FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

View previous topic View next topic Go down

PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:19 pm

sal2 DAN SALAM SEJAHTERA
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:20 pm

KEPADA SEMUA FORUMER MARILAH KITA BERSAMA2 MEMBINCANGKAN TOPIC INI......
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:21 pm

DENGAN PERKEMBANGAN PESAT PERNIAGAAN KEDAI FARMASI MAMPUKAH BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI MEMBUAT PEMANTAUAN.....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:22 pm

ADAKAH RELEVEN PPF DITEMPATKAN DI BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI?
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:23 pm

APA SUMBANGAN PPF SEKIRANYA DITEMPATKAN DI BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI?
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:24 pm

BRAPA BANYAK KAH POST PPF DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI DI SELURUH NEGARA?
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Tue 21 Jul 2009, 7:25 pm

DIPERSILAKAN FORUMER2 SEKALIAN UNTUK MEMBAHASKAN DAN MEMBINCANGKAN SERTA MEMBERI KOMEN DAN PENDAPAT TENTANG PERSOALAN2 YANG SAYA UTARAKAN
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by afiq82 on Wed 22 Jul 2009, 10:26 am

tak payah dok penguatkuasa, kita bukan dilatih utk wat keje kat situ. btol ke? sbb klinik kesihatan lebih perlukan kita daripada dok penguatkuasaan tu.
penguatkuasa tu takde keje sgt pon, kkm pon mesti raser rugi letak ppf kat sana sedangkan tempat lain lebih diperlukan

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3279

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by NustRule on Wed 22 Jul 2009, 11:44 am

rashid ganasnya ko.... hehehehe
aku sokong afiq. xperlu ppf nak d tmpaykan kat penguatkuasa..
KK lebih memrlukan kita. core tugas kita bukan penguatkuasaan...
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3314

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by dhiyamirza on Wed 22 Jul 2009, 3:21 pm

pada aku, selagi mana ade kata nama perkhidmatan farmasi, ade baiknya ppf pon ade di situ...barulah kita ade skop dan bidang tugas yang baru...tengok sahaja ppp dan sn...kat mana2 unit pon mereka berada...yang tak berapa nak kene mengene dengan mereka pon boleh ade...jadik kalau kita ni banyak post kat banyak tempat...berkembangla sikit tugas dan nature of work kita...barula nanti nampak kritikalnya...yang mungkin sekarang tak berapa nak dinampak..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3719

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by afiq82 on Wed 22 Jul 2009, 7:22 pm

kalo ppf ditempatkan kat enforcement, mmg takkan berkembang kerjaya sbb tempat tu agak relaks, and raid pon bukannyer ader tiap2 hari.

tp masing2 ader pendapat memasing, ok je kalo keje kat situ sbb rileks

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3279

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Thu 23 Jul 2009, 2:47 am

@dhiyamirza wrote:pada aku, selagi mana ade kata nama perkhidmatan farmasi, ade baiknya ppf pon ade di situ...barulah kita ade skop dan bidang tugas yang baru...tengok sahaja ppp dan sn...kat mana2 unit pon mereka berada...yang tak berapa nak kene mengene dengan mereka pon boleh ade...jadik kalau kita ni banyak post kat banyak tempat...berkembangla sikit tugas dan nature of work kita...barula nanti nampak kritikalnya...yang mungkin sekarang tak berapa nak dinampak..
betul tu dhiyamirza, aku sokong.... mmg betul kita kena kembangkan skop kerja ppf..... tak kan nak dispen jer...
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by topup on Thu 23 Jul 2009, 8:32 am

@mohdrashid wrote:BRAPA BANYAK KAH POST PPF DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI DI SELURUH NEGARA?

Sila semak Jadual 2 Laporan Tahunan Bhg. Perkh. Farmasi 2007.
Mungkin ada pertambahan dalam 2008 dan 2009.
(http://www.pharmacy.gov.my/aeimages//File/Laporan_Thnan_BPF_Final_edit_100708.pdf)

Jawatan Kita adalah Penolong Pegawai so kita tolong lah mana2 bhg yg memerlukan kita.
Apa yg penting kita mohon agar diadakan Pos Basik untuk Penguatkuasaan Farmasi agar kita juga bersedia untuk menjalankan tugas2 ini bersama2 Pegawai.
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3818

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by akoizer on Thu 23 Jul 2009, 5:19 pm

aku pernah dengar la klu dulu2 kan,..besanya ppf yg join serbuan kena suru masuk dulu jd,...klu tuan kedai ada senapang ka,..keris ka,..ppf la yg duluan kena,...betol ke crita tu?
avatar
akoizer
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : PARAMBULATOR.
Gender : Male
Jumlah Post : 1086
Umur : 37
Tarikh Register : 14/05/2009
Reputation : 6
Points : 4182

Character sheet
Mutiara Kata saya: PERKHIDMATAN PENYAYANG, KERJA BERPASUKAN & PROFESIONALISME.

View user profile http://s.liddy@yahoo.com

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Mon 27 Jul 2009, 7:00 pm

@topup wrote:
@mohdrashid wrote:BRAPA BANYAK KAH POST PPF DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI DI SELURUH NEGARA?

Sila semak Jadual 2 Laporan Tahunan Bhg. Perkh. Farmasi 2007.
Mungkin ada pertambahan dalam 2008 dan 2009.
(http://www.pharmacy.gov.my/aeimages//File/Laporan_Thnan_BPF_Final_edit_100708.pdf)

Jawatan Kita adalah Penolong Pegawai so kita tolong lah mana2 bhg yg memerlukan kita.
Apa yg penting kita mohon agar diadakan Pos Basik untuk Penguatkuasaan Farmasi agar kita juga bersedia untuk menjalankan tugas2 ini bersama2 Pegawai.
betul tu bosss..... sokong penuh
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by akoizer on Sun 02 Aug 2009, 1:35 pm

ya betol tu,..klu ada post basik sekurang2 nya 1 lg penambahbaikan dlm kerjaya ppf....
avatar
akoizer
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : PARAMBULATOR.
Gender : Male
Jumlah Post : 1086
Umur : 37
Tarikh Register : 14/05/2009
Reputation : 6
Points : 4182

Character sheet
Mutiara Kata saya: PERKHIDMATAN PENYAYANG, KERJA BERPASUKAN & PROFESIONALISME.

View user profile http://s.liddy@yahoo.com

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by mohdrashid on Wed 12 Aug 2009, 6:24 pm

kalau ada post ppf dalam enforcemebt aku mau join ler...
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3915

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by akoizer on Sun 23 Aug 2009, 7:00 am

Ya bagus tu,...

sekurang2nya terasa jg kita bab2 serbu-menyerbu nie,..

mcm SWAT la pulok...
avatar
akoizer
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : PARAMBULATOR.
Gender : Male
Jumlah Post : 1086
Umur : 37
Tarikh Register : 14/05/2009
Reputation : 6
Points : 4182

Character sheet
Mutiara Kata saya: PERKHIDMATAN PENYAYANG, KERJA BERPASUKAN & PROFESIONALISME.

View user profile http://s.liddy@yahoo.com

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by ppfkkpa on Fri 06 Aug 2010, 5:13 pm

Jika di tanya soalan ini kepada semua PPF, jawapannya tentulah ya, kertas kerja pun dah di hantar, tetapi keputusannya kital ihat lah sendiri, penempatan PPF di unit tersebut adalah secara budi bicara sahaja, ada negeri ada, ada negeri tiada, PPF patut bangga sebab tugas PPF lebih di perlukan di tempat lain, dan bukan di unit tersebut, kita tunggu apabila PF menghulurkan perkataan, help, help, maka barulah PPF bertugas di sana, buat masa ini PPF sila tumpukan kepada tugasan semasa sahaja, jangan robohkan gunung jika tak ada lori nak angkut tanahnya, nyosal nanti,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2962

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by nori on Sat 05 Feb 2011, 7:51 am

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

PPF telah lama memberikan khidmat untuk negara, bermula dengan membancuh ubat dan kini pada 2011 segalanya telah berada dalam keadaan ready pack. Pesakit juga telah bertambah kerana keadaan jalanraya telah menyeluruh dan ramai pesakit telah mempunyai kenderaan sendiri untuk datang ke klinik. Kalau dahulu, pesakit hanya datang ke klinik setahun sekali, tetapi kini datang sebulan sekali adalah perkara biasa bagi mereka. Maka bilangan pesakit telah meningkat sebanyak 12 kali ganda. Tetapi bilangan PPF hanya cukup untuk beroperasi sahaja. Apabila cuti sakit, cuti rehat, berkursus dan bersara, tiada pengganti, maka tungang langgang lah farmasi. Di tambah pula cuti bersalin selama 90 hari, maka 90 hari jugalah PPF tiada di klinik berkenaan. Jika kerajaan berjaya memberikan BIPP kepada PPF, maka rasa kecewa, tidak puas hati, geram, marah dan merungut itu, dapat di kurangkan. Maka terpulanglah kepada kerajaan untuk melaksanakannya dan terpulanglah kepada PPF sendiri untuk menyampaikan ke pihak atasan tentang hasrat dan kemahuan yang terpendam di hati semua PPF.


DRAFF PERMOHONAN BAYARAN INSENTIF PERKHIDMATAN KRITIKAL (BIPP)
UNTUK PPF YANG BERTUGAS DI HOSPITAL DAN KLINIK KESIHATAN KKM

PENDAHULUAN :

PPF adalah satu skim perkhidmatan kumpulan sokongan di dalam Kementerian Kesihatan Malaysia. Ianya sama taraf seperti lain-lain paramedik dan diletakkan pada tangga gaji permulaan U29 P1 T6

Profesion Farmasi di negara ini telah wujud sejak tahun 50an lagi. Sejak itu, profesion ini telah berkembang dengan begitu pesat sekali sehinggalah ke hari ini. Pada satu ketika, profesion ini telah berkembang dengan begitu pesat sehinggakan bilangan Ahli-Ahli Farmasi yang diperlukan bagi menjalankan tugas-tugas di hospital-hospital kerajaan adalah tidak mencukupi. Langkah utama yang diambil ketika itu ialah untuk mengujudkan tenaga pembantu bagi mengatasi kekurangan Ahli Farmasi di hospital-hospital kerajaan. Oleh itu, Sekolah Latihan Penolong Pegawai Farmasi yang pertama telah diwujudkan pada tahun 1957 di Pulau Pinang dengan meminjam bangunan Sekolah Latihan Jururawat. Bilangan pelajar pada ketika itu ialah seramai 11 orang sahaja. dan pengajarnya adalah Pegawai Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia. Selepas itu Sekolah Latihan Penolong Pegawai Farmasi telah di bina di Petaling Jaya, Selangor.

Kini , setelah 53 tahun berlalu, Sekolah Latihan Penolong Pegawai Farmasi Petaling Jaya telah berpindah ke Kolej Sains Kesihatan Bersekutu ( KSKB ) Sungai Buloh, Selangor.

Perjawatan pada 30 Jun 2007 ialah terdapat sebanyak 3035 jawatan PPFdidalam Gred Jawatan U 40, U38, U36, U32 dan U29 dan pengisian jawatan hanyalah 86 % sahaja dan masih terdapat 14 % kekosongan.

Pada masa ini, tugas PPF ialah :
Mengendalikan sumber perolehan bekalan drug dan iventori
Mengendalikan kaunter pesakit luar
Mengendalikan kaunter bekalan wad
Mengendalikan makmal persediaan.

Tugas tambahan PPF :
Makmal TPN ( Total Parental Nutrition )
Makmal IV Admikstur
Makmal Sitotoksik
Makmal TDM ( Therapeutik Drug Monitoring )
Khidmat Nasihat Pendidikan Pesakit

PPF juga bertugas di makmal-makmal di BPFK Petaling Jaya .

Mulai 1 Jun 2008, kerajaan telah bersetuju untuk menukar gelaran nama jawatan Pembantu Farmasi kepada PPF .

Semasa SSB diperkenalkan pada 1992, PPF telah diletakkan didalam kumpulan sokongan II . Tetapi Jururawat lebih bermasib baik kerana telah menerima Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK). Ini diikuti pula oleh Pembantu Perubatan pada 1 Januari 2008. Walaupun menyumbang khidmat yang sama di Kementerian Kesihatan Malaysia, warga PPF masih belum menerima BIPK , walaupun ianya telah diperkenalkan sejak 15 tahun yang lalu.

2. LATAR BELAKANG MASAALAH :

PPF merasakan diri mereka tercicir dalam pembayaran BIPK tersebut sedangkan PF dengan deskripsi tugas yang hampir sama, telah lama menikmati BIPK tersebut.


3. PERMOHONAN PPF :

PPF memohon agar Skim Perkhidmatan PPF di iktiraf sebagai Perkhidmatan Kritikal dan sekali gus layak mendapat Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) .

Ini adalah kerana PPF juga telah menyumbang kepada kemajuan dan pembangunan Negara dari segi kesihatan rakyat, walaupun masih belum menerima BIPK. Berbeza dengan PF, mereka telah lama menikmati BIPK tersebut. Ini menunjukkan terdapat kepincangan dari segi pembayaran tersebut kerana PF dan PPF adalah bertugas di Jabatan yang sama.


4. ALASAN PERMOHONAN :

PPF merasakan diri mereka adalah paramedik kelas kedua kerana bekerja dibawah satu bumbung iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia , dan dalam jabatan yang sama iaitu Jabatan Farmasi, tetapi kerajaan hanya membayar BIPK kepada PF sahaja.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengadakan Mesyuarat Mengkaji Kurikulum Latihan Asas PPF yang diadakan di Langkawi pada 6 11 September 1993, . Beberapa perubahan telah dibincangkan. Perubahan tersebut adalah dari segi Peranan, Tugas dan Tanggungjawab PPF.

Surat edaran Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM Ruj ( 63 ) dlm KKM-55(36) bertarikh 5 November 1993 di nyatakan dengan jelas Peranan, Tugas dan Tanggungjawab PPF dalam Kementerian Kesihatan. Ini adalah selari dengan assimilasi Skim Perkhidmatan Pembantu Makmal Kimia Ubat ( PMKU ) ke dalam Skim Perkhidmatan PPF, tugas PMKU di bidang pengeluaran ubat-ubatan dan kawalan mutu yang dahulunya dilaksanakan oleh PMKU, kini di ambil alih oleh PPF.

Pekeliling KKM bilangan (Ruj : KKM-55/BPF/301/002/01/Jld.2 ( 2 ) Bertarikh : 24 March 2009) juga menunjukkan dengan jelas senarai tugas dan tanggungjawab PPFsebagaimana Senarai Tugas Generik PPF di Hospital dan Klinik Kesihatan.

Norma Perjawatan PPF, menunjukkan dengan jelas PPF terlibat dalam semua aktiviti di jabatan farmasi .

PPF memang mempunyai risiko kerana perlu bertugas di Unit Farmasi Onkologi. Berbeza dengan PF, kerana mereka telah menikmati BIPK. Semua PPF adalah terlibat di dalam unit ini kerana program giliran tugas dijalankan terhadap semua PPF.

PPF memerlukan kemahiran yang tinggi dengan berbagai buku dan bahan rujukan semasa menjalankan tugas seharian. Segala tugas PPF adalah di pantau dan perlu mematuhi segala peraturan dan garis panduan yang telah di tetapkan. Pengetahuan yang mendalam serta kualiti kerja yang tinggi adalah diperlukan semasa menjalankan tugasan seharian.. PPF juga perlu memahami serta melaksanakan segala peraturan tersebut dan ianya juga terkandung dalam silibus Peperiksaan Tahap Kecekapan (PTK) PPF.

Senarai perkhidmatan kritikal yang dikeluarkan oleh JPA, dengan jelas di lihat terdapat beberapa jawatan yang mempunyai perkaitan secara langsung, iaitu pembantu dan penolong pegawai, mereka semuanya layak mendapat BIPK. Tetapi bagi PPF, hanya PF sahaja yang mendapat BIPK.

Kriteria perkhidmatan kritikal JPA dan PPF juga memenuhi kriteria tersebut. Apa yang boleh PPF katakan ialah, Jabatan Farmasi KKM tidak akan berfungsi tampa penglibatan PPF. Begitu juga semasa wabak H1N1, PPF juga terlibat sama dalam menangani dan mengawalnya . Memang PPF memenuhi semua kriteria tersebut seperti yang di di gariskan oleh JPA.


5. LAIN-LAIN ALASAN :

5.1 TIADA PERUBAHAN DALAM SKIM PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Sejak dahulu lagi, Skim Perkhidmatan PPF adalah terkebelakang dan tiada perubahan, berbanding dengan lain-lain paramedik . JPA sendiri telah gagal memastikan Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya PPF,

Disertakan disini perubahan lain-lain skim perkhidmatan didalam KKM:

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 1999 -Pindaan Skim-Skim Jururawat Pergigian U 8 dan Juruteknik Pergigian U8.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2003 Pindaan Skim Jururawat Masyarakat

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2003 Pindaan Skim Attandan

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7 Tahun 2004 Pindaan Skim-Skim Pembantu Perubatan ,Jururawat Pergigian , Juruteknik Pergigian , Juruteknologi Makmal Perubatan dan Pegawai Sains.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2005, Pindaan Skim Pembantu Pembedahan Pergigian.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 tahun 2005 Pindaan Skim Pembantu Kesihatan Awam

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 2005 Pindaan Skim Pengajar

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 2005, Pindaan Skim Jururawat

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 10 Tahun 2005 Pindaan Skim
Juru X ray

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2005 Pindaan Skim Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 27 Tahun 2005, Pindaan Skim Jururawat, Juru X ray, Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran / Pegawai Kesihatan Persekitaran.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2006 Pindaan Skim Jurupulih Perubatan

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2006 Pindaan Skim Pembantu Perubatan

Bagi Skim Perkhidmatan PPF, walaupun ianya telah berubah dan maju kehadapan, tetapi ganjaran dari pihak kerajaan seperti BIPK masih belum diterima.


5.2 JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MENGENDALIKAN BANYAK SKIM :

Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA ) mengendalikan melebihi 500 skim jawatan perkhidmatan awam kerajaan dan ada kemungkinan Skim Perkhidmatan PPF telah terlepas pandang semasa membuat kajian semula pembayaran BIPK.

5.3 KEKOSONGAN JAWATAN PPF :

Perjawatan pada 30 Jun 2007 ialah 3035 jawatan PPF didalam Gred Jawatan U 40, U38, U36, U32 dan U29 dan pengisian jawatan hanyalah 86 % dan masih terdapat 14 % kekosongan. Dari statistik diatas, dapat dilihat dengan amat jelas bahawa bilangan PPF amat sedikit jika dibandingkan dengan jawatan lain-lain paramedik yang juga bersama-sama menjaga kesihatan rakyat.

Dengan bilangan jawatan sebanyak 3035 orang PPF seluroh negara dan pengisian hanya 86 % beban tugas kami di hospital dan klinik kesihatan kerajaan seluruh negara adalah amat berat dan dengan pemberian elaun BIPK ini, ianya akan dapat meningkatkan motivasi PPF.

PPF merasakan diri mereka tidak dihargai di atas perkhidmatan dan sumbangan yang telah diberikan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia dan negara , motivasi kerja juga sukar ditingkatkan, ini berlaku apabila ada perjumpaan dengan lain-lain kumpulan paramedik, mereka berasa diri mereka dipencilkan.

5.4 PERUBAHAN TUGAS PPF :

Pada Jun 2007, sebuah Universiti Awam ada mengeluarkan tawaran Biasiswa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) dalam bidang-bidang farmasi seperti berikut
( Phd 38 Bidang dan Sarjana 17 Bidang ) :

Cardiopharmacology, Social Pharmacy, Pharmacy Education, Toxicology
( General & Target Organ Toxicology ), Pharmacy Practice, Radiopharmacy, Physiology, Pharmaceutics : Drug Delivery / Physical Pharmacy , Pharmacy Management, Pharmaceutical Biotechnology, Pharmacoinformatics, Pharmacognosy, Toxicogenomics, Pharmacogenomics, Evidence- Based Pharmacy Practices, Biocomputing, Pharmaceutical Bioprocessing, Neuropharmacology, Pharmaceutical Engineering, Neurotoxicology, Pharmacoeconomics, Forensic Pharmacy, Forensic Toxicology, Genetic Toxicology, Environmental Toxicology, Immunotoxicology, Pharmaceutical Chemistry: Drug Synthesis, Endocrine Pharmacology, Cancer Pharmacotherapeutics, Pathophysiology, Pharmaceutical Chemistry : Combinatorial Chemistry, Pharmaceutical Analysis, Cosmeceuticals, Nutraceuticals, Phytochemistry, Veterinary Pharmacy, Marine Biopharmaceuticals, Sport Pharmacy,

Ini menunjukkan dalam masa beberapa tahun akan datang ini, perkembangan yang amat pesat akan berlaku dalam bidang kefarmasian, dan semestinya bebanan tersebut akan di letakkan ke atas bahu PPF.

5.5 HALA TUJU KERJAYA PPF PADA MASA HADAPAN :

Mengikut keperluan negara maju, nisbah PPF dan penduduk ialah 1:5000 dan pada 2020 Malaysia memerlukan tambahan 3000 PPF.

Kertas Puteh Pengurusan Sumber Manusia Farmasi USA pada 1996 menyatakan Pharnacy Technician will have agrowing role as the pharmacist depend on them to facilitate expansion of the professions scope of practice.

Memang PPF akan membantu PF dalam bidang bidang yang lebih spesifik seperti teknik aseptic,Total Perenteral Nutrition, Cytotoxic Drug Reconstitution, CDR, dan lain-lain.


PENUTUP :

PPF berasa sudah tiba masanya pihak kerajaan harus menimbang semula segala tugas dan tanggungjawab PPF serta pengorbanan mereka selama 53 tahun ini, dan mengiktiraf jasa dan penat lelah mereka dengan memanjangkan pemberian BIPK ini kepada PPF. PPF tentu akan berasa kecewa jika permohonan ini di tolak kerana lain-lain paramedik telahpun menikmati BIPK ini.


Pandangan dan cadangan di atas adalah dari sudut akademik / ilmiah dan harus juga di lihat dari sudut tersebut .


Tamat : 5 Februari 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3154

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by nori on Mon 03 Oct 2011, 11:22 am

FORUM PPF 3 OKTOBER 2011



Salam Satu Malaysia.



Forum ini hanya membenarkan 10 muka surat sahaja, sebab itulah segalanya perlu diringkaskan, padat dan mesra PPF. Boleh juga cut, copy and paste.

Bersedia untuk Mesyuarat Saintifik PPF Dis 2011.



AGM kesatuan di Emperor Hotel Melaka amat jelas menyatakan perkhidmatan awam yang kejat ' lean civil service' . Tiada jawatan baru di luluskan, cuma secara tukar ganti sahaja. ABM 8 pun sudah ketinggalan zaman. PPF KUP U32, sudah 3 tahun berlalu. Sepatutnya PPF berketerampilan telah membuat perancangan agar semua KUP di serap ke hakiki dan bolehlah di tugaskan di unit penguatkuasaan farmasi. Segalanya di tangan sendiri, timun dan pisau. Cuma ukir mengikut imiginasi yang komprehensif.



Rakan rakan PPF dalam kesatuan dan persatuan.



EXCO KEBANGSAAN

KESATUAN KEBANGSAAN PEMBANTU FARMASI

MALAYSIA BARAT 2010 – 2012



Presiden : Encik Rohin bin Daud ( Hospital Setiu, Terengganu )

Naib Presiden : Encik Razalle bin Dollah ( Hospital Tanah Merah, Kelantan )

Setiausaha Agong : Encik Zamri bin Ariffin ( Hos Tg Nur Zahirah KT )

Penolong Setiausaha : Pn Norhayati binti Mohamad

Bendahari : Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek


Ahli Jawatankuasa :

Encik Bakeri bin Songep ( Hospital Sri Manjung, Perak )

Haji Mohamad Nor bin Haji Adam (Hospital Kuala Kubu Baru , Selangor)

Puan Maisom binti Hamat ( HRPZ II , Kota Bahru, Kelantan)




Tn Hj Harun bin Hussin ( Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan )



YM Ku Ngah bin Ku Long



Juru Odit Dalam :

En Velayuzam a/l Muniandy

En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo





Wakil negeri kesatuan PPF 2010 – 2012 :



Melaka : Pn Marzimah bt Ramli

Negeri Sembilan : Pn Ng Bee Wah

Johor : En Mohd Zaki bin Mutalib

Selangor : Tn Hj Jamhari bin Warmat

Perak : Pn Rosmah bt Mahmud

Pulau Pinang : Tn Hj Mohd Dali bin Mastan

Kedah : Tn Hj Rosli bin Napiah

Perlis : Tn Hj Rahmat bin Amin

Kelantan : En Abdul Rahim bin Abdullah

Terengganu : En Fauzi bin Omar

Pahang : En Zakaria bin Ahmad

Wilayah Persekutuan (Hospital) : Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss

Wilayah Persekutuan (Kesihatan) : Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof

Biro : Pn Yam Chow Yit







SENARAI AHLI MAJLIS

PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI

2011 – 2013



Penasihat

YBhg.Tan Sri Prof Dzulkifli Abdul Razak
Mantan Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia
Pulau Pinang




Yang Dipertua

Encik Ganesan A/L G.Narayanan
Penolong Pegawai Farmasi U32
Klinik Kesihatan Taiping
Perak




Naib Yang Dipertua

Puan Khamsiah bt Brahim
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Sg.Buloh
Selangor




Setiausaha Kehormat

Haji Ab. Manan Kechik
Penolong Pegawai Farmasi U38
Hospital USM, Kubang Kerian, Kelantan.




Penolong Setiausaha Kehormat

En. Mohamad Nazri b Mohd Esa
Penolong Pegawai Farmasi U38
Jab.Farmasi
Hospital Kuala Lumpur




Bendahari Kehormat

Haji Sulaiman Harun
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Kuala Krai
18000 Kuala Krai, Kelantan




Ahli-ahli



Puan Samidah Binti Rahmat
Penolong Pegawai Farmasi U40
Hospital Sultanah Bahiyah
Alor Setar




Puan Hjh. Rohana bt Musa
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Sg.Buloh
Selangor




Puan Siti Hanisah bt Md.Said
Penolong Pegawai Farmasi
KPJ Johor Specialist
Johor




En. Asrul Effendi Bin Jamaludin
Penolong Pegawai Farmasi U32
Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia,
Cheras, Kuala Lumpur




En.Suhaimi b Esa
Penolong Pegawai Farmasi U29
Hospital USM, Kubang Kerian


Kelantan



Juruaudit Persatuan PPF :



Puan Lau Swee Gim
Penolong Pegawai Farmasi U32
Hospital USM, Kubang Kerian
Kelantan




Puan Hjh. Rahani bt Awang
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Selayang
Selangor







Perjawatan di KKM pada 31 Dis 2010 PF=7048, PPF = 3502 ( 2.7% kosong )





U40 mempunyai 12 jawatan

U38 mempunyai 37jawatan

U36 mempunyai 116 jawatan

U32 mempunyai 459 jawatan

U29/U32KUP mempunyai 2870 jawatan



Penglibatan PPF U32 / U36 / U38 / U40 dalam persatuan dan kesatuan masih belum menyeluruh. Perkara ini amat jelas jika di halusi dan di semak taraf keahlian mereka di dalam persatuan dan kesatuan. Banyak persoalan akan dapat di atasi dan di cari jalan penyelesaikannya apabila semua PPF golongan ini menjadi ahli dan melibatkan diri dalam semua aktiviti persatuan dan kesatuan. Apapun sikap dan komitmen serta tahap pemikiran dan pandangan yang berbeza sesama mereka akan menyukarkan segala usaha dan ini amat di alu alukan oleh golongan Pengurusan dan Professional kerana segala perancangan mereka akan berjalan lancar tampa mendapat laluan yang sukar, dan akhirnya menguntungkan mereka.



UCAPAN DASAR NYDP PERSATUAN PPF SEMASA AGM DI BATU PAHAT :



Terima kasih Saudara / Saudari Pengerusi Majlis



SALAM SEJAHTERA, SELAMAT PETANG DAN SALAM SATU MALAYSIA,



· Yang Berbahagia Dr.Salmah bt Bahri,

Pengarah Amalan & Perkembangan BPF KKM

mewakili Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Malaysia

· Yang Berusaha Puan Rosidah bt Md.Din,

Timb.Pengarah Kesihatan Negeri (F) Bhg Perkhidmatan Farmasi Negeri Johor

· Yang Berusaha Puan Siti Hanidah bt Maksom,

Ketua Pegawai Farmasi, Perkh.Farmasi, Pejabat Kesihatan Bt.Pahat

· Yang Berusaha En.Zaini b Tahir, Ketua Peg.

Farmasi, Jabatan Farmasi Hospital Batu Pahat

· Yang DiHormati, En.Muhammad b Awang,

Ketua Profesion Penolong Pegawai Farmasi Malaysia

· Yang Dihormati rakan seperjuangan

Presiden dan Exco Kebangsaan Pembantu Farmasi Kerajaan Malaysia Barat.

· Yang DiHormati, Pengerusi JK Penganjur , Pn.Samidah bt Rahmat

· Ahli-Ahli Majlis Tertinggi Kebangsaan, ahli-ahli,

para Pen.Pegawai Farmasi Malaysia

dan para hadirin dan hadirat yang saya hormati sekelian



Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian,



1. Terlebih dahulu marilah kita panjatkan kesyukuran kepada tuhan yang maha esa di atas limpah kurnianya sehingga membolehkan kita dapat bersama-sama pada petang yang mulia ini. Saya juga ingin mengambil kesempatan untuk menyampaikan salam daripada YDP En.Lee Kim Huat kepada Yg Bhg Dr.Salmah, Dif2 jemputan dan semua para hadirin sekelian serta memohon maaf bagi pihak beliau di atas keuzuran beliau menghadiri majlis ini. Saya selaku NYDP mewakili Persatuan Penolong Pegawai Farmasi ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yg Berbahagia Dr.Salmah di atas kesudian beliau hadir dan merasmikan Mesyuarat Agung Dwi Tahunan PPFM bagi tahun 2011/2013. Ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada semua dif-dif jemputan yang dimuliakan di atas kesudian melapangkan masa untuk ke Majlis ini. Tidak dilupakan juga saya ucapkan terima kasih kepada semua perwakilan dan para hadirin yang datang dari segenap sudut di Malaysia ini. Selamat datang, salam sejahtera dan salam satu Malaysia.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian,



2. Bagi pihak Persatuan, saya juga ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Puan Samidah Rahmat dan semua Ahli Jawatankuasa Penganjur di atas usaha gigih menjadikan Malam Mesra ini malam yang penuh bermakna dan juga syabas di atas usaha mengelolakan Persidangan yang bakal diadakan esok.Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian, Persatuan kita telah masuk tahun ke 37 umurnya sehingga hari ini. Namun masih ramai yang keliru akan peranannya serta juga peranan Kesatuan.

Bagi ahli-ahli baru ingin saya perjelaskan peranan Persatuan. Persatuan adalah komited kepada aspek profesionalsima Penolong Pegawai Farmasi, pembangunan profesional dan CPD, pendidikan, berkongsi pengetahuan, respon kepada keperluan ahli-ahli , membantu untuk profesion mencapai dan kekal dalam satu standard yang relevan dan menyokong kepada peranan atau “expanded & extended roles” Penolong Pegawai Farmasi.



Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian,



3. Sebagai penjawat awam kita perlulah sentiasa mengambil tahu sebarang maklumat terkini dari Kementerian dan Kerajaan Malaysia serta bersedia untuk berubah dan mengikuti perkembangan semasa dan terkini. Ekoran itu, saya amat tertarik dengan ucapan YAB Perdana Menteri dalam Majlis Perdana Perkhidmatan Awam ke 11 di PICC pada 9 Mac 2010 yang lalu dan menyeru semua Penolong Pegawai Farmasi merenung kembali kepada amanat beliau dalam ucapan tersebut. Ingin saya mengupas beberapa petikan ucapan YAB Perdana Menteri yang memfokuskan kepada pembaharuan dalam sektor awam dengan menggariskan Lapan Tonggak Perdana dan dalam ucapan tersebut beliau menyebut : “mahu tidak mahu para penjawat awam mesti berfikir di luar lingkungan kotak. (Think out of the box). Saya tidak mahu budaya “automation’’ menjadi satu hakikat kehidupan dalam sektor awam. Kita seharusnya berfikiran kritis dan konstruktif dalam menunaikan tanggungjawab dan amanah dengan mencari penyelesaian-penyelesaian kreatif dan inovatif di luar kelaziman”. Ini ditujukan kepada semua penjawat awam. YAB juga menyentuh Lapan Tonggak Perdana iaitu 4 Tonggak Utama (The Four Pillars) dan 4 Tonggak Nilai untuk kecermerlangan perkhidmatan awam dan pembangunan Negara.



4. THE FOUR PILLARS

Tiang Utama Pertama :

Gagasan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan - Tonggak pertama ini menyentuh aspek perpaduan nasional yang kita sedia maklum. Dalam gagasan ini juga diujudkan sebanyak 50 Klinik 1 Malaysia.

Tiang Utama Kedua:

Program Transformasi Kerajaan(GTP) – Ia adalah mencerminkan satu kerajaan yang lebih responsive terhadap aspirasi dan prihatin kepada denyut nadi rakyat. Seperti yang sering disebut, era kerajaan mengetahui segala-galanya sudah berakhir. Jadinya, kerajaan perlu bersifat sebagai pemudahcara dan bukannya “absolute arbiter of wisdom”.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan, dalam aspek ini ia mengingatkan semua penjawat awam yang mana Pen.Pegawai Farmasi juga sebagai penjawat awam, harus memenuhi minda mereka dengan ilmu yang “uptodate” dan mahir dalam komunikasi, sentiasa kreatif, inovatif serta sentiasa peka kepada perubahan, bersedia berubah dan effisien sebelum menghadapi pelanggan yang kebanyakannya “educated”.

Tiang Utama Ketiga dan Ke Empat adalah dua prakarsa penting ekonomi iaitu Model Baru Ekonomi (NEM) dan Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10). YAB Perdana Menteri menerangkan untuk mencapai cita-cita nasional bagi menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi, memerlukan kita keluar dari perangkap atau kepompong paradigma. “Kita tidak boleh takut atau bimbang untuk melaksanakan pembaharuan dan penambahbaikan kerana jika kita mengambil sikap suka melewatkan apa yang perlu diubati dengan segera hanya kerana kita kuathir terhadap kesakitan yang bakal ditempuhi dek kerana rawatan tersebut, maka kita sebenarnya sedang mendedahkan diri untuk ditimpa bencana yang lebih serius.”

YAB Perdana Menteri juga mahukan lebih diberi perhatian kepada ehwal ‘’continuing education’’, ‘’skills upgrading”, “succession planning” dan ‘’career advancement’’para penjawat awam.



Yang Bhg Dr, Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian,



5. Pihak Persatuan sentiasa menerima berbagai-bagai pertanyaan dan desakan dari para ahli iaitu Penolong Pegawai Farmasi yang sentiasa dahagakan ilmu dan pembangunan karier. Saban hari pertanyaan diajukan kepada Persatuan untuk membawa masalah pembangunan pendidikan dan karier PPF. Persatuan amatlah berharap Bahagian Perkhidmatan Farmasi khasnya dan Kementerian Kesihatan Malaysia amnya akan memberi lebih ruang dan peluang kepada Penolong Pegawai Farmasi untuk memajukan diri dalam karier dan penambahan ilmu bagi memantapkan perkhidmatan penjagaan farmaseutikal sebagaimana yang disebutkan oleh YAB Perdana Menteri dalam petikan ucapan yang saya sampaikan tadi iaitu continuing education, skills upgrading dan career advancement.



Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian,



6. Persatuan Pen.Pegawai Farmasi amat berterima kasih kepada Bhg Perkhidmatan Farmasi KKM di atas sokongan dan kelulusan mengadakan Pos Basik pertama. Persatuan juga amat bersyukur dan mengucapkan penghargaan di atas sokongan Bhg Perkhidmatan Farmasi kerana memberi peluang dalam memperkembangankan skop perkhidmatan atau “expanded scope” dengan melibatkan para PPF dalam peranan baru iaitu Program Terapi Methadone.

Persatuan juga sangat mengharapkan PPF diberi juga peluang dalam lain-lain skop baru seperti MTAC Athma, Perkhidmatan Nasihat Ubat-Ubatan, HMR, Stor Integrasi (Bhg Ubat), Unit Penguatkuasaan dan lain-lain Unit baru yang difikirkan sesuai untuk tugas Teknikal dan bekerja dalam satu pasukan. Dengan penambahan aktiviti baru, akan juga memberikan lebih ruang kepada Pegawai Farmasi dengan memberi lebih tumpuan kepada bidang klinikal dan membantu mempertingkat tahap kesihatan pesakit. Perkara ini telah terbukti berjaya apabila satu Inovasi perkhidmatan di lakukan di USA yang memenangi Award oleh sekumpulan Ahli Farmasi dan Pharmacy Technician pada tahun 2006 di mana kumpulan ini mencipta satu inovasi. Petikan dari Medscape: “New York (MedscapeWire) Dec 13 — Five teams of pharmacists and certified pharmacy technicians were declared the winners of this year's Innovations in Pharmaceutical Care Award on December 4th at the American Society of Health-System Pharmacists (ASHP) Midyear Conference in Las Vegas, Nevada.

Winners included a team at Duke University Medical Center that reengineered pharmacy work functions to allow pharmacists more time to focus on patient care. Another winning team, from North Mississippi Medical Center - Department of Pharmacy Services, uses a certified pharmacy technician in the medication error tracking and reporting process, giving pharmacists and other health professionals more time to implement new patient care programs.



Tuan-Tuan dan Puan-Puan,



7. Bagi meningkatkan mutu, imej dan moral Profesion, Persatuan berharap para Penolong Pegawai Farmasi di dedahkan dan dilibatkan dengan Health System Research secara menyeluruh serta sebagai sesuatu yang harus di galakkan di setiap negeri. Penglibatan PPF dalam HSR akan meningkatkan tahap dan moral profesion di samping membantu Bhg.Perkhidmatan Farmasi dalam semua aktiviti sebagai satu pasukan.



8. Sebagai “Benchmark” profesion ini, jika kita perhatikan di luar Negara contohnya United Kingdom, Pharmacy Technician mempunyai Journal sendiri dan hasil kajian mereka di terbitkan dalam majalah journal 4 kali setahun (februari, april, julai, oktober) melalui Association of Pharmacy Technician, UK (Aptuk- http://www.aptuk.org). Peranan mereka diiktiraf oleh Royal Pharmaceutical Society of Great Britain dan didaftarkan di bawah Akta Farmasi di sana seterusnya menjadikan profesion tersebut dikawal dan di “Regulate”. Keadaan yang sama juga di USA (NPTA, PTCB) dan Kanada (CAPT).



Tuan-tuan dan Puan-puan sidang hadirin sekelian,



9. Persatuan dimaklumkan PPF juga akan di daftarkan dalam masa terdekat ini dan bersyukur sekiranya ia menjadi kenyataan. Pendaftaran ini adalah sesuatu yang dinanti-nantikan oleh semua ahli-ahli dan Penolong Pegawai Farmasi baik dalam kerajaaan atau Institusi swasta. Pendaftaran ini akan menjadikan profesion ini lebih dihormati, menaikkan imej dan moral, mudah dikawal, dan memotivasikan semua Penolong Pegawai Farmasi. Motivasi dan kepuasan dalam tugas (Motivation and Job Satisfaction) adalah amat penting sekali dalam kerja seharian. Ini disokong dalam buku Ronald L.Pardee (1990) yang menyebut “ Motivation is such an important element in improving work productivity”. Beliau juga menyebut “one major means of increasing an employee’s level of intrinsic motivation is through changing the work itself or called Job Enrichment (Herzberg, 1976) . Job enrichment is a critical element of Quality Of WorkLife (QWL). Dengan mewajibkan pendaftaran ini secara tidak langsung juga akan menaikkan imej, motivasi dan moral profesion serta mengelak dari pengambilan Penolong Pegawai Farmasi yang tidak bertauliah terutamanya di sektor swasta serta juga penggunaan gelaran jawatan yang tidak standard atau disalah gunakan oleh mereka yang tidak layak atau tidak bertauliah.



Yang Berbahagia Dr, Tuan-tuan dan Puan-puan,





10. Pendidikan adalah elemen paling penting dalam mana-mana profesion bagi melahirkan anggota yang bermutu, berkualiti dan berilmu. Justeru itu semua Penolong Pegawai Farmasi adalah di sarankan melibatkan diri dalam mana-mana peluang kursus atau memohon mendapatkan kursus contohnya Kursus Intan yang boleh dipohon melalui Online. Persatuan berharap semua PPF tidak menolak peluang sekiranya ditawarkan kerana dimasa akan datang PPF perlu memenuhi mata CPD minima 40 untuk memperolehi PTK aras 4 berpandukan kepada kriteria yang ditetapkan.



11. Dalam aspek latihan pulak, Persatuan berharap bilangan Pengajar perlu di tambah bagi melahirkan lebih ramai graduan-graduan di Institusi latihan KKM iaitu KSKB. Pihak Persatuan juga dimaklumkan sehingga kini bilangan Pengajar masih tidak mencukupi dan keadaan ini akan menjadi lebih kritikal apabila Kolej Sains Kesihatan baru yang bakal beroperasi iaitu KSKB Ulu Kinta pada tahun 2012. Pengambilan Tenaga Pengajar amatlah memerlukan kelayakan sewajarnya. Kualiti pendidikan harus di pelihara dan di kawal sebaiknya. Bagi memenuhi keperluan tenaga pengajar dalam subjek teknikal dan farmaseutik, Persatuan juga ingin mencadangkan sekiranya dapat di jalankan Top-Up Degree 2 tahun dalam bidang Pharmaceutical Science atau Pharmaceutical Technology seperti yang di jalankan di UK dan USA serta juga Teaching Methodology untuk pembangunan karier PPF. Pemilihan dan tawaran perlulah kepada mereka yang benar-benar layak dan cemerlang serta berpengalaman. Bagi memelihara kualiti Diploma Farmasi di IPTA, KSKB dan IPTS, persatuan juga bersetuju proses pengambilan pelajar, kurikulum pendidikan dan mutu pengajaran di pantau supaya negara dapat melahirkan graduan yang berkualiti dan bermutu. Bagi mata pelajaran klinikal, seharusnya Kolej mempunyai para Pensyarah yang berpengalaman luas dalam bidang teknologi farmasi serta berpengetahuandalam Teaching Methodology. Kita tidak sama sekali mahu mana-mana Institusi pendidikan yang seolah-olah menjual Diploma kepada pelajar semata-mata inginkan perniagaan di Institusi tersebut dengan tidak menggagalkan pelajar yang lemah dan tidak kompeten. Dan bagi mereka yang benar-benar cemerlang dan layak pula, Persatuan merasakan mereka harus di beri peluang untuk sambung belajar Ijazah Farmasi dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.5 setelah menghabiskan 3 tahun di dalam Diploma dan mereka ini tidak seharusnya diletakkan setaraf dengan pelajar Foundation, Matrik yang hanya belajar setahun tanpa pengetahuan asas dalam bidang Farmaseutikal serta pengalaman.

Mungkin bagi pelajar-pelajar Foundation/Matriks/ STPM harus diletakkan kelayakan minima CGPA 3.8 tetapi bukan pelajar lulusan Diploma Farmasi. Bagi mereka yang telah berkhidmat 5 tahun dan ke atas pengalaman harus menjadi ukuran dalam penentuan kelayakan dan pengetahuan yang diperolehi haruslah mendapat pengiktirafan. Persatuan berharap golongan ini mendapat peluang menyambung pelajaran ke Ijazah Farmasi dengan kelayakan CGPA minima 3.0. Biarlah Universiti yang menentukakan samada mereka layak mendapat Ijazah atau tidak melalui peperiksaan yang dijalankan dan jika mereka tidak kompeten, sudah tentu mereka akan di gagalkan.



Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian,



12. Perubahan drastik yang bakal berlaku selepas pendaftaran perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi, memerlukan komitmen jitu dari semua. Penolong Pegawai Farmasi haruslah bersedia untuk berubah (Ready To Change). Dunia bergerak dengan begitu pantas, begitu juga bidang farmaseutikal dan penyampaian kesihatan. Kita tidak boleh leka dan berpuashati dengan apa yang diterima sebaliknya berusaha memberi dan sentiasa proaktif serta bersikap positif. Mereka yang bersikap negative akan ketinggalan dalam arus pembangunan ini.



13. Yang Bhg Dr, Dif-dif jemputan, Tuan-tuan dan Puan-puan sekelian, pihak Persatuan ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada Bhg.Perkhidmatan Farmasi di atas sokongan dan keprihatinan yang di berikan dalam semua tuntutan oleh pihak Persatuan. Pewujudan Jawatankuasa Teknikal Pen.Pegawai Farmasi Malaysia adalah sebagai bukti keperhatinan dan perhatian yang diberikan oleh Dato Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi ke atas profesion ini. Untuk pengetahuan semua Penolong Pegawai Farmasi, Jawatankuasa ini telah di ujudkan pada tanggal 16 November 2009 sebagai mesyuarat yang pertama di adakan. Ahli-ahli nya adalah terdiri dari Para Pegawai Kanan Bhg.Perkhidmatan Farmasi, Exco Persatuan dan Exco Kesatuan. Tujuan di ujudkan JK ini adalah untuk membincangkan semua hal-hal berkaitan profesion, merancang latihan yang perlu dan sesuai seluruh Negara termasuk untuk PPF sektor swasta, pelaksanaan mata CPD/PTK, penetapan tanda aras korikulum Diploma dan Pos Basik mengikut keperluan semasa dan perancangan keperluan sumber manusia. Oleh yang demikian jika ada sebarang masalah dari ahli-ahli, bolehlah disalurkan melalui Persatuan atau Kesatuan berpandukan isu yang berkaitan untuk dibawa berbincang dalam mesyuarat ini.



14. Sebelum saya mengakhiri ucapan ini, saya menyeru kepada semua Penolong Pegawai Farmasi yang belum lagi menjadi ahli supaya berbuat demikian. Marilah sama-sama kitamenjadi ahli Persatuan dan Kesatuan. Kekuatan organisasi ini adalah ditangan anda. Kita memerlukan ahli yang aktif dan pemimpin-pemimpin muda yang boleh mengambil alih kepimpinan sedia ada. Berapa lama lagi kita boleh mengharapkan Ahli Majlis – Ahli Majlis Tertinggi senior yang telah begitu lama menyumbangkan tenaga iaitu hampir 30 tahun. Mereka sebenarnya ingin berehat tetapi kita ketandusan kepimpinan sebenarnya. Kepada PPF baru, anda boleh lawati laman web Persatuan: ww.ppfmy.com untuk berinteraksi sesama PPF atau bersama Ahli Majlis Tertinggi dalam chatbox atau juga dalam forum.



15 Sebelum saya menamatkan ucapan ini, izinkan saya sekali lagi mengucapkan jutaan terima kasih kepada Yg Bhg Dr.Salmah bt Bahri kerana sudi hadir bersama kita dan merasmikan majlis ini. Ucapan terima kasih juga saya tujukan kepada semua Dif-dif jemputan, para hadirin sekelian dan khasnya kepada AJK Penganjur yang bertungkus lumus bekerja menjayakan Majlis dan persidangan ini. Bagi pihak Persatuan, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Johor yang sudi memberi sumbangan dalam majlis malam mesra, juga kepada syarikat-syarikat farmaseutikal, wakil-wakil negeri, Ahli Majlis – Ahli Majlis Tertinggi, orang perseorangan yang sudi memberikan derma, tenaga, buah fikiran dan material bagi menjayakan majlis ini.

Akhir sekali saya bagi pihak Ahli Majlis ingin mengucapkan ribuan terima kasih di atas kepercayaan para perwakilan kepada kami untuk menerajui Persatuan penggal ini.

Kemaafan dipohon sekiranya terdapat kesilapan dan kelemahan sepanjang kepimpinan ahli majlis sesi 2009-2011.



“KESILAPAN ITU DARI MANUSIA, KESEMPURNAAN ADALAH DARI TUHAN “



Saya sudahi dengan dua rangkap pantun



Dari Perlis ke Batu Pahat

Singgah di Tapah Berhenti Makan

Para hadirin kelihatan Hebat

Semuga bergembira menikmati hidangan



Bunga Dedap di Atas Para

Anak Dusun Pasang Pelita

Kalau Tersilap Tutur Bicara

Jemari Disusun Maaf Dipinta



Sekian, terima kasih. Selamat malam dan selamat bersidang.





Ganesan G.Narayanan

Naib Yang DiPertua

Persatuan Penolong Pegawai Farmasi Malaysia



Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.




Tamat : 3 Oktober 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3154

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by nori on Mon 06 Jan 2014, 6:46 am

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 



PPF memang perlu ditempatkan di unit penguatkuasaan farmasi kerana alasan yang diberikan pada masa lalu ialah tugasan PPF amat diperlukan di hospital dan KK. Tetapi kini dengan kebanjiran PF di hospital dan KK maka bolehlah PPF meneruskan usaha agar PPF ditempatkan di unit penguatkuasaan. Banyak kelebihannya jika PPF ditempatkan di sana.
 
Seterusnya bagi meneruskan kesinambungan perkhidmatan PPF kepada Negara, perkara pertama yang perlu di lakukan oleh semua PPF pada Jan 2014 ialah mengisi Borang Anggaran Belanja Mengurus ( ABM 8 ) . Ini adalah bagi memastikan bilangan PPF pada tahun 2016 adalah selari dengan kemajuan bangsa dan Negara. Permohonan perlu di buat awal iaitu dua tahun terdahulu dan hasilnya hanya akan dapat di nikmati pada tahun 2016.
 
Perkembangan pada tahun 2013 adalah tidak menggalakkan iaitu hanya terdapat penambahan jawatan sebanyak 283 sahaja sedangkan SN dapat 900 orang bagi tahun 2014 sebagaimana yang di umumkan dalam Budget 2014.
 
Bilangan PF dan PPF  pada Jun 2013
 
Bilangan PPF di KKM mulai Jan 2010 – Jun 2013


U40 ialah seramai 12 orang ( tiada penambahan jawatan )
U38 ialah seramai 38 orang ( tiada penambahan jawatan )
U 32 iaalah seramai 460 orang ( bertambah satu jawatan )
U 29 / U32 KUP ialah seramai 3143 orang ( bertambah 283 jawatan )
 
Tetapi PF bertambah 396 jawatan dan akhirnya berjumlah 5415 jawatan, dan jika PPF rasa perlu pertambahan jawatan, maka borang ABM 8 perlulah dihantar pada Jan 2014. Sesalinan perlulah dihantar ke persatuan dan kesatuan agar ianya boleh di sokong dan dipantau akan kejayaanya. Jika dari segi norma perjawatan, setiap 5 PPF, perlu ada seorang melakukan tugas gantian. Dan hasilnya pada Jun 2013 biangan PPF yang sedang berkhidmat untuk Negara hanya seramai 2922 orang sahaja. Dengan penduduk seramai 29 juta di Negara ini, seorang PPF terpaksa memberikan perkhidmatan kepada 9925 penduduk. Norma perjawatan bagi SN ialah seorang SN bagi setiap 300 penduduk dan PPF perlu cari nombor yang sesuai bagi PPF berbanding lain-lain Negara maju.
 

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Tamat
 
6 Januari 2014

















 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3154

View user profile

Back to top Go down

Re: PERLUKAH PPF DITEMPATKAN DALAM BAHAGIAN PENGUATKUASA FARMASI

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum