FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

View previous topic View next topic Go down

kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by nurida on Fri 23 Oct 2009, 7:45 pm

sajer jer nak tau pendapat kawan2 yang slalu wat onkol xkira siang@malam. 7 hari seminggu...sabtu ahad..bagi yang bujang cm saye@yang dah ader family.duit atau masa bersama family?

nurida
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : aku budak famasi
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 34
Tarikh Register : 21/07/2008
Reputation : 0
Points : 3321

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by afiq82 on Sat 24 Oct 2009, 4:50 pm

time muda2 nie, duit lebih penting kot. aku penah buat ot dpt dekat rm1000. letih tu mmg letih tapi puas. pharmacist tak dpt privilege duit ot nie, so kita mmg ader kelebihan la.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3277

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by dhiyamirza on Wed 28 Oct 2009, 11:50 am

pada saya lebih baik habiskan masa bersama keluarga atau buat kerja luar lain yang lebih tinggi rate nya....tapi lebih masa ni pada sesetengah tempat dah jadik tugas wajib...memang tak dapat elak...jadi kene buat juga...kalau ada pilihan, dhiya memang tak nak buat...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3717

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by ppfkkpa on Fri 06 Aug 2010, 2:08 pm

OT dah jadi wajib kepada PPF, sebab PPF memang kekurangan staff, jika tiada OT, farmasi akan jadi tunggang laggang, 8-5 layan kerenah pesakit, 5-7 buat paking dan top up di kaunter, balik rumah terus tidur, sabtu ahad jangan cerita, kena on call juga, sebab PF tak boleh claim OT, PPF juga yang jadi mangsa kena buat OT secara wajib, dasar kerajaan ialah semua kakitangan akan mendapat gaji luymayan dan kerja hanya 8 jam sahaja, sebab selepas 8 jam, produktiviti akan menurun, lain lain unit pun ada masaalah yang sama, tetapi PPF perlu mencari jalan penyelesaian yang menguntungkan PPF dan farmasi, tapi bagaimana,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2960

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by azrunia on Fri 06 Aug 2010, 2:14 pm

avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4142

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by nori on Wed 27 Aug 2014, 1:07 pm

Ass’kum, Salam Satu Malaysia dan Selamat Bertugas kepada semua PPF

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Kerja lebih masa adalah penting bagi PPF agar rakyat Malaysia mendapatkan perkhidmatan farmasi yang terbaik. Jika tidak lulus OT, boleh ambil OFF. Kerja adalah Ibadat. Perancangan PPF perlu di teruskan, Batch 28 boleh membantu melalui persatuan / kesatuan. Pengorganisasian PPF amat penting dan hasrat YAB PM agar berjimat cermat perlulah diikuti.
 
Cadangan Organisasi PPF :
Ketua Profesyen
Timbalan Ketua Profesyen ( Hospital )
Timbalan ketua Profesyen ( Kesihatan awam )
Timbalan Ketua Profesyen ( Biro )
Penolong Ketua Profesyen ( Wakil Seorang Dari Setiap Negeri )
Jumlah semua ialah 17 orang PPF dan anggaran kosnya ialah RM 17,000 sekali bermesyuarat.
 
Segalanya boleh dilakukan semasa aktiviti peringkat negeri seperti Persidangan PPF Peringkat negeri anjuran Persatuan / Kesatuan dll.
Cadangan kordinator PPF daripada Batch 28.
 
PERLIS:
Shakar Seman
KEDAH:
Azman
PULAU PINANG:
PERAK
Terdapat 15 Hospital dan 9 PKD dan ianya bermaksud terdapat 25 input dari PPF di setiapPTJ.
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929

SELANGOR:
WILAYAH PERSEKUTUAN:
NEGERI SEMBILAN:
MELAKA:
JOHOR:
Khir Johari  - 012 6313103
Siti Aishah
Sabariah Alias
Rosli  - 013 7785394
PAHANG:
TERENGGANANU:
KELANTAN:
Azmi Hamid - 019 9878400
Khalid Yaakob - 013 9200599
Tn Hj Razali Dolah - 019 0339760

SABAH:
Gilbert
Ong Say Bee
Justin
SARAWAK:
Welfred Sarawak - 019 8163572
Sahlan Johari, DLL


Dan selepas ini, draff kertas kerja permohonan PPF sebanyak 50 set dalam bentuk soft copy dan hard copy amat mudah di sediakan dan ianya akan di bawa ke pihak atasan melalui dialog, mesyuarat MBJ, dll yang akan di adakan setiap masa, sepanjang masa dan sebarang masa. PPF perlu sentiasa bersiap sedia menghadapi segala apa yang mendatang secara mendatar, menegak dan melintang. ICT banyak membantu seluruh rakyat malaysia. Cuma perlu cari masa dan ketika yang sesuai. Surat persidangan PPF tahun 2014 bertarikh Jun 2014 dan ianya bemaksud segalanya telah di mulakan dari awal iaitu bermula 90 hari sebelum tarikh perlaksanaan. Tahniah kepada semua PPF terutama Ahli Majlis PPFM. Lawatan Sambil Belajar Ke Cameron Highlands Pahang pada 8 September 2014 akan di teruskan. Semua peserta akan singgah sebentar di Rosa Pasedena bagi mengikuti Sessi Dialog PPF bersama PPFM dan antara isu terkini PPF ialah YAB PM akan membentangkan Budget 2015 pada Oktober 2014. Dan beliau amat memerlukan input dari semua penduduk Malaysia bagi di masukkan dalam ucapannya. Dan seterusnya jika PPF ada apa apa yang ingin di masukkan dalam budget, bolehlah mula mengarang sekarang. Budget 2014, Staff Nurse mendapat satu perenggan dalam ucapan YAB PM. Tetapi jika PPF telah bergembira dengan keadaan masa kini, kita g jalan2 je.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 


Tamat:
 
13 Ogos 2014
 
NOTA TAMBAHAN :
 
Persidangan PPF Tahun 2014 tetap akan dilaksanakan pada 5-8 September 2014 di Cameron Highland Pahang. Surat jemputan telah dikeluarkan pada Jun 2014 dan sepatutnya semua PPF telah menerimanya terutama Batch 28 kerana pada tahun 2014 akan di adakan Majlis Re Union PPF Batch 28. Setelah disemak surat jemputan persidangan tersebut, terdapat kekurangan sedikit dari segi kos RM yang perlu di tampong. Ada PTJ yang tidak mahu menghantar PPF dengan alasan kekurangan RM. Tetapi sebagai PPF alaf baru, kreativiti dan inovasi boleh memperjuangkan nasib dan masa depan PPF. Ada PTJ yang menggalakkan PPF hanya hadir pada 8 September iaitu semasa sessi dialog diadakan. Dan seterusnya terdapat PPF dari beberapa PTJ akan menganjurkan program lawatan sambil belajar pada hari tersebut dan seterusnya menghadiri sessi dialog. Batch 28 juga boleh hadir pada sessi dialog tersebut dan selepas itu, bolehlah program Re Union di adakan.

Mesyuarat Sainstifik PPF Batch 28 akan diteruskan. Cadangan ialah pada Nov 2014 di Port Dickson Negeri Sembilan, bersamaan dengan AGM kesatuan PPF.

Semua PPF Batch 28 perlu menyediakan satu  kertas kerja 5 muka surat bagi pembentangan pada mesyuarat sainstifik tersebut.
Muka Pertama :
Biodata PPF, nama, alamat, pengalaman bekerja, dll
Muka Dua :
Isi pembentangan Kertas Kerja (Pandangan PPF Dari Sudut Sainstifik )
Muka Lima :
Cadangan PPF Batch 28 kepada lain-lain PPF.
Ianya akan di cetak dengan harga 3 sen sekeping dan akan diedarkan kepada semua PPF yang hadir.
Ianya juga akan di salurkan ke alam maya secara ICT kepada semua PPF Batch 28.
 
Semasa Mesyuarat sainstifik nanti, kertas kerja dari batch 28 akan di bentangkan dan pada 8 september nanti hanyalah acara pengenalan sahaja. Semua PPF Batch 28 perlu memulakan langkah awal dalam menyediakan kertas kerja sainstifik tersebut dan ianya boleh di bincangkan semasa makan tegahari di Cameron pada 8 september 14 .
PPF Batch 28 juga perlu membuat satu kertas kerja dari segi sainstifik tentang perjalanan, kejayaan dan peningkatan fungsi dan skop JK Teknikal PPF, sebab rasanya JK Teknikal ini adalah JK tertinggi yang melibatkan PPF. Dari segi perkiraan sainstifik dan matematik, setiap seorang PPF mempunyai 1 masaalah dan jk ada 78 PPF pasti akan ada 78 masaalah. Dan jika ditambah dengan urusan keluarga masaalah itu akan menjadi berganda. Dan di Malaysia pun ada 30 juta penduduk dan masaalah juga ada 30 juta. Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah ditubuhkan pada 16 November 2009 (dah berusia hampir 5 tahun) dan komposisinya ialah Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, 4 Wakil Pegawai Farmasi (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro,  Kesihatan, Hospital)
4 Exco Kesatuan, 3 Exco PPFM, 4 wakil PPF ,1 wakil Sabah dan 1 wakil Sarawak.
 
Pengerusi : Dr.Nour Hanah bt Othman
Wakil PPF :
En.Rohin bin Daud,
En.Razalle bin Dollah,
En.Zamri bin Arifin  
Tn.Hj.Mohd Noor bin Adam
En.Ganesan G.Narayanan,
Pn Hjh.Khamsiah bt Brahim,
Tn.Hj.Sulaiman bin Harun
Pn Faridah bt Saidi
Hjh.Norhaini bt Othman
Pn Juriah bt Wakidi
En.Talib bin Tawil
En.James Yiek Hua Kuong
En.Johnson Chin Nyat Min
Urusetia
En.Muhammad bin Awang
Tn Hj.Abd Ghani bin Yusof
 
Semoga dengan penubuhan JK ini, PPF akan lebih cemerlang dan maju kehadapan. Sepatutnya, jika ada sebarang masalah yang perlu di bangkitkan, bolehlah  dihubungi nama-nama seperti yang tertera diatas dalam Jawatankuasa ini. Semua Kertas Kerja akan dibentangkan mengikut negeri dan PPF Batch 28 dari negeri tersebut akan membentangkan secara berkumpulan dan akan menjawab segala pertanyaan dari lain-lain PPF. Tarikh, Masa, Tempat, DLL, masih belum di putuskan. Seterusnya semua PPF Batch 28 bolehlah merencanakan apa yang ingin disampaikan dan apa yang ingin dicadangkan.
 
Perkembangan PPF tahun 1991 dan tahun 2014 adalah berbeza 100%. PPF juga perlu bersedia menyahut cabaran demi kejayaan Bhg Farmasi KKM. Banyak unit dan jabatan baharu disana.
Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-
• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
• Penggunaan Ubat dan IT
• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
• Pengurusan Kualiti
• Amalan Farmasi Klinikal
• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi


Apa yang pasti ialah semua PPF akan merasai apa yang di putuskan oleh BPF KKM dan wajarlah PPF sendiri memberikan input dalam bahagian / unit tersebut. Oleh kerana segalanya berjalan dengan amat pantas dan tidak dapat di kejar, maka sewajarnya PPF di bahagikan kepada tiga ruang utama iaitu PPF Hospital, PPF Kesihatan Awam dan PPF Biro. Dan PPF perlulah menampilkan diri secara holistik dalam aktiviti KKM  dan antara aktiviti semua PPF pada tahun 2014 ialah :
Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis Dialog  Bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ, 
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF

Mesyuarat Ahli Majlis Persatuan PPF
 
Batch 28 bercadang untuk mengadakan RE UNION bersempena AGM Kesatuan tahun ini.  Ada kebaikan dan keburukannya.  Tetapi jika di timbang dengan neraca yang adil, kebaikannya akan melebihi keburukannya. Konvensyen ialah perjumpaan dan dapat 20 mata mycpd tetapi kena buat 3 hari 2 malam.
Sciencetific Meeting akan membincang benda-benda baru dari sudut sains dan akan dapat 20 mycpd point. Jika PTJ murah hati, segala perbelanjaan akan di tanggung. YAB PM akan bentangkan RMK 11 dan eloklah PPF draffkan kemahuan PPF pada RMK 11 RMK 10 sudah berlalu dan nasib PPF macam biasa-biasa je.

Batch 28 ramai dan menjadi sejarah kerana mereka datang dari berbagai latar belakang
Ada yg dah jd PF eg En Gilbert dan Faridah Loh
Dan ada yg masih sebagai PPF dan akan bersara lagi 10 tahun.
Keserasian dan kematangan perlulah di terokai.
JPA menggalakkan kretiviti dan inovasi.
RE UNION BATCH 28 mempunyai 3 plan
Plan A - Konvensyen
Plan B - Sciencetific Meeting
Plan C - Lawatan Sambil Belajar.

Plan A, B dan C mempunyai berbagai kebaikan dan kekurangan dan secara awalnya Kertas Kerja Plan B telah disediakan.
Cadangan tempat : Nov 2014, Port Dickson Negeri Sembilan, sempena AGM Kesatuan PPF.
Tepuk dada tanya selera :

Pembentangan Kertas Kerja Mesyuarat Sainstifik PPF Batch 28 adalah di cadangkan mengikut negeri, samaada secara individu ataupun secara berkumpulan. Semua PPF Batch 28 perlu menyediakan ketas kerja pembentangan dan ianya akan di cetak dan di edarkan kepada semua PPF yang hadir.
Sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai Diploma in Pharmacy, pastikan segalanya berjalan lancar, teratur, berkesan, terpelihara dan tersusun. Perjumpaan Pertama Re Union Batch 28 ialah pada 8 September 2014 jam 10.00 pagi di Hotel rosa Pasedena Cameron Highland, jumpa di sana.


GOOD LUCK TO BATCH 28

 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas juga adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat dan tujuan asal. Pembelajaran Sepanjang Hayat
 

Tamat 27 ogos 2014
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3152

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by nori on Fri 21 Nov 2014, 7:45 pm

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF
Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Kerja OT mmg baik, KSM dah ada PPF, Klinik Methadone juga perlukan PPF, mohon jawatan tambahan PPF, selalunya amat perlahan, Thn 2000 ada 12 PPF dan pada Thn 2014 hanya bertambah 2 org je, lain-lain paramedik, bertambah minima 50 %, mungkin ubat tak perlukan ramai orang, tapi bila PPF dah senior, gaji pokok dah RM4K, pasti hanya beri pada junior je buat OT, sebab umur dah meningkat, mata dah kurang, jalan dah slow, dll, lebih baik balik rumah tengok astro. Cukuplah hanya 8.00 pg - 5.00 ptg je.


Perjalanan segala permohonan, permintaan, harapan, pandangan, nukilan  dan cita rasa PPF adalah amat perlahan sekali. Ianya amat berbeza dengan lain-lain Profesional Kesihatan Bersekutu yang di ketuai oleh Ketua Profesyen. PPF juga ada Ketua Profesyen. Banyak sebab dan musababnya bagi kelewatan tersebut dan apa yang paling utama ialah memartabatkan pemberian perkhidmatan oeh PPF kepada seluruh warga Negara ini. Apabila perkhidmatan kelas pertama yang telah di berikan oleh PPF, maka JPA juga akan melayan PPF sebagai penjawat awam kelas pertama. Permohonan PPF bagi mendapatkan elaun kritikal melalui bayaran insentif perkhidmatan kritikal (BIPK) telah memakan masa. Surat bertarikh tahun 2000, masih belum terjawab setelah 14 tahun berlalu. Dalam masa 14 tahun, sebanyak 7 kali AGM persatuan dan kesatuan yang melibatkan perlantikan exco baru. Ini adalah kerana borang pencalonan jawatan hanya akan dikeluarkan dalam masa selang setahun. Senang cerita orang lama tak boleh buat, orang baru juga tak boleh buat, campuran orang lama dan orang baru juga masih belum berhasil. Oeh itu jalan pintas telah di buka bagi mencapai segala kejayaan.
 
Jururawat KKM telah mendapat BIPK sebanyak 10 % dari gaji pokok dan selepas itu ianya telah di naikan kepada 15 % dari gaji pokok. PF pula mendapat elaun tetap BIPK RM 850 sebulan. Dua orang PF akan mendapat gaji yang sama banyak dengan seorang PPF. Tetapi segala penambahan jawatan melalui Anggaran Belanja Mengurus ( Borang ABM 8 ) hanya di lakukan dalam talian. Dan berita terkini ialah permohonan jawatan bagi PPF tambahan / baru pada tahun 2016 telah di tutup dan PPF hanya boleh memohon jawatan baru / tambahan hanya bagi tahun 2017. Masih ada masa lagi.
 
Bagi menjayakan permohonan BIPK bagi PPF, usaha keras dan jitu Jururawat perlulah di copy and paste.
Jika semua PPF ingin tahu mengapa Jururawat mendapat BIPK 15 % dari gaji pokok mereka, disertakan di sini sebab dan musababnya. Semua Jururawat Kesihatan Awam KKM perlu membuat laporan seperti berikut, setiap hari, setiap bulan, sepanjang tahun dan sepanjang masa.
 
PEMBENTANGAN PENCAPAIAN MCH KKM
( Target KK, Target PKD, Target Negeri, Target KKM )
 
Jagaan Ante Natal
Anggaran Bilangan ibu Mengandung
Peratus Ibu Baru Yang Menerima Rawatan dan Jagaan
Jumlah Kedatangan Ibu ( Lama dan Baru )
 
Pencapaian Inj ATT Ibu Hamil
Kedatangan Ante Natal Baru
Bil Inj ATT Diberi Dos Kedua dan Tambahan
Liputan IDS
Liputan Kedatangan Ante Natal Baru
 
Ibu Hamil Baru Diperiksa Oleh SN
Bil Kes Baru
Di Periksa Oleh SN
Peratus Pemeriksaan
 
Kelahiran Dirumah
Bil Kelahiran
Bil Kelahiran Dirumah ABC
Peratus Kelahiran Yang Disambut Oleh Bidan Kg
 
Perawatan Post Natal Dirumah
Kelahiran Berdaftar
Kelahiran Dilapor
Jumlah Post Natal Dilawati 1 hari – 4 hari
Liputan
Jumlah Post Natal Dilawati Lebih Dari 4 Hari
 
Kesihatan Kanak Kanak
Kedatangan Kanak-Kanak Berumur Kurang Dari Setahun
Peratus Kedatangan Kanak-Kanak Berumur Kurang Dari Setahun
 
Kedatangan Toddler
Kedatangan Kanak-Kanak 1 Tahun – 4 Tahun
Peratus Kedatangan
 
Perkhidmatan Perancang Keluarga
Jumlah Penerima Baru
Jumlah Kedatangan Perancang Keluarga ( Baru / lama )
 
Liputan Pengamal Baru / Semula Perancang Keluarga
 
Pre Pregnancy Care
Bilangan Kedatangan Baru
Bilangan Kedatangan Ulangan
Bil Ibu Berisiko
Peratus Ibu Berisiko Berdaftar
 
Perkhidmatan Kesihatan Wanita
Target Pap Smear
Jumlah Pap Smear Yang Diambil
Peratus Liputan
Bil Umur Bawah 20 Thn
Peratus
Bilangan Umur 20 Thn – 24 Thn
Peratus
Bilangan Umur 25 Thn – 29 Thn
Peratus
Bilangan Umur 25 Thn – 29 Thn
Peratus
Bilangan Umur 30 Thn – 34 Thn
Peratus
Bilangan Umur 35 Thn – 39 Thn
Peratus
Bilangan Umur 40 Thn – 44 Thn
Peratus
Bilangan Umur 35 Thn – 39 Thn
Peratus
Bilangan Umur 45 Thn – 49 Thn
Peratus
Bilangan Umur 50 Thn – 54 Thn
Peratus
Bilangan Umur 55 Thn – 59 Thn
Peratus
Bilangan Umur 60 Thn – 64 Thn
Peratus
Bilangan Umur Lebih Dari 65 Thn
Peratus
Bilangan Umur Bawah 50 Thn
Peratus
Peratus Liputan Keseluruhan
 
Pengambilan Pap Smear
Jumlah Bilangan
Bilangan Slide Normal
Bil Slide Positof
Bil Pap Smear Yang Tidak Memuaskan
Peratus Slide Yg Tidak memuaskan
 
Pencapaian UCI
Bil Imunisasi Kelahiran Mengikut TBIS
Peratus
Bil Kelahiran Berdaftar
Peratus
Bil Kanak-Kanak 1 Thn – 2 Thn
Peratus
Bil BCG
Peratus
Bil TBIS
Peratus
Bil ALB
Peratus
Bil Polio
Peratus
Bil Hepatitis B
Peratus
Bil ELB
Peratus
Bil MMR
Peratus
 
Pencapaian Indikator SSA
Kedatangan Ibu Hamil Bawah 12 Minggu Hamil
Peratus Ibu Dengan HB 11 gm Semasa 36 Minggu Hamil
Peratus Suntikan Dexamethasone Inj
 
Bil Reten QAP
Bil Eclampsia
Bil Kelahiran Hidup
Bil Kadar Kejadian Eclampsia
Bil Peperal Sepsis
Bil Kelahiran Dirumah
Bil Kejadian Pre Upralspsis
Bil SNHJ
Bil ELB
Peratus SNHJ
Bil Visual defect
 
Kanak Kanak OKU Bawah 1 Tahun
Bil Kelahiran
Bil Pengesahan OKU
Bil Down Syndrom
Peratus
 
Dari data diatas, JPA telah luluskan Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK)  untuk SN dan PPF juga perlu menghantar laporan-laporan yang sepatutnya seperti SN maka bolehlah dapat 15 %, dan jika kurang maka 10 % sahaja macam MA.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Tamat
22 Nov  2014 

 
NOTA TAMBAHAN :
 
Penglibatan PPF semasa Sambutan Hari Kesihatan Tahun 2015 :

PPF Day ( 1 Jan ) Hari Penolong Pegawai Farmasi Malaysia
World Leprosy Day ( 27 Jan ) Hari Kusta Sedunia
World Hepatitis Day ( 22 March ) Hari Hepatitis Sedunia
World Tuberculosis Day ( 24 March ) Hari Tibi Sedunia
World Health Day ( 7 April ) Hari Kesihatan Sedunia
Mother’s Day ( 6 May ) Hari Ibu
Red Crescent Day ( 8 May ) Hari Bulan Sabit Merah
Family International Day ( 15 May ) Hari Keluarga Antarabangsa
World Non Tobacco Day ( 31 May ) Hari Tampa Tembakau Sedunia
World Environment Day ( 5 Jun ) Hari Alam Sekitar Sedunia
Father’s Day ( 17 Jun ) Hari Bapa
World Breast Feeding Week ( 1 Ogos – 7 Ogos ) Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia
World Women’s Day ( 8 August ) Hari Wanita Sedunia
Women’s Day ( 25 August ) Hari Wanita
World Heart Day ( 30 September ) Hari Jantung Sedunia
Senior Citizen Day ( 1 October ) Hari Wargatua
Mental Health Day ( 10 October ) Hari Kesihatan Mental

World Pharmacist day ( 11 October ) Hari Farmasi Sedunia
World Food Day ( 16 October ) Hari Makanan Sedunia
Malaysian Environment Week ( 21 – 27 October ) Minggu Alam Sekitar Malaysia

Family National Day ( 11 November ) Hari Keluarga Kebangsaan
World Diabetis Day ( 14 November ) Hari Diabetis Sedunia
World Aids Day ( 1 Disember ) Hari AIDS Sedunia

 
Lain-lain sambutan, boleh di cadangkan dan dipertimbangkan.
 
Perkhidmatan PPF telah di mulai pada tahun 1957, dan sejak itu telah ramai PPF yang telah pergi meninggalkan kita. Oleh itu, pada setiap perjumpaan PPF, perlulah kita menghadiahkan Al Fatihah kepada PPF yang telah dahulu pergi meninggalkan kita. Jasa dan pengorbanan PPF tersebut memang banyak.

 
AGM Kesatuan PPF telah berlalu.
Aktiviti PPF akan bertambah.
Ianya termasuklah mengisi perancangan aktiviti  tahun 2015.
29 November 2014 akan terdapat Mesyuarat PPF Peringkat Negeri .
Ianya bertujuan untuk mengorak langkah bagi memartabatkan PPF.
Semua PPF dalam negeri tersebut di jemput hadir.
Ianya juga boleh di wakili oleh Pengerusi PPF peringkat PTJ tersebut.
Segala yang perlu di perjuangkan hendaklah di dokumenkan.
Ianya termasuklah dari segi JPA, KKM, JKN dan PTJ sendiri.
Ini adalah bagi kemajuan semua PPF.
Bagi persoalan-persoalan yang masih tertunggak, ianya juga akan di bawa ke pihak atasan.
Tetapi mengikut saluran yang benar dan tepat.
Semua PPF perlu mengatur strategi dan memperkemaskan diri.
Pada tahun 2015 perkhidmatan PPF akan di tingkatkan.

Ianya selaras dengan Negara maju.
PPF mendahului memberikan perkhidmatan selaras dengan Negara maju.
Perancangan Malaysia Maju pada 2020, akan dipelopori oleh PPF pada tahun 2015.
Iaitu 6 tahun lebih awal.
Terdapat PPF yang memiliki Ijazah Farmasi.
Terdapat Juga PPF yang memiliki Sarjana.
Siapa kah mereka dan di mana mereka tinggal, ramai yang tahu.
Tetapi oleh kerana aktiviti PPF sepanjang tahun yang lalu tidak banyak.
Maka PPF tersebut telah tidak dapat mempertingkatkan sosio dan budaya lain-lain PPF.
Maka tahun 2015, semua PPF yang ada kelebihan pendidikan tersebut.
Ayuh marilah kita ubah segalanya dalam diri lain-lain PPF.

Agar segalanya meningkat, selaras dengan Negara Maju.
Langkah pertama ialah mengisi borang keahlian persatuan dan kesatuan.
Lepas itu pastikan tiada yuran tertunggak.
Kerana jika ada yuran tertunggak, maka kelayakan untuk mengundi exco baru akan hilang.
Exco dan Ahli Majlis PPF adalah amat penting.
Lain-lain PPF juga penting.
Semua Ahli Majlis dan EXCO PPF akan menjalankan tugas.
Dan lain-lain PPF akan memberikan tugas.
Akhir sekali, Selamat Datang Tahun 2015
 
Dan semua PPF perlu pastikan bahawa segala yang dirancangkan akan berjalan seperti yang di rancangkan kerana dengan sedikit kekhilafan, segalanya akan berubah mengikut suasana dan keadaan semasa.

 
Tamat
 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3152

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja lebih masa...sejauh mana anda berminat?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum