FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Hai...Abg....Hai Tuan....Kenapa lah aku silap...

View previous topic View next topic Go down

Hai...Abg....Hai Tuan....Kenapa lah aku silap...

Post by nizamsha on Mon 08 Feb 2010, 7:54 pm

Hari ini dijadualkan ada tiga pegawai baru akan melapor diri, semuanya gred KB29.Gred yang aku mula kenali kerjaya aku di sini. Masih aku ingat lagi masa melapor diri tu. Sungguh dashyat...hehehe..kelakar tak ingat macam raja lawak.Apa tidaknya, kami ni satu batch ada tiga orang yang dapat posting satu balai.Pada hari nak melapor tu, kami memang dah ada uniform, complete semua.Entah kenapa pulak aku nak pakai baju biasa je.Kononnya, ala2 smart bergaya lah..hehehe...sebab dalam surat lapor diri tak tulis pun nak pakai baju ape..hehehe..Hari yang dinanti terus tiba, aku dengan bangganya memakai seluar dockers..baju kemeja Levis Strauss..Smart lah gak...dengan belt aku...Setibanya aku dibalai yang aku ditugaskan, aku pun cari pejabat Pegawai Penjaga Balai. So ada lah sorang mamat ni berkeliaran kat bay Jentera. Tgk dari gaya die>>>>ABT (Ahli BOMBA TUA) lah tu...so aku pun address kat die..

"Selamat Pagi Pakcik..."

Mamat tu pun jawab lah kat aku dengan muka terpinga...

"Ye encik, ble saya tolong..." sopan mamat tu jawab...

" Saya nak jumpa Pegawai Penjaga Balai...kat mana pejabat dia..."..tanya aku lah kat die...

"Owh...OC Balai ye...encik terus masuk kedalam..belah kanan ada tangga,naik tangga belah kanan tu pejabat die lah...." jawab die dengan terperinci lah pulak...

Aku pun geraklah...dan masa yang sama kawan2 aku yang setakdir dengan aku sampai.Alamak...dieorang pakai uniform lah plak...Ciss...nak kenakan aku lah ni...mati aku...tapi...nak takut ape..takde arahan pun pakai uniform...hehhee...Bagi aku Bombe ni tak lah macam askar...hehehe...skit2 kena hukum...bombe ni relax la kot...hehe...

So kami bertiga pun naik dan terus ke pejabat..sampai kat pejabat die...adalah PBW...Pegawai Bomba Wanita...(agak2 cun lah time tu...) tersengih2..kat depan pejabat tu..so aku pun tanya lah soalan cepu mas aku kat die...heheee...."Kat mane pejabat Pegawai Penjaga Balai.." so die pun ngan senyuman manis die suh aku tunggu depan bilik yang terpampang tertulis....PEGAWAI PENJAGA BALAI BOMBA DAN PENYELAMAT *********" . Tunggulah dengan penuh debaran....

"Haa...encik tadi yang nak jumpa saya kan...berkenaan apa masalahnya..." Sapa aku oleh mamat yang aku jumpa tadi...Alamak...dielah Pegawai Penjaga Balai Aku...a.k.a BOSS aku lah....matilah aku...aku address die "ABANG"...dahlah aku pakai bajua smart mamat ni..matilah aku..kenapa aku tak le kenal2 die...alamak..yang die pun apelah kat balai pakai T-Shirt BOMBA je...mane aku tau...Sebagai Langkah awal...aku menyenyapkan diri...dan redhalah aku dengan maki hamun die....

"Assalamualaikum Tuan..., Kami bertiga nak melapor diri..."...jawab kawan ku...

Dengan tersenyum, die pun buat signal kat kami..."COME FOLLOW ME...hehehe...

"Owh awak bertiga ditempatkan dsini lah...bagus...macam ni...pertama sekali, bila melapor diri, awak dah mula bertugas kan...so kalau rasa awak masih tak cukup sifat untuk bertugas..saya masih boleh lanjutkan tempoh awak untuk lapor diri..supaya awak masih boleh berjalan2 dengan gaya...kat luar nanti..." Pedas aku kena sindir...

"Saya minta maaf tuan..saya akan tukar uniform.."

"Takpe...saya rasa dah cukup bergaya tu...hheheheee...yang kurang..cermin mata gelap je..." lagi sekali aku dapat dari die...

Sejak ari tu...Balai aku heboh dengan citer Penolong Penguasa lapor diri pakai baju biasa...sampai merebak cerita ke balai2 lain...malu tul...tapi sejak tu gak...fames aku..hahahaaa...

Dah tiga tahun berlalu cerita tu, hari ni aku pula menunggu batch yang terbaru..dan hari ni gak..aku dah berkhidmat sebagai Timbalan Pegawai Penjaga Balai a.k.a Timbalan Ketua Balai a.k.a Timbalan OC...so hari ni aku pakai baju uniform penuh...dan aku duk kat ofis je...supaya budak2 tu tak pangil aku abang lah pulak...hehhee.e...lupa nak bagi tau....OC balai aku dah kena tukar....so aku memangku jawatan tu lah...nak jadi OC ....tak layak lagi heheheheee....tunggulah.....aku naik 41..jadi lah aku OC balai...hehehe...skarang baru 29...hehehee...tapi yang power...coz memangku tulah..hehehee...


Moralnye...jangan suker2 nak judge book by its cover...hehehee...(Ok tak moral die???)....

Extracted from my diary...somewhere last year...

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3234

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: Hai...Abg....Hai Tuan....Kenapa lah aku silap...

Post by suring on Tue 09 Feb 2010, 12:30 pm

Tahniah untuk kawanku nizamsha kerana dan naik pangkat sebagai timbalan oc dah..pasni lau jupe kena panggil tuan laa...aku jua yang masih dok gred 48 kat cni...jaga negeri jer..tapi kalau aku kena tukar ke perlis dah boleh jadi pengarah dah pasal negeri kecik...hihihi... horrrrrrrmaaaaaat tuaaaaaannnnnn...

suring
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Timbalan pengarah JKKN.Pahang
Gender : Male
Jumlah Post : 1751
Umur : 40
Tarikh Register : 28/03/2008
Reputation : 10
Points : 4183

View user profile

Back to top Go down

Re: Hai...Abg....Hai Tuan....Kenapa lah aku silap...

Post by nizamsha on Tue 09 Feb 2010, 2:29 pm

ble lak aku naik pangkat...tu cter lama...dlu...aku amik dalam diari aku....skang aku 29 gak...aku bukan kat operasi balai lagi...ngah training lg...pas tu ble lah naik kot...

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3234

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: Hai...Abg....Hai Tuan....Kenapa lah aku silap...

Post by Sponsored content Today at 11:14 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum