FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

TUTORAN PELATIH MLT KKM DAN NON KKM

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

TUTORAN PELATIH MLT KKM DAN NON KKM

Post by atokpencen on Mon 10 Aug 2009, 10:44 am

Kepada pelatih JTMP, sekiranya anda sedang latihan praktikal. Silalah perhatikan perkara berikut:
1. Gunakan buku log sebagai panduan dan halatuju pembelajaran. Buat nota ke atas setiap topik yang ada dalam buku log. Jangan sesekali minta sain buku log pada last minute. Biasenye yang akan sain buku log akan tapis atau sukat sejauh mana pengetahuan anda dah timba.
2. Sepanjang latihan praktikal, silalah memahami istilah "pelatih JTMP". Kalau pelatih jangan menampilkan diri seperti MLT terlatih. Kawal kebisingan, kawal sikap bermain, kawal sikap bergurau. Apatah lagi sekiranya anda goyang kaki tapi bising dan tidak berdisiplin.
3. Untuk LP di Patologi Kimia: pastikan anda tahu; persampelan, Metod ujian, mesin diguna, anda tahu benar definisi calibrator, bahan kawalan mutu, beza antara keduanya, penggunaan alat, penjagaan asas alat. Anda juga dikehendaki mengetahui QC technique seperti SDI, LJ, westgard rule, jenis QC . dan jangan lupa mengenai QAP makmal, dan biasekan dengan istilah, preanalitik, analitik dan posanalitik.
4. Jangan lupa belajar ambik darah phlebotomy. lakukan praktikal di JPL, OPD.

Rujukan: Medical laboratory Science; Theory and Practice, J Ochei, A Kolhatkar

Semoga sukses.


Last edited by atokpencen on Sun 24 Jan 2010, 8:41 pm; edited 7 times in total (Reason for editing : add reference, ADALAH)

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

Buku Log Anda

Post by atokpencen on Tue 11 Aug 2009, 8:41 am

Buku Log anda (Non KKMl) harus ada catatan mengenai apa yang anda pelajari, diskusi, amati, jalankan. Silalah nyatakan nama personel yang memberi tunjuk ajar tersebut: Contoh: Melapor diri kepada Preseptor: Cik Nuriani. Diberi breifing dan penempatan diatur, Diajar oleh En. Ramdan menggunakan BACTEC untuk blood culture.

Kepada pelatih semua, bagi Masterskill sila hayati motto kalian "UNDENIABLY NUMBER ONE". So atok minta anda betul-betul bersungguh sungguh dalam kursus anda. Ingat, ibubapa anda telah menjamin anda buat pinjaman RM60,000. Pertama atok nak bagi nasihat supaya anda berhati-hati agar anda jangan terjebak dalam masaalah hubungan lelaki-perempuan. Kepada pelatih perempuan, berhati-hati jangan berlaku kejadian yang menyukarkan atau menghalang/ menamat kursus anda. Sekiranya anda ada masaalah, cepat-cepatlah kongsikan masaalah kepada; preseptor anda.

Bab pembelajaran. Silalah baca theory mengenai suatu topik yang ada dalam buku log. Bertanya dan berbincanglah dengan preseptor anda. Sekiranya anda tidak buat begini , anda tidak menunjukkan usaha 10 flat. Pastikan kehadiran anda mantap. Semua preseptor tidak suka sekiranya anda tidak jujur dengan kehadiran.

Akan Atok perturunkan beberapa soalan-soalan patologi yang boleh merangsang minda anda.


Last edited by atokpencen on Fri 02 Oct 2009, 4:17 pm; edited 1 time in total

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

Pelatih semua Cubalah jawab soalan mudah berikut.

Post by atokpencen on Tue 11 Aug 2009, 11:25 am

PERSAMPELAN PATOLOGI KIMIA

1. Nyatakan semua ujian biokimia yang memerlukan serum.
2. Nyatakan semua ujian biokimia yang memerlukan whole blood? Jika ujian tersebut memerlukan whole blood, nyatakan antipembekunya.
3. Ujian apa yang memerlukan antibekuan heparin?
4. Ujian apa yang memerlukan antibekuan EDTA?
5. Apakah preservative untuk ujian glukosa?
6. Ujian apa yang memerlukan fasting?
7. Bagaimanakah anda memberi penerangan kepada pesakit bagaimana berpuasa sebelum ambil darah?
8. Ujian apa yang perlu berpasangan?
9. Apakah preservatif ujian urin 24 jam ? Nyatakan ujian dan preservatifnya.
10. Bagaimanakah anda menghantar specimen urin 24 jam ke makmal rujukan?
11. Bagaimana menyukat isipadu urin?
12. Bagaimanakah anda memberi penerangan bagaimana memungut urin 24 jam?
13. Bagaimanakah anda mengendalikan ujian CCT. Bermula dari A ke Z, yakni dari membekal botol sehingga pengiraan dan pelaporan ujian.
14. Bagaimanakah anda mengendalikan MOGTT? Apakah pelbagai response atau geraf OGTT. Apa kepentingan kadar glucose 1.75g/kg berat badan?
15. Apakah AKRONIM yang dimaksudkan dengan Ujian STAT?
16. Senaraikan Ujian STAT di makmal anda?
17. Bagaimanakah Ujian CSF diuji dimakmal? Beri penerangan yang meluas tentang ujian-ujian CSF? Apakah kepentingan ujian CSF.
18. Bagaimanakah ujian pleural fluid, ascetic fluid diuji?. Apakah ujian terlibat?
19. Bagaimanakah anda membuat ujian Baby Direct Bilirubin secara manual?
20. Bagaimanakah anda menguji bilirubin baby?
21. Apakah ujian G6PD? Bagaimana ia diuji? Apakah kepentingannya?
22. Nyatakan langkah untuk memastikan pemungutan darah untuk ujian makmal sempurna? Apakah kesalahan-kesalahan di wad yang mungkin berlaku dalam pemungutan sampel? Bagaimana anda mengesan kesalahan tersebut?
23. Bagaimana anda menghantar specimen ke makmal rujukan? Bagaimana anda mengurus laporan keputusan dari makmal rujukan?


Last edited by atokpencen on Tue 11 Aug 2009, 11:28 am; edited 1 time in total (Reason for editing : wrong spelling)

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTORAN PELATIH MLT KKM DAN NON KKM

Post by zaki78 on Tue 11 Aug 2009, 12:18 pm

sapa yg keje kat kesihatan perlu ada ilmu diatas, kerana anda akan menjadi pusat rujukan bg dr,sn,ppp,ppkp dan student yg buat praktikal. kadang2 terpaksa buka buku n internet utk menjawab sume soalan diatas. kalau kita x tau kita kena berusaha untuk mencari jawapan bukan ckp x tau.

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender: Male
Jumlah Post: 480
Umur: 35
Tarikh Register: 15/03/2007
Reputation: 2
Points: 2662

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTORAN PELATIH MLT KKM DAN NON KKM

Post by tkr on Tue 11 Aug 2009, 2:29 pm

ya..betul.
prof. pun tak segan silu surf internet nak jawab soalan dari studentnya .

tkr
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : lecturer
Gender: Male
Jumlah Post: 59
Umur: 35
Tarikh Register: 01/09/2008
Reputation: 0
Points: 2115

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTORAN PELATIH MLT KKM DAN NON KKM

Post by atokpencen on Wed 12 Aug 2009, 1:25 pm

Pelatih, jangan lupa kerja kat lab, antaranya bermain dengan unit dan coversion factor:

Commonly used in lab

pico 10 to the power of negative 12 p
nano 10 to the power of negative 9 n
micro 10 to the power of negative 6 u
milli 10 to the power of negative 3 m

Paling kerap ditanya oleh doktor ialah unit T4 atau FT4, kerana unit ng/ml dan pmol/l adalah unit yang sering digunakan. Kalau nak tukar unit ng/ml ke pmol/l. Darab ng/ml dengan 13.3. Ramai Doktor tak arif tentang unit dan reference range hormon ini. Pasti dia tanya" kenepa range T4 ini overlapping?" Jawab dia " ya dok, memang dia overlapping ibarat urine albumin trace, akan overlap dengan 1+ atau negatif". Bahagian nak komen TFT ni tak diajar di kolej. Jika anda minta ajar dari chem pathologist atau senior MLT/PS anda tentu boleh buat komen".

Some formula may be helpful to you:

1. LDL = T Cholesterol - (HDL+TG)/2.2
2. Anion gap = (Na+K) -(Cl + HCO3). Get the value from SE nechine and ABG mechine.
3. pH = pK + log ([acid]/ ]base])
4. Calculated osmolality mOsm/Kg = 2[Na]+[urea]+[ca] in unit mmol/l
5. U = 1 umol of substrate acted upon in 1 minute
6. Ionized calcium = T calcium - (0.025 X albumin) + 1 calcium in mmol/l albumin in g/l

Soalan:
1. Apa reagent ujian globulin dalam LFT?
2. Apa reagent LDL dalam ujian FLP?
3. Lukis semua yang anda nampak dalam Mikroskopi UFEME. Cast, Crystal dll. Ini soalan bagus untuk exam.


Last edited by atokpencen on Tue 03 Nov 2009, 7:49 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : additional point)

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

Re: TUTORAN PELATIH MLT KKM DAN NON KKM

Post by atokpencen on Thu 13 Aug 2009, 9:43 am

Soalan untuk hari ini:

Dr Westgard masih hidup kah sudah mati? Apakah peraturan westgard?

1. Nyatakan 5 maklumat-maklumat yang perlu ada dalam LJ Chart?
2. Apa yang anda buat apabila satu Delivery Order Calibrator dan Bahan QC baru saja sampai?

Jawab dengan berfikiran secara tadika, simple and always to the simple point. Jangan cari poin hebat saja. Sila jangan lupa kepada perkara basic. Kalau anda tidak lupa perkara basic, anda akan terhidar dari banyak masaalah teknikal di lab.

Baca ini: Edited 12/10/09. Jika anda ada komputer di makmal, anda boleh gunakan SDI EXCELL untuk merekod QC harian anda. Atok sarankan anda semua beralih ke kaedah SDI EXCELL ini. Kebaikannya ialah: penghujung bulan anda dapat membuat laporan keseluruhan dengan mudah kerana: lukisan graf, SD CV otomatic telah diperolehi. Bagaimanapun BIAS tidak tersedia dalam software ini. Sekiranya ia di tambah; ia menjadi lebih ohmp.


Last edited by atokpencen on Sun 24 Jan 2010, 8:43 pm; edited 4 times in total (Reason for editing : adalah......)

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

Jika anda menguasai praktikal di biochem anda boleh mudah faham subjek lain.

Post by atokpencen on Fri 14 Aug 2009, 10:17 am

Untuk hari ini. Selepas ini atok akan beralih ke subjek lain.

ABG/VBG
1. Apa parameter disukat oleh mesin ABG?
2. Apa itu pCO2 pO2, pH?
3. Apa itu HCO3- dan BE?
4. Pastikan anda tahu membuka dan memasang balik elektrod ABG dan melektrod Chiron 644 untuk SE, dan tau basic mantainence. Seluruh Malaysia ada ini mesin. Jangan tak tau. Tanya preseptor anda.

DRUG OF ABUSE SCREENING

1. Apakah dadah-DOA yang diuji dimakmal anda?
2. Apakah C.O.C dan kepentingannya.
3. Berapakah kepekatan yang dianggap positif, dalam saringan dadah bagi setiap analit?
4. Jika positif, analit tersebut akan diuji dengan suatu kaedah lain. Nyatakan kaedah-kaedah tersebut?
5. Berapakah kepekatan cut off bagi ujian pengesahan setiap analit ini?
6. Siapakah yang diberikuasa menandatangani keputusan saringan dadah?
7. Siapakah yang diberi kuasa untuk menandatangani pengesahan positif?
8. Bagaimana mengurus kes-kes yang didapati positif pada saringan awal ?
9. Baca Garispanduan KKM mengenai saringan dadah

Atok akan segera masuk ke subjek lain, mungkin topik last untuk biokem, atok akan tanya pasal west gard rules.

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

West gard rules sila tanya preseptor anda.

Post by atokpencen on Mon 17 Aug 2009, 10:05 am

Beralih kita ke Microbiology
http://www.labtestsonline.org/

SELEPAS MENELITI PERKEMBANGAN STUDENT MLT PRAKTIKAL. SAYA DAPATI KELEMAHAN STUDENT IALAH: TIDAK TAHU APA SAMPEL, APA UJIAN/METHOD, UNTUK APA UJIAN ITU, CARI APA, KESAN APA, DAN TIDAK ARIF BAGAIMANA MELAPORKAN KEPUTUSAN.

Apakah teknik aseptik?

1. Media. Ketahui semua jenis media dan kegunaannya.
2. Transport media. Ketahui semua transport media dan kegunaannya. Virus Transport Media
3. Kultur aenerobik. Ketahui kaedah dan alat diguna.
4. Kultur aerobik.
5. Kultur TB
6. Kultur kulat
7. Biochemical Test. Sila dapatkan semua maklumat TSI dan ujian-ujian lain, Ketahui jenis dan kegunaan. Penting ya.
8. Pencelupan Gram
9. Pencelupan ZN / AFB
10. Pencelupan untuk AFB leprosy. Bezakan dengan ZN untuk TB.
11. Pencelupan gonococci (GC) Bagaimana cara melapor.
12. Blood culture.
13. CSF Microbiology.
14. Water sampling microbiology.
15. Stool C&S procedure and selective media.
16. Urine culture. Counting of colony.
17. Wound Swab culture
18. HVS c&S
19. Throat swab
20. Commensal and pathogen in different sites/ anatomical location. SILA KALIAN AMBIL PERHATIAN INI DAN CATIT.
21 Sensitivity test. Choice of antibiotic. Ist line , second line antibiotic.
22. Classification of organism according to morphollogy.
23 Classification of organism according to grams stain reaction.
24 Penjagaan mikroskop cahaya
25 Dark Feild microscop, kegunaan nya.
26 Flourescence microskope, kegunaaannya.

Reference:
Sila beli buku. Jika sukar untuk mendapatkannya. Sila fotokopi.
Medical laboratory Manual for Tropical Countries Volume II: Microbiology , Monica Cheesbrough


Last edited by atokpencen on Fri 11 Dec 2009, 1:01 am; edited 2 times in total (Reason for editing : Tambah requirement)

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2215

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum