FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

i feel bad...

View previous topic View next topic Go down

i feel bad...

Post by savannahhayzelonie on Thu 25 Mar 2010, 5:36 am

Salam sejahtera dan salam 1 malaysia,
Baru2 nie saya baru je berpisah dgn suami..dlm ambang penceraian skg nie..just tunggu utk proceeding court case je skg nih..penceraian nie berlaku pun sbb suami yg beria minta cerai coz tak tahan nak hidup dgn i..mmg i akui i ade kelemahan and i nie bukanla perfect..suami sblm ni pun baik dgn i, cuma dia jenis yg berfikiran negatif..maybe sbb pbawaan family dier..entahla...hasil pkahwinan kami, kami dikurniakan satu org anak lelaki..nak dipendekkan cerita, my hubby mmg sygkan saya..tetapi dia penah warning saya kalau saya buat sesuatu yg dier tak suka, dier tak ragu2 untuk buat keputusan...mmg saya byk abaikan tanggunjawab sya sbgai seorg isteri..sebelum ni, saya tinggal bjauhan dgn suami coz atas sbb keje..saya keje di swak and dier pula di semenanjung...and at last, i pun mintala transfer thn lepas ke semnanjung coz nak mgikut suami..keje kat kl ni pulak,mmg byk pula cabarannya...i mmg dpt tekanan yg kuat until i kena jumpe psychiatric and diagnosed as major depression and perlu mkn ubat penenang..sejak dr itu, i selalu murung, asyik nak tido je and fikiran jadi kosong biler mkn ubat tuh..i jadi makin pemalas n byk keje rumah i tak penah nak buat..i dunno why this happened to me..malah saya mjadi cepat pemarah and melenting..especially dgn suami...mmg silap i..mgkin disbbkan kesan depression yg dialami..i cuba nak hiburkan hati..kdg2 i layari juga facebook smpai tak ingat nak mkn and suami pun i tak layan..thats why my hubby got fed up and piss me off..dahla masa tu bjauhan dr anak i..then my hubby cadangkan supaya kakak ipar dia yg still bujang utk jaga i..jadi i pun lepaskan tggungjwab i sbgai isteri n tak jaga anak i...mmg nampak sgt kelemahan i..smpai kakak ipar yg jaga anak i tu pun mgadu kat suami perangai i..lalu disebarkan kakak ipar tu dgn ipar yg lain.diorg semua ckp yg buruk ttg i and smpai diorg ckp jgn anggap kakak dier mcm org gaji..i benar2 sedih wpun tu mmg silap i...i sebnarnya tlalu leka and mase tuh i still mkn ubat lagi...fikiran i kosong and tak dpt fikir dgn baik smpai i abaikan tgjawab sbgai seorg isteri...ditambah pula hubby i jenis suka mgungkit biler dah buat sesuatu utk i..i sedih tau..walau mcm mane pun, kalau ada rezeki lebih, i sentiasa belikan brg mkn utk anak2 sebaik balik dr keje..beli mknan utk kakak ipar wpun dia ckp begitu pada i..i takla sejahat maner pun..lagipun i mmg kuat boros sejak dpt depression nie..cuma sedikit je perubahan i dpt lakukan tapi suami i tetap anggap itu kelemahan i..dia seolah2 tak dpt deal dgn i lagi...sdgkan baru je 8 bulan hidup sebumbung dgn dia.dia selalu je ungkit and smpai kitaorg bgaduh..dier kate i mkn sedap drp dia.mmg i selalu pesan burger kat dia.coz i teringin nak mkn..lagipun dia sendiri mmg tak gemar mkn burger..tapi dia kuar juga minum dgn kwn2 dia..minuman keras lagi mahal harganya kalau dibanding dgn mknan segera yg i pesan tuh..huhu...awal thn 2010 ni, at last my hubby minta cerai dgn i..dier nak pisah scra baik, maksudnya tak libatkan court..tapi my family nak cara court coz nak tuntut nafkah..yg peliknya mase perbincangan family sblm i tinggalkan dia ari tuh, dier nak keta i..keta tu atas nama i..and dier kater i bkira dgn dia..dia nak ceraikan i..tapi keta i dier nak..mmg pelik juga i rase..anak dier tak kisah bagi..tapi keta dier nak..mcm seolah2 dia pentingkan harta drpd anak dia sendiri..dah tu siap mgungkit semua ape dia korbankan utk i selama 5 thn kami bsama tmasuk sblm kawen.i betul2 sedih..kenapa mcm tu sekali dia mgungkit..setau i itu tanggungjawab dia wpun susah mane skalipun..i tak penah pun bkira dgn dia..and yet dia kater dia nak keta tu utk dia turun keje and byr segala pengorbanan dia selama nie..kiranya mcm gadaila keta tu utk conpensate pgorbanan dia selama ni dgn i....i betul2 kecewa dgn apa yg blaku..skg ni dah hampir sebulan blalu.anak i tpaksa duduk di kpg dgn mak i.and myself kena duduk hostel di area hospital coz hubby tak nak i lagi..i mcm org mati akal tapi i tabahkan juga diri atas sokongan kwn2 yg byk mbantu i selama ni...dier takde pun tanya berita anak dier..nafkah pun tak bagi..kalau dier tak bagi pun takpela..kalau dier mmg tak syg anak dier lagi..or maybe dier ada masalah kewangan masa nie...i tak kisah kalau dier nak jumpe anak dier pun...
and now i bgntung hidup tak btali..family hubby kesal dgn tindakan hubby and at last diorg realise that i takla seteruk yg diorg sangkakan.diorg marah hubby coz buat kepututsan tburu2.i tak bmusuh pun dgn family dier and tetapi kekalkan silaturahim wpun i dgn hubby tak bsama lagi....bdosa sgtkah i dgn ape yg dah blaku..i myesal dan dah minta maaf kat hubby, but dia tak nak maafkan i lagi and dier kate tak myesal ceraikan saya pun..bagi dier saya la perempuan yg paling teruk penah dier jumpe...i feel really down and so sad....SadSad. harap ada yg sudi bagi nasihat kat saya utk lebih tabah mghadapi hidup ni..agar belajar dr kesilapan...tq very much...:.

savannahhayzelonie
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : PARAMEDIK
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 34
Tarikh Register : 22/03/2010
Reputation : 0
Points : 2465

View user profile

Back to top Go down

Re: i feel bad...

Post by azrunia on Thu 25 Mar 2010, 6:15 pm

hemmmmm.....panjang cerita you ni....walau apapun i feel sad for you....ok ler......dalam perkara ni....i takda pengalaman tentang isu perpisahan.....cuma mungkin dari segi peribadi i boleh ceritakan pengalaman berkeluarga hampir 6 tahun.....memang banyak dugaan, ada orang pernah kata......dalam tempoh 5 tahun perk

dan i mmg sokong kenyataan tu....sebab i dah pun melaluinya.....ALHAMDULILAH.....im still strong with my family....event tak boleh elakkan perselisihan faham yg kecil2 mesti berlaku.....mendung tak beerti hujan & langit tak selalunya cerah.....keutamaannya ada give & take....

so dalam masalah you ni, i rasa you dah tau apa punca masalah yg menyebabkan rentetan pd masalah2 lain yg timbul.....i harap you must be strong, go find support from frens & family.....dont forget ask wish god bless & give chances for good life...

annah....sori to say.....dgn izin.....i rasa masalah utama you adalah perkara yg menyebabkan you stress stlh transfer ke semenanjung.....so find out & get listed the problem.....then, baru boleh wat conclusion....yg mana perlu you selesaikan & yg mana perlu you buangkan serta yg mana boleh you tangguhkan....

you are still young, not bad in 27 age......hidup jauh lagi, terlalu banyak masa untuk you realized this world....tentang intergriti individual ni adalah berbeza diantara individu yg lain....pada umur you skrg, i pun pernah melaluinya.....kdg2 kita belum lebih bersedia untuk menghadapi hari2 berkeluarga, its mean kita masih ada feel nak rasa enjoy seperti zaman bujang.....adakalnya kita cuba memcorakkan kematngan tu, tapi sebenarnya perkara tu berapa menjadi....

so kita akan belajar untuk menerima keadaan & sentiasa memperbaikinya....kata pepatah cikgu yg baik, adalah dari pengalaman....cuma i harap you jgn meletakkan sbulat2nya kesalahan pada diri sendiri, kerana ini akan menyebabkan you lebih stress.....dan akan memburukkan lagi keadaan diri you, harapan diri you mengandaikan untuk menyembuhkan & mengembalikan keperibadian yg asal.....so jika you dalam keadaan tertekan, masalah depression takkan selesai.....

untuk makluman annah...saya sendiri pernah mengalami depression....tapi minor & recovery dgn cepat....sebab saya yg memulakan langkah untuk sembuh,berbanding jika saya biarkan masalah itu selesai sendiri....

ok....i tak dpt nak chat panjang....sebab i nk g tidur dulu.....if you have anything....just tell me, on thisblog or my mail.....azrunia@gmail.com......

bye



azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1045
Umur : 1937
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 3896

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum