FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Koleksi Kuih-Muih Traditional

View previous topic View next topic Go down

Miau! Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Tue 28 Jul 2009, 12:13 pm

Salam...

jom kita kumpul koleksi resepi kuih-muih disini...
selamat mencuba... What a Face

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! talam ubi kayu

Post by sweetcouple on Tue 28 Jul 2009, 12:17 pm



Bahan-bahan ( Saiz loyang 30 cm )

* 4 cawan ubi kayu siap di parut dan di buang airnya ( anggaran 2 kg
ubi kayu )
* 1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dgn 2 cwn air)
* 1 cawan gula pasir
* 3 cawan santan cair

Bahagian Atas
* 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
* 2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
* 1 1/2 cawan tepong gandum

Cara-cara

1. Panaskan kukusan.
2. Ubi kayu yang telah di parut, di perah buang airnya dgn menggunakan
tuala bersih.
3. Masukan kedalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan
gula pasir. Gaul sebati.
4. Kukus sehingga masak.
5. Setelah masak, tekan2 seperti membuat pulut seri muka.
6. Satukan santan pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga
sebati. JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan
pecah2. Guna pemukul telor tangan aje..
7. Tapiskan adunan dan tuangkan keatas adunan ubi tadi. kukus selama
30 minit.
8. Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan
tisu..biarkan sebentar dan tutup api..
9. Sejukan..sedia untuk di makan..

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Kuih Tepung Pelita

Post by sweetcouple on Tue 28 Jul 2009, 12:20 pm



Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )

* 1 cawan tepung beras
* 1 cawan gula
* 5 cawan air
* 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
* 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
* 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
* sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara

1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga
sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau
sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun
pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7. Sejukkan...

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Pulut Udang/ pulut panggang

Post by sweetcouple on Tue 28 Jul 2009, 12:21 pm



Bahan-bahan ( 15 batang )

* 4 cawan beras pulut
* 4 cawan santan
* garam secukup masin
* serunding udang secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
* beberapa helai daun pandan
* daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)

Cara-cara

1.cuci beras pulut dengan air suam
2.masukkan santan+garam+daun pandan
3.tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set
sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata),kalau
tradisional kita kukuskan pulut...
4.bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang
10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit
margerin di atasnya
5.ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
6.ambil 1-2 sudu makan serunding udang letak di tengah2 pulut tadi
7.tutup inti serunding udang dengan temukan kedua2 hujung pulut
supaya tertutup
8.gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi
dihujungnya
9.letak atas api dan balik2kan hingga garing
10.makan masa panas-panas... best!

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! APAM BALIK

Post by sweetcouple on Tue 28 Jul 2009, 12:49 pm

Bahan:
2cwn tepung naik sendiri
1/2 cwn gula
1 biji telur
1/2 camt serbuk penaik
1.5 cwn air
sedikit pewarna kuning

Bahan tabur:
gula
kacang tanah - digoreng & kisar kasar
krim jagung

Cara:
pukul telur & gula sampai kembang. masukkan air,serbuk penaik & pewarna kuning. pukul lagi sampai nampak rata.
masukkan tepung sedikit sedikit, sampai tepung habis. pastikan takde bintil bintil tepung sbl masak.
ok.. panaskan kuali leper, lenser dgn sedikit minyak. tuangkan sesenduk dlm kuali, pastu bile nak hampir masak, letak ler gula, kacang & jagung. lipat..

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Kueh Kapit

Post by sweetcouple on Tue 28 Jul 2009, 1:10 pm

Rice Flour
Plain flour
Granulated sugar
Coconut milk
Eggs
Egg yolk
Oil to grease mould

Method
1. Combine the sifted ingredients with sugar
2. Add in coconut milk and all the eggs, stir well.
3. Strain into a bowl
4. Grease a kueh sepit mould by using a piece of muslin cloth dipped into oil. Heat mould over charcoal fire.
5. When hot, pour a little batter onto the mould. Close mould tightly and bake for about 30 seconds on each side.
6. Open mould to check if kueh sepit is golden. Remove and fold into a quarter at once or roll the kueh.
7. Cool and store in an airtight container.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Wed 29 Jul 2009, 5:49 pm

Donut

275gm Tepung Berprotein Tinggi
3gm Garam Halus
35gm Gula Kastor
25gm Fresh Yis
125 ml Susu Segar
30gm Butter
1 biji Telur
serbuk kulit kayu manis dan gula kastor untuk menyalut donut.

Kaedah menyediakan

1. Tepung digaul dan ramas bersama butter sehingga menyerupai serbuk roti
2. Campurkan yis, gula dan telur ke dalam satu bekas
3. Masukkan campuran susu kedalam adunan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat ditangan
4. Biarkan doh mengembang 2 kali ganda dari saiz asal
5. Canaikan doh dengan menggunakan penerap donut dan letakkan donut ke atas dulang yang telah ditabur denga tepung
6. Biarkan selama 15 minit lagi sehingga donut kembang sedikit
7. Goreng diatas api serdahana
8. Golekkan donut yang masih panas dengan gula kastor yang telah dicampur dengan sedikit serbuk kulit kayu manis.
9. Sedia untuk dihidang.

*Selamat mencuba!!!

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Wed 29 Jul 2009, 6:11 pm

Abuk-Abuk

Ingredients:
100 gm sago Biji
150 gm grated Gula Melaka
Fresh Grated Coconut
1 tbsp Sugar
1 tsp pandan essence
Banana Leaves

Procedure
1. Soak the Sago and drain it.
2. Prepared steamer and clean up banana leaves and shape it round and make a cone with it.
3. Combine sugar with fresh grated coconut and sago.
4. Place the combination above in every cones and spoon the Grated gula Melaka and fill back with sago mixed.
5. Close the cone so that can be flat and place it in the steamer. Steam it for 25 minutes.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Wed 29 Jul 2009, 6:11 pm

Kosui/ Palm Sugar Rice Cakes
Ingredients
100 gm palm sugar-roughly chopped
100 ml water
60 gm white sugar
5 tbsp rice flour
2 tbsp tapioca flour
tsp alkali water
50gm young coconut grated
tsp salt

Procedures
1. Place pall sugar and water in a small pan over medium heat. Simmer until sugar dissolves then add white sugar. Stir until dissolved. Strain into a measuring jug and add enough room temperature water to yield a final quantity of 500 ml liquid.
2. Combine the rice flour and tapioca flour together and pour in the cooled sugar syrup and alkali water to form a batter. Strain.
3. Gently heat mixture in a double boiler until it just begins to thicken. Dont allow mixture the mixture to reach the points when it thickens to the texture of custard. Immediately remove pan from the heat.
4. Pour batter into small Chinese wine cups, fillings full. Steam 12-15 minutes over low medium heat.
5. Season the grated coconut with salt. Set aside.
6. Allow cakes to cool completely. Carefully eased out from the cups, placed on a serving plate and each topped with a spoonful of grated coconut.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Wed 29 Jul 2009, 6:15 pm

Bahan-Bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum 6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 biji kelapa
Cara:
Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:31 pm

Resepi Tempeyek / Rempeyek



Bahan bahan

600 gram tepung beras
500 gram kacang tanah
1 biji kelapa
4 ulas bawang putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis- ditumbuk kasar
ikan bilis
sedikit garam
minyak untuk menggoreng


Cara penyediaan:

1.Campurkan tepung beras dengan santan. Kecairannya seperti menggoreng pisang.
2. Masukkan bahan tumbuk serta sedikit serbuk kunyit.
3. Panaskan sudip atau acuan dalam minyak panas.
4. Sudukan sedikit adunan keatas sudip/acuan.Taburkan kacang yang telah dibasuh dan dikeringkan serta ikan bilis.
5. Goyangkan dalam minyak panas hingga tanggal daripada sudip. Goreng hingga garing .

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:33 pm

Resepi Bahulu



Bahan-bahan:

10 biji telur
600 gm tepung
300 gm gula

Cara Penyediaan:

Pukul telur dan gula sehingga kembang. Campurkan sedikit tepung dengan semangkuk kecil adunan telur. Pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair. Panaskan acuan dan jika menggunakan kaedah dapur tradisional, letakkan bara api di atas dan bawah periuk. Tuangkan adunan ke dalam acuan tetapi jangan terlalu penuh. Bakar sehingga bahulu kuning keemasan.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:34 pm

Resepi kuih batang buruk

Bahan-bahan:

600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:35 pm

Resepi kuih siput

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
250 gram marjerin
gelas air
1 sudu jintan manis
6 ulas bawang merah
1 tangkai cili hidup
Sedikit udang kering
2 tangkai daun kari, hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Marjerin dan air dipukul hingga sebati. Ketepikan.
Jintan manis, bawang, cili dan udang kering dikisar halus.
Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan air yang dipukul tadi.
Masukkan tepung sedikit demi dedikit hingga menjadi adunan yang lembut.
Masukkan daun kari.
Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan kuih siput. Goreng hingga masak.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:36 pm

Resepi buah rotan

Bahan-bahan:

4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
biji santan kelapa
Sedikit bijan
Minyak masak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Tepung gandum digaul dengan telur.
Masukkan santan dan uli hingga sebati.
Apabila sudah sederhana lembut, bulat-bulatkan sebesar guli.
Golek-golek atas bijan.
Goreng hingga kekuningan.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:37 pm

Resepi Kuih Bangkit Santan

Bahan-bahan:

600 gram tepung ubi (sangai hingga kuning)
1 biji telur
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Secubit garam
sudu kecil soda bikarbonat
Gula secukupnya

Cara penyediaan:

Masak santan bersama secubit garam sehingga pecah minyak. Matikan api.
Masukkan gula, telur dan soda bikarbonat ke dalam santan. Gaul rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi lembut.
Canaikan adunan dan terap mengikut bentuk yang disukai.
Aturkan ke dalam dulang dan bakar hingga masak.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:39 pm

Resepi kuih cakar ayam

Bahan-bahan:

kg keledek, kupas kulit
1 sudu kecil kapur makan
300 gram gula merah
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

Bersihkan keledek dan sagat halus memanjang.
Rendamkan ke dalam air kapur selama sejam.
Tos hingga kering dan goreng. Angkat dan toskan minyaknya.
Ambil kuali lain, masukkan gula merah dan air. Masak gula merah hingga larut sepenuhnya.
Masukkan keledek goreng ke dalam gula merah. Gaul rata.
Cepat-cepat angkat dan masukkan ke dalam acuan bulat.
Tekan kuat-kuat hingga mampat. Sejukkan.
Apabila sudah sejuk, simpan kuih karas ke dalam bekas kedap udara untuk mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:40 pm

Resepi Putu Kacang

Bahan-bahan:

1 kg kacang hijau
1 kg gula halus
250 gram air

Cara penyediaan:

Masak gula bersama air hingga gula cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan sejuk.
Sementara itu sangai kacang hijau hingga wangi dan masak.
Tumbuk dan tampi untuk asingkan kulit kacang hijau.
Kisar kacang hijau hingga halus.
Ayak kacang telah dikisar ke dalam air gula yang telah disediakan tadi.
Kacau rata dan sebati.
Biarkan seketika selama 3 jam.
Bentukkan putu acuan dengan acuan. Kemudian jemur hingga kering.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by sweetcouple on Fri 31 Jul 2009, 6:41 pm

Resepi Kuih Jejari

Bahan-bahan:

2 kg tepung gandum
Air secukupnya
200 gram minyak masak
Sedikit marjerin
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Campurkan semua bahan sehingga sebati.
Uli dan jadikan adunan yang rata.
Masukkan ke dalam mesin pengelek spaghetti atau mee untuk mendapatkan bentuk yang panjang.
Akhir sekali goreng hingga kekuningan dan angkat.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 3948

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Miau! Re: Koleksi Kuih-Muih Traditional

Post by Sponsored content Today at 5:05 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum