FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Go down

Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by zubai on Mon 16 Nov 2009, 4:31 am

salam forumer semua... org baru tumpang tanyer.
maybe ada di kalangan PPF di luar sana yg pernah atau sedang menggunakan CDS utk in-patient dispensary. Sejauh mana ia membantu, saya tanye ni pasal ternampak system berkenaan kurang stabil. Rasa macam makin lambat je kerja... any idea?
avatar
zubai
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : sniper
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 38
Tarikh Register : 28/05/2009
Reputation : 0
Points : 3293

View user profile http://www.zubaiimage.wordpress.com

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by ppfkkpa on Wed 04 Aug 2010, 7:31 pm

Perkara baru memerlukan penambahbaikan sentiasa, pernah dahulu kumpulan saya mencipta mesin menjual surat khabar, masukkan duit syiling, satu surat khabar dikeluarkan, kenangan lama semasa di politeknik ungku omar Ipoh, tapi kini 2010 pun masih belum ada cara yang sebegitu, beli kat kedai mamak lagi best, drug pun boleh buat dengan cara macam tu, cuma masa yang menentukan, lebih baik semua ubat yang mudah, di turunkan katogerinya dan ianya boleh di dapati secara Over The Counter ( OTC ) , semua pengguna boleh dapatkannya di kedai 24 jam, ataupun buka premis farmasi swasta 24 jam, itu lagi praktikal, dan PPF pun boleh buat part time di sana,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 49
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3239

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Sun 10 Apr 2011, 12:38 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

Sedar tak sedar, 100 hari dah berlalu, sejak kita menyambut tahun baru. Selamat bertgas kepada semua PPF. April 2011 ialah Program Lawatan Sambil Belajar ke Pharma Niaga. Ianya sedang di usahakan agar perjalanan dan perlaksanaannya akan menepati tujuan asal program tersebut. Iaitu mendalami cara-cara penyimpanan, pembungkusan, penghantaran dan penerimaan. Topik ini memang PPF tidak terlibat kerana dispensing ialah hak mutla PF, tp PPF boleh beri pandangan. Jumpa nanti pada Mei 2011 kursus research PPF.

Seterusnya pada Mei 2011, Program Penyediaan dan Pembentangan Research PPF akan di adakan. Apabila tajuk ini di muatkan dalam cat box PPF, ramai yang berpendapat bahawa PPF memang tiada masa nak buat research. Hari-hari kerja sebagai PPF dan membuat kerja yang berterusan dan tidak pernah habis sehinggalah bersara kelak.

Ada kebenarannya juga. Tetapi PPF harus ingat, jika kita selalu pergi kursus, cara penampilan kita juga berbeza jika di bandingkan dengan PPF yang memang tak pernah pergi kursus. Nak tak nak, PPF perlu mencari ruang dan peluang bagi menambahkan ilmu di dada.

Pada masa ini, persoalan yang perlu di ketengahkan ialah seperti berikut :

Pendaftaran ahli secara on line
Membuat badge / kad keahlian PPF
Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif
Tugas penyelian PPF dan format
Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
Local preseptor
Extended & expanded role
Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
Cadangan time base promotion untuk semua PPF
Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
Elaun Kritikal BIPK PPF
Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
Mengwujudkan laman web PPF
Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM

Perkara-perkara di atas, pernah di bawa ke perbincangan PPF semasa AGM yang lalu. Sebagaimana semua maklum, Mesyuarat Majlis Bersama Jabatan Bilangan 1 Tahun 2011, telah berlalu. Semua minit mesyuarat tersebut wajib di hantar ke JPA. Jika tidak di lakukan, pasti PTJ akan menerima surat peringatan daripada JPA. Kepada PPF Junior, sila berhubung dengan PPF senior untuk mendalami fungsi dan peranan MBJ. Sebab memang MBJ ini tidak di ajar di Kolej. Membawa nya ke MBJ hanyalah satu langkah awal sahaja. Sepatutnya ianya perlulah di susuli dengan kertas kerja yang lengkap dan komprehensif. Setiap Kertas Kerja perlu mengandungi tajuk tajuk seperti berikut, dan lain-lain yang relevan,

Pendahuluan
Kronologi Masaalah
Permohonan PPF
Latarbelakang Masaalah
Alasan Permohonan
Lain-Lain Alasan
Data-Data Sokongan
Penutup

Setelah itu, PTJ mempunyai masa selama 3 bulan bagi menyelesaikannya dan mencari jawapan, kerana MBJ akan bermesyuarat sekali lagi dalam masa 3 bulan. Setahun MBJ wajib bermesyuarat sebanyak 4 kali. Juga para pekerja di benarkan bertemu sekali sebelum setiap 3 bulan sebelum mesyuarat MBJ. Ini di namakan Mesyuarat Pre Council. Semua isu perlu di draffkan dahulu sebelum di bawa ke mesyuarat MBJ Full Council. Tetapi peranan PPF semasa MBJ dan Pre Council, amat sedikit, dan hasilnya, banyak persoalan PPF yang masih belum selesai. Ianya berbeza dengan mesyuarat jabatan. Kerana mesyuarat jabatan ialah perlaksanaan urusan pentadbiran sahaja dan tidak ada undang-undang yang memastikan semua persoalan yang di bawa oleh PPF perlu di selesaikan. Maka terjadilah perbuatan carry forward. Dan hasilnya, sebagaimana yang semua tahu, usaha PPF menempatkan minima 2 PPF di setiap KK di KKM, berlarutan hingga kini sejak ianya di bawa pertama kali pada tahun 1992 oleh PPF KK Batu Kakit Terengganu.

Dan lagi pada 1995, KKM telah membuka ruang dan peluang bagi PPF menyatakan perasaan dan memohon penambahbaikan kepada PPF, dengan syarat semua persoalan perlu di hantar dalam 50 salinan dan dalam bentuk soft copy juga. PPF perlu maklum, segala usaha PPF yang masih belum berjaya sehingga kini, adalah kerana bilangan kertas kerja yang di hantar adalah tidak mencukupi 50 set. Ini adalah kerana, setiap masaalah iti, ianya perlukan ulasan , cadangan dan tindakan tidak kurang dari 50 jabatan di pihak kerajaan termasuk, JPA, AG, KKM, DLL.

Kita lupakan sejenak persoalan tersebut. Dan pada Mei 2011 akan ada Kursus Penyediaan dan Pembentangan Research PPF. Dan antara tajuk yang pernah di timbulkan oleh PPF dalam cat box ppfm dan forum paramedic ialah :


BEBAN TUGAS PPF, MENGAPA DIAMBIL RINGAN ytracis
Deskripsi : Menerangkan betapa tingginya beban tugas yang terpaksa di tanggung oleh PPF semasa bertugas setiap masa. Peningkatan berlaku bermula dari tahun PPF mula di wujudkan sehinggalah ke hari ini. Di tambah pula dengan kehadiran PF di kaunter, ianya pasti menambahkan kejituan tugasan PPF.


TPN, TDM, CDR topup, afiq82
Deskripsi : Tugasan PPF di unit berkenaan memang tidak dapat di elakkan. Ini kerana tugas penyediaan peralatan semasa pra-proses adalah sama penting dengan tugasan in-proses yang di jalankan oleh PF.


DISPENSING SEPARATION afiq82
Deskripsi : Pengasingan tugasan menulis preskripsi oleh doctor dan tugasan mendispen, oleh Ahli Farmasi / PPF adalah amat perlu kerana para doctor boleh menumpukan sepenuh perhatian kepada perawatan pesakit dan Ahli Farmasi /PPF boleh menumpukan kepada tugasan mendispen.

TUGAS TUGAS SEBENAR PPF gurles
Deskripsi : PPF yang masih baru bertugas mengalami kejutan budaya kerja kerana mereka keliru apakah tugas-tugas sebenar PPF. Pada keadaan mereka, amat sukar untuk memahami dan membezakan tugas hakiki dan tugas yang di arahkan oleh pegawai atasan.


BELAJAR BUAT BLOG & BLOG PPF jaya18, cheloski
Deskripsi : PPF kurang mahir dalam penggunaan ICT. Keadaan ni berlaku kerana semasa di kolej, tiada pendedahan dalam ICT dan apabila bertugas, 100 % masa mereka di gunakan untuk tugasan di dispensary.


SIAPA BERMINAT UTK MENGANGGOTAI KAJIAN / PROJEK cheloski
Deskripsi : Pada ketika ini amat kurang PPF terlibat dalam projek inovasi, KMK, ISO dan lain-lain. Selalunya setiap kajian / projek itu pasti akan menyumbang kepada penambahbaikan mutu perkhidmatan kepada pelanggan.


2 YRS TOP UP DEGREE IN PHARM. SC & TECH. cheloski
Deskripsi : PPF perlu seiring dengan lain-lain paramedic dalam usaha menambah ilmu dan pembelajaran sepanjang hayat. Penambahan ilmu akan membuka ruang dan peluang kepada PPF dalam meningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF. Semuanya bermula dengan penambahan ilmu pengetahuan terhadap warga PPF .


BAGAIMANA DENGAN IMEJ PROFESYEN KITA- jaya18
Deskripsi : PPF telah mula memberikan perkhidmatan di negara ini sejak 1952. Perkembangan bidang kefarmasian yang amat pesat telah menyebabkan terdapat ruang-ruang dan bidang-bidang baharu yang perlu di terokai. Pada masa ini amat sukar untuk membezakan perkhidmatan PPF lama dan PPF baharu kerana, semuanya adalah sama sahaja. Perubahan besar terhadap imej masih belum berlaku.


MERAPATKAN SILARATULROHIM SESAMA KITA jaya18
Deskripsi : Silaratulrohim sesama PPF perlu di tingkatkan lagi bagi menjiwai semangat berpasukan dan menyelesaikan segala masaalah sesama PPF. Pada masa ini ikatan tersebut amat longgar dan rapuh. Banyak kebaikan yang PPF akan terima apabila ikatan ukhwah ini berjaya di perkukuhkan.


PENGUMUMAN PENTING UNTUK PARAMEDIK BERIJAZAH aini
Deskripsi : Pada masa ini banyak IPTA / IPTS menganjurkan program PJJ. Ruang bagi PPF memperolehi ijazah adalah terbuka luas. Terdapat PPF yang masih sayangkan profesion ini, walaupun telah menggengam segulung ijazah. PPF berijazah ini boleh menyumbang terhadap perkhidmatan farmasi dengan mengadakan beberapa pengubahsuaian terhadap bidang tugas dan mengimplementasikan segala yang telah di pelajari di universiti.


UBATAN YANG GUNA BAHAN RADIOAKTIF awan_biru85
Deskripsi : Perkembangan dalam bidang perubatan, menyebabkan terdapat bahan kimia / substans yang pada masa dahulunya di anggap sebagai toksid, kini telah di gunakan sebagai ubat-ubatan. Perkembangan ini memerlukan pemahaman dan pengetahuan yang mendalam dalam bidangnya. PPF terlibat secara langsung atau tidak langsung kerana bertugas di jabatan farmasi.


PPF SEMAKIN SEDIKIT sherry
Deskripsi : Secara sedar atau tidak sedar, bilangan PPF semakin hari semakin berkurangan. Kolej PPF hanya mampu menampong bilangan PPF yang bersara sahaja. Telah banyak diperkatakan tentang ini oleh doctor dan Ahli Farmasi. Tetapi pandangan dari PPF sendiri amat berkurangan. Hantar ke : wengyou64@yahoo.com

FARMAKOKINETIK imzal82
Deskripsi : Farmakokinetik adalah dari dua perkataan asas iaitu Farma bermaksud farmaseutikal dan Kinetik bermaksud pergerakan. Secara amnya bidang ini ialah pergerakan dan pertukaran bentuk setiap ubat-ubatan yang di ambil. Selaras dengan perkembangan bidang kefarmasian , bidang ini telah di perkembangkan bagi tujuan mendapatkan suasana perawatan yang sempurna dan berkesan.


SOFT SKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF yasmin
Deskripsi : Tugasan PPF adalah berhadapan dengan orang ramai setiap masa . Pada masa dahulu kemahiran soft skill ini adalah di pandang ringan. Dengan meningkatnya tahap pendidikan penduduk dan pelanggan yang mendapatkan ubat di farmasi, kemahiran ini adalah di anggap penting bagi mencapai kepuasan pelanggan yang tinggi.


MELANJUTKAN PELAJARAN DALAM BIDANG FARMASI yasmin
Deskripsi : Bidang kefarmasian sentiasa berkembang dan setiap hari akan ada sesuatu pembaharuan yang di cipta dan tercipta. Suasana, harapan dan kehendak pembangunan negara memerlukan lebih ramai Ahli Farmasi memberikan perkhidmatan. PPF juga perlu menyahut saranan ini dengan menyambungkan pelajaran di dalam bidang kefarmasian.


LALUAN PPF UNTUK MENJADI PEGAWAI FARMASI atokpencen
Deskripsi : PPF pada mulanya di kenali sebagai Pembancuh Ubat. Kemudian bertukar nama kepada Pembantu Farmasi dan akhir sekali bertukar nama kepada Penolong Pegawai Farmasi. Perubahan seterusnya ialah semua Penolong Pegawai Farmasi akan bertukar menjadi Ahli Farmasi. Laluannya amat sukar, tetapi adalah tidak mustahil untuk mencapainya.


SENARAI TUGAS PPF liza
Deskripsi : Senarai tugas PPF adalah di tetapkan semasa menubuhkan kolej Pembancuh Ubat di Pulau Pinang pada tahun 1952. Sebab itulah program Diploma Farmasi amat sukar untuk di laksanakan pada 1993. Selepas itu, barulah tercipta senarai tugas dan tanggungjawab PPF di KKM dan Diploma Farmasi pun menjadi kenyataan . Apa pun dengan tersiarnya senarai tugas generik PPF, perkara ini telah menjadi lebih mudah. Tetapi bagi pihak PPF sendiri, masih belum mampu menghasilkan satu senarai tugas PPF yang terkini, kerana tugas generik tersebut , tidak menyentuh langsung PPF yang bertugas di BIRO.


TUGAS ATAU TANGGUNGJAWAB PPF babeywanyda
Deskripsi : Segala tugas dan tanggungjawab PPF memang ada di senaraikan. Persoalan mulai timbul apabila ramai PPF yang masih baru berkhidmat , tidak dapat membezakan antara tugas dan tanggungjawab hakiki. Juga ramai PPF yang baru ini mempunyai kelayakan akademik yang tinggi.


JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN sudahbagus
Deskripsi : Persatuan Pembantu Farmasi Malaysia ( PPFM ) dan Kesatuan Kebangsaan Pembantu Farmasi Kerajaan Malaysia Barat ( KKPFKMB ) telah lama wujud bagi menjaga kebajikan dan keharmonian PPF. Masih terdapat ramai PPF yang belum menyertai PPFM / KKPFKMB dengan alasan yang tersendiri.Ini juga akan menghalang PPFM dan KKPFKMB dalam menjalankan tugas mereka.


YANG BERACUN DI SEKELILING KITA kainkapan
Deskripsi : Pusat Racun Negara ( PRN ) terletak di USM Pulau Pinang. Tak ramai rakyat Malaysia yang boleh mendapatkan maklumat dari sana. Bilangan PPF yang seramai 3500 orang, boleh membantu menerangkan aspek racun kepada rakyat. Malaysia.


UBAT PRE PACK SEDIA ADA, APA KOMPLIKASINYA akoizer
Deskripsi : Terdapat ubat sedia ada secara individu individual pack . Ini menunjukkan terdapat penambahbaikan terhadap perkhidmatan farmasi KKM. PPF sentiasa menyokong usaha-usaha murni pihak KKM. Tetapi terdapat beberapa komplikasinya secara sedar dan tidak sedar. PPF sebagai warga yang mengendalikan produk berkenaan, tentu ada banyak perkara yang boleh di kongsi bersama.


PPF DAH RAMAI MASUK KK nustrule
Deskripsi : Perkhidmatan Farmasi di KKM boleh di bahagikan kepada dua kelompok utama iaitu Perkhidmatan Farmasi Hospital dan Perkhidmatan Farmasi Kesihatan Awam. Pada masa ini telah ramai Ahli Farmasi di Hospital dan akibatnya, lebih ramai PPF di Kesihatan Awam. Tentu ada sesuatu kebaikannya, maka berduyun-duyun PPF berhijrah ke Kesihatan Awam. Pro dank on perkara ini boleh di kongsi bersama.


PERSATUAN PPF yangdipertua
Deskripsi : PPFM telah lama wujud bagi menjaga kepentingan dan kemajuan PPF. Kewujudan nya masih belum di rasai oleh ramai PPF. Segala tindakan dan perjalanan PPFM adalah berpandukan perlembagaan.


POS BASIK PPF hius2007
Deskripsi : Perkembangan terkini dalam bidang kefarmasian memerlukan PPF menghadiri kursus pos basik yang lebih spesifik dan teknikal bagi membantu Ahli Farmasi dalam memberikan perkhidmatan yang lebih efisyen.


HALATUJU PPF hius2007
Deskripsi : Pembangunan Negara adalah di tetapkan setiap 5 tahun dan di kenali sebagai Rancangan Malaysis ( RM ) . Pada tahun hadapan 2010 , Rancangan Malaysia Ke 10 (RM 10) akan di lancarkan. PPF perlu menetapkan sendiri perkembangan dan halatuju bagi tempoh masa lima tahun yang akan datang. Ini adalah bagi mengelakkan PPF ketinggalan sekali lagi.


APA SUDAH JADI NASIB PPF mamatwins
Deskripsi : Sebenarnya nasib PPF adalah di tentukan oleh PPF sendiri, kerana peribahasa Inggeris mengatakan you fail to plan, you plan to fail . Nasib bergantung kepada dua keadaan iaitu Ketetapan dan Pelaksanaan ( Qada dan Qadar ) . PPF Cuma boleh ubah pelaksanaan sahaja kerana apa yang telah di tetapkan, memang tidak akan berubah.


LUKA LAMA BERDARAH KEMBALI zaha
Deskripsi : Sepanjang masa PPF sudah terluka kerana sejak kewujudan jawatan ini, bermacam halangan dan kekangan telah di terima. Begitu juga apabila terdapat apa-apa perubahan / peningkatan kerjaya dan pengumuman oleh Kerajaan, maka PPF merasakan diri mereka terluka. Jika PPF boleh mengenalpasti apakah kekurangan PPF berbanding dengan lain-lain paramedic, maka kelebihannya pula boleh di perincikan.


PIAGAM / LEMBAGA UTK PPF kamalbaharin
Deskripsi : Perkara ini memang terdapat pada lain-lain bidang kerjaya.Tujuan piagam ini ialah bagi menjaga dan mengawal profesion ini ke landasan yang betul. Juga sebagai badan perundingan dan panduan kepada kerajaan bagi membincangkan apa-apa tentang dasar-dasar perubahan dan penambahbaikan.


JANGAN TAKUT PADA BAYANG SENDIRI arifhti
Deskripsi : PPF sendiri perlu ada keyakinan terhadap diri sendiri. Keupayaan PPFM / KKPFKMB perlu di perkasakan. Penerimaan keduanya terhadap golongan PPF perlu menyeluruh. Segala pembaharuan dan perancangan perlu teratur dan jelas agar penerimaanya dapat di jayakan oleh semua PPF. PPF perlu mengatur diri sendiri.


5S & ISO, MANA YG PATUT DI DAHULUKAN ahmadmohgudang
Deskripsi : Keduanya mempunyai aura yang amat baik. Pelaksanaannya perlu mempunyai perancangan yang teliti dan penerimaannya daripada akar umbi PPF dapat di terima semua dan bimbingan perlu di galakkan kepada yang ingin mencapainya.


PPF DI BIDANG PENGUATKUASAAN amru_asyraf
Deskripsi : Keperluan PPF di bidang ini adalah perlu di perjelaskan. Keperluannya adalah meliputi tugasan yang mencabar dan perancangan yang amat teliti. Keadaan akan berubah mengikut masa. Peranan PPF dalam merancang pembangunan pada masa hadapan amat di galakkan dan akan menyumbang kepada perkhidmatan yang baik untuk Negara. Kejayaan adalah inisiatif PPF sendiri dan penerimaan pihak atasan.


MENGAPA PERLU ADA JURANG ANTARA PPF / PF mohdrashid
Deskripsi : Jurang antara dua profesyen yang berbeza ini memang ada. PPF merasakan jurang ini perlu di rapatkan demi kebaikan semua. Pihak Pegawai juga perlu mengimbangi antara tugasan dan kehendak aspek perundangan agar ianya selari . PPF perlu mencari bidang-bidang yang ingin di rapatkan jurangnya dan sekaligus membawa kepada penerimaan masyarakat dan lain-lain agar tiada kekangan dalam pelaksanaannya

.
PERLUKAH ICT DI APLIKASIKAN DLM TUGAS PPF mohdrashid
Deskripsi : Dunia ICT mempunyai masa hadapan yang amat cerah. PPF juga ingin bersama mengecapi perkembangan arus perdana . Penggunaan ICT adalah tidak dapat di elakkan lagi kerana tuntutan persekitaran yang amat mendesak.


PERSIDANGAN PPF PERINGKAT KEBANGSAAN mohdrashid
Deskripsi : PPF merasakan adalah amat perlu bagi semua PPF berkumpul dan menyuarakan segala pendapat dan cadangan ke peringkat yang lebih tinggi. Asam garam dan latar belakang tugasan PPF seluruh Negara adalah amat berbeza antara satu sama lain. Persidangan akan dapat menambah kualiti perkhidmatan dengan bertukar-tukar fikiran, meneroka bidang-bidang baru dan peningkatan motivasi PPF.


SELAIN PPFM / KKPFKMB, CARA LAIN MENYATUKAN PPF mohdrashid
Deskripsi : Akibat tugasan yang amat mendesak dan kekurangan peluang, PPF perlu mencari kaedah baru bagi mencapai hasrat dan harapan.


TEMPOH MASA MENUNGGU JADI KPI PPF mohdrashid
Deskripsi : Pembaziran masa adalah satu kerugian terhadap sesetiap individu dan Negara. Dengan dapat menjimatkan masa, banyak kebaikan akan diperolehi. PPF akan menyumbang tenaga dan idea dalam proses ini. Kejayaannya adalah harapan seluruh PPF dan akan menyumbang kepada kemajuan Negara.


PERLUKAH PPF BERADA DI UNIT PENGUATKUASAAN mohdrashid
Deskripsi : Pada masa ini tiada PPF yang secara khusus bertugas di unit penguatkuasaan farmasi. PPF memang berhasrat untuk menyumbang usaha dan tenaga di unit ini bagi mencapai slogan PPF. Kebaikan dan keburukannya akan membuka mata pihak atasan bagi mencari jalan penyelesaian kepada isu ini. Jika kebaikannya melebihi segala dari berbagai sudut, rasanya tiada masaalah PPF untuk berkhidmat di sini.


NAMA KOMERSIL VS NAMA GENERIK , MANA YANG BAIK mohdrashid
Deskripsi : Nama komersil memang sudah komersil dan mempunyai tanda perdagangan berdaftar. Media cetak dan elektronik akan menyumbang terhadap kejayaan sesuatu nama komersil. PPF mempunyai pandangan sendiri tentang isu ini. Yang baik adalah yang paling mudah dan di fahami oleh segenap lapisan masyarakat. PPF boleh menyumbang terhadap isu ini.


PENGALAMAN MENDISPEN YANG BOLEH
MENJADI PANDUAN DAN TAULADAN mohdrashid
Deskripsi : Mendispen ubat adalah pengalaman yang amat berharga bagi PPF. Terdapat juga ramai bekas PPF mencurahkan ilmu dan menjadi pensyarah. Dengan berkongsi pengetahuan dan pengalaman, PPF berharap proses kerja mendispen akan menjadi lebih mudah dan efektif.


PERLUKAH PPF ADA UNIFORM mohdrashid
Deskripsi : Sejak profesion PPB bermula, memang uniform telah di perkenalkan. Pada suatu masa, uniform PPF adalah sama dengan Attandan. Selepas perubahan ke warna dan potongan yang terkini, persoalan uniform masih belum terjawab. Pandangan dan sokongan dari warga PPF amat di perlukan bagi menyokong perubahan tersebut.


ELAUN KRITIKAL faizal@33
Deskripsi : Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal ( BIPK ) telah di perkenalkan sejak 1993 dan golongan jururawat telah memulakan langkah sebagai penerima pertama. Kini setelah 16 tahun berlalu, PPF juga merasakan mereka juga patut menerima BIPK.


ABM 8 PPF faizal@33
Deskripsi : Permohonan jawatan baru adalah satu proses berterusan. Ianya dilakukan semasa menyediakan anggaran belanja mengurus dan mengunakan borang ABM 8. Permohonan perlulah di hantar dua tahun lebih awal. PPF masih kurang melibatkan diri dalam proses ini dan akibatnya penambahan jawatan asas dan jawatan kenaikan pangkat PPF adalah amat berkurangan berbanding dengan lain-lain paramedic.


RISIKO UBAT rahitse
Deskripsi : Setiap ubat yang di makan dan digunakan oleh masyarakat di Malaysia, memang mempunyai kesan sampingan. Kewajaran penggunaannya dan nasihat penggunaan yang rasional adalah amat perlu. Penglibatan PPF dalam proses ini akan menambah kadar penyembuhan dan mengurangkan risiko ubat-ubatan.


SPUB dhiyamirza
Deskripsi : SPUB telah diperkenalkan sejak 2003 dan ianya bermula dengan kertas konsep dan cadangan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM. Selepas ianya di laksanakan di beberapa fasiliti terpilih dan di dapati amat memuaskan, ianya telah di perkenalkan ke seluruh negara. Pro dan kontranya tetap ada, dan wajarlah PPF membincangkanisu ini kerana mereka adalah barisan hadapan dalam memngendalikan SPUB ini.


Segala yang terjadi pada PPF hari ini, adalah usaha PPF yang terdahulu. Sebab dah 53 tahun PPF berada di KKM. PPF baru perlu meneruskan tradisi ini iaitu berjuang bagi generasi PPF yang akan datang. Sejak Biro Pendidikan menjalankan aktiviti kursus bagi PPF, bilangan maksima PPF yang hadir ialah 18 orang dan bilangan minima ialah 3 orang PPF. Tetapi kursus perlu diteruskan. Banyak persoalan telah di taipkan tetapi, tiba-tiba je black out, maka semuanya hilang begitu sahaja. Dan tidak sempat untuk di kongsi dengan lain-lain PPF.


KUP U32 setelah 15 tahun berkhidmat, adalah untuk lain lain kakitangan kerajaan sahaja. Untuk PPF rasanya tak sesuai sebab selepas 15 tahun baru U 32 sedangkan guru 10 tahun je dapat KUP 32 .PPF perlu mohon U32 KUP selepas 7 tahun dan U36 KUP selepas 15 tahun.

Juga perkembangan kerjaya PPF perlu mantap dan tersusun
Tahun 1 Ada Kursus Wajib
Tahun 2 Ada Lagi Kursus Wajib
Tahun 3 Ada Kursus Wajib
Tahun 4 Ada Kursus Wajib
Tahun 5 Ada Kursus Pos Basik
Tahun 7, Baru Boleh Dapat KUP U32
Jika Semua Kursus Tak ada 15 Tahun Baru Dapat KUP U32
Itulah Nasib PPF Terkini.

KKM memang memerlukan input. Semua cadangan dan idea yang bernas amat dihargai berkaitan dengan bagaimana menyumbang kepada Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya PPF. Semoga saudara/ri PPF dapat terus terang dan jujur dalam memberikan maklumbalas melalui saluran PPF kerana ia akan dikaji dan dibawa dalam perbincangan bersama Pemimpin Negara, KKM, Menteri Kesihatan, KPKK (DG) KSU, TKSU(P), SUB KKM, MBK, JPA, CUEPACS dan BPFKKM mengikut saluran tertentu demi untuk membantu PPF Malaysia dalam usaha mencapai masa depan laluan kerjaya yang seiring dengan peringkat professional negara dan antarabangsa


Segala cadangan, persoalan dan pandangan di atas adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan harus juga di lihat dari sudut perspektif yang sama.

Tamat : 10 April 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Tue 01 Nov 2011, 1:01 pm

FORUM 16 OKTOBER 2011

Salam Satu Malaysia dan selamat bertugas kepada semua PPF.

Dispensing ubatan melalui sistem komputer, amat membantu kerana lain-lain PPF boleh tumpukan kepada kerja-kerja hakiki. Tetapi kertas kerja yang lengkap perlulah di kemukakan kepada pihak atasan, lima tahun lebih awal.

Buat masa ini, wajarlah PPF tumpukan kepada tugasan seharian. Penempatan PPF di Klinik Satu malaysia (KSM) adalah tidak termasuk dalam perancangan KKM. Pada masa ini PPF hanya bertugas di KSM secara Ad Hock sahaja. Atas budi bicara pengarah JKN itu sendiri, dan dibantu oleh TPKN (F). Adalah lebih baik semua PPF berfikiran terbuka, iaitu, KK dan JPL Hospital hanya membekalkan ubat List B sahaja. Jika memerlukan ubat listC, dapatkan sahaja dari klinik desa yang berhampiran. Ini adalah kerana satu daerah hanya ada 7 KK sedangkan terdapat 30 KD di daerah tersebut. PPF cuma perlu bekalkan sahaj ubat List C tersebut di KD berkenaan. itu kan lebih mudah. Jururawat Masyarakat memang di latih dalam menulis Rx dan membekalkan ubat. Seterusnya ,

Pertama ialah penggunaan ICT dalam urusan seharian PPF. Kerajaan telah melaksanakan dasar agar urusan tampa kertas di perluaskan ke seluruh Negara dan pada 2012 adalah di harapkan 70% daripada urusan adalah menggunakan ICT. PPF juga perlu menyokong dasar tersebut agar selaras dengan wawasan Negara. P)ada masa dahulu mesyuarat PPF dan minit mesyuarat PPF ada di edarkan melalui ICT. Antara mesyuarat PPF ialah :

Mesyuarat Jabatan Farmasi
Mesyuarat MBJ peringkat PTJ
Mesyuarat Pengurusan PPF peringkat negeri
Mesyuarat MBJ Peringkat Negeri
Mesyuarat Pengurusan PPF peringkat kebangsaan
Mesyuarat PPF bersama KSU KKM
Mesyuarat JK Teknikal PPF
Dll.

Tetapi pengedaran minit mesyuarat dan hasil mesyuarat melalui ICT adalah amat perlahan di kalangan PPF. Masaalah yang timbul ialah, satu perkara yang pernah di bincangkan pada mesyuarat PPF peringkat satu negeri, akan di bincangkan semula oleh negeri lain, kerana maklumat tersebut telah tidak di kongsi bersama lain-lain PPF. Kebaikan dari persoalan ini ialah, PPF y/m akan terus menikmati kenaikan pangkat, sedangkan majoriti lain-lain PPF akan terus ketinggalan. Dan usaha ini hanya akan menguntungkan PPF y/m sahaja.

PPF juga harus di persalahkan kerana, walaupun telah berkhidmat selama 30 tahun, tetapi masih belum mempunyai alamat e mel. Ledakan ICT ini adalah teknologi baru dan seharusnya semua PPF wajib belajar ilmu baru, bagi meneruskan kesinambungan memberikan perkhidmatan kepada negara.

Biro multimedia persatuan PPF dan biro multimedia kesatuan PPF perlulah berganding bahu menjayakan harapan ini, kerana soal RM pastinya tidak timbul sebab gaji PPF tahun 2011 adalah amat berbeza dengan gaji PPF tahun 2000.

Kedua ialah memperkasakan JK TEKNIKAL PPF. JK Task Force PPF telah mengadakan mesyuarat yang di hadiri oleh En Mohd Rayya, Ketua Program Farmasi KSKB,Tn Haji Sulaiman Harun, En. Ganesan, En. Nazri Md Esa, Hj Harun Husin, Mr Jong, En Rohin B. Daud, Pengajar Farmasi KSKB, Pn Ong Bee Wah, En. Mohamad Bin Awang , dan Pn Faridah Binti Saidi. Hasil dari mesyuarat tersebut, JK Teknikal PPF telah di bentangkan.Satu Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah ditubuhkan pada 16 November 2009. Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan dianggotai oleh : 5 Pegawai Kanan BPF KKM (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan, Hosp.) 4 Exco Kesatuan,
En.Rohin Daud, En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam.3 Exco PPFM, En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun 4 wakil PPF , Puan Faridah Saidi, Hjh.Norhaini bt Othman, Puan Juriah bt Wakidi, En.Talib b Tawil, 1 wakil Sabah En.Johnson Chin Nyat Min.1 wakil Sarawak. En.James Yiek Hua Kuong Urusetia JK Teknikal : En.Muhammad B Awang PPF dan Tn Hj.Abd Ghani b Yusof dan jika masih terdapat kekurangan keperihatinan KKM terhadap PPF, mereka inilah yang perlu membuka ruang dan peluang bagi mengatasinya. Dan lain-lain PPF di seluruh Negara, perlulah membantu.

JK Teknikal perlu menyediakan
DRAFF TINDAKAN DAN DRAFF PERLAKSANAAN
Dan yang paling penting ialah mewujudkan JK Kecil bagi setiap isu.

Draff tindakan dan draff pelaksanaan juga perlulah mematuhi tujuan dan hasrat persatuan / kesatuan. Dan jika JK Teknikal PPF tiada idea, boleh salin sahaja tujuan dan objektif persatuan dan kesatuan PPF

Tujuan Penubuhan JK Teknikal PPF dan seharusnya di cetak dan di edarkan kepada semua PPF.

1. Untuk menjaga dan meningkatkan nama baik dan kepentingan profesion Pembantu Farmasi.

2. Mempertahankan dan meninggikan taraf dan etika profesion PPF.

3. Untuk menggalakkan dan mengembangkan ilmu farmasi.

4. Memupuk hubungan professional dalaman dikalangan PPF

5. Berhubung dan bekerjasama dengan mana-mana organisasi demi kemajuan profesion PPF.

6. Menjadi wadah untuk ahli menyatakan pendapat dan pandangan dalam perkara yang menyentuh profesion PPF.

7.Meningkatkan dan menjaga nama baik profesion PPF.

8. Mengggalakan dan meningkatkan kemahiran ilmu kefarmasian dikalangan PPF.

9. Mempertahankan dan meningkatkan taraf profesion PPF

10. Bergabung dan bekerjasama dengan lain NGO yang sealiran perjuangan persatuan.

11. Penyebar maklumat dan pandangan ahli-ahli untuk kepentingan profesionalisma ahli.

12. Mengorganisasikan pekerja-pekerja PPF yang disebut di bawah peraturan 3(1) sebagai ahli PPF dan memajukan kepentingan mereka dalam bidang perhubungan perusahaan, kemasyarakatan dan ilmu pengetahuan.

13. Mengatur perhubungan di antara pekerja dengan majikan bagi maksud melaksanakan perhubungan perusahaan yang baik, meningkatkan daya pengeluaran dan memperolehi serta mengekalkan bagi ahli-ahlinya keselamatan pekerjaan, sukatan gaji yang adil dan sesuai serta syarat-syarat pekerjaan yang berpatutan.

14. Mengatur perhubungan di antara PPF dengan PPF atau di antara PPF dengan pekerja-perkerja lain,di antara PPF dan pihak atasan dalam menyelesaikan sebarang perselisihan atau pertikaian di antara mereka itu dengan cara aman dan bermuafakat atau melalui jentera penimbangtara menurut peraturan peraturan

15. Memajukan kebajikan PPF dari segi sosial, ekonomi dan pendidikan dengan cara yang sah di sisi undang-undang.

16. Memberi bantuan guaman kepada PPF berhubung dengan pekerjaan mereka jika dipersetujui oleh Jawatankuasa Kerja.

17. Memberi bantuan seperti pembiayaan semasa teraniaya atau semasa pertikaian perusahaan jika dipersetujui oleh Jawatankuasa Kerja.

18. Menganjurkan dan mengendalikan kursus, dialog, seminar dan sebagainya untuk faedah PPF khasnya dan para pekerja amnya.

19. Mengendalikan urusan mengarang, menyunting, mencetak, menerbit dan mengedarkan sebarang jurnal, majalah, buletin atau penerbitan lain untuk menjayakan tujuan-tujuan PPF ini atau untuk kepentingan PPF jika dipersetujui oleh Jawatankuasa Kerja.

20. Dan yang paling utama ialah PPF dalam JK Teknikal juga perlu mahir dalam mewujudkan JK Kerja, JK Pelaksana, JK Pemandudan JK Pemudahcara.

Dan antara aktiviti yang perlu dilakukan oleh JK teknikal ialah :

1. Memperbaiki perhubungan dua hala sesama PPF dalam usaha membantu PPF memahami sesuatu isu / masalah dan seterusnya membantu meningkatkan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF.

2. Membantu warga PPF membuat pilihan (informed choices) dan membuat keputusan dalam usaha menambah keselesaaan warga PPF semasa menjalankan tugasan seharian mereka dan mengamalkan kaedah kerja yang sesuai dan efektif

3. Membantu PPF mengenali dan mengatasi isu-isu yang berkaitan dengan perkembangan dan perluasan aspek teknikal dan skop farmaceutical care sepanjang masa.

4. Memperbaiki salah tanggapan oleh PPF terhadap perkembangan semasa dan perancangan masa hadapan yang yang telah di sedialkan dan yang di perlukan oleh rakyat negara ini.

5. Menjalin perhubungan yang berkesan – ‘helping and trusting relationship’. Antara PPF dan PPF dan antara lain-lain perjawatan di farmasi.

Ketiga ialah maklumat terkini perjawatan PPF di KKM
pada 31 Dis 2010 ialah :


Gred Jawatan Isi Kosong
U40 12 9 3
U38 37 32 5
U36 116 90 26
U32 459 397 62
U29/U32 2860 2784 76

Jumlah bilangan PPF di KKM berbanding dengan 7046 bilangan PF di KKM

Dengan bilangan PPF yang ramai U40 / U38 / U36 / U32 / U29 U32KUP, pastinya tugasan ini menjadi mudah.

Dan perkembangan terkini PPF ialah terdapat pengurangan pengambilan pelatih PPF oleh KKM. Perkara ini memang akan menimbulkan keresahan di kalangan PPF sebab, bilangan PPF tidak bertambah secara semulajadi. Tetapi sebagaimana yang pernah di bincangkan di Hotel Brisdale tempoh hari ialah, semua PPF bersetuju mengikuti apa sahaja perancangan yang telah di buat oleh BPF KKM, kerana PPF sendiri masih belum mempunyai perancangan yang terkini.

Keempat ialah membuka peluang menambah kemahiran dan kelayakan PPF. Pada masa lalu semua pengajar di Politeknik adalah pemegang diploma. Maka perancangan telah di buat agar semua pengajar tersebut memiliki ijazah dengan menyediakan ruang pembelajaran, iaitu menubuhkan :
Pusat Latihan Staff Politeknik (PLSP)
Institiut Teknologi Tun Hussein Onn (ITTHO)
Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUITTHO)
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
Segalanya bermula dengan perancangan dan pada 2011, ianya bertaraf university.

PPF juga boleh merancangan mewujudkan pusat pembelajaran berterusan dan akhirnya semua PPF akan memperolehi ijazah. Tetapi perkataan teknologi farmasi perlulah di utamakan kerana jika perkataan farmasi sahaja digunakan, semestinya PF akan terlibat.

Kelima ialah perancangan kursus pos basic bagi PPF. Pengajar di KSKB perlu berpecah kepada dua iaitu separuh mengajar basic dan separuh mengajar pos basic. Tidak mustahil dalam masa 6 bulan, kursus pos basic tambahan PPF akan Berjaya kerana pengajar pos basic mohon dan pergilah berkursus 6 bulan di luar Negara, dan apabila balik, teruskan membuka kelas pos basic. Minima pelajar kursus pos basic ialah 12 peserta. Dan semua PPF yang ada ijazah dalam lain-lain bidang, mohonlah bertugas di KSKB sebagai klinikal instructor dan lepas tu dapatkan peluang latihan sangkutan di luar Negara. Dan apabila PPF yang ada ijazah mengajar sesuartu yang baharu kepada PPF, tentu lain-lain pihak tidak boleh mempertikaikannya. Tepuk dada tanya selera.

Keenam, sambutan ulangtahun PPF. SN ada hari jururawat, PPP ada hari MA, PPF masih kabur sebab JK penggerak masih belum di wujudkan. Tetapi jika nak mudah, ringkas, pantas, berupaya, dan berkarisma, sambutlah hari PPF pada 1 Januari setiap tahun, iaitu bersamaan dengan tahun baru, cuti dapat, rehat pun dapat.

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.


Tamat : 1 November 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Wed 07 Mar 2012, 10:06 pm

SELAMAT
TAHUN BARU 2012 ,


Forum
7 Mac 2012.


Selamat
Bertugas kepada semua PPF , segalanya yang di perkenalkan oleh PF, selalunya adalah baik, sebab mereka telah kaji dahulu. Tetapi sebagai PPF kita boleh memberikan pendapat. Walaubagaimanapun PPF alaf baru akan bermula pada 1 Julai 2012, iaitu selepas majlis makan tengahari . Majlis Jasa Mu di Kenang PPF. 50 tahun mencurahkan bakti.


Semua
cadangan dan pendapat yang di utarakan di bawah, adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara di atas dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang dari tujuan dan
matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama.


PERTAMA
: Perjalanan PPF pada tahun 2012 adalah seperti biasa sahaja dan sila pastikan bahawa
setiap bulan akan terdapat aktiviti PPF dan semua PPF perlu menghadirinya.
Mengikut KMK dan KIK, Plan, Do, Check and Action (PDCA). Hanya PPF yang
tentukan. Antara mesyurat PPF tahun 2012 ialah Mesyuarat MBJ, Mesyuarat Jabatan
Farmasi, Mesyuarat JK Teknikal PPF , Mesyuarat Exco Persatuan PPF dan Mesyuarat
Exco Kesatuan PPF. Dan yang paling utama ialah semua minit mesyuarat MBJ perlu
di majukan ke JPA dalam masa 2 minggu. Maksudnya apa yang dibincangkan dalam
mesyuarat tersebut, akan di baca oleh JPA, dan PPF sendiri lah yang perlu
menentukan nasib dan masa depan PPF. Kepada PPF yang telah berkhidmat selama 34
tahun, pastinya, perkara ini mudah sahaja, sebab sudah 34 kali mengharunginya,
iaitu, aktiviti PPF setiap bulan :


Januari-Februari-Mac-April
-Mei


Jun


Julai
–Majlis Makan Tengahari PPFOgos


September


Oktober


November


Disember

Antara
aktiviti PPF ialah Mesyuarat Exco Persatuan PPF, Mesyuarat Exco Kesatuan PPF,
PPF Scientific Meeting, Persidangan PPF Setiap Negeri, Mesyuarat MBJ, Mesyuarat
PTJ, Dll.

KEDUA : Pada tahun 1997, dalam ucapan YB
Timbalan Menteri Kesihatan Dato’ M Mahalinggam, semasa merasmikan Persidangan
Persatuan PPF, Di Hotel Seri Malaysia, telah memaklumkan bahawa semua katogeri paramedik
telah mengwujudkan JK Teknikal masing-masing. Dan begitu juga PPF.KETIGA : Pada tahun 2000, semua paramedik telah
di anugerahkan jawatan Anggota Kesihatan Bersekutu (AHP), termasuklah PPF dan
satu resolusi telah di keluarkan : RESOLUTION OF DIRECTORS’ CONFERENCE 2000Theme : “ Enhancing Patient Centred Service
Through Teamwork “7 – 9 September 2000, Genting Highlands,
PahangThe Director’s Conference 200 after
deliberating on the theme “ Enhancing Patient Centred Service Through Teamwork
“ with the main objective of enhancing the role of Allied Health Professionals
(AHP) in meeting the future health needs, acknowledges
;That
the AHP is agroup of professionals with varying work functions in health care
who share common objectives of providing quality health services to
individuals, families and communities;


That
to be person centred, the future health system shall be guided by the eight
health services goals viz.


i.
Wellness
focusii.
Person
focusiii.
Informed
personiv.
Self
help and self carev.
Care
provided at home or close to homevi.
Seamless
and continuous carevii.
Services
tailored to need of individuals and groupsviii.
Effective,
efficient and affordable care;


That
the future health care system shall be geared towards faciliting and sustaining
lifelong wellness to individual, families and communities;


That
there are shortfalls and gap in ensuring delivering of person centred services
which include:


= non equitable
distribution and shortage of human resource for health;=
compartmenttalisation and territoriality of professional groups;= inappropriate
organizational structure;= inadequate information
system and communication mechanism;= poorly coordinated
policies;= poor career
development opportunities;


That
the imformation and communication technology (ICT) as an enable, shall be
optimally applied in health care delivery; and


That
there is a need to strengthen intergration of services through virtual,
horizontal and vertical intergration and team workThereby resolves
:That the Ministry of Health shall accelerate
the transformation of current health system which is provider centred into one
that is person and community centred, built upon effective teamwork and to
fully optimize the role of Allied Health Professionals (AHP),The Conference hereby recommends :


i.
that
the role of Allied Health Professionals be enhanced to meet the needs of the
future health services through empowerment and improved professional
competency;


ii.
that
due considerations be given to address the legal, ethical and administrative
implication arising from the empowerment and enhancement of AHP;


iii.
for
a reappraisal of current policies, organisational structure and work processes
to facilite the transformation process;


iv.
that
opportunities be inentified for greater involvement of AHP in all areas of care
especially with the introduction and availability of telehealth;


v.
that
professional proficiency be raised and sustained through structured programmes
and activities that include short-term course, attachments and fellowships
locally or abroad for continuing professional development;


vi.
that
a conductive work environment be created and natured through motivation,
effective leadership, provision of physical and psychosocial support and
flexibility thereby facilitating career development;


vii.
for
the creation of learning opportunities for AHP by optimizing usage of
information and communication technology ICT) ;


viii.
for
the provision of conducive service environment through the redesigning and
implementation of career pathways for AHP thus providing greater opportunities
for career advancement in recognition of their enhance rples, duties and
responsibilities; and


ix.
that
step be taken to address the problems of shortage, mix and non-equitable
distribution of AHP to support their enhance role.


The Conference having resolved and made the
above recommendation, affirms:i.
that
the Medical Development Division shall be the secretariat to coordinate and
implement these recommendations; and


ii.
that
the recommendations of the three workshop groups be reffered to in its
implementationsEXISTING CAREER PATHWAY FOR ALLIED HEALTH
PROFESSIONAL IN KKMU
29 Diploma level1
st Promotion to U 32 ( 8 to 10 years of service as U 29, 5 years service as U
29 minimum )2
nd Promotion to U 36 ( 3 years service as U 32 minimum )3
rd Promotion to U 38 ( 3 years service as U 36 minimum )4
th Promotion to U 40 ( 3 years service
as U 38 minimum )Dan
selepas ini semua PPF serahkan resolusi ini kepada semua PF dan teruskan
berusaha bagi mencapainya.


KEEMPAT : Esok adalah keputusan terbaik bagi SBPA sebab Kesatuan
Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menuntut kerajaan memberi
kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54.
Presidennya Datuk Omar Osman berkata kenaikan itu perlu dilaksanakan terlebih
dahulu menerusi skim sedia ada iaitu Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum
sebarang pembaharuan dibuat menerusi Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).
Beliau berkata tuntutan yang dikemukakan ialah untuk Gred 1 hingga 16 kenaikan
sebanyak RM700, Gred 17 hingga Gred 26 (RM1,000), Gred 27 hingga Gred 40
(RM1,500), Gred 41 hingga Gred 48 (RM1,800) dan Gred 52 hingga Gred 54
(RM2,500).


KELIMA
: Rakyat Malaysia juga amat bertuah kerana mendapat YAB PM yang berpandangan
jauh.Banyak
saranan dan usaha beliau dalam memajukan Negara, antaranya ialah :


MBE
– Model Ekonomi BaruETP
– Program Transformasi EkonomiGTP
– Program Transformasi KerajaanMPEN
– Majlis Penasihat Ekonomi NegaraIPS
– Institiut Pembaharuan StrategicPEMANDU
– Unit Pengurusan Prestasi dan PelaksananR
& D – Inovasi , Penyelidikan dan PembangunanNKEA
– Makmal Bidang Aktiviti Ekonomi Utama NegaraNKRA
– Bidang Keberhasilan Utama NegaraNPPC
– Jawatankuasa Perancangan Pembangunan NegaraPEMUDAH
– Pasukan Petugas Khas Pemudahcara PerniagaanKPI
– Key Performance Indek


Jika
PPF mahir dalam semua bidang di atas, tentunya YAB PM amat menghargainya kerana
hasrat beliau telah di terjemahkan secara akademik dan ilmiah oleh rakyat
Negara ini di kalangan PPF.


KEENAM : Senarai nama PPF yang perlu di hubungi jika
memerlukan bantuan teknikal dll.
Encik Rohin bin Daud
( Hospital Setiu, Terengganu )

Encik Razalle bin Dollah
( Hospital Tanah Merah, Kelantan )

Encik Zamri bin Ariffin
( Hospital Kuala Lumpur )
Tuan Haji Idris bin Uda Saidi
( Klinik Kesihatan Bota Kiri, Bota, Perak )

Tuan Haji Anhar bin M. Sharifudin
( Hospital Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri
Sembilan )

Encik Bakeri bin Songep
( Hospital Sri Manjung, Perak )

Puan Kamala Bai d/o Muthalia
( Klinik Kesihatan Jinjang )

Encik Mahathir bin Saad
( Hospital Sultanah Nur Bahiyah )

Haji Mohamad Nor bin Haji Adam
(Hospital Kuala Kubu Baru)

Puan Maisom bt Hamat
( Hospital Raja Perempuan Zainab II )

Tuan Haji Omar bin Baba
( Klinik Kesihatan Ampangan, Seremban, N. Sembilan
)

Puan Zaila bt Mohammad Zahibi
( Hospital sungai Buluh, Selangor )

Puan Rosmah bt Mahmud
( Hospital Teluk Intan )

Tuan Haji Mohd. Dali bin K. Mastan P.J.K.
( Hospital Pulau Pinang )


Encik Mohd Hassan Zaini bin
Shafie

( Hospital Sultan Abdul Halim, Jitra, Kedah )

Encik Pergas Cinnathamby
( Klinik Kesihatan Kangar, Perlis )

Tuan Haji Kamaruddin bin Mohd. Zin
( Hospital Tanah Merah, Kelantan )

Encik Dandan bin Zakaria
( KK Kuala Terengganu )

Puan Norhayati bt Mohamed
( Hospital Sultan Haji Ahmad Shah )

Encik Ibrahim bin Suratman
( Hospital Melaka )

Encik Mohd Nazri bin Esa
( Klinik Kesihatan Jinjang, Wilayah Persekutuan )

Puan Faridah bt Saidi
( Hospital Kuala Lumpur )Encik Ganesan
A/L G.Narayanan
Penolong Pegawai Farmasi U32
Klinik Kesihatan Taiping
PerakPuan Khamsiah
bt Brahim
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Sg.Buloh
SelangorHaji Ab. Manan
Kechik
Penolong Pegawai Farmasi U38
Hospital USM, Kubang Kerian, Kelantan.En. Mohamad
Nazri b Mohd Esa
Penolong Pegawai Farmasi U38
Jab.Farmasi
Hospital Kuala LumpurHaji Sulaiman
Harun
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Kuala Krai
18000 Kuala Krai, KelantanPuan Samidah Binti Rahmat
Penolong Pegawai Farmasi U40
Hospital Sultanah Bahiyah
Alor SetarPuan Hjh. Rohana bt Musa
Penolong Pegawai Farmasi U36
Hospital Sg.Buloh
SelangorPuan Siti Hanisah bt Md.Said
Penolong Pegawai Farmasi
KPJ Johor Specialist
JohorEn. Asrul Effendi Bin Jamaludin
Penolong Pegawai Farmasi U32
Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia,
Cheras, Kuala LumpurEn.Suhaimi b Esa
Penolong Pegawai Farmasi U29
Hospital USM, Kubang Kerian
KelantanPuan Lau Swee Gim
Penolong Pegawai Farmasi U32
Hospital USM, Kubang Kerian
KelantanKETUJUH
: Satu Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah ditubuhkan pada 16 November
2009. Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan
Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan dianggotai oleh 5 Pegawai
Kanan BPF KKM (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan, Hosp.) dan 4 Exco
Kesatuan, 3 Exco PPFM, 4 wakil PPF , 1 wakil Sabah dan 1 wakil Sarawak. Wakil
PPFM ialah En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b
Harun dan wakil utk Kesatuan pula ialah En.Rohin Daud, En.Razalle Dollah,
En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam. Wakil PPF ialah Puan Faridah
Saidi(CPD-PTK), Hjh.Norhaini bt Othman(HKL), Puan Juriah bt Wakidi(Labuan),
En.Talib b Tawil(Biro). Wakil Sarawak ialah En.James Yiek Hua Kuong dan wakil
Sabah ialah En.Johnson Chin Nyat Min. Urusetia JK ini ialah Ketua Profesion
En.Muhammad B Awang PPF U40 dan juga Tn Hj.Abd Ghani b Yusof, PPF U38 BPF KKM.
Semoga dengan penubuhan JK ini, PPF akan lebih cemerlang dan maju kehadapan !
Jika ada sebarang masalah yang perlu di bangkitkan, sila hubungi nama-nama
seperti yang tertera diatas dalam Jawatankuasa ini.
JK
Teknikal ini di kendalikan oleh PF dan sebagai PPF kita perlu mengwujudkan JK
Pemandu dan JK Pelaksana, iaitu JK Kecil di bawah JK Teknikal, barulah segala
yang dirancang akan dapat di dilaksanakan. Begitulah perlaksanaan semua JK
Teknikal lain-lain paramedik . Dan ianya memerlukan komitmen yang tinggi dari
semua PPF. )Setiap permohonan PPF perlulah melalui penyediaan Kertas
Kerja yang lengkap dan teratur, ianya juga perlu mengandungi tajuk tajuk
seperti berikut, dan lain-lain yang relevan, Pendahuluan, Kronologi Masaalah, Permohonan
PPF, Latarbelakang Masaalah, Alasan Permohonan, Lain-Lain Alasan, Data-Data
Sokongan dan Penutup. JK Teknikal juga perlu bersedia menerima segala
permohonan dari PPF: Dengan latar belakang yang konsisten dan pengalaman yang
luas, pasti segalanya akan di halusi oleh Mereka, kerana mereka meiliki
segalanya iaitu :-5 Pegawai Kanan BPF KKM (Lembaga
Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan,
Hosp.)4 Exco Kesatuan, En.Rohin Daud,
En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam.3 Exco PPFM, En.Ganesan
G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun4 wakil PPF , Puan Faridah Saidi, Hjh.Norhaini bt Othman,
Puan Juriah bt Wakidi, En.Talib b Tawil,1 wakil Sabah En.Johnson
Chin Nyat Min.1 wakil Sarawak. En.James Yiek
Hua Kuong


Urusetia
JK Teknikal : En.Muhammad
B Awang PPF dan Tn Hj.Abd Ghani b Yusof


Lain-lain PPF, sila tumpukan
kepada lain-lain aktiviti, iaitu seperti
Mesyuarat bulanan peringkat jabatan, Mesyuarat
Pre Counsil MBJ peringkat PTJ 4 kali setahun, Mesyuarat MBJ peringkat PTJ 4
kali setahun, Mesyuarat Pre Counsil MBJ peringkat negeri 4 kali setahun, Mesyuarat
MBJ peringkat negeri 4 kali setahun, Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Negeri 2 kali setahun, Mesyuarat PPF bersama Pengarah Farmasi PPF KKM 2 kali
setahun dan Mesyuarat JK Teknikal PPF ( kekerapannya tiada maklumat sebab tiada
rekod )Jika semua PPF mendalami dan membuat persediaan yang
teliti dan rapi, pastinya segalanya akan berjalan dengan jayanya, dan mesyuarat
yang terakhir, memang banyak dilakukan iaitu mesyuarat kedai kopi.Mesyuarat JK Teknikal PPF


Usol semasa AGM persatuan


Usol semasa AGM kesatuan


Mesyuarat PPF Kanan bersama Pengarah
Kanan BPF KKMMesyuarat PPF y/m peringkat negeri


Mesyuarat Pengurusan PTJ


Mesyuarat MBJ JKN


Mesyuarat Pre Council MBJ JKN


Mesyuarat MBJ PTJ


Mesyuarat Pre Council MBJ PTJ


Mesyuarat kedai kopi.

KELAPAN : Perkembangan terkini PPF memang banyak,
sehinggakan tiada sempat untuk menulis semuanya. Segalanya bermula dengan
perancangan yang rapi oleh PF dan PPF hanya mennurutinya sahaja .
Walaubagaimanapun disertakan di sini perkembangan PF di BPFKKM.PERKEMBANGAN TERKINI BPF KKM :


Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )


Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )


Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )


Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )


Pengurusan Ubat & IT ( U52 )


Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )


Pengurusan Kualiti ( U52 )


Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )


Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) – ( U48 )


Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )


Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )


Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )


Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )


Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )


Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )


Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )


Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )


Perkhidmatan PPFakan menjadi lebih komplek memandangkan
BPF KKM sedang dalam perancangan bagi menyediakan perkhidmatan farmasi
menyeluruh bagi negara ini. Tentunya beban tugas PPF akan bertambah rumit dan
mencabar.Lambat laun, pasti PPF juga akan terlibat sama. Mungkin pada 2020,
iaitu lagi lapan tahun sahaja.


KESEMBILAN : Surat dari KKM kepada semua PPF secara
langsung dan tidak langsung.
Pejabat
Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam)Putrajaya.

Bil(51)dlm.KKM-171/BKP/01/04/0046
bertarikh 23 Nov 2011


PENEMPATAN
PASUKAN PERUBATAN DI PUSAT PEMINDAHAN BANJIR.


Penubuhan
Klinik Sementara Pusat Pemindahan Banjir (KSPPB)Apabila
terdapat 1000 orang di pusat pemindahan tersebut, klinik secara tetap perlu di
wujudkan.Tugasan
PPF No 1 :Senarai peralatan Di Klinik Sementara Pusat Pemindahan Banjir(Alat
Perubatan 34 perkara dan alat bukan perubatan 10 perkara)Tugasan
PPF No 2 : Senarai Ubat-Ubatan Di Klinik Sementara Pusat Pemindahan Banjir (158
Ubat)Tugasan
tambahan PPF ialah menyelenggara ubatan Lorazepam Tablet, Diazepam Injection, Diazepam
Tablet, Pethidine Injection mengikut etika perundangan.


Surat
tahun KKM 2009 :Penubuhan
Klinik Kesihatan bersepadu seluruh Negara.Ringkasannya
ialah semua KK perlu menyediakan rawatan kepada semua pesakit kerana FMS telah
di tempatkan di KK.


Daripada
dua surat di atas, dapatlah di lihat bahawa perkembangan PPF di KK telah
menjadi keutamaan, walaupun bilangan PF di kesihatan awam masih belum
menyeluruh. Dan ini sekaligus memerlukan agar semua PPF kesihatan awam bersatu
dan berganding bahu, terutama pada hujung tahun, sebab kekurangan ubat dan SPUB
ke hospital berhampiran. Di hospital kurang beban terhadap PPF kerana PF telah berkembang seperti cendawan
selepas hujan. Dan langkah yang boleh di ambil bagi mengatasinya ialah pergi ke
INTAN dan mengikuti Kursus Pengurusan Mesyuarat Berkualiti.

Pekeliling
Kemajuan Pentadbiran Awam Bilangan 2 Tahun 1991Panduan
Pengurusan Mesyuarat


Tujuan

Latarbelakang

Tanggungjawab
Urusetia


Tindakan-tindakan
Pra Mesyuarat


Timdakan-tindakan
Semasa Mesyuarat


Tindakan-tindakan
selepas Mesyuarat


Dll.
Biro
Pendidikan PPF telah berusaha dan berkerja keras bagi membina tahap kefahaman
dan tahap kesedaran di kalangan PPF dan konsep merubah sikap telah di laksanakan. Pada masa ini, segalanya
berjalan dengan berkesan. Langkah seterusnya ialah mengatur strategi bagi
mencapai kejayaan yang gemilang. Pada tahap ini, keberkesanan urusetia dan
jawatankuasa kecil PPF dalam menjayakan segala perjalanan mesyuarat amatlah di
harapkan. Dengan segala persiapan yang rapi oleh urusetia jk kecil PPF,
segalanya akan Berjaya di majukan ke pada pihak atasan. PPF juga perlu
menyokong dasar keraajan iaitu perkhidmatan awam yang kejat ( lean civil
service ) Tiada perjawatan baharu di luluskan, tetapi pertukaran taraf jawatan
adalah di benarkan. Tugasan urusetia bagi setiap mesyuarat PPF adalah amat
penting.SBPA telah di mulakan pada 2008 oleh JPA, dan pada 2012 pun PPF masih
belum membincangkanya. Itulah yang di katakana oleh Mantan PM mendahului masa.
Rasanya eloklah PPF bersedia dengan segala perancangan bagi kegunaan PPF pada
masa akan datang.

KESEPULOH :Profesion
Penolong Pegawai Farmasi bermula sekitar bulan September 1957 iaitu sebulan
sesudah Kemerdekaan Malaya. Pada masa itu latihan dijalankan di premis Sekolah
Latihan Jururawat, Hospital Besar Pulau Pinang. Latihan dijalankan disana
sehingga tahun 1964. Kolej latihan adalah dinamakan sebagai Sekolah Latihan
Pembancuh Ubat. Pada ketika itu, Latihan adalah dijalankan secara teori selama
setahun dan ”on job training selama 2 tahun”.Pada tahun 1964, sekolah latihan
Pembancuh Ubat telah berpindah ke Makmal Ubat dan Stor, Jalan Universiti (G.M.S
– General Medical Store) dimana sekarang telah dijadikan IbuPejabat
Perkhidmatan Farmasi Malaysia (Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM). Latihan
disini dimulakan dengan pengambilan pelatih pertama seramai 26 pelatih sahaja.
Kemudian dengan pembinaan 2 lagi Makmal, jumlah pengambilan ditambah menjadi
120 pelatih setiap tahun. Di kawasan yang sama jugalah latihan Pembantu Makmal
Kimia Ubat dijalankan yang kita ketahui kemudiannya telah di ‘asimilasi’
menjadi Pembantu Farmasi.

Gelaran jawatan sebenarnya didapati berubah sebanyak 4 kali. 3 kali secara
rasmi dan sekali tidak rasmi. Secara rasmi, gelaran pertama iaitu pembancuh
Ubat
diguna mulai 1957 – 1981. Gelaran kedua iaitu Pembantu Farmasi
dilulus dan diguna mulai 1982 sehinggalah 31 Mei 2008 dan kemudian mulai 1 Jun
2008 secara rasminya diubah sebagai Penolong Pegawai Farmasi. Tetapi
ramai yang tidak mengetahui ada satu lagi gelaran yang diguna secara tak rasmi
pada 1981-1982 iaitu JuruUbat. Semasa itu gelaran tersebut tidak
diluluskan kerana ia kelihatan golongan Profesional. (Maklumat daripada Senior)
Selepas itulah ia diubah kepada Pembantu Farmasi.

Perkembangan latihan. Pada tahun 1998 Menteri Pelajaran ketika itu iaitu Yang
Amat Berhormat Dato’Seri Najib Tun Abd Razak telah meluluskan sijil latihan
Pembantu Farmasi kepada Diploma Farmasi. Selepas penyediaan kurikulum, program
ini dinaik taraf dan Bahagian Perkhidmatan Farmasi telah meluluskan nama
diploma kepada Diploma Pembantu Farmasi bermula tahun 2000 (walaupun diluluskan
Diploma Farmasi). Nama sekolah juga di ubah kepada Kolej Pembantu Farmasi
dengan Pengajar dari kalangan bekas Pembantu Farmasi pertama selepas naik taraf
seramai 7 orang. (Ketua program sekarang En.Ariffin Sutan adalah salah seorang
dari 7 Pengajar tersebut). "Walaubagaimana pun semua Senior tidak akan
lupa akan jasa dan kenangan latihan oleh Miss E.L Leong , Pharmacist @ Pengetua
Sekolah sebelum itu yang telah banyak memberi sumbangan dan jasa besar kepada
Profesion ini. (Semoga roh beliau dicucuri rahmat....)"
Mulai tahun
2004, Kolej Latihan telah berpindah kali ketiga ke premis sekarang iaitu Kolej
sains Kesihatan Bersekutu, Sg.Buloh dengan imej baru dan penambahan Pengajar
seramai 13 orang.
(Termasuk Ketua Program-maklumat sehingga 2008) Kursus pula telah diubah
mengikut sistem Universiti dengan kredit point dan pembelajaran semester.Kursus Diploma Pembantu Farmasi (seharusnya Diploma
Farmasi) mengambil masa 3 tahun dan dikendalikan mengikut sistem semester yang
merangkumi 6 semester.

Empat semester iaitu tahun 1 semester 1 & 2, Tahun 2 semester 1 dan Tahun 3
semester 2 dikendalikan dibawah Program Diploma Pembantu Farmasi di Kolej Sains
Kesihatan Bersekutu, Sg.Buloh.
Pada tahun 2 semester 2 dan tahun 3 semester 1, pelatih perlu menjalani latihan
klinikal di hospital-hospital kerajaan, klinik kesihatan dan institusi yang di
iktiraf oleh KKM.Penolong Pegawai Farmasi tidak terlepas dari menghadapi
arus perkembangan yang amat pesat dalam bidang Teknologi Farmaseutikal,
pembangunan, pendidikan,integriti dan nilai-nilai murni serta keperluan tinggi
terhadap perkhidmatan berkualiti (High demand in quality service). Semua warga
kesihatan secara amnya dikerah menambahkan ilmu pengetahuan, mengubah sikap,
imej,dan komitmen untuk satu hala tuju baru bagi menjadikan Malaysia sebuah
negara yang memiliki kepakaran tinggi serta memberi perkhidmatan berkualiti dan
bermutu kepada pelanggan.

Seruan Perdana Menteri keatas Pembangunan Modal Insan banyak memberi
kesan kepada aktiviti perancangan kursus-kursus dan program. Kementerian
Kesihatan sendiri berjaya merancang banyak program-program serta memberi
peluang-peluang kepada semua anggota terutamanya dari kalangan Paramedik sejak
akhir-akhir ini.

Penolong Pegawai Farmasi juga sedar hampir semua paramedik di
Kementerian Kesihatan telah melalui penjenamaan semula sebagai produk baru
dengan imej yang lebih baik, penambahan peluang kursus-kursus pos basik,
peluang melanjutkan "Ijazah di Universiti tempatan, program-program kursus
lanjutan ditempat kerja yang padat, "penglibatan dalam aktiviti Jabatan
dan kemasyarakatan, penghormatan dan pengiktirafan dari Kementerian, ketua
jabatan dan para profesional.
Imbuhan gaji yang baik, elaun-elaun kritikal, kenaikan gaji setiap kali bila
ada perubahan skim perkhidmatan kepada mereka (Jururawat, PPKP, PPP, XRay,etc)
membuat diri mereka dihargai,kebajikan terjaga dan sentiasa menyemarakan
semangat bekerja. Lembaga pendaftaran juga telah lama diujudkan bagi mengawal
profesion mereka.

Tetapi amatlah menyedihkan sekali, satu-satunya profesion yang beroperasi sejak
50 tahun lalu di Kementerian Kesihatan iaitu Pembantu Farmasi(Gelaran
baru Penolong Pegawai Farmasi sejak 1 Jun 2008)paling disisihkan oleh
Kementerian Kesihatan
dan paling kurang mendapat perhatian baik dari
segi peluang kursus-kursus pos basik, program-program jabatan (yang boleh
dibilang jari penglibatan mereka), akta pendaftaran, peluang melanjutkan
pengajian Ijazah Farmasi di Universiti tempatan, kurangnya pengiktirafan oleh
Pegawai sendiri dikebanyakan Hospital dan Institusi, paling lambat mendapat
apa-apa kemajuan dalam profesion termasuk diploma pembantu farmasi. Nama
diploma juga masih tidak relevan dengan perkembangan semasa. Masih lagi
pihak-pihak tertentu di KKM yang bermain menarik tali untuk melambatkan
sebarang proses tuntutan oleh PPF.

Ini amatlah dikesali dan PPF sentiasa bekerja dalam keadaan tekanan atau
stress yang tinggi. Jika dilihatkan PPF kanan pun jika dalam gred
yang sama dengan paramedik lain pun kurang mendapat pengiktirafan dan
penghormatan yang sama
dari immidiate officer dan Pegawai Perubatan &
Pegawai Kesihatan. Kenapa ini berlaku kepada PPF?

Melalui satu kajian yang dijalankan oleh Kaunselor di HKL yang
dibentangkan dalam "6th combined scientific meetings of Allied Health
professionals"
di Melaka 2006 lalu, didapati golongan pekerja yang
mengalami stress paling tinggi ialah Pembantu Farmasi
. Menurut kaunselor
tersebut satu laporan telah dihantar ke JPA untuk pengetahuan dan tindakan.


Dan akhir sekali pada 1 Julai 2012 jam 10.30 pagi satu majlis pertemuan semua PPF seluruh Negara akan di
adakan. Majlis Sambutan Jubilee Emas PPF
di Malaysia dan Majlis Makan Tengahari. Jumpa di sana.Dalam SBPA PPF adalah sekolompok dengan Juruteknologi Pergigian,
Jururawat Pergigian, Juruteknologi Makmal Perubatan dan Jurupulih Perubatan,
kerana masih belum jadi Skim Bersepadu. Ahli Skim Bersepadu telah melangkah
jauh.PPF boleh merangka masa depan yang lebih gemilang selepas 1 Julai 2012. Bersatu Teguh.

Semua
cadangan dan pendapat yang di utarakan di atas, Adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara di atas dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang dari tujuan dan
matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama. PPF perlu meningkat IQ, EQ dan
SQ . Selamat Maju Jaya PPF.

Tamat
: 7 Mac 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Thu 22 Nov 2012, 5:34 pm

Salam Satu MalaysiaSelamat Bertugas Kepada Semua PPFSegalanya di lihat dari perspektif akademik / ilmiahComputerise Dispensing boleh di mulakan sebagai projek inovasi dan selepas 5 tahun, barulah ianya boleh di perluaskan dan semua PPF perlu mencari dana sebagai permulaan ataupun dapatkan GRANT dari kerajaan. Inovasi ialah satu lonjakan kepada taraf pemikiran PPF.Klinik satu Malaysia telah bertambah dan tugasan PPF dalam membekalkan ubat dan bukan ubat pastinya telah bertambah. Dan pastikan juga bilangan PPF juga akan bertambah di KKM.Bilangan ubat yang terdapat di Klinik Satu Malaysia ( KSM ) ialah 77 jenis.
Bilangan ubat yang terdapat di Klinik Kesihatan ialah 410 jenis
Apabila KSM mempunyai melebihi 100 pesakit sehari, seorang Pegawai Perubatan akan di tempatkan di KSM.
Pada masa ini, terdapat 11 KSM yang mempunyai Pegawai Perubatan.
Di seluruh Negara terdapat 100 buah KSM.
Terdapat juga Klinik Desa yang telah di naik taraf dan di tempatkan PPF di sana.Pada tahun 2011, seramai 131 PPF jawatan baru telah di wujudkan oleh KKM, dan kepada yang mendapat PPF tambahan, boleh le senyum sedikit sebab dah mudah untuk bercuti.Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia terletak di Petaling Jaya , Selangor. Di sana terletaknya pejabat yang mengawal perkhidmatan farmasi di seluruh negara. Pada masa lalu, tempat tersebut di namakan Makmal Ubat dan Setor ( MUS PJ ) .

Bahagian perkhidmatan Farmasi tersebut di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.
Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
• Penggunaan Ubat dan IT
• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
• Pengurusan Kualiti
• Amalan Farmasi Klinikal
• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

Walaupun Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai lebih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik tambahan bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yang PPF terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetapi pihak PPF masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.

Norma Perjawatan PPF :

Aktiviti / Perkhidmatan : Nisbah :

- Penguatkuasaan Farmasi 1 orang : setiap unit penguatkuasa
- Pesakit Luar 1 orang : 1 Unit
( Tambahan ) 1 orang setiap 50 pesakit tambahan
- Pesakit Dalam 1 orang : setiap 2 wad (28-30 katil)
- Khidmat TPN / IV Admix 1 orang : setiap 300 kes sebulan
- Khidmat Farmasi Onkologi 1 orang : setiap hospital
- Perkhidmatan Pengeluaran Farmaseutikal 1 orang : setiap 300 pek sehari
- Gantian 1 orang : setiap 5 orang
Sebagai PPF alaf baru, pastinya segalanya akan berlalu tampa di undang ataupun di duga.Dan sebagai persediaan awal, wajarlah PPF sendiri mengorganisasikan keperluan PPF berdasarkan skop dan tugas bagi membantu PF yang selama ini telah bertungkus lumus membantu PPF. JK Teknikal PPF perlulah di perkasakan. Sebenarnya JK Teknikal PPF ada dua iaitu di Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM dan di BPF KKM. Pendaftaran PPF di Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM telah lama berlalu dan di ikuti pula oleh pendaftaran PPF di bawah BPF KKM. Ketua Profession PPF adalah di lantik oleh Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM dan Setiausaha JK Teknikal PPF di bawah BPF KKM ialah PPF U 40. Segalanya akan berubah mengikut keadaan dan permintaan semasa.Polis, tentera dan guru mendapat kenaikan pangkat melalui time base setiap lapan tahun, sedangkan PPF 15 tahun baru KUP ke U32. PPF boeh membantu JK Penambahbaikan JPA supaya PPF juga mendapat beberapa kemudahan yang di nikmati oleh lain katogeri seperti, banyak kan jawatan PPF, elaun kritikal, elaun pos basik, dll.Segalanya di lihat dari perspektif akademik / ilmiah.SekianTamat22 November 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Wed 24 Jul 2013, 10:40 am

Salam Satu Malaysia,
 
Selamat bertugas dan mencurahkan bakti kepada Negara kepada semua PPF
 
Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)


Computerise Dispensing memerlukan tempoh masa yang panjang sebelum ianya di jayakan. Ini termasuk latihan dan manpower. Tetapi pada tahun 2013, pesakit sudah tidak nampak Rx sebab Dr tulis Rx dalam komputer dan pesakit ambil ubat di farmasi pesakit luar tampa Rx. Sebab Rx sudah ada dalam talian di komputer farmasi. Seterusnya,
 
Pada hari Selasa, terdapat rungutan dalam akhbar Harian Metro mengenai bayaran  upah jahit di Hospital Serdang. Jumlah yang diluluskan adalah kurang daripada yang sepatutnya. Semua PPF juga perlu maklum bahawa edaran surat khabar tersebut adalah seluruh negara. Bagi diri PPF jika bayaran tersebut kurang daripada yang diluluskan oleh JPA, maka PPF U40 seramai 12 orang di seluruh negara perlu mengambil tindakan. Ini termasuk ketua profesyen. Dan apabila ianya masih juga berlaku, semua PPF perlu di persalahkan kerana tiada kesinambungan di dalam perjuangan. 


 Semasa Mesyarat MBJ pada tahun 2005 pengerusi telah memaklumkan bahawa bayaran upah jahit perlu di bayar pada bulan April. Semua minit MBJ tesebut tersimpan di JPA. Jika PPF prihatin, sila dapatkan salinan tersebut daripada wakil MBJ PPF. Antara perkara yang menyumbang kepada masaalah tersebut ialah, kontrak bekalan kain tamat bulan Jun, dan PTJ beli apabila kontrak baru di keluarkan. Kerani yag buat kerja telah tidak menjalankan tugasnya dan takkan lah PPF pula nak buat kerja kerani. Jika kerani dah serender, sila datang ke farmasi dan beri ubat. selepas itu bolehlah PPF buat kerja kerani di pejabat. Pengerusi MBJ juga selalu bertukar kerana bersara dan naik pangkat dan pengerusi yang baru memang tidak tahu. Prosedur MBJ juga tidak lancar sebab masih ada PTJ yang tiada mengadakan mesyuarat Pre Council. Sebab itulah semua PPF senior kena bimbing junior agar perkara yang sama tidak berlaku pada masa hadapan. Dan sebab itulah PPF perlu kekalkan kepimpinan Persatuan dan kepimpinan Kesatuan kerana mereka ada banyak pengalaman, lainlah jika mereka sendiri menarik diri. Itu belum dikira perancangan masa hadapan PPF. PPF telah tewas pada hari ini dan jika tiada perancangan yang teliti dan rapi, PPF akan tewas sepanjang masa. Kesihatan Sepanjang Hayat, Kualiti Sepanjang Masa. 


AGM Kesatuan dan Persatuan PPF tahun 2013 akan di adakan dalam masa terdekat, tetapi mengapa mesyuarat peringkat negeri masih belum di adakan dan jika terdesak, adakan mesyuarat peringkat negeri dan kebangsaan pada tarikh yang sama cuma, berbeza waktu sahaja. Mesyuarat adalah bertujuan membawa masaalah ahli akar umbi ke peringkat tertinggi dan jika tiada masaalah untuk di bawa, bermaksud PPF adalah Tip Top.


Apa pun PPF U40, PPF U38, PPF U36 dan PPF U32 lebih maklum kerana meraka mendapat tempat yang tinggi di pihak PTJ. Ini brbeza dengan PPF U29 yang selalu bekerja tampa mengira waktu dan ketika. Dan perancangan masa hadapan ialah pastikan semua PPF akan merasai gred U40 sebelum bersara sebab dah bekerja selama 30 tahun, dan pada usia 60 tahun takkan masih U32 KUP sahaja. Jika perancangan pada tahun 2020 telah tertinggal, usulkan perkara ini dalam perancangan 2070 iaitu 50 tahun selepas 2020.


Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)


Tamat
24 Julai 2013


Nota Bagi Mempertingkatkan IQ PPF :
 
AGM Persatuan PPF akan di adakan pada September 2013 di Hotel Grand Continental, Langkawi Kedah.
Terdapat Pemilihan Ahli Majilis baru pada AGM Kali Ini.
Surat Pencalonan Ahli Majlis Baru Sessi 2013 / 2015 telah di edarkan oleh SU PPFM pada Jun 2013 
Dan perlu dihantar sebelun  tarikh tutup pada 25 Julai 2013 ( Lagi Dua Hari )
Jika ada Ahli yang berminat , sila isi borang pencalonan dan jika tiada pencalonan, semua Ahli Majlis akan menang tampa bertanding.
Bagus juga sebab tak perlu AJK Pengira Undi di wujudkan dan semua PPF boleh menumpukan kepada persidangan tersebut.
AGM pada tahun ini perlulah di beri nama Persidangan sebab perbelanjaan ahli hadir  boleh di tuntut daripada jabatan
Jika AGM sahaja, JPA tak luluskan tuntutan perjalanan bagi ahli yang hadir.
Permohonan Elaun Kritikal oleh PPF sepatutnya telah di muktamatkan sebab Budget 2014 telah siap di Kem Kewangan. 
Pada masa ini hanya penambahbaikan sahaja yang dilakukan oleh Kem Kewangan sebelum ianya di umumkan oleh PM pada Sept 2013.
Dan jika PPF masih berhasrat untk menikmati elaun kritikal pada 2015, ianya perlulah di kemukakan kepada JPA pada 2013, sebab JPA akan megnkajinya. 
Mungkin pada pembentngan Budget akan datang nama PPF akan tercatat.
Kenaikan gaji PDRM dan ATM telah diumumkan dalam Budget
Tetapi kenaikan gaji APMM telah tertinggal
Maka pada Budget tahun hadapannya, nama APMM telah di masukkan
PDRM ialah Polis, ATM ialah tentera dan APMM ialah Agensi Penguatkusa Maritim Malaysia.
Begitu Juga permohonan jawata baru 
Anggaran Belanja Mengurus (ABM) perlu di pohon dua tahun lebih awal
Jika Elaun Kritikal ialah 10 % dari pada gaji pokok
Maka Staff PPF perlu bertambah 10% jika elaun tersebut tidak di luluskan.
Tepuk dada, tanya selera.

Sebenarnya PPF terdapat 3 golongan iaitu, MUSPJ, KSKB dan IPTA/IPTS latihan secara ad hock dan semua PPF tersebut akan menyambut ulangtahun dan pertemuan semasa AGM Persatuan dan Kesatuan. Oleh sebab itulah, semua PPF perlu mengasingkan sedikit budget untuk bertemu sesama PPF iaitu AGM kesatuan setiap tahun dan AGM persatuan setiap dua tahun. Semua BATCH boleh berjumpa dan bertemu dan lihat perbezaan dan peningkatan sesama PPF. Bermula PPF U29 hinggalah PPF U40 dan yang telah bersara.

Pembayaran elaun jahit PPF bagi tahun 2013 terdapat sedikit masaalah
Ianya juga telah keluar dalam Harian Metro
Sepatutnya semua PPF telah ambil maklum
Pada masa dahulu, seorang Ketua PTJ ambil perhatian apa sahaja yang keluar di surat khabar
Ia fotostat dan edarkan kepada semua Staff yang terlibat
Tetapi pada tahun 2013 fotostat tersebut masih belum di terima
Mungkin semua PPF U40 hingga U29 terlalu sebok.
Tetapi apa yang pasti ialah pastikan ianya di bawa ke mesyuarat MBJ
Pihak JPA akan dapat satu salinan minit mesyuarat MBJ tersebut
Setahun wajib terdapat 4 minit mesyuarat MBJ
Iaitu setiap 3 bulan ( Mac, Jun, Sept, Dis )
Pada tahu 2013 banyak PTJ hanya luluskan RM150 je sepasang dan RM 450 bagi 3 pasang
Sebagai warga KKM yang positif, PPF perlu memohon RM 460 bagi dua pasang
Dan jika ada lebihan budget tahun 2013, PPF boleh mohon lagi sepasang.
Ianya haya lebih RM 10 sahaja daripada yang PTJ luluskan iaitu RM 450 bagi 3 pasang
Wakil MBJ sila pastikan ianya di patuhi
MBJ adalah wakil pekerja dalam pengurusan jabatan
Wakil MBJ dari kalangan PPF ialah ahli kesatuan
Pastikan wakil tersebut ada nombor ahli kesatuan dan tiada yuran tertunggak
Masaalah besar jika wakil MBJ tersebut bukan ahli kesatuan
Sebab hanya kesatuan yang prihatin nasib dan masa depan PPF
Persatuan juga mempunyai reputasi tinggi dalam menjaga kebajikan PPF
Lebih elok jika wakil MBJ tersebut ahli bagi kesatuan dan persatuan.
Senarai ahli mudah je untuk di semak
Hubungi setiausaha kesatuan dan kesatuan
Masaalah lagi besar ialah majoriti PPF tidak menjadi ahli kesatuan dan persatuan
Tetapi revolusi pada tahun 1991 yang telah dipersetujui ialah
Kesatuan PPF dan Kesatuan PPF tetap akan berdiri kukuh
Walaupun ahlinya hanya 10 orang PPF sahaja iaitu Ahli Majlis dan Exco
Tahun 2013 adalah tahun pemilihan AGM kesatuan di Kelantan
AGM Persatuan pula akan di adakan di Langkawi
Tarikh, Masa, Tempat masih belum muktamad
Sebab masih belum ada surat pekeliling yang di terima

Kerajaan Malaysia perlu mengucapkan terima kasih kepada PPF
Sebab dengan melambatkan gaji Diploma pada tahun 2003, kerajaan telah berjimat sebanyak 9 juta
Lain-lain paramedik mendapat gaji Diploma pada tahun 1993
PPF mula dapat gaji Diploma pada tahun 2003
Beza gaji antara pemegang Diploma dan Sijil KKM ialah RM 220 sebulan
Elaun kritikal juga bagi lain-lain paramedik ialah minima 10% dari gaji pokok
Bilangan Jururawat dan Penolong Pegawai Perubatan ialah 80,000 orang
Bilangan PPF di Malaysia hanya 3500 orang
Tetapi PPF masih beruntung kerana penambahan jawatan PF telah meningkat
Beban tugas dan tanggungjawab PPF semakin mengecil
Tetapi jika Kerajaan Malaysia murah hati
Bolehlah pemberian elaun BIPK ( Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal ) di panjangkan kepada PPF
Ianya akan di kaji setiap 5 tahun sekali
Dan jika pada tahun 2013 PPF tidak berjaya, pada tahun 2018 boleh memohon sekali lagi.
Dan semua PPF perlu menyokong usaha ini dengan menjadi ahli persatuan dan kesatuan.
Pada masa dahulu, yuran ahli kesatuan dan persatuan ialah 0.5 % dari gaji pokok PPF
Tetapi pada tahun 2013 yuran tersebut hanya 0.25 % sahaja dari gaji pokokPPF
Dan jika masih ramai PPF belum menjadi ahli, itu tandanya taraf kehidupan PPF semakin menurun
Persatuan dan Kesatuan ialah pertubuhan berdaftar
Dan jika hanya 60 % sahaja PPF menjadi ahli persatuan dan kesatuan
Ianya bermaksud hanya 60% sahaja harapan dan cita-cita PPF akan berjaya.
Untuk itu, kesatuan dan Persatuan perlu merancang 166% dan barulah hasilnya 100%
 
Banyak perkara yang berlaku setiap hari yang melibatkan PPF. Banyak juga PPF yang telah di anugerahkan perkhidmatan cemerlang dan kenaikan pangkat. Dan perkhidmatan PPF kepada negara ini pun terus meningkat. Tetapi perubahan yang besar masih belum berlaku lagi dan semua PPF sedang menunggu dengan penuh yakin. Topik ini melibatkan usaha menambah ilmu di kalangan PPF dan jika semua PPF sudah bersedia, marilah kita beramai-ramai jumudkan PPF dan semua PPF yang ada adalah berkhidmat secara KUP sahaja. JPA pernah menjumudkan jawatan bidan tetapi tugasan perbidanan masih di lakukan sehingga hari ini. Jika berjaya, pada masa akan datang semua PF bertugas di farmasi dan selepas berkhidmat selama 12 tahun, semuanya akan dapat gred gaji PFU54. Pada masa hadapan hanya PF dan PRA sahaja bertugas di farmasi. PRA ini bernasib baik kerana mendapat gaji PPF sebab PRA farmasi pada masa akan datang perlu mempunyai Dip in Pharmacy dan jika ada peluang sila sambung pelajaran dan jadi PF. PPF yang ada pada masa ini sila tumpukan kepada usaha agar semua PPF mendapat elaun jahitan RM690 bagi tiga pasang kerana terdapat PTJ yang membayar hanya RM450 bagi tiga pasang dan sepatutnya ianya adalah seragam di seluruh negara. Dan jika tidak berjaya pada tahun 2013, tuntut tunggakan pada tahun 2014. Dari segi akademik, mungkin PPF terbabit amat murah hati, berkorban dan terkorban.
 
Persidangan PPF di Rosa Pasedena Cameron Highland akan berlangsung sedikit hari lagi, jika masih ada ruang dan peluang, jemputah YB Menteri Kesihatan / YB Timbalan Menteri Kesihatan untuk hadir bagi membuka ataupun menutupnya. Ini adalah kerana mereka masih baru dalam KKM dan masih belum menyelami citarasa dan perasaan PPF. Dengan kehadiran tersebut, peluang PPF bagi menyampaikan sesuatu secara terus amatlah di harapkan. Jika tiada kesempatan, semua Ahli Majlis PPFM dan Exco Kesatuan PPF bolehlah mencari satu hari yang sesuai bagi bertemu YB Menteri dan YB Timbalan Menteri. Perkara ini telah lama di praktikkan oleh lain-lain organisasi. Eg. Ketua Polis Negara KPN yang baru telah mengadap DYMM Agong dan DYMM Sultan-Sultan di setiap negeri. Ianya bertujuan bagi memperkenalkan semua pengurusan tertinggi PDRM dan lain-lain isu. Dong Zong juga telah mengunjungi YAB PM sebanyak beberapa kali bagi menyatakan hasrat mereka. PPF juga boleh mencontohi mereka-mereka tersebut. Dan jika masih tiada kesempatan dan ada banyak halangan, setiap persidangan perlulah mempunyai, ringkasan dan natijahnya bagi di majukan kepada pihak pengurusan tertinggi. Dan sesalinan ringkasan tersebut perlulah dimaklumkan kepada semua PPF. Jika tiada rumusan, cadangan dan perlaksanaan, maka ianya akan mengambil masa yang teramat lama bagi PPF mencapai kemajuan seperti yang telah lama di nikmati oleh lain-lain paramedik. Ianya juga bermaksud hanya biro sosial PPF sahaja yang bergerak aktif sedangkan biro pendidikan PPF masih sedang mencari-cari.

Kekosongan jawatan klinikal instruktor PPF terdapat di KSKB dan sepatutnya semua PPF yang memegang Ijazah Sarjana Muda dalam berbagai bidang, perlulah memohon jawatan ini dan sekaligus boleh mempraktikkan apa yang telah di pelajari di IPT pada masa lalu. Seterusnya menurunkan ilmu tersebut kepada pelatih PPF dan pada masa akan datang semua PPF lulusan KSKB mempunyai keyakinan yang tinggi dalam menghadapi cabaran dan dugaan, sebab pada masa ini, PPF lulusan MUSPJ lah yang mendominasi perjuangan dan kemajuan PPF melalui PPFM dan kesatuan. PPF junior mempunyai iq yang tinggi tetapi ianya hilang di telan kesebokkan bekerja, urusan keluarga dan urusan RM yang terhad. Sebab itulah PF menonjolkan diri pada hari ini, walaupun pada masa dahulu PPF lah golongan majoriti di perkhidmatan farmasi. Ruang dan peluang masih terbuka luas. Jangan salahkan PPFM dan kesatuan jika sesuatu yang tidak diundang berlaku kepada profesyen PPF. Salahkan diri kita sendiri sebab kita yang memohon jawatan ini.

Persidangan PPF di Cameron Highland akan berlangsung dan pakar-pakar ICT dikalangan PPF perlu hadir kesana bagi mengaplikasikan persidangan tersebut secara maya dan hasilnya semua PPF boleh mengikutinya secara on line, facebook, dll, Tonjolkan kebolehan PPF dan pastikan semua PPF boleh mengikutinya secara maya. Teknologi secara maya memudahkan urusan PPF seharian. PF memang sebok sebab perkhidmatan farmasi mereka yang reka dan semestinya ianya akan memihak kepada mereka. PPF hanya mengikut arahan dari pihak atasan sahaja. Dan terpaksa korbankan hujung minggu bagi menbuat OT sedangkan PF memang tak boleh buat OT. Tuntutlah ilmu sepanjang hayat. Kesihatan Sepanjang Hayat, Kualiti Sepanjang Masa dan Menuntut Ilmu Bila-Bila Sahaja.

Persidangan Tahunan PPF Negeri Perak Darul Ridzuan Tahun 2013 telah berlangsong dengan jayanya dan ramai PPF telah hadir. Tahniah juga kepada YDP Persatuan PPF dan Presiden Kesatuan PPF kerana telah dapat meluangkan masa dan turut hadir. Secara ringkasnya banyak perkara telah di susun dan atur kembali bagi kemudahan semua PPF.Semua PPF U40 juga telah di naikkan taraf sebagai ketua profesyen peringkat negeri dan TPKNF telah memberi ruang selama 8 jam bagi urusan pentabiran PPF iaitu setiap hari Selasa, mulai jam 8.00 am hingga jam 5.00 pm, PPF U40 dikehendaki hadir ke Pej TPKNF bagi urusan pentadbiran dan peningkatan mutu perkhidmatan serta perkembangan kejaya PPF di negeri tersebut. Tetapi antara halangannya ialah PPF U40 tersebut tersangat sebok ataupun tiada PPF U40 di negeri berkenaan. Jika pada tahun 2013 perkara tersebut telah berlaku, maka ianya bermaksud sejak tahun 1998 lagi ianya telah di sedari oleh PF sedangkan PPF pada masa tesebut masih enak dan nyenyak di buai mimpi indah. 
 
Pada tahun 1998, terdapat cadangan peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF di hospital kerajaan dan kesihatan awam. Di dalam kertas cadangan tersebut amat jelas di nyatakan strategi perlaksanaannya iaitu, jangka pendek (2000-2005), jangka sederhana (2005-2010) dan jangka panjang (selepas 2010), dan pada hai ini 15 Mei 2013 adalah waktu bagi menikmati segala kejayaan dan kemajuan perancangan tersebut. Tetapi lihatlah kejayaan PPF sendiri, masih ada antara PPF U40 yang 12 orang itu pun belum melihat buku tersebut, walaupun ianya telah 15 tahun berlalu. Masaalah ini timbul kerana memang PPF U40 terlalu amat sebok dan sepatutnya ialah semua PPF U38 turut membantu. PPF U36 juga perlu membantu PPF U38 dan jika perlukan pertolongan, bantuan dari PPF U32, perlulah di pohon. Secara ringkasnya ialah PPF U29 krna tolong U32, U32 kena  tolong U36, U36 kena tolong U38 dan U38 mesti tolong U40. Jika salah satu rantaian ini putus, maka CPR diperlukan bagi meneruskan kehidupan PPF.
 
Pengisian borang Anggaran Belanja Mengurus (ABM8) telah di kembalikan kepada PTJ dan selepas ini PPF jangan merungut pada tahun 2015 sebab tiada jawatan tambahan kerana pemohonan perlu dimajukan pada tahun 2013, iaitu dua tahun lebih awal.
Memandangkan PPF adalah kumpulan pelaksana, maka setiap PPF mempunyai tugasan dan peranan bagi menyediakan borang ABM 8 tersebut. Dan selepas dua tahun, PPF sama-sama lihatlah kejayaannya. Permohonan jawatan baru adalah sepatutnya menjadi aktiviti tahunan PPF, dan jika telah bekerja selama 20 tahun, bermaksud dah 20 kali mengisi boring tersebut. Jika tiada perubahan pada boring ABM 8 tersebut, ianya hanya perlu di ubah tarikh sahaja. Tetapi terdapat PTJ yang membawa isu yang sama selama 10 tahun iaitu, secara carry forward. Ini menunjukkan bahawa tiada penambahan jawatan PPF di PTJ tersebut dan bermaksud  tiada peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya.
 
Tetapi masih belum terlewat, terus isi borang ABM 8 dan hantar ke PTJ dan dalam masa dua tahun PPF baru akan melapor diri. Untuk makluman semua PPF, Budget 2014 telah siap di Kem Kewangan dan mereka sedang bincang dan akan di umum kan oleh YAB PM pada Oktober 2013.  Bayaran Elaun Kritikal PPF mungkin termasuk, dan jika tiada pada 2018 masih ada peluang.
 
Dalam buku perancangan perkhidmatan farmasi hospital dan kesihatan awam tahun 2002, amat jelas di sertakan bilangan staff PF dan PPF pada masa tersebut dan jika PPF ada masa, sila semak bilangan staff PF dan PPF pada tahun 2013 dan di sana boleh di lihat berapa peratuskan peningkatan bilangan PF dan berapa peratuskah peningkatan bilangan PPF. Apa yang pasti ialah PF lebih ramai dari PPF. Sepatutnya Penolong Pegawai perlulah lebih ramai dari pegawai tetapi ianya telah terbalik di Bhg Farmasi KKM. PPF juga pernah memohon untuk bertugas di unit penguatkuasaan dan jawapan yang di terima pada masa itu ialah tugasan PPF lebih di perlukan di kesihatan awam dan hospital berbanding dengan permintaan di unit penguatkuasaan. Tetapi setelah 15 tahun berlalu, keadaan ini masih sama, iaitu tiada PPF di unit penguatkuasaan. Keadaan ini perlulah di pikul oleh PF yang membuat penambahan bilangan jawatan yang tidak tepat dan PPF juga turut terlibat sama kerana tidak mengisi borang ABM 8 setiap tahun. Dan kesalahan yang paling utama ialah Kem Kewangan kerana gagal menyediakan peruntukan bagi membayar gaji PPF untuk bertugas di unit penguatkuasaan.
 
Sebagaimana yang semua PPF tahu, setiap soalan pastinya akan mempunyai beberapa jawapan, iaitu A, B, C dan D. Tetapi di era zaman milinium ni, setiap soalan akan mempnyai 5 jawapan iaitu A, B, C, D dan E. Semasa pesidangan di KK yang lalu, PPF telah di berikan jawapan yang pasti bagi setiap soalan. Setiap soalan akan mendapat jawapan dari, JPA, KKM, Bhg Farmasi KKM dan Politik. Dan oleh sebab itulah setiap PPF perlulah terus berusaha bagi mencapai sesuatu dan jangan mudah berputus asa.
 
Bagi isu pembayaran elaun pos basic, PPF boleh teruskan khidmat dan ambil OFF bagi mengantikan elaun tersebut. Tetapi jika PTJ tidak setuju berkhidmatlah untuk Negara, sebab gaji PPF adalah amat tinggi jika dibandingkan dengan gaji PRA.  Disertakan di sini senarai nama-nama PPF yang pernah, sedang dan terus mencurahkan bakti kepada PPF. Nama mereka adalah seperti berikut:
 
Encik Rohin bin Daud 
Encik Razalle bin Dollah 
Encik Zamri bin Ariffin
Pn Norhayati binti Mohamad
Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek
Encik Bakeri bin Songep 
Haji Mohamad Nor bin Haji Adam 
Puan Maisom binti Hamat 
Tn Hj Harun bin Hussin 
YM Ku Ngah bin Ku Long
En Velayuzam a/l Muniandy
En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo
Pn Marzimah bt Ramli
Pn Ng Bee Wah
En Mohd Zaki bin Mutalib
Tn Hj Jamhari bin Warmat
Pn Rosmah bt Mahmud
Tn Hj Mohd Dali bin Mastan
Tn Hj Rosli bin Napiah
Tn Hj Rahmat bin Amin
En Abdul Rahim bin Abdullah
En Fauzi bin Omar
En Zakaria bin Ahmad
Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss
Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof
Pn Yam Chow Yit
Encik Ganesan A/L G.Narayanan
Puan Khamsiah bt Brahim
Haji Ab. Manan Kechik
En. Mohamad Nazri b Mohd Esa
Haji Sulaiman b Harun
Puan Samidah Binti Rahmat
Puan Hjh. Rohana bt Musa
Puan Siti Hanisah bt Md.Said
En. Asrul Effendi Bin Jamaludin
En.Suhaimi b Esa
Puan Lau Swee Gim
Puan Hjh. Rahani bt Awang

 
Pasti mereka-mereka tersebut banyak mempunyai idea kerana telah lama mencurahkan bakti.
 
Bagi penempatan PPF secara adhock pula, memang perkara ini ada kebaikan dan kelemahannya. Tetapi sebagai ketua PTJ segalanya perlulah diambil perhatian secara wajarnya. Pernah dahulu Unit Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di wujudkan di setiap JKN dan di ketuai oleh Pegawai Perubatan. Sebagai unit baru memang tiada staff bertugas di situ dan semasa mesyuarat MBJ JKN, pengerusi telah memberi ruang dan peluang kepada unit tersebut untuk mengisi jawatan pembantu dan semua jawatan dapat di isi pada esok harinya. Iaitu di tukarkan dan penempatan secara sementara.
 
Unjuran penambahan jawatan PPF mengikut perancangan mengikut kertas kerja halatuju profesion farmasi hospital yang telah di sediakan pada tahun tahun 2002, dan yang akan diisi dan di perolehi  pada tahun 2010, bagi unit pesakit dalam :
Perjawatan PPF di hospital adalah berkaitan rapat dengan bilangan katil di hospital berkenaan, iaitu seperti berikut :
Melebihi 1500 katil, 
800 – 1500 katil : 
400 – 799 katil:
200 – 399 katil:
Kurang dari 200 katil :
 
Dan keperluan bagi PPF pesakit dalam ialah :
PPF U36 60 jawatan
PPF U32 549 jawatan
PPF U29 3081 jawatan
 
 
Norma perjawatan PPF bagi pesakit luar :
1 PPF  : Unit Farmasi Pesakit Luar
1 PPF : Tambahan melebihi 50 pesakit luar sehari
1 PPF : setiap 500 pek di prabungkus sehari
Tugasan Gantian : 1 PPF : 5 PPF
 
Unjuran penambahan jawatan PPF mengikut perancangan mengikut kertas kerja halatuju profesion farmasi hospital yang telah di sediakan pada tahun tahun 2002, dan yang akan diisi dan di perolehi  pada tahun 2010, bagi unit pesakit luar :
 
PPF U38 19 jawatan
PPF U36 37 jawatan
PPF U32 131 jawatan
PPF U29 963 jawatan
 
Kepada semua PPF U40, sila semak berapa peratuskah kejayaannya setelah 11 tahun berlalu.
 
Jenis kursus yang melibatkan PPF mengikut perancangan tersebut adalah seperti berikut :
 
Kursus Pengurusan Farmasi
Kursus Kewangan
Kursus Pengurusan Iventori
Kursus Asas Kaunseling
Kursus Komunikasi
Kursus Teknik Teknik Kaunseling
Kursus Farmasi Klinikal
Kursus Bahasa
Sign Language
Kursus IT
 
Tempat tempat kursus :
Intan
IKU
IPTA
Centre Of Exellence
 
 
Perlantikan Menteri Kesihatan baru pada tahun 2013 akan memberi impak yang maksimun kepada PPF dan lain-lain menteri kabinet juga akan menyumbang sesuatu kepada PPF atas dasar Ahli Parlimen dan wakil rakyat yang di lantik oleh rakyat dan telah menang pada PRU 13 lalu. Nama-nama mereka adalah seperti berikut :
 
PRIME MINISTER 
Najib Razak

DEPUTY PRIME MINISTER 
Muhyiddin Yassin

PRIME MINISTER'S DEPARTMENT
Ministers
Jamil Khir Baharom
Abdul Wahid Omar (Maybank CEO)
Idris Jala
Joseph Kurup
Shahidan Kassim
Nancy Shukri
Joseph Entulu Anak Belaun
Paul Low Seng Kuan (Transparency International president)

Deputy Ministers
P. Waytha Moorthy
Razali Ibrahim

FINANCE
Minister
Najib Razak

Minister II
Ahmad Husni Hanadzlah 

Deputy Minister
Ahmad Maslan


EDUCATION
Minister
Muhyiddin Yassin

Minister II
Idris Jusoh

Deputy Ministers
Mary Yap
P. Kamalanathan


DEFENCE
Minister
Hishamuddin Hussein

Deputy Minister
Abdul Rahim Bakri

TRANSPORT
Minister (Acting)
Hishamuddin Hussein

Deputy Minister
Abdul Aziz Kaprawi

HOME AFFAIRS
Minister
Ahmad Zahid Hamidi

Deputy Minister
Wan Junaidi Tuanku Jaafar


WORKS
Minister
Fadillah Yusof

Deputy Minister
Rosnah Rashid Shirlin


INTERNATIONAL TRADE AND INDUSTRY
Minister
Mustapa Mohamed

Deputy Minister
Hamim Samuri

FOREIGN AFFAIRS
Minister
Anifah Aman

Deputy Minister
Hamzah Zainuddin

DOMESTIC TRADE, COOPERATIVES & CONSUMERISM 
Minister
Hasan Malek

Deputy Minister
Ahmad Bashah Md Hanipah

COMMUNICATION AND MULTIMEDIA 
Minister
Ahmad Shabery Cheek 

Deputy Minister
Jailani Johari

HUMAN RESOURCES 
Minister
Richard Riot Anak Jaem

Deputy Minister
Ismail Abd Mutalib

RURAL AND REGIONAL DEVELOPMENT 
Minister
Shafee Apdal

Deputy Minister
Alexander Nanta Linggi

URBAN WELLBEING, HOUSING AND LOCAL GOVERNMENT 
Minister
Abdul Rahman Dahlan

Deputy Minister
Halimah Saddique

FEDERAL TERRITORIES 
Minister
Tengku Adnan Tengku Mansor

Deputy Minister
Loga Bala Mohan

YOUTH AND SPORTS 
Minister
Khairy Jamaluddin

Deputy Minister
M. Saravanan 

HEALTH
Minister
S. Subramaniam 

Deputy Minister
Hilmi Yahaya

ENERGY, GREEN TECHNOLOGY AND WATER 
Minister
Maximus Ongkili

Deputy Minister
Mahdzir Khalid

AGRICULTURE  AND AGRO-BASED INDUSTRIES
Minister 
Ismail Sabri Yaakob

Deputy Minister
Tajuddin Abdul Rahman


TOURISM 
Minister
Mohamed Nazri Aziz

Deputy Minister
Joseph Salang Gandum


NATURAL RESOURCES AND ENVIRONMENT 
Minister
G. Palanivel

Deputy Minister
James Dawos Mamit

SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION
Minister
Ewon Ebin

Deputy Minister
Abu Bakar Muhamad Diah


WOMEN, FAMILY AND COMMUNITY DEVELOPMENT
Minister
Rohani Abdul Karim

Deputy Minister
Azizah Mohd Dun

PLANTATION INDUSTRIES AND COMMODITIES
Minister
Douglas Uggah Embas

Deputy Minister
Noriah Kasnon

 
Dan akhir sekali kepada semua pengerusi persatuan dan kesatuan PPF peringkat pusat, peringkat negeri dan peringkat PTJ, silalah hantarkan kad ucapan tahniah kepada semua yang telah terlantik terutamanya YB Menteri Kesihatan Malaysia yang baru, ini adalah kerana jika pada masa hadapan, beliau tidak akan terkejut jika menerima surat dari PPF kerana selalunya mereka menjawab tidak pernah dengar pun apa-apa dari PPF. Harap akan ada jambatan antara PPF dan mereka.
 
 
TAMAT
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Tue 22 Jul 2014, 7:12 pm

Ass’kum, Salam Satu Malaysia dan Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Semua cadangan dan pendapat yang di utarakan di bawah, adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara berkenaan dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang jauh dari
tujuan dan matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama. 

 
Re Union PPF Batch 28 dicadangkan diadakan berserta Persidangan PPF Tahun 2014
 
NOTA PERSIDANGAN PPF TAHUN 2014
 
As salam & salam sejahtera kepada semua Penolong Pegawai Farmasi di seluruh Malaysia. 
Sebagai makluman , Persatuan Penolong Pegawai Farmasi Malaysia akan menganjurkan Persidangan PPF kali ke-7 2014.
Tema Persidangan pada kali ini adalah : 

DIABETES BUKAN TITIK NOKTAH KEHIDUPAN & 
PEMANTAPAN INTEGRITI & AKAUNTIBILITI 
PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Butiran persidangan adalah seperti berikut:
Tarikh : 5 - 8hb September 2014
Tempat: Hotel Rosa Passadena, Cameron Highland
Tarikh tutup pendaftaran awal : 1 HB OGOS 2014
Tarikh tutup : 25 HB OGOS 2014

Saya disini mewakili Jawatankuasa Penganjur ingin menjemput semua PPF dari seluruh Malaysia untuk menyertainya.

Untuk butiran lanjut, sila hubungi En Asrul Effendi 
No tel 0122095424 
Harap Maklum

 
Satu sejarah telah tercipta dengan penubuhan  MAJLIS PERUNDINGAN PEN.PEGAWAI FARMASI MALAYSIA  dan dahulunya ialah task force. Satu mesyuarat PPF telah diadakan di Bilik Mesyuarat Melor 1, dianggotai dari beberapa bahagian perkhidmatan seperti PPF U40 Bhg.Perkhidmatan Farmasi, Bhg.Latihan KKM, Ketua Program & Pengajar Kolej Farmasi, Wakil Persatuan dan Kesatuan, In-Service Staff. PPF  berasa amat gembira dan bangga kerana setelah sekian lama yang diimpikan menjadi kenyataan iaitu untuk mengumpulkan semua staf-staf Farmasi dari pelbagai Institusi iaitu Kolej, Bhg.Latihan, BPF KKM, BIRO, Hospital, Kesihatan, Wakil Sabah, Wakil Sarawak.

Mesyuarat telah berlalu dan dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh penganjur iaitu En.Ariffin Sutan diikuti taklimat Task Force  dan kemudian ucapan oleh wakil Persatuan & Kesatuan serta Ucapan En.Muhammad b Awang. Majlis sebulat suara bersetuju menubuhkan Jawatankuasa ini sebagai satu Majlis Perundingan Pen.Pegawai Farmasi di bawah naungan Bahagian Perkhidmatan Farmasi selepas mendapat kelulusan.

Ahli-ahli yang hadir ialah : 1. En.Ariffin Sutan, 2 En.Jong Koi Chong, 3. En.Mohd Sani, 4. Cik Chuan, 5. En.Mohd Raya, 6. En.Muhammad b Awang, 7. Tn.Hj.Harun Husin, 8. Puan Faridah Saidi, 9. En.Mohd Nazri Mohd Esa, 10. Tn.Hj.Sulaiman Harun, 11. En.Rohin Daud, 12. Cik Rosefazila bt Rosli Lee


Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia juga telah ditubuhkan pada 16 November 2009. Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan dianggotai oleh 5 Pegawai Kanan BPF KKM (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro, Kesihatan, Hosp.) dan 4 Exco Kesatuan, 3 Exco PPFM, 4 wakil PPF , 1 wakil Sabah dan 1 wakil Sarawak. Wakil PPFM ialah En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun dan wakil utk Kesatuan pula ialah En.Rohin Daud, En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam. Wakil PPF ialah Puan Faridah Saidi(CPD-PTK), Hjh.Norhaini bt Othman(HKL), Puan Juriah bt Wakidi(Labuan), En.Talib b Tawil(Biro). Wakil Sarawak ialah En.James Yiek Hua Kuong dan wakil Sabah ialah En.Johnson Chin Nyat Min. Urusetia JK ini ialah Ketua Profesion En.Muhammad B Awang PPF U40 dan juga Tn Hj.Abd Ghani b Yusof, PPF U38 BPF KKM. Semoga dengan penubuhan JK ini, PPF akan lebih cemerlang dan maju kehadapan ! Jika ada sebarang masalah yang perlu di bangkitkan, sila hubungi nama-nama seperti yang tertera diatas dalam Jawatankuasa ini.

Persidangan Pen.Pegawai Farmasi 2008 di Marina Cove Resort, Lumut pula telah dijalankan dengan jayanya dan mendapat sambutan baik dari semua peserta-peserta dan penceramah-penceramah.

Tajuk-tajuk yang di persembahkan ialah : 1. Prepairing & Enhanced Quality Service oleh Timb.Pengarah Kesihatan Negeri(F) Tn.Hj.Ruhaiyem b Yahaya, 2. Pembangunan Kesihatan Primer dan Halatuju PPF oleh Pn.Sahidah Said (Ketua Pen.Pengarah Bhg.Pembg.Kesihatan Keluarga, Caw.Primer), 3. Update Profesion PPF oleh En.Muhammad b Awang (Ketua Pen.Pegawai Farmasi U40 KKM), 4. Occupational Safety in Pharmacy oleh Tn.Hj.Harun b Husin (Ketua PPF U36 JKWPKL), 5. Teknik Aseptik oleh Pn.Akmalyatun Kamal (Peg.Farmasi U44 Hosp.Ipoh), 6. Perolehan & Pengurusan Stor oleh Pn.Norul Adlin (Peg.Farmasi U41
Hosp.Seberang Jaya), 7. Pengujian Produk Farmaseutikal, Pengawalan Ubat Pasaran, ADR & Product Recall oleh En.Tan Ann Ling (Peg.Farmasi U52 Biro Farmaseutikal Kebangsaan).

Kehadiran peserta adalah seramai 40 orang. Satu kerja kumpulan juga dijalankan iaitu Expanded & Extended Role. Peserta di pecahkan kepada 4 kumpulan dan brainstorming session dijalankan. Tiap kumpulan menyediakan kertas kerja untuk 2 cadangan Expanded Role dan Extended Role. Pada ke esokkan harinya pembentangan dilakukan dihadapan Panel iaitu TPKN(F) Tn.Hj.Ruhaiyem, KPP Pn.Sahidah Said dan En.Muhammad b Awang, PPF U40.

 
Dan selepas ini, Biro ICT PPF perlulah menjalankan tugas agar segalanya berjalan dengan jayanya.
 
ANTARA ALAMAT E MEL PPF YANG BOLEH DI HUBUNGI:
 
 "muz_utp@yahoo.com" <muz_utp@yahoo.com>,
"hksiva@hotmail.com" <hksiva@hotmail.com>,
"sv.gal85@gmail.com" <sv.gal85@gmail.com>,
"rema0205@yahoo.com" <rema0205@yahoo.com>,
"noor_rosma@yahoo.com" <noor_rosma@yahoo.com>,
"maseelas@gmail.com" <maseelas@gmail.com>,
"nurmaida.ida.ni@gmail.com" <nurmaida.ida.ni@gmail.com>,
"pkphuah@hotmail.com" <pkphuah@hotmail.com>,
"monofaiz@yahoo.com" <monofaiz@yahoo.com>,
"adlina_othman@yahoo.com.my" <adlina_othman@yahoo.com.my>,
 "wongahkhuan@yahoo.com" <wongahkhuan@yahoo.com>,
"shaz_27583@yahoo.com" <shaz_27583@yahoo.com>,
"zainal_farmasi@yahoo.com" <zainal_farmasi@yahoo.com>,
"stanleysam72@yahoo.com" <stanleysam72@yahoo.com>,
"abbasramly@gmail.com" <abbasramly@gmail.com>,
"duanzhebat@yahoo.com" <duanzhebat@yahoo.com>,
"sky_one_17@yahoo.com" <sky_one_17@yahoo.com>,
"nustrule79@gmail.com" <nustrule79@gmail.com>,
 "nordin1458@gmail.com" <nordin1458@gmail.com>,
"ietanorazri87@gmail.com" <ietanorazri87@gmail.com>,
 "cha_ahmad@yahoo.com" <cha_ahmad@yahoo.com>,
"fayu_yellowish@yahoo.com" <fayu_yellowish@yahoo.com>,
"fareast_pk@yahoo.com" <fareast_pk@yahoo.com>,
"fareastppf@gmail.com" <fareastppf@gmail.com>,
"gurmeete@gmail.com" <gurmeete@gmail.com>,
"linda_ramly77@yahoo.com" <linda_ramly77@yahoo.com>,
"ijan689@yahoo.com" <ijan689@yahoo.com>,
 "botak70@gmail.com" <botak70@gmail.com>,
"aep966@yahoo.com" <aep966@yahoo.com>,
"Idris Uda" <ppfidris@yahoo.com>,
"bakeri_songep@yahoo.com" bakeri_songep@yahoo.com

Cc: "Rosmah Mahmud" melinarose38@yahoo.com
 
Surat jemputan Persidangan bertarikh 3 Jun 2014 telah di edarkan dan harap Biro ICT PPF boleh teruskan tugas mereka.
Dalam perancangan ialah Mesyuarat Sainstifik PPF yang akan di adakan pada Nov 2014 di Port Dickson Negeri Sembilan.
 
Semua cadangan dan pendapat yang di utarakan di atas, adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara berkenaan dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang jauh dari
tujuan dan matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama. 

 
 
Tamat 22 Julai 2014

 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Fri 17 Oct 2014, 10:11 am

ASS'KUM,
SALAM SATU MALAYSIA,
DLL.
 
Selamat Bertugas Kepada Semua PPF dan Salam Satu Malaysia

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.

 
Inovasi dan kreativiti dikalangan PPF masih boleh di pertingkatkan.
Semua PPF perlu berusaha dengan gigih.
 
Jika inivasi lama pun banyak masaalah, macammana nak wujudkan inovasi baru.
 
PPF perlu kreatif.
 
AGM kesatuan di PD NS lagi sebulan sahaja, tetapi surat jemputan masih belum di terima.
Biro ICT PPF perlu berusaha.
 
Penglibatan PPF dalam Biro ICT :
1. JK Teknikal PPF Peringkat Kebangsaan
2. JK Teknikal PPF Peringkat Negeri
3. JK Teknikal PPF Peringkat PTJ
4. Persatuan PPF Peringkat Kebangsaan
5. Kesatuan PPF Peringkat Kebangsaan
6. Persatuan PPF Peringkat Negeri
7. Kesatuan PPF Peringkat Negeri
8. Persatuan PPF Peringkat PTJ
9. Kesatuan PPF Peringkat PTJ
 
Jika semua 9 JK PPF tersebut aktif, pastinya PPF tidak akan ketinggalan lagi.
 
Disertakan di sini alamat e mel untuk di emelkan surat jemputan AGM tersebut oleh Biro ICT PPF :
 
ppfkkp@yahoo.com.my ,
hj.idris@yahoo.com.my ,
supartopuo@yahoo.com.com ,
norippf@yahoo.com ,
"muz_utp@yahoo.com" <muz_utp@yahoo.com>,
"hksiva@hotmail.com" <hksiva@hotmail.com>,
"sv.gal85@gmail.com" <sv.gal85@gmail.com>,
"rema0205@yahoo.com" <rema0205@yahoo.com>,
"noor_rosma@yahoo.com" <noor_rosma@yahoo.com>,
"maseelas@gmail.com" <maseelas@gmail.com>,
"nurmaida.ida.ni@gmail.com" <nurmaida.ida.ni@gmail.com>,
"pkphuah@hotmail.com" <pkphuah@hotmail.com>,
ibus28@yahoo.com ,
wengyou64@yahoo.com ,
ppfkkpa@yahoo.com.my ,
pensukkpfkmb@yahoo.com.my ,
"monofaiz@yahoo.com" <monofaiz@yahoo.com>,
"adlina_othman@yahoo.com.my" <adlina_othman@yahoo.com.my>,
"wongahkhuan@yahoo.com" <wongahkhuan@yahoo.com>,
"shaz_27583@yahoo.com" <shaz_27583@yahoo.com>,
"zainal_farmasi@yahoo.com" <zainal_farmasi@yahoo.com>,
"stanleysam72@yahoo.com" <stanleysam72@yahoo.com>,
"abbasramly@gmail.com" <abbasramly@gmail.com>,
"duanzhebat@yahoo.com" <duanzhebat@yahoo.com>,
"sky_one_17@yahoo.com" <sky_one_17@yahoo.com>,
"nustrule79@gmail.com" <nustrule79@gmail.com>,
"nordin1458@gmail.com" <nordin1458@gmail.com>,
"ietanorazri87@gmail.com" <ietanorazri87@gmail.com>,
lawatankskb@gmail.com ,
wongsifoo@yahoo.com ,
luqmana74@yahoo.com ,
"cha_ahmad@yahoo.com" <cha_ahmad@yahoo.com>,
"fayu_yellowish@yahoo.com" <fayu_yellowish@yahoo.com>,
"fareast_pk@yahoo.com" <fareast_pk@yahoo.com>,
"fareastppf@gmail.com" <fareastppf@gmail.com>,
"gurmeete@gmail.com" <gurmeete@gmail.com>,
"linda_ramly77@yahoo.com" <linda_ramly77@yahoo.com>,
"ijan689@yahoo.com" <ijan689@yahoo.com>,
"botak70@gmail.com" <botak70@gmail.com>,
"aep966@yahoo.com" <aep966@yahoo.com>,
"Idris Uda" <ppfidris@yahoo.com>,
"bakeri_songep@yahoo.com" bakeri_songep@yahoo.com
researchppf@yahoo.com ,
searchppf@yahoo.com ,
psbpa@yahoo.com.my ,
"Rosmah Mahmud" melinarose38@yahoo.com 
 
Tugas utama PPF pada masa ini ialah emelkan surat jemputan AGM kesatuan dan lain-lain perkara boleh di buat kemudian.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.
 
Tamat
 

17 Oktober 2014
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by nori on Mon 22 Dec 2014, 12:07 pm

Ass’kum, Salam Satu Malaysia dan Selamat Bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 


Rx dalam talian secara komputer sedang di usahakan, pesakit hanya bawa ic je ke farmasi dan Rx dah ada dalam bilik farmasi secara on line. SPUB juga akan dilaksanakan secara on line. PPF memang tidak boleh menolak idea ini kerana ianya di usolkan oleh orang yang berpegaruh dalam negara ini. Setiap kebaikan memang ada keburukan tetapi ianya perlulah seimbang . PPF alaf baru perlu berusaha lebih kerana gaji permulaan mereka adalah tinggi berbanding dengan lulusan Sekolah Latihan Pembantu Farmasi MUSPJ. Empat penambahbaikan Bhg Farmasi KKM ialah SPUB, Pandu Lalu, Pos Ubat Ke Rumah dan Talipon untuk bekalan ubat susulan. Semuanya perlulah dilaksanakan oleh PPF secara langsung dan tidak langsung. Elaun Kritikal PF ialah RM850 sebulan dan apabila tugasan yang berharga lebih dari RM 850, maka selepas itulah barulah PPF terlibat. Tapi apabila BIPK di beri 10% kepada PPF, maka PPF adalah sebahagian dari Staff Farmasi KKM. Tetapi segalanya boleh berubah mengikut keadaan, situasi dan kesinambungan memberikan perkhidmatan. Apa pun PPF adalah second line dalam memberikan perkhidmatan kerana ianya sebagai penolong sahaja. Persatuan PPF dan Kesatuan PPF memang sedang berusaha memertabatkan PPF dan jika ada apa-apa persoalan, hanya suara mereka berdua sahaja yang akan di pertimbangkan. Oleh itu jika masih ada PPF yang masih belum menjadi ahli persatuan dan kesatuan, maka itulah hakikat sebenarnya taraf pemikiran PPF pada tahun 2014 dan ianya pasti berubah pada 2020.
 
Pada Jun 2007, sebuah Universiti Awam ada mengeluarkan tawaran Biasiswa Skim Tenaga
Pengajar Muda (TPM) dalam bidang-bidang farmasi seperti berikut 

(Phd 38 Bidang dan Sarjana 17 Bidang ) :

Cardiopharmacology,

Social Pharmacy,
Pharmacy Education,
Toxicology (General & Target Organ Toxicology ),
Pharmacy Practice,
Radiopharmacy,
Physiology,

Pharmaceutics : Drug Delivery / Physical Pharmacy ,
Pharmacy Management,
Pharmaceutical Biotechnology,
Pharmacoinformatics,
Pharmacognosy,
Toxicogenomics,

Pharmacogenomics,
Evidence- Based Pharmacy Practices,
Biocomputing,

Pharmaceutical Bioprocessing,
Neuropharmacology,
Pharmaceutical Engineering,
Neurotoxicology,
Pharmacoeconomics,
Forensic Pharmacy,
Forensic Toxicology,
Genetic Toxicology,
Environmental Toxicology,
Immunotoxicology,
Pharmaceutical Chemistry: Drug Synthesis,

Endocrine Pharmacology, Cancer
Pharmacotherapeutics,

Pathophysiology,
Pharmaceutical Chemistry : Combinatorial Chemistry,
Pharmaceutical Analysis,
Cosmeceuticals,
Nutraceuticals,
Phytochemistry,

Veterinary Pharmacy,
Marine Biopharmaceuticals,
Sport Pharmacy,

Ini menunjukkan dalam masa beberapa tahun akan datang ini, perkembangan yang amat
pesat akan berlaku dalam bidang kefarmasian, dan semestinya bebanan tersebut
akan di letakkan ke atas bahu Penolong Pegawai Farmasi yang akan membantu Pegawai Farmasi.

 
Dalam usaha Kreativiti dan Inovasi, semua PPF perlu mencari dan mendokumenkan nama-nama buku, majallah, teks, dll sebagai rujukan kepada lain-lain PPF. Jika PPF belum bersedia, pastinya PF sudah bersedia dalam memperincikan tugasan Penolong Pegawai Farmasi yang akan membantu Pegawai Farmasi setiap masa, sepanjang masa dan sebarang masa. 2015 akan di sambut lagi 9 hari sahaja.

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
TAMAT

 

22 Disember 2014
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: Computerised Dispensing System | adakah ia banyak membantu?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum