FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

View previous topic View next topic Go down

majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by zul5953 on Fri 26 Mar 2010, 12:19 am

sal2

ad pape comment x pasal tjuk aku kemukan di atas tu??
aku ada cerita r disebalik tajuk tu lau ada jxr yg mampu handle ct scan m mri ngan perfect..jz nak share cerita katakan..

zul5953
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : tukand cat sign board highway
Gender : Male
Jumlah Post : 3
Umur : 29
Tarikh Register : 26/03/2010
Reputation : 0
Points : 2802

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by mohd fadzly on Wed 31 Mar 2010, 1:27 am

Assalamuaikum.

Stkt yg aq tau r,x suma jxr bley wat kes mri n ct scan dengan perfect coz setiap modaliti adala berbeza n mengambil masa utk bljr.Walaupun kat tmpt aq,mesin ct scan n mri adalah antara yg terbaru n teranggih di negara,x suma jxr bley wat kes dgn perfect.Cuma aq cdgkn,kalo bley jxr gi msk pgrm pos basic ct scan n pos basic mri(mgkn xde lg kot) utk pemantapan kemahiran setiap jxr.

yg menulis-jxr ppum U29

mohd fadzly
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : juru-x-ray
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 29
Tarikh Register : 30/03/2010
Reputation : 0
Points : 2793

View user profile

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by nonejoke on Thu 01 Apr 2010, 5:17 pm

pe cter di sebalik nya tu..........

nonejoke
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : apa apa la
Gender : Male
Jumlah Post : 98
Umur : 37
Tarikh Register : 27/06/2009
Reputation : 12
Points : 3203

View user profile

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by azrunia on Thu 01 Apr 2010, 6:41 pm

baru betul.......
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4234

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by azrunia on Mon 05 Apr 2010, 2:48 pm

mcm mana ....ok
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4234

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by azrunia on Tue 06 Apr 2010, 10:38 pm

cerita le juga kami nak dgr sama
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4234

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by aliem on Mon 10 Sep 2012, 9:46 pm

kebanyakan juru x-ray sebenarnya mampu untuk mengendalikan kedua dua modaliti tersebut.
Namun keupayaan setiap juru x-ray adalah berbeza.
Di ct scan memerlukan seorang juru x-ray yang mampu untuk menguruskan perjalan pesakit dari peringkat persediaan,persiapan ,pemilihan protocol dan timing contrast yang lebih tepat.dengan kemajuan ct scan yang terkini masa bagi setiap pemeriksaan telah dipercepatkan,tapi mampukah setiap juru x-ray menjalankan reconstruction image,pengendalian komputer dan penghantan serta komunikasi yang berkesan antara mo,ho dan radiologist.
Di mri pula setiap juru x-ray mestilah mampunyai minat ,tanpa dipaksa untuk belajar didalam bidang mri,perlulah sentiasa menghormati diantara kakitangan.sentiasa rajin bertanya sekiranya ada soalan dan rajin untuk mendalami setiap sequence yang bersesuaian dengan patologi atau abnormaliti yang dihuraikan didalam borang serta klinikal pesakit,komunikasi yang tinggi terhadap pesakit juga mata diperlukan.senantiasa berbincang dengan rakan sejawatan,senantiasa mempelajari bagaimana untuk menghasilkan imej yang berkualiti tinggi dengan masa yang bersesuaian dengan keadaan pesakit serta mampu untuk mentafsir imej sekiranya diperlukan,aspek keselamatan dan tanggung jawab yang tinggi juga amat diperlukan ketika bertugas di mri.

panjang pulak aku komen.nanti jemu pulak,ok la tu ya

aliem
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juru x-ray
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 44
Tarikh Register : 07/06/2007
Reputation : 0
Points : 3822

View user profile

Back to top Go down

Re: majoriti jxr dapat mengendalikan ct scan and mri?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum