FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Go down

SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by dhiyamirza on Wed 01 Jul 2009, 2:48 pm

Sekadar ingin mendapatkan pendapat korang dan pandangan...ok, korang rasa sebagai ppf ape softskill yang kita wajib ade? perlu ade? harus ade? yang boleh menaikkan profession kita dan seterusnya utk diri ppf itu sendri.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3994

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by ppfkkpa on Sat 07 Aug 2010, 12:53 pm

Setahun dah berlalu, apsal tak de PPF yang respond, soft skill ni macam nasi jugak, ada suka lauk kari, ada suka masak lomak cili api dan ada yang suka sambal tempoyak, semuanya mengenyangkan, softskill yang perlu ada ialah sesuatu yang akan membantu PPF setiap hari dalam menjalankan tugas seharian, sebelum tu, PPF U32 dan keatas kena lah bertindak, buat jadual pusingan tugasan PPF setiap 6 bulan ataupun setahun, apa yang berlaku kini ialah, PPF bertukar unit setiap 1 bulan, PF bertahun2 pun masih di unit yang sama, jika PPF di OPD, softskill yang di perlukan lain, jika ward supply, softskill nya juga lain, tetapi jika PPF tu bertugas di semua unit, tu yang kena banyak soft skil tu, apa pun PPF kena selalu hadiri kursus / bengkel / latihan dalaman / cme / cpd / kongress / agm / dll, banyak softskill akan didapati secara langsung dan tidak langsung, satu fakta yang benar ialah, semasa agm PPF di Hotel Brisdale tempoh hari, hanya 150 PPF hadir, kemana pergi PPF yang lain, kata ada 2500 PPF di semenanjung, jadi macam mana softskill nak di terapkan sebab agm yang dapat CPD point pun PPF tak hadir, kerajaan tak kan beri percuma je CPD point jika tiada peningkatan terhadap softskill PPF, fikirlah,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 49
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3237

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Sun 13 Feb 2011, 3:36 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

Softskill yang perlu ada pada PPF ialah keinginan menuntut ilmu. PPF perlu menambah ilmu sebab generasi telah berubah, PM pun dah banyak kali bertukar. Setiap pemimpin akan ada sahaja perubahan yang di lakukan, nya sebab rakyat memdesaknya, iaitu jika di bandingkan dengan negara maju yang lain, mereka berasa tertinggal, dan segala perubahan akan memastikan seluruh rakyat dapat menikmati arus pemodenan dengan selesa. PPF juga perlu berubah dengan mengikuti semua usaha biro pendidikan PPF.


PPF perlu melakukan anjakan paradigma dan perubahan bagi meneruskan perkhidmatan yang cemerlang untuk negara dengan memberikan tumpuan agar terdapat peningkatan ilmu pengetahuan terkini melalui program CME, CPE, kursus, bengkel, persidangan dan seminar yang akan di adakan sepanjang masa. Untuk itu persatuan / kesatuan perlu memainkan peranan utama dan penting melalui biro pendidikan masing-masing.

Rancangan Malaysia Kesepuloh (RM10) telah di bentangkan dan dalam masa 5 tahun yang akan datang, Malaysia memerlukan pekerja yang mempunyai kebolehan berfikir taraf tinggi (high order thingking ability) dan juga akan terdapat peningkatan yang signifikan dalam keupayaan modal insan di sektor kesihatan. Nisbah professional penjagaan kesihatan terhadap penduduk akan berubah. Ini termasuklah Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian, Ahli Farmasi, Jururawat dan PPF.

Biro Pendidikan PPF perlu mengatur langkah dalam menjayakan hasrat tersebut dengan cara mengadakan aktiviti setiap bulan bermula Jan 2011. Di samping merancang ke arah kecermerlangan PPF, ianya juga bertujuan bagi memperkukuhkan persatuan / kesatuan, MBJ, MBK, dan meningkat modal insan di kalangan PPF. Segalanya terdapat di dalam Tongkak 12 Jabatan Perkhidmatan Awam yang perlu di hayati oleh semua PPF. Apapun hasrat akhirnya ialah menjaga kebajikan PPF seluruh Malaysia.

1. Sudah sampai masanya untuk PPF mengatur langkah untuk melonjak ke satu paradigma baru dalam pembangunan profesion PPF yang kita sayangi. Jika hanya mengharapkan persatuan / kesatuan sahaja yang bertindak tampa penglibatan semua PPF, pasti ianya tidak akan berjaya.

2. Perjuangan oleh organisasi PPF yang mewakili profesion ini perlu berubah. Ianya sudah tidak lagi sesuai untuk zaman sekarang yang penuh dengan teknologi tinggi dan tahap penyampaian kesihatan yang dinamik, sentiasa bergerak pantas dan desakan yang tinggi terhadap kualiti. Kita masih lagi dengan usaha-usaha lama dengan permohonan untuk kelulusan uniform, elaun-elaun, dan mengekori semua apa yang diperolehi oleh lain-lain paramedik KKM.

3. Kita harus bersedia untuk berubah (ready for change). PPF perlu mengwujudkan satu identiti baru yang lebih kukuh dengan menjadikan profesion ini satu aset yang teramat penting kepada perkhidmatan farmasi dan KKM. Jangan sekali-kali hanya mengharapkan nasib dan usaha lain-lain paramedik sahaja. Bagaimana untuk mencapainya, itulah yang akan diusahakan.

4. Masalah kita yang paling besar ialah sokongan dari BPF KKM dan sikap PPF sendiri. Sekiranya kita mendapat sokongan, PPF boleh meneruskan satu agenda baru dan 'transform' kepada tahap dan dimensi baru dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan farmasi yang menyeluruh ( total pharmaceutical care ) .

5. Untuk setaraf dengan lain-lain paramedik dan mengelakkan dari profesion ini pupus satu hari kelak dengan pembanjiran PF di segenap sudut kesihatan awam / hospital, semua PPF harus bersedia untuk menambah ilmu, terutama dalam aspek farmakologi, klinikal, QAP, inovasi dan libatkan diri juga dalam aktiviti R&D bidang tenaga manusia dan pembangunan , yang mana penglibat PPF dalam bidang ini amat sedikit pada masa ini.

6. Bidang R&D juga akan membolehkan PPF mengujudkan dua jawatan sokongan baru iaitu Pembantu Farmasi U3 (sama taraf seperti PPK U3) yang mana adalah sama dengan negara Ireland yang mempunyai Pharmacy Aides. Tugas mereka adalah seperti PPK dalam unit farmasi tetapi dengan kursus khas berkhaitan ubat yang basik sahaja selama 6 bulan dan Pharmacy Technologist U41 (Teknologis Farmasi) yang berkelulusan Ijazah teknologis Farmasi atau Ijazah Sains Farmaseutikal (sama seperti di USA).

7. Dengan kertas cadangan yang lengkap, pasti KKM akan meneliti perkara ini. Pasti kewujudan Teknologis Farmasi ini yang memiliki kepakaran teknikal (TPN, CDR, TDM, Logistik
Management) boleh meningkatkan kualiti perkhidmatan jabatan farmasi kerana para PF dapat menumpukan perhatian penuh kepada tugas klinikal kepada pesakit dan berganding bahu dengan doktor untuk membantu pesakit-pesakit dalam rawatan harian.

8. Persidangan PPF Perak pada 2008 telah menunjukkan jalan bagaimana nak mencapai hasrat tersebut. Antara tajuk yang di sentuh pada persidangan tersebut ialah Prepairing & Enhanced Quality Service , Pembangunan Kesihatan Primer dan Halatuju PPF, Update Profesion PPF, Occupational Safety in Pharmacy , Teknik Aseptik, Perolehan & Pengurusan Stor, dan Pengujian Produk Farmaseutikal, Pengawalan Ubat Pasaran, ADR & Product Recall.
Di akhir persidangan juga terdapat pembentangan Kertas Kerja oleh PPF atas tajuk Expanded Role PPF dan Extended Role PPF,

9. BPF KKM juga sedang dalam usaha pendaftaran PPF di KKM dan swasta, iaitu mengikut AKTA FARMASI 2010. Ini adalah bagi memboleh kan PPF mendapat ď Annual Practicing Certificate (APC) ď dan ď Practicing Certificate (PC) ď dan usaha ini disambut baik oleh 23 IPTA / IPTS yang menawarkan program Dip in Pharm di seluruh Malaysia.

10. Aktiviti Biro pendidikan juga akan dapat mengumpulkan semula En.Ariffin Sultan, En.Jong Koi Chong, En.Mohd Sani, Cik Chuan, En.Mohd Raya, En.Muhammad Awang, Tn.Hj.Harun Husin, Puan Faridah Saidi, En.Mohd Nazri Mohd Esa, Tn.Hj.Sulaiman Harun, En.Rohin Daud, Cik Rosefazila Rosli Lee dan En Ganesan, yang mana mereka ini pernah membentangkan Kertas Kerja Halatuju PPF suatu masa dahulu.

11. Dan akhir sekali, amatlah dihargai jika En.Ariffin Sultan, En.Jong Koi Chong, En.Mohd Sani, Cik Chuan, En.Mohd Raya, En.Muhammad Awang, Tn.Hj.Harun Husin, Puan Faridah Saidi, En.Mohd Nazri Mohd Esa, Tn.Hj.Sulaiman Harun, En.Rohin Daud, Cik Rosefazila Rosli Lee dan En Ganesan, dapat menyediakan kertas kerja untuk di bentangkan semasa persidangan PPF yang akan di adakan sedikit masa lagi. Antara perkara dan persoalan PPFyang ditimbulkan semasa AGM PPF tahun 2010 ialah :

ē Pendaftaran ahli secara on line
ē Membuat badge / kad keahlian PPF
ē Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
ē Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
ē Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
ē Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
ē Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
ē Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif
ē Tugas penyelian PPF dan format
ē Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
ē Local preseptor
ē Extended & expanded role
ē Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
ē One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
ē Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
ē Cadangan í time base promotion í untuk semua PPF
ē Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
ē Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
ē Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
ē Elaun Kritikal BIPK PPF
ē Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
ē Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
ē Mengwujudkan laman web PPF
ē Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM


12. Dan amatlah diharapkan, En.Ariffin Sultan, En.Jong Koi Chong, En.Mohd Sani, Cik Chuan, En.Mohd Raya, En.Muhammad Awang, Tn.Hj.Harun Husin, Puan Faridah Saidi, En.Mohd Nazri Mohd Esa, Tn.Hj.Sulaiman Harun, En.Rohin Daud, Cik Rosefazila Rosli Lee dan En Ganesan, dapat meluangkaan masa dan seterusnya hadir pada persidangan yang akan di adakan nanti. Apa pun jika tidak dapat menghadirkan diri, amatlah dihargai jika dapat melkan kertas kerja tersebut ke : wengyou64@yahoo.com .

Segala cadangan, pandangan dan pemerhatian di atas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat nya dari sudut perspektif yang sama agar ianya akan memberikan gambaran yang sama dan tidak tersasar, kerana sedikit perbezaan pendapat akan memberikan najitah yang berbeza.

Tamat : 13 Februari 2011

avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Fri 08 Jul 2011, 7:13 pm

SELAMAT BERTUGAS KEPADA SEMUA PPF :


Pertama :

MESYUARAT AGUNG KESATUAN KEBANGSAAN
PEMBANTU FARMASI KERAJAAN MALAYSIA BARAT 2011

Tarikh : 22 - 24 hb. Julai 2011

Tempat : Emperor Hotel, Melaka.

Satu seminar bertajuk "PEMBANGUNAN SAHSIAH DIRI PENOLONG PEGAWAI FARMASI" akan diadakan pada 23.07.2011 sempena mesyuarat agung tersebut.

Sebarang pertanyaan sila hubungi wakil negeri masing-masing .

Diharap pihak tuan puan dapat mengedarkannya kepada semua ahli-ahli dinegeri tuan.

Kerjasama tuan puan amatlah dihargai, disanjung tinggi dan diucapkan berbanyak terima kasih.

20 Jun 2011.

Senarai Exco Kesatuan PPF 2008 Ė 2010 :

Presiden :
Encik Rohin bin Daud
( Hospital Setiu, Terengganu )

Naib Presiden :
Encik Razalle bin Dollah
( Hospital Tanah Merah, Kelantan )

Setiausaha Agong :
Encik Zamri bin Ariffin
( Hospital Kuala Lumpur )

Penolong Setiausaha :
Tuan Haji Idris bin Uda Saidi
( Klinik Kesihatan Bota Kiri, Bota, Perak )

Bendahari :
Tuan Haji Anhar bin M. Sharifudin
( Hospital Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri Sembilan )

Ahli Jawatankuasa :

Encik Bakeri bin Songep
( Hospital Sri Manjung, Perak )

Puan Kamala Bai d/o Muthalia
( Klinik Kesihatan Jinjang )

Encik Mahathir bin Saad
( Hospital Sultanah Nur Bahiyah )

Haji Mohamad Nor bin Haji Adam
(Hospital Kuala Kubu Baru)

Puan Maisom bt Hamat
( Hospital Raja Perempuan Zainab II )


WAKIL-WAKIL NEGERI
KESATUAN KEBANGSAAN PEMBANTU FARMASI KERAJAAN
MALAYSIA BARAT TAHUN 2008 Ė 2010

Negeri Sembilan : Tuan Haji Omar bin Baba
( Klinik Kesihatan Ampangan, seremban, N. Sembilan )

Johor : Encik Sairen bin Hj Abdullah Safar
( Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru )

Selangor : Puan Zaila bt Mohammad Zahibi
( Hospital sungai Buluh, Selangor )

Perak : Puan Rosmah bt Mahmud
( Hospital Teluk Intan )

Pulau Pinang : Tuan Haji Mohd. Dali bin K. Mastan P.J.K.
( Hospital Pulau Pinang )

Kedah : Encik Mohd Hassan Zaini bin Shafie
( Hospital Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah )

Perlis : Encik Pergas Cinnathamby
( Klinik Kesihatan Kangar, Perlis )

Kelantan : Tuan Haji Kamaruddin bin Mohd. Zin
( Hospital Tanah Merah, Kelantan )

Terengganu : Encik Dandan bin Zakaria
( KK Kuala Terengganu )

Pahang : Puan Norhayati bt Mohamed
( Hospital Sultan Haji Ahmad Shah )

Melaka : Encik Ibrahim bin Suratman
( Hospital Melaka )

Wilayah Persekutuan : Encik Mohd Nazri bin Esa
( Kesaihatan/Hos Putra Jaya) ( Klinik Kesihatan Jinjang, Wilayah Persekutuan )

Wilayah Persekutuan : Puan Faridah bt Saidi
(HKL ) ( Hospital Kuala Lumpur )


Kedua :

TOGETHER FOR OUR FUTURE CAREER DEVELOPMENTS!

( Pembantu Farmasi => Penolong Pegawai Farmasi => Juruteknologi Farmasi )

As we all know Public Service Department of Malaysia has just approved the post of Pharmacy Assistant to Assistant Pharmacist (in Bahasa-Penolong Pegawai Farmasi) effective from 1st June 2008. Many are happy with the current development as it gives a better image of the profession but there are still others who question the rationale of using this term as it doesn't reflect our professional role and career developments in future.

I personally think that it is not a wise move to change the name of our post just because the Medical Assistants have changed theirs to Assistant Medical Officer (Penolong Pegawai Perubatan). Why are we always following others?

A Pharmacy Assistantís job (in the west referred to as Pharmacy Technician) is a very technically-orientated post. We are involved in compounding, filling medicines, labelling, preparing mixtures, preparing extemporaneous preparations, TPN, TDM, CDR, procuring and purchasing, counter- patient management with or without supervision by a pharmacist in Health Centres. But we all know in Malaysia we still doing clinical work especially in community pharmacy setup in rural places where there is no Pharmacist.

Most of the duties of Assistant Pharmacist comprise a lot of technical undertakings nowdays while we still committed to clinical as well. Why do we choose to be known as 'Penolong Pegawai Farmasi'(Assistant Pharmacist) when we are really technical and part clinical staff(pharmacist cant deny we actually is still doing the clinical work). I have spoken to one of the higher officers in Pharmacy Services Division, Ministry Of Health and he agrees with my view.

I have also discussed this matter with Malaysian Pharmacy Assistant Association Committee Members, Health Ministry Training Division Staff, Lecturers from Allied Health Science College Sg.Buloh, Assistant Pharmacist from National Pharmaceutical Bureau and many dynamic seniors. They all agree that our post should not be changed to Assistant Pharmacist (Penolong Pegawai Farmasi).
So what is the most suitable name or title then?

After some research on Pharmacy Titles across the world in USA, UK, Ireland, Australia, New Zealand and Canada, I found that the most suitable name for Malaysian Pharmacy Assistant is Pharmacy Technologist. Why? Because in Malaysia our curriculum syllabus is one of the best in the world compared to other country. In UK, the course is only for 1 year with on job training. In USA the course for Pharmacy Technician is from 7 mnt-1 year with exam for certification(PTCB). But they also have a degree course in Pharmaceutical Technology and Pharmaceutical science which can lead to the post of Pharmacy Technologist! The Republic of Ireland is also running a similar course. Malaysia only offers a course that covers 3 years leading to a DIPLOMA!

The syllabus is indeed very comprehensive and tight with a total of 98 credit points. (To become a Pharmacist, one must complete 120 credit points in a Malaysian University). Hence our diploma course is close to a Degree in Pharmacy. That is about studies. How about the job description and the workload of the Assistant Pharmacist? In many places all the duties supposedly carried out by a Pharmacist is done by the Assistant Pharmacist.

Previously many Pharmacists prefer to be at the desk than to tackle technical or clinical duties. Only recently were there changes whereby the new Pharmacist is placed at the main counter and the Pharmacist Assistant doing the filling work and other technical duties.The role as front liner has been taken over by the Pharmacist nowadays as it should rightly be.

But the issue now is what are the prospects of a Assistant Pharmacist in the new era and in future? After 50 years, sad to say there is not even one professional Post Basic course conducted and run by Health Ministry!. Assistant Pharmacist feel they are treated as second class Paramedics because we are not respected and taken care of by some of the immediate officers. At the present there is a big gap between the Pharmacist and the Assistant in most institutions. But there is also a new generation of Pharmacists who really care and understand our problems.

Now back to the main topic. Choosing the right title. The staff from National Pharmaceutical Bureau very much awaited and fought the title to be changed to Pharmacy Technologist as they are fully doing technical duties there. Duties such as carrying out Microbiology Test, Quality Control, drug performance test etc is a technical job. For a Assistant Pharmacist (Penolong Pegawai Farmasi) to do this kind of job is ridiculous!

Every profession needs developments in its career. Therefore, the closest degree (apart from Deg.In Pharmacy) that we can apply now is Degree in Pharmaceutical Technology, Degree in Pharmaceutical Science and Pharmacology. It is very appropriate if our title is changed to Pharmacy Technologist in order to further our studies in Pharmaceutical Technology or Science. Don't you all agree with this? We can concentrate in our technical duties fully without interfering the clinical work which is the Pharmacistsí job.
At present we are sealed in our progress by being given the title of an Assistant which does not give us the chance to be a professional in the related category. To all concerned, think carefully. The change is still there to be made.

Ketiga :
Elaun ITP, Tempoh Masa Menunggu KPI dan Senarai tugas PPF.
Nak tanya pandangan forumer paramedik semua berkaitan isu elaun perumahan ni. Pada pendapat rina, elaun perumahan yg diberikan ni sepatutnya dikaji balik. Utk Kumpulan sokongan Gred 1 hingga 40 RM180.00 sebulan sahaja. Dengan keadaan semua harga brg semakin naik, sewa rumah pun semakin tahun semakin mahal,rasanya tak relevan lagi dh elaun byk ni. Setakat rm180, jgn harap dpt sewa rumah dah. Untuk sewa bilik jer pun,paling kurang harga rm250.

Perkeliling Imbuhan Tetap Perumahan (Awam)

Imbuhan Tetap Perumahan (Awam)

Rujukan :

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 1980
Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 1991
Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 1996
Pekeliling Perkhidmatan Bil. 7 Tahun 2000
Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 2000
Pekeliling Perkhidmatan Bil. 12 Tahun 2000
Pekeliling Perkhidmatan Bil. 4 Tahun 2002
Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 4 Tahun 2004

Syarat dan Kadar:

Syarat :

Pegawai tidak menduduki rumah Kerajaan/Pihak Berkuasa atau rumah yang disewa oleh Kerajaan/Pihak Berkuasa.

Kadar :

Kumpulan Pengurusan dan Profesional
Gred 53 dan 54 = RM900
51 dan 52 = RM700
45 dan 50 = RM700
43 dan 44 = RM210
41 dan 42 = RM210

Kumpulan Sokongan
Gred 1 hingga 40 RM180.00 sebulan.

Agensi Terlibat : Pelbagai
Tarikh Kuat kuasa : 1 Januari 2000


SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 16 TAHUN 2007....

Lagi berita gembira untuk kakitangan awam.....

Menurut Surat Pekeliling Perkhidmatan ini yang bertujuan untuk melaksanakan keputusan Kerajaan menaikkan kadar Imbuhan Tetap Perumahan bagi pegawai Perkhimatan Awam Persekutuan Gred 41 hingga Gred 44.

Kadar baru Imbuhan Tetap Perumahan seperti berikut:
1. Bagi Gred 43 & 44: kadarnya RM400 sebulan.
2. Bagi Gred 41 & 42: kadarnya RM250 sebulan.

Surat Pekeliling Perkhidmatan ini berkuat kuasa mulai 1 Januari 2008.

Soalnya yg kumpulang sokongan tetap gak RM180 sebulan.

Tempoh Masa Menunggu Di Farmasi Di Jadikan KPI :
Tempoh masa menunggu ini akan memberi kepuasan kepada pesakit, ianya adalah secara purata, ianya boleh di ukur, sikap kaizen juga akan berubah setiap masa, jika dahulu 30 minit, akan datang kenalah 29 minit, tetapi jika 31 minit, itu namanya gostan ke belakang,jika semua PPF on the track, ianya akan dapat di capai, tetapi jika seorang cuti belajar, seorang cuti bersalin, seorang cuti sakit, masa menunggu pasti akan jadi lebih lama, tugas PPF dalam perkara ini ialah merekodkan secara tetap tempoh masa menunggu setiap minggu, bulan dan tahun, lepas tu buatkan plan kontigency apabila berlaku masaalah, jangan apabila masaalah timbul, baru nak cari jalan penyelesaiannya, cara yang cepat untuk memastikan masa menunggu ini tercapai ialah tambah bilangan PPF 50%, tentu beres,

Senarai tugas generik dan peranan, tugas dan tanggungjawab PPF di hospital dan klinik kesihatan KKM telah di keluarkan. Memang selama ini PPF menjalankan semua tugas tersebut. Tetapi terdapat sedikit kekurangan dalam perlaksanaannya. Iaitu senarai tugas Pembantu Perawatan Kesihatan (PPK) dan senarai tugas Pekerja Rendah Awam (PRA) di farmasi telah tidak di cetak bersama. Maka berlakulah semua PPF terutama di kesihatan awam, yang terpaksa melakukan tugas-tugas PPK dan PRA tersebut memandangkan memang tiada PPK dan PRA yang ditugaskan secara tetap di farmasi terutamanya di kesihatan awam. PPF perlu memastikan PPK dan PRA ada masuk ke bilik farmasi bagi menjalankan tugas-tugas mereka. Maka bolehlah PPF menumpukan kepada tugas-tugas teknikal yang berkenaan. PPF perlu membuktikan secara fakta dan sahih tentang keperluan PPK dan PRA bertugas secara sepenuh masa di farmasi, terutama di kesihatan awam. Kesihatan awam perlu di beri tumpuan kerana PPF di sana adalah petugas yang keseorangan menguruskan aspek kefarmasian bagi pesakit. Negara maju pada 2020 akan memastikan semua PPF di Malaysia akan terpelihara dari segi taraf, pendidikan, kerjaya, kebajikan dan suasana kerja yang akan menyumbang kepada kemajuan negara.

Peranan, Tugas Dan Tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi
di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia

( Rujukan : Bil ( 63 ) dlm.KKM-55 ( 36 ) Bertarikh : 5 Nov. 1993 ) :

Penolong Pegawai Farmasi berperanan sebagai kumpulan sokongan dalam memberikan Perkhidmatan Farmasiutikal di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi di dalam set up penjagaan kesihatan. Peranan Penolong Pegawai Farmasi yang bertugas di Hospital dan Klinik Kesihatan adalah tulang belakang kepada Perkhidmatan Farmasi .

Selari dengan assimilasi Skim Perkhidmatan Pembantu Makmal Kimia Ubat
( PMKU ) ke dalam Skim Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi, tugas PMKU di bidang pengeluaran ubat-ubatan dan kawalan mutu yang dahulunya dilaksanakan oleh PMKU, kini di ambil alih oleh Penolong Pegawai Farmasi.

Perkembangan yang pesat dalam Farmasi Klinikal dan Pemonitoran Program Ė Program Utilizasi Ubat-Ubatan telah mencetuskan keperluan kumpulan sokongan Penolong Pegawai Farmasi yang mahir serta membolehkan membantu keberkesanan dalam pengurusan ubat-ubatan dan ďPharmaceutical Care ď .

Walaubagaimanapun pendispensan ubat-ubatan samaada ianya dalam konteks Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar mahupun Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam, masih menjadi teras tugas dan tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia.
SENARAI TUGAS GENERIK PENOLONG PEGAWAI FARMASI
DI HOSPITAL DAN KLINIK KESIHATAN.

(Ruj : KKM-55/BPF/301/002/01/Jld.2 ( 2 ) Bertarikh : 24 March 2009)

Nota :

Senarai / spesikasi tugas yang disediakan ini adalah bersifat generik, setiap hospital dan instituŪs perlu menyesuaikannya semula dengan set-up di tempat masing-masing, tetapi perlu mematuhi garis panduan umum yang ditetapkan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi , Kementerian Kesihatan Malaysia dari segi konsep hirarki pertanggungjawaban, laporan prestasi dan konsep kerja bersepadu.

Memang relevan masa menunggu di farmasi dijadikan KPI kita.

Jangan salah tafsir dengan waktu menunggu dan waktu dispen...apabila pesakit datang dan diberi nombor,maka bermulalah masa menunggu.Apabila nombor dipanggil maka tamatlah masa menunggu..maka dispenlah sampai setengah jam pun...hehehe
Waktu menunggu inilah yg harus kita pendekkan .bila masa menunggu dijadikan kpi,disinilah kita dapat mengukur sejauh mana pengurusan farmasi dan keberkesanan sistem di farmasi itu sendiri...

Janganlah alasan nanti tersalah ambil ubat, label tak lengkap tak sempat kira ubat hanya kerana kita nak cepat mengejar masa menunggu,.Pesakit pun tak minta kita bg dia org ubat yang salah..so,guna kebijaksanaan kita dari segi susunan ubatan ,lokasi yg lebih mudah,cari juga penyelesaian bagaimana kita tidak akan ambil ubat yg salah..label mungkin kita boleh cari inisiatif agar ianya tidak perlu ditulis,.Opss jgn lupa 5s yg disarankan pun mampu menangani masa menunggu yg terlalu lama.memang nampak rumit tapi byk kelebihan.

apa!? preskripsi pesakit bermasalah!!! terpaksa call doktor,!!! ambil masa!!!! no no no...itu gunanya kaunter screening.terus call doktor, dah selesai baru bg nombor pada pesakit. bagus tak cadangan ni.. kalau terlepas pandang preskripsi tersebut ,tamatkan waktu menunggu dgn memanggil no.giliran pesakit (masa menunggu dah tamat)dan jelaskan kita perlu ambil masa sedikit untuk selesaikan preskripsinya.


Jangan lupa tolak perkara di bawah,ini pun dikira tabiat buruk yg biasa menjejaskan sistem pendispensan.
masa berbual,-boleh jadi tersalah ambil ubat.
pergi minum/pergi hisap rokok terlalu lama-mengurangkan kakitgn yg bertugas
jawab fb kat handphone-,masa tambah lagi 2 minit..
tengok katalog-tambah 3 minit masa menunggu.
top up ubat-buatlah lepas habis kerja ,ambil 5 minit,ini ubat sampai kering.

kalau semua diatas masih tak mampu mencapai kpi,disinilah penglibatan pihak lain bg menanganinya. contoh ,penambahan staff, mungkin ruang kerja. jangan takut capai tak tercapai kpi,ia perlu....dalam memperbaiki mutu perkhidmatan kita.

Jadi apa yg jadi masalahnya,jadikan ini satu cabaran dalam mengukur sejauh mana kehebatan kita.Kita mampu merubahnya...fikir fikir fikir dan fikir lagi dan lagi.

Segala coretan, nukilan, cadangan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah sahaja.

Tamat : 8 Julai 2011


avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Wed 19 Oct 2011, 10:24 am

FORUM 19 OKTOBER 2011

Salam Satu Malaysia dan selamat bertugas kepada semua PPF.
Setiap hari, akan ada sahaja perubahan kepada PPF. Pencen umur 60 pun akan terjadi. Dan semestinya semua PPF perlu bersedia dengan segala perubahan.

Softskill yang perlu ada pada semua PPF ialah sikap merendah diri. Jangan sombong dengan jawatan yang ada. sebab segalanya hanya sementara sahaja. Dalam sehari sahaja segalanya boleh di ubah oleh BPF KKM yang di ketuai oleh PF. Dan yang paling penting ialah jadilah ahli persatuan PPF dan kesatuan PPF. Banyak faedahnya. Ada kursus, seminar, lawatan sambil belajar, ada majallah dll. Tetapi jika masih belum menbjadi ahli, walaupun sudah berkhidmat selama 30 tahun, itulah kekurangan namanya.

JK Teknikal PPF juga perlu berubah. Draffkan tujuan penubuhan nya. Dan lain lain PPF perlu membantu dalam menjayakan segala perancangan. Rujuk Pekeliling Kemajuan Perkhidmatan Awam Bil 2 Tahun 1991, Pengurusan Mesyuarat Berkualiti. Dan jika ada masa lapang, boleh hadir ke Intan, Kursus Pengurusan Mesyuarat dan Penulisan Minit Yang Berkualiti. Bagi PPF selebihnya, teruskan khidmat anda untuk Negara.

JK TEKNIKAL PPF

JK Task Force PPF telah mengadakan mesyuarat yang di hadiri oleh En Mohd Rayya, Ketua Program Farmasi KSKB,Tn Haji Sulaiman Harun, En. Ganesan, En. Nazri Md Esa, Hj Harun Husin, Mr Jong, En Rohin B. Daud, Pengajar Farmasi KSKB, Pn Ong Bee Wah, En. Mohamad Bin Awang , dan Pn Faridah Binti Saidi. Hasil dari mesyuarat tersebut, JK Teknikal PPF telah di bentangkan.

Satu Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah ditubuhkan pada 16 November 2009. Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan dianggotai oleh :

5 Pegawai Kanan BPF KKM
(Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan, Hosp.)

4 Exco Kesatuan,
En.Rohin Daud, En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam.

3 Exco PPFM,
En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun

4 wakil PPF ,
Puan Faridah Saidi, Hjh.Norhaini bt Othman, Puan Juriah bt Wakidi, En.Talib b Tawil,

1 wakil Sabah En.Johnson Chin Nyat Min.

1 wakil Sarawak. En.James Yiek Hua Kuong

Urusetia JK Teknikal : En.Muhammad B Awang PPF dan Tn Hj.Abd Ghani b Yusof


Tetapi sedikt kemusykilan ialah mengapa terdapat PF dalam JK Teknikal PPF. Sebagaimana yang disarankan, JK Teknikal perlu memngadakan Pre Mesyuarat JK Teknikal, sehari sebelum itu, bagi menyediakan aktiviti semasa mesyuarat JK Teknikal, tampa kehadiran PF, sebab, esoknya pasti PF akan hadir dan boleh memberikan komen.

JK Teknikal perlu menyediakan

DRAFF TINDAKAN DAN DRAFF PERLAKSANAAN
Dan yang paling penting ialah mewujudkan JK Kecil bagi setiap isu.

Draff tindakan dan draff pelaksanaan juga perlulah mematuhi tujuan dan hasrat persatuan / kesatuan. Dan jika JK Teknikal PPF tiada idea, boleh salin sahaja tujuan dan objektif persatuan dan kesatuan PPF

Tujuan Penubuhan Persatuan PPF :
1. Untuk menjaga dan meningkatkan nama baik dan kepentingan profesion Pembantu Farmasi.

2. Mempertahankan dan meninggikan taraf dan etika profesion Pembantu Farmasi.

3. Untuk menggalakkan dan mengembangkan ilmu farmasi.

4. Memupuk hubungan professional dalaman dikalangan PPF

5. Berhubung dan bekerjasama dengan mana-mana organisasi demi kemajuan profesion PPF.

6. Menjadi wadah untuk ahli menyatakan pendapat dan pandangan dalam perkara yang menyentuh profesion PPF.


Meningkatkan dan menjaga nama baik profesion PPF.

Mengggalakan dan meningkatkan kemahiran ilmu kefarmasian dikalangan PPF.

3. Mempertahankan dan meningkatkan taraf profesion PPF

4. Bergabung dan bekerjasama dengan lain NGO yang sealiran perjuangan persatuan.

5. Penyebar maklumat dan pandangan ahli-ahli untuk kepentingan profesionalisma ahli.


1. Tujuan penubuhan kesatuan PPF ini ialah untuk:

(a) Mengorganisasikan pekerja-pekerja PPF yang disebut di bawah peraturan 3(1) sebagai ahli PPF dan memajukan kepentingan mereka dalam bidang perhubungan perusahaan, kemasyarakatan dan ilmu pengetahuan.

(b) Mengatur perhubungan di antara pekerja dengan majikan bagi maksud melaksanakan perhubungan perusahaan yang baik, meningkatkan daya pengeluaran dan memperolehi serta mengekalkan bagi ahli-ahlinya keselamatan pekerjaan, sukatan gaji yang adil dan sesuai serta syarat-syarat pekerjaan yang berpatutan.

(c) Mengatur perhubungan di antara
PPF dengan PPF atau
di antara PPF dengan pekerja-perkerja lain,
di antara PPF dan pihak atasan dalam menyelesaikan sebarang perselisihan atau pertikaian di antara mereka itu dengan cara aman dan bermuafakat atau melalui jentera penimbangtara menurut peraturan peraturan

(d) Memajukan kebajikan PPF dari segi sosial, ekonomi dan pendidikan dengan cara yang sah di sisi undang-undang.

(e) Memberi bantuan guaman kepada PPF berhubung dengan pekerjaan mereka jika dipersetujui oleh Jawatankuasa Kerja.


(f) Memberi bantuan seperti pembiayaan semasa teraniaya atau semasa pertikaian perusahaan jika dipersetujui oleh Jawatankuasa Kerja.

(g) Menganjurkan dan mengendalikan kursus, dialog, seminar dan sebagainya untuk faedah PPF khasnya dan para pekerja amnya.

(h) Mengendalikan urusan mengarang, menyunting, mencetak, menerbit dan mengedarkan sebarang jurnal, majalah, buletin atau penerbitan lain untuk menjayakan tujuan-tujuan PPF ini atau untuk kepentingan PPF jika dipersetujui oleh Jawatankuasa Kerja.


Seterusnya JK Teknikal PPF perlu mendokumenkan tujuan penubuhan JK Teknikal PPF. Seterusnya dalam tindakan JK Teknikal, semua PPF dalam JK Teknikal juga perlu mahir dalam mewujudkan
JK Kerja
JK Pelaksana
JK Pemandu
JK Pemudahcara

Draff Kertas Kerja PPF yang telah di sediakan
Tunggakan gaji Diploma Sejak 1993
Penempatan U36 di Regional Hospital Seluruh Negara
Penempatan PPF Di Unit Penguatkuasaan
Menempatkan Minima 2 PPF Di Setiap KK Seluruh Negara
Penempatan PPF Di Pusat maklumat Ubat (PMD) Di Hospital Seluruh Negara
Permohonan Kursus Pos Basik Tambahan Bagi PPF
( 7 Kertas Kerja yang perlu di pertingkatkan kualitinya )

DRAFF KERTAS KERJA PERMOHONAN KURSUS POS BASIK BAGI JAWATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI

PENGENALAN :
Jawatan Penolong Pegawai Farmasi di wujudkan oleh kerajaan di Kementerian Kesihatan Malaysia. Oleh itu Penolong Pegawai Farmasi juga bertanggungjawab bagi memenuhi dan mencapai visi serta misi Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan ini pada mulanya di kenali sebagai Pembantu Farmasi dan telah bertukar gelaran nama jawatan kepada Penolong Pegawai Farmasi mulai 1 Jun 2008.

Mulai 1 Jun 2008, kerajaan telah bersetuju untuk menukar gelaran nama jawatan Pembantu Farmasi kepada Penolong Pegawai Farmasi .

VISI
Untuk memberikan perkhidmatan farmasi yang terbaik demi kesihatan dan kesejahteraan
negara

MISI
Untuk menerajui perkhidmatan farmasi yang dinamik dengan memberi penekanan pada
tahap kewibawaan yang tinggi, profesionalisme dan kecemerlangan sejajar dengan aspirasi
dan cabaran negara.


OBJEKTIF

a. Objektif Umum
Untuk memastikan pesakit mendapat bekalan ubat dan bukan ubat serta bahan-bahan
penjagaan kesihatan yang berkualiti, selamat dan berkesan.

b. Objektif Khusus ( Hospital )
i. Untuk memastikan bahawa semua keluaran farmaseutikal yang dibekalkan
kepada pesakit adalah selamat, berkesan, berkualiti,dan mudah diperolehi,

ii. Untuk mengoptimakan terapi ubat-ubatan dan pemberian penjagaan
farmaseutikal melalui perkhidmatan yang berkesan dan profesional yang terkini.

iii. Untuk menentukan perbelanjaan ubat-ubatan adalah di tahap optimal dan ubat
berkualiti terdapat pada masa dan keadaan yang diperlukan.


iv. Untuk meningkatkan tahap kesedaran pengguna ke atas penggunaan ubat
secara rasional dan kesan-kesan advers serta kepentingan maklumat yang
mengiringi penggunaan ubat melalui pendidikan pengguna dan pesakit yang
berterusan.

v. Untuk mengoptimakan penggunaan tenaga kerja bagi perkhidmatan farmasi .

vi. Untuk meningkatkan perkhidmatan farmasi setanding dengan perkembangan
farmasi di negara maju.

Objektif Khusus ( Kesihatan Awam )

A. Memberi kepuasan perkhidmatan pendispensan ubat-ubatan kepada pesakit
dengan mengurangkan masa menunggu pesakit.

B. Memperluaskan perkhidmatan pembekalan ubat-ubatan kategori A di Klinik-klinik
kesihatan bagi kemudahan pembekalan ubat kepada pesakit yang tinggal
berhampiran dengan klinik-klinik kesihatan tersebut.

C. Memastikan pembekalan ubat dan alat yang mencukupi dan bermutu diperolehi
untuk program rawatan pesakit.


PENDAHULUAN

Bahagian Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi merupakan salah satu cabang yang kian berkembang pesat dan dipengaruhi oleh kemajuan sains perubatan berteknologi tinggi, peningkatan sosio-ekonomi rakyat Malaysia serta ekspektasi pelanggan dalam penjagaan kesihatan. Oleh itu, adalah wajar untuk memperkembangkan perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi Malaysia agar seiring dengan penjagaan kesihatan yang mencabar.

Sejak tahun 2005, Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia telah memulakan Perkhidmatan Wajib bagi jawatan Pegawai Farmasi U41. Perancangan yang teliti terhadap setiap aktiviti farmasi dari aspek pengurusan farmasi telah ditekankan dan memastikan agar perancangan tersebut selaras dengan setiap anggota yang terlibat dalam aktiviti farmasi. Ini termasuk bagi jawatan Penolong Pegawai Farmasi .

Perkhidmatan Farmasi Hospital telah memainkan peranan dalam pembekalan ubat-ubatan seperti aktiviti perolehan, pengeluaran, penyimpanan, pengawalan mutu dan pengedaran bekalan. Walau bagaimanapun, peranan ini telah diperluaskan daripada ‚Äúproduct orientated‚ÄĚ kepada ‚Äúpatient orientated‚ÄĚ di mana hasil terapeutik yang positif adalah menjadi tanggungjawab Perkhidmatan Farmasi. Antara aktiviti rawatan pesakit yang telah diperluaskan adalah Perkhidmatan Farmasi Klinikal seperti Perkhidmatan Nutrisi Parenteral, Perkhidmatan Wad Farmasi, Perkhidmatan Maklumat Ubat dan Racun, Perkhidmatan Kaunseling Pesakit, Perkhidmatan Farmakokinetik Klinikal dan Perkhidmatan Rekonstitusi Ubat Sitotoksik.

Dibawah konsep penjagaan pesakit secara individu Pengurusan Farmasi (Pharmaceutical Care), pendekatan berikut telah diikuti :

i. Melakukan penilaian terhadap terapi pesakit dan lain-lain keperluan berkaitan ubat termasuk mengenalpasti sebarang masalah berkaitan ubat.

ii. Membangunkan pelan penjagaan pengubatan yang bertujuan memenuhi matlamat terapeutik pesakit. Ini hendaklah menggariskan tanggungjawab Pembantu Farmasi dll dan pesakit-pesakit dalam usaha mencapai matlamat tersebut.

iii. Menyempunakan penilaian terapi pesakit yang meliputi perancangan khidmat susulan bagi tempoh tertentu untuk memantau perkembangan ke arah matlamat terapeutik.

Perkhidmatan Farmasi Kesihatan merangkumi Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar (perolehan bekalan ubat dan bukan ubat dan pendispensan ubat), Prabungkusan Ubat dan Perkhidmatan Kaunseling Pesakit. Di bawah Program Kesihatan Awam, penjagaan kesihatan merangkumi aktiviti pencegahan, penggalakkan, perawatan dan pemulihan di mana ianya merupakan landasan dalam memastikan pembentukan keluarga dan masyarakat yang sihat. Ini merujuk kepada Perkhidmatan Kesihatan Keluarga, Epidemiologi (Kawalan Penyakit Berjangkit dan Tidak Berjangkit), Kesihatan Primer, Kesihatan Mental dalam Komuniti, Kanak-kanak Berkeperluan Khas, Remaja, Warga Tua, Warga Sihat, Orang Asli dan Perkhidmatan Kesihatan Sekolah. Penglibatan Perkhidmatan Farmasi Kesihatan dalam program ini telah menyempurnakan lagi objektif utama Program Kesihatan Awam.

Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi , Kesihatan Awam memberikan tugas utama dalam sektor farmaseutikal yang bertanggungjawab untuk memastikan ubat-ubatan adalah berkualiti, selamat, berkesan serta mampu dan mudah diperolehi dengan mencukupi dan saksama; agar penggunaanya dapat dimanfaatkan oleh pesakit untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti kehidupan mereka.

Program Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi adalah termasuk aktiviti Perkhidmatan Kaunter Farmasi Pesakit Luar dan Perkhidmatan Setor dan Bekalan Farmasiutikal.

Bidang Pengurusan Logistik Farmaseutikal merupakan satu cabang yang penting dalam Perkhidmatan Farmasi. Perkembangan bidang ini banyak dipengaruhi oleh perkembangan pesat dalam perkhidmatan kesihatan terutama dalam penggunaan teknologi terkini. Bidang ini merangkumi perolehan dan bekalan ubatan, barangan perubatan ‚Äúdisposable‚ÄĚ, alat-alat kelengkapan perubatan dan perabot perubatan yang merupakan tanggungjawab Stor Farmasi Hospital. Bagi Penjagaan Kesihatan Primer (Farmasi Kesihatan), urusan kewangan bagi perolehan ubat dan bukan ubat telah mula diuruskan oleh Pejabat Kesihatan Daerah masing-masing. Sistem Perolehan Klinik (CPS) bagi semua klinik kesihatan di Malaysia telahpun dimulakan pada awal tahun 2004.

Beban tugas yang paling nyata bagai Penolong Pegawai Farmasi ialah bilangan preskripsi yang diterima dan bilangan perkara di dalam preskripsi yang di bekalkan kepada pesakit.

Beban kerja bagi tahun 2005 daripada sebuah hospital di selatan tanah air adalah berikut:


Bidang tugas PPF

Penolong Pegawai Farmasi adalah satu skim perkhidmatan kumpulan sokongan di dalam Kementerian Kesihatan Malaysia. Ianya sama taraf seperti lain-lain paramedic dan diletakkan pada tangga gaji permulaan Gred U29.

Profesion Farmasi di negara ini telah wujud sejak tahun 50’an lagi. Sejak itu, profesion ini telah berkembang dengan begitu pesat sekali sehinggalah ke hari ini. Pada satu ketika, profesion ini telah berkembang dengan begitu pesat sehinggakan bilangan Ahli-Ahli Farmasi yang diperlukan bagi menjalankan tugas-tugas di hospital-hospital kerajaan adalah tidak mencukupi. Langkah utama yang diambil ketika itu ialah untuk mengujudkan tenaga pembantu bagi mengatasi kekurangan Ahli Farmasi di hospital-hospital kerajaan. Oleh itu, Sekolah Latihan Pembantu Farmasi yang pertama telah diwujudkan pada tahun 1957 di Pulau Pinang dan meminjam bangunan Sekolah Latihan Jururawat. Bilangan pelajar pada ketika itu ialah seramai 11 orang sahaja. dan pengajarnya adalah Pegawai Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia. Selepas itu Sekolah Latihan Pembantu Farmasi telah di bina di Petaling Jaya, Selangor.

Kini , setelah 51 tahun berlalu, Sekolah Latihan Pembantu Farmasi Petaling Jaya telah berpindah ke Kolej Sains Kesihatan Bersekutu ( KSKB ) Sungai Buloh, Selangor.

Perjawatan pada 30 Jun 2007 ialah terdapat sebanyak 3035 jawatan Penolong Pegawai Farmasi didalam Gred Jawatan U 40, U38, U36, U32 dan U29 dan pengisian jawatan hanyalah 86 % sahaja dan masih terdapat 14 % kekosongan.

Pada masa ini, tugas Penolong Pegawai Farmasi ialah :

Mengendalikan sumber perolehan bekalan drug dan iventori
Mengendalikan kaunter pesakit luar
Mengendalikan kaunter bekalan wad
Mengendalikan makmal persediaan.

Tugas tambahan Penolong Pegawai Farmasi :

Makmal TPN ( Total Parental Nutrition )
Makmal IV Admikstur
Makmal Sitotoksik
Makmal TDM ( Therapeutik Drug Monitoring )
Khidmat Nasihat Pendidikan Pesakit

Penolong Pegawai Farmasi juga bertugas di makmal-makmal di Biro Pengawalan Farmasiutikal Kebangsaan Petaling Jaya .

2. LATAR BELAKANG MASAALAH :

Setelah SSB diperkenalkan pada 1992, Pembantu Farmasi telah diletakkan didalam kumpulan sokongan II iaitu gaji permulaan U29 P1T1 . Lain-lain paramedic yang mempunyai kelayakan diploma diletakkan pada matagaji U29 P1T6

Tetapi pada 5 November 1993, Bahagian Perkhidmatan Farmasi telah mengeluarkan satu surat bil ( 63 ) dlm. KKM-55 ( 36 ) menyatakan tentang Peranan, Tugas dan Tanggungjawab Pembantu Farmasi Dalam Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pihak Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA ) telah mengiktiraf Diploma Farmasi KKM adalah setaraf dengan Diploma bagi tujuan perlantikan dalam Perkhidmatan Awam melalui surat bil.
JPA ( L )S.130 / 1 Jld.2 ( 63 ) bertarikh 28 Ogos 1998

Program Diploma Pembantu Farmasi di KKM bermula Julai 2000 sebagaimana surat bahagian Latihan KKM bil ( 112 ) dlm.KKM-74 / INF / 91 Jld.2 bertarikh 23 Jun 2000

Skim Perkhidmatan Pembantu Farmasi telah dipinda mulai I Julai 2000 melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 16 Tahun 2001 bertarikh 20 Disember 2001.

Tetapi walaupun Penolong Pegawai farmasi adalah setaraf dengan lain-lain paramedic, namun Kursus Pos basik bagi Penolong Pegawai farmasi masih tiada dijalankan oleh KKM.

3. PERMOHONAN PPF :

Persatuan kami memohon agar Kursus Pos Basik bagi Penolong Pegawai Farmasi di adakan bagi meningkatkan Mutu perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya Penolong Pegawai farmasi agar standing dengan lain-lain paramedic di Kementerian Kesihatan Malaysia.

5. ALASAN PERMOHONAN :

Penolong Pegawai Farmasi merasakan diri mereka adalah paramedik kelas kedua kerana Kementerian Kesihatan Malaysia tiada memberikan ruang dan peluang kepada Penolong Pegawai Farmasi bagi Meningkatkan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya bagi kemajuan negara dan kesejahteraan rakyat.

6. LAIN-LAIN ALASAN :

Adalah amat malang sekali jika Kursus Pos basik ini tidak diluluskan kerana Perkhidmatan PPFtelah bermula sejak 1957 di Pulau Pinang. Ianya hanya berubah sebanyak dua kali sahaja iaitu, berpindah ke Makmal ubat Petaling jaya selangor pada 1960 dan berpindah ke Kolej sains Kesihatan Bersekutu Sungai buloh Selangot pada 2003. Lain-lain paramedic telah banyak berubah, sedangkan Penolong Pegawai Farmasi masih static.

6.2 TIADA PERUBAHAN DALAM SKIM PEMBANTU FARMASI

Sejak dahulu lagi, Skim Perkhidmatan PPF adalah terkebelakang dan tiada perubahan, berbanding dengan lain-lain paramedic. KKM sendiri telah gagal memastikan Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya Penolong Pegawai Farmasi, walaupun ada Jawatankuasa Teknikal bagi setiap katogeri.

Disertakan disini perubahan lain-lain skim perkhidmatan didalam KKM:

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 1999 -Pindaan Skim-Skim Jururawat Pergigian U 8 dan Juruteknik Pergigian U8.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2003 Pindaan Skim Jururawat Masyarakat

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2003 Pindaan Skim Attandan

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7 Tahun 2004 Pindaan Skim-Skim Pembantu Perubatan ,Jururawat Pergigian , Juruteknik Pergigian , Juruteknologi Makmal Perubatan dan Pegawai Sains.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2005, Pindaan Skim Pembantu Pembedahan Pergigian.
Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 tahun 2005 Pindaan Skim Pembantu Kesihatan Awam

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 2005 Pindaan Skim Pengajar

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 2005, Pindaan Skim Jururawat

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 10 Tahun 2005 Pindaan Skim
Juru X ray

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2005 Pindaan Skim Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 27 Tahun 2005, Pindaan Skim Jururawat, Juru X ray, Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran / Pegawai Kesihatan Persekitaran.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2006 Pindaan Skim Jurupulih Perubatan

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2006 Pindaan Skim Pembantu Perubatan

6.4 SEKOLAH LATIHAN PEMBANTU FARMASI KKM

Sekolah Latihan Pembantu Farmasi KKM Petaling Jaya pada masa dahulu adalah di bawah pengurusan Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM dan mereka memang tiada kemahiran tentang latihan dan ianya amat berbeza dengan lain-lain paramedik yang mana mereka di letakkan di bawah Bahagian Latihan KKM.

Mesyuarat Mengkaji Kurikulum Latihan Asas Pembantu Farmasi yang diadakan di Langkawi pada 6 ‚Äď 11 September 1993, adalah mesyuarat yang julong kali di adakan dan hasilnya ialah keperluan perubahan yang terkini perlu dilakukan mengikut kehendak semasa, tetapi perubahan yang hendak dilakukan perlulah setimpal dengan ganjaran yanag akan diterima oleh semua Pembantu Farmasi.

Perubahan tersebut adalah dari segi Peranan, Tugas dan Tanggungjawab Pembantu Farmasi.

Semasa Mesyuarat Pengarah Perkhidmatan Farmasi dengan Pengarah Makmal Ubat dan Stor / Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan Pegawai-Pegawai Farmasi Negeri Bil. 1/93 pada 21 ‚Äď 22 Oktober 1993, perkara ini telah di bincangkan dan di persetujui.

Surat edaran Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM Ruj ( 63 ) dlm KKM-55(36) bertarikh 5 November 1993 di nyatakan dengan jelas Peranan, Tugas dan Tanggungjawab Pembantu Farmasi dalam Kementerian Kesihatan.


6.5 KEKOSONGAN JAWATAN PPF :

Perjawatan pada 30 Jun 2007 ialah 3035 jawatan PPF didalam Gred Jawatan U 40, U38, U36, U32 dan U29 dan pengisian jawatan hanyalah
86 % dan masih terdapat 14 % kekosongan. Dari statistik diatas, dapat dilihat dengan amat jelas bahawa bilangan PPF amat sedikit jika dibandingkan dengan jawatan lain-lain paramedik.

Dengan bilangan jawatan sebanyak 3035 orang PPF seluroh negara dan pengisian hanya 86 % beban tugas kami di hospital dan klinik kesihatan kerajaan adalah amat berat dan dengan pemberian kursus pos basik, bebanan tersebut dapat dikurangkan.

6.6 Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM

Bahagian Perkhidmatan farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia terletak di Petaling Jaya , Selangor. Di sana terletaknya pejabat yang mengawal perkhidmatan farmasi di seluruh negara. Pada masa lalu, tempat tersebut di namakan Makmal Ubat dan Setor ( MUS PJ ) .

Bahagian perkhidmatan Farmasi tersebut di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di Bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain. Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

‚ÄĘ Pengarah Perkhidmatan Farmasi
‚ÄĘ Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
‚ÄĘ Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
‚ÄĘ Penggunaan Ubat dan IT
‚ÄĘ Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
‚ÄĘ Pengurusan Kualiti
‚ÄĘ Amalan Farmasi Klinikal
‚ÄĘ Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
‚ÄĘ Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
‚ÄĘ Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
‚ÄĘ Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
‚ÄĘ Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
‚ÄĘ Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

Walaupun Bahagian Perkhidmatan farmasi mempunyai lbih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yag kami terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetrapi pihak kami masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.

Norma Perjawatan PPF :

Aktiviti / Perkhidmatan : Nisbah :

- Penguatkuasaan Farmasi 1 orang : setiap unit penguatkuasa
- Pesakit Luar 1 orang : 1 Unit
( Tambahan ) 1 orang setiap 50 pesakit tambahan
- Pesakit Dalam 1 orang : setiap 2 wad (28-30 katil)
- Khidmat TPN / IV Admix 1 orang : setiap 300 kes sebulan
- Khidmat Farmasi Onkologi 1 orang : setiap hospital
- Perkhidmatan Pengeluaran Farmaseutikal 1 orang : setiap 300 pek sehari
- Gantian 1 orang : setiap 5 orang


Tujuan :

i) Untuk mengemukakan cadangan bagi peningkatan dan penambahbaikan Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi dari aspek penjawatan Penolong Pegawai Farmasi , latihan, dll.

ii) Untuk memastikan segala aktiviti berdasarkan cadangan ini dapat dijalankan dengan selaras mengikut aktiviti Pengurusan Farmasi (Farmasi Hospital dan Kesihatan) .

iii) Untuk merangka aktiviti ‚Äď aktiviti Penolong Pegawai Farmasi Hospital dan Kesihatan yang bakal diadakan pada masa hadapan.

iv) Untuk memastikan segala rumusan yang dibuat berkaitan dengan aktiviti Pengurusan Farmasi adalah demi kemajuan karier Penolong Pegawai Farmasi .


PENUTUP :


Cadangan ini di harap akan dapat memberikan perkhidmatan yang lebih cemerlang daripada kalangan warga Penolong Pegawai Farmasi kepada rakyat dan Negara .


Sekian


SENARAI TUGAS JAWATAN PPF GRED U29
(KESIHATAN AWAM)

SENARAI TUGAS JAWATAN PPF GRED U29
(MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)


FARMASI BEKALAN WAD
SENARAI TUGAS JAWATAN
PPF GRED U29
(MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)


FARMASI TOTAL PARENTRAL NUTRITION ( TPN )

SENARAI TUGAS JAWATAN
PPF GRED U29
(MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)

FARMASI IV ADDITIF

SENARAI TUGAS JAWATAN PPF GRED U29
(MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)

FARMASI TOTAL PARENTRAL NUTRITION (TPN)


SENARAI TUGAS JAWATAN
PPF GRED U29
(MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)

FARMASI KOMPLEKS PAKAR/ PESAKIT LUAR

1. Di Bahagian Pra-bungkus


2. Di Farmasi Kompleks Pakar / Pesakit Luar dan Farmasi Unit Kecemasan


SENARAI TUGAS JAWATAN
PPF GRED U29
(MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)

FARMASI ONKOLOGI
SENARAI TUGAS JAWATAN
PPF GRED U29 (MENGIKUT UNIT FARMASI HOSPITAL)

FARMASI FARMAKOKINETIK KLINIKAL (TDM)
SENARAI TUGAS PPF GRED U 29
FARMASI KLINIK PAKAR


SENARAI TUGAS JAWATAN PPF GRED U29
(KESIHATAN AWAM)Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.Tamat : 19 Oktober 2011

avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Thu 12 Jan 2012, 11:42 am

FORUM PPF 12 JANUARI 2012Salam Satu Malaysia dan Selamat Bertugas kepada semua PPF.

Banyak softskill yang perlu ada pada diri PPF dan salah satunya ialah menuntut ilmu secara berterusan dan ini sejajar dengan hasrat kerajaan iaitu pembelajaran sepanjang hayat.

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. Segala salah dan silap semasa menaipnya, adalah tidak disengajakan, maklumlah teknologi ICT memungkinkan segalanya. Wawasan 2020 Cuma tinggal lagi 8 tahun sahaja.


Banyak ruang dan peluang bagi PPF di Malaysia. Tetapi kena bersatu dahulu. Semasa KUP U32 di wujudkan, Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM yang di ketuai oleh PF mensyaratkan semua PPF yang KUP menulis KUP selepas nama mereka. Sepatutnya ini tidak berlaku kerana yang hakiki pun tidak tulis hakiki. Mungkin PF ingin menurunkan pengiktirafan yang diberikan oleh kerajaan setelah berkerja selama 15 tahun. PPF KUP juga perlu menunjukkan bahawa dengan pengalaman selama 15 tahun, mereka wajar dapat KUP, sebab KKM sendiri telah gagal mengiktiraf PPF sebab tiada U32 hakiki baru yang di wujudkan. Ratio kenaikan pangkat PPF U32 dan U29 sepatutnya lebih baik lagi kerana banyak tugas kefarmasian boleh di spesifikasikan. KUP juga adalah kenaikan gaji, dan apabila gaji naik, kerja juga perlu meningkat. Baru lah ada ummph. PPF lihat pula tentang AHP.


Bahagian AHP KKM telah melangkau jauh meninggalkan waktu dan ketika, kejayaan PPF dalam AHP masih boleh di kira dengan jari jika di bandingkan dengan lain-lain paramedic. Tetapi masih belum terlambat, kerana segalanya perlulah bermula dari satu langkah yang pasti. Jika di mulai dengan beberapa langkah, hasilnya juga akan berlipat kali ganda.ORGANISASI BHG AHP KKM :

Senarai Timbalan Pengarah Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM

Pn Farina bt Zulkernain

Pn Asmah bt Ismail
En Patrick Guda anak Benjamin

En Mohd Amran b JohariSenarai Ketua Kejururawatan & Ketua Ketua Profession Sains Kesihatan Bersekutu Sessi Jun 2011 ‚Äď Jun 2013


Pengarah Kejururawatan Malaysia
Ketua Penolong Pegawai Perubatan Malaysia

En Mohammad b Awang ( PPF )

Pegawai Kesihatan Persekitaran

Jururawat Pergigian

Juruteknologi Makmal Perubatan

Juru X Ray ( Diagnostik )

Pegawai Kesihatan Persekitaran

Pegawai Pemulihan Perubatan ( Anggota )
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Carakerja )

Juruteknologi Pergigian
Pengajar

Pegawai Pemulihan Perubatan ( Pendengaran )
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Pertuturan )

Pegawai Optometri

Pegawai Dietetik

Pegawai Pendidikan Kesihatan

Pegawai Psikologi ( Klinikal )

Pegawai Psikologi ( Kaunseling )

Pegawai Kerja Sosial Perubatan

Pegawai Teknologi Makanan

Penolong Pegawai Teknologi Makanan

Penolong Pegawai Penyediaan Makanan
Pegawai Sains ( Zat Makanan )

Pegawai Sains ( Forensik )

Pegawai Sains ( Kaji Kuman )

Pegawai Sains ( Kaji Serangga )

Pegawai Sains ( Embriologi )
Pegawai Sains ( Genetik )

Pegawai Sains ( Kimia Hayt )
Pegawai Sains ( Fizik )

Pegawai Sains ( Biomedikal )


( 32 jawatan AHP )


Jika diteliti, kedudukan PPF bukanlah no 1 dan bukan juga no 32. Dan jika nak tahu nombor sebenarnya ialah, semua PPF kena jawab semua soalan yang di sertakan di bawah, dan lepas tu baru tahu jawapannya. PPF hanya di bahagikan kepada dua skim perkhidmatan sahaja iaitu PF dan PPF.

Sila semua PPF lihat katogeri lain, contohnya makanan :

Penolong Pegawai Penyediaan Makanan

Penolong Pegawai Teknologi Makanan
Pegawai Teknologi Makanan
Pegawai Sains ( Zat Makanan )


Pegawai Dietetik
Ini juga bermaksud dalam aspek makanan, ianya telah dibahagikan kepada 5 bidang tugas. PPF masih bernasib baik sebab hanya 2 sahaja.

PPF telah Berjaya mengharungi segala cabaran sejak 50 tahun yang lalu, dan cabaran pada masa terkini adalah berlainan secara total dan pendekatan yang sistematik adalah amat perlu di cari bagi menyelesaikan segalanya. Langkah awal ialah memperincikan setiap persoalan itu dan mencari jalan penyelesaiannya secara terus kerana setiap persoalan akan mempunyai jalan penyelesaianya secara berbeza. Dan pembahagian tugas sesame PPF juga adalah amat penting kerana setiap PPF ada mempunyai kemahiran yang tersendiri dan bukan semua PPF mempunyai semua kemahiran yang diperlukan.

Seterusnya ialah memperkasakan Biro Pendidikan PPF kerana segalanya adalah bermula dengan ilmu pengetahuan dan pengalaman yang berpanjangan.

Usaha peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF adalah satu usaha bertrusan.
Laluan kerjaya baru PPF telah di gariskan pada tahun 2000 semasa persidangan pengarah2 KKM di Genting Highland.

Cadangan Laluan Kerjaya PPF Pada Tahun 2000 :

PPF U 29 ( Diploma )

PPF U32 ( 8-10 tahun berkhidmat sebagai U29 minima )

PPF U36 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U32 minima)

PPF U38 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U36 minima)

PPF U40 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U38 minima )


Kejayaan dan perjalanannya, hanya PPF senior yang tahu.


Guru lebih bernasib baik kerana berkhidmat 8 tahun , KUP dan 8 tahun lagi KUP. PPF berkhidmat selama 15 tahun, baru sekali KUP.
KP JPA dalam wawancara di TV1 memaklumkan bahawa rakyat Malaysia di sarankan meningkat taraf pendidikan dan kerajaan memberi kelebihan kepada guru. Begitu juga ATM dan PDRM. Mereka semuanya ada saluran istimewa bagi menunjukkan kepada kerajaan bahawa mereka adalah penting. PPF juga perlu belajar dari mereka di manakah mereka dapat laluan express tersebut.

PPF juga perlu bertindak secara aktif dalam perjalanan seharian kerana apabila berlaku sesuatu situasi, akan terdapat PPF yang untung dan terdapat juga PPF yang rugi.

Dalam SBPA juga keadan ini berlaku. Semasa jawatan KUP di wujudkan, PPF U32 hakiki, berasa dukacita kerana KUP dan hakiki mempunyai gaji yang sama, tetapi tugas berbeza. Jalan penyelesaian jangka pendek dan panjang perlulah di rangka agar semua PPF berpuas hati. Tetapi siapa nak rangka dan jalankanya. Tepuk dada tanya selera. Tetapi jika PPF ingin mengikuti jejak langkah lain-lain paramedic, perlulah bersedia dari sekarang. Iaitu semua jawatan KUP di jadikan hakiki dengan pembahagian tugas secara teratur dan berkesan, dan semua U32 hakiki, di naik taraf sebagi U36 dengan memberikan imej baru dan tugasan yang berterusan. Baru ada UMMPH. Dan selepas ini jika katogeri lain ada banyak U36, jangan salahkan mereka, Mereka lebih pantas mennyusuri masa dan lain-lain pihak hanya perlu akur sahaja kepad kehendak dan kemahuan mereka.SBPA PPF menyebabkan peperiksaan PTK tidak lagi relevan. Semua PPF juga perlu terus meningkatkan ilmu pengetahuan bagi menyesuaikan diri dalam tugasan seharian dan memberikan perkhidmatan yang optima.

Biro Pendidikan PPF perlu menyediakan jawapan bagi semua persoalan di bawah kerana memang KKM telah gagal menjaga kebajikan PPF dari segi menambahkan ilmu pengetahuan yang terkini dan penambahbaikan terhadap laluan kerjaya kepada semua PPF. Hanya peratusan yang kecil sahaja yang berjaya, sedangkan sepatutnya semua PPF patut mernerimanya. Secara ringkasnya PPF pada tahun 2012. Adalah sama sahaja kedudukan dan keadaanya pada tahun 2002 ( iaitu ketinggalan selama 10 tahun ) sedangkan tugasan seharian adalah berbeza pada tahun 2012 iaitu SPUB, Pandu Lalu , Ubat Melalui Pos dan Farmasi 24 jam / sehingga 10 malam. Pakar Perubatan di KKM juga telah bertaburan di seluruh negara dan patent penulisan Rx juga telah berbeza, meningkat dan bertambah. Tetapi gaji PPF cuma naik 7 % sahaja selepas SBPA.

SBPA telah di mulai di rancang pada 2008 sedangkan PPF pada waktu tersebut masih tercari-cari indentiti sendiri yang telah hilang entah ke mana. Tugasan bagi Biro Pendidikan PPF :


Preskripsi yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia didaftar dibawah senarai borang perubatan. Apakah nombor borang preskripsi ini?

a)
Perubatan 6 A Pindaan 1996
b) Perubatan 9 A Pindaan 1996
c) Perubatan 16 A Pindaan 1996
d) Perubatan 19 A Pindaan 2000

Apakah yang dimaksudkan dengan ubat-ubat dibawah kategori ‚ÄėA‚Äô ?
Ubat-ubat yang boleh dipreskrib oleh:

a)
Pakar Perunding dan Pakar Perubatan
b) Pegawai Perubatan
c) Paramedik
d) Pegawai Pergigian

Apakah prosedur-prosedur pelupusan sisa klinikal dalam perkhidmatan sokongan Farmasi Klinikal?(10 Markah)


( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI PERLIS )


Apakah yang dimaksudkan dengan Polifarmasi ?

a)
Kombinasi dua (2) atau lebih ubat yang sama kegunaannya
b) Dua (2) atau lebih ubat yang berlainan kegunaannya
c) Satu (1) ubat yang digunakan untuk semua penyakit
d) Ubat yang tiada didalam simpanan stok


Apakah kegunaan formula ini ?
Body Surface area (m ²) x adult dose
1.8

a)
Untuk mengira dos kanak-kanak
b) Untuk menyukat isipadu persediaan
c) Untuk menyukat berat badan
d) Untuk mengira dos dewasa


Apakah jenis alat/mesin yang digunakan dalam proses perkhidmatan TDM? Berikan 3 komponen alat yang digunakan di dalam proses tersebut pada mesin itu.(10 Markah)


( DI SEDEIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI KEDAH )Contoh-contoh ubat NSAIDS adalah

i)
Indomethacine
ii) Paracetamol
iii) Acetyl Salicylic Acid
iv) Phenacetin


Apakah kegunaan “bin card “ dalam perkhidmatan stor ?

a) Merekod stok yag telah luput didalam stok
b) Merekod stok fizikal yang ada didalam simpanan stor
c) Merekod nama pengilang dan pembekal stok yang disimpan didalam stor
d) Merekod tarikh pemesanan dan penerimaan stok yang disimpan didalam stor
Bagaimanakah untuk anda memastikan perkhidmatan kaunter Farmasi (Farmasi Luar) berkualiti seperti yang dinyatakan dalam Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA)?(10 Markah)


( DI SEDEIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI PULAU PINANG )


Tincture Ipecacuanha terdapat didalam persediaan berikut :

a) Mixture Magnesium Trisilicate
b) Mixture Expectorant
c) Syrup Simplex
d) Mixture Carminative
Acetycystene ( Parvolex) adalah digunakan untuk keracunan ubat apa ?

a) Keracunan Phenytoin Sodium
b) Keracunan Theophylline
c) Keracunan Paracetamol
d) Keracunan makananSila nyatakan proses kerja pembekalan ubat kepada pesakit luar?
Sedia rajah carta aliran.(10 Markah)


( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI PERAK )


Ubat ini boleh menyebabkan mengantuk contoh: Tablet Chlopheniramine maleate
Apakah arahan tambahan yang perlu diberikan kepada pesakit ?

a) Jangan membaca surat khabar atau majalah
b) Jangan menonton televisyen atau mendengar radio
c) Jangan membawa kenderaan atau mengendalikan mesin
d) Jangan buang ubat ini dimerata tempat


Berapa lamakah Sirap Ampicillin boleh digunakan selepas direkonstitusi ?

a) 1 bulan
b) 1 minggu
c) 3 bulan
d) 6 minggu


Apakah peranan dan tanggungjawab Pembantu Farmasi U32 di dalam unit sokongan Farmasi Klinikal (Perkhidmatan TPN)?(10 Markah)


( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI SELANGOR )


Yang manakah persediaan bukan persediaan sterile?
a) Ubat sediaan mata
b) Persediaan TPN
c) IV Admixture
d) Sediaan Enema

Therapeutic

Drug Monotoring. ialah proses

a) Mengukur jumlah ubat dalam badan
b) Mengetahui jumlah sel platelet dalam darah
c) Mengetahui jenis ubat dalam badan
d) Mengukur kepekatan ubat tertentu dalam plasma.untuk rawatan


Apakah kebaikan pembekalan ubat kepada wad melalui sistem ‚ÄúUnit Of Use‚ÄĚ?Nyatakan alat-alat/borang yang diperlukan dalam sistem ini.(10 Markah)

( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI SEMBILAN )


Yang manakah ubat yang diklasifikasikan sebagai ubat kemoterapi?

a) Ampicillin
b) Tetracycline
c) Doxorubicin
d) ErythromycinMengapakah persediaan TPN , iv admixture perlu disediakan didalam cabinet Laminar Flow ?

a) Untuk menentukan kebersihan
b) Untuk membunuh kuman
c) Untuk menentukan steriliti.
d) Untuk menentukan bebas pyrogen

Apakah yang dikatakan perkhidmatan prabungkusan di unit Farmasi pengeluaran? Apakah tugas-tugas teknikal dalam pengendalian perkhidmatan prabungkus dan tujuannya?(10 Markah)( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI MELAKA )

Gred Kualiti udara dalam bilik persediaan komponen TPN ialah sekurang-kurangnya :

a) Gred A 5,000
b) Gred B 10,000
c) Gred C 100,000
d) Gred D 100,000


Apakah yang anda faham mengenai ‚Äúapyrogenic IV fluid‚ÄĚ?

a)
ubat IV yang mengandungi bacteria
b) ubat IV yang tercemar dengan pyrogen
c) ubat IV yang lulus ujian pyrogen
d) ubat IV yang tidak tercemar dengan pyrogen


Apakah proses untuk pengeluaran Lesen Kelas A?(10 Markah)( DI SEDIAKAN JAWAPANYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI JOHOR )
.

Binatang apakah yang digunakan dimakmal untuk ujian kandungan glukosa dalam darah?

a)
tikus albino besar
b) tikus kecil putih (mencit)
c) arnab
d) Gerbil


‚ÄúHeavy metals‚ÄĚ yang khusus dimaksudkan untuk ujian ubat-ubat herba ialah:

a)
aluminium, peroxide dan magnesium
b) oxygen, hydrogen dan argon
c) Sodium hypochlorate
d) arsenic, raksa dan plumbum
Sila terangkan proses pendaftaran ubat-ubatan sebelum kelulusan Pendaftaran Ubat dapat dikeluarkan?(10 Markah)( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI PAHANG )

Limulus Amybocyte Lysate adalah ujian untuk mengesan…..?

a)
LD 50
b) Heavy metal
c) pyrogen
d) kepekatan Tahap Heparin dalam darah


Apakah herba yang telah ada monograf dan digunakan mengikut piawaian?

a)
Bunga pakma
b) Bunga mawar
c) Tongkat Ali
d) bunga raya
Sila terangkan proses ‚ÄúRangkaian Sejuk‚ÄĚ dari Stor Integrasi ke Klinik Kesihatan yang jaraknya 100 km. untuk Insulin?(10 Markah)( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI TERENGGANU)


Gas yang digunakan untuk ujian ‚ÄúGas chromatrography‚ÄĚ ialah:

a)
Karbon dioksida
b) hydrogen
c) Nitrous oksida
d) Gas asli


Pendaftaran dan pelesenan ubat-ubatan melalui beberapa tahap?

a)
1 tahap
b) 2 tahap
c) 3 tahap
d) 4 tahap

Nyatakan tugas-tugas teknikal bagi memastikan stok ubat-ubatan dan bahan mendispen sentiasa mencukupi dan tiada pembaziran?(10 Markah)


( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI KELANTAN )


Akta Racun telah diluluskan oleh parlimen buat kali pertama pada tahun:

a)
2003
b) 1994
c) 1952
d) 1960Apakah yang dimaksudkan dengan sistem “Unit of Use:?

a) Bekalan ubat dari Jururawat.
b) Bekalan ubat untuk pesakit secara individu.
c) Bekalan setiap hari.
d) Pembekalan ubat selang sehari.
Sila terangkan proses bagi memastikan ubat-ubatan disimpan mengikut keperluan penstoran tertentu?(10 Markah)

Sila terangkan dengan terperinci carta aliran dan proses kerja pembekalan ubat-ubatan dalam sistem ‚ÄúUnit Of Use‚ÄĚ(10 Markah)( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF WILAYAH PERSEKUTUAN )

Vaksin Bacillus Calmete Gourine (BCG) perlu disimpan dalam

a) Almari DD
b) Almari besi berkunci
c) Peti sejuk
d) Pejabat
Ubat-ubat

‚ÄúSenarai A‚ÄĚ hanya boleh dipreskrib oleh?

a) Pegawai Perubatan
b) Pegawai Pergigian
c) Pakar Perunding/Pakar
d) Ketua JururawatUbat manakah tidak termasuk di dalam ketegori “Antibiotik?

a) Amoxycillin.
b) Cefuroxime
c) Sultamicillin.
d) Cinnarizine.Berikan nama generik untuk Tablet Clarityne
a) Loratadine
b) Levodopa
c) Lomotil
d) Lamotrigine


Pembekalan ubat melalui Sistem Tradisi ialah:-

a) Bekalan ubat mengikut buku inden/pesanan
b) Bekalan ubat mengikut pesakit.
c) Bekalan ubat Unit of Dose
d) Bekalan untuk kegunaan luarDari senarai berikut yang manakah Antiseptik ?

a) Lotion Chlorohexidine.
b) Lotion Calamine
c) Lotion Gamma Benzene Hydrochloride
d) Liquid Sodium Hypochlorite.
Apakah yang perlu dilakukan semasa membantu Pegawai Farmasi menjalankan pemeriksaan wad-wad/unit dan nyatakan kriteria yang perlu
diikuti seperti di dalam Format/Borang pemeriksaan wad/unit?(10 Markah)

Sila terangkan carta aliran dan proses kerja bagi membuat pesanan ubat-ubatan ke Stor Integrasi dan nyatakan juga Borang/Format yang digunakan?(10 Markah)( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI SARAWAK )


Ubat-ubat berikut adalah untuk rawatan penyakit kencing manis KECUALI

a) Inj.Insulin Zinc Suspension
b) Tab.Gliclazide 80mg
c) Tab.Metformin 500mg
d) Tab.Metoprolol 100mg


Dari senarai ubat berikut yang manakah digunakan untuk rawatan penyakit
BARAH.?

a) Inj.Synthometrin
b) Inj.Gemcitabine
c) Inj.Gentamicin
d) Inj.Amiodarone


Prinsip manakah yang mesti diamalkan dalam kawalan stok untuk mengelakkan ubat itu luput tempoh penggunaannya?

(a) FIFO (First In First Out)
(b) FILO (First In Last Out)
(c) LIFO (Last In First Out)
(d) FINO (First In No Out)
(e) Simpan suka hati sahaja


Dalam mendispens ubat-ubatan di Jabatan Pesakit Luar, preskripsi yang diterima didapati :
tidak lengkap
polifarmasi
ubat ‚ÄúList A‚ÄĚ tiada dalam simpanan

Sila terangkan tindakan dan langkah yang perlu diambil untuk membolehkan pesakit mendapat bekalan tanpa mengambil masa yang lama.(10 Markah)


( DI SEDIAKAN JAWAPANNYA OLEH BIRO PENDIDIKAN PPF NEGERI SABAH )Sepatutnya pada tahun 2012 ni, semua PPF telah mengetahui akan jawapan sebenar tentang semua soalan berkaitan PPF. Sebab ianya adalah penting semasa menjalkankan tugasan seharian. Jika masih belum menemui jawapannya, harap PPF berkenaan bolehlah menghubungi Biro Pendidikan PPF negeri yang berkaitan.

PPF adalah bertugas di semua unit dan bahagian KKM.

Pada masa dahulu selepas skim pembantu makmal kimia ubat, di serapkan ke dalam skim PPF, maka semua mereka telah menghadapi saat yang amat sukar kerana terpaksa belajar semula bagi menyesuaikan diri di tempat kerja yang baharu. Masa peperiksaan PTK juga . keadaan mereka amat sukar kerana terpaksa menjawab soalan-soalan yang begitu jauh daripada jangkauan mereka. Tetapi bilangan mereka adalah sedikit dan suara mereka jauh ketinggalan daripada PPF yang lain.

Tetapi PPF di Kesihatan Awam adalah separuh daripada jumlah bilangan PPF di KKM, maka kesukaran mereka telah terpanggil untuk di ketengahkan. Begitu juga semasa temuduga kenaikan pangkat, amat sukar PPF dari Kesihatan awam untuk berjaya. Tetapi sebagai PPF alaf baru, dan sentiasa berusaha bagi memperbaiki diri dan mempertingkatkan ilmu dan pengetahuan, keadaan ini akan berubah suatu hari nanti. Dan bantuan dai senior dan persatuan dan kesatuan amat diperlukan dan diharapkan. Antara kesukaran dan kemusyikilan PPF di Kesihatan Awam ialah :-Apakah prosedur-prosedur pelupusan sisa klinikal dalam perkhidmatan sokongan Farmasi Klinikal?

Apakah jenis alat/mesin yang digunakan dalam proses perkhidmatan TDM? Berikan 3 komponen alat yang digunakan di dalam proses tersebut pada mesin itu.

Bagaimanakah untuk anda memastikan perkhidmatan kaunter Farmasi (Farmasi Luar) berkualiti seperti yang dinyatakan dalam Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA).

Sila nyatakan proses kerja pembekalan ubat kepada pesakit luar?
Sedia rajah carta aliran.

Apakah peranan dan tanggungjawab Pembantu Farmasi U32 di dalam unit sokongan Farmasi Klinikal (Perkhidmatan TPN)?

Apakah kebaikan pembekalan ubat kepada wad melalui sistem ‚ÄúUnit Of Use‚ÄĚ?Nyatakan alat-alat/borang yang diperlukan dalam sistem ini.

Apakah yang dikatakan perkhidmatan prabungkusan di unit Farmasi pengeluaran? Apakah tugas-tugas teknikal dalam pengendalian perkhidmatan prabungkus dan tujuannya?

Apakah proses untuk pengeluaran Lesen Kelas A?

Sila terangkan proses pendaftaran ubat-ubatan sebelum kelulusan Pendaftaran Ubat dapat dikeluarkan?

Sila terangkan proses ‚ÄúRangkaian Sejuk‚ÄĚ dari Stor Integrasi ke Klinik Kesihatan yang jaraknya 100 km. untuk Insulin?

Nyatakan tugas-tugas teknikal bagi memastikan stok ubat-ubatan dan bahan mendispen sentiasa mencukupi dan tiada pembaziran?

Sila terangkan proses bagi memastikan ubat-ubatan disimpan mengikut keperluan penstoran tertentu?

Sila terangkan dengan terperinci carta aliran dan proses kerja pembekalan ubat-ubatan dalam sistem ‚ÄúUnit Of Use‚ÄĚ

Apakah yang perlu dilakukan semasa membantu Pegawai Farmasi menjalankan pemeriksaan wad-wad/unit dan nyatakan kriteria yang perlu diikuti seperti di dalam Format/Borang pemeriksaan wad/unit?

Sila terangkan carta aliran dan proses kerja bagi membuat pesanan ubat-ubatan ke Stor Integrasi dan nyatakan juga Borang/Format yang digunakan?

Dalam mendispens ubat-ubatan di Jabatan Pesakit Luar, preskripsi yang diterima didapati :
tidak lengkap
polifarmasi
ubat ‚ÄúList A‚ÄĚ tiada dalam simpanan

Sila terangkan tindakan dan langkah yang perlu diambil untuk membolehkan pesakit mendapat bekalan tanpa mengambil masa yang lama.

Dan diharap selepas ini semua PPF boleh bertugas dengan jayanya walaupun dimana sahaja di tugaskan.


PENINGKATAN MUTU PERKHIDMATAN DAN PERKEMBANGAN KERJAYA PPF.

CGPA IPTA / IPTS TAHUN 2012 :


Markah Nilai Gred Gred Pencapaian
90-100 A+ 4.00 Cemerlang

80-89 A 4.00 Cemerlang

75-79 A- 3.67 Cemerlang

70-74 B+ 3.33 Kepujian

65-69 B 3.00 Kepujian

60-64 B- 2.67 Kepujian

55-59 C+ 2.33 Lulus

50-54 C 2.00 Lulus

47-49 C- 1.67 Gagal

44-46 D+ 1.33 Gagal

40-43 D 1.00 Gagal

30-39 E 0.67 Gagal

0-29 F 0.00 GagalApabila semua PPF diberikan kertas soalan, pastinya jawapan yang di berikan adalah berbeza. Jawapan yang sahih dan tepat selalunya dating dari PPF junior yang masih fresh lagi, sebab segalanya masih baru di pelajari semasa di kolej dahulu. Ini adalah berbeza dengan PPF senior yang sudah berkhidmat selama 25 tahun. Tentu iq pun dah menurun sebab sentiasa di perah tenaga dan keringat dan juga mempunyai beberapa komitment lain yang amat penting juga.

Pada tahun 2006, PPF ada memohon agar bilangan PPF yang di tempatkan di unit penguatkuasaan di tambah. Jawapan pihak atasan pada masa itu ialah tenaga PPF adalah amat diperlukan di hospital dan kesihatan awam, berbanding dengan di unit penguatkuasaan. Tetapi jawapan tersebut adalah secara lisan sahaja. Masih tiada dokumen yang di keluarkan tentang kebenaran situasi tersebut. PPF juga telah gagal dalam merancang perkembangan PPF setiap 5 tahun. Maka hasilnya pada 2012 pun, bilangan PPF di unit penguatkusasaan masih di takuk lama. Sebagai jalan pintas, agar nasib PPF tidak terus ketinggalan, di harap PPF dapat merancang peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF bagi tempoh 5 tahun, 10 tahun dan car-cara bagaimana hendak mencapainya.


Pada 2012 jika PPF di berikan kertas soalan, jawapannya antara senior dan junior adalah berbeza.Sepatutnya penilaian adalah berdasarkan tahun berkhidmat. Pasti jarak markah antara senior dan junior adalah ibarat langit dan awan. Kursus ulangkaji pun dah lama di pinggirkan oleh KKM. KKM ada menggariskan agar setiap 5 tahun , satu kursus ulangkaji akan di adakan dan melibatkan semua PPF
Ianya adalah bagi menjelaskan beberapa perkembangan terbaru dalam peningkatan mutu perkhidmatan PPF

Pada masa dahulu ada PPF yang baru berkhidmat selama 8 tahun dan lulus PTK, terus dapat naik pangkat U32.
Tentunya IQ PPF ini masih fresh kerana baru keluar dari kolej.
Apakah nasib PPF senior yang sudah berkhidmat selama 29 tahun.
Dan KUP juga di wujudkan agar PPF 15 tahun terus ke KUP U32.

Sepatutnya PPF perlu merangka agar terdapat pula KUP U36 dan seterusnya.

Perbezaan KUP dan Hakiki ialah, jika hakiki bersara, perlu ada pengganti, tetapi jika KUP bersara, tidak memerlukan pengganti.

Juga laluan kerjaya baru PPF
Terdapat juga kekangan dari segi peruntukan bagi PPF dalam menganjurkan kursus dll aktiviti bagi PPF. Perkara yang sama juga di hadapi oleh lain-lain paramedic, tetapi mereka telah berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam mengatasinya.

Profession PPF adalah satu kerjaya sehingga bersara. Kepada PPF yang sudah tidak sayangkan profession ini, bolehlah membuka lembaran baru bagi menambah ilmu dan bertukar bidang baru yang lebih mencabar. PPF akan terus menyumbang bakti dan tenaga bagi kemajuan negar Malysia, tetapi dalam cara yang amt tersendiri.


PTK telah menjadi hari ini dalam sejarah dan kursus pos basic PPF telah ditangguhkan bagi sessi Jan 2012 kerana beberapa alas an yang jitu. Salah satu tugas PPF ialah memastikan agar PPF terus relevan dahulu, kini dan selamanya.Sewajarnya semua PPF perlu memastikan :-
MBJ PPF
Mesyuarat Pengurusan PPF

Mesyuarat JK Teknikal PPF

Mesyuarat persatuan / kesatuan PPF
Dll

Dapat menyumbang sesuatu yang bererti dan bernilai buat semua PPF di Malaysia.

Pastikan juga semua minit mesyuarat tersebut mematuhi Pekeliling Kemajuan Perkhidmatn Awam Pengurusan Minit Mesyuarat Berkualiti iaitu persediaan sebelum, semasa dan selepas mesyuarat. Perkataan dan tindakan perlulah selari.


Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.


Tamat : 12 Januari 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Tue 10 Jul 2012, 9:41 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2012

Selamat Bertugas kepada semua PPF.

Segala cadangan, persoalan, coretan, nukilan, permerhatian, saranan dan pandangan berikut, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga melihatnya dari sudut perspektif yang sama juga, agar ianya memberikan natijah yang sama, tampa terdapat perbezaan dari perpektif ergonomik .

Softskill yang perlu ada sebagai PPF ialah hadir pada setiap AGM kesatuan dan persatuan PPF kerana segalanya bermula dan berakhir di sana. Jika pilih yang baik, jadi baik. Tapi sebelum boleh mengundi Ahli Majlis dan Exco, kenalah isi borang keahlian dahulu. Bila ilmu banyak, barulah kerajaan melalui JPA akan memberi pengiktirafan dengan segala permohonan akan di luluskan, termasuklah elaun kritikal dll. PF 7000 org boleh bayar, takkan PPF 3000 org pun masih dalam pertimbangan.Jika luluspun bukannya RM 850, cuma 10% sahaja dari gaji pokok.

USOL AGM PPF TAHUN 2012 DI IPOH PERAK : 15 JULAI 2012

KESATUAN PPF PERLU MENYALURKAN SEGALA PERJUANGAN PPF SECARA BIJAKSANA, BERHEMAH, BERPRINSIP DAN BERTERUSAN KEPADA PIHAK YANG BERKAITAN, IAITU JK TEKNIKAL PPF, DAN DIRI PPF SENDIRI JUGA PERLU BERUBAH KE ARAH KEMAJUAN DAN KEMAKMURAN NEGARA TERUTAMANYA DALAM MENUNTUT ILMU.


LATAR BELAKANG SUARA PPF:

EXCO KEBANGSAAN KESATUAN PPF 2010 - 15 JULAI 2012

Presiden : Encik Rohin bin Daud
Naib Presiden : Encik Razalle bin Dollah
Setiausaha Agong : Encik Zamri bin Ariffin
Penolong Setiausaha : Pn Norhayati binti Mohamad
Bendahari : Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek

Ahli Jawatankuasa :
Encik Bakeri bin Songep
Haji Mohamad Nor bin Haji Adam
Puan Maisom binti Hamat
Tn Hj Harun bin Hussin
YM Ku Ngah bin Ku Long

Juru Odit Dalam :
En Velayuzam a/l Muniandy
En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo

Wakil Negeri Kesatuan PPF 2010 ‚Äď 2012 :
Melaka : Pn Marzimah bt Ramli
Negeri Sembilan : Pn Ng Bee Wah
Johor : En Mohd Zaki bin Mutalib
Selangor : Tn Hj Jamhari bin Warmat
Perak : Pn Rosmah bt Mahmud
Pulau Pinang : Tn Hj Mohd Dali bin Mastan
Kedah : Tn Hj Rosli bin Napiah
Perlis : Tn Hj Rahmat bin Amin
Kelantan : En Abdul Rahim bin Abdullah
Terengganu : En Fauzi bin Omar
Pahang : En Zakaria bin Ahmad
Wilayah Persekutuan (Hospital) : Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss
Wilayah Persekutuan (Kesihatan) : Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof
Biro : Pn Yam Chow Yit


SENARAI AHLI MAJLIS PERSATUAN PPF 2011 / 2013

Penasihat

YBhg.Tan Sri Prof Dzulkifli Abdul Razak
Mantan Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia
Pulau Pinang

Yang Dipertua : Encik Ganesan A/L G.Narayanan
Naib Yang Dipertua : Puan Khamsiah bt Brahim
Setiausaha Kehormat : Haji Ab. Manan Kechik
Penolong Setiausaha Kehormat : En. Mohamad Nazri b Mohd Esa
Bendahari Kehormat : Haji Sulaiman Harun

Ahli-Ahli :
Puan Samidah Binti Rahmat
Puan Hjh. Rohana bt Musa
Puan Siti Hanisah bt Md.Said
En. Asrul Effendi Bin Jamaludin
En.Suhaimi b Esa

Juruaudit Persatuan PPF :
Puan Lau Swee Gim
Puan Hjh. Rahani bt Awang

Perjawatan PPF di KKM pada 31 Dis :
PF=7048, PPF = 3502 ( 2.7% kosong )

U40 mempunyai 12 jawatan
U38 mempunyai 37jawatan
U36 mempunyai 116 jawatan
U32 mempunyai 459 jawatan
U29/U32KUP mempunyai 2870 jawatan

Semua PPF yang telah di lantik ke
jawatan tersebut di atas, adalah seorang pakar dalam bidang masing-masing dan
berpengalaman luas. Dan terpulanglah kepada lain-lain PPF bagaimana jika ingin
memperkasakan profesyen PPF dan memartabatkan kerjaya PPF.

Objektif Kesatuan PPF :

To secure the complete organisation of all PPF employ in the KKM, Peninsular Malaysia and to promote the industrial, social, and intellectual interests of its member.

To regulate relations between employer, and employee, between member and member, and between members and other workers to endeavour to adjust any difference between them by amicable and conciliatory.

To promote the material, social, and educational welfare of the members in any laful manner hich a general meeting or Executive Council may deem expedient.

To undertake, if decided upon by general meeting, the editing, printing, publication and circulation of any journal, magazine, news sheet or other printed literature for the advancement of the objects of the Union or promotion of the interest of its members.


Tujuan Persatuan PPF ( Matlamat )

Untuk meningkatkan dan menjaga nama baik dan kepentingan profesyen PPF.

Untuk menggalak dan mengembangkan kemajuan tentang dispensing dan yang berkaitan dengan pendidikan farmasi serta memupuk hubungan profesesional dalaman di kalangan ahli-ahli.

Untuk memperbaiki kemahiran farmasi bagi kebajikan awam umumnya dengan menyebarkan maklumat tentang amalan mengenai medical dispensing technique dan subjek-subjek yang ada kaitan dengannya.

Untuk mempertahankan dan meninggikan taraf dan etika profesion ini.

Untuk bergabung dan bekerjasama dengan mana-mana organisasi yang boleh dianggap memerlukan oleh majlis untuk menyebarkan tujuan-tujuan persatuan ini.

Untuk menerangkan pandangan ahli-ahli dalam perkara-perkara yang menyentuh kepentingan bersama profesion ini.

JK Teknikal PPF :

Satu Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah ditubuhkan pada 16 November 2009? Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan dianggotai oleh 5 Pegawai Kanan BPF KKM (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan, Hosp.) dan 4 Exco Kesatuan, 3 Exco PPFM, 4 wakil PPF , 1 wakil Sabah dan 1 wakil Sarawak. Wakil PPFM ialah En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun dan wakil utk Kesatuan pula ialah En.Rohin Daud, En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam. Wakil PPF ialah Puan Faridah Saidi(CPD-PTK), Hjh.Norhaini bt Othman(HKL), Puan Juriah bt Wakidi(Labuan), En.Talib b Tawil(Biro). Wakil Sarawak ialah En.James Yiek Hua Kuong dan wakil Sabah ialah En.Johnson Chin Nyat Min. Urusetia JK ini ialah Ketua Profesion En.Muhammad B Awang PPF U40 dan juga Tn Hj.Abd Ghani b Yusof, PPF U38 BPF KKM. Semoga dengan penubuhan JK ini, PPF akan lebih cemerlang dan maju kehadapan ! Jika ada sebarang masalah yang perlu di bangkitkan, sila hubungi nama-nama seperti yang tertera diatas dalam Jawatankuasa ini. Tu belum masuk lagi pendaftaran PPF di bawah Akta Kesihatan Bersekutu, borang pendaftaran juga telah di isi, ketua profesyen juga telah di lantik, ketua profesyen peringkat negeri juga telah di lantik, tetapi perkembangan dan perjalanannya hanya mereka yang tahu.


Biro Pendidikan telah berusaha agar segalanya di munafaatkan oleh PPF dan Biro Multimedia pula perlu meneruskan usaha dalam menghubungkan semua PPF yang tersebut.


Segala cadangan, persoalan, coretan, nukilan, permerhatian, saranan dan pandangan diatas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga harus melihat perkara yang sama dari sudut perspektif yang sama juga, agar ianya tidak memberikan natijah yang berbeza dari beberapa sudut dan ergonomic.TAMAT10 Julai 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Mon 08 Apr 2013, 10:38 am

Salam Satu Malaysia,

Selamat bertugas dan mencurahkan bakti kepada Negara kepada semua PPF

Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)

Banyak softskill yang PPF perlu ada bagi menjalankan tugas-tugas seharian dan juga bagi membantu PF yang mempunyai Ijazah Farmasi dan Master. Jika kurang softskill, PPF akan terus maju dalam cara yang tersendiri dan hanya PPF yang sanggup menerimanya tampa menerima pembahagian yang adil dan saksama dengan lain-lan paramedic menjelang Negara maju lagi 7 tahun.

Antara KIK PPF semasa agm yang lalu :

Pendaftaran ahli secara on line
Membuat badge / kad keahlian PPF
Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif
Tugas penyelian PPF dan format
Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
Local preseptor
Extended & expanded role
Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
Cadangan time base promotion untuk semua PPF
Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
Elaun Kritikal BIPK PPF
Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
Mengwujudkan laman web PPF
Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM

Antaranya sudah Berjaya dan antaranya masih dalam perlaksanaannya.

Antara draff raff Kertas Kerja PPF yang telah di sediakan dan hanya menunggu kelulusan :

Tunggakan gaji Diploma Sejak 1993
Penempatan U36 di Regional Hospital Seluruh Negara
Penempatan PPF Di Unit Penguatkuasaan
Menempatkan Minima 2 PPF Di Setiap KK Seluruh Negara
Penempatan PPF Di Pusat maklumat Ubat (PMD) Di Hospital Seluruh Negara
Permohonan Kursus Pos Basik Tambahan Bagi PPF


ORGANISASI BHG AHP KKM :

Senarai Timbalan Pengarah Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM
Pn Farina bt Zulkernain
Pn Asmah bt Ismail
En Patrick Guda anak Benjamin
En Mohd Amran b JohariSenarai Ketua Kejururawatan & Ketua Ketua Profession Sains Kesihatan Bersekutu Sessi Jun 2011 ‚Äď Jun 2013


Pengarah Kejururawatan Malaysia
Ketua Penolong Pegawai Perubatan Malaysia

En Mohammad b Awang ( PPF )

Pegawai Kesihatan Persekitaran

Jururawat Pergigian

Juruteknologi Makmal Perubatan

Juru X Ray ( Diagnostik )

Pegawai Kesihatan Persekitaran

Pegawai Pemulihan Perubatan ( Anggota )
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Carakerja )

Juruteknologi Pergigian
Pengajar

Pegawai Pemulihan Perubatan ( Pendengaran )
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Pertuturan )

Pegawai Optometri

Pegawai Dietetik

Pegawai Pendidikan Kesihatan

Pegawai Psikologi ( Klinikal )

Pegawai Psikologi ( Kaunseling )

Pegawai Kerja Sosial Perubatan

Pegawai Teknologi Makanan

Penolong Pegawai Teknologi Makanan

Penolong Pegawai Penyediaan Makanan
Pegawai Sains ( Zat Makanan )

Pegawai Sains ( Forensik )

Pegawai Sains ( Kaji Kuman )

Pegawai Sains ( Kaji Serangga )

Pegawai Sains ( Embriologi )
Pegawai Sains ( Genetik )

Pegawai Sains ( Kimia Hayt )
Pegawai Sains ( Fizik )

Pegawai Sains ( Biomedikal )


PPF telah dijemput sebagai tetamu semasa mesyuarat mengwujudkan kofederasi AHP tempoh hari tetapi jangan lupa nahawa PPF telah di daftarkan di bawah Akta Farmasi secara pentadbiran sedangkan lain-lain paramedic masih belum di daftarkan di bawah Akta Sains Kesihatan bersekutu.

Cadangan Laluan Kerjaya PPF Pada Tahun 2000 :

PPF U 29 ( Diploma )

PPF U32 ( 8-10 tahun berkhidmat sebagai U29 minima )

PPF U36 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U32 minima)

PPF U38 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U36 minima)

PPF U40 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U38 minima )

Tetapi dengan pengumuman Manifesto PRU13 oleh BN, segalanya pasti berubah kerana JPA yang akan menentukannya. Oleh itu PPF kenalah berhubung rapat dengan JPA. Dan jika ada PPF yang inovatif, bolehlah dicadangkan agar apabila PPF telah melampaui gaji gred skim yang lebih tinggi, sepatutnya ia secara automatic di naikkan keg red tersebut kerana kadar kenaikan tahunan bagi gred yang atas adalah sekitar RM 30 ‚Äď RM 50 sahaja. Takkan lah setelah bekerja selama 30 tahun, itu pun tak boleh dapat berbanding dengan kakitangan awam yang lain seperti ATM, PDRM, Guru dll.


CGPA IPTA / IPTS TAHUN 2013 :


Markah Nilai Gred Gred Pencapaian
90-100 A+ 4.00 Cemerlang

80-89 A 4.00 Cemerlang

75-79 A- 3.67 Cemerlang

70-74 B+ 3.33 Kepujian

65-69 B 3.00 Kepujian

60-64 B- 2.67 Kepujian

55-59 C+ 2.33 Lulus

50-54 C 2.00 Lulus

47-49 C- 1.67 Gagal

44-46 D+ 1.33 Gagal

40-43 D 1.00 Gagal

30-39 E 0.67 Gagal

0-29 F 0.00 Gagal

Gred ini adalah disarankan di buat penilaian oleh PPF kerana sijil Pos Basik telah bertukar ke Diploma Lanjutan dan latihan selama setahun. Pada masa lalu apabila Diploma Lanjutan selama dua tahun, ianya adalah setaraf dengan ijazah pertama.

Sebagai menepati perhubungan yang berterusan, PPF boleh menghubungi PPF yang telah menang semasa AGM yang lalu.

EXCO KEBANGSAAN KESATUAN PPF 2010 - 15 JULAI 2012

Presiden : Encik Rohin bin Daud
Naib Presiden : Encik Razalle bin Dollah
Setiausaha Agong : Encik Zamri bin Ariffin
Penolong Setiausaha : Pn Norhayati binti Mohamad
Bendahari : Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek

Ahli Jawatankuasa :
Encik Bakeri bin Songep
Haji Mohamad Nor bin Haji Adam
Puan Maisom binti Hamat
Tn Hj Harun bin Hussin
YM Ku Ngah bin Ku Long

Juru Odit Dalam :
En Velayuzam a/l Muniandy
En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo

Wakil Negeri Kesatuan PPF 2010 ‚Äď 2012 :
Melaka : Pn Marzimah bt Ramli
Negeri Sembilan : Pn Ng Bee Wah
Johor : En Mohd Zaki bin Mutalib
Selangor : Tn Hj Jamhari bin Warmat
Perak : Pn Rosmah bt Mahmud
Pulau Pinang : Tn Hj Mohd Dali bin Mastan
Kedah : Tn Hj Rosli bin Napiah
Perlis : Tn Hj Rahmat bin Amin
Kelantan : En Abdul Rahim bin Abdullah
Terengganu : En Fauzi bin Omar
Pahang : En Zakaria bin Ahmad
Wilayah Persekutuan (Hospital) : Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss
Wilayah Persekutuan (Kesihatan) : Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof
Biro : Pn Yam Chow Yit


SENARAI AHLI MAJLIS PERSATUAN PPF 2011 / 2013

Penasihat

YBhg.Tan Sri Prof Dzulkifli Abdul Razak
Mantan Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia
Pulau Pinang

Yang Dipertua : Encik Ganesan A/L G.Narayanan
Naib Yang Dipertua : Puan Khamsiah bt Brahim
Setiausaha Kehormat : Haji Ab. Manan Kechik
Penolong Setiausaha Kehormat : En. Mohamad Nazri b Mohd Esa
Bendahari Kehormat : Haji Sulaiman Harun

Ahli-Ahli :
Puan Samidah Binti Rahmat
Puan Hjh. Rohana bt Musa
Puan Siti Hanisah bt Md.Said
En. Asrul Effendi Bin Jamaludin
En.Suhaimi b Esa

Juruaudit Persatuan PPF :
Puan Lau Swee Gim
Puan Hjh. Rahani bt Awang

Akhir sekali ialah persatuan PPF dan kesatuan PPF adalah hak milik Ahli, Exco dan Ahli Majlis hanya mentadbirkan sahaja dan semua PPF perlulah memberi input untuk mereka semua menjalankan tugasan dengan lebih efektif. Terdapat kekurangan iaitu semasa aktiviti persatuan dan kesatuan, ada yang bukan ahli juga hadir tampa berasa diri bersalah kerana tidak menjadi ahli. Adalah dicadangkan agar semua ahli yang berdaftar sahaja boleh mengikuti aktiviti persatuan dan kesatuan dan lain-lain PPF jika ngin turut serta perlulah mengisi borang keahlian pada hari tersebut. Kebaikannya ialah hanya ahli yang membayar yuran sahaja yang akan dapat faedah dan keburukannya ialah apabila Pengarah BPF KKM hadir, tentu ia akan bertanya mengapa hanya 200 peserta sahaja yang hadir. Tepuk dada tanya selera. Tetapi apa yang pasti ialah MBJ hanya untuk ahli kesatuan PPF, jika bukan ahli ingin membawa sesuatu,perlu melalui Setiausaha Agong Kesatuan terlebih dahulu. Masaalah mula timbul apabila wakil MBJ pun masih belum jadi ahli kesatuan. Juga tepuk dada Tanya selera. MBJ adalah arahan JPA dan perlu bertemu 4 kali setahun. Sebelum MBJ akan terdapat Pre Counsil, iaitu mesyuarat pra MBJ. Oleh kerana MBJ telah berjalan dengan jayanya, dan adalah di harapkan kepada semua PPF, perlu mengadakan pertemuan Pre Meyuarat ( Pre Counsil ) sebelum menghadiri sesuatu mesyuarat yang penting dan jika tidak dilakukan, ianya akan meneruskan kesinambungan yang lalu yang telah di praktikkan sejak sekian lama. Dan jika ada masa lapang dapat kan buku pengurusan ( management ) dari barat dan dari timur. Kedua-dua buku tersebut perlu di baca sebab ianya amat berbeza iaitu barat bermula dari kanan ke kiri sedangkan timur bermula dari kiri ke kanan. 100% berbeza dan PPF perlu ambil jalan tengah.Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)


Tamat :

8 April 2013Nota Tambahan :


Satu cadangan pembaharuan telah di majukan kepada JK PENAMBAHBAIKAN SKIM PERKHIDMATAN AWAM JPA atas tajuk CADANGAN SKIM BARU PERKHIDMATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI MULAI 1 JAN 2012 YANG TELAH DI HANTAR KE JPA . Dan isinya adalah seperti berikut ,

PENOLONG PEGAWAI FARMASI MEMOHON AGAR SKIM PENOLONG PEGAWAI FARMASI YANG DITERIMA PAKAI PADA MASA INI DI BERI PENAMBAHBAIKAN KEPADA SKIM YANG LEBIH KOMPREHENSIF BAGI PERKEMBANGAN KERJAYA PENOLONG PEGAWAI FARMASI SEJAJAR DENGAN PENINGKATAN MUTU PERKHIDMATAN YANG DI BERIKAN.

Pada masa ini Skim Penolong Penolong Pegawai Farmasi adalah mempunyai Gred seperti berikut iaitu U29, U32, U36, U38, U40. Semasa pembentangan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) Penolong Pegawai Farmasi telah di berikan Gred seperti berikut, iaitu Gred UF2-1, UF2-2, UF2-4, UF2-5, UF2-6. Bagi tujuan cadangan penambahbaikan , Penolong Pegawai Farmasi memohon agar Skim Penolong Pegawai Farmasi mempunyai Gred seperti berikut,

iaitu Gred UF2-1, UF2-4, UF2-5. Dan ini akan membolehkan Skim Penolong Pegawai Farmasi adalah diiktiraf oleh kerajaan dan ianya adalah sama seperti Skim-Skim lain, iaitu seperti berikut :

Penolong Pegawai Seni Bina

Penolong Arkitek Lanskap

Penolong Jurutera

Penolong Juruukur Bahan

Penolong Juruukur

Penolong Juruukur Bangunan

Penolong Perancang Bandar dan Wilayah

Penolong Pemeriksa Kilang dan Jentera

Pengamatan isu tersebut di kalangan PPF amatlah perlahan kerana JK tersebut telah menamatkan tugasnya pada Dis 2012 tetapi pemahaman di kalangan PPFtentang isu tersebut masih samar walaupun bulan April 2013 telah memunculkan diri. Setelah ianya di bincangkan antara PPF, satu kertas kerja perlu disediakan. Sememangnya setiap perkara memerlukan kertas kerja. Jika PPF masih belum bersedia untuk membuat satu kertas kerja tentang isu tersebut, tinggalkan sahaja kerana kerajaan pun masih belum membuat keputusan tentng isu tersebut. Tunggu sahaja pengumuman kerajaan.

Antara kronologi isu tersebut ialah :

Lain-lain paramedic telah mendapat dua kenaikan gaji tahunan semasa mereka berpindah ke SKIM BERSEPADU.

Pembayaran gaji Diploma PPF bermula tahun 2003 sedangkan lain-lain paramedic telah menikmatinya sejak SSB pada tahun 1991. Beza gaji PPF dan lain paramedic pada masa tersebut ialah RM220 sebulan, dan pastinya kerajaan telah banyak dapat menjimatkan perbelanjaan Negara bagi membayar gaji Diploma PPF.

Semasa isu diploma pada tahun 1991, lain-lain paramedic telah belajar minima 90 kredit hour sedangkan PPF masih belajar silibus tahun 1952, dan ianya adalah hasil daripada para pengajar PPF ialah PF sedangkan lan-lain paramedic, mereka sendiri yang mengajar pelatih mereka. Juga Kolej lain-lain paramedic adalah di bawah Bhg latihan KKM sedangkan Kolej PPF di bawah BPF KKM, dan tentunya bosnya ialah PF. Silibus Diploma PPF hanya di luluskan pada 1998 dan ketinggalan selama 14 berbanding dengan lain-lain paramedic.

Keputusan Tribunal Perkhidmatan Awam juga memihak kepada PPF kerana semua PPF Kanan telah diserapkan ke PPF U7 walaupun PPF terpaksa membayar RM7000 bagi kos bayaran peguam.

Kerajaan bercadang untuk mempertingkat perkhidmatan penjawat awam, dan ianya adalah selaras dengan usul tersebut iaitu pada masa kini hanya terdapat 12 jawatan sahaja pos PPF U40 dan jika ianya diluluskan akan terdapat sebanyak 49 Pos PPF U38 dan 566 PPF U36 iaitu berganda dengan pos jawatan sedia ada. PPF U38 termasuk dan semua U32 jadi U36 serta KUP juga jadi U36, banyak faedah kepada rakyat kerana tugasan U38 dan U36 adalah lebih menyeluruh berbanding U32 pada masa kini, dan selepas ini bolehlah setkan agar PPF di HKL menjadi betaraf dunia.

Jika dilihat dari skil gaji, ianya juga menguntngkan PPF. Disertakan Skil gaji baru berbanding lama.

JADUAL GAJI PPF SBPA
U29/UF2-1 : KENAIKAN THNAN RM145; T1-1570, T2-1715, T3-1860, T4-2005, T5-2150, T6-2295, T7-2440, T8-2585, T9-2730, T10-2875, T11-3020, T12-3165, T13-3310, T14-3455, T15-3600, T16-3745, KGT=RM150.00; T17-3895, T18-4045, T19-4195, T20-4345


Skil Baru Yang Telah Di Hantar Ke JPA : U36/UF2-4: KGT-RM180
T1-3060, T2-3240, T3-3420, T4-3600, T5-3780, T6-3960, T7-4140, T8-4320, T9-4500, T10-4680, T11-4860, T12-5040, T13-5220, T14-5400, T15-5580

U38/UF2-5 ; KGT-RM195
T1-3780, T2-3975, T3-4170, T4-4365, T5-4560, T6-4755, T7-4950, T8-5145, T9-5340, T10-5535, T11-5730, T12-5925, T13-6120, T14-6315, T15-6510

Skil Lama Yang Ingin Di Hapuskan : U32/UF2-2 : KGT-RM155
T1-2735, T2-2890, T3-3045, T4-3200, T5-3355, T6-3510, T7-3665, T8-3820, T9-3975, T10-4130, T11-4285, T12-4440, T13-4595, T14-4750, T15-4905

U40/UF2-6 : KGT-RM225
T1-4445, T2-4670, T3-4895, T4-5120, T5-5345, T6-5570, T7-5795, T8-6020, T9-6245, T10-6470, T11-6695, T12-6920, T13-7145

Memandangkan PRU13 senmakin hamper, cukuplah sekadat di sini.


Biro Sosial dan Multimedia PPF
Kewujudan Biro tersebut telah di bincangkan semasa mesyuarat tertinggi PPF dan sepatutnya semua PPF sudah maklum ianya. Dan ianya adalah terbabit dan melibatkan dalam lingkungan PPF yang menjadi ahli persatuan dan kesatuan sahaja, dan lain-lain PPF yag masih belum menjadi ahli dengan mengisi borang dan membayar yuran, anda semua hanya tertakluk kepada Akta Farmasi yang mana di kuasai oleh PF melalui Persatuan PF Malaysia. Biro tersebut mempunyai halatuju, matlamat, gerakkerja, komitment dan kesinambungan yang teratur, tersusun, jelas dan berketerampilan dalam menjayakannya. Kepada lain-lain PPF yang di luar ruang lingkup di atas, jika ada apa-apa persoalan, isu, usul, cadangan, pandangan dan saranan, hanya perlu salurkan sahaja kepada Ketua Profesyen PPF, kerana di Negara ini, hanya KKM sahaja yang akan menentukan segala aspek PPF dan juga kefarmasian. Sebagai permulaan, semua PPF di pohon agar copy and paste segala isu PPF walaupun di mana ia berada dalam dunia ict ni, dan ianya akan di bincangkan pada pertemuan yang akan di aturkan kelak.

Antara perjalanan peningkatan mutu perkhidmaatan dan perkembangan kerjaya PPF pada tahun 2013 ialah :


MAKLUMAN PERSIDANGAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI KEBANGSAAN KALI KE VI 2013. Tempat : Hotel Rosa Pasadena, Cameron Highland
Tarikh: 13-15 Jun 2013 (Kha-Sab)
Bayaran Pendaftaran Awal: Ahli - RM100 , Bukan Ahli - RM150
Pendaftaran selepas Tarikh Tutup/lewat : Ahli - RM130, Bukan Ahli- RM180.
Penginapan 2 Malam : RM280.00

Makluman Persidangan PPF Negeri Perak
Tarikh : 4 Mei 2013 ( akan di tunda jika bertembung dgn PRU13 )
Tempat : Dataran Kuala Kangsar
Bayaran Penyertaan : RM 35.00

Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis Dialog bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ,
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF
Mesyuarat Ahli majlis Persatuan PPF

PF telah memohon semua jawatan PF di tukarkan ke Gred Fleksi iaitu PF U54 pun boleh bertugas di KK dan semestinya surat tersebut di tt oleh PF Jusa C, dan ianya amat sukar untuk di tolak oleh JPA jika Jusa C yang tt surat tersebut, tetapi surat sokongan dari BPF KKM tentang permohonan elaun kritikal bagi PPF masih belum muncul. Antara sebabnya ialah PPFmungkin telah di tawarkan lain-lain kemudahan yang lain-lain PPF tidak tahu, dan hanya PPF tertinggi sahaja yang lebih maklum. Tahun 2013 adalah tahun ulangkaji semula elaun kritikal dan jika PPF dapat bermakna semua PPF kena tingkatkan perkhidmatan sebanyak 10% iaitu sebanyak BIPK tersebut dan jika ianya masih belum di luluskan, kerjalah macam biasa dan tiunggu lah pada 2018 iaitu ianya disemak setiap 5 tahun.


Sebagai PPF, sepatutnya bilangan PF dan bilangan PPF adalah sama sebab jika tidak sama , akan terdapat yang PF tiada PPF. Pada masa ini bilangan PF ialah 5415 dan bilangan PPF ialah 3768 dan sepatutnya sebayak 1647 PPF lag perlu muncul di KKM dan jika satu PF memerlukan dua PPF maka seramai 3294 lagi PPF di perlukan.Skop Fungsi dan Bidang Tugas PPF :

.i. Sebelum gedung ubat dibuka untuk perkhidmatan, Pembantu Farmasi memastikan kebersihan gedung ubat, khasnya di kaunter gedung ubat, kebersihan gelas-gelas sukatan dan semua alatan.
ii. Memeriksa dan memenuhi semua botol-botol bancuhan yang kosong, pil-pil,losen untuk penyediaan perkhidmatan di hari itu.
iii. Pembahagian ubatan kepada pesakit dan memberi keterangan yang betul atas kegunaan ubat yang diberikan dengan bahasa yang difahami oleh pesakit.
iv. Membekal campuran, losen dan 'ointments' kepada wad-wad dengan menentukan label-label dengan terang dan bersih.
v. Membantu Pembantu Farmasi Kanan di dalam pungutan hasil.
vi. Membantu di dalam menyediakan stok-stok yang banyak seperti butir-butir campuran, losen, 'ointments' dan membotolkan dengan segera untuk pembahagian.
vii. Menjalankan kerja di gedung ubat atau klinik sebagaimana di arah oleh Penguasa Ahli Kimia Ubat untuk memastikan kelicinan perkhidmatan farmasi.


SKIM PF KKM :

Syarat Lantikan:
Ijazah dalam bidang Farmasi atau kelayakan dalam bidang berkaitan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan telah berdaftar dengan Lembaga Farmasi Malaysia;
[ Gaji Permulaan : RM2,570.42 ] dan
lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Farmasi adalah layak dipertimbang untuk KPSL ke jawatan Pegawai Farmasi Gred U41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan mempunyai kelayakan seperti di atas kecuali B.M.

Deskripsi Tugas:
Berkhidmat di Hospital Kerajaan dengan menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan farmasi iaitu perolehan, bekalan, pendispensan produk-produk farmaseutikal dan farmasi klinikal; atau
Berkhidmat di Unit-unit Penguatkuasa Farmasi di negeri-negeri menjalankan aktiviti-aktiviti penguatkuasa undang-undang farmasi termasuk urusan pentadbiran; atau
Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan - menjalankan aktiviti-aktiviti regulatori iaitu menganalisis kandungan bahan-bahan ubat, kosmetik dan ubat tradisional dan pendaftarannya serta aktiviti pelesenan.


PENCERAMAH DAN INPUT SEMASAA SIMPOSIUM PPF TAHUN 2012

Ybg Dato Eshah A. Rahman
Pengarah Kanan BPF KKM

Prof Madya Saad Othman
Pusat Pengajian Sains Farmasi USM Pulau Pinang

Tn Hj Mohideen Hassan
Ketua Pen S/U Kanan BHG Pengurusan Latijhan KKM

Tn Hj Abu Bakar Ibrahim
PPF U40 Hos QE KK Sabah

Dr Salmah Bahari
Pengarah bahagian Amalan dan Perkembangan Farmasi


Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)


TAMAT

avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Fri 11 Oct 2013, 5:19 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat 
dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Bahagian perkhidmatan Farmasi KKM di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.
Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

‚ÄĘ Pengarah Perkhidmatan Farmasi
‚ÄĘ Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
‚ÄĘ Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
‚ÄĘ Penggunaan Ubat dan IT
‚ÄĘ Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
‚ÄĘ Pengurusan Kualiti
‚ÄĘ Amalan Farmasi Klinikal
‚ÄĘ Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
‚ÄĘ Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
‚ÄĘ Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
‚ÄĘ Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
‚ÄĘ Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
‚ÄĘ Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

Walaupun Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai lebih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik kedua  bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yang PPF terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetapi pihak PPF masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.

 
Memandang National Blue Oceon Strategy (NBOS) Strategi Lautan Biru PPF dan PF KKM, akan direalisasi kan,  tampa melibatkan monopulasi, kreativit dan inovasi di pertingkatkan, maka wajarlah semua unit / bahagian / jabatan BPF KKM tersebut juga di wakili oleh PPF. Dan tugasan ini perlulah di inovasikan oleh PPF yang baru sahaja menerima kenaikan pangkat . Lain-lain PPF boleh membantu, jika perlu dan apabila di perlukan.
 
Tahniah kepada PPF yang diluluskan pemangkuan Gred U32 ke U36 berkuatkuasa pada 27 Disember 2011 dan disertakan tugasan anda-anda sekelian.
 
‚ÄĘ Pengarah Perkhidmatan Farmasi
Mahadzir Bin Saad -- Kedah -- Kedah
Sharifah Binti Othman -- Kedah -- Kedah

 Nornizan Binti Ariffin -- Kedah -- Kedah
 Mohd Yusof Bin Muda -- Terengganu -- Terengganu

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan‚ÄĘ Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )

4Goay Yang kheng -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Olivia Margaret capel -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Kok Chun Lee -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang

¬†Hasmah Binti Ngah Ghazali -- Terengganu ‚Äď Terengganu
 PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


‚ÄĘ Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )

 Lim Siew Lan -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Mohd Fauzi Bin Saad -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Selva Rajoo A/L Darmalingam -- Perak -- Perak

¬†Abdullah Bin Wahab -- Terengganu ‚Äď Terengganu
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


‚ÄĘ Penggunaan Ubat dan IT

 Abdul rahim Bin Abdul Razak -- Perak -- Perak
 Zulkifli Bin Omar -- Perlis -- Perak
 Marley A/P Ah Win -- Perak -- Perak

 Che Md. Sauffi Bin Che Muda Abu Bakar -- T'ganu -- Kelantan
¬†Ishak Bin Hashim -- Pahang ‚Äď Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan‚ÄĘ Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia

 Ayoob Bin Ali -- Perak -- Perak
 Ganesan A/L Narayanan -- Perak -- Perak
¬†Rusmiza Binti Md. Bashah -- Kedah ‚Äď Perak

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan‚ÄĘ Pengurusan Kualiti

 Zainab Binti Muhamad -- HKL -- HKL
Tamilchelvan A/L Dharmalingam -- HKL -- HKL
¬†Kamalruzaman Bin Yusof -- IPKKM ‚Äď JKWPKL

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
 

‚ÄĘ Amalan Farmasi Klinikal

 Lee Sau Foong -- HKL -- JKWPKL
 Mohamad Harian Bin Ahmad -- IPKKM -- JKWPKL
 Mior Zamri Bin Mior Ahmad -- BPFK -- Selangor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
‚ÄĘ Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )

 A. Ghani Bin Yusof -- BPFK -- Selangor
 Siti Nahdzah Binti Hj. Yaacob -- Selangor -- Selangor
¬†Zaila Binti Muhamad Zahibi -- Selangor ‚Äď Selangor

 Hamid Bin Majenin -- Sarawak -- Sarawak
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


 

‚ÄĘ Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat

 Chan Sek Neo -- BPFK -- Selangor
 Azizah Binti Yusof -- Selangor -- Selangor
 Lee Chen Pau -- N Sembilan -- N Sembilan

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan‚ÄĘ Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit

 Lim Kah Hun -- BPFK -- N Sembilan
 Gunasegaran A/L Maruthamuthoo -- N Sembilan -- N Sembilan
 Mad Yusof Bin Keling -- Melaka -- Melaka

 Hamizi Bin Mohamed Ali -- Pahang -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan‚ÄĘ Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )

 Mohd Said Bin Sulaiman -- Melaka -- Melaka
 Taib Bin Jalil -- Johor -- Johor
 Jahimah Binti Tasmin -- Johor -- Johor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


‚ÄĘ Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa

 Md Ishak Bin Ahmad -- Johor -- Johor
 Jamaludin Bin othman -- Johor -- Johor
¬†Fazenon Binti Othman -- Johor ‚Äď Johor

 Wan Ab Hakim Bin Wan Daud -- Terengganu -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
‚ÄĘ Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

 Sharifah Sidah Binti syed Mohamed -- Johor -- Johor
 Khor Wooi Keat -- Pahang -- Pahang
 Hasbullah Bin Hamid @ Ahmad -- Pahang -- Pahang

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


Jika PPF terlibat dalam semua bahagian dan jawatankuasa, pastinya idea dan citarasa PPF dari akar umbi akan terbela. Sebab senarai tugas U29 dan U40 adalah amat berbeza.

Perkhidmatan farmasi di Negara ini di dokong oleh PF dan di kawal serta di selia oleh Akta Farmasi. Jika PPF ingin memohon elaun kritikal, sila pastikan perkara tersebut mendapat sokongan PF kerana apabila di sebut perkataan  farmasi, pastinya PF akan terlibat.

PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.

 
NBOS ( National Blue Oceon Strategy ) adalah sebahgian dari kemajuan Negara. Bagi pihak PPF, ianya boleh di cadangkan peringkat kebangsaan / peringkat negeri / peringkat Hospital / Peringkat PKD dan akhir sekali ialah peringkat diri sendiri. Jika PPF dan PF bergabung tenaga dan usaha, semua PPF akan mendapat faedahnya iaitu PF yang merancang dan PPF mengikut arahan sahaja. Tetapi usaha yang murni pada waktu ini ialah memastikan semua jawatan PPF di masukkan dalam setiap perkeliling yang di keluarkan. Bagi pihak SN telah ada jawatan Jururawat (U29) Ketua Jururawat (U32) dan Penyelia jururawat (U36) sedangkan gelaran jawatan tersebut tiada termaktub dalam JPA . Tetapi dalam KKM gelaran jawatan tersebut di wujudkan bagi melancarkan sistem penyampaian. PPF juga perlu memastikan ianya juga berpanjangan dalam skim PPF. Jika ada perbezaan pendapat, ambillah ia sebagai perancangan jangka panjang. PPF dan PF berpisah tiada. Mungkin pada tahun 2014, peranan ketua profesyen PPF akan di beri nafas baru. AGM persatuan telah berlalu, pastinya ada rumusan yang perlu di majukan ke pihak atasan. AGM kesatuan sedikit masa lagi. Semua usol / cadangan, dll,  perlulah di hantar sebelum tarikh akhir iaitu 15 Oktober 2013.
 
Dan jika ada kekurangan dalam peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF, ianya adalah telah di usahakan dan hasilnya adalah seperti yang sedia ada. Jika PPF memerlukan sedikit penambahan, segala usaha perlulah bermula dari peringkat permulaan. Segalanya perlu dalam 50 salinan dalam bentuk hard copy dan soft copy, sebab lain-lain paramedic telah mempraktikkan usaha yang sama sejak lama dahulu.


Harap mesyuarat semua PPF peringkat Hospital, peringkat PKD, peringkat JKN telah berlangsong dan segalanya perlulah di majukan ke pihak atasan iaitu persatuan dan kesatuan serta selepas ini semua PPF akan gembira kerana tiada terpinggir dan tiada tertinggal. ICT memudahkan perhubungan, buang yang keruh, ambil yang jernih. Selamat Maju Jaya.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat 
Dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
Dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Tamat
 
11 Okt 2013
 

 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by nori on Tue 19 Aug 2014, 9:39 pm

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF dan Salam Satu Malaysia

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Hantar segala Kertas Kerja Pembetangan Mesyuarat Sainstifik PPF oleh PPF Batch 28 ke psbpa@yahoo.com.my
kerana pada 31 Ogos 2014 9.00 am-1.00 noon akan terdapat perjumpaan PPF AJK Pelaksana.
 
PPF perlu memartabatkan National Blue Oceon Strategy (NBOS) dan Strategi Lautan Biru Kebangsaan bagi PPF ialah bekerjasama dan bekerja rapat bersama PF. Bila, dimana dan bagaimana caranya, semua PPF kena fikirkan.


PPF juga telah menghantar kepada JPA agar Skim PPF di pinda dari U29/U32/U36/U38/U40 kepada U29/U36/U38 iaitu sama dengan Pembantu Teknik yang membantu Jurutera. Hasilnya pada 2020 baru tahu. Di Malaysia terdapat tugasan PPF di PKD, Hospital dan Biro. Setiap tempat bertugas adalah berbeza 100%. PPF perlu mengendalikan tugasan sesuai dengan tempat bertugas. Tetapi kertas kerja tersebut hanyalah sekeping sahaja dan jika PPF ingin berjaya sebanyak 50 set kertas kerja perlu dihantar. Maklumat terkini perjawatan PPF di KKM pada 31 Dis 2010 ialah :

Gred Jawatan / Isi / Kosong
U40 / 12 //9 /3
U38 / 37 / 32 / 5
U36 / 116 / 90 / 26
U32 / 459 / 397 / 62
U29/U32 / 2860 / 2784 /  76

Jumlah bilangan PPF di KKM berbanding dengan 7046 bilangan PF di KKM

Jika perubahan skim berlaku :
PPF U 38 = 49 jawatan
PPF U 36 =575 jawatan
PPF U29/36 = 2860 jawatan
Dan pasti Malaysia layak menjadi Negara maju apabila ada 49 jawatan U38 dan 575 jawatan U36.


Kesian ceupacs sebab dah hantar penambahbaikan 171 jawatan dalam JPA kerana hanya 81 jawatan sahaja yang telah menerima perubahan yang di luluskan oleh JPA. Mungkin PPF juga ada termasuk dlam 171 jawatan tersebut. Gaji U40 sebanyak 12 jawatan adalah tinggi dan semua PPF berhasrat untuk ke sana dan sebab itulah ianya di pertahankan oleh JPA dan RM negara juga akan jimat.


Dialog PPF bersama PPFM, Lawatan Sambil Belajar, Re Union PPF Batch 28 akan diadakan di Rosa Pasedena Cameron Highland pada 8 September 2014 dan Kertas Kerja Mesyuarat Sainstifik PPF oleh PPF Batch 28 akan diteruskan dan akan diadakan pada Nov 2014 di Port Dickson. Semua PPF Batch 28 perlu menghantar kertas kerja tersebut ke psbpa@yahoo.com.my dan ianya akan didokumenkan.


Terdapat seorang PPF yang bersara di sebuah Klinik Kesihatan sejak Jun 2014 dan sehingga kini masih tiada pengganti dan di Klinik Kesihatan tersebut hanya PF seorang sahaja yang bertugas. Mungkin penjumudan jawatan PPF di KK tersebut dalam pertimbangan pihak atasan. SALAH SIAPA TIADA PPF DI KK TERSEBUT.

PPF Batch 28 bercadang untuk mengadakan RE UNION pada tahun ini. 
Ada kebaikan dan keburukannya. 
Tetapi jika di timbang dengan neraca yang adil, kebaikannya akan melebihi keburukannya.
Konvensyen ialah perjumpaan dan dapat 20 mata mycpd
Sciencetific Meeting akan membincang benda-benda baru dari sudut sains dan akan dapat 20 mycpd point.
Jika PTJ murah hati, segala perbelanjaan akn di tanggung.
YAB PM akan bentangkan RMK 11 dan eloklah PPF draffkan kemahuan PPF pada RMK 11
RMK 10 sudah berlalu dan nasib PPF macam biasa-biasa je.

Batch 28 ramai dan menjadi sejarah kerana mereka datang dari berbagai latar belakang
Ada yg dah jd PF eg En Gilbert dan Faridah Loh
Dan ada yg masih sebagai PPF dan akan bersara lagi 10 tahun.
Keserasian dan kematangan perlulah di terokai.
JPA menggalakkan kretiviti dan inovasi.


Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

Tepuk dada tanya selera :

 
Tamat


19 Ogos 2014
 
NOTA TAMBAHAN :


RE UNION BATCH 28 mempunyai 3 plan
Plan A ‚Äď Konvensyen ( dlm bayangan )
Plan B - Sciencetific Meeting ( AGM Kesatuan pada Nov di Port Dickson NS )
Plan C - Lawatan Sambil Belajar ( ke Cameron Highland 8 Sept 2014 )

 
Plan A, B dan C mempunyai berbagai kebaikan dan kekurangan dan secara awalnya Kertas Kerja Plan B telah disediakan.

Cadangan tempat : Negeri Sembilan, sempena AGM Kesatuan PPF.


Tahniah kepada PPF yang diluluskan pemangkuan Gred U32 ke U36 berkuatkuasa pada 27 Disember 2011 dan disertakan tugasan anda-anda sekelian, perjalanan, perlaksanaan, kejayaannya dll, tertakluk kpd masa, tenaga dll.
 
Pengarah Perkhidmatan Farmasi 
Mahadzir Bin Saad -- Kedah -- Kedah 
Sharifah Binti Othman -- Kedah -- Kedah 
Nornizan Binti Ariffin -- Kedah -- Kedah 
Mohd Yusof Bin Muda -- Terengganu -- Terengganu 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi ) 
Goay Yang kheng -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang 
Olivia Margaret Capel -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang 
Kok Chun Lee -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang 
Hasmah Binti Ngah Ghazali -- Terengganu ‚Äď Terengganu
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis ) 
Lim Siew Lan -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang 
Mohd Fauzi Bin Saad -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang 
Selva Rajoo A/L Darmalingam -- Perak -- Perak 
Abdullah Bin Wahab -- Terengganu ‚Äď Terengganu
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Penggunaan Ubat dan IT 
Abdul rahim Bin Abdul Razak -- Perak -- Perak 
Zulkifli Bin Omar -- Perlis -- Perak 
Marley A/P Ah Win -- Perak -- Perak 
Che Md. Sauffi Bin Che Muda Abu Bakar -- T'ganu -- Kelantan 
Ishak Bin Hashim -- Pahang ‚Äď Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia 
Ayoob Bin Ali -- Perak -- Perak 
Ganesan A/L Narayanan -- Perak -- Perak 
Rusmiza Binti Md. Bashah -- Kedah ‚Äď Perak
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Pengurusan Kualiti 
Zainab Binti Muhamad -- HKL -- HKL 
Tamilchelvan A/L Dharmalingam -- HKL -- HKL 
Kamalruzaman Bin Yusof -- IPKKM ‚Äď JKWPKL
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
 
Amalan Farmasi Klinikal 
Lee Sau Foong -- HKL -- JKWPKL 
Mohamad Harian Bin Ahmad -- IPKKM -- JKWPKL 
Mior Zamri Bin Mior Ahmad -- BPFK -- Selangor 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) 
Ghani Bin Yusof -- BPFK -- Selangor 
Siti Nahdzah Binti Hj. Yaacob -- Selangor -- Selangor 
Zaila Binti Muhamad Zahibi -- Selangor ‚Äď Selangor
Hamid Bin Majenin -- Sarawak -- Sarawak 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat 
Chan Sek Neo -- BPFK -- Selangor 
Azizah Binti Yusof -- Selangor -- Selangor 
Lee Chen Pau -- N Sembilan -- N Sembilan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit 

Lim Kah Hun -- BPFK -- N Sembilan 
Gunasegaran A/L Maruthamuthoo -- N Sembilan -- N Sembilan 
Mad Yusof Bin Keling -- Melaka -- Melaka 
Hamizi Bin Mohamed Ali -- Pahang -- Kelantan 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development ) 
Mohd Said Bin Sulaiman -- Melaka -- Melaka 
Taib Bin Jalil -- Johor -- Johor 
Jahimah Binti Tasmin -- Johor -- Johor 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa 
Md Ishak Bin Ahmad -- Johor -- Johor 
Jamaludin Bin othman -- Johor -- Johor 
Fazenon Binti Othman -- Johor ‚Äď Johor
Wan Ab Hakim Bin Wan Daud -- Terengganu -- Kelantan 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi 
Sharifah Sidah Binti syed Mohamed -- Johor -- Johor 
Khor Wooi Keat -- Pahang -- Pahang 
Hasbullah Bin Hamid @ Ahmad -- Pahang -- Pahang 
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Jika PPF terlibat dalam semua bahagian dan jawatankuasa, pastinya idea dan citarasa PPF dari akar umbi akan terbela. Sebab senarai tugas U29 dan U40 adalah amat berbeza.

Perkhidmatan farmasi di Negara ini di dokong oleh PF dan di kawal serta di selia oleh Akta Farmasi. Jika PPF ingin memohon elaun kritikal, sila pastikan perkara tersebut mendapat sokongan PF kerana apabila di sebut perkataan  farmasi, pastinya PF akan terlibat.

PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.
 
NBOS ( National Blue Oceon Strategy ) adalah sebahgian dari kemajuan Negara. Bagi pihak PPF, ianya boleh di cadangkan peringkat kebangsaan / peringkat negeri / peringkat Hospital / Peringkat PKD dan akhir sekali ialah peringkat diri sendiri. Jika PPF dan PF bergabung tenaga dan usaha, semua PPF akan mendapat faedahnya iaitu PF yang merancang dan PPF mengikut arahan sahaja. Tetapi usaha yang murni pada waktu ini ialah memastikan semua jawatan PPF di masukkan dalam setiap perkeliling yang di keluarkan. Bagi pihak SN telah ada jawatan Jururawat (U29) Ketua Jururawat (U32) dan Penyelia jururawat (U36) sedangkan gelaran jawatan tersebut tiada termaktub dalam JPA . Tetapi dalam KKM gelaran jawatan tersebut di wujudkan bagi melancarkan sistem penyampaian. PPF juga perlu memastikan ianya juga berpanjangan dalam skim PPF. Jika ada perbezaan pendapat, ambillah ia sebagai perancangan jangka panjang. PPF dan PF berpisah tiada. Mungkin pada tahun 2014, peranan ketua profesyen PPF akan di beri nafas baru. AGM persatuan telah berlalu, pastinya ada rumusan yang perlu di majukan ke pihak atasan. AGM kesatuan sedikit masa lagi. Semua usol / cadangan, dll,  perlulah di hantar sebelum tarikh akhir iaitu 15 Oktober 2013.  
Dan jika ada kekurangan dalam peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF, ianya adalah telah di usahakan dan hasilnya adalah seperti yang sedia ada. Jika PPF memerlukan sedikit penambahan, segala usaha perlulah bermula dari peringkat permulaan. Segalanya perlu dalam 50 salinan dalam bentuk hard copy dan soft copy, sebab lain-lain paramedic telah mempraktikkan usaha yang sama sejak lama dahulu. 

Harap mesyuarat semua PPF peringkat Hospital, peringkat PKD, peringkat JKN telah berlangsong dan segalanya perlulah di majukan ke pihak atasan iaitu persatuan dan kesatuan serta selepas ini semua PPF akan gembira kerana tiada terpinggir dan tiada tertinggal. ICT memudahkan perhubungan, buang yang keruh, ambil yang jernih. Selamat Maju Jaya.
 

YAB PM memohon bantuan PPF bagi memberi input dalam penyediaan pembentangan budget 2015 yang akan di bentangkan pada Oktober nanti. Dan apa yang pasti ialah jika nasib PPF masih belum menonjol selepas itu, jangan salahkan sesiapa. Persediaan budget telah dimulakan 2 tahun lebih awal iaitu sama semasa Anggaran Belanja Mengurus (ABM8) dan semasa Rancangan Malaysia (RMK11) iaitu lima tahun lebih awal. Maksudnya mohon pada 2014, pada 2019 baru akan Nampak hasil.
 
8 September 2014 akan ada dialog PPF bersama PPFM di Rosa Pasedena Cameron Highland dan segalanya perlulah di dokumenkan sebelum tarikh tersebut. Nama nama PPF yang boleh membantu dan untuk di hubungi :
Encik Rohin bin Daud 
Encik Razalle bin Dollah 
Encik Zamri bin Ariffin
Pn Norhayati binti Mohamad
Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek
Encik Bakeri bin Songep 
Haji Mohamad Nor bin Haji Adam 
Puan Maisom binti Hamat 
Tn Hj Harun bin Hussin 
YM Ku Ngah bin Ku Long
En Velayuzam a/l Muniandy
En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo
Pn Marzimah bt Ramli
Pn Ng Bee Wah
En Mohd Zaki bin Mutalib
Tn Hj Jamhari bin Warmat
Pn Rosmah bt Mahmud
Tn Hj Mohd Dali bin Mastan
Tn Hj Rosli bin Napiah
Tn Hj Rahmat bin Amin
En Abdul Rahim bin Abdullah
En Fauzi bin Omar
En Zakaria bin Ahmad
Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss
Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof
Pn Yam Chow Yit
Encik Ganesan A/L G.Narayanan
Puan Khamsiah bt Brahim
Haji Ab. Manan Kechik
En. Mohamad Nazri b Mohd Esa
Haji Sulaiman b Harun
Puan Samidah Binti Rahmat
Puan Hjh. Rohana bt Musa
Puan Siti Hanisah bt Md.Said
En. Asrul Effendi Bin Jamaludin
En.Suhaimi b Esa
Puan Lau Swee Gim
Puan Hjh. Rahani bt Awang

 
Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah ditubuhkan pada 16 November 2009
Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan dianggotai oleh 5 Pegawai Kanan BPF KKM (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan, Hosp.) dan 4 Exco Kesatuan, 3 Exco PPFM, 4 wakil PPF , 1 wakil Sabah dan 1 wakil Sarawak. Wakil PPFM ialah En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun dan wakil utk Kesatuan pula ialah En.Rohin Daud, En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam. Wakil PPF ialah Puan Faridah Saidi(CPD-PTK), Hjh.Norhaini bt Othman(HKL), Puan Juriah bt Wakidi(Labuan), En.Talib b Tawil(Biro). Wakil Sarawak ialah En.James Yiek Hua Kuong dan wakil Sabah ialah En.Johnson Chin Nyat Min. Urusetia JK ini ialah Ketua Profesion En.Muhammad B Awang PPF U40 dan juga Tn Hj.Abd Ghani b Yusof, PPF U38 BPF KKM.
 
Ketua Profesyen dilantik melalui akta AHP, dan kejayaannya hanya PPF yang tahu.


Teknologi baru akan di gunakan setiap hari dan semua PPF perlu menggunakan segala kemudahan yang di perolehi dengan memberikan penghasilan yang baik untuk negara. Belajar, Berilmu dan Beramal. 2020 cuma lagi 5 tahun 4 bulan sahaja.

Disertakan intipati Sistem Saraan Baru (SSB) dan faedah pelaksanaan nya.

1. Pelaksanaan transformasi Perkhidmatan Awam melalui lima (5) inisiatif iaitu Perkhidmatan Awam yang kejat (lean civil service), kepimpinan dinamik, modal insan berkualiti, Perkhidmatan Awam yang fleksibel dan saraan yang kompetitif;2. Pewujudan Pelan Induk Saraan Perkhidmatan Awam (PISA) bagi melaksanakan rombakan sistem saraan Perkhidmatan Awam secara tersusun.


3. Pengekalan prinsip-prinsip saraan yang berkuat kuasa dengan penambahan empat (4) prinsip baru iaitu kadar upah untuk kerja mengikut Kumpulan Perkhidmatan, kadar upah untuk individu berdasarkan bakat, keupayaan dan pengalaman, kadar upah untuk kerja bagi individu (subject matter expert) serta kadar upah tambahan untuk kerja mengikut prestasi;


4. Pembentukan hierarki Perkhidmatan Awam yang terdiri daripada empat (4) peringkat iaitu Kumpulan Premier, Kumpulan Pengurusan Tertinggi, Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta Kumpulan Pelaksana yang menggantikan Kumpulan Sokongan 2.


5. Peruntukan gaji secara single point tanpa Kenaikan Gaji Tahunan kepada Kumpulan Premier dan konsep Jadual Gaji Minimum-Maksimum kepada Kumpulan Pengurusan Tertinggi dengan Kenaikan Gaji Tahunan diberi mengikut pencapaian prestasi;


6. Peruntukan Jadual Gaji Sebaris kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta Kumpulan Pelaksana;


7. Pelaksanaan enam (6) strategi untuk merealisasi inisiatif Perkhidmatan Awam yang kejat iaitu kawalan saiz Perkhidmatan Awam (right-sizing), kajian pertindihan fungsi antara agensi (duplication), penjajaran fungsi utama perkhidmatan (realignment), perkhidmatan yang boleh diserah urus (outsourcing), perekayasaan proses kerja (business process reengineering) dan kajian semakan skim perkhidmatan (revision);


8. Penambahbaikan laluan kerjaya Pegawai Perkhidmatan Pendidikan melalui pelaksanaan konsep Guru Wibawa dan Pendeta Guru dengan memberi fokus kepada Laluan Pengajaran dan Pembelajaran (LPDP);


9. Penambahbaikan laluan kerjaya pegawai dan anggota dalam Senarai Tugas Am ATM berdasarkan subject matter expert dalam bidang-bidang kritikal dengan diberi kenaikan gred gaji tanpa bersandarkan kepada pangkat;


10. Pemberian peningkatan gred gaji yang setara dengan gred kenaikan pangkat tanpa dinaikkan pangkat ke jawatan kosong kepada pegawai yang diiktiraf sebagai subject matter expert;


11. Pengenalan Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK) yang mengandungi dua (2) komponen iaitu Penilaian Kompetensi dan Potensi (PKP), dan Program Pembangunan Kompetensi dan Potensi (BKP) bagi menggantikan Penilaian Tahap Kecekapan 3.


12. Perluasan pemberian kemudahan Cuti Belajar Bergaji Penuh kepada pegawai dalam Kumpulan Pelaksana bagi membolehkan pegawai mengikuti latihan kemahiran di bawah program SkillsMalaysia;


13. Pengekalan prinsip-prinsip pemberian elaun sedia ada dan penambatan kadar bagi empat (4) elaun yang pada ketika ini kadarnya ditentukan berdasarkan gaji iaitu Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal, Bayaran Insentif Subjek Pendidikan, Bayaran Insentif Wilayah dan Bayaran Insentif Pedalaman;


14. Pengekalan prinsip-prinsip pemberian kemudahan sedia ada dengan penambahbaikan melalui Program Keseimbangan Kehidupan dan Kerjaya yang memperkenalkan pelaksanaan dasar bekerja dari rumah;


15. Pemansuhan dasar pelepasan dengan izin yang diganti dengan dasar pelepasan jawatan bagi mempertingkat mobiliti pegawai dalam perkhidmatan;


16. Pelaksanaan Dasar Pemisah (Exit Policy) kepada penjawat awam yang berprestasi rendah dan mereka yang memilih untuk meninggalkan perkhidmatan;


17. Penyelarasan pencen kepada pesara Perkhidmatan Awam secara peratusan berasaskan kajian berkala kos sara hidup berkuat kuasa mulai 1 Januari 2013;
18. Peningkatan umur persaraan wajib dari 58 tahun ke 60 tahun bertujuan mengekalkan pegawai mahir di dalam perkhidmatan; dan


19. Pengekalan pegawai yang menolak SBPA di bawah sistem saraannya, skim perkhidmatan dan syarat perkhidmatan sedia ada (SSM)

Ada antara intipati tersebut telah tidak di persetujui oleh sebahagian daripada kakitangan awam, maka penambahbaikannya sedang dilakukan. Bagi PPF yang hanya seramai 4000 staff, penangguhan tersebut telah membuka ruang dan peluang bagi PPF memperbaiki diri dengan menyumbang lebih kepada negara. Negara akan mengiktiraf peranan dan tugasan PPF jika ianya bersesuaian dengan harapan dan inspirasi negara. Kesatuan PPF dan Persatuan PPF ada Biro Biro bagi menjaga kebajikan dan kesejasteraan PPF. Tugasan lain-lain PPF ialah memberi input yang berguna kepada biro tersebut dan hasilnya akan melahirkan outcome yang bermunafaat bagi semua. Penambahbaikan yang baik telah di nikmati oleh guru, polis, tentera, dll sedangkan bagi PPF ianya hanya mengikut sahaja arus perdana tampa mendapat sesuatu yang di luar jangkaan.

 
Antara Biro PPF yang masih ada ialah :
Biro Pendidikan
Biro Multi Media
Biro Keahlian
Biro Kebajikan dan Sosial
Biro Kewangan

Tetapi, betapa sukarnya perjalanan dan perlaksanannya, hanya PPF tertentu sahaja yang tahu.

Tetapi di KKM, setiap persoalan perlu ada 3 JK, iaitu :

JK Pemandu
JK Pelaksanan
JK Teknikal 

Jika PPF berjaya mengharungi kesemuanya, barulah kejayaan akan datang menjelma.


Tahun 2014 semua PPF perlu memperkemaskinikan tugas dan tanggungjawab :
Exco Kesatuan
Ahli Majlis Persatuan
Ketua Profesyen ( yg akan bermesyuarat dengan KP/KSU)
Timbalan Ketua Profesyen (Kesihatan Awam)
Timbalan Ketua Profesyen (Hospital)
Timbalan Ketua Profesyen (Biro)
Wakil Negeri PPF U40 ( yg akan bermesyuarat dengan Pengarah Perkhidmatan Farmasi)
Wakil Negeri PPF Kesatuan ( wakil MBJ JKN )
Wakil Negeri PPF Persatuan
AJK Negeri Kesatuan
AJK Negeri Persatuan
Wakil Hospital / Wakil PKD ( yg akan bermesyuarat dengan TPKN(F) )
Wakil PPF PTJ semasa MBJ PTJ
Dll
 
PPF juga perlu berusaha untuk bersaing dan menempatkan diri dalam Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM.
Dan akhir sekali semua PPF perlu ada sikap kreatif dan inovatif. Selamat Berjaya.
 
Sebab segala kejayaan dan pencapaian serta kecemerlangan PPF sejak beberapa dekad yang lalu masih belum boleh dibanggakan. Tetapi tahniah kepada semua PPF kerana perancangan PPF dalam RMK10 iaitu perancangan 5 tahun telah dibentangkan. Dan jangan terkejut jika masih di bawah paras kegemilangan kerana hanya itulah kebolehan PPF melainkan terdapat keajaiban dalam usaha tersebut. Dimana pakar-pakar PPF, sila tonjolkan diri anda agar terus dapat menikmati keserasian tugas dan kadar upah yang berpatutan. Negara Maju Berpendapatan Tinggi. Termasuklah beberapa elaun yang masih dalam kajian.Tambahkan ilmu jika ada ruang dan peluang kerana dengan pengetahuan sahaja segalanya akan berubah.
 
 
Pembentangan Kertas Kerja Mesyuarat Sainstifik PPF Batch 28 adalah di cadangkan mengikut negeri, samaada secara individu ataupun secara berkumpulan. Semua PPF Batch 28 perlu menyediakan ketas kerja pembentangan dan ianya akan di cetak dan di edarkan kepada semua PPF yang hadir.


Antara Batch 28 yg boleh di hubungi dan pembentangan mengikut Negeri :

PERLIS:

Shakar Seman
 
KEDAH:
 
PULAU PINANG:
 
PERAK:
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929

 
SELANGOR:
 
WILAYAH PERSEKUTUAN:
 
NEGERI SEMBILAN:
 
MELAKA:
 
JOHOR:
Khir Johari  - 012 6313103
Siti Aishah
Sabariah Alias
Rosli  - 013 7785394
 
PAHANG:
 
TERENGGANANU:
 
KELANTAN:
Azmi Hamid - 019 9878400
Khalid Yaakob - 013 9200599
Tn Hj Razali Dolah - 019 0339760


SABAH:
Gilbert
Ong Say Bee
Justin
 
SARAWAK:
Welfred Sarawak - 019 8163572
Sahlan Johari


Baki lagi 60 PPF hanya boleh jumpa di facebook sahaja.


Sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai Diploma in Pharmacy, pastikan segalanya berjalan lancar, teratur, berkesan, terpelihara dan tersusun.  GOOD LUCK TO BATCH 28
 Similar topics
 
Ahli Majlis Persatuan penolong Pegawai Farmasi Malaysia juga boleh membantu PPF , dan senarai nama mereka adalah seperti berikut :-
 
Ydp- Pn Samidah Rahmat, Hospital Sultanah Bahiyah , Alor Setar, Kedah.
Nydp- En Rahmat Amin, Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis.
Su- Tn Hj Abdul Manan Kechik, Kolej KIST, Bachok, Kelantan
Psu- En Asrul Effendi, Pusat Perubatan UKM, Cheras, Kuala Lumpur.
Bendhari- Tn Hj Sulaiman , Wakaf Che Yeh, Kelantan.
Lima Orang  Ahli Majlis :
Suhaimi Esa, HUSM, Kubang Kerian, Kelantan.
Siti Hanisah Md Said, Hospital Pakar Johor, KPJ Johor Bahru, Johor.
Nordiana Tajudin, Hospital Kuala Kubu Bahru, Selangor.
Mohd Razan Pardi, Klinik Kesihatan Yong Peng, Batu Pahat, Johor.
Hjh Kamsiah Brahim, Pusat Jantung, Kota Samarahan, Kuching, Sarawak.
 
Maklumat terkini perjawatan PPF di KKM 
pada 31 Dis 2010 ialah :

Gred Jawatan / Isi / Kosong
U40 / 12 //9 /3
U38 / 37 / 32 / 5
U36 / 116 / 90 / 26
U32 / 459 / 397 / 62
U29/U32 / 2860 / 2784 /  76

Jumlah bilangan PPF di KKM berbanding dengan 7046 bilangan PF di KKM

Sudah sampai masanya untuk kita mengatur langkah untuk melonjak ke satu paradigma baru dalam pembangunan profesion Penolong Pegawai Farmasi yang kita sayangi. Perjuangan yang retorik oleh organisasi mewakili profesion ini sudah dimakan zaman. Tidak lagi sesuai untuk zaman sekarang yang penuh dengan teknologi tinggi dan tahap penyampaian kesihatan yang dinamik, sentiasa bergerak pantas dan desakan yang tinggi terhadap kualiti. Kita masih lagi dengan usaha-usaha lama dengan permohonan untuk kelulusan uniform, elaun-elaun, dan mengekori semua apa yang diperolehi oleh lain-lain paramedik anak emas kementerian.
Kita harus bersedia untuk berubah (ready for change). Ujudkan satu identiti baru yang kukuh dengan menjadikan profesion ini satu aset yang penting kepada perkhidmatan farmasi dan kementerian. Jangan sekali-kali hanya mengharapkan nasib dari usaha lain-lain paramedik sahaja. Bagaimana?
Inilah pertanyaan yang akan timbul dari kita semua... Masalah kita yang paling besar ialah sokongan dari bahagian perkhidmatan farmasi sendiri. Sekiranya kita mendapat sokongan baik, profesion ini boleh meneruskan satu agenda baru dan 'transform' kepada tahap baru dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan bidang farmasi. Wahai PPF sekelian, untuk meletakkan kita dalam peta seangkatan dengan lain-lain paramedik dan mengelakkan dari profesion ini pupus satu hari kelak dengan pembanjiran pegawai-pegawai farmasi di segenap sudut institusi kesihatan, semua PPF harus bersedia untuk belajar dan belajar. Tanamkan ilmu dalam aspek farmakologi, klinikal, QAP, inovasi, libatkan diri dalam pembangunan, sentiasa berfikiran positif, berkhidmat dengan kualiti dan yang paling penting melibatkan diri dalam kajian atau jalankan satu kajian dalam kumpulan setiap 1 atau 2 tahun sekali. Dengan penglibatan dalam Health System Research, akan menaikkan martabat profesion ini ke tahap baru dalam sistem perkhidmatan kementerian kesihatan dan barulah profesion ini akan dipandang tinggi oleh ketua-ketua perkhidmatan di setiap PTJ. Buat masa sekarang kebanyakan aktiviti Inovasi, QAP, KMK dan lain-lain dijalankan oleh Jururawat, PPKP PPP, Jurupulih Anggota dll. Memang ada juga PPF yang jalankan aktiviti ini tetapi sangat sedikit. Slain ini saya berpendapat satu perubahan besar perlu di lakukan kepada keseluruhan organisasi perkhidmatan farmasi untuk profesion kita dengan mengujudkan dua jawatan sokongan baru iaitu Pembantu Farmasi U3 (sama taraf seperti PPK U3) yang mana adalah sama dengan negara Ireland yang mempunyai Pharmacy Aides. Tugas mereka adalah seperti PPK dalam unit farmasi tetapi dengan kursus khas berkhaitan ubat yang basik sahaja selama 6 bulan. Satu lagi jawatan yang perlu di ujudkan ialah Pharmacy Technologist U41 (Teknologis Farmasi) yang berkelulusan Ijazah teknologis Farmasi atau Ijazah Sains farmaseutikal(sama seperti di USA). Dengan ini profesion kita tidak perlu di jadikan kumpulan bersepadu. Yang mempunyai diploma menjadi PPF, Ijazah menjadi Teknologis Farmasi, dan yang ada degree in Pharmacy menjadi Pharmacist. Kewujudan Teknologis Farmasi yang memiliki kepakaran teknikal (TPN, CDR, TDM, Logistik Management) boleh meningkatkan kualiti perkhidmatan Jabatan Farmasi kerana para Pegawai Farmasi dapat menumpukan perhatian penuh kepada tugas klinikalkepada pesakit dan berganding bahu dengan doktor untuk membantu pesakit-pesakit dalam rawatan harian. Ia terpulang kepada nama yang hendak diberikan untuk Teknologis Farmasi U41 samada Pegawai Teknikal Farmasi U41 atau Teknologis Farmasi U41. Dalam tahap ini sebagai sokongan kita kepada para Pegawai Farmasi, profesion mereka juga harus di naikkan kepada UF41 (sebagaimana para doktor naik kepada UD41) dan gred mula gaji juga harus dinaikkan supaya jawatan gred profesional mereka terpelihara juga. Mereka juga harus di naikkan taraf kepada "Clinical Specialist Pharmacist" dalam bidang-bidang yang berkaitan samada Onkologi Specialist, Cardiology Specialist dan sebagainya. (seperti di UK) Dengan erti kata lain perkhidmatan farmasi akan mempunyai 4 jawatan utama iaitu Pegawai Farmasi UF41-Jusa A, Teknologis Farmasi U41-U54, Pen.Pegawai Farmasi U29-U40, Pembantu Farmasi U3-U14. Sebagai expanded role untuk PPF, tugas-tugas di stor harus di berikan kepada kita dalam hal-hal perolehan ubat-ubatan dan Pen.Pegawai Tadbir (Stor) serta Pem.Tadbir hanya mengendalikan Non-Drug sahaja. Ketua unit di pejabat stor harus di serahkan kepada Teknologis Farmasi U41 yang mahir dalam hal-hal logistik kerana dalam ijazah mereka subjek logistik management adalah salah satu subjek penting. (lesen pemborong boleh di berikan kepada Ketua di unit stor ini atau sebaliknya mengikut undang-undang.
Dengan kaedah ini skop perkhidmatan Pen.Pegawai Farmasi boleh di kembangkan dan di hargai serta di hormati oleh semua pihak. Secara tak langsung ini juga akan menaikkan moral semua PPF amnya kerana peluang untuk naik ke gred U41 akan terbuka luas melalui pembelajaran ke Ijazah Sains Farmaseutikal dan Ijazah Teknologis Farmasi. (kursus ini ada di jalankan di UK dan USA).Segala usul dan cadangan juga perlukan 3 JK tersebut, iaitu Pemandu, Pelaksanan dan Teknikal.

 
 
TAMAT 19 Ogos 2014
 
 

 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3429

View user profile

Back to top Go down

Re: SOFTSKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum