FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

BLOOD DONOR

View previous topic View next topic Go down

BLOOD DONOR

Post by cippon on Thu 19 Apr 2007, 2:06 pm

saya buka tajuk ni bukan ade penemuan terbaru teknologi , tetapi cuma sekadar nak ceritakan apa yang baru tetapi tidak baru,

secara kasarnya, permindahan darah telah bermula kira kira 200 tahun dulu, tetapi tidak penah disaring,

di tanah melayu telah mula menyaring pada era 1940 an - 1950 an, semasa dibawah pemerintahan british lagi,

tetapi dengan tahun yang semakin meningkan, semakin meningkan penyakit bawaan darah

YANG WAJIB (sekarang ini lah 2007), hepatis B dan C, HIV virus dan syphilis, (dimalaysia) tu sahaja yang di saring keatas penderma darah,

macam mana dengan penyakit bawaan darah yang lain, seperti : parvo, cmv, malaria, dengi, cow, dan macam macam lagi, yang tidak disaring

sesiapa yang menderma darah mesti mengetahu perkara ini bukan,

itu baru cerita bab penyakit, belum teknologi ujian,

secara kasar, kit ujian yang digunakan adelah berasas kan Prisnip Elisa atau pengesan Antigen Antibodi,

ade 3 jenis Antibodi shj, Antigen shj, dan Combo (Antigen + Antibody)

tetapi jika kaedah diatas digunakan, masih tidak menjamin 100 % selamat, kerana masih mempunyai windows period sekitar 2 minggu dan hepatits C boleh mencapai sehingga 6 bulan, dan jika ini berlaku, penderma yang window period tidak dapat dikesan dan darah nye akan dibekalkan kepada pesakit,

kita ade teknologi yang lebih baik, iaitu PCR, tetapi kos terlalu tinggi untuk dijalankan dan masih tidak sesuai digunakan di hospital kecil, kerana secara kasar, setiap blood bank hanya mendapat kutipan darah sehari sekitar 100 pendermaan, sedangkan teknologi PCR memerlukan kutipan sekitar 500 pendermaan, dgn itu menjadikan kos tidak efektif, berbeza untuk kit ujian anti body atau antigen hanya untuk 90 pendermaan sahaja

lain yang baru pula adalah mutasi, alah macam cerita mutan X tu, dimana virus virus bermutasi sehingga tidak dapat dikesan menggunakan teknik teknik ujian yang ada

ini lagi baru, kecangihan penipuan manusia memalsukan maklumat, dimana individu yang tidak prihatin, mengata dia adelah baik, dan dtg menderma darah, jika penderma tersebut di dalam tempoh windows period, maka darah nye akan terlepas kpd pesakit

jadi disini menyeru, kpd semua penderma darah terutama, jujurlah akan status kesihatan dan cara hidup anda, hanya itu shj yang dapat menyelamatkan nyawa bakal penerima darah,

fikirkan, setiap satu penderma darah, akan menderma satu beg darah ( 1 pain ) dan dari satu beg itu akan dipecahkan kepada 3 beg, jika penderma itu adalah pembawa, maka 3 nyawa akan merana, jika baby lagi teruk, kerana beg baby akan dipecahkan kepada 8, dan kemungkinan 8 org bayi boleh terjangkit

jadi ini dia penemuan terbaru, cara mereka hendak menyebarkan penyakit, dengan cara menderma darah, pada tahun 2003 jika saya tak silap, ade satu paper di keluarkan dimana, mungkin pihak tertentu boleh menggunakan penderma darah sebagai senjata sulit untuk memusnahkan sebuah negara, bagaimana cara nya, dengan menderma darah didalam tempoh windows, dan jika dia penderma apherisis donor, boleh menderma setiap 2 minggu sekali, jadi dalam tempoh 1 tahun hampir 70 orang boleh dijangkiti penyakit bawaaan mereka,tetapi dalam masa yang sama, setahun terdapat hampir 200 000 ribu perdermaan dan lebih 400 000 pesakit menggunakan bekalan darah tersebut, bayangkan jika semua penderma ini senjata sulit,boleh musnah kesihatan negara, tidak boleh menafikan hak mereka untuk menderma, jadi kene amik gak darah mereka, sebab darah menyelamatkan nyawa, tetapi dalam masa yang sama, darah boleh menamatkan nyawa,

jadi hati hati lah jika anda seorang penerima darah.
dan fikirkanlah kesihatan dan cara hidup anda, adakah anda layak menjadi penderma darah

wasalam

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 3894

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by zulk on Sat 21 Apr 2007, 8:36 am

makasih utk info...

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4090

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by AZS on Mon 23 Apr 2007, 10:32 am

bagusss..Hormat

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4325

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by zulk on Mon 23 Apr 2007, 5:04 pm

aku muskil ckit....aku mmg regular blood donor...4 bln skali musti donate blood....tp la ni dh 1 tahun lebih x donate blood...(bizi)..rse badan naik n letih semcm jer....darah lebih kot...ada sebrg komen..???

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4090

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by msaa on Mon 23 Apr 2007, 8:37 pm

interesting......
ada tak cara2 atau kaedah tertentu utk mengelak darah penderma WMD ni di guna.......atau suspected..macam apherisis donor x pelik ker....darah nak jadi ambil masa 3bln...jadi dalm sethun biasa kawe dengar logiklah 4 x derma.....kalo selang 2minggu....ada 4 atau 5 kompenent darah..cam ffp. pletlet dan hb....jadi baru 6 minggu ya jika di cabut satu2 yak dan lain lagi kopenant tu...cippon apa kebaikan cara gini dgn sekali hadap whole blood.....boleh kurang s/e macam zulk kena ka....!!
Zulk mata merah kalo sah ko polycytemia....chek Hb....

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07
avatar
msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3905

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by akulakucin on Sun 20 May 2007, 5:28 am

ade dua jenis pendermaan darah, iaitu darah merah dan plasma aferisis, untuk penderma darah merah, hanya boleh menderma setiap 3-4 bulan sekali sahaja, tetapi, penderma plasma boleh menderma setiap 2 minggu, dimana, pendermaaan plasma mesti dilakukan di centre yang besar shj, dan menggunakan mesin yang khas, dimana darah penderma dikeluarkan, dan diasingkan antara plasma darah dan sel darah merah, sel darah merah di masukan semula ke dalam darah, menakala plasma darah sahaja yang di ambil, sebab itu, mereka boleh menderma sekerap 2 minggu, kerana darah mereka tidak diambil, tetapi dimasukan semual ke dalam badan,

akulakucin
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 18
Umur : 38
Tarikh Register : 15/04/2007
Reputation : 0
Points : 3721

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://akulakucinmeowww.blogspot.com & www.facebook.com/norl

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by snizar on Sun 20 May 2007, 12:24 pm

darah tiruan lak mcm mana?
ada pa2 input ker...
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3750

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by eila on Sun 03 Jun 2007, 4:40 pm

Sebenarnya sel darah merah dalam badan kita hanya bertahan antara 115 hingga 120 hari. Selepas tempoh ini, ia musnah dan digantikan dengan sel baru.
Jika didermakan, darah ini disimpan dalam peti dingin beku selama 42 hari. Jangan bimbang, darah yang didermakan itu pasti dimanfaatkan sebaik-baiknya kerana sebelum tempoh ini berakhir, ia akan diberi kepada golongan memerlukan.
Kita tidak akan mengalami masalah kekurangan darah kerana secara semula jadi badan menghasilkan sel darah baru bagi menggantikan sel darah yang musnah akibat tua (selepas 120 hari). Didermakan atau tidak, darah berkenaan tetap akan musnah dalam badan kita, jadi lebih baik jika ia dapat digunakan sebaik-baiknya.
Malah, pendermaan darah juga sebenarnya merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak sel darah baru yang mempunyai keupayaan lebih baik untuk membawa oksigen ke seluruh badan, membuatkan kita berasa lebih segar dan sihat.
Pada masa sama, kecekapan badan untuk menggunakan zat besi akan meningkat kerana ia diperlukan bagi menghasilkan sel darah merah yang baru.
Secara tidak langsung, ia dapat membantu badan mengelak mengalami masalah pengumpulan zat besi berlebihan yang boleh merosakkan jantung, hati dan kelenjar endokrin.
Kesannya, penderma akan berasa lebih sihat dan segar.
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3690

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by zaki78 on Thu 05 Jul 2007, 2:33 pm

saye jugak penderma darah(wb).tapi say tak suka jadi penderma apherisis sbb kena duduk lama kat mesin tu. lebih kurang 1/2 jam ke 45 minit. jarum sentiasa kat lengan( tak sanggup). biarlah derma 3 bulan sekali. tapi kalau nak derma darah kat centre, 8 minggu dah boleh derma darah balik. mcm komponen darah masa penyimpanan adalah berbeza-beza.
1) platelet-5 hari dlm suhu bili(20-24 darjah celcius)
2)darah biasa(2-4 darjah celcius)-1/2 beg/ kurang berat/ terlebih berat-14 hari
single beg(350)-28 hari
double beg-35 hari
triple beg-42 hari
3) plasma(minus 30 darjah celcius) dua tahun (mcm plasma ade yg kite kat oversea sbb nak buat factor(utk penyakit hemofilia). kesimpulannya marilah kite menderma darah beramai-ramai!!
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3818

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by zaki78 on Thu 05 Jul 2007, 2:44 pm

skang ni ade mesin yg boleh basuh sel darah merah. lepas basuh boleh simpan kalau tak silap 2 th. mesin ni ade kat pdn kl. tapi tak taulah kalau masih digunakan lagi. cippon boleh cari info kat lab komponen. dulu ezrie yg buat. mcm darah yg nak bagi kat baby, kite pilih regular donor, kalau tak silap lebih 5 kali.
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3818

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by azrunia on Mon 02 Jul 2012, 12:39 pm

bagus info sdara ni.....boleh dijadikan maklumat berguna utk diterangkan kepada oranmg awam...
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4083

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: BLOOD DONOR

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum