FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

BOLEH BANTU SAYA?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by dhiyamirza on Sun 23 Mar 2008, 6:07 pm

sokong...aku suka makan siput sedut..walaupun susah nak dimasak.. Very Happy
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3836

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by matjohn on Mon 24 Mar 2008, 12:24 pm

hafiyah senyap saja, dh dpt info la tu kot. ke bz bisnes?
avatar
matjohn
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : mat lab
Gender : Male
Jumlah Post : 255
Umur : 42
Tarikh Register : 11/03/2008
Reputation : 0
Points : 3564

Character sheet
Mutiara Kata saya: tk nk dengar sudah...dh engkau sorg je cerdik..

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by matjohn on Mon 24 Mar 2008, 12:25 pm

siput K***zir blh makan tk?
avatar
matjohn
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : mat lab
Gender : Male
Jumlah Post : 255
Umur : 42
Tarikh Register : 11/03/2008
Reputation : 0
Points : 3564

Character sheet
Mutiara Kata saya: tk nk dengar sudah...dh engkau sorg je cerdik..

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by dhiyamirza on Mon 24 Mar 2008, 2:40 pm

mana leh makan...kalau yang boleh makan pun bukan kita la... Penyek
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3836

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by matjohn on Mon 24 Mar 2008, 3:26 pm

oo..jadi cemana dia blh hidup kalau tk boleh makan ya? gelak sakan
avatar
matjohn
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : mat lab
Gender : Male
Jumlah Post : 255
Umur : 42
Tarikh Register : 11/03/2008
Reputation : 0
Points : 3564

Character sheet
Mutiara Kata saya: tk nk dengar sudah...dh engkau sorg je cerdik..

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by dhiyamirza on Mon 24 Mar 2008, 8:06 pm

mat john ni nak kene Penyek .nanti kalau aku dapat tengok ko life, aku nak
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3836

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by dhiyamirza on Mon 24 Mar 2008, 8:07 pm

nak Penyek puas2. Twisted Evil
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3836

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by sHy on Mon 24 Mar 2008, 8:14 pm

ngeeeeeee..korg tgh meraban ke?
nak join gak..yeaahuuuuuuuuu
avatar
sHy
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Admin WAPC
Gender : Male
Jumlah Post : 310
Umur : 34
Tarikh Register : 27/11/2007
Reputation : -2
Points : 3695

Character sheet
Mutiara Kata saya: One Long Journey, Start With One Step..!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by matjohn on Tue 25 Mar 2008, 10:42 am


@dhiyamirza wrote:mat john ni nak kene Penyek .nanti kalau aku dapat tengok ko life, aku nak
avatar
matjohn
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : mat lab
Gender : Male
Jumlah Post : 255
Umur : 42
Tarikh Register : 11/03/2008
Reputation : 0
Points : 3564

Character sheet
Mutiara Kata saya: tk nk dengar sudah...dh engkau sorg je cerdik..

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by MLT_hidayah on Sat 29 Mar 2008, 11:22 pm

pertumbuhan gigi yg luar biasa....hahahaha
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by dhiyamirza on Sun 30 Mar 2008, 9:23 am

luar biasa dan menakutkan... gelak sakan
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3836

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by diela on Mon 31 Mar 2008, 2:58 pm

comey gg dea..
avatar
diela
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Tukang IntervIew Orang sAkiT Kat Wad
Gender : Female
Jumlah Post : 359
Umur : 31
Tarikh Register : 05/03/2008
Reputation : 0
Points : 3572

Character sheet
Mutiara Kata saya: Sayangilah Diri Sendiri SEbelum Meminta Orang Menyayangi KAlian

View user profile http://www.facebook.com/ziela.othman

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by dhiyamirza on Mon 31 Mar 2008, 7:35 pm

kalu pergi farmasi gigi macam gitu tak ade ubat. kalau nak pomen gi tanya kat jtp. gelak sakan
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3836

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by princess_pirates on Tue 27 May 2008, 11:07 pm

@dhiyamirza wrote:sokong...aku suka makan siput sedut..walaupun susah nak dimasak.. Very Happy

sape kate siput sedut susah nak masak??susah nak bersihkan je la..nak kena potong hujung dia dulu Very Happy masak senang jer...

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 36
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3493

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by hius2007 on Sun 28 Dec 2008, 1:28 pm

Susu tu nama nya Alpha Lipid Lifeline Blended Milk Powder Drink with Colostrum Powder, Lactobacillus Acidophilus and Bifidobacterium keluaran New Zealand dan di edarkan oleh syarikat New Image.

Susu ni bagus utk warga emas dan pesakit lumpuh. Harganya RM180.00 satu tin. Jika nak tahu lebih lanjut, beli susu ini dan minum, lepas tu baru cerita. Jika nak berniaga, teruskan usaha anda. Jual je susu ni kat warga emas dan pesakit lumpuh. Nanti tentu ada kesannya terhadap pesakit tersebut, walau pun lambat.

Di bahagian farmasi memang tak ada susu ini kerana ianya hanyalah makanan tambahan. Kami di farmasi lebih utama kan Total Parenteral Nutrition ( TPN ) yg mana kena kira dahulu sebelum beri. Jika nak ambil TPN, kena koma dahulu dan masuk wad. Nanti kami kirakan keperluan individu tersebut. he he he.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3547

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 12:35 pm

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) – ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong – tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3547

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by nori on Thu 05 Nov 2009, 9:59 am

wengyou64@yahoo.com





KONVENSYEN PPF 2009: 44 WORKING PAPER

( tarikh, masa, tempat, masih dalam perancangan )




BEBAN TUGAS PPF, MENGAPA DIAMBIL RINGAN – ytracis

TPN, TDM, CDR – topup, afiq82

DISPENSING SEPARATION – afiq82

TUGAS – TUGAS SEBENAR PPF –gurles

BELAJAR BUAT BLOG & BLOG PPF –jaya18, cheloski

SIAPA BERMINAT UTK MENGANGGOTAI KAJIAN / PROJEK – cheloski

2 YRS TOP UP DEGREE IN PHARM. SC & TECH. – cheloski

BAGAIMANA DENGAN IMEJ PROFESYEN KITA- jaya18

MERAPATKAN SILARATULROHIM SESAMA KITA – jaya18

PENGUMUMAN PENTING UNTUK PARAMEDIK BERIJAZAH –aini

UBATAN YANG GUNA BAHAN RADIOAKTIF – awan_biru85

PPF SEMAKIN SEDIKIT – sherry

FARMAKOKINETIK – imzal82

SOFT SKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF – yasmin

MELANJUTKAN PELAJARAN DALAM BIDANG FARMASI – yasmin

LALUAN PPF UNTUK MENJADI PEGAWAI FARMASI – atokpencen

SENARAI TUGAS PPF – liza

TUGAS ATAU TANGGUNGJAWAB PPF – babeywanyda

JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN – sudahbagus

YANG BERACUN DI SEKELILING KITA – kainkapan

UBAT PRE PACK SEDIA ADA, APA KOMPLIKASINYA – akoizer

PPF DAH RAMAI MASUK KK – nustrule

PERSATUAN PPF – yangdipertua

POS BASIK PPF – hius2007

HALATUJU PPF – hius2007

APA SUDAH JADI NASIB PPF – mamatwins

LUKA LAMA BERDARAH KEMBALI – zaha

PIAGAM / LEMBAGA UTK PPF – kamalbaharin

JANGAN TAKUT PADA BAYANG SENDIRI – arifhti

5S & ISO, MANA YG PATUT DI DAHULUKAN – ahmadmohgudang

PPF DI BIDANG PENGUATKUASAAN – amru_asyraf

MENGAPA PERLU ADA JURANG ANTARA PPF / PF – mohdrashid

PERLUKAH ICT DI APLIKASIKAN DLM TUGAS PPF – mohdrashid

PERSIDANGAN PPF PERINGKAT KEBANGSAAN – mohdrashid

SELAIN PPFM / KKPFKMB, CARA LAIN MENYATUKAN PPF – mohdrashid

TEMPOH MASA MENUNGGU JADI KPI PPF – mohdrashid

PERLUKAH PPF BERADA DI UNIT PENGUATKUASAAN – mohdrashid

NAMA KOMERSIL VS NAMA GENERIK , MANA YANG BAIK – mohdrashid

PENGALAMAN MENDISPEN YG BLH JD PANDUAN N TAULADAN – mohdrashid

PERLUKAH PPF ADA UNIFORM – mohdrashid

ELAUN KRITIKAL –faizal@33

ABM 8 PPF – faizal@33

RISIKO UBAT – rahitse

SPUB – dhiyamirza




Banyak persoalan PPF yang masih belum terungkai sehingga kini, PPF masih berdiri kukuh di sebelah PF, PF semakin maju kehadapan, bukan salah sesiapa, cuma keadaan masih belum mengizinkan PPF untuk berjaya, memang pada hujung tahun ni PPF akan mengadakan persidangan terakhir pada RM 9 ini, sebab pada tahun hadapan RM 10 akan di lancarkan, Rancangan Malaysia Kesepuloh, RM 9 tak banyak membantu dalam mengubah nasib dan masa depan PPF, paramedik lain telah lama berubah, jururawat adalah yang paling menonjol, tetapi bukan mudah kerjaya sebagai jururawat, mereka perlu menghadiri kursus pos basik yang di tetapkan, kursus tersebut bukanlah di pohon sendiri, tetapi adalah di hantar oleh sister, jururawat berkenaan hanya tandatangan borang permohonan sahaja, selainnya di uruskan oleh sister, jika di kesihatan awam, jururawat wajib pergi pos basik perbidanan 9 bulan dan kesihatan awam setahun, jika campur semuanya, memang jururawat dah layak sebagai ijazah, bila dah pergi kedua-dua pos basik tersebut, barulah boleh tidur lena, tetapi dengan perkembangan bidang perubatan, kena juga pergi kursus singkat, kesemua perkembangan amalan dan perkhidmatan KKM di jalankan oleh Bahagian Amalan Perubatan KKM, tetapi yang peliknya PPF tiada acces dengan bahagian tersebut, maupun PPFM ataupun KKPFKMB, mungkin PPF hanya ada access dengan BPF KKM, ini pernah terjadi PPFM dan KKPFKMB di jemput untuk bertemu dengan Pengarah Kanan BPF, tetapi ianya adalah berdasarkan keperluan sahaja, dan tiada jadual rasmi secara tahunan atau dwi tahunan,MBJ adalah di tubuhkan mengikut Akta dan pertemuan adalah setiap 3 bulan. Tetapi pertemua PPFM dan KKPFKMB bersama Pengarah Kanan BPF, tiada tercatat di dalam mana-mana akta ataupun lain-lain surat arahan pentadbiran, PPF perlu mahir mencari ruang dan peluang bagi bertemu BPF KKM, mungkin ianya ada tercatat pada perlembagaan PPFM ataupun KKPFKMB, Cuma PPF perlu baca perlembagaan tersebut dan, terjemahkannya dari aspek undang-undang, tetapi kedua-dua perlembagaan tersebut adalah dalam bahasa inggeris, kerana jika terdapat perbezaan antara versi BM dan versi BI, kerajaan akan guna versi BI, dalam laporan odit Negara 2008, telah di tegur bahawa pencapaian program METADON telah tersasar, mungkin jika PPF di libatkan sama, keciciran itu dapat di atasi pada masa hadapan, PPF juga perlu menambahkan ilmu dalam tugasan seharian, apabila ada ilmu, kewibawaan PPF memang tak boleh dipertikaikan, juga pada hari ini Kem Pelajaran dah sarankan guru Pra Sekolah perlu ada Ijazah, sekolah menengah 100 % guru berijazah dan sek rendah 50 % adalah guru berijazah, tetapi bila pula PPF berijazah di perlukan di Malaysia, hanya PPF yang tahu, sebab hanya PPF sendiri yang terlibat, juga ahli bomba dah memohon elaun asap dan elaun kritikal, tetapi jawatan PPF 4000 pos bagi seluruh negara, masih belum di iktiraf sebagai kritikal, begitu juga pengisian hanya 84%, juga terdapat desas desus Paramedik memohon jawatan SENATOR di dewan rakyat, hanya masa yang menentukannya, apa pun PPF ada Menteri Kesihatan dan Timbalan Menteri Kesihatan di Parlimen, juga ada PM dan TPM bagi apa-apa hajat yang amat segera, tetapi jika hadir sebagai individu, ianya memang di tolak , jika bersatu , lainlah, PPF akan terus wujud, walaupun kehadirannya tidak dirasai, oleh kerana attandan dah jadi Pembantu Perawatan Kesihatan, dan semasa kursus tukar skim, tiada latihan dalam bidang kefarmasian, mungkin pada masa hadapan PPF menjalankan tugas attandan farmasi, sebab kala ni memang PPK dah tak masuk farmasi, PF dengan kerja nya dalam bidang Pengurusan dan Profesional. Emel PM : www.1malaysia.com.my
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3271

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by ppfkkpa on Wed 04 Aug 2010, 7:56 pm

Di malaysia ada 28 juta penduduk, jika ubat yang di uruskan oleh PPF, ianya sesuai untuk 28 juta tu, tapi jika secara bisness, target hanya kepada golongan sasar sahaja, ubat difarmasi telah menjalani beberapa siri ujian dan pendaftaran produk, di kawal oleh farmasi, contohnya panadol, zaman jepun dah ada untuk deman, pada 2010 pun di gunakan untuk deman juga, itu lah kelebihan farmasi, PPF hanya ikut arahan sahaja dan bekalkan ubat yang di tulis Rx, lain-lain tu kena pergi ke golongan sasar dan ia akan beli berapa sahaja harganya,jika memenuhi kemahuannya, promosi je beb,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3079

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by nori on Mon 07 Mar 2011, 7:59 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 ;
( Muka surat ini boleh di copy and paste )

Selamat bertugas kepada semua PPF. Antara perkara yang ditimbulkan semasa AGM PPF pada tahun 2010 di Hotel Brisdale KL yang lalu dan ianya akan cuba di selesaikan oleh biro pendidikan pada tahun ini.Dan satu tugas utama yang tidak mampu dijalankan oleh biro pendidikan dan ianya perlu dilakukan oleh Setiausaha Kehormat ppfm dan Setiausaha Agong kesatuan, iaitu : Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif

Yang selebihnya akan cuba di uruskan oleh biro pendidikan secara perlahan-lahan. Dan kertas kerja menempatkan 2 PPF di setiap KK dan tunggakan bayaran gaji diploma farmasi sejak 1993, telah di majukan kepada JK teknikal PPF, su persatuan dan su kesatuan.

Cadangan penyelesaian Work load PPF di KK akan cuba di selesaikan dalam waktu yang terdekat dan secara drastic, dengan cara yang berikut :
1. Tambah PPF di fasiliti berkenaan
2. Be smart, tempatkan student PPF di sana
3. Tempatkan PPK sepenuh masa di farmasi
4. Tempatkan PRA secara tetap, ataupun lantik PRA secara kontrak
5. Yang akhir sekali, tempatkan PF U41 di sana, kan PF ramai dah di negara ni.
Kepada lain-lain PPF, emelkan dua kertas kerja tersebut kepada TPKN(F) setiap negeri sebagai makluman, kerana perkara ini akan di bincangkan semasa mesyuarat mereka.

• Pendaftaran ahli secara on line

Tahun 2011 adalah tahun kebangkitan PPF. Semua PPF perlu menjalankan tugas masing-masing.

1. Jika Belum Jadi Ahli, jadilah ahli persatuan dan kesatuan :
Proses menjadi ahli telah di permudahkan oleh biro pendidikan ,
macam ABC je. Pergi ke bank, buat inter GIRO
Juga boleh buat on line banking.

Persatuan :
Yuran masuk dan yuran ahli seumur hidup cuma RM 110.00
Bank in kan RM 110.00 ke Affin Bank : 100180003775
E mel Setiausaha Kehormat : manan@kck.usm.my ,

Kesatuan :
Yuran masuk Cuma RM 3.00 sahaja.
Bank in kan RM 3.00 ke MAYBANK : 0140-2031-0915
E mel Setiausaha Agong : zamriariffin@ymail.com ,

yang lain-lain biro keahlian persatuan dan kesatuan akan uruskan.

Lain-lain perkara yang sedang dalam tindakan mengikut keutamaan ialah :

• Mengwujudkan laman web PPF
• Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
• Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
• Cadangan ’ time base promotion ’ untuk semua PPF
• Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
• Membuat badge / kad keahlian PPF
• Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
• Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
• Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
• Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
• Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
• Tugas penyelian PPF dan format
• Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
• Local preseptor
• Extended & expanded role
• Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
• One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
• Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
• Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
• Elaun Kritikal BIPK PPF
• Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
• Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM


Juga sebagai membantu semua PPF bergerak aktif, disertakan di sini senarai e mel PPF, dan ianya bertujuan bagi memecahkan sempadan perhubungan sesama PPF. Ianya mudah, pantas, dan tampa batasan masa. PPF yang boleh membantu ialah :

bakeri_songep@yahoo.com.my , hrunhusin@hotmail.com , cheloski7@gmail.com , pfganesh@gmail.com, melinarose38@yahoo.com , aep66@yahoo.com.my , pensukkpfkmb@yahoo.com, dll
l
Segala pendapat, cadangan, pandangan, coretan dan pemerhatian di atas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat nya dari sudut perspektif yang sama agar ianya akan memberikan gambaran yang sama dan tidak tersasar, kerana sedikit perbezaan pendapat akan memberikan najitah yang berbeza.

Tamat : 7 Mac 2011 ( wengyou64@yahoo.com )
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3271

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by nori on Thu 17 Oct 2013, 12:35 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat 
dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 



Semua PPF memang bertugas sebagai pembantu agar semua rakyat Malaysia dapat hidup aman dan bahagia. Tetapi segalanya akan bermula apabila Pembentangan Budget 2014 oleh YAB PM nanti akan memastikan setiap rakyat menerima faedahnya. Tolong menolong dan bantu membantu adalah usaha murni. Semua rakyat perlu membantu YAB PM dalam memajukan negaraini  dan tidak menyumbang kepada pergerakan kearah terkebelakang. Semuanya perlu maju kehadapan. Anggaplah segala kesulitan pada masa ini adalah sebagai persediaan bagi mengharungi masa hadapan yang lebih mencabar. 1.4 juta warga asing boleh berada di negara ini dan mengapa pula 29 juta penduduk di sini perlu bersedih. Teruskan kehidupan. Pilihan di tangan kita semua.
 
Perjalanan tahun 2013 telah tiba di bulan Oktober dan sememangnya BPF KKM sentiasa menyokong usaha-usaha murni PPF dan bergantunglah kepada tahap usaha dan ikhtiar hidup PPF sendiri. SURVIVAL.
 
Dan diiharap semua PPF telah melalui dan menjayakan aktiviti seperti berikut :
 
13 dan 14 September 2013 adalah AGM PPFM dan tahniah kepada yang berjaya dan tunggulah tugasan yang menanti.
27 dan 28 September 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat PTJ iaitu Hospital dan Pejabat Kesihatan Daerah.
11 dan 12 Oktober 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat Negeri JKN.
25 dan 26 Oktober 2013 AGM Kesatuan PPF di Terengganu. Segalanya akan di bentangkan di sana.
 
Dan semua mesyuarat / pertemuan / perjumpaan / perbincangan di atas perlulah di rekodkan dan di minitkan serta perlu dibawa pada mesyuarat PPF di Terengganu nanti. Dan yang paling penting sekali ialah tidak melupakan jasa dan pengorbanan ketua profesyen dan segalanya perlulah di maklumkan kepada beliau kerana beliau mempunyai kedudukan dan peranan yang penting bagi peningkatan PPF.
 
Dan bagi menjayakan segalanya ialah semua PPF perlu hadir ke INTAN dan mengikuti Kursus Penyediaan Minit Mesyuarat Yang Berkualiti. Intan adalah di bawah JPA. Seterusnya ialah PPF dan INTAN berpisah tiada.
 
Persidangan PPF Peringka tKebangsaan di Kuala Terengganu pada 25 dan 26 Oktober nanti.
 
Pengisiannya ialah
Continous Pharmaceutical Education (CPE)
AGM Kesatuan PPF
Lawatan Sambil Belajar
Harap ramai PPF hadir.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat 
Dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
Dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Tamat
 
17 Okt 2013
 
 
NOTA TAMBAHAN :
BPF KKM  di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.
Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
• Penggunaan Ubat dan IT
• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
• Pengurusan Kualiti
• Amalan Farmasi Klinikal
• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi


Semasa AGM PPF di Terengganu nanti, akan ada usol dan cadangan. Semua usol dan cadangan hendaklah di hantar kepada Setiausaha Agong Kesatuan PPF. Beliau bertugas di Hospital Kuala Terengganu. Semua PPF boleh juga emelkan segala usol dan cadangan kepada lain-lain PPF di hospital tersebut dan di berikan secaca manual kepada En Zamri sebelum tarikh tutup. Dan apa yang paling penting ialah PPF perlu terus melangkah kehadapan. Strategi Lautan Biru antara PF dan PPF juga adalah satu kebaikan kepada PPF dan PPF. Harap ianya akan dapat di jayakan dalam masa terdekat.
 
Antara aktiviti PPF yang telah di bentangkan semasa AGM persatuan tempoh hari dan aktiviti seterusnya akan di bentangkan semasa AGM kesatuan di Terengganu nanti. Antara aktiviti yang tercatat dan pengisiannya adalah seperti berikut :
 
9 April 2011
Majlis dialog PPF di Hospital Sg Buloh
Kebajikan PPF di unit CDR
Skop tugasan PPF di setor intergrasi
Pelapor Pertama dan Pelapor Kedua PPF perlu seragam
 
27 – 29 Mei 2011
Persidangan PPF Kali ke 5 di Tower Regency Hotel Ipoh
Kes medical legal
Peranan PPF dalam Traditional & Komplementary Medicine
Peranan PPF selepas pendaftaran PPF dalam Lembaga Farmasi Malaysia
Langkah kehadapan PPF
Hypnotheraphy & weight management
Peranan PPF di klinik terapi methadone
Research methodology
 
23 Mac 2012
Majlis Doiolog PPF bersama BPF KKM di BPF KKM PJ
 
25 Mac 2012
Kursus PPF JKN NS di Dewan LPKN Seremban 2
Klinik Terapi Methadone
Intergriti dalam perkhidmatan awam
Kesihatan dan keselamatan pekerjaan dalam tugas harian
Peranan PPF selepas pendaftaran dalam Lembaga Farmasi Malaysia
 
3 Mei 2012
PPF telah dilantik menganggotai JK Teknikal PPF oleh BPF KKM
 
12 Mei 2012
Kejohanan tenpin bowling PPF di Pusat Bowling Plaza 63, Salak Selatan.
 
18 Mei 2012
PPF telah menghagdiri bengkel pemurnian senarai tugas PPF di BPF KKM
 
28 Mei 2012
PPF telah dijemput untuk menganggotai JK Teknikal PPF di Bhg Sains Kesihatan bersekutu KKM
 
23 Julai 2012
Dialog PPF bersama KSU KKM
Senarai tugas yang tidak seragam semua gred antara hospital / kesihatan awam / dll
Petindihan tugas antara PPF dan PF
Tugas penyeliaan menyeluruh perlu di berikan kepada PPF U32 dan ke atas
Kursus / persidangan PPF tidak mendapat sokongan PTJ
 
31 Ogos – 3 Sept 2012
Lawatan PPF ke Ho Chi Minh City, Vietnam
 
3 Nov 2012
Seminar pembangunan teknikal dan kemajuan kerjaya PPF di Audotorium Tuanku Jaafar PPUKM, Cheras
Utamakan pembangunan diri dalam organisasi
Pembangunan kerjaya PPF melalui pendaftaran Akta Farmasi Malaysia
Medication errors
Pendispensan melalui teknik aseptic
 
1 Dis 2012
Simposium PPF kali Pertama di Hotel Grand Season KL
Malaysian traditional health medicine responsing in health system
Profesionalisma dan perkembangan dalam profesion PPF
Isu dan cabaran PPF masa kini
Ekspektasi dan cabaran dalam perkhidmatan PPF
Harapan dan ekspetasi pelanggan berinfomatif terhadap PPF dalam era teknologi terkini
 
15 Dis 2012
Seminar pembangunan teknikal dan kemajuan kerjaya PPF di Hos Sultan Abd Halim Kedah
Kualiti dan inovasi dalam pembangunan kerjaya PPF
Pembangunan kerjaya PPF melalui pendaftaran Akta Farmasi
 
14 Jan 2013
PPF hadir Mesyuarat Bhg Latihan PPF di Bhg Pengurusan Latihan KKM
 
29 Jan 2013
PPF hadir di Mesyuarat Sains Kesihatan Bersekutu KKM
 
30 Jan 13 – 12 Sept 2013
Banyak aktiviti PPF yang hanya tercatat dalam diari PPF yang terlibat sahaja.

Memandangkan BPF KKM mempunyai 13 bahagian / unit / jabatan , maka sewajarnyalah juga PPF juga bergerak seiring iaitu mempunyai 13 biro. Bagi tujuan perkembangan berterusan, maka PPF pada waktu ini sepatutnya telah bersedia dengan 26 fail atas tajuk-tajuk tersebut dan 13 fail di simpan oleh persatuan PPF dan 13 fail lagi di simpan oleh kesatuan PPF.

 
Walaupun Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai lebih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik kedua  bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yang PPF terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetapi pihak PPF masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.
 
Memandang National Blue Oceon Strategy (NBOS) Strategi Lautan Biru PPF dan PF KKM, akan direalisasi kan,  tampa melibatkan monopulasi, kreativit dan inovasi di pertingkatkan, maka wajarlah semua unit / bahagian / jabatan BPF KKM tersebut juga di wakili oleh PPF. Dan tugasan ini perlulah di inovasikan oleh PPF yang baru sahaja menerima kenaikan pangkat . Lain-lain PPF boleh membantu, jika perlu dan apabila di perlukan.
 
Tahniah kepada PPF yang diluluskan pemangkuan Gred U32 ke U36 berkuatkuasa pada 27 Disember 2011 dan disertakan tugasan anda-anda sekelian.
 
• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
Mahadzir Bin Saad -- Kedah -- Kedah
Sharifah Binti Othman -- Kedah -- Kedah

 Nornizan Binti Ariffin -- Kedah -- Kedah
 Mohd Yusof Bin Muda -- Terengganu -- Terengganu

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )

Goay Yang kheng -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Olivia Margaret capel -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Kok Chun Lee -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang

 Hasmah Binti Ngah Ghazali -- Terengganu – Terengganu
 PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )

 Lim Siew Lan -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Mohd Fauzi Bin Saad -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Selva Rajoo A/L Darmalingam -- Perak -- Perak

 Abdullah Bin Wahab -- Terengganu – Terengganu
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Penggunaan Ubat dan IT

 Abdul rahim Bin Abdul Razak -- Perak -- Perak
 Zulkifli Bin Omar -- Perlis -- Perak
 Marley A/P Ah Win -- Perak -- Perak

 Che Md. Sauffi Bin Che Muda Abu Bakar -- T'ganu -- Kelantan
 Ishak Bin Hashim -- Pahang – Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia

 Ayoob Bin Ali -- Perak -- Perak
 Ganesan A/L Narayanan -- Perak -- Perak
 Rusmiza Binti Md. Bashah -- Kedah – Perak

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Pengurusan Kualiti

 Zainab Binti Muhamad -- HKL -- HKL
Tamilchelvan A/L Dharmalingam -- HKL -- HKL
 Kamalruzaman Bin Yusof -- IPKKM – JKWPKL

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
 

• Amalan Farmasi Klinikal

 Lee Sau Foong -- HKL -- JKWPKL
 Mohamad Harian Bin Ahmad -- IPKKM -- JKWPKL
 Mior Zamri Bin Mior Ahmad -- BPFK -- Selangor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )

 A. Ghani Bin Yusof -- BPFK -- Selangor
 Siti Nahdzah Binti Hj. Yaacob -- Selangor -- Selangor
 Zaila Binti Muhamad Zahibi -- Selangor – Selangor

 Hamid Bin Majenin -- Sarawak -- Sarawak
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat

 Chan Sek Neo -- BPFK -- Selangor
 Azizah Binti Yusof -- Selangor -- Selangor
 Lee Chen Pau -- N Sembilan -- N Sembilan

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit

 Lim Kah Hun -- BPFK -- N Sembilan
 Gunasegaran A/L Maruthamuthoo -- N Sembilan -- N Sembilan
 Mad Yusof Bin Keling -- Melaka -- Melaka

 Hamizi Bin Mohamed Ali -- Pahang -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )

 Mohd Said Bin Sulaiman -- Melaka -- Melaka
 Taib Bin Jalil -- Johor -- Johor
 Jahimah Binti Tasmin -- Johor -- Johor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa

 Md Ishak Bin Ahmad -- Johor -- Johor
 Jamaludin Bin othman -- Johor -- Johor
 Fazenon Binti Othman -- Johor – Johor

 Wan Ab Hakim Bin Wan Daud -- Terengganu -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

 Sharifah Sidah Binti syed Mohamed -- Johor -- Johor
 Khor Wooi Keat -- Pahang -- Pahang
 Hasbullah Bin Hamid @ Ahmad -- Pahang -- Pahang

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
 
Kesemua cadangan di atas, adalah masih dalam bayangan, dan jika inginkan sesuatu peningkatan, segalanya boleh di majukan kepada SU Agong kesatuan dan di hantar sebelum tarik tutup penghantaran usol sempena AGM kesatuan nanti.

Perkhidmatan farmasi di Negara ini di dokong oleh PF dan di kawal serta di selia oleh Akta Farmasi. Jika PPF ingin memohon elaun kritikal, sila pastikan perkara tersebut mendapat sokongan PF kerana apabila di sebut perkataan  farmasi, pastinya PF akan terlibat.

PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.

 
NBOS ( National Blue Oceon Strategy ) adalah sebahgian dari kemajuan Negara. Bagi pihak PPF, ianya boleh di cadangkan peringkat kebangsaan / peringkat negeri / peringkat Hospital / Peringkat PKD dan akhir sekali ialah peringkat diri sendiri. Jika PPF dan PF bergabung tenaga dan usaha, semua PPF akan mendapat faedahnya iaitu PF yang merancang dan PPF mengikut arahan sahaja. Tetapi usaha yang murni pada waktu ini ialah memastikan semua jawatan PPF di masukkan dalam setiap perkeliling yang di keluarkan. Bagi pihak SN telah ada jawatan Jururawat (U29) Ketua Jururawat (U32) dan Penyelia jururawat (U36) sedangkan gelaran jawatan tersebut tiada termaktub dalam JPA . Tetapi dalam KKM gelaran jawatan tersebut di wujudkan bagi melancarkan sistem penyampaian. PPF juga perlu memastikan ianya juga berpanjangan dalam skim PPF. Jika ada perbezaan pendapat, ambillah ia sebagai perancangan jangka panjang. PPF dan PF berpisah tiada. Mungkin pada tahun 2014, peranan ketua profesyen PPF akan di beri nafas baru. AGM persatuan telah berlalu, pastinya ada rumusan yang perlu di majukan ke pihak atasan. AGM kesatuan sedikit masa lagi. Semua usol / cadangan, dll,  perlulah di hantar sebelum tarikh akhir iaitu 15 Oktober 2013.
 
Dan jika ada kekurangan dalam peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF, ianya adalah telah di usahakan dan hasilnya adalah seperti yang sedia ada. Jika PPF memerlukan sedikit penambahan, segala usaha perlulah bermula dari peringkat permulaan. Segalanya perlu dalam 50 salinan dalam bentuk hard copy dan soft copy, sebab lain-lain paramedic telah mempraktikkan usaha yang sama sejak lama dahulu.
 
Semua PPF akan bersara wajib pada usia 60 tahun dan jika mula bekerja pada usia 25 tahun. Maka selama 35 tahun akan muncurahkan bakti kepada Negara. Tetapi pembentangan budget 2014 perlu di nantikan oleh semua PPF kerana telah 15 tahun PPF tiada elaun kritikal dan diploma farmasi PPF hanya diiktiraf pada tahun 2003. Dan persediaan untuk budget 2016 telah di mulakan iaitu dua tahun lebih awal. Dan jika PPF merasakan masih ada kekurangan, bolehlah membuat persediaan agar ianya di masukkan dalam budget 2016. Tetapi elaun kritikal ialah lima tahun sekali iaitu, ianya akan di semak semula pada 2018.
 
PPFM dan kesatuan memang sentiasa bertungkus lumus dan bekerja keras sepanjang masa.
 
 
Antara aktiviti semua PPF tahun 2013 ialah :
 
Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis Dialog  Bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ, 
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF

Mesyuarat Ahli Majlis Persatuan PPF



TAMAT
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3271

View user profile

Back to top Go down

Re: BOLEH BANTU SAYA?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum