am

tak pe...pakai je kaler sama yg sbb tak kira lah U berapa pun sbb dah nama nya jururawat gak,kan?Klu pt tak tau no wonder lah sbb dorg bukan paramedik.Tak berkudis pun klu pakcik2 tu tak pggil kita SN,Matron or sister ke apa ke?Gaji jalan gak kan???Heheheheheeh......... Laughing

noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 36
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3568

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

isu berbangkit...

Post by purkinjee of fibre on Thu 16 Jul 2009, 3:53 pm

bkn sume misi kt malaysia ni pkai uniform yg sme ke,kecuali private la...
ad gak pekdah npe xbt same sbb nt org xleh nk beza mne stu gomen mne stu private...
aku xstuju la Bebel ,gomen ni tarin die cm lain so kalo dh sme trf ngn private xde class la nt...
pecaya@x misi yg kt private ni bknnye bt keja sgt sbb 2 ble msuk kt gomen asyik kne maki je hahaha...
ni dr pngalamn aku la kt spitAL nuh!!! Laughing

purkinjee of fibre
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 6
Umur : 30
Tarikh Register : 13/07/2009
Reputation : -1
Points : 2580

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by rafiquenurse on Sat 18 Jul 2009, 5:29 pm

@purkinjee of fibre wrote:bkn sume misi kt malaysia ni pkai uniform yg sme ke,kecuali private la...
ad gak pekdah npe xbt same sbb nt org xleh nk beza mne stu gomen mne stu private...
aku xstuju la Bebel ,gomen ni tarin die cm lain so kalo dh sme trf ngn private xde class la nt...
pecaya@x misi yg kt private ni bknnye bt keja sgt sbb 2 ble msuk kt gomen asyik kne maki je hahaha...
ni dr pngalamn aku la kt spitAL nuh!!! Laughing

xsemestinya private xbagus...biasa la every institution ada cara manage yg berlainan..tp nak dikira dari segi kualiti saya rasa private lagi bagus wlupon diorg ni money centered..hehe..xsemestinya diorg xbuat keja...cume dari segi kesibukan tu xdapat nak compare ng government..mgkn diorg kena maki sebab lambat..however people need time to adapt..just give them a chance n no need to maki2...sebab kita pon xtau kita buat keja tu betol ke tak..ermm What a Face

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by sirjam on Wed 05 Aug 2009, 4:36 pm

patutnya misi private ni x patut kene mrah la time posting sbb dah nama swasta ni mesti kena kuar duit klo nk blaja.so,dah kena kuar duit 2,komfem2 la blaja btol2 dan berminat spenuh jiwa raga dalam bidang ni.tp apasal erk bla time posting je diorang mcm blur la.... Neutral

sirjam
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : makcik cleaner
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 28
Tarikh Register : 27/07/2009
Reputation : 0
Points : 2567

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by kelisa on Sun 08 Nov 2009, 3:15 am

@HH wrote:susah nak tengok pangkat nanti..sekarang ni dah keliru tengok PPK perempuan..ingat kan nurse..

nanti kesian tengok nurse U54 tu...
hmm,tul 2..tp u29 nie biar la uniform 2 bkaler nie putih cpt sgt brubah kaler..yg u32 keatas biar putih sbb diaoang byk kearah pengurusan yg tdk memerlukn tenage byk sgt..

kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4520
Umur : 1124
Tarikh Register : 01/08/2009
Reputation : 24
Points : 7480

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by ibnu sinna on Mon 09 Nov 2009, 9:27 pm

salam

alahhhhh...pakai je apa pon...
asal mencerminkan profesion...sopan/bergaya/kemas...dan cantik@ensem..
yg gred tinggi tu mesti xnak pakai unifm nyer...nt depa kata..depa bukan mcm askar
baju sama...paku/calit laen2..

uni yg dah ada ni pon ckup membanggakan.

wassalam

ibnu sinna
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : male nurses
Gender : Male
Jumlah Post : 9
Umur : 36
Tarikh Register : 09/11/2009
Reputation : 0
Points : 2467

View user profile

Back to top Go down

Re: Uniform Jururawat

Post by Sponsored content Today at 7:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum