FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Apa kesan dari implanon??

View previous topic View next topic Go down

Apa kesan dari implanon??

Post by zurianie on Tue 29 Sep 2009, 3:04 am


sy nk tau dr siape2 yang ade pengalaman tentang kaedah implanon ni, sudi2 la berkongsi, hajat di hati nak pakai gak,tp bile tgk dalam internet ade yg kate berat badan naik, muke tumbuh jerawat hehehe tul ke tu??sekarang ni du pikir-pokir duk timbang2 gak la camne..harap rakan-rakan sudi memberi pendapat..
avatar
zurianie
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : pengurus syarikat
Gender : Female
Jumlah Post : 107
Umur : 33
Tarikh Register : 24/08/2009
Reputation : 6
Points : 3052

View user profile http://www.jutawanonedropperfumes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by rieyna168 on Sun 11 Oct 2009, 2:49 pm

Implanon ek zu?
Rina dah tanya kwn sekerja rina yg dah 6bln guna implanon ni..Dia bgtau, xdalah perubahan besar yg berlaku pada dia..Berat badan pun maintain jer..Maybe sbb badan dia serasi guna kaedah tu kot.

Kaedah perancang keluarga guna implanon ni, mudah digunakan..xperlu mengingat waktu nak mkn ubat, xperlu susah2 nak monitor IUCD dari missplace..ehehehe...cubalah zu..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8441

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by zurianie on Sun 11 Oct 2009, 8:24 pm

tu la kak rina...bab makan ubat ni susah skit la..langsung tak disiplin. time ingat aje makan..tu pun banyak yang tak ingat dari yang ingat hehehe...
tak compom lg ni nak pakai ke tak..tgh2 research lu..anak rapat2 ni beza 1 tahun setengah aje..kesian lak tgk..tp kalu dah rezeki kami terime
zu dah tanyer ddoktor die kate mmg akan berlaku perubahan sikit laa...mybe bergantung pada individu kot...tak try tak tau kan.thanks kak rina
avatar
zurianie
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : pengurus syarikat
Gender : Female
Jumlah Post : 107
Umur : 33
Tarikh Register : 24/08/2009
Reputation : 6
Points : 3052

View user profile http://www.jutawanonedropperfumes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by rieyna168 on Mon 12 Oct 2009, 10:43 am

betul tu zu...kesan sampingannya berbeza utk setiap individu..
ada yg serasi,sbb tu xberubah apa2 pun n ada yg akan berlaku sedikit perubahan...
selalunya,perubahan berlaku pada berat badanlah..berat badan akan bertambah n badan pun semakin berisi...jadi bila ianya berlaku, kenalah makin rajin wat senaman...ehehehe...

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8441

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by ZA_70 on Thu 15 Oct 2009, 5:49 pm

@zurianie wrote:
sy nk tau dr siape2 yang ade pengalaman tentang kaedah implanon ni, sudi2 la berkongsi, hajat di hati nak pakai gak,tp bile tgk dalam internet ade yg kate berat badan naik, muke tumbuh jerawat hehehe tul ke tu??sekarang ni du pikir-pokir duk timbang2 gak la camne..harap rakan-rakan sudi memberi pendapat..

Zu...
kita ada byk kaedah perancang keluarga selain dari ocp.
utk kaedah implanon...buat masa sekarang ni mmg susah gak nak cari doktor yg mahir utk melakukan kaedah ini sbb ianya memerlukan sedikit kemahiran samada utk memasangnya atau mengeluarkannya.
ianya mcm memasang susuk di bahagian lengan.

selain dari tu, zu boleh pilih kaedah lain juga...inj depocon...
yang sebaik2nya zu datang ke klinik dan dapatkan nasihat dari doktor atau jururawat yg terlatih...

ZA_70
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : STUDENT POS BASIK
Gender : Female
Jumlah Post : 288
Umur : 57
Tarikh Register : 27/10/2008
Reputation : 7
Points : 3495

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUMAN ADALAH PENAWAR SEGALA DUKA....

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by rieyna168 on Fri 16 Oct 2009, 3:48 am

Ehehehe kak za.
Bagi yang tak suka kena suntikkan ni...mmg kompem xnak ambik injection tu. Mana taknya, tiap 2-3bln kena ambik injection tu.

So far, cara yang terbaik setakat ni selain makan pil perancang adalah IUCD (Marina) & Implanon. Sebabnya, bila gunakan kaedah ni.. tunggu hingga 2-3 tahun baru bukak n ganti yang baru.

Kat tmpt rina, byk gak yg guna implanon ni termasuklah staff sekali. Kaedah penggunaannya mudah sahaja iaitu diletakkan di bhgn dlm lengan. implanon tu cuma sebesar batang mancis je.

Rina sendiri pernah tgk kwn sekerja menjalani prosedure ni sbb rina kerja kat bhgn Obstetrik n Gynaegology. Caranya mudah saja. Mula2, kena bagi local anaes kat tmpt yg diperlukan. Kemudian, gunakan jarum yg mmg dah sedia dibekalkan tersebut untuk memasukkan implanon tu ke bhgn kulit klien. setelah dimasukkan..., kedudukkan akan diadjust dan kemudian, jarum tersebut akan ditarik secara perlahan-lahan.

Setelah itu, just tutup je lubang tersebut ngan swab. Bila rina tanya kawan tu..sakit tak...dia just bgtau, rasa cam gigit semut je..

Ada 1 lagi kaedah perancang keluarga yg terbaru yg amat mudah. Ianya seperti kita menggunakan plaster je. Kat malaysia lom ada lagi disediakan tp di negara barat dah popular. Nanti rina upload pic nya dlm ni..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8441

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by zurianie on Sat 17 Oct 2009, 8:31 am

thanks k.za n kak rina
actlly zu dh tanyer doktor swasta..katenyer buat mase sekarang ramai yg menggunakan implan ni sbb selamat..dlm 90-99% la..walaupun kosnye agak mahal dlm rm480 dan rm60 untuk keluarkan semula.cume tu la zu masih duk berkira2 lagi nak gune ke tak..tgh duk timbang2 lagi ni. sbb kalau bab makan ubat zu memang tak disiplin sikit laa..time igt aje makan pastu tak makan..payah gak tu.kene rajin buat senaman skit la kalu nk gune implan..
kalu tak pun...rancang secara semulajadi aje laa,,hehehe
avatar
zurianie
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : pengurus syarikat
Gender : Female
Jumlah Post : 107
Umur : 33
Tarikh Register : 24/08/2009
Reputation : 6
Points : 3052

View user profile http://www.jutawanonedropperfumes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by ZA_70 on Wed 21 Oct 2009, 8:39 pm

@zurianie wrote:thanks k.za n kak rina
actlly zu dh tanyer doktor swasta..katenyer buat mase sekarang ramai yg menggunakan implan ni sbb selamat..dlm 90-99% la..walaupun kosnye agak mahal dlm rm480 dan rm60 untuk keluarkan semula.cume tu la zu masih duk berkira2 lagi nak gune ke tak..tgh duk timbang2 lagi ni. sbb kalau bab makan ubat zu memang tak disiplin sikit laa..time igt aje makan pastu tak makan..payah gak tu.kene rajin buat senaman skit la kalu nk gune implan..
kalu tak pun...rancang secara semulajadi aje laa,,hehehe


eemmmm...kalau zu nak merancang sendiri, perlu lah ada komitmen yg baik antara zu & suami....
kalau takkkk.....nampaknye...next year....kak za dapat anak buah la....hehehehehe...

jgn marah ye zu...kak za gurau jer....
ok...
APA YANG PENTING......KERJASAMA.....

ZA_70
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : STUDENT POS BASIK
Gender : Female
Jumlah Post : 288
Umur : 57
Tarikh Register : 27/10/2008
Reputation : 7
Points : 3495

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUMAN ADALAH PENAWAR SEGALA DUKA....

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by zurianie on Mon 26 Oct 2009, 4:09 am

amboi amboi kak za nak di tambah lagi ke??
hehehe hajatnyer nak rilek2 dulu..tapi tak tau la...
planing nak anak ramai hehehe...biar penuh dalam umah ni
tgh time mude ni

smpai skrng tak makan ubat ape2 lagi..period dah jalan ni huhu berlu berhati2

ape yang penting kerjasame
avatar
zurianie
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : pengurus syarikat
Gender : Female
Jumlah Post : 107
Umur : 33
Tarikh Register : 24/08/2009
Reputation : 6
Points : 3052

View user profile http://www.jutawanonedropperfumes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by azrunia on Sun 28 Mar 2010, 11:04 am

tengok pada org.....ader kawan pakai......lepaqs stop....sampai skrg masih tak lekat lagi nak dapat baby..............
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4145

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Apa kesan dari implanon??

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum