FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Mari Mendongak Ke Langit Malam

View previous topic View next topic Go down

Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by hamster on Sun 28 Jun 2009, 9:01 pm

sal2 dan salam sejahtera semua. FYI skrg ni musim constellation Scorpio. Maksud aku musim ni bukan macam musim buah-buahan tapi musim constellation ni sedang 'mendominasi' langit malam. Tengok la kat atas langit malam cari susunan bintang yang macam kala jengking. kalau tak jumpa cari panduan kat wikipedia atau google sky. Itu la scorpio. pada scorpio ada banyak star cluster samada open cluster atau globular cluster. tak jauh dari ekor scorpio tu atau dekat dengan mata anak panah saggitarius adalah pusat galaksi kita. Happy Hunting....
avatar
hamster
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Sniper
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 37
Tarikh Register : 27/06/2009
Reputation : 0
Points : 2997

Character sheet
Mutiara Kata saya: THE MAN RUNNING IN FRONT OF THE CAR WILL GET TIRED ---- A MAN RUNNING BEHIND THE CAR WILL GET EXHAUSTED

View user profile http://shahxr.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by rieyna168 on Wed 01 Jul 2009, 5:02 am

waalaikumsalam..nice infomation bro, tp rina kalau cari..mmg xpernah nak jumpa bentuk2 bintang2 yg dimaksudkan.adalah nampak byk bintang,tapi xtahu camne nak susun..hehe..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8437

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by hamster on Wed 01 Jul 2009, 7:50 pm

kalau tak tau mmg kita xkan jumpa. bagi saya benda ni macam cari kutu kat rambut. mula2 nak cari memang susah tapi bila kita dah nampak 1 sahaja semua nanti kita nampak. itu sebab kita mula2 kena cari panduan. wikipedia dgn google sky adalah tools yang terbaik untuk beginners. untuk mengenali constellation ni anda boleh guna mata kasar sahaja. satu lagi saya nak tambah, persepsi seseorang mengenai susunan bintang adalah tidak sama. itu sebab panduan penting dan ingat constellation ni besar tau. anda tidak boleh tutup scorpio tu dgan sebelah tapak tangan yang didepakan. lebar penumbuk yang didepakan adalah hanya kira2 5' sahaja.


melainkan anda nak lihat objek spt globular cluster barulah anda memrlukan binokular atau teleskop. ok la nak tambah 1 lagi info. ni paling senang nak cari skrg ni:

Dongak la ke langit malam ni dan cari dari arah timur (arah matahari terbit)ke arah atas kepala dan cari bintang paling terang sekali. (malam tau, bukan awal pagi) kalau awal pagi tu dah benda (objek) lain.

percaya atau tidak, itulah planet jupiter. antara objek paling terang kat langit. hanya matahari, bulan, planet venus (bintang terang yang kita biasa lihat awal pagi ATAU lewat petang tu..) sirius (bintang paling terang kat langit), dgn marikh (kadang2) sahaja yang lagi terang dari jupiter.

kalau tak percaya cari binokular, pergi teropong jupiter tu anda akan lihat sehingga 4 bintang yang kecil sebaris dari arah timur-barat. itu adalah 4 bulan terbesar planet jupiter.

sesetengah orang mungkin just x minat atau tidak mencari kerana tidak tahu barangkali. dan mungkin yang sudah tahu merasa bosan kerana yang dilihat adalah sama tiap2 malam. kena tunggu lama baru la objek lain muncul (slps ini adalah musim andromeda dan pegasus. nak tgk sekarang boleh tapi kena tunggu pukul 4 pagi) tapi pengalaman saya mendongak ke langit ni la yang menyebabkan saya merasa kerdil sgt2 dengan kebesaran alam ciptaanNya ini..


bak kata fox mulder dgn dana scully

see it to belive it..

happy hunting.


Last edited by hamster on Wed 01 Jul 2009, 7:51 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : salah eja)
avatar
hamster
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Sniper
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 37
Tarikh Register : 27/06/2009
Reputation : 0
Points : 2997

Character sheet
Mutiara Kata saya: THE MAN RUNNING IN FRONT OF THE CAR WILL GET TIRED ---- A MAN RUNNING BEHIND THE CAR WILL GET EXHAUSTED

View user profile http://shahxr.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by rieyna168 on Wed 01 Jul 2009, 7:55 pm

Selalu kalo rina mendongak ke langit, utk ketenangan hati..rina suka tgk bintang yg berkelip2..kalau nak cari bintang2 aries ke per, rina mula2 je cari2 n cantum2kn bintang tu menjadi bentuk..tapi lastnya,rina xfhm sgt bentuk yg rina cantum.alang2 bila dah cari tu,rina terus sambung2 bintang tu ikut ejaan nama rina..hehehe..


Last edited by rieyna168 on Wed 01 Jul 2009, 8:18 pm; edited 1 time in total

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8437

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by hamster on Wed 01 Jul 2009, 8:10 pm

mmg pun persepsi tiap org tak sama. itu sebab kena ada panduan. tapi takpe. kita berkongsi pengalaman. minat nak tgk langit ni pun datang masa tgh mc 11 minggu thn 2007 dulu. maklum la tgh takde keje tak tau nak buat apa masa tu. org2 kat kuarters masa tu pun ingat aku dah gila bawak teropong jln2 tgh malam. Ha3..
avatar
hamster
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Sniper
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 37
Tarikh Register : 27/06/2009
Reputation : 0
Points : 2997

Character sheet
Mutiara Kata saya: THE MAN RUNNING IN FRONT OF THE CAR WILL GET TIRED ---- A MAN RUNNING BEHIND THE CAR WILL GET EXHAUSTED

View user profile http://shahxr.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by azrunia on Sat 17 Jul 2010, 7:10 pm

koolllllll...............
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4141

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by jnromli@yahoo.com on Mon 19 Jul 2010, 8:38 am

hehe kalau nampak planet NIBIRu jgn lupa inform erk hak3

jnromli@yahoo.com
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : dRESSAR
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 72
Tarikh Register : 04/02/2009
Reputation : 0
Points : 3195

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by azrunia on Thu 22 Jul 2010, 7:16 pm

avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4141

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Mari Mendongak Ke Langit Malam

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum