FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

View previous topic View next topic Go down

PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Sun 13 Sep 2009, 12:59 pm

hai .. saya pelajar dlm bidang sains persekitaran dan pekerjaan. dalam kerja lapangan yg perlu disiapkan sy perlu check quality udara dalam bilik pensyarah. masalahnya macam mna nak kaitkan antara
penyaman udara split and center,
kekerapan buka tingkap,
keadaan kawasan diluar tingkap
keluasan bilik
dgn pencemaran dalam bilik tu??
hrp d yg sui membantu sy dlam mncpi cita2 sy nie...thanks
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Wed 14 Oct 2009, 1:03 pm

huhuhu..smua xdpt nk jwb..xpe2..sy dh hmpr selesai bt kajian nie..nti sy bgtau smua yg berkaitan..
jd semua yg bekerja dlm bdg nie blh la taw..
indoor air quality nie mmg blum jelas di malaysia..
agak2 nyer sy n d geng la kot yg pertama cbuk bt kajian bnde d malaysia...
( asgmnt yg paksarela sbnrnyer..)
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

usaha..usaha..gambet...

Post by mustim on Wed 14 Oct 2009, 1:47 pm

kita akan siapkan juga assngment kita yg paksa rela tu dlm minggu ni....
biar lecterur semua terbeliak....tgk usaha kita cari mklumat...


assngment tanparela ta da markah untuk final....so kena wat elok2....hihihi
avatar
mustim
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 24
Umur : 27
Tarikh Register : 06/10/2009
Reputation : 0
Points : 2966

Character sheet
Mutiara Kata saya: > No HeArT CoMpArE To ThE HeArT Of FrIeNd

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Thu 15 Oct 2009, 12:16 pm

btui2...wlaupun paksarela n terlebih dipaksa..
namun truskn usha spy smua taw btpa sakitnyer jiwa dn raga kt bt semua nie..
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by anip_269 on Thu 15 Oct 2009, 3:49 pm

sabar itu separuh dari iman.....usaha tangga kejayaan...hehehehhe..berusahalah....
avatar
anip_269
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : keja kat langkawi island
Gender : Male
Jumlah Post : 42
Umur : 32
Tarikh Register : 06/07/2009
Reputation : 0
Points : 3071

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Sun 18 Oct 2009, 8:35 pm

hasikin wrote:hai .. saya pelajar dlm bidang sains persekitaran dan pekerjaan. dalam kerja lapangan yg perlu disiapkan sy perlu check quality udara dalam bilik pensyarah. masalahnya macam mna nak kaitkan antara
penyaman udara split and center,
kekerapan buka tingkap,
keadaan kawasan diluar tingkap
keluasan bilik
dgn pencemaran dalam bilik tu??
hrp d yg sui membantu sy dlam mncpi cita2 sy nie...thanks

setahu saya lah...

penyaman udara split and center -pencemaran mikroorganisma yg trdpt dalam HVAC mybbkan alergi, pykit dan bauan
-bil. bakteria, kulat dan virus bertambah akibat keadaan yg myokong pertumbuhan


kekerapan buka tingkap - menggangu airflow dan suhu serta dimasuki bahan pencemar dari luar

keadaan kawasan diluar tingkap - trafik, kepekatan CO2, suhu yg tggi dan bhn2 pncemar spt pesticide dan lain2

keluasan bilik - dinding mengeluarkan haba jd akan meningkatkan suhu bilik
- semakin kecil akan menggangu velocity airflow bilik tersebut.

ni cuma pndapat sya je...kalau salah tlg tunjukan

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by mustim on Mon 19 Oct 2009, 1:25 am

tima kaseh kerana bagi jawapan yg kami harapkan...
kitorang kena present ari selasa ni...
tima kaseh bnyak2....
avatar
mustim
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 24
Umur : 27
Tarikh Register : 06/10/2009
Reputation : 0
Points : 2966

Character sheet
Mutiara Kata saya: > No HeArT CoMpArE To ThE HeArT Of FrIeNd

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Mon 26 Oct 2009, 9:13 pm

stndrd yg blh didapati adlh dr DOSH..
n yg paling tepat dn blh kt gunakan adlh standard US National Ambient Air Quality Standard (NAAQS).
www.airinfonow.com/pdf/particulate_matter.pdf
stndrd nie adlh utk pm10 n pm2.5.
d bgtau utk good, moderate, unhealthy, and very unhealthy.
klu nk cari pasal particle2 yg berkaitan dgn indoor air quality di intrnt..kne taip 'particulate matter'..
terlalu byk faktor yg mmpngaruhi..
terlalu luas tp dpt dipermudahkan jika guna bilik yg kecil dn bukan bgunan yg besar..n tgk objektif..
k..sekian..
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Tue 27 Oct 2009, 11:52 am

maaf..tumpg tanya...apa kaitan pm ni dgn soalan di atas.....sya budak bru belajar kalau salah tlg tunjukan

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Tue 27 Oct 2009, 8:27 pm

pm itu maksud dia particulate matter atau kita kenali jg sbg particle pollution..particulate matter nie adalah satu drpd 6 kriteria pencemar..
utk pm10 kita knali sbg coarse particle, dimana diameter paticle tu diantara 10 hingga 2.5 micrometer..
sementara pm2.5 tu adalah fine paticle, diameternya ialah 2.5 micrometer dan kebawah (lgi kecil la)..
dlm file yg sy related kn nie d semua maklumat dia...
sng nk ckp klu kt nk tau indoor tu tercemar ke tak kt guna alat Portable Airborne Particle Counter utk count berapa byk particle tu..klu lbh dr limit yg dh standard tentukn mksudnya tercemarlah..
nk taw penyebab tmpt (indoor) tu tercemar kne ambk kaikan perkara2 yg dh sebut dlm soalan mula2 kat ats..

file:///L|/Air_updates/particulate matter-singspace.htm (8 of 11) [8/29/2001 4:21:33 PM]


hrp dpt bantu awk..klu slh tlg btulkn...sama2 belajarkn...
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Tue 27 Oct 2009, 8:36 pm

nie fail dia..sorry yg tu x brp nmpk..
sy x pndai sgt gune forum nie..
sy hrp menjawab soalan..
tp maaf klu tak puas hati dgn jwpn sy..
xpndai nk trgkn..
tp dlm file nie lengkap..
msti blh phm...
file:///L|/Air_updates/particulate matter-singspace.htm
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Tue 27 Oct 2009, 9:09 pm

minta maaf lg ya..yg PM itu mmg sya tahu... PM ni trdiri drp dust,soil particle, mist, fungus, smoke, haze, grit, pollen, aerosol, droplets dan lain2...mksd sya nak tau mcm mana jawapan soalan saudari di atas 2...kalau xmemebebankan saudari lah....cthnya soalan saudari spt kaitan keluasan bilik dengan pencemaran bilik 2...adakah luas bilik 2 mempengaruhi bilangan PM atau lain2 cthnya lah....harap saudari jgn kecil hati...sya interested dlm hal ini....

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Wed 28 Oct 2009, 10:07 pm

xpe la..tp knp awk tnyer yg i2 sb ape yg awk sndri bgtau kami ttg semua tu btul taw..

sy ckp berdsrkn kerja lpngn yg kumpln sy bt la k..
maaf la klu d silap sb kerja lpngn kitaorg nie x diajar tp kne bt sndiri 100% tnpa bntuan sesiapa..

kami bt dkt blk2 lecturer kami..
keluasan blk kami adlh malar sb sama size..berdsrkn apa yg ktorg dpt mklmt, blk yg kcl akn mnyebabkn humidity tinggi dn jg pm..dn jg kaitkn dgn yg awk bgtau kat ats tu..

utk penyaman udara pula..kami x gunekn split utk dijadikan faktor pncemaran sb blk lec kami hnya gune center pd wktu pejabat..

antara perkara yg kami kaitkn

*jns sistem pnyaman udra (blh dpt drpd phk yg bertgjwb cth jab pembangunan), nk kaitkn nie ktorg knlpasti center or split tp ktorg gne center la..,
kemudian kne taw aircond jns tersbt filter udara mne..mksdnyer stgh sistem air cond ambk udara dlm bilik itu sndiri kmudian tapis dn keluarkn udra bersih ttp stgh sistm air cond center ambk udra drpd bilik sistem air cond, tapis dn keluarkn udara bersih pd blk tersbt..

nie pntg kt nk tau punca udara tu diambil..klu ambk dr bilik tu sndiri kt kaitkn pencemaran blk tu dgn kekerapan aircond blk tu dn duct(saluran udara bergerak) diservis dn keadaan sekeliling blk tu sndiri mcm mne.
klu ambk drpd udara drpd blk sistm aircond, kt kne tau tmpt sstm aircond tu..tmpt tu tercmr ke atau tak dn kaitkn dgn kkrpn duct diservis..

*utk kekerapan buka tingkap pula dpt dikatkn trus dgn keadaan di luar tingkap...sama mcm awk kata..klu iktkn teori kekerapan tingkap yg tinggi adalh bgus utk membnrkn pengaliran udara sgr tp kt kne tgk jg keadaan kat luar, ia blh jd sebaliknyer..

*lifestyle org yg ddk kat blik tu jg dikaitkn cth merokok, guna penyembur racun serangga, n lain2 la..

*ventilation fan juga kne kaitkn klu d..nie pun blh ckp psl servis dn function dia..ventilation nie pntg sb klu x dpsg mmg dh cnfrm tinggi pm count dia..sb ape tinggi blh kita kaitkn dgn function dia sndiri..

*pemilihn jns ventilation dn air cond jg mempengaruhi..kne tgk jnis dia..tgk CFW dia klu tak silap sb d stndrd dia..sntrd dia tu d pengiraan dn saiz bilik diambil kira..klu x ikt mksdnyer sia2 je la psg sb x berfungsi pun utk airflow udara..

ermm..ape lg yup?? klu nk kaitkn jns2 pm yg wjd disbkn faktor2 tu kne bt rujukn la..
maaf klu d yg silap dn sy hrp mnjwb soalan..
klu d kekurangan bgtau la k..
sy pn bljr jg..sy jg berhrp dgn tingkatkn pengetahuan sy..

trima kasih..


*
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Wed 28 Oct 2009, 10:30 pm

opss...maaf..sy xtaw la mnjawab soalan ke tak tu....
klu confius tnyer la k..
maaf taw..byk ngat sy pun naik pening..
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Wed 28 Oct 2009, 11:25 pm

trima kasih byk2 k...sya tnya soalan 2 supaya sya lebih fhm....dpd soalan saudari ni byk juga sya bljar...sbb dlu kmi ada study subjek environment assessment...jd soalan saudari ni tlh refresh ckit2 dn buat sya lbih fhm ckit subjek 2....tq utk penerangan jwpan yg baik....

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Thu 29 Oct 2009, 12:21 am

awk bljr bwh kkm kn..
subjek ape yg awk bljr ye ttg environment..
kami xbljr byk pn..
klu blh sy nk taw antra subjek penting yg awk bljr ttg persekitaran..
psl pm nie kami lgsg x bljr..cume diajr cara gune alat semata2..
mlh wk2 bt tu pun kami xtaw ape tu pm..
jd..blh tak kongsi perkara atau subjek yg awk bljr??
mgkn sy blh cri sndiri mklmt ttg yg berkaitan dgn subjek tu..
trima kasih...
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Thu 29 Oct 2009, 12:36 pm

yup.....aik degree spttnya lebih detail...kmi PPKP ni lebih kpd basic...lebih kepada kesihatan manusia dari segi persekitaran...persekitaran ni meluas sbnr nya....ok kalau dlm ppkp sem 1 hingga 4 (2 tahun) adalah teori manakal sem 5-6 (1 tahun) adalah praktikal...jd disini antara beberapa subjek penting....mikrobiologi, tanah & hidrogeologi, bekalan air & kumbahan,teknologi makanan, epidemiologi, kebersihan makanan, perundngan kesihatan, toksiologi persekitaran, pes & vektor, penilaian persekitaran, kawalan penyakit, kegunaan tanah & perumahan, keselamatan & kesihatan pekerjaan dan lain2 lg. Sebab itulah ppkp ni banyak unit....selain i2 ppkp ini didedahkan kepada prosedur perundangan utk menjalankan pendakwaan di mahkamah. ok contohnya utk subjek penilaian persekitaran kami di ajar dgn silibus yg secara basic sja iaitu akustik & bunyi bising, pemantauan & kwln bnyi bising, audiometri bunyi bising, pencahayaan, haba persekitaran, penggantian udara, dust particulate & pm, konsep penilaian, kualitatif & kuantitaif risiko dan lain2..semua topik adalah basic sja manakala utk lebih detail lagi smbg study d u....ni pemahaman sya dri soalan saudari tp kalau x menepati sila jelaskn lg k...

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by hasikin on Thu 29 Oct 2009, 9:34 pm

tima kasih..
enth la..bg sy xde beza pn degree or dip sb smuanya msh bljr bnda yg sma..
nk kata detail ke tak xtau la sb sy x prnh tau kat tmpt lain bljr mcm mne...
olh sb bdg sy persekitaran & pekerjaan jd sy kne pkr baik2 smada sy nk ke bdg persektrn or pekerjaan...
bt ms nie sy interested lbh sikit je dr pekerjaan...
apa-apa pun tima ksh...
sy akn cb cri mklmt sndiri ttg topik yg awk bljr..
avatar
hasikin
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 71
Umur : 28
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 0
Points : 3040

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by mustim on Thu 05 Nov 2009, 1:06 am

blur wrote:yup.....aik degree spttnya lebih detail...kmi PPKP ni lebih kpd basic...lebih kepada kesihatan manusia dari segi persekitaran...persekitaran ni meluas sbnr nya....ok kalau dlm ppkp sem 1 hingga 4 (2 tahun) adalah teori manakal sem 5-6 (1 tahun) adalah praktikal...jd disini antara beberapa subjek penting....mikrobiologi, tanah & hidrogeologi, bekalan air & kumbahan,teknologi makanan, epidemiologi, kebersihan makanan, perundngan kesihatan, toksiologi persekitaran, pes & vektor, penilaian persekitaran, kawalan penyakit, kegunaan tanah & perumahan, keselamatan & kesihatan pekerjaan dan lain2 lg. Sebab itulah ppkp ni banyak unit....selain i2 ppkp ini didedahkan kepada prosedur perundangan utk menjalankan pendakwaan di mahkamah. ok contohnya utk subjek penilaian persekitaran kami di ajar dgn silibus yg secara basic sja iaitu akustik & bunyi bising, pemantauan & kwln bnyi bising, audiometri bunyi bising, pencahayaan, haba persekitaran, penggantian udara, dust particulate & pm, konsep penilaian, kualitatif & kuantitaif risiko dan lain2..semua topik adalah basic sja manakala utk lebih detail lagi smbg study d u....ni pemahaman sya dri soalan saudari tp kalau x menepati sila jelaskn lg k...

bdk2 degree bukan blajar pasal persekitaran ja...
mcm subjek yg awk sebut tu semua berkaitan ngan persekitaran kan...
kmi kt sini blaja mcm ni contohnya kami da 4tahun kt sini dalam masa 4 tahun tu kami da 8sem dan setiap sem kami amek subjek yg berbeza2 n da subjek yg xberkaitan ngan persekitaran pn....
contoh masa sem 1 kmi blaja anatomi n fisiologi,biochem,pengenalan kpd persekitaran, sem 2 kmi blaja ekologi,biodiversiti,basic chem, n sem 3 yg kmi tgh amek ni da subjek psikologi n sains tingkah laku,pencemaran n kesihatan,ekonomi kesihatan,tamudan islam,hubungan etnik,n sains masyarakat...
kalu awk tgk pn meng skit kan subjek untk persekitaran...
maybe sbb tu sy rasa under kkm lbh blajar detail dr kami....
avatar
mustim
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 24
Umur : 27
Tarikh Register : 06/10/2009
Reputation : 0
Points : 2966

Character sheet
Mutiara Kata saya: > No HeArT CoMpArE To ThE HeArT Of FrIeNd

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Thu 05 Nov 2009, 1:30 am

yg sya listkan di atas 2 sebahagian tidak termasuk subjek sampingan...sbb saudari hasikin tnya tntng subjek yg ada kaitan dgn persekitaran....kmi juga ada ambil kimia organik dan x organik, matematik, fizik, anatomi & fisiologi, tingkah laku manusia, tingkah laku organisasi dan lain2....sbnrnya pd pendapat sya subjek ni semua ada kaitan ttpi x scra lngsung...mgkin nanti bla dh hbis study bru saudari2 faham...kdg2 fikir mcm xda kaitan...tp sbnrnya blum nmpk lg 2.....insyallah....nanti akan jelas lah....sya pun tahu di u student juga perlu ambil subjek dari fakulti lain....lgpun mgkin saudari nampk kmi ni lbih detail....sebab kmi mmg dilatih utk jawatan PPKP ni.... sya ada tgk silibus usm...sya berpendapat ia mmg lebih detail lg...nanti kmu akan fhm juga k insyallah...

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by mustim on Thu 05 Nov 2009, 1:39 am

emmm...detail ka...
sbb kami rasa bila ckp ngan bdk2 under kkm semua mcm bnyak pengetahuan...
kami mcm lost ja....
xtau apa2...
avatar
mustim
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 24
Umur : 27
Tarikh Register : 06/10/2009
Reputation : 0
Points : 2966

Character sheet
Mutiara Kata saya: > No HeArT CoMpArE To ThE HeArT Of FrIeNd

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Thu 05 Nov 2009, 2:04 am

mustim wrote:emmm...detail ka...
sbb kami rasa bila ckp ngan bdk2 under kkm semua mcm bnyak pengetahuan...
kami mcm lost ja....
xtau apa2...

sbb kmu belum tahu hala tuju kmu...mcm kmi mmg pas study akan jd ppkp....lgpun kmu blm hbis study lg...jd x nmpk lgi keadaannya...mcm sya mula2 dlu blur2....tp alhamdulilah skrg ni ada sikit kefahaman dn ada perasaan minat dh ngan bidang ni....yg pnting minat...

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by mustim on Thu 05 Nov 2009, 3:08 am

tp kan sy banding subjek yg awk amek n kitorang amek....
nmpak sgt tjuk awk tu lg spesifik dr tjuk yg kmi amek kt sni...
contohnya bekalan air n kumbahan+kawalan penyakit+kegunaan tnah n bnyak lg yg awk sebut tu semua kitorang blajar overall sj...
xdak tjuk yg spesifik mcm awk punya...
kalo bhgn praktikal lg la xtau apa2...kalo teori tu ok la...
nota awk kt sana mcm mana?hardcopy or softcopy?
sapa yg ajar kt sana???
avatar
mustim
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 24
Umur : 27
Tarikh Register : 06/10/2009
Reputation : 0
Points : 2966

Character sheet
Mutiara Kata saya: > No HeArT CoMpArE To ThE HeArT Of FrIeNd

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by blur on Thu 05 Nov 2009, 10:34 am

kebanyakkan hard copy...lecturer terdiri dripada PPKP, bekas PPKP dan beberapa freshie dri Universiti...

blur
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Menanam anggur
Gender : Male
Jumlah Post : 69
Umur : 30
Tarikh Register : 13/09/2009
Reputation : 3
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by jeeb on Wed 06 Oct 2010, 5:17 pm

ok, baru jumpa topic ni. interesting niii!

pencemaran udara dlm bangunan=kualiti udara dalaman / indoor air quality (IAQ)

IAQ - good to practice but not mandatory since DOSH produce COP IAQ 2005 and might be soon Will be regulation under OSHA 94. - ni ramai org tak suka niihh.. esp smoker.!!

hasikin/mistim/blur/others;
instrument apa yg guna utk monitor IAQ?
part ni yg susah skit niii...
mintak tolong idea dr semua.


avatar
jeeb
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MA
Gender : Male
Jumlah Post : 15
Umur : 39
Tarikh Register : 16/09/2007
Reputation : 0
Points : 3686

Character sheet
Mutiara Kata saya: ....just my 2 cent idea...

View user profile

Back to top Go down

Re: PENCEMARAN UDARA DALAM BANGUNAN

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum