FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

searching for batch 47

View previous topic View next topic Go down

suspek searching for batch 47

Post by ika on Mon 26 Oct 2009, 9:13 am


hi...sape2 yg berasal dari kskb sungai buloh dan dari batch 47, ika ada 1 pengumuman...15.11.09 ni majlis persandingan ika di pihak lelaki di batu pahat...sudi2 lah datang pd sape2 yg tak datang kat umah ika hari tu
avatar
ika
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : FARMASI
Gender : Female
Jumlah Post : 16
Umur : 32
Tarikh Register : 25/10/2009
Reputation : 0
Points : 2823

Character sheet
Mutiara Kata saya: majukan diri walaupun kita selalu gagal

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by ppfkkpa on Fri 06 Aug 2010, 2:30 pm

Perjumpaan semasa AGM di Brisdale tempoh hari, 200 borang direktori PPF telah di edarkan, tetapi yang patah balik hanya 5 borang je, lebih kurang 2.5% je, pengalaman yang menarik sorang PPF tu ialah 5 bulan tak dapat gaji dan di kejar dengan parang oleh pesakit yang gagal mendapatkan ubat, yang lain-lain borang direktori tu, PPF yang berkenaan tu simpan sendiri , mungkin pada sambutan 100 tahun PPF nanti, kita akan edarkan borang direktori semula nanti kita boleh searching semua batch sejak PPF di wujudkan,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2906

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by azrunia on Fri 06 Aug 2010, 2:34 pm

avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4088

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Wed 05 Aug 2015, 12:38 pm

Ass'kum dan salam 1 Malaysia,

Persidangan PPF Tahun 2015 telah berlalu dengan jayanya pada 31 Julai 2015  – 2 Ogos 2015 di Heritage Hotel Ipoh, Perak. Seramai 172 PPF telah hadir. Banyak peningkatan dan penambahbaikan telah berlaku dalam perkhidmatan PPF. Kelangsungan dari itu, persidangan PPF akan diteruskan.
 
Oktober 2015 di Wakaf Che Yeh bersama AGM Persatuan
November 2015 di Langkawi bersama AGM Kesatuan.
 
Perjumpaan Pra Persidangan akan di adakan setiap bulan.
 
Perjumpaan Re Union PPF Batch akan mendahului segalanya. Seramai 75 PPF batch 28 yang telah berkhidmat selama 25 tahun, akan mendahului segala aktiviti kea rah pemantapan segalanya bagi PPF. Kesatuan PPF dan Persatuan PPF akan di sapa sentiasa bagi menyalurkan segala maklumat terkini, penambahbaikan, penyeragaman, dll kearah kesejahteraan, kesinambungan, keterampilan, kemuafakatan dan seterusnya mendokong wawasan 2020.
 
Setelah berkampong selama 3 hari dua malam di Ipoh, antara kemungkinan ilusi dan mediatasi serta kelangsungan pemberian perkhidmatan PPF kepada Negara ialah :
1.Perubahan skim PPF dari U29 – U40 kepada hanya U29, U38 dan U38 ( sama seperti pembantu jurutera )
2.Pengisian jawatan PPF sehingga 9000 orang pada 2020
3.Pembahagian tugasan PPF kepada 4 skop sahaja ( Hospital / Kesihatan Awam / Biro / Penguatkuasaan )
4.Memperkasakan daya dan usaha kesatuan dan persatuan
5.Menggalakkan semua PPF berdaftar dan menjadi ahli Persatuan PPF / Kesatuan PPF
6.Menambah kursus-kursus Pos Basik / dll
7.Merapatkan serapat mungkin perhubungan dan perkaitan antara PPF dan PF
 
Bagi menjayakan semuanya, 75 orang PPF Batch 28 akan menyediakan 75 kertas kerja dan membentangkannya pada persidangan akan datang dan lain-lain PPF boleh membantu dengan memberikan input dan akhirnya output yang tinggi akan di hasilkan. Ianya bermaksud 75 isu akan di selami, dihalusi dan diperbaiki.
 
Pada masa lalu, PPF berhasrat bagi membina perpustakaan sepanjang masa dan ianya akan di realisasikan pada tahun 2015. Pada masa lalu, segala dokumen PPF akan dilupuskan selepas dua tahun di simpan, dan selepas ini ianya akan di kemaskinikan setiap tahun dan secara berterusan.
 
Di blog forum paramedik ini ianya akan di kongsi bersama. Tahniah kepada Tn Hj Abu, Ketua Profesyen PPF.
 
 
HAJI IDRIS BIN UDA SAIDI
PENOLONG PEGAWAI FARMASI U32KUP
KLINIK KESIHATAN BOTA KIRI
32600 BOTA PERAK
 
012 9680929
ppfidris32@yahoo.com
( NOTA DRAFF CADANGAN )
 
PERKARA               :               KURSUS POST BASIC (ADVANCE DIPLOMA) UNTUK PENOLONG                  
                                                PEGAWAI FARMASI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
 
TAJUK KURSUS                    :               KURSUS ADVANCE DIPLOMA CYTOTOXICOLOGY UNTUK
                                                                PENOLONG PEGAWAI FARMASI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
 
OBJEKTIF UMUM  :              Untuk mencapai visi KKM dengan mengembeleng tenaga kea rah
                                                                Kesihatan yang lebih baik
 
OBJEKTIF KHUSUS              :               Meningkatkan kualiti perkhidmatan dengan meningkatkan
                                                                Professional Penolong Pegawai Farmasi dalam memberi perkhidmatan
                                                                kepada organisasi dan masayarakat.
 
 
                                                                Untuk member latihan kemahiran kepada Penolong Pegawai
                                                                Farmasi untuk menjalankan perkhidmatan i/v admixture di premis
                                                                Kesihatan.
 
                                                                Untuk persediaan / keperluan perkhidmatan Cytotoxic Drug untk
                                                                Penolong Pegwai Farmasi dan menjalankan perkhidmatan di
                                                                wad/premis sebagai sebahagian dari tugas teknikal Penolong
                                                                Pegawai Farmasi (core business)
 
 
PENDAHULUAN :
 
CADANGAN MODUL :
TEMPOH KURSUS / LATIHAN : 6 bulan sepenuh masa
TEMPAT TINGGAL :
PENGIKTIRAFAN : Kementerian Kesihatan Malaysia / Jabatan Perkhidmatan Awam
PERKHIDMATAN : Meningkatkan lagi perkhidmatan PPF kepada masyarakat dan negara
LAMPIRAN ( 15 SET )
( Profesyen PPF, Visi & Misi KKM, Misi & Visi Profesyen PPF, Kod etika PPF, Budaya Korperat KKM, Teras Perkhidmatan Awam, 8 Matlamat Perkhidmatan Kesihatan, Polisi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) )
LAMPIRAN 1
 
VISI DAN MISI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA ( KKM )
 
Visi KKM :
Malaysia akan menjadi sebuah Negara yang terdiri daripada individu, keluarga dan masyarakat yang sihat melalui system kesihatan yang adil dan saksama, cekap, mampu disediakan dan diperolehi, berteknologi sesuai, serasi pelanggan dan bersesuaian dengan persekitaran. Sistem ini juga akan mengutamakan kualiti, inovasi, promosi kesihatan, hormat kepada kemulian insane serta menggalakkan tanggungjawab individu dan penyertaan masyarakat kea rah peningkatan mutu kehidupan .
 
Misi KKM :
Misi KKM ialah mewujudkan penglibatan dan penyertaan masyarakat untuk kesihatan bagi merangsang dan memudahkan rakyat untuk :
-       Mencapai sepenuhnya kemampuan kesihatan mereka
-       Menghargai kesihatan sebagai asset yang bernilai
-       Mengambil langkah positif meningkatkan lagi dan mengekalkan status kesihatan bagi menikmati kehidupan yang lebih bermutu
 
 
Komitmen KKM :
 
 
·          Untuk memudahkan dan membolehkan rakyat :
o    mencapai sepenuhnya potensi mereka dalam kesihatan
o    menghargai kesihatan sebagai asset paling berharga
o    mengambil tanggungjawab dan tindakan positif demi kesihatan mereka.
 
·          Untuk memastikan sistem kesihatan berkualiti tinggi iaitu :
o    mengutamakan pelanggan
o    saksama
o    tidak membebankan
o    cekap
o    wajar mengikut teknologi
o    boleh disesuaikan mengikut persekitaran
o    inovatif
 
·          Dengan menekankan :
o    sifat penyayang, profesionalisma dan kerja berpasukan
o    sifat menghormati maruah insan
o    penglibatan masyarakat
 
 
Piagam Pelanggan KKM :
 
Teras Piagam : Piagam ini di tujukan khas kepada setiap pelanggan yang berurusan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia :
 
1.     Kemudahan Untuk Pelanggan :
·          setiap pelanggan boleh mendapat perkhidmatan yang sewajarnya daripada kementerian ini tampa mengira umur, jantina, keturunan, agama atau taraf social.
·          Setiap pelanggan yang diiktirafkan sebagai dalam keadaan kecemasan akan di beri perkhidmatan yang segera .
 
2. Taraf Perkhidmatan :
·          Setiap pelanggan akan di layan dengan baik, mesra, bertimbang rasa,  hormat, bersopan santun, jujur dan ikhlas.
·          Setiap pelanggan akan di beri perkhidmatan sebaik mungkin secara professional.
·          Setriap pelanggan akan di sediakan dengan kemudahan persekitaran yang bersih dan sempurna.
 
3. Maklumat Perkhidmatan :
·          Setiap pelanggan boleh mendapat penjelasan dan nasihat mengenai perkhidmatan yang diberikan kepadanya.
·          Setiap pelanggan boleh mendapat laporan mengenai perkhidmatan yang di terimanya secepat mungkin setelah membuat permohonan mengikut peraturan yang ditetapkan.
 
4.     Pendidikan Kesihatan :
·          Setiap pelanggan akan diberikan maklumat mengenai aspek-aspek penting dari segi rawatan kesihatan dan pencegahan penyakit.
 
5. Kewajipan Pelanggan :
Untuk membolehkan KKM melaksanakan piagam ini dengan berkesan, pelanggan adalah berkewajiban untuk :
·          mematuhi semua undang-undang dan peraturan berkaitan.
·          Menjaga kesihatan dirinya dan masyarakat dengan mengamalkan cara hidup yang sihat, dan
·          Menggunakan kemudahan-kemudahan yang disediakan secara bertanggungjawab.
 
LAMPIRAN 2
VISI DAN MISI PERKHIDMATAN FARMASI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA ( KKM )
VISI PERKHIDMATAN FARMASI KKM
Visi Perkhidmatan Farmasi KKM ialah memberikan perawatan yang sempurna dengan cara pembekalan ubat-ubatan secara profesional,bekalan yang tepat, berkesan dan selamat serta mendidik masyarakat supaya mendapatkan ubat-ubatan daripada premis yang bertanggungjawab bagi menjamin perawatan yang optimum, penyembuhan yang segera serta kesan sampingan yang miimum.
MISI PERKHIDMATAN FARMASI KKM
Misi Perkhidmatan Farmasi KKM ialah mejalankan tugas-tugas seharian dengan penuh beretika, berdedikasi, mengikut organisasi, menjalankan tugas-tugas dan tanggungjawab yang telah ditetapkan, dengan tujuan keyakinan pesakit akan bertambah dan seterusnya Perkhidmatan Pharmaceutical Care yang di berikan akan mencapai hasrat yang optimum seperti yamg digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Bagi menjayakan misi tersebut, Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia terbahagi kepada tiga seksyen iaitu :-
Pengurusan Pengawalan Farmaseutikal yang objektifnya ialah memastikan bahawa keluaran farmaseutikal yang dibenarkan di pasaran tempatan adalah selamat, berkesan dan berkualiti, serta menentukan bahawa kosmetik-kosmetik yang dibenarkan dipasaran adalah selamat.
Pengurusan Pelesenan dan Penguatkuasaan yang objektifnya ialah menentukan bahawa pengilangan, pengimportan, penjualan, pengedaran, pengurusan dan kegunaan farmaseutikal, kosmetik dan produk pemeliharaan kesihatan dilaksanakan selaras dengan perundangan-perundangan farmasi yang berkuatkuasa dalam negara.
Pengurusan Farmasi yang objektifnya memastikan bahawa pesakit-pesakit yang menerima rawatan di bawah KKM memperolehi Perkhidmatan Farmasi yang berkonsepkan “ Total Pharmaceutical Care “ . dan memastikan pendidikan orang awam terhadap penggunaan ubat-ubatan secara rasional dipertingkatkan.
LAMPIRAN 3
VISI DAN MISI PROFESYEN PENOLONG PEGAWAI FARMASI
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
 
Visi :
Profesyen PPF akan menjadi golongan yang berpengetahuan, berkemahiran tinggi dan cekap sebagai salah satu pemangkin tunjang dalam jentera perkhidmatan kesihatan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang sihat dengan mengutamakan profesionalisma, kauliti, inovasi dan kerja berpasukan.
 
Misi :
Memberi perkhidmatan perubatan dan kesihatan yang terkini dan berteknologi sesuai dengan cekap dan efektif berkongsepkan profesionalisma, ’ client focus’ dan ’smart partnership’ melalui usaha menjalankan tugas-tugas seharian dengan penuh beretika, berdedikasi, mengikut organisasi, menjalankan tugas-tugas dan tanggungjawab yang telah ditetapkan, dengan tujuan keyakinan pesakit akan bertambah dan seterusnya Perkhidmatan Pharmaceutical Care yang diberikan akan mencapai hasrat yang optimum seperti yang digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Bagi menjayakan misi tersebut, Penolong Pegawai Farmasi akan berkhidmat  :-
Menjalankan tugas-tugas dan tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi berpandukan peranan klinikal, dokumentasi, latihan, penyelidikan dan pengurusan dengan lancar, teratur serta berkesan seiring dengan pembangunan semasa.
Melengkapkan sistem perkhidmatan kesihatan dengan memberikan penekanan berkonsepkan ’wellness focus’, ’seamless care’, dan ’client empowerment’ kepada setiap individu, keluarga dan masyarakat terhadap penjagaan kesihatan yang optima, menikmati kehidupan yang lebih berkualiti serta menghargai kesihatan sebagai aset yang bernilai.
Menjadikan kualiti sebagai teras kepada perkhidmatan kesihatan yang dilaksanakan melalui program-program kualiti.
Melaksanakn penyelidikan untuk perkembangan ilmu bagi tujuan memantapkan aspek perkhidmatan dan profesyen.
Meningkatkan dan mengembangkan tahap pengetahuan dan kemahiran serta keterampilan profesyen PPF sejajar dengan perkembangan bidang kefarmasian.
 
LAMPIRAN 4

PERANAN, TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI FARMASI DALAM

KEMENTERIAN KEIHATAN MALAYSUIA MENGIKUT PEKELILING

RUJ BIL. (63) DLM. KKM-55 (36) BERTARIKH 5 NOVEMBER 1993.

 
 

Peranan, Tugas Dan Tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi

di Hospital  dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan  Malaysia:

 
1.Penolong Pegawai Farmasi berperanan sebagai kumpulan sokongan dalam memberikan Perkhidmatan  Farmasiutikal di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi di dalam set up penjagaan kesihatan. Peranan Penolong Pegawai Farmasi yang bertugas di Hospital dan Klinik Kesihatan adalah tulang belakang kepada Perkhidmatan Farmasi .
Selari dengan assimilasi Skim Perkhidmatan Pembantu Makmal Kimia Ubat
( PMKU ) ke dalam Skim Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi, tugas PMKU di bidang pengeluaran ubat-ubatan dan kawalan mutu yang dahulunya dilaksanakan oleh PMKU, kini di ambil alih oleh Penolong Pegawai Farmasi.
Perkembangan yang pesat dalam Farmasi Klinikal dan Pemonitoran Program – Program Utilizasi Ubat-Ubatan telah mencetuskan keperluan kumpulan sokongan Penolong Pegawai Farmasi yang mahir serta membolehkan membantu keberkesanan dalam pengurusan ubat-ubatan dan “Pharmaceutical Care “ .
Walaubagaimanapun pendispensan ubat-ubatan samaada ianya dalam konteks Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar mahupun Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam, masih menjadi teras tugas dan tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia.
 
2.TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI FARMASI :

MEMESAN , MENERIMA, MENYIMPAN DAN MENDISPEN UBAT-UBATAN

( Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar dan Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam )
2.1   Memesan :
-       Memeriksa baki stok dan keperluan ubat-ubatan yang digunakan berdasarkan penggunaan sebelumnya
-       Menganggar kuantiti ubat-ubatan untuk dipesan berdasarkan keperluan
-       Memesan ubat-abatan menggunakan kod-kod yang ditetapkan
-       Mengemukakan indent untuk kelulusan dan tandatangani Pegawai Farmasi yang menjaga selaras dengan Akta Racun 1952.
-       Menyerahkan indent yang telah ditandatangani ke Stor Farmasi untuk bekalan.
 
 
2.2   Penerimaan dan Penyimpanan :
-       menerima dan memeriksa bekalan yang diterima dari Stor Farmasi berdasarkan pesanan bagi memastikan bekalan betul dan berkedaan baik.
-       Menyimpan dan merekod ubat-ubatan serta merta secara teratur.
-       Melaksanakan pemeriksaan dari masa kesemasa untuk mengesan ubat-ubat yang melewati tarikh luput, rosak, ubat-ubat lambat bergerak, ubat / bekalan dipanggil balik ( Recall Product ) atau tidak boleh digunakan dan mencatatkan keputusannya.
-       Menyerahkan keputusan kepada Pegawai Farmasi yang menjaga dan membantu dalam menyediakan senarai ubat-ubatan untuk pelupusan mengikut prosedur – prosedur  seperti yang digariskan dalam arahan Perbendaharaan atau senarai Ubat-Ubat Yang Lambat Bergerak untuk diedarkan kepada pengguna-pengguna lain jika perlu.
 
2.3           Pengrekodan :
-       Bertanggung jawab menjaga rekod penerimaan, penyimpanan dan pengeluaran ubat-ubatan samaada secara sistem kad atau komputer
-       Bertanggungjawab menyimpan rekod dan mengawal ubat-ubatan yang bertarikh luput.
 
2.4   Pendispensan ( Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar )
-       Menjaga kebersihan  farmasi  terutamanya kaunter-kaunter ubat.
-       Memastikan alat sukatan, bekas-bekas ubat, alat-alat keengkapan farmasi , botol ubat,sampul ubat adalah bersih dan dalam keadaan yang baik untuk digunakan.
-       Menapis preskripsi untuk menentukan maklumat-maklumat yang terkandung lengkap, kepalsuan, interaksi ubat-ubat dan dos-dos yang dipreskrib dalam kadar lingkungan bukan norma ( not within normal range ) .
-       Mendispen ubat kepada pesakit-pesakit dengan menyampaikan arahan-arahan yang terang tentang cara penggunaan / pengambilan ubat dalam bahasa yang difahami.
-       Menyimpan rekod ubat psikotropik dan ubat-ubat terkawal yang didispen kepada pesakit sebagaimana peruntukan Akta Racun 1952.
-       Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga dalam pemonitoran kegunaan ubat-ubatan.
 
2.5           Penyedian Sediaan Extemporaneous :
-       Menyediakan sediaan-sediaan extemporaneous berpandukan format standard yang diluluskan oleh Pegawai Farmasi yang menjaga apabila perlu.
 
2.6           Perkhidmatan Pesakit Dalam :
-       Menyertai dalam perancangan pelaksanaan dan pemonitoran ubat-ubatan dan alat-alat perubatan / pembedahan ke Wad.
-       Menyediakan disinfektan untuk kegunaan wad mengikut ‘ SOP (Standard Operating Procedures  )
-       Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga semasa Pemeriksaan Wad / Unit bila perlu.
-       Mengisi troli dan mendokumentasikan profail ubat pesakit didalam kes  ‘System Individualised Drug Distribution ‘ .
-       Memastikan label-label , botol-botol dan sebagainya untuk kegunaan wad adalah di dalam keadaan yang baik.
 
2.7   Perkhidmatan Farmasi Klinikal  -
Perkhidmatan Pemonitoran Drug Terapeutik (TDM)
-       Menerima sampel darah serta dengan borang permintaan TDM dan memastikan nama dan nombor pendaftaran pesakit atas label sampel darah adalah sama seperti di atas borang.
-       Memeriksa kehendak-kehenda penyimpanan dan memastikan samada sampel darah yang diterima normal , ‘ haemolysed’ atau ‘ icteric ‘
-       Centrifugekan sampel darah.
-       Memulakan prosedur-prosedur assay di atas serum darah yang telah dicentrifuge, dengan menggunakan mesin Analisis Serum Drug Concentration.
-       Merekod dan menfailkan semua maklumat mengenai pesakit dan keputusan assay yang diperolehi.
-       Mengemukakan keputusan ujian kepada Pegawai Farmasi yang menjaga untuk diperiksa dan dinilai.
-       Menjalankan calibrasi reagen sebulan sekali atau bila perlu di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi yang menjaga.
-       Memastikan semua sampel darah yang tidak diguna, dimusnahkan mengikut ‘ SOP – Standard Operating Procedures ‘ .
-       Memastikan semua stok reagen dan ‘ disposables ‘ mencukupi.
-       Memaklumkan kepada Pegawai farmasi yang menjaga jika berlaku sebarang kerosakan alat/mesin atau lain-lain masaalah untuk tindakan selanjutnya.
 
2.8   Perkhidmatan Farmasi Klinikal –
Perkhidmatan Rekonstitusi Drug Sitotoksik ( CDR )
-       Menyediakan bilik Rekonstitusi Drug Sitotoksik dan kabinet ‘ cytogard ‘  setiap pagi mengikut SOP – Standard Operating Procedures .
-       Menyediakan label-label yang perlu selaras dengan borang permintaan rekonstitusi yang telah disemak dan diluluskan oleh Pegawai Farmasi yang menjaga.
-       Menyedia dan mengatur drug dan alat-alat yang diperlukan dalam kabinet ‘ Cytogard “ untuk Rekonstitusi Drug Sitotoksi – CDR  selaras dengan Standard Operating Procedures ( SOP ) .
-       Menbantu Pegawai Farmasi yang menjaga dalam aktiviti-aktiviti aseptk rekonstitusi.
-       Membungkus dan melabel drug sitotoksik yang direkonstitusi untuk disemak dan diluluskan oleh Pegawai Farmasi yang menjaga.
-       Membersihkan kabinet ‘ cytogard ‘ selepas persediaan drugsitotoksi , selaras dengan SOP.
-       Memusnahkan semua drug yang tidak digunakan serta ‘soiled item ‘ dengan betul selaras dengan ‘ Cytotoxic Drug Reconstitutions Procedure Manual ‘ .
-       Menghubungi Jururawat yang menjaga wad untuk memungut drug yang direkonstitusi dan memastikan drug tersebut diterima oleh Jururawat yang berkenaan.
-       Bertanggungjawab ke atas kawalan iventori drug, reagen dan alat-alat yang diperlukan serta memastikan stok yang mencukupi sentiasa dijaga. Apabila paras stok rendah atau lambat bergerak, Pegawai Farmasi yang menjaga diberi makluman untuk tindakan susulan.
 
2.9   Perkhidmatan Farmasi Klinikal –
Perkhidmatan  Total Parentral Nutrition ( TPN ) :
-       Mengawal item floor stok yang diperlukan untuk penyediaan TPN.
-       Memeriksa dan memastikan bekalan drug dari stor mencukupi.
-       Menjaga kebersihan umum bilik bersih selaras dengan Standard Operating Procedures ( SOP)
-       Mendisinfak kabinet luminar flow sebelum dan selepas digunakan mengikut Standard Operating Procedures ( SOP ) .
-       Menyediakan alat-alat , drug dan label untuk penyediaan TPN mengikut Standard Operating Procedures ( SOP ) .
-       Membantu Pegawai Farmasi dalam penyediaan solusi TPN menggunakan teknik aseptik.
-       Memastikan isipadu setiap solusi yang digunakan dalam penyediaan TPN sebagaimana dalam kertas kerja yang disediakan oleh Pegawai Farmasi.
-       Menghantar sampel ke makmal untuk analisa dan pensterilan kandungannya.
-       Mengeluarkan sediaan TPN untuk kegunaan wad setelah memperolehi kelulusan .
 
2.10 Perkhidmatan Maklumat Drug ( PMD ) –
Penerangan Ubat-Ubatan Di Kaunter
-       Memberi arahan-arahan penerangan dalam penggunaan medikasi yang betul dalam kes-kes yang tidak rumit.
 
2.11 Perkhidmatan Maklumat Drug ( PMD ) –
Pusat Penerangan Ubat-Ubatan :
-       Penyusunan penerangan ubat-ubatan ( Compilation ) . Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga di dalam pengumpulan dan menfailkan maklumat-maklumat mengenai ubat-ubatan, artikal / abstrak yang berkaitan selaras dengan sistem yang ada di pusat tersebut. Membantu dalam dokumentasi dan kemasukan data yang ada hubungkait dengan perkhidmatan maklumat ubat-ubatan. Membantu dalam pengumpulan dan pemprosesan data yang dikumpulkan semasa semakan utilisasi ubat-ubatan atau lain-lain kajian atas aktiviti yang bersangkutan dengan Perkhidmatan Farmasi.
-       ‘ Retrieval ‘ maklumat ubat-ubatan . Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga dalam pengeluaran dokumen / artikal / abstrak yang berkaiatan dengan permintaan dan mengemukakan kepada Pegawai Farmasi untuk penilaian dan pembentukan yang berpatutan dengan keperluan peminta.
-       Percetakan Buletin , Newsletter dan lain-lain maklumat ubat-ubatan dan perkhidmatan pendua. Membantu Pegawai Farmasi dalam setting, artwork, pembacaan proof, mencetak dan menyampaikan maklumat ubat-ubatan melalui Buletin / berita yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Drug ( PMD ).
-       Penjagaan iventori. Membantu Pegawai Farmasi dalam penjagaan iventori , alat-alat kelengkapan, alat-alat sumber, dan sebagainya di Pusat Maklumat Drug ( PMD )
 
2.12         Pengeluaran dan Kawalan Mutu Dalam Proses :
-       Perolehan bahan-bahan mentah. Membantu dalam perolehan bahan-bahan mentah, komponen-komponen bungkusan, alat-alat pembungkusan dan label mengikut kertas kerja yang standard.
-       Membantu dalam pemeriksaan / penapisan dan pengrekodan maklumat-maklumat berkaitan nombor kontrol , nombor kumpulan dan tarikh pengeluaran terhadap bahan mentah , komponen-komponen bungkusan, bahan-bahan pembungkusan dan label-label.
-       Menyediakan kawasan kerja dan alat-alat untuk proses pengeluaran.
-       Menjalankan proses pengeluaran sebagaimana tertera di dalam  ‘ Standard Operating Procedures ‘ selaras dengan ‘ Good Manufacturing Practice’  di bawah penyelian Pegawai Farmasi Kawalan Mutu .
-       Menjaga dokumentasi yang teratur bagi semua proses pengeluaran yang dijalankan sebagaimana yang tertera dalam ‘ Standard Operating Procedur ‘ selaras dengan kehendak-kehendak ‘ Good Manufacturing Practice ‘ di bawah penyelian Pegawai Farmasi Kawalan Mutu.
-       Melaksanakan Ujian Kawalan Mutu dalam Proses ( IPQC ) sepanjang proses pengeluaran sebagaimana tertera dalam ‘ Standard Operating Procedures ‘ selaras dengan ‘ Good Manufacturing Practice ‘ di bawah penyelian Pegawai Farmasi Kawalan Mutu .
-       Membantu dalam pemonitoran proses pengeluaran untuk memastikan komplian kepada ‘ Good Manufacturing Practice .
-       Bertanggungjawab keatas operasi dan penjagaan mesin-mesin serta alat-alat kelengkapan yang digunakan dalam proses pengeluaran.
-       Menjaga rekod yang teratur berkenaan dengan operasi dan penjagaan mesin-mesin serta alat-alat kelengkapan.
-       Bertanggungjawab secara bersama menentukan keselamatan kakitangan kawasan pengeluaran.
-       Membungkus ubat-ubat mengikut ‘ Standard Operating Procedures ‘ .
 
2.13  Fungsi Kawalan Mutu  - Di Dalam Makmal Analitikal :
 
-       Menjalankan Sampling bahan-bahan mentah, komponen-komponen bungkusan, bahan-bahan intermediate dan produk-produk siap selaras dengan ‘ Sampling Protocol ‘ yang ditetapkan di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi Kawalan Mutu.
-       Menerima, memeriksa dan merekod samada semua sampel yang diterima sebagaimana yang tertera di bawah ‘ Standard Operating Procedures ‘ .
-       Menyediakan reagen dan bahan-bahan ujian yang diperlukan di dalam analisis sampel selaras dengan kaedah-kaedah analisis yang ditentukan.
-       Menganalisa sampel-sampel  di bawah arahan dan penyeliaan Pegawai Farmasi Kawalan Mutu.
-       Mendokumentasikan semua data-data analitikal dan laporan-laporan ujian selaras dengan Amalan Makmal Yang Baik ‘ Good Laboratoring Practice ‘ .
-       Menyelaraskan tentuanukur ( Calibration ) semua alat-alat analitikal dan alat-alat kelengkapan selaras dengan Amalan Makmal Yang Baik ‘ Good Laboratoring Practice ‘ .
-       Menjaga rekod-rekod yang teratur bagi hal-hal yang berkaitan dengan tentuanukur
( Calibration ) , operasi penjagaan  dan iventori semua instrumen analitikal dan alat-alat kelengkapan. 
-       Membantu dalam penubuhan ( Establishment ) dan piawaian bahan-bahan kimia dan ‘Biological  Reference Standard ‘ .
-       Bertanggungjawab ke atas penjagaan rekod iventori untuk bahan-bahan kimia, reagen, glassware dan sebagainya.
-       Mahir dalam penggunaan komputer yang berhubungkait dengan automasi makmal.
-       Bertanggungjawab bersama menentukan kebersihan dan keselamatan makmal.
 
2.14         Fungsi Kawalam Mutu Di Dalam Hospital ( Expanded Role )
-       Dengan perkembangan ‘ Terapeutic  Drug Monitoring – ( TDM ) ‘ di Hospital, keperluan segera timbul untuk tenaga mahir yang diperlukan dalam memberi sokongan teknikal bagi melaksanakan fungsi-fungsi analitikal.
-       Applikasi Kawalan Mutu Asas Ujian Dosage Form yang siap dan bahan-bahan mentah ( Net Delivered And Non Standard Item ) .
 
2.15         Penjagaan Kebersihan :
-       Bertanggungjawab keatas kebersihan semua kawasan kerja.
-       Bertanggungjawab ke atas kebersihan sanitasi dan kesihatan serta kebersihan seluruh kawasan selaras dengan ‘ Good Manufacturing Practice ‘ .
 
 
LAMPIRAN 5
SEJARAH PERKHIDMATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI :
Penolong Pegawai Farmasi adalah satu skim perkhidmatan kumpulan sokongan di dalam Kementerian Kesihatan Malaysia. Nama jawatan ini telah bermula pada 1 Jun 2008 dan nama jawatan lama ialah Pembantu Farmasi. Ianya sama taraf seperti lain-lain paramedik dan diletakkan pada tangga gaji permulaan U29.
Profesion Farmasi di negara ini telah wujud sejak tahun 50’an lagi. Sejak itu, profesion ini telah berkembang dengan begitu pesat sekali sehinggalah ke hari ini. Pada satu ketika, profesion ini telah berkembang dengan begitu pesat sehinggakan bilangan Ahli-Ahli Farmasi yang diperlukan bagi menjalankan tugas-tugas di hospital-hospital kerajaan adalah tidak mencukupi. Langkah utama yang diambil ketika itu ialah untuk mengujudkan tenaga pembantu bagi mengatasi kekurangan Ahli Farmasi di hospital-hospital kerajaan. Oleh itu, Sekolah Latihan Pembantu Farmasi yang pertama telah diwujudkan pada bulan September tahun 1957 di Pulau Pinang dan meminjam bangunan Sekolah Latihan Jururawat. Bilangan pelajar pada ketika itu ialah seramai 11 orang sahaja,  dan pengajarnya adalah  Pegawai Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia. Selepas itu Sekolah Latihan Pembantu Farmasi telah di bina di Petaling Jaya, Selangor.
Kini , setelah 56 tahun berlalu, dan setelah melatih 3258 orang Penolong Pegawai Farmasi serta 162 orang Pembantu Makmal Kimia Ubat,  Sekolah Latihan Pembantu Farmasi Petaling Jaya telah berpindah ke Kolej Sains Kesihatan Bersekutu ( KSKB ) Sungai Buloh, Selangor.
Perjawatan pada masa ini ialah terdapat sebanyak 3035 jawatan Penolong Pegawai Farmasi didalam Gred Jawatan U 40, U38, U36, U32 dan U29 dan pengisian jawatan hanyalah 86 % sahaja dan masih terdapat 14 % kekosongan.
Pada masa ini, tugas Penolong Pegawai Farmasi  ialah :
Mengendalikan sumber perolehan bekalan drug dan iventori
Mengendalikan kaunter farmasi pesakit luar
Mengendalikan kaunter farmasi bekalan wad
Mengendalikan makmal persediaan farmasi
 
Tugas tambahan Penolong Pegawai Farmasi :
                Makmal TPN ( Total Parental Nutrition )
                Makmal IV Admikstur
                Makmal Sitotoksik
                Makmal TDM ( Therapeutik Drug Monitoring )
                Khidmat Nasihat Pendidikan Pesakit
 
Penolong Pegawai Farmasi juga bertugas di makmal-makmal di Biro Pengawalan Farmasiutikal Kebangsaan Petaling Jaya .
 
Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia terletak di Petaling Jaya , Selangor. Di sana terletaknya pejabat yang mengawal perkhidmatan farmasi di seluruh negara. Pada masa lalu, tempat tersebut di namakan Makmal Ubat dan Setor ( MUS PJ ) .

Bahagian Perkhidmatan Farmasi tersebut di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.

Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-
• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
• Penggunaan Ubat dan IT
• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
• Pengurusan Kualiti
• Amalan Farmasi Klinikal
• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi


LAMPIRAN 6
SEJARAH KKM DI MALAYSIA :
Sejarah perkhidmatan kesihatan di negara ini bermula sejak sebelum merdeka lagi. Pembinaan hospital ketika itu adalah untuk merawat pekerja-pekerja dalam industri perlombongan bijih timah. Setiap pekerja lombong harus membayar 50 sen setahun untuk mendapatkan rawatan. Oleh kerana industri perlombongan bijih timah berkembang pesat di Perak, pada akhir abad ke-19 maka negeri ini mempunyai paling banyak hospital iaitu 15 buah. Hospital-hospital tersebut ialah Hospital Taiping, Teluk Intan, Tapah, Sg. Siput, Slim River, Sri Manjung, Selama, Parit Buntar, Kuala Kangsar, Kampar, Ipoh, Grik, Changkat Melintang, Batu Gajah dan Tanjung Rambutan.

Pada tahun 1880, Hospital Taiping iaitu antara hospital tertua di negara ini dibina dan dikenali sebagai Hospital Yeng Wah. Hospital Taiping turut mencatat sejarah kerana menjadi hospital pertama dilengkapi dengan kemudahan x-ray selepas beberapa bulan diperkenalkan kepada umum oleh penciptanya Prof. W.C Roentgen. Selain penubuhan hospital, tren penyakit berjangkit seperti malaria dan beri-beri, yang kerap berlaku mendorong kepada penubuhan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) pada tahun 1900. Kewujudan IMR adalah bertujuan untuk membuat kajian mengenai penyebab penyakit berjangkit ini dan kaedah untuk mengawal jangkitan terutama penyakit tropika.

Bukan itu sahaja, kebimbangan kemungkinan merebaknya penyakit ekoran daripada kekurangan zat makanan, penyakit cacar dan penyakit anjing gila juga mengukuhkan keperluan IMR ditubuhkan di negara ini. Bermula dari itu, kerja-kerja penyelidikan dan perkhidmatan rancak dijalankan dan pada tahun 1928, Bahagian Entomologi dan Badan Penasihat Malaria ditubuhkan. Menyusul selepas itu, diwujudkan pula Bahagian Pemakanan dan Biokimia, Bakteria serta Patologi.

Sejarah perkhidmatan kesihatan turut dicatatkan di Sarawak. Ia bermula ketika era Raja Brooke di mana hospital dibina khusus untuk merawat pegawai-pegawai berbangsa Eropah dan keluarga mereka. Gadis-gadis tempatan juga dilatih menjadi jururawat dan bidan di Kuching. Semasa zaman kolonial, perkhidmatan di negeri tersebut telah menfokuskan kepada rawatan perubatan di kawasan bandar. Dalam pada itu, perkhidmatan kesihatan di Sabah ditubuhkan oleh North Borneo Chartered Company yang memerintah negeri itu dari tahun 1881 hingga 1942.

Sejarah perkhidmatan kesihatan juga diwarnai dengan kewujudan perkhidmatan pergigian di Malaya dengan tertubuhnya klinik pergigian kerajaan yang pertama pada tahun 1929 di Jalan Silang ( dahulu dikenali sebagai Jalan Tun Tan Siew Sin), Kuala Lumpur. Untuk memastikan rakyat menikmati perkhidmatan pergigian yang lebih baik, Kolej Latihan Jururawat Pergigian telah ditubuhkan pada tahun 1949 di Pulau Pinang untuk melatih jururawat, teknologi pergigian dan pembantu pembedahan pergigian. Manakala Kolej Kejuruwaratan yang pertama ditubuhkan ialah Kolej Kejururawatan Pulau Pinang iaitu pada tahun 1947 dan diikuti dengan pembukaan asrama jururawat iaitu pada 16 Julai 1956 oleh Sir Donald Mc Gilivray K.C.M.G, M.B.E. Dahulunya dikenali sebagai Sekolah Kejururawat Pulau Pinang. Kolej ini telah dimulakan dangan kurikulum baru iaitu Latihan Asas, Latihan Pos Basik iaitu Kursus Paediatrik, Kursus Kebidanan, Kursus Perawatan Rapi, Kursus Koronari dan Kursus Perioperatif.

Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta merupakan Institusi kedua yang diwujudkan di Semenanjung Malaysiauntuk melatih para Pembantu Perubatan demi untuk memenuhi keperluan perkhidmatan dan kesihatan di Malaysia secara amnya. Kolej Pembantu Perubatan yang lain terletak di Seremban, Kuching, dan Alor Star. Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta secara rasminya telah beroperasi pada 1 Januari 1992 dengan kehadiran 6 orang tenaga pengajar. Pada 13 Januari 1992, Kolej ini telah memulakan latihan asas Pembantu Perubatan dengan kehadiran 50 peserta. Walau bagaimanapun sejarah kolej ini bermula lebih awal, iaitu pada tahun 1956 dengan menyediakan latihan untuk Penolong Jururawat. Seterusnya ia digunakan untuk melatih Pembantu Hospital Rendah pada tahun 1970. Pada tahun 1992, Bahagian Perancangan Tenaga Manusia dan Latihan telah membuat keputusan untuk menjadikan kolej ini sebagai sebuah latihan Pembantu Perubatan yang memberi latihan mengikut kurikulum baru Pembantu Perubatan yang bertaraf diploma.

Dalam Rancangan Malaysia ke 7, kerajaan telah meluluskan pembinaan lima Kolej Sains Kesihatan Bersekutu (KSKB) di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia. Kolej-kolej tersebut adalah Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sg. Buloh, Kota Kinabalu, Kuching, Johor Bahru, dan Ulu Kinta. KSKB menyediakan latihan daripada 6 disiplin iaitu Kejururawatan, Radiografi dan Radioterapi, Fisioterapi, Jurupulih Carakerja, Pembantu Farmasi dan Kesihatan Persekitaran. Objektif KSKB ialah mengadakan Program Latihan Akademik Sains Kesihatan peringkat separa profesional sesuai dengan keperluan guna tenaga manusia, terutama dalam bidang Sains Kesihatan dan menanam sikap positif serta membentuk sahsiah murni, berinovasi serta sentiasa bersedia menghadapi persaingan globalisasi dunia kerjaya bidang Sains Kesihatan.

Selepas merdeka, tumpuan kerajaan adalah lebih kepada mempertingkatkan sosio-ekonomi penduduk luar bandar. Ketika mencapai kemerdekaan iaitu pada tahun 1957, negara mempunyai sebanyak 65 buah hospital. Sejak negara mendapat kemerdekaan, Kementerian menunjukkan prestasi cemerlang dalam penjagaan kesihatan rakyat Malaysia. Dalam tempoh 20 tahun merdeka (1957 - 1977), perkembangan penjagaan kesihatan negara memberi tumpuan utama kepada proses pembangunan dan menaik taraf perkhidmatan kesihatan sedia ada. Ketika inilah Pusat Kesihatan Besar, Pusat Kesihatan Kecil, Rumah Bidan dan Klinik mula dibina.

Perkembangan Perkhidmatan Farmasi mula berkembang dengan pembentukan Makmal Ubat dan Stor di Petaling Jaya pada tahun 1964. Selaras dengan perkembangan farmaseutikal yang pesat, maka Bahagian Perkhidmatan Farmasi (BPF) telah ditubuhkan pada tahun 1974 bagi menyampaikan perkhidmatan farmasi yang lebih menyeluruh kepada rakyat Malaysia. Di bawah BPF, ditubuhkan Makmal Kawalan Kimia Ubat Kebangsaan (MKKUK), sebuah institut yang bertanggungjawab menjalankan ujian untuk produk farmaseutikal. MKKUK ditukar nama kepada Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) pada tahun 1992 selaras dengan perkembangan fungsinya sebagai agensi regulatori farmaseutikal dan sebagai sekretariat kepada Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD).

Kementerian Kesihatan juga turut memainkan peranan dalam pemulihan isu-isu sosial serta pembangunan masyarakat, maka Jabatan Kebajikan Masyarakat telah ditempatkan di bawah Kementerian Kesihatan dalam dua tempoh yang berasingan iaitu dari tahun 1956 hingga 1957 dan 1960 hingga 1962. Semasa tempoh pergabungan tersebut, Kementerian dikenali sebagai Kementerian Kesihatan dan Kebajikan Masyarakat dengan menteri pertamanya ialah B. Dato' V.T. Sambanthan (1957 - 1959). Namun bermula dari tahun 1963 Kementerian ditukarkan semula kepada nama asal iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia dengan menteri ke empat iaitu Y.B. Dato' Abdul Rahman Talib (1962 - 1964) yang mana nama tersebut terus kekal sehingga sekarang.

Kementerian Kesihatan Malaysia akan terus berkembang dengan bertambahnya fasiliti-fasiliti kesihatan pada setiap tahun. Kementerian juga menjadi rujukan dari negara-negara jiran dalam pelbagai teknologi serta kaedah perubatan seperti bidang perubatan Kardiologi dan Geriatrik. Kini fokus Kementerian Kesihatan menjadi lebih luas terutamanya dalam menyediakan kemudahan kesihatan yang saksama, mudah diperolehi dan berkualiti. Perkembangan ini selaras dengan perubahan corak kesihatan persekitaran, pembangunan teknologi kesihatan globalisasi dan liberalisasi mengikut corak perubahan penyakit, kesihatan persekitaran dan perkembangan teknologi di peringkat dunia.
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Wed 05 Aug 2015, 12:40 pm

(SAMBUNGAN)
LAMPIRAN 7
NORMA PERJAWATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI
 
Norma Perjawatan Penolong Pegawai Farmasi :

Norma Perjawatan PPF  ( Aktiviti / Perkhidmatan ) :
- Penguatkuasaan Farmasi 1 orang : setiap unit penguatkuasa
- Pesakit Luar 1 orang : 1 Unit
( Tambahan ) 1 orang setiap 50 pesakit tambahan
- Pesakit Dalam 1 orang : setiap 2 wad (28-30 katil)
- Khidmat TPN / IV Admix 1 orang : setiap 300 kes sebulan
- Khidmat Farmasi Onkologi 1 orang : setiap hospital
- Perkhidmatan Pengeluaran Farmaseutikal 1 orang : setiap 300 pek sehari
- Gantian 1 orang : setiap 5 orang

LAMPIRAN 8
DESKRIPSI TUGAS PENOLONG PEGAWAI FARMASI  (JABATAN PERKHIDMATAN AWAM )
 
Pada masa ini Deskripsi tugas Pegawai Farmasi ialah :
 
-       Berkhidmat di Hospital Kerajaan dengan menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan farmasi iaitu perolehan, bekalan,pendispensan produk-produk farmaseutikal dan farmasi klinikal.
-       Berkhidmat di Unit Penguatkuasaan Farmasi Negeri-Negeri , menjalankan aktiviti-aktiviti penguatkuasaan undang-undang farmasi termasuk urusan pentadbiran
-       Berkhidmat di Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan , menjalankan aktiviti-aktiviti Regulatori iaitu menganalisa kandungan bahan-bahan ubat, kosmetik dan ubat tradisional dan pendaftarannya serta aktiviti pelesenan.
 
LAMPIRAN 9
 
DESKRIPSI TUGAS PENOLONG PEGAWAI FARMASI  (KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA )
 
Pada masa ini Deskripsi tugas Pegawai Farmasi ialah :
 
 
-       Berkhidmat di Hospital Kerajaan / Klinik Kesihatan Kerajaan dengan menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan farmasi iaitu perolehan, bekalan,pendispensan produk-produk farmaseutikal dan farmasi klinikal.
 
-       Berkhidmat di Unit Penguatkuasaan Farmasi Negeri-Negeri , menjalankan aktiviti-aktiviti penguatkuasaan undang-undang farmasi termasuk urusan pentadbiran
 
-       Berkhidmat di Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan , menjalankan aktiviti-aktiviti Regulatori iaitu menganalisa kandungan bahan-bahan ubat, kosmetik dan ubat tradisional dan pendaftarannya serta aktiviti pelesenan.
 
 
LAMPIRAN 10
 
Kod etika PPF :
 
Tata amaln ini diwujudkan dengan tujuan menggalakkan dan menentukan piawaian amalan profesional dan tata kelakuan yang tinggi dikalangan PPF. Tata amalan ini yang yang di luluskan oleh persatuan / kesatuan PPF hendaklah dipatuhi oleh semua PPF.
 
1.TATA KELAKUAN AM :
 
Intergriti Profesional :
-       Menjadi tanggungjawab PPF meletakkan kebajikan pesakit melebihi perkara-perkara lain serta menumpukan pengetahuan dan kepakaran kepada pesakit.
-       Menentukan amalan piawaian profesional dan tata kelakuan yang tinggi serta memberi keutamaan kepada perawatan pesakit.
 
Hubungan PPF dan Pesakit :
-       Berusaha meningkatkan mutu profesional serta memelihara kerahsiaan pesakit berasaskan kepercayaan bersama.
-       Menjaga mutu amalan profesional dan intergrati diri yang tinggi dalam memberikan perkhidmatan yang profesional kepada masyarakat.
-       Melaksanakan tugas dengan cekap sejajar dengan latihan, kelulusan, pebgetahuan dan kemahiran.
-       Memelihara serta memberi penghormatan yang tinggi terhadap nyawa manusia dan tidak boleh menggunakan pengetahuan kefarmasian yang berlawanan dengan undang-undang kemanusiaan.
-       Mengamalkan tingkah laku dan kelakuan yang baik pada setiap masa.
-       Merujuk kepada Pegawai Farmasi atau profesional yang lain bagi semua perkara di luar kemampuan profesionalnya. 
 
2.TANGGUNGJAWAB KE ATAS PIAWAIAN PENJAGAAN KESIHATAN :
-  Memberi perkhidmatan penjagaan kesihatan yang bermutu tinggi setiap masa .
-  Menjadi ahli pasukan kesihatan yang bertanggungjawab serta mengamalkan
   mutu profesionalisma yang tinggi dan bersikap penyayang.
-  PPF hendaklah mahir, cekap, tekun dalam menjalankan tugas dan mampu membuat
   Intervensi yang segera serta merujuk kepada pihak atasan apabila perlu.
 
3.PENGGUNAAN DISKRIPSI, GELARAN DAN PUBLISITI :
 
PPF tidak dibenarkan menggunakan sebarang gelaran dan kelulusan selain dari yang berhubung dengan kurniaan awam, akademik dan kelulusan profesional.
 
PPF tidak dibenarkan memberi sebarang publisiti tetapi boleh memberikan maklumat berkaitan dengan kerja yang dijalankan.
-       Kepala Urat, Tanda Nama dan Kad Pengenalan profesional
PPF Hendaklah hanya menggunakan kepala surat, menyatakan tugas sebagai PPF, kelulusan akademik dan profesional. Tanda nama dan kad pengenalan profesional hendaklah mengandungi hanya nama dan kelulusan akademik dan profesional, gelaran, alamat dan nombor telefon.
-       Pekeliling, Buku Kecil dan risalah :
PPF boleh mengeluarkan dan menghantar pekeliling, surat, buku kecil, risalah atau pamflet yang berhubungkait dengan amalan profesionalnya atau berbentuk informatif kepada rakan-rakan mereka.
-       Pameran :
PPF boleh menyertainya melalui pertubuhan mereka dalam pameran berkaitan kerjaya, kesihatan dan keselamatan yang bertujuan memberikan pendidikan kepada orang awam.
 
LAMPIRAN 11
BUDAYA KORPORAT KKM :
 
Budaya korporat bermaksud satu pembentukan amalan dan perlakuan yang berasaskan kepada nilai-nilai bermakna dan komited terhadap objektif organisasi. Dalam usaha meningkat kualiti perkhidmatan kesihatan melalui Budaya Korporat, KKM telah mengenalpasti 3 nilai-nilai yang terpenting .
 
1.PERKHIDMAT PENYAYANG :
 
Corak perkhidmatan penyayang yang diwujudkan di KKM adalah berteraskan kepada tiga unsur iaitu bersopan santun, reponsif dan hormat menghormati.
 
Bersopan Santun :
Amalan dan perlakuan bersopan santun bermakna mereka yang sentiasa berbudi bahasa, mempunyai perasaan timbangrasa dan sentiasa murah hati untuk menghulurkan pertolongan kepada insan yang lain, sama ada rakan sejawat ataupun pelanggan.
 
-       Berbudi bahasa : Perlakuan atau amalan individu yang sentiasa kelihatan , tenang,  peramah dan mudah memberikan senyuman, memberi penuh perhatian atau tumpuan terhadap pelanggan dan menunjukkan kebijaksanaan dan ketegasan pada waktu dan tempat yang tertentu.
-       Bertimbang Rasa : satu pelakuan yang menunjukkan bahawa seseorang itu prihatin terhadap keselesaan dan kesejahteraan orang lain. Individu yang bertimbang rasa selalunya tidak mendesak dan juga seorang yang penyabar.
-       Sedia Membantu : Kesediaan menghulurkan pertolongan kepada sesiapa, walaupun di mana tampa diminta. Bantuan ini dilakukan dengan ikhlas dan penuh mesra.
-       Responsif : Memberi perkhidmatan yang cekap kepada pelanggan, bertindak secara cepat dan tepat, demi untuk kepentingan pelanggan.
(i)             Proaktif : Sikap menjangka dengan bijak apa yang diperlukan oleh orang lain serta terus mengambil inisiatif untuk memberi perkhidmatan yang diperlukan atau menyelesaikan masaalah yang mungkin timbul.
(ii)            Bertindak Pantas : Sikap bertindak segera dalam semua keadaan semasa memberikan perkhidmatan.
(iii)           Ketepatan masa : Memberi perkhidmatan dengan segera mengikut jadual yang telah ditetapkan.
-       Hormat Menghormati : Amalan hormat menghormati ini bermaksud kita berinteraksi secara jujur, mulia dan tidak menjatuhkan maruah orang lain atau membuat orang lain merasa malu.
(i)             Hormati Privasi Orang Lain : Menghormati hal-hal dan keperluan peribadi pelanggan.
(ii)            Hormati ’Rahsia’ Orang Lain : Menjaga supaya hal-hal mengenai pelanggan yang tidak sepatutnya diumumkan kepada orang lain berada di dalam keadaan selamat.
(iii)           Etiket Social : Menggunakan cara dan perkataan yang sesuai untuk memanggil dan berinteraksi dengan orang lain secara hormat.
 
2.KERJA BERPASUKAN :
 
Kerja berpasukan bermaksud bekerja bersama dengan harmoni bagi mencapai matlamat yang sama. Lapan elemen kerja berpasukan menerangkan mengapa kerja berpasukan itu penting dan apakah faedah yang boleh diperolehi melalui kerja berpasukan.
-       Bersatu Menuju Matlamat : Setiap ahli pasukan mesti bersatu menuju matlamat sekiranya objektif hendak dicapai. Oleh yang demikian matlamat mestilah jelas dan dipercayai oleh setiap ahli.
-       Perasaan Kekitaan : Perasaan kekitaan adalah perlu bagi sesuatu organisasi kerana ia menanamkan semangat kekeluargaan di antara semua anggota. Perasaan ini boleh meningkatkan komitmen anggota ke arah pencapaian matlamat organisasi.
-       Kepimpinan : Ianya bererti berupaya untuk merangsang penghasilan yang terbaik dari seseorang serta boleh memberi panduan bagi mencapai matlamat yang sama. Kepimpinan yang berkesan adalah perlu bagi memastikan komitmen ahli dan menentukan arah tujuan untuk mendapatkan hasil.
-       Saling Mempercayai : Sifat percaya bererti mempunyai keyakinan ke atas kewibawaan dan keupayaan ahli-ahli dalam pasukan. Sifat percaya adalah asas pembinaan pasukan di mana tampanya konflik akan berlaku.
-       Akauntanbiliti : Ianya merangkumi sikap bertanggungjawab oleh setiap ahli di atas kejayaan atau kegagalan pasukan. Sikap ini boleh diperlihatkan oleh ketua dengan memberi sokongan padu dan ahli yang melaksanakan tugas dengan penuh ikhlas dan tanggungjawab.
-       Pengetahuan dan Kemahiran : Setiap ahli mesti mempertingkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang masing-masing. Ini adalah kerana setiap pasukan memerlukan kemahiran yang luas untuk mencapai objektif mereka.
-       Kreativiti / Inovasi : Sesuatu pasukan yang berkesan akan selalu memperkenalkan inovasi atau idea-idea baru dalam semua aspek kerja. Inovasi-inovasi ini selalunya dapat dihasilkan jika pasukan tersebut mempunyai ahli-ahli yang kreatif.
-       Kerjasama Dalam Pasukan dan Kesepakatan : Kerjasama adalah bekerja bersama-sama untuk mencapai matlamat yang dikongsi bersama di samping memperolehi faedah bersama. Di dalam sesuatu klinik kesihatan, Unit Kesihatan ibu dan anak, Unit Pesakit Luar dan Unit Farmasi, mesti saling membantu dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan. Di samping itu, kerjasama mesti wujud di antara satu Klinik Kesihatan dengan Klinik Kesihatan yang lain. 
 
3.PROFESIONALISMA :
 
Profesionalisma bermaksud melakukan sesuatu tugas dengan penuh komitmen, disiplin dan dengan cara yang terbaik mengikut etika dan piawaian kerja yang dikehendaki.
-       Komitmen : Kesungguhan dan keyakinan dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab.
-       Disiplin : Mengikut peraturan kerja.
-       Etika Kerja : Tanggungjawab dan tingkahlaku anggota.
-       Piawaian ( Standard ) : Piawaian adalah teras kepada konsep kualiti. Beberapa inisiatif kualiti seperti KMK, QAP, ISO 9000 dan Piagam Pelanggan telah dirancang dan dilaksanakan di KKM.
-       Cara Yang Terbaik : Melaksaanakan sesuatu tugas dengan berkesan dan efisyen.
 
 
LAMPIRAN 12
TERAS PERKHIDMATAN AWAM :
 
1.     BERAZAM MENINGGIKAN MUTU PERKHIDMATAN.
2.     BEKERJA DENGAN PENUH TANGGUNGJAWAB.
3.     BERUSAHA MENGIKIS SIKAP MEMENTINGKAN DIRI.
4.     BERKHIDMAT DENGAN PENUH MUHIBBAH DAN KEMESRAAN.
5.     BEKERJA KE ARAH MEMAJUKAN PEMIKIRAN RAKYAT DAN PEMBANGUNAN NEGARA.
6.     BEKERJASAMA DALAM MEMBENTERAS KELEMAHAN DAN MUSUH-MUSUH NEGARA.
7.     BERPEGANG TEGUH KEPADA AJARAN UGAMA.
 
 
LAMPIRAN 13
 
LAPAN MATLAMAT PERKHIDMATAN KESIHATAN
( EIGHT HEALTH SERVICES GOALS )
 
1.     PEMELIHARAAN KESIHATAN – WELLNESS FOCUS
Menyediakan perkhidmatan yang menumpukan kepada kewihatan sepanjang hayat.
 
2.     FOKUS KEPADA INDIVIDU – PERSON FOCUS
Perkhidmatan yang menumpukan kepada seseorang dan memastikan perkhidmatan diperolehi tepat pada masa dan tempat diperlukan.
 
3.     INDIVIDU YANG BERPENGETAHUAN – INFORMED PERSON
Menyediakan maklumat yang tepat dan promosi pengetahuan melalui pendidikan kesihatan yang membolehkan seseorang membuat keputusan mengenai kesihatan.
 
4.     PENJAGAAN DIRI – SELF HELP
Meningkatkan kebolehan individu dalam mengendalikan kesihatan diri sendiri melalui pemindahan pengetahuan dan interaksi jaringan peralatan pengurusan kesihatan.
 
5.     PENJAGAAN KESIHATAN DIRUMAH ATAU BERHAMPIRAN RUMAH – CARE PROVIDED AT HOME OR CLOSE TO HOME
Menggunakan jaringan mulktimedia dalam menyediakan perkhidmatan fizikal dan ‘virtual’ dirumah atau pusat-pusat komuniti.
 
6.     PENJAGAAN KESIHATAN YANG SELARAS DAN BERKESINAMBUNGAN –
CO-ORDINATED, CONTINUOUS, SEAMLESS CARE.
Menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang bersepadu meliputi pelbagai kemudahan dan peringkat kehidupan.
 
7.     PERKHIDMATAN MENGIKUT KEPERLUAN PELANGGAN –
SERVICES TAILORED TO INDIVIDUAL OR GROUP NEED
Perkhidmatan yang khas untuk memenuhi keperluan individu atau kumpulan dalam keadaan tertentu.
 
8.     PERKHIDMATAN YANG BERKESAN, CEKAP DAN MAMPU –
EFFECTIVE, EFFICIEN AND AFFORDABLE SERVICE
Perkhidmatan kesihatan berkualiti yang mudah diperolehi, bersepadu dan tepat serta mampu dibiayai.
 
LAMPIRAN 14
 
RESOLUTION OF DIRECTORS’ CONFERENCE 2000
Theme : “ Enhancing Patient Centred Service Through Teamwork “
7 – 9 September 2000, Genting Highlands, Pahang
 
The Director’s Conference 200 after deliberating on the theme “ Enhancing Patient Centred Service Through Teamwork “ with the main objective of enhancing the role of Allied Health Professionals (AHP) in meeting the future health needs, acknowledges ;
 
·          That the AHP is agroup of professionals with varying work functions in health care who share common objectives of providing quality health services to individuals, families and communities;
 
·          That to be person centred, the future health system shall be guided by the eight health services goals viz.
 
i.              Wellness focus
ii.             Person focus
iii.            Informed person
iv.            Self help and self care
v.             Care provided at home or close to home
vi.            Seamless and continuous care
vii.           Services tailored to need of individuals and groups
viii.          Effective, efficient and affordable care;
 
·          That the future health care system shall be geared towards faciliting and sustaining lifelong wellness to individual, families and communities;
 
·          That there are shortfalls and gap in ensuring delivering of person centred services which include:
 
= non equitable distribution and shortage of human resource for health;
= compartmenttalisation and territoriality of professional groups;
= inappropriate organizational structure;
= inadequate information system and communication mechanism;
= poorly coordinated policies;
= poor career development opportunities;
 
·          That the imformation and communication technology (ICT) as an enable, shall be optimally applied in health care delivery; and
 
·          That there is a need to strengthen intergration of services through virtual, horizontal and vertical intergration and team work
 
 
Thereby resolves :
 
That the Ministry of Health shall accelerate the transformation of current health system which is provider centred into one that is person and community centred, built upon effective teamwork and to fully optimize the role of Allied Health Professionals (AHP),
 
The Conference hereby recommends :
i.              that the role of Allied Health Professionals be enhanced to meet the needs of the future health services through empowerment and improved professional competency;
 
ii.             that due considerations be given to address the legal, ethical and administrative implication arising from the empowerment and enhancement of AHP;
 
iii.            for a reappraisal of current policies, organisational structure and work processes to facilite the transformation process;
 
iv.            that opportunities be inentified for greater involvement of AHP in all areas of care especially with the introduction and availability of telehealth;
 
v.             that professional proficiency be raised and sustained through structured programmes and activities that include short-term course, attachments and fellowships locally or abroad for continuing professional development;
 
vi.            that a conductive work environment be created and natured through motivation, effective leadership, provision of physical and psychosocial support and flexibility thereby facilitating career development;
 
vii.           for the creation of learning opportunities for AHP by optimizing usage of information and communication technology ICT) ;
 
viii.          for the provision of conducive service environment through the redesigning and implementation of career pathways for AHP thus providing greater opportunities for career advancement in recognition of their enhance rples, duties and responsibilities; and
 
ix.            that step be taken to address the problems of shortage, mix and non-equitable distribution of AHP to support their enhance role.
 
The Conference having resolved and made the above recommendation, affirms:
i.              that the Medical Development Division shall be the secretariat to coordinate and implement these recommendations; and
 
ii.             that the recommendations of the three workshop groups be reffered to in its implementations
 
EXISTING CAREER PATHWAY FOR ALLIED HEALTH PROFESSIONAL IN KKM
 
U 29 Diploma level
 
1 st Promotion
 
U 32 ( 8 to 10 years of service as U 29, 5 years service as U 29 minimum )
 
2 nd Promotion
 
U 36 ( 3 years service as U 32 minimum )
 
3 rd Promotion
 
U 38 ( 3 years service as U 36 minimum )
 
4 th Promotion
 
U 40  ( 3 years service as U 38 minimum )
 
LAMPIRAN 15
 
WAWASAN 2020
 
MENJELANG tahun 2020, Malaysia boleh menjadi sebuah negara yang bersatu padu, masyarakat Malaysia mempunyai rasa keyakinan diri, ditunjang oleh nilai-nilai moral dan etika yang utuh, menikmati kehidupan dalam sebuah masyarakat yang demokratis, liberal lagi bertolak ansur, berbudi, adil dan saksama ekonominya, progresif dan makmur, dan sepenuhnya menguasai ekonomi yang mampu bersaing, dinamis, tangkas serta mempunyai daya ketahanan.
 
 
SEMBILAN CABARAN
 
MALAYSIA yang benar-benar maju tidak akan kunjung tercapai sehingga kita akhirnya kelak dapat mengatasi 9 cabaran asasi yang strategis yang telah kita hadapi sejak negara ini lahir sebagai sebuah negara merdeka .
 
1.     Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat dikongsi bersama.
 
2.     Mewujudkan sebuah masyarakat yang berjiwa bebas, tenteram dan maju dengan keyakinan terhadap diri sendiri, bangga dengan apa yang ada dan yang dicapai serta gagah menghadapi pelbagai masaalah.
 
3.     Mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang, mengamalkan satu bentuk persefahaman boleh menjadi contoh kepada banyak negara membangun.
 
4.     Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika, yang mana warganegaranya kukuh dalam nilai agama dan kejiwaan dan didorong oleh tahap etika paling tinggi.
 
5.     Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur, rakyat pelbagai kaum bebas mengamalkan idea, kebudayaan dan kepercayaan agama masing-masing dan pada masa yang sama, meletakkan kesetiaan mereka kepada negara.
 
6.     Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif, mempunyai daya perubahan tinggi dan memandang ke depan yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi masa depan.
 
7.     Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi iaitu sistem sosial yang mengutamakan kepentingan masyarakat, kebajikan insan tidak akan berkisar kepada negara atau orang perseorangan tetapi keliling system keluarga yang kukuh.
 
8.     Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi.
 
9.     Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing, dinamik, giat dan kental.
 
 
 
 
TAMAT
 
SK.

admin@kppfsm.com  ,

rohindaud@yahoo.com  , 

bakeri_songep@yahoo.com.my  ,

mohamad_awang@yahoo.com  ,

rdrohi@yahoo.com   ,

mohdnor@selayanghospital.gov.com ,

hj.bakeri@gmail.com  ,

kesatuan_kpfkmb@yahoo.com  ,

zamriariffin@ymail.com  ,

rosefazila@yahoo.com  ,

anharsharifudin@yahoo.com   ,

zalle04@yahoo.com  ,

 
 
TAMAT
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Thu 06 Aug 2015, 3:54 am

Ass'kum dan Salam 1 Malaysia,

Cadangan mengadakan Lawatan Sambil Belajar / Persidangan / Mesyuarat Saintifik Batch 28
Oktober 2015 di Wakaf Che Yeh Kota Bahru Kelantan bersama AGM Persatuan :

Jika Ahli Persatuan, boleh dapat cuti, Lawatan dll akan dapat 5 mycpd point, Biro Pendidikan dan Biro Sosial PPF akan cuba yang terbaik. Penginapan di Kem Pengakap, sewa dorm dan sewa bilik, murah je. 75 PPF Batch 28 dan keluarga boleh menginap di sana.

Permulaan kertas kerja pembentangan adalah seperti di permulaan forum ini. Lain-lain PPF boleh edit bagi penambahaikan. Segalanya hantar ke  ppfidris32@yahoo.com dan AJK akan edit. Semasa persidangan ianya akan di bukukan. Kos cetak di Bota Kiri Perak ialah 3 sen sekeping. Semua PPF Batch 28 boleh menyambung kertas kerja tersebut dengan menyediakan isi pembentangan :
Bermula dari Kertas Kerja No 1 sehinggalah Kertas Kerja no 75.
Jika isi yang sama, nanti AJK akan edit dan gabungkan. Sebelum persidangan semua PPF Batch 28 akan di bekalkan secara ict nota persidangan tersebut dan apabila bertemu hanya majlis ramah mesra sahaja yang akan berlaku kerana segala kertas kerja telah tertanam dalam minda.

Kejayaan pasti akan berlaku kerana tahun 2015 adalah tahun perubahan. Perubahan memerlukan usaha dan ikhtiar. Dan ini adalah satu langkah merealisasikan segala percambahan minda.

Selepas ini pastinya segala biodata, pengalaman, gambar2 terkini dan segalanya akan ternaskah dan didokumenkan bagi tatapan genarasi akan datang. 

HJ IDRIS BIN UDA SAIDI
PENOLONG PEGAWAI FARMASI U32 KUP
KLINIK KESIHATAN BOTA KIRI
32600 BOTA PERAK

012 9680929
ppfidris32@yahoo.com

NOTA:

BOLEH COPY AND PASTE UNTUK KEBAIKAN


Cadangan pembentangan Kertas Kerja Mesyuarat Sainstifik PPF Batch 28 adalah di cadangkan mengikut negeri, samaada secara individu ataupun secara berkumpulan. Semua PPF Batch 28 perlu menyediakan ketas kerja pembentangan dan ianya akan di cetak dan di edarkan kepada semua PPF yang hadir.


Antara Batch 28 yg boleh di hubungi dan pembentangan mengikut Negeri :

PERLIS:

Shakar Seman
 
KEDAH:
 
PULAU PINANG:
 
PERAK:
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929

Irsitina Jendah
 
SELANGOR:
 
 
WILAYAH PERSEKUTUAN:
Rohaizan
 
NEGERI SEMBILAN:
 
MELAKA:
 
JOHOR:
Khir Johari  - 012 6313103
Siti Aishah
Sabariah Alias
Rosli  - 013 7785394
 
PAHANG:
 
TERENGGANANU:
 
KELANTAN:
Azmi Hamid - 019 9878400
Khalid Yaakob - 013 9200599
Tn Hj Razali Dolah - 019 0339760

Aziz Dolah
Sahlan Johari


SABAH:
Gilbert
Ong Say Bee
Justin
Roger Tanduba
Hajijah
 
SARAWAK:
Welfred Sarawak - 019 8163572
Bong Min Chun


Baki lagi 60 PPF hanya boleh jumpa di facebook sahaja.


Sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai Diploma in Pharmacy, pastikan segalanya berjalan lancar, teratur, berkesan, terpelihara dan tersusun.



GOOD LUCK TO BATCH 28
 Similar topics
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Thu 06 Aug 2015, 12:41 pm

Ass'kum dan Salam 1 Malaysia

( NOTA PENTING )
 
Harap Dapat jumpa Batch 28 pada Persidangan kali ini.
As salam & salam sejahtera kepada semua Penolong Pegawai Farmasi di seluruh Malaysia. 
Sebagai makluman , Persatuan Penolong Pegawai Farmasi Malaysia dengan kerjasama Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kebangsaan akan menganjurkan Persidangan PPF Kebangsaan kali ke-8 2015.

Tema Persidangan pada kali ini adalah : 


KE ARAH KECEMERLANGAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Butiran persidangan adalah seperti berikut:
Tarikh : 4 - 6hb September 2015
Tempat: Hotel Rosa Passadena, Cameron Highland
Tarikh tutup : 31 HB OGOS 2015

Saya disini mewakili Jawatankuasa Penganjur ingin menjemput semua PPF dari seluruh Malaysia untuk menyertainya.

Untuk butiran lanjut, sila hubungi En Asrul Effendi 
No tel 0122095424 WhatsApp @ 
Email asrul@ppukm.ukm.edu.my
Harap Maklum

 
( NOTA BATCH 28 )
 
Antara Batch 28 yg boleh di hubungi:

PERLIS:

Shakar Seman
 
KEDAH:
 
PULAU PINANG:
 
PERAK:
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929

Irsitina Jendah
 
SELANGOR:
Hanisah Abu
 
WILAYAH PERSEKUTUAN:
Rohaizan
 
NEGERI SEMBILAN:
 
MELAKA:
 
JOHOR:
Khir Johari  - 012 6313103
Siti Aishah
Sabariah Alias – 014 3184337
Rosli  - 013 7785394
Ha Che Yun
 
PAHANG:
Zahari
 
TERENGGANANU:
 
KELANTAN:
Azmi Hamid - 019 9878400
Khalid Yaakob - 013 9200599
Tn Hj Razali Dolah - 019 0339760

Aziz Dolah
Sahlan Johari
Nik Hazlan


SABAH:
Gilbert
Ong Say Bee
Justin
Roger Tanduba
Hajijah
 
SARAWAK:
Welfred Sarawak - 019 8163572
Bong Min Chun
Raya


Selebihnya,  hanya boleh jumpa di facebook sahaja.

Lain-lain PPF Batch 28, boleh kemaskini, copy & paste. Harap dapat jumpa anda semua.
 
HJ IDRIS BIN UDA SAIDI
PPF U32 KUP
KLINIK KESIHATAN BOTA KIRI
32600 BOTA PERAK
 
012 9680929 (pfidris32@yahoo.com)


PPF Batch 28 gaji pokok RM 4004 dan sepatutnya sedikit perlu di belanjakan ke arah peningkatan dan penambahbaikan profesyen kerana paramedik katogeri lain memang tidak akan menyumbang ke arah itu bagi tujuan kelangsungan PPF.


Tamat 6 Ogos 2015 5.41 PM.


avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Fri 07 Aug 2015, 7:12 pm

Ass'kum dan Salam 1 Malaysia

Sila maklumkan kepada semua PPF Batch 28 dan Batch 47,
Jumpa di sana.


Persidangan PPF akan berlangsung di Cameron Highland dan tajuknya ialah :
KE ARAH KECEMERLANGAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Butiran persidangan adalah seperti berikut:
Tarikh : 4 - 6hb September 2015
Tempat: Hotel Rosa Passadena, Cameron Highland
Tarikh tutup : 31 HB OGOS 2015
Semua Penolong Pegawai Farmasi
Kementerian Kesihatan Malaysia
 
Seterusnya PPF Batch 28 akan mengadakan Lawatan Sambil Belajar / Re Union batch 28 / dll pada 5 September.
Perjalanan dari Lapangan Terbang Ipoh ke Cameron Highland cuma 2 jam sahaja dan melalui Simpang Pulai dan terus ke Brinchang. Pembentangan kertas kerja mycpd menerangkan bahawa persidangan hanya setahun sekali sahaja dan 20 mata di peroehi. Yang lain-lainnya adalah mata tambahan. Termasuk Lawatan Sambil Belajar
 
Surat jemputan boleh di perolehi secara emel ataupun PPF PTJ tersebut mengaturkan sendiri program lawatan tersebut dan pastinya kenderaan dll akan disediakan.
 
(CONTOH SURAT JEMPUTAN PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR)
 
Kepada,
 
Semua Penolong Pegawai Farmasi
Kementerian Kesihatan Malaysia
 
Tuan / Puan,
 
PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR
 
Merujuk perkara di atas, adalah saya dengan hormatnya memaklumkan bahawa program  tersebut akan diadakan seperti berikut :-
 
Tarikh               : 5 September 2015 ( Sabtu )
Masa                : 10.00 pagi
Tempat : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah, Cameron Highlands, Tanah Rata, Pahang.
 
2.   Sehubungan dengan itu, tuan / puan adalah di jemput untuk menghadiri program tersebut. 
 
Sekian dimaklumkan, terima kasih.
 
’ BERKHIDMAT UNTUK NEGARA ’
 
’ PENYAYANG, BEKERJA BERPASUKAN DAN PROFESIONALISMA  ADALAH BUDAYA KERJA KITA ’
 
t.t.
 
Dan semasa AGM Persatuan nanti, PPF Batch 28 akan mengadakan Mesyuarat Sainstifik dan membentangkan Kertas Kerja dari sudut pandangan, cadangan, nukilan, cetusan dan harapan dari cetusan sainstifik agar segalanya cemerlang, gemilang dan terbilang.
 
Nota AGM Persatuan :
 
Mesyuarat Agong Dwitahunan persatuan ini bagi Sessi 2015 - 2017
dijangka diadakan pada bulan Oktober 2015 di Hotel City Villa,Wakaf Che’Yeh, Kota Bharu, Kelantan.
 
( NOTA BATCH 28 )
 
Antara Batch 28 yg boleh di hubungi:

PERLIS:

Shakar Seman
KEDAH:
lupa
PULAU PINANG:
lupa
PERAK:
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929

Irsitina Jendah
SELANGOR:
Asiah Abu
WILAYAH PERSEKUTUAN:
Rohaizan
NEGERI SEMBILAN:
lupa
MELAKA:
lupa
JOHOR:
Khir Johari  - 012 6313103
Siti Aishah
Sabariah Alias – 014 3184337
Rosli  - 013 7785394
Ha Che Yun
PAHANG:
Zahari
TERENGGANANU:
KELANTAN:
Azmi Hamid - 019 9878400
Khalid Yaakob - 013 9200599
Tn Hj Razali Dolah - 019 0339760

Aziz Dolah
Sahlan Johari
Nik Hazlan
SABAH:
Gilbert
Ong Say Bee
Justin
Roger Tanduba
Hajijah
SARAWAK:
Welfred Sarawak - 019 8163572
Bong Min Chun
Raya
 
Boleh copy & paste dan tambah jika ada nama-nama PPF batch 28 yang masih tertinggal.

Pastikan semua PPF Batch 28 hadir sebab ingin mencurahkan pengalaman selama 25 tahun dan mencuba pengalaman baru bertugas di alaf baru.

 
Semua PPF Batch 28 akan berbaris dan sebelahnya ialah PPF Batch 47 dan kita lihat sendiri bagaimana perubahan telah berlaku dari berbagai sudut keaktifan PPF.
 
Alamat emel yang boleh di hubungi dan terokai :
 
admin@kppfsm.com  ,
rohindaud@yahoo.com  , 
bakeri_songep@yahoo.com.my  ,
mohamad_awang@yahoo.com  ,
rdrohi@yahoo.com   ,
mohdnor@selayanghospital.gov.com ,
hj.bakeri@gmail.com  ,
kesatuan_kpfkmb@yahoo.com  ,
zamriariffin@ymail.com  ,
rosefazila@yahoo.com  ,
anharsharifudin@yahoo.com   ,
zalle04@yahoo.com  
 
HJ IDRIS BIN UDA SAIDI
PPF U32 KUP
KLINIK KESIHATAN BOTA KIRI
32600 BOTA PERAK
 
012 9680929 (pfidris32@yahoo.com)

TAMAT 7 OGOS 2015 11.59 PM
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Sun 09 Aug 2015, 4:48 pm

Ass'kum dan Salam 1 Malaysia,

Semua PPF Dijemput Hadir

 
KURSUS KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN – MENYELAMAT
 
                                    Tarikh              : 15 Ogos  2015 ( Sabtu ) / 30 Syawal
                                    Masa               : 9.00 pagi – 1.00 petang
                             Tempat            : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah
                                                              Perak Tengah, Seri Iskandar, Perak.
 
KURSUS KESELAMATAN & KESIHATAN PEKERJAAN – MELAWAN KEBAKARAN
 
                                    Tarikh              : 16 Ogos  2015 ( Ahad ) / 1 Zulkaedah
                                    Masa               : 9.00 pagi – 1.00 petang
                             Tempat            : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah
                                                              Perak Tengah, Seri Iskandar, Perak.
 
PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR
 
Tarikh              : 5 September 2015 ( Sabtu )
Masa               : 10.00 pagi
Tempat            : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah
                                                             Cameron Highlands, Tanah Rata, Pahang.
 
Objektif Program :
1.   Untuk memberi pendedahan kepada semua Warga Malaysia  tentang ruang dan peluang dalam meningkatkan pengetahuan dalam kaedah keselamatan diri sendiri, rakan dan keluarga.
2.   Meningkatkan skil Warga Malaysia dalam aspek menyelamatkan diri dan membantu sesiapa sahaja yang memerlukan tampa mengira masa, waktu dan ketika dan menolong tampa mengira bangsa, agama, keturunan dan latar belakang.
3.   Untuk menghasilkan Warga Malaysia  yang berintegriti , cekap dan cemerlang semasa menjalankan tugas seharian dan sentiasa bersiap sedia dengan berusaha meningkatkan kemahiran diri sendiri dan keluarga serta menyumbang kepada Pasokan Pertahanan Awam, Bulan Sabit Merah, Biro Pendidikan Persatuan PPF, Biro Sosial Kesatuan PPF, dll.
4.   Bertukar-tukar pendapat, pandangan, ilusi  tentang masa dahulu, kini dan akan datang.
 
( Urusetia : Hj Idris Bin Uda Saidi HP: 012 9680929 emel ppfidris32@yahoo.com )
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by nori on Sun 16 Aug 2015, 2:46 pm

Semua PPF Dijemput Hadir RE UNION BATCH 28, 47, DLL

 
Ass'kum dan salam 1 M'sia,


Re Union Batch 28, dll, Persidangan PPF Tahun 2015 dll.


Semua PPF di jemput hadir :


KURSUS KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN – MENYELAMAT
 
                                                Tarikh     : 15 Ogos  2015 ( Sabtu )
                                                Masa       : 9.00 pagi – 1.00 petang
                                                                        Tempat   : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah
                                                                  Perak Tengah, Seri Iskandar, Perak.
 
KURSUS KESELAMATAN & KESIHATAN PEKERJAAN – MELAWAN KEBAKARAN
 
                                                Tarikh     : 16 Ogos  2015 ( Ahad )
                                                Masa       : 9.00 pagi – 1.00 petang
                                                                        Tempat   : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah
                                                                 Perak Tengah, Seri Iskandar, Perak.
 
PROGRAM LAWATAN SAMBIL BELAJAR
 
Tarikh     : 5 September 2015 ( Sabtu )
Masa       : 10.00 pagi
Tempat   : Pejabat Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah
                                                                  Cameron Highlands, Tanah Rata, Pahang.
 
Objektif Program :
1.   Untuk memberi pendedahan kepada semua Warga Malaysia tentang ruang dan peluang dalam meningkatkan pengetahuan dalam kaedah keselamatan diri sendiri, rakan dan keluarga.
2.   Meningkatkan skil Warga Malaysia dalam aspek menyelamatkan diri dan membantu sesiapa sahaja yang memerlukan tampa mengira masa, waktu dan ketika dan menolong tampa mengira bangsa, agama, keturunan dan latar belakang.
3.   Untuk menghasilkan Warga Malaysia yang berintegriti , cekap dan cemerlang semasa menjalankan tugas seharian dan sentiasa bersiap sedia dengan berusaha meningkatkan kemahiran diri sendiri dan keluarga serta menyumbang kepada Pasokan Pertahanan Awam, Bulan Sabit Merah, dll.  Juga perjumpaan kekeluargaan, re union, motivasi diri, muhibbah dan kesiapsiagaan menghadapi segalanya. Buang Yang Keruh Ambil Yang Jernih.
( Urusetia : Hj Idris Bin Uda Saidi HP: 012 9680929 emel ppfidris32@yahoo.com )
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: searching for batch 47

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum