FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Klinik Pergigian Bergerak

View previous topic View next topic Go down

Klinik Pergigian Bergerak

Post by rieyna168 on Wed 29 Jul 2009, 8:22 am


Pertama Kali di Malaysia dan juga pertama kali didunia, Klinik pergigian Bergerak yg dilakukan didalam bas. Yg menarik ttg klinik pergigian bergerak ini adalah berhubung dgn semua klinik2 pergigian di seluruh malaysia dan juga pakar2 pergigian yg ada.
tepuk

KUALA LUMPUR, 23 Julai (Bernama) -- Klinik Pergigian Bergerak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kini bersedia menjelajah Semenanjung Malaysia untuk memberikan khidmat pergigian di dalam bas dua tingkat kepada seluruh warga ATM.

Dek atas klinik itu dilengkapi dengan kemudahan dua surgeri pergigian manakala dek bawah pula dilengkapi dengan kaunter pendaftaran
dan ruang menunggu.

Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Abdul Aziz Zainal berkata klinik pergigian bernilai RM2.34 juta itu akan memberikan khidmat
kepada warga ATM di kawasan yang tidak mempunyai kemudahan klinik statik selain boleh dimanfaatkan juga oleh anggota keluarga warga ATM.

"Ia juga akan digunakan bagi tugasan sampingan seperti projek tentera bersama rakyat di mana klinik ini boleh dimanfaatkan oleh pelbagai pihak termasuk masyarakat di pedalaman," katanya kepada pemberita selepas merasmikan klinik bergerak itu dan Aplikasi Dental Readiness Management Sytem (DRMS) di Kementerian Pertahanan di sini Khamis.

Katanya klinik itu juga mempunyai kemudahan lif bagi pesakit kurang upaya untuk dek ke atas dan ia dilengkapkan dengan peralatan
teknologi maklumat bagi sistem DRMS digunakan.

Abdul Aziz berkata DRMS pula merupakan satu sistem rekod pergigian elektronik yang dibangunkan dengan kos RM9.34 juta bagi perkakasan dan
perisiannya.

"Ini membolehkan semua rekod pergigian warga ATM disimpan secara berpusat.

"Sistem ini juga seterusnya akan dihubungkan ke semua fasilitas perkhidmatan pergigian ATM melalui rangkaian MINDEFNET. Ini bermakna
anggota ATM boleh mendapatkan rekod pergigian mereka di mana-mana pusat pergigian atau hospital ATM," katanya.

Beliau berkata sistem itu juga akan membolehkan pegawai dan pakar pergigian berkongsi maklumat seperti imej X-Ray dan rujukan juga boleh
dilakukan secara dalam talian.

Keunikan sistem ini adalah untuk menjana secara automatik tahap kesihatan pergigian seseorang anggota, katanya.

-- BERNAMA

***..Org awam juga boleh menikmati rawatan yg ditawarkan berdasarkan ops serantau yg akan dilakukan dari masa ke semasa.

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8498

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by HH on Wed 29 Jul 2009, 5:29 pm

mudahnya sekarang...itulah nikmat kesihatan di negara kita...
avatar
HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 40
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4456

View user profile

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by fasha_wanna on Wed 29 Jul 2009, 5:54 pm

waaa i reallly like this topic.. Wink

hehehehe...

klu KKM pon de klinik gg bergerak... Cool

tp dlm bntuk bus, blom de lg..

n yg sy tperanjat tu.. siap de lif.. What a Face

bleh thn teknologi dia...

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy
avatar
fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2730
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6530

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by rieyna168 on Wed 29 Jul 2009, 6:29 pm

Tadi kat dlm rancangan malaysia hari ni, a.iskandar tu pergi melawat dlm bus tu fasha... perrgggh...mmg tabik spring laaa kat dlm tu. semuanya lengkap. Menggunakan peralatan terkini. Ada 2 tingkat, utk naik gi tingkat atas, leh guna lif bg yg oku. Teknologi klinik bergerak pertama didunia lak tu. Yg wat rina teruja, dorang leh direct kat semua klinik pergigian di malaysia just melalui komputer je. maksudnya, jika pt tu dah daftar kat satu klinik, dorang just key in maklumat pesakit n xperlulah nak reg nama pt buat kali kedua.

***..tak berminat ker nak join under pertahanan ni fasha? kwn akak ada yg abis training kena terpilih masuk pertahanan.

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8498

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by fasha_wanna on Wed 29 Jul 2009, 11:25 pm

huhhh de kluar tv yea??

xdapek nk tgk laa..

huhuhu..

hmmmm nk join ATM?? hahaha..

blom tpkir laa kak..

anyway diorg de pggil KKM join yea??

sbb tym sy dlu, ATM pon de antaq student diorg kt kolej kteorg..

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy
avatar
fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2730
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6530

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by fasha_wanna on Wed 29 Jul 2009, 11:55 pm

hmm according to my senior penah gak KKM wat system reg gne kmputer..

tp x brape practical sbb mlsh pd psukan bergerak sekolah..

rata2 kne bwk blik komputer ke umh..

sbb yg merawat pt je yg tau tau isikn rekod rawatan tu...

n while giving treatment pd pt, pyh nnt nk jaga jangkitan silang..

dah la kteorg bsntuhan scara lngsung dgn air liur n blood sms wat rawatan..

----Forum Paramedik Malaysia-----




-GiGi wAriSAn KitA.. BeRSamA KitA MeNjaGA- Very Happy
avatar
fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2730
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6530

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by rieyna168 on Thu 30 Jul 2009, 3:20 pm

fasha_wanna wrote:huhhh de kluar tv yea??
xdapek nk tgk laa..
huhuhu..
hmmmm nk join ATM?? hahaha..
blom tpkir laa kak..
anyway diorg de pggil KKM join yea??
sbb tym sy dlu, ATM pon de antaq student diorg kt kolej kteorg..

a'ah...ada kuar tv3, kat malaysia hari ini. cantik view dlm klinik tu..semua complete.
kwn akak dulu, dorang mmg student kkm.. tp bila abis training, tetiba terpilih masuk pertahanan.. kesian dia, mula2 nangis taknak sbb suka under kkm.. tp dah terpilih, terpaksa join gak. now dia bgtau, join pertahanan best, sbb pertahanan memandang berat terhadap kebajikan staff dan keluarga staff.

kkm pun ada gak ek wat reg camtu fasha, tp satu kebaikkannya, bila kita key in semua data pt..bila pt followup tmpt lain, tak perlulah nak register balik. just ikut jer data lama.

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8498

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Klinik Pergigian Bergerak

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum