FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

pengajar program diploma pembantu farmasi

Go down

pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by cpoot on Sun 25 Apr 2010, 2:09 pm

bagaimana mahu menjadi pengajar program diploma pembantu farmasi??

cpoot
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : tiada
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 30
Tarikh Register : 25/04/2010
Reputation : 0
Points : 2980

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by azrunia on Tue 27 Apr 2010, 4:31 pm

minum
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1939
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4445

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by m_azmir90 on Mon 10 May 2010, 9:07 pm

Btul gak tuh..
Sy pon nak tawu gak.. Hehe
avatar
m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 641
Umur : 28
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 4063

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by ppfkkpa on Tue 03 Aug 2010, 7:32 pm

Pengajar PPF di KSKB memang dah berubah, dulu hanya U32, lepas tu tukar ke skim pengajar, lepastu dapat KUP U41, jk ada ijazah terus ke U41, PPF yang ada degree apabila mohon jawatan pengajar, jarang dapat, maka mulalah paramedik lain yang ada degree yang ajar PPF, apapun masa terus berlalu, jika PPF yang ada degree tak dapat jadi tutor di KSKB, mohon je di IPTS, IPTS pun sekarang ni dah ada di setiap negeri, semangat kena kuat, baru boleh grad,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 49
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3263

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by nori on Sat 26 Feb 2011, 1:38 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

Memang terdapat rungutan daripada PPF yang memegang ijazah, mereka tidak di beri peluang menjadi pengajar PPF di KSKB. Setiap tahun, segalanya berubah, dahulu pengajar PPF mengajar PPF sahaja, tetapi kini semua pengajar kena mengajar semua pelajar di KSKB secara tetap. Cuma subjek farmasi je PPF yang ajar. Apa yang tertinggal ialah PPF yang ada ijazah tidak mengikuti jalan yang lurus. sepatutnya PPF tersebut kena berkumpul, buat lawatan sambil belajar ke KSKB dan hantar permohonan ke KSKB. Semasa biro pendidikan melawat KSKB tempoh hari, hanya sebahagian kecil PPF sahaja yang hadir dan jika nak melawat KSKB, hubungi rakan-rakan bekas PPF di sana. Pasti PPF akan di beri layanan adil. Peluang masih lebar, banyak ipts yang anjurkan dip in pharm, mohon je ke sana untuk jadi pengajar, pasti anda tidak menyesal, lepas tu mohon bbuat Phd, lelastu layar bergelar Dr dan Prof.


Tahun 2011 dah 57 hari berlalu, pencapaian PPF dalam kemajuan kerjaya dan peningkatan mutu perkhidmatan masih belum ada perancangan yang jelas dan jitu dan perkara ini di sedari oleh semua PPF. Semasa mesyuarat biro pendidikan PPF di KL pada Mac 2010, segalanya telah di perhalusi. Keputusan yang di capai ialah PPF perlu merangka sendiri hala tuju perkembangan PPF pada masa ini, pada masa hadapan dan pada masa akan datang. Tetapi sehingga kini, kertas perancangan tersebut masih dalam peringkat pengubalan dan masih belum siap.

Seterusnya PPF harus menerima hakikat bahawa Malaysia Pharmaceutical Siciety (MPS) telah ada perancangan mereka yang amat rapi. Jika PPF masih gagal merangka perancangan sendiri, segala perancangan yang telah di sediakan oleh PF perlulah di patuhi, tampa mengira tempat, masa, ketika dan pangkat. Semua PF di negara ini adalah wajib menjadi ahli MPS, kerana ianya termaktub dalam akta.

Jika kita berpaling ke belakang iaitu pada tahun 1991, segalanya bermula didalam kerjaya PPF. Batch PPF ke 28 yang mula bertugas pada tahun tersebut, tentu banyak pengalaman. Semasa memohon jawatan PPF, gaji mereka ialah RM540 tetapi apabila mula bertugas, ditawarkan RM 695. semua PPF pada masa itu telah berasa gembira, dan terlupa merancang masa depan. Pada masa tersebut, semua kolej KKM telah merangka silibus diploma dan menjalankannya, sedangkan PPF baru je merangka silibus diploma. Apabila SSB di umumkan pada 1992, semua paramedik yang telah belajar silibus diploma, terus dapat gaji diploma P1T6, sedangkan PPF P1T1, ini adalah kerana lain-lain paramedik telah menjalankan silibus diploma terlebih dahulu.

Inspektor kesihatan adalah berbeza iaitu mereka di berikan Dip Royal Society of Health London, dan telah pergi ke tribunal jpa menuntut agar sijil mereka di iktiraf sebagai diploma. Lepas tu jpa lebih berhati-hati dalam pemberian status diploma. Juga ik bernasib baik kerana dengan sokongan pihak atasan, sebab jika di lihat diploma mereka ialah Sijil Inspektor Kesihatan. Tetapi bertaraf diploma. Ik juga setiap tahun telah menghantar wakil ke London bagi agm RSH, dan mereka mendapat maklumat terkini tentang public health. Lepas tu mereka rancang Diploma Kesihatan Persekitaran dll. Tetapi yang mereka sedang usahakan ialah semua Dr duduk di bawah Public Health iaitu unit kecil dalam Alam Sekitar. Jadi mereka nak jadi boss kepada Dr. Sedang di usahakan dengan gigih sebab di negara EU, begitulah keadaannya.

PPF pun semasa menyediakan silibus diploma, memakan masa 3 tahun. Dan perlaksanaan nya selama 3 tahun juga . Iaitu selepas 6 tahun, barulah semua PPF dapat gaji diploma. PPF juga harus maklum bahawa, semua paramedik lain tiada membuat credit hour bagi mendapatkan diploma, sedangkan PPF yang masih belum berkhidmat 6 tahun perlu buat top up kredit hour, maka selepas itu barulah dapat gaji diploma P1T6. Sebab paramedik lain dah pusingkan silibus mereka agar setaraf dengan kredit hour bagi diploma iaitu min 90 point. Maksudnya lain-lain paramedik good in mathematic.

Pada 1992, ik di PKD hanya ada 5 orang tetapi pada 2011 dah ada 21 orang. Ini adalah kerana satu ik jaga satu penyakit. Tetapi PPF pada 1992 ada 2 orang, dan pada 2011 masih ada 2 orang.

Dr juga telah melangkah dengan begitu jauh sekali. Mereka telah melupakan perbezaan antara mereka dan merancang agar boleh bersatu. Maka pada 2005 Persatuan Dr Dr Pakar telah di tubuhkan dan yuran penyertaannya ialah RM1000 bagi 3 tahun. Dengan ramainya Dr pakar di negara ini dan RM yuran keahlian yang banyak , mereka telah merancang laluan kerjaya baru bagi Dr, Dr Gigi dan PF. Hasilnya pada 2011 semua Dr, Dr Gigi, PF , jika telah berkhidmat selama 12 tahun, automatik akan menjawat U54. Itu belum dikira lagi elaun kepakaran mereka .

Inya macam KUP sahaja, sebab terdapat hospital yang mempunyai 4 orang PF U54.
Dan yang manisnya, terdapat seorang PF yang tidak ingin bertukar dan menolak U44, U48 dan U52, tetapi sekarang pada 2011 dari U41 terus dapat naik U54 di tempat yang sama. Seterusnya, selamat bertugas kepada semua PPF di negara ini, tak kira samaada di hospital ataupun kk. Kerja tetap kena teruskan juga walaupun seribu persoalan masih melanda dan belum ada sinar yang menyinar, kerana dengan bekerja, barulah di akhir bulan gaji akan dimasukkan ke dalam akaun. Dan usaha menuntut ilmu perlu dipergiatkan demi kejayaan PPF sendiri. Pada masa lalu PPF telah melantik Ahli Majlis Exco yang menjaga setiap negeri, iaitu seperti berikut :-

AJK PPF 2010
En Rohin Daud
En Razalee Dolah
En Zamri Ariffin
Tn Hj Idris Uda Saidi
Tn Hj Anhar Sharifuddin
Tn Hj Bakeris Songep
Tn Hj Mohd Nor Adam
En Mahadir Saat
Pn Kamala Bai
Pn Maisom Hamat

Dan bagi tahun 2011, pembahagian tugas adalah seperti berikut :

AJK PPF 2011
En Rohin Daud - Terengganu
En Razalee Dolah - Kelantan
En Zamri Ariffin - Selangor
Tn Hj Harun Hussin - Wilayah
Tn Hj Bakeri Songep - Perak
Tn Hj Mohd Nor Adam - Perlis
En Ku Ngah Ku Long - Pahang
Pn Maisom Hamat - Kedah
Dan lain-lain

Mereka akan menjaga PPF di negeri berkenaan , dan jika PPF ada masaalah yang amat mustahak, bolehlah menghubungi PPF berkenaan.

Dengan membayar yuran keahlian kesatuan sebanyak RM60 setahun, nasib PPF pasti akan terbela dengan sewajarnya. Juga penglibatan semua PPF dalam setiap aktiviti yang dirancangkan juga adalah amat penting, kerana bulat air kerana pembetung.
Perlembagaan PPF juga akan meneruskan perjuangan PPF terdahulu, PPF masa kini dan PPF masa hadapan. Biro pendidikan PPF akan berusaha dengan gigih dalam memastikan nasib PPF terbela. Copy perlembagaan :

RULES AND CONSTITUTION OF NATIONAL UNION OF GOVERNMENT PHARMACY ASSISTANTS PENINSULAR MALAYSIA.

JULY 1980 ( Reprint )

Rule 1. Name and Registered Office

Rule 2. Objects

1. The objects of the Union shall be :

( 1 ) To secure the complete organization of all Pharmacy Assistants emlployed in the Ministry of Health, Peninsular Malaysia and to promote the industrial, social, and intelellectual interest of its members.

( 5 ) To promote the material, social, and educational welfare of the members in any lawfull manner which a general meeting or the Executive Council may deem expedient.

( 11 ) Generally to do any of the things that a trade union is permitted to do by law.

Dan semestinya PPF perlu ada perancangansendiri yang tepat dan biro pendidikan hanya memberikan peluang sahaja. Pada 2011 biro pendidikan sedang menumpukan usaha dalam merubah sikap PPF.

Segala pendapat, padangan, cadangan, coretan dan nukilan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara yang sama dari sudut yang sama juga, Pada 2011 biro p

Tamat : 26 Feb 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3455

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by nori on Thu 13 Oct 2011, 10:11 am

FORUM 13 OKTOBER 2011.

Salam Satu Malaysia dan selamat bertugas kepada semua PPF. Pada hari ini tajuk menempatkan PPF U 36/38/40 di JKN seluruh negara akan di bincangkan. Dengan banyaknya IPTS yang menjalankan program diploma farmasi, tentunya peluang PPF senior untuk menjadi pengajar adalah tinggi. Lihat sahaja di RMPC Perak dan KIST Terengganu, PPF ada di sana. Tetapi bagi PPF senior yang masih berkhidmat, peluang kenaikan pangkat perlulah di sediakan. Tujuannya ialah berkhidmat untuk negara.

DRAFF KERTAS KERJA PERMOHONAN PENGISIAN JAWATAN
PEN PEG FARMASI U36 /38/40 DI JABATAN KESIHATAN NEGERI
SELURUH NEGARA

1. RINGKASAN EKSEKUTIF :

Pada masa ini tiada Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36/38/40 di tempatkan di Pejabat Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ) Jabatan Kesihatan Negeri di seluruh negara. Ini adalah berbeza dengan lain-lain paramedik dalam Kementerian Kesihatan Malaysia. Lain-lain paramedik telah lama menempatkan jawatan kanan katogeri masing dan hasilnya perkhidmatan mereka lebih menonjol dan menyeluruh jika dibandingkan dengan Penolong Pegawai Farmasi.

Pada asalnya jawatan ini dinamakan Pembantu Farmasi dan telah bertukar kepada Penolong Pegawai Farmasi mulai 1 Jun 2008.

2. RASIONAL :

Penolong Pegawai Farmasi yang bertugas di Hospital dan Klinik Kesihatan di seluruh negara, mempunyai peranan, tugas dan tanggungjawab terhadap penjagaan pesakit seperti mana yang telah di gariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu seperti di bawah:

Peranan, Tugas Dan Tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi
di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia:

Penolong Pegawai Farmasi berperanan sebagai kumpulan sokongan dalam memberikan Perkhidmatan Farmasiutikal di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi di dalam set up penjagaan kesihatan. Peranan Penolong Pegawai Farmasi yang bertugas di Hospital dan Klinik Kesihatan adalah tulang belakang kepada Perkhidmatan Farmasi .

Selari dengan assimilasi Skim Perkhidmatan Pembantu Makmal Kimia Ubat
( PMKU ) ke dalam Skim Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi, tugas PMKU di bidang pengeluaran ubat-ubatan dan kawalan mutu yang dahulunya dilaksanakan oleh PMKU, kini di ambil alih oleh Penolong Pegawai Farmasi.

Perkembangan yang pesat dalam Farmasi Klinikal dan Pemonitoran Program – Program Utilizasi Ubat-Ubatan telah mencetuskan keperluan kumpulan sokongan Penolong Pegawai Farmasi yang mahir serta membolehkan membantu keberkesanan dalam pengurusan ubat-ubatan dan “Pharmaceutical Care “ .

Walaubagaimanapun pendispensan ubat-ubatan samaada ianya dalam konteks Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar mahupun Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam, masih menjadi teras tugas dan tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia.

TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI FARMASI :

MEMESAN , MENERIMA, MENYIMPAN DAN MENDISPEN UBAT-UBATAN
( Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar dan Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam )

2.1 Memesan :


2.2 Penerimaan dan Penyimpanan :


2.3 Pengrekodan :


2.4 Pendispensan ( Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar )2.5 Penyedian Sediaan Extemporaneous :


2.6 Perkhidmatan Pesakit Dalam :


2.7 Perkhidmatan Farmasi Klinikal -
Perkhidmatan Pemonitoran Drug Terapeutik (TDM)


2.8 Perkhidmatan Farmasi Klinikal –
Perkhidmatan Rekonstitusi Drug Sitotoksik ( CDR )


2.9 Perkhidmatan Farmasi Klinikal –
Perkhidmatan Total Parentral Nutrition ( TPN ) :


2.10 Perkhidmatan Maklumat Drug ( PMD ) –
Penerangan Ubat-Ubatan Di Kaunter


2.11 Perkhidmatan Maklumat Drug ( PMD ) –
Pusat Penerangan Ubat-Ubatan :


2.12 Pengeluaran dan Kawalan Mutu Dalam Proses :


2.13 Fungsi Kawalan Mutu - Di Dalam Makmal Analitikal :


2.14 Fungsi Kawalam Mutu Di Dalam Hospital ( Expanded Role )


2.15 Penjagaan Kebersihan :

- .
Mamandangkan tugas-tugas Penolong Pegawai Farmasi di Hospital dan Klinik Kesihatan adalah kompleks dan memerlukan pemerhatian yang tinggi, maka wajarlah Penolong Pegawai Farmasi Gred U36 / 38 / 40 di wujudkan di semua Jabatan Kesihatan Negeri di seluruh negara bagi tujuan mengkordinasi semua tugas-tugas Penolong Pegawai Farmasi dari segi pentadbiran dan teknikal .

3 SENARAI TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB JAWATAN :

Jika permohonan ini di luluskan, tugas dan tanggungjawab Penolong Pegawai Farmasi Gred U36/38/40 di Bahagian Perkhidmatan Farmasi ,Jabatan Kesihatan Negeri di seluruh negara adalah seperti berikut :

SENARAI TUGAS PENOLONG PEGAWAI FARMASI GRED U 36 /38 / 40
BAHAGIAN BAHAGIAN PERKHIDMATAN FARMASI
JABATAN KESIHATAN NEGERI SELURUH NEGARA

1. Pengurusan Ubat dan Teknologi Maklumat :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang pengurusan ubat-ubatan dan teknologi maklumat bagi kegunaan Hospital dan Klinik Kesihatan serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan .

2. Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang pembangunan organisasi dan keperluan tenaga manusia serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan klinik Kesihatan.

3. Program Kualiti dan Pengurusan Kualiti :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang program kualiti seperti MQH, ISO, KEIZEN, 5S , National Indicator Approach serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

4. Amalan Farmasi Klinikal :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang farmasi klinikal seperti TPN, CDR, TDM serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

5. Amalan Farmasi Hospital dan Kesihatan Awam :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang amalan farmasi di Hospital dan di Klinik Kesihatan serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

6. Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang keselamatan pesakit dan penggunaan ubat di Hospital dan Klinik Kesihatan serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

7. Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang maklumat ubat dan pendidikan pengguna di Hospital dan Klinik Kesihatan serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

8. Pengurusan Latihan dan CPD :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang latihan dan CPD di Hospital dan Klinik Kesihatan serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

9. Penyelidikan , Pembangunan dan Perolehan Teknologi :
Membuat kerja-kerja teknikal tentang penyelidikan, pembangunan, perolehan teknologi di Hospital dan Klinik Kesihatan serta kerja-kerja penyeliaan bagi semua Hospital dan Klinik Kesihatan.

10. Lain-lain tugas yang diarahkan dari masa ke semasa.


4. TEMPAT-TEMPAT PENEMPATAN :

Apabila cadangan menempatkan Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di semua Jabatan Kesihatan Negeri di seluruh negara di terima, bilangan jawatan yang diperlukan adalah sebanyak empat belas jawatan sahaja. Ini adalah kerana Jabatan Kesihatan Negeri hanya terdapat satu sahaja di setiap negeri di Malaysia.

5. DATA-DATA SOKONGAN :

Fungsi-fungsi utama Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara ialah membantu Penolong Pegawai Farmasi yang berkhidmat di Hospital dan Klinik Kesihatan di seluruh negara :
- Untuk mengukuhkan sistembekalan supaya dapat memenuhi keperluan farmaseutikal dan lain-lain keperluan kesihatan dalam program Perkhidmatan Farmasi Hospital dan Program Perkhidmatan Farmasi Klinik Kesihatan.
- Untuk memberi Perkhidmatan Farmasi yang cekap dan berkesan di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.
- Untuk menentukan kualiti, efikasi dan keselamatan dalam penggunaan ubat-ubatan dan lain-lain produk farmaseutikal di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia .
- Membantu dalam mempastikan rasionaliti dalam penggunaan ubat-ubatan di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Fungsi Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara juga ialah membantu Penolong Pegawai Farmasi yang berkhidmat di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan malaysia di seluruh negara dalam menyampaikan perkhidmatan yang menyeluruh ( Total Pharmaceutical Care ) , dengan membantu :

- Mendispen ubat-ubatan kepada pesakit luar
- Pengawasan prekripsi
- Kaunseling pesakit luar dan pesakit dalam
- Penerangan maklumat ubat-ubatan
- Pembelajaran berterusan ( Latihan )
- Pembekalan ubat kepada pesakit dalam
- Pengeluaran persediaan farmaseutikal
- Perkhidmatan Total Parenteral Nutrition ( TPN )
- Perkhidmatan Therapeutic Drug Monitoring ( TDM )
- Perkhidmatan Rekonstitusi Ubat Sitotoksik ( CDR )
- Kawalan mutu dalam proses pengeluaran ( IPQC )
- Amalan Pengeluaran Yang Baik ( GMP )
- Amalan Pengsetoran Yang Baik ( GSP )
- Rekod berkaitan Undang Undang Farmasi
- Penerangan melalui Pusat Maklumat Drug ( PMD )
- Latihan Penolong Pegawai Farmasi Pelatih dan Orientasi
- Program Kualiti Assurance ( QAP )

Dengan adanya jawatan Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara, semua aktiviti farmasi seperti di atas boleh dijalankan dengan lancar. Ini adalah kerana tugas pentadbiran dan tugas teknikal yang akan djalankan oleh Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 tersebut :

6. IMPLIKASI KEWANGAN :

Penempatan Pembantu Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Hospital Kawasan ( Regional Hospital ) tidak akan melibatkan implikasi kewangan yang tinggi kerana jawatan yang dipohon tidak banyak iaitu 30 jawatan sahaja.

Tanggan Gaji Pembantu Farmasi Gred U 36 / 38 / 40
( TIADA MAKLUMAT YG TERKINI )


14 Jawatan x RM 2222.22 x 12 bulan = RM

Implikasi kewangan setahun ialah RM

Ini adalah lebih rendah apabila dibandingkan dengan pembaziran antiobiotik ( kes yang tidak perlu ) RM 2 juta setahun bagi sebuah hospital utama di Malaysia ( Kajian 1992 )

7. CARTA ORGANISASI.

Apabila cadangan menempatkan Pembantu Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di semua Hospital Kawasan ( Regional Hospital ) di luluskan, carta organisasi nya adalah seperti berikut .

CARTA ORGANISASI PEMBANTU FARMASI GRED U 36 / 38 / 40


Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi )


Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40


Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi
di Hospital / Klinik Kesihatan
Kementerian Kesihatan Malaysia


8. LAIN-LAIN FAKTA :

Penempatan Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri di seluroh negara, akan meningkatkan jenis-jenis perkhidmatan yang boleh di berikan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi kepada pesakit di Hospital dan Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia di seluruh negara. Ini akan sekaligus akan meningkatkan taraf kesihatan penduduk . Penjagaan farmaseutikal yang menyeluruh ( Total Pharmaceutical Care ) boleh di berikan kepada semua rakyat negara ini dan ianya adalah setanding dengan negara maju.

Penolong Pegawai Farmasi juga berganding bahu bersama Kementerian Kesihatan Malaysia dalam memastikan kesejasteraan rakyat Malaysia dalam aspek perubatan dan kesihatan serta mempunyai visi dan misi yang tersendiri iaitu seperti berikut :-

VISI PERKHIDMATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI :

Visi Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi ialah memberikan perawatan yang sempurna dengan cara pembekalan ubat-ubatan secara profesional , bekalan yang tepat, berkesan dan selamat serta mendidik masyarakat supaya mendapatkan ubat-ubatan daripada premis yang bertanggungjawab bagi menjamin perawatan yang optimum, penyembuhan yang segera serta kesan sampingan yang minimum.

MISI PERKHIDMATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI :

Misi Perkhidmatan Penolong pegawai Farmasi ialah menjalankan tugas-tugas seharian dengan penuh beretika, berdedikasi, mengikut organisasi, menjalankan tugas-tugas dan tanggungjawab yang telah ditetapkan, dengan tujuan keyakinan pesakit akan bertambah dan seterusnya Perkhidmatan Pharmaceutical Care yang diberikan akan mencapai hasrat yang optimum seperti yang digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Organisasi Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi akan lebih mantap dan berketerampilan dengan adanya jawatan Pembantu Farmasi Gred U 36 yang akan menjalankan tugas-tugas berikut :-

TUGAS-TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENOLONG PEGAWAI FARMASI GRED U 36 / 38 / 40 DI JABATAN KESIHATAN NEGERI SELURUH NEGARA :

Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara adalah seorang pegawai perunding Penolong Pegawai Farmasi di peringkat negeri berkenaan .

Fungsi beliau ialah menjalankan tugas-tugas dalam semua aspek kefarmasian seperti berikut :-
- Pentadbiran
- Penyeliaan
- Latihan
- Lain-Lain Tugas

BIDANG KUASA :

Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara adalah beranggungjawab dalam perancangan pentadbiran Penolong Pegawai Farmasi di negeri berkenaan.

PERHUBUNGAN :

Seorang Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara adalah ketua bahagian dalam bidang kefarmasian yang melibatkan Penolong Pegawai Farmasi di negeri berkenaan dan bertanggungjawab kepada Pengarah Kesihatan Negeri dalam menjalankan tugas sehariannya yang berkaitan dengan pentadbiran.

Beliau bertanggungjawab kepada Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri
( Farmasi ) negeri berkenaan berkaitan dengan bidang kefarmasian.

Berhubung dan menyelaras dengan Pengarah Kesihatan Negeri, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ) , Ketua Pegawai Farmasi, Pegawai Farmasi Yang Menjaga dan lain-lain pegawai yang terlibat dalam melaksanakan Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi.

Sebagai ketua bahagian dalam bidangnya, beliau dikehendaki berhubung rapat dengan lain-lain pegawai iaitu :
- Pakar-Pakar Perubatan
- Ketua –Ketua Jururawat
- Penyelia Hospital
- Pegawai Pendidikan Kesihatan
- Dan lain-lain pegawai.

PENTADBIRAN :

- Menyemak dan mengambil tindakan ke atas semua surat-surat berkaitan dengan Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi
- Merancang dan menempatkan Penolong Pegawai Farmasi di dalam negeri berkenaan mengikut keperluan dan keutamaan
- Menyediakan Nilaian Prestasi Kerja kepada Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ) , Ketua Pegawai Farmasi dan menganggotai Jawatankuasa Penilaian Prestasi Penolong Pegawai Farmasi
- Menyemak dan memberi sokongan keatas permohonan tuntutan perjalanan dan permohonan pinjaman kenderaan dan lain-lain .
- Menerima , menyemak dan mengumpul data-data Penolong Pegawai Farmasi dari Unit-Unit bagi laporan bulanan, suku tahun, tahunan dan dari masa kesemasa.
- Menyimpan dan mengemaskini data-data Penolong Pegawai Farmasi termasuk latihan dan CPD.
- Mengawas supaya disiplin Penolong Pegawai Farmasi sentiasa baik dan dipatuhi
- Bertemu dan merundingcara Penolong Pegawai Farmasi khusus yang bermasaalah dan menyiasat aduan-aduan mengenai Penolong Pegawai Farmasi serta menyediakan laporan apabila sesuai
- Menentukan Penolong Pegawai Farmasi menerima pembayaran elaun-elaun , pengesahan dalam jawatan , semua kemudahan asas dan keselamatan
- Mengatur dan menjalankan mesyuarat dengan semua peringkat Penolong Pegawai Farmasi
- Menghadiri mesyuarat , dialog, perbincangan dengan Penolong Pegawai di seluruh negeri apabila perlu.
- Memastikan semua urusan Penolong Pegawai Farmasi seperti kenaikan pangkat, latihan, pertukaran diedarkan
- Menjadi Ahli Lembaga Temuduga untuk memilih Penolong Pegawai Farmasi mengikuti latihan / kursus.
- Menyediakan Program Pelawat untuk pelawat-pelawat dari luar negeri/ daerah yang datang berkursus atau membuat lawatan sambil belajar.
- Merancang dan memberi syor-syor mengenai pertukaran Penolong Pegawai Farmasi kepada Jawatankuasa Pertukaran.
- Memastikan peralatan, ubat-ubatan dan bekalan mencukupi dan dalam keadaan baik.

PENYELIAAN :

Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara adalah dikehendaki membuat lawatan penyeliaan secara teratur dan kerap ke semua Hospital / Klinik Kesihatan dalam negeri berkenaan dan memberi nasihat serta bantuan kepada Penolong Pegawai Farmasi

- Memeriksa dan memastikan rekod-rekod kefarmasian adalah lengkap dan teliti.
- Penilaian rekod-rekod agar selaras dengan dasar-dasar Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi
- Memerhatikan semua prosedur-prosedur dilakukan dengan betul
- Memeriksa penyimpanan biologikal dan rantaian sejuk yang betul
- Memeriksa bekalan ubat-ubatan , peralatan, alat-tulis mencukupi dan mengikut peraturan
- Menilai beban-kerja di Hospital / Klinik Kesihatan berkenaan dan mengesyorkan langkah-langkah untuk memperbaiki Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi
- Membuat pemeriksaan fizikal ke Hospital / Klinik Kesihatan untuk menentukan kebersihan, kecantikan dalam keadaan sempurna
- Menyelaras masaalah kebajikan dan memberi bimbingan, galakan dan dorongan kepada Penolong Pegawai Farmasi.
- Berbincang dengan Pengarah Hospital, Ketua Pegawai Farmasi , Pegawai Kesihatan Daerah dan lain-lain pegawai jika perlu berkaitan dengan masaalah dan Perkembangan Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi.
- Memastikan perhubungan yang baik diantara Penolong Pegawai Farmasi, katogeri-katogeri lain serta orang awam.
- Menyediakan laporan maklumbalas kepada Pengarah Kesihatan Negeri, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ) Pengarah Hospital , Pegawai Kesihatan Daerah dan lain-lain pegawai.
- Menyelia aspek latihan Penolong Pegawai Farmasi Pelatih.

LATIHAN :

Membantu Pengarah Kesihatan Negeri Pengarah Hospital, Ketua Pegawai Farmasi, Pakar-Pakar Perubatan , Pegawai Kesihatan Daerah dalam menganjurkan dan merancang kursus – kursus dan latihan-latihan dalam perkhidmatan.

- Memilih calon-calon yang sesuai untuk kursus-kursus latihan, kursus dalam perkhidmatan dan kursus lanjutan bagi Penolong Pegawai Farmasi.
- Merancang dan mengambil bahagian dalam melaksanakan kursus-kursus dalam perkhidmatan bagi Penolong Pegawai Farmasi, kursus orientasi Penolong Pegawai Farmasi yang baru dan lain-lain kakitangan Perkhidmatan Farmasi.

LAIN-LAIN TUGAS :

Khidmat Nasihat :

- Mengesyorkan semua permohonan tuntutan kenderaan, perbatuan dan permohonan pinjaman kepada Pengarah Hospital dan Pegawai Kesihatan Daerah untuk kelulusan
- Memberi nasihat dan cadangan dalam projek projek pembangunan seperti keutamaa dan kesusuaian tempat.
- Memberi nasihat kepada Pengarah Kesihatan Negeri, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ) ,Pengarah Hospital , Ketua Pegawai Farmasi dan Pegawai Kesihatan Daerah dalam penempatan dan pertukaran Penolong Pegawai Farmasi.
- Memberi penjelasan jika perlu kepada Lembaga Tindakan Tatatertib mengikut peraturan Perintah Am.
- Memberi cadangan-cadangan kepada Pengarah Kesihatan Negeri, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ), Pengarah Hospital , Pakar-Pakar Perubatan, Ketua Pegawai Farmasi, Pegawai Kesihatan Daerah dan lain-lain pegawai mengenai Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi.

Pendidikan Lanjutan dan Penyelidikan :

Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri seluruh negara hendaklah melengkapkan diri dan mengemaskinikan pengetahuannya dalam kemajuan semasa khususnya dalam aspek kefarmasian :

- Menyebarkan maklumat-maklumat , majallah-majallah kepada semua Penolong Pegawai Farmasi
- Menghadiri seminar-seminar dan bengkel-bengkel di dalam dan di luar negeri.
- Menjadi ahli yang bergiat aktif dalam persatuan profesyennya dan agensi-agensi yang berkaitan
- Mengambil bahagian dan membantu menjalankan kajian-kajian yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia.

LAIN-LAIN TUGAS :

Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Jabatan Kesihatan Negeri akan mengambilalih tugas-tugas Penolong Pegawai Farmasi Gred U 36 / 38 / 40 di Hospital dan Klinik Kesihatan semasa ketiadaan beliau.

- Menganggotai Lembaga / Jawatankuasa Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi, Jawatankuasa Pembangunan, Jawatankuasa Pentadbiran, Jawatankuasa Kewangan, Jawatankuasa Sukan
- Menjalanakan lain-lain tugas yang diarahkan oleh pegawai atasan.

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.

Tamat : 13 Oktober 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3455

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by nori on Mon 24 Oct 2011, 10:34 am

FORUM 24 OKTOBER 2011.

Salam satu Malaysia dan selamat bertugas kepada semua PPF.

Pengajar PPF amat perlu, sebab banyak kursus pos basik akan di perkenalkan. Tetapi jika tiada pengajar, pastinya hanya basik sahaja yang berjaya di hasilkan. Kepada PPF yang ada ijazah dalam lain, lain bidang, sila mohon jawatan pengajar klinikal di KSKB. Lepas tu rancang kursus pos basik PPF. Minima pengambilan ialah 12 orang PPF. Pada masa dahulu semua pengajar di politeknik adalah pemegang diploma sahaja. Kerajaan telah mewujudkan KUITHO di Batu Pahat khas bagi semua pengajar di poli mendapatkan ijazah. Dan hasilnya pada 2011, semua pengajar di poli, ada ijazah. PPF juga boleh mengikuti jalan yang sama. Jika tidak tahu caranya, buatlah lawatan sambil belajar ke KUITHO di Batu Pahat, Johor. Seterusnya,

Pertama, disertakan kejayaan Juruteknologi Makmal Perubatan KKM.
Setelah melalui berpuluh mesyuarat bersama di pelbagai tempat di Putrajaya, Institiut Penyelidikan Perubatan, Hospital Kuala Lumpur, Bahagian Sumber Manusia dan di BSKB akhirnya mesyuarat pada 13hb. Okt lalu memutuskan Pergabungan JTMP dan Pegawai Sains akan dilaksanakan dengan mengunakan nama PEGAWAI PATOLOGI MAKMAL PERUBATAN. Dr Arif Patologi dari Hospital Kuala Lumpur mengumumkan perkembangan ini. Sebelum ini Pegawai Sains mencadangkan nama Pegawai BioPerubatan dan JTMP mencadangkan nama Pegawai Sains Makmal Perubatan.

"Patologi" digunakan lebih tepat kerana asal wujudnya Kumpulan Sokongan 1 Jawatan JTMP bermula di Makmal Patologi atau Unit Patologi. Patologi lebih meluas merangkumi makmal atau unit utama sedangkan 'Sains" atau "BioPerubatan" hanya akan mengecilkan skop. Begitulah penting dan versatile atau multidispline jawatan JTMP yang bakal dinaik taraf ke Degree menjadi Pegawai Patologi Makmal Perubatan U41. Bukan C41 atau UC41. Alhamdulillah... Kalau lah hal ini dapat di realisasikan, MLT dapat disatukan bersama Pegawai Sains yang rata-rata JD keduanya adalah sama dan bertindih....
PPF juga perlu menyatakan pendirian terkini samaada ingin bergabung dengan PF ataupun merangka skim yang tersendiri. Bergabung bermaksud, semua PPF melanjutkan pelajaran dan menjadi PF. Jika ingin berdikari, perlulah merangkan skim yang berasingan.
Perkara ini boleh di bincangkan pada :
Mesyuarat Kesatuan PPF
Mesyuarat Persatuan PPF
Majlis Bersama Jabatan (MBJ) Jabatan Kesihatan Negeri
Mesyuarat Pengurusan PPF Peringkat Negeri
Mesyuarat Pengurusan PPF Peringkat Kebangsaan
Mesyuarat JK Teknikal PPF
Pertemuan PPF Bersama Bhg Sumber Manusia KKM
Pertemuan PPF Bersama KSU KKM


Kedua, ialah bayaran bantuan RM 100 kepada semua pelajar sekolah seperti yang di umumkan oleh YAB PM semasa pembentangan budget tempoh hari. Pemberian tersebut telah di panjangkan kepada semua pelajar termasuk sekolah swasta, sekolah agama kerajan negeri dan sekolah persendirian. Ini menunjukkan YAB PM mempunyai kuasa yang penuh dalam memanjangkan pemberian tersebut. PPF juga boleh menggunakan budi bicara YAB PM dalam memohon sesuatu yang telah di tolak oleh pihak atasan.

Ketiga, ada pihak menampilkan bahawa Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan di bukit kepong, Itu adalah salah satu suara rakyat Malaysia. Penduduk Negara ini terdapat 28 juta dan akan terdapat 28 juta pandangan juga. Sehubungan dengan itu, YAB PM telah mengumumkan bahawa jabatan hal ehwal bekas polis telah di wujudkan di KDN bagi membantu bekas-bekas polis. Akibat dari kenyataan berkaitan Mat Indera, semua Polis telah mendapat peningkatan kebajikan.

Keempat, Persatuan Bekas Polis telah memohon kepada YAB PM agar sambutan hari pahlawan, akan membabitkan bekas polis juga yang mana pada masa ini hanya ATM sahaja terlibat dengan hari pahlawan. Permohonan tersebut telah dimajukan oleh persatuan bekas polis kepada YAB PM. Ini menunjukkan YAB PM mempunyai keupayaan bagi mempertimbangkan permohonan tersebut. PPF juga boleh memohon sesuatu kepada YAB PM bagi pertimbangan beliau. Tetapi ianya hendaklah melalui persatuan PPF.

Kelima, Surat Mendispen Ubat-ubatan Di Dispensari Kerajaan –
Surat Bil. (76) dlm. KKM-5 (361) bertarikh 9/5/1984 telah di batalkan dan diganti dengan
Surat bil (6) dlm. KKM.55 (361) bertarikh 14/4/1989.

“ The medical assistant shall when the pharmacy assistant is unavailable, dispense prepared medicine in health centre and in accident and emergency department after office hours and holidays.”

“ He shall also indent for use of his unit medical, surgical and other supplies and store them properly in assordance with relevant rules and procedure. In addition, he shall maintain close liainson with the pharmacist and pharmacist assistant with regard to the security, storage, dispensing and recording of drugs. “

Tanggungjawab PPP mendispens ubat-ubatan kepada pesakit, dalam keadaan berikut :
PPF bercuti rehat tampa pengganti
PPF bercuti sakit tampa pengganti
Tiada PPF ditempatkan di tempat berkenaan.

Oleh itu, secara tidak langsung PPP juga boleh mendispen, maka bilangan PPF pun bertambah di Negara ini. Dan PPF sedia ada boleh menumpukan kepada tugasan lain selain mendispen. PF pun boleh mendispen.Tetapi segalanya adalah terletak di bahu JK Teknikal PPF dalam memperkasakan PPF.Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.

SEKIAN.

Tamat : 24 Oktober 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3455

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by nori on Wed 22 Feb 2012, 10:47 pm

SELAMAT
TAHUN BARU 2012 ,


Forum
22 Feb 2012.Semua PPF memang berpeluang menjadi pengajar di IPTA dan IPTS, dan apa yang perlu ialah dapatkan ijazah dalam bidang sains. Pada masa depan, PPF juga memerlukan sub kepakaran dalam berbagai bidang.Semua
cadangan dan pendapat yang di utarakan di bawah, adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara di atas dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang dari tujuan dan
matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama.


Selamat
Bertugas kepada semua PPF :


Perjalanan
PPF pada tahun 2012 adalah seperti biasa sahaja dan sila pastikan setiap bulan
terdapat aktiviti PPF dan semua PPF perlu menghadirinya. Mengikut KMK dan KIK,
Plan, Do, Check and Action. Hanya PPF yang tentukan.


Januari


Februari


Mac


April


Mei


Jun


JulaiOgos


September


Oktober


November


Disember

3
Mac 2012 Persidangan PPF Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan, di Dewan Bahagia,
Hospital Bahagia, Hulu Kinta, 32950 Tanjong Rambutan Perak. Semua PPF yang
ingin menambahkan ilmu, bolehlah menghadirkan diri. Sijil kehadiran bagi mata
cpd akan diberikan 20 markah bagi persidangan dan 5 markah bagi ahli kesatuan
PPF. Jumlahnya 25 markah you.


Permohonan
PPF dalam SBPA agar semua PPF U32 Hakiki dan KUP di pindahkan ke matagaji T6
dalam SBPA telah mendapat maklumbalas
dari MOHD FAUZI MOHD ISA – SBPA.JPA. dan di harap semua PPF yang berkenaan
boleh menarik nafas lega . Keputusan muktamad adalah terserah kepada Jabatan
Peguam Negara, Jabatan Akauntan Negara dan JPA.


PPF
perlu meneruskan perjuangan yang masih belum selesai. Antaranya ialah kursus
pos basic dan Advance Diploma dan setaraf dengan Ijazah. Di mana nak belajar
dan apakah kursusnya , tyerserah kepada budi bicara bijak pandai PPF . Kesatuan
dan persatuan hanya membantu sahaja. Mengikut maklumat terkini, Diploma in
Pharmacy PPF telah mencapai 93 kredit hour. Sedangkan ijazah memerlukan minima
120 kredit hour. Oleh itu semua PPF kena tambah lagi 27 kredit hour dan selepas
tu, boleh terus di iktiraf sebagai Ijazah. Antara bidang yang boleh di pelajari
bagi baki 27 kredit hour ialah di UiTM, seperti berikut :

Pada
Jun 2007, sebuah UiTM ada mengeluarkan tawaran Biasiswa Skim Tenaga Pengajar
Muda (TPM) dalam bidang-bidang farmasi seperti berikut


(
Phd 38 Bidang dan Sarjana 17 Bidang ) :


Cardiopharmacology,Social
Pharmacy,Pharmacy
Education,Toxicology
( General & Target Organ Toxicology ),Pharmacy
Practice,Radiopharmacy,
Physiology,Pharmaceutics
: Drug Delivery / Physical Pharmacy ,Pharmacy
Management,Pharmaceutical
Biotechnology,Pharmacoinformatics,


Pharmacognosy,Toxicogenomics,Pharmacogenomics,Evidence-
Based Pharmacy Practices,Biocomputing,


Pharmaceutical Bioprocessing


Neuropharmacology,


Pharmaceutical
Engineering,Neurotoxicology,Pharmacoeconomics,Forensic
Pharmacy,Forensic
Toxicology,Genetic Toxicology,


Environmental Toxicology,


Immunotoxicology,


Pharmaceutical
Chemistry: Drug Synthesis,Endocrine Pharmacology,


Cancer
Pharmacotherapeutics,Pathophysiology,Pharmaceutical
Chemistry : Combinatorial Chemistry,Pharmaceutical
Analysis,Cosmeceuticals,Nutraceuticals,Phytochemistry,Veterinary
Pharmacy,Marine
Biopharmaceuticals,Sport
Pharmacy,


Sememangnya
Negara ini memerlukan PPF yang berdaya saing, berilmu dan kompetant. Oleh itu
dapatkan Advance Diploma dan Pos Basik. Jika perlu, semua PPF sambung belajar
dan jadi pengajar PPF basic dan pos basic.


Pekeliling
Kemajuan Pentadbiran Awam Bilangan 2 Tahun 1991Panduan
Pengurusan Mesyuarat


Tujuan

Latarbelakang

Tanggungjawab
Urusetia


Tindakan-tindakan
Pra Mesyuarat


Timdakan-tindakan
Semasa Mesyuarat


Tindakan-tindakan
selepas Mesyuarat


Dll.

Jika
ada kelapangan, semua PPF perlu mengikuti kursus ini di Intan. Ianya boleh di
pohon secara on line. Dan selepas itu, barulah nasib dan masa depan PPF
terbela.


Antara
mesyuarat yang melibatkan PPF ialah


Mesyuarat
JK Teknikal PPF bersama Ketua Profesyen.


Tetapi
sehingga kini, ramai PPF masih belum menerima minit mesyuarat tersebut ataupun
segala maklumat apa yang di bincangkan.


Maka
itulah betapa pentingnya Urusetia setiap mesyuarat.


Semua
cadangan dan pendapat yang di utarakan di atas, Adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara di atas dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang dari tujuan dan
matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama. PPF perlu meningkat IQ, EQ dan
SQ . Selamat Maju Jaya PPF.


Tamat : 22 Feb 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3455

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by nori on Sun 11 Nov 2012, 10:07 am

Salam Satu Malaysia

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF

Segalanya dilihat dari sudut akademik / ilmiah dan perubahan kognitif yang positif.

Pengajar PPF telah berkembang dengan pesat kerana terdapat IPTA dan IPTS. Menuntut ilmu adalah usaha sepanjang hayat dan perlu berterusan. Yang paling utama ialah melahirkan pengajar PPF yang sedang berkhidmat kerana perubahan berlaku setiap hari. Jika telah meninggalkan kolej selama 5 tahun, maka perlulah ditingkatkan semula segala ilmu kefarmasian.Saranan daripada mantan ketua pengarah kesihatan iaitu, setiap lima tahun, perlulah belajar semula kerana dalam masa lima tahun segalanya telah berubah 100% dan jika tiada tambahan ilmu, maksudnya segala yang dilakukan adalah menyimpang dari dasar dan keperluan semasa.

Pembelajaran juga perlu bagi memastikan masa depan terus terbela dan terjamin. Segala kesalahan apabila ini berlaku, janganlah menuding jari kepada pihak lain, pihak PPF sendirilah yang perlu berusaha tampa mengira penat dan jemu.

Skim Bersepadu telah di laksanakan dan nasib PPF masih dalam perancangan kerana masih tiada dokumen yang di keluarkan. Segalanya bermula daripada KKM. Nasib PPP telah terbela sejak tahun 2003. Pada tahun 2003 Bahagian Pembvangunan Kesihatan Keluarga Jabatan Kesihatan Awam KKM telah mengeluarkan Buku Panduan Pembantu Perubatan Kesihatan Awam.

Penggeraknya ialah Ybhg. Dato' Dr Tee Ah Sian, Dr Narimah Awin, Dr Hjh Safurah Hj Jaafar,, En Mohd Radzi Abdullah, Dr Noridah Saleh, Dr Othman Warijo dan Hj Jaafar Md Sharif. Atas usaha merekalah buku tersebut telah di terbitkan. Seterusnya ialah PPF juga perlu berusaha bagi menjayakan maksud tersebut. Dan akhirnya draff skim bersepadu PPP pun di keluarkan. PPF juga boleh membuat draff skim bersepadu secara tersendiri.

ini adalah senarai awal untuk kelulusan JPA..muktamad tak tahu lagi...

SENARAI IJAZAH BERKAITAN DENGANSKIM BERSEPADU PEMBANTU PERUBATANBil.Kelayakan/Penempatan

Rasional Ijazah Berdasarkan Skop Tugas dan TanggungjawabPembantu Perubatan Mengikut Disiplin


1Sarjana Muda Health Science (Pre Hosp)

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan berkualiti mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan

i. PerubatanJKN Negeri

PerkhidmatanPraHospital


Hospital Negeri

i) Perkhidmatan Ambulans


- Jabatan Kecemasan


ii) Pusat Panggilan (Call-Centre)

- Pengurusan sumber personel kesihatan
ii. Kesihatan Awam


Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

Klinik Tahap 1/2Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

Kepimpinan dan sumber rujukanKhidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan

Penentuan �standard transfer protocol

- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

Mereka bentuk sistem kerja

Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

Belanjawan dan proses perolehan peralatan


Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)


Kajian kepuasan pelanggan

Pembangunan dan Penyelidikan

iii) Pengurusan Bencana


- Penyelarasan Pusat Bencana.

Menyelaras latihan mock bersama agensi seperti Bomba, JPA3 Polis dan lain-lain.Pengurusan logistik

Penyediaan laporan


Belanjawan dan proses perolehan peralatan


iv) Jabatan Kecemasan


Pengurusan Klinikal Jabatan Kecemasan.


Pengurusan Teknikal keperluan sumber manusia dan agihan


Latihan dan Pendidikan Berterusan (CME, CPD, LLF & OJT).
Belanjawan dan perolehan peralatan serta kelengkapan

pengurusan pelupusan

pemantauan piawaian kualiti kerja
Mengenalpasti keadaan kecemasan yang mengancam nyawa (identify life threatening emergencies)
� ACLS :-2Sarjana Muda Sains Healthcare

Perubatan dan Kesihatan Awam


Kesihatan Primer

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan seperti;
3Sarjana Muda Sains Kesihatan

i. [b]Ibu Pejabat KKM (KA)[/b]

ii. [b]JKN
ii. [b]Poliklinik Tahap 1/2[/b]


i. Program Kesihatan Remaja

Mengelola dan mengendalikan Program promosi kesihatan remaja kepada individu, sekolah dan masyarakat

- gaya hidup dan pemakanan yang sihat
- pencegahan penyakit berjangkit, HIV/AIDS dan STD
- penyalahgunaan dadah
- Memberi khidmat nasihat (pra-kaunseling) kesihatan
Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan remaja

Menyedia data serta melaporkan hasil penyelidikan
ii. Program Kesihatan Warga Emas

4.B.Sc (Hons) in Health Studies

Memberi khidmat nasihat kesihatan kepada pesakit dan keluarga mengenai cara hidup sihat, pemakanan, senaman, rawatan, ubat-ubatan dan susulan

Mengenalpasti, mencadangkan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan.

Memberi pendidikan kesihatan kepada kaum warga tua, keluarga, `caretakers dan masyarakat setempat.

Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan warga tua.

Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan hasil penyelidikan.


iii. Program Kesihatan Sekolah


Memberi pendidikan dan kesihatan serta mempromosikan kesihatan kepada warga sekolah dan ibu bapa.Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan warga tua.

Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan hasil penyelidikan.


iii. Program Kesihatan Sekolah


Memberi pendidikan dan kesihatan serta mempromosikan kesihatan kepada warga sekolah dan ibu bapa.

Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan murid sekolah

Membantu dalam mengawal penyakit berjangkit dalam kawasan sekolah.

Melibatkan diri dalam `Health Promoting School
.


iv. Program Warga Sihat


Menggalakkan cara hidup yang sihat dikalangan individu dewasa.

Memberi khidmat nasihat.

Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah promotif dan pencegahan mengikut keperluan.

Memberi pendidikan kesihatan kepada individu, keluarga dan komuniti.

Menjalankan kajian / penyelidikan kesihatan dewasa

Mengumpul dan menganalisa data-data serta menyediakan laporan penyelidikan.

Menyelaras Aktiviti
Klinik Warga Sihat
Mens Clinic


v. Program Penjagaan Kesihatan di Rumah

Mempromosikan aspek integrasi rawatan pemulihan dan penjagaan kesihatan keluarga.

Mengalakan penglibatan komuniti dalam penjagaan kesihatan.

Menyediakan penjadualan lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan.
Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihanvi. [b]Program NCD (Non Communicable Disease)[/b]


Mengelola dan mengendalikan Program Klinik-Klinik (NCD)

i. Pengurusan Diabetes
ii. Diabetic Eye Care
iii. Darah Tinggi
iv. CVS ( cardiovascular system) Penyakit Jantung
v. Kesihatan Pekerjaan


5.Sarjana Muda Psikologi/Komunikasi


i. [b]Kaunseling Psikiatri [/b]


i. Hospital Negeri
ii. Institusi Psikiatri
iii. Poliklinik tahap 1/2

Mengenalpasti klien yang memerlukan kaunseling seperti kes HIV, Kesihatan Mental dan Psikiatri
Mengendalikan sesi kaunseling mengikut kemampuan.
Merujuk kes yang perlu dirujuk kepada pakar psikologi klinikal atau kaunselor.
Menyimpan rekod, mengendalikan kes susulan serta mengadakan sesi tele-kaunseling.


ii. Kesihatan Mental

Menggalakkan kesihatan mental dikalangan individu, keluarga dan komuniti.


Memberi khidmat nasihat.

Menyediakan penjadualan untuk lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan pesakit yang berada dibawah program Komuniti Psikiatri. Mengenalpasi, mencadang dan laksanakan langkah-angkah pencegahan dan rehabilitatif.

Memberi pendidikan kesihatan kepada keluarga dan komuniti.
Menyelaras program yang menglibatkan masyarakat, NGO dan lain-lain
Mengendali kajian/penyelidikan berkaitan kesihatan mental
Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan berkaitan penyelidikan.

6.Sarjana Muda Sains Bioperubatan

Bidang ini bertepatan dengan disiplin pengkususan klinikal yang melibat mesin dengan manusia dimana pembantu perubatan terlibat secara langsung dengan pengendalian peralatan perubatan yang berteknologi tinggi seperti;


i. Hospital Negeri


Pembedahan ( Dewan Bedah dan Endoscopy)

Jabatan Kepakaran disiplin berkaitan

Kecemasan

Otopedik dan Tromatologi

ii. Institut Perubatan Forensik

-Urologi

-Plastic dan Reconstructive Surgery

-Micro Hand Surgery

-Kardiotorasik

-Mata

Neurosurgery

-Neurofisiologi

-Otorinolaringologi

-Forensik patologi

-Nefrologi (Hemodialisis)

-Anestesiologi

-Kardiologi

7.Sarjana Muda Sains Kejururawatan
Kepelbagaian perkhidmatan berkaitan kejururawatan khususnya dalam rawatan terkini dan kemasyarakatan serta menyediakan kepakaran dibidang psikiatri, merancang dan merangka program perawatan kesihatan mental seperti berikut

i. Institusi Psikiatri


Mental retardation
ii. Wad Psikiatri


Geriatrik

iii. Poliklinik Komuniti


Forensik

Dadah
Psikiatri Kanak-kanak

Epileptik

Rehabilitasi
Perawatan di rumah
Komuniti


i.) Perancangan dan agihan sumber tenaga pembantu perubatan
ii.) Perkembangan dan Kerjaya pembantu perubatan
iii.) Pengawalan dan Penyelarasan Mutu


Odit piawaian kerja
Polisi dan Garispanduan Rawatan Pesakit
Kawalan Infeksi
Kepastian Kualiti
Pembangunan dan Penyelidikan
Penilaian Teknologi Perubatan
Latihan dalam perkhidmatan8Sarjana Muda Kesihatan Pekerjaan

Memainkan peranan selaku Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam perkara berikut;
i. Hospital Negeri
ii. Poliklinik Tahap 1/2

Memberi khidmat nasihat

Mengenalpasti penyakit yang berpunca dari pekerjaan (work related diseases)
Memberi pendidikan kesihatan kepada pekerja dan majikan
Mengendali kajian/penyelidikan kesihatan pekerja.
Mengumpul dan menganalisa data serta menyediakan laporan penyelidikan.


9.Sarjana Muda Sains Pemb. Manusia (UPM)
- Pengurusan sumber personel kesihatan

i. Hospital Negeri
Meranrang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

ii. JKN

iii. Poliklinik Tahap 1/2

Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
Kepimpinan dan sumber rujukan

Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan
Penentuan standard transfer protocol
- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
Mereka bentuk sistem kerja
Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
Belanjawan dan proses perolehan peralatan
Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)
Kajian kepuasan pelanggan
Pembangunan dan Penyelidikan seperti kajian HSA & HSR, QIA, QAP


10.Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan
PENGURUSAN ORGANISASI/JABATAN KECEMASAN[b][/b]

i. Ibu Pejabat KKM
ii. Hospital Negeri
iii. Poliklinik Tahap 1/2

Pengurusan sumber personel kesihatan


Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia mengikut unjuran

Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut protokol yang ditetapkan seperti

ISO , SOP(Sandard Operating Precedures),CPG (Clinical Practices Guideline) , Kompetensi , Polisi , Protokol ,Akreditasi,Kredentialling

Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

Kepimpinan dan sumber rujukan

Khidmat nasihat dan input teknikal berkaitan

Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi


Mereka bentuk sistem kerja seperti triage dan syif

Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

Keperluan penilaian teknoloji kesihatan

Belanjawan dan proses perolehan peralatan.

Pusat Khidmat Bersepadu (OSCC)

Rawatan kecemasan dan bukan kecemasan

Wad kecemasan/Wad pemerhatian

Rawatan pesakit luar (selepas waktu pejabat)

Perkhidmatan pasukan perubatan tunggu sedia Medical Stand by

Dewan Bedah kecil


Pengurusan
call centre

Merancang dan mengurus pentadbiran call centre

Mengurus perkhidmatan ambulans

Merancang keperluan kemudahan peralatan teknikal termasuk sistem rangkaian dan komunikasi .

Khidmat nasihat dan input teknikal

Memastikan mutu piawaian yang ditetapkan di patuhi.

Pemantauan, dan kawalselia khidmat pelanggan

Pengurusan bencana

Penyediaan pelan tindakan bencana

Keperluan sumber manusia

Peralatan

Latihan anggota dalaman yang berterusan

Latihan berkala dengan agensi luar

Analisa dan penilaian keberkesanan nya.
Latihan & pendidikan berterusanMerancang dan analisa keperluan latihan

Merekabentuk perancangan pembangunan pekerja yang berkesan

Pentadbiran dan perancangan latihan halatuju

Merancang dan koordinasi program latihan untuk meningkatkan kemahiran dan kompetensi anggota (CME,CPD, LLL-Life Long Learning)

Berperanan sebagai pakar rujuk anggota bawahan(fasilatator)

meningkatkan mutu rawatan pesakit

Kawalan mutu piawaian rawatan pesakitMemastikan anggota mempunyai tahap kompetensi yang ditetapkan melalui sistem kredentialing dan priveleging

Memberi input dan cadangan yang komprehensif dalam

Menjalankan program QA, NIA dan pelan tindakan pelaksanaan kualiti berterusan seperti kajiselidik kepuasan pelanggan, clinical practice guidelines, standard operating procedures, manual safety standard, Infection Control Program dll.

Sarjana Muda Sains Forensik dengan kepujian

Hospital Negeri


Mengambil contoh spesimen bagi tujuan analisa ujian kimia dan patologi.

Mendokumenkan semua urusan pengambilan spesimen mayat.


Mengendalikan semua urusan yang berkaitan semasa bencana alam sama ada di tempat kejadian mahupun di Bilik Mayat.

Mengumpul segala contoh dan bahan-bahan untuk dijadikan bahan bukti mengenai sesuatu insiden atau bencana.

Melibatkan diri dalam urusan siasatan dan pelaporan insiden atau bencana.

Khidmat nasihat dan kaunseling orang atau waris yang terlibat dalam bencana atau insiden.

Bersama-sama Pakar dalam memperolehi serta mengambil organ untuk transplant


12.Sarjana Muda Ortotik dan Prostetik

Mengendali dan menguruskan Jabatan dan Klinik Ortopedik

i. Hospital Negeri

Bersama-sama Pakar / Pegawai Perubatan mengendalikan Unit Sub-speciality/Pembedahan
13.Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan
i. Hospital NegeriSpinal
Joint Replacement

Arthroscopy
surgical incision suturing
memasang Halo-Vest
Tendon repair
Skull traction for cervical
Immobilization
Knee aspiration
Bone transplant / replacement.

Menyelaras keperluan ortotik dan prostetik pesakit yang ditentukan oleh Pakar
Khidmat nasihat dan kaunseling pesakit atau waris yang terlibat dalam kecederaan tulang
Menyelaras latihan amali bagi pelatih Pembantu Perubatan dan peserta kursus pos basik dengan Kolej Pembantu Perubatan


Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan perubahan kongnitif yang positif.

Tamat

11 Nov 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3455

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by nori on Thu 09 May 2013, 10:35 am

Salam Satu Malaysia,

Selamat bertugas dan mencurahkan bakti kepada Negara kepada semua PPF

Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)

Pengajar PPF adalah satu jawatan yang kecil. Semua PPF perlu sambung belajar dan dapatkan ijazah dalam kesihatan/perubatan. Lepas tu mohonlah jawatan pengajar di mana-mana IPTA/IPTS sebab dasar negara memang banyak IPTA dan IPTS baru akan di tubuhkan. Ada PPF yang sambung belajar dan menjadi pensyarah di IPTS dan kini telah menjadi dekan pula. Timba ilmu sepanjang hayat. PPF KKM juga perlu tambah ilmu, sebab ilmu memudahkan kerja-keja seharian dan pada Sabtu ni 11 Mei 2013 8.00 am - 5.00 pm akan ada majlis ilmu PPF di Persisiran Sayong Resort, Kuala Kangsar Perak. Sila datang jika ingin menuntut ilmu.

Secara ringkasnya analisa PRU13 ialah PPF Kedah dah berubah, PPF Kelantan, PPF Pulau Pinang dan PPF Selangor mahu meneruskan kesinambungan, PPF Johor dan PPF Melaka tidak menyokong MB dan KM mereka dan KM serta MB tewas, Orang Cina beratur jam 7 pagi untuk mengundi sebab lepas tu mereka nak teruskan kerja sedangkan orang Melayu jam 8.00 am beratur hingga jam 5.00 petang pada hari tu sebab mereka tidak bekerja. PRU 13 adalah cuti bagi mereka. Tetapi semuanya ada alasan dan sebab musabab yang terang, jelas dan nyata serta yang tersembunyi. Kita tunggulah pada PRU 14, pasti akan ada lain-lain cerita. Di Negara Jepun mereka mengundi hanya satu hari sahaja dan lepastu terus bekerja dan lihatlah kmajuan Negara Jepun jika di bandingkan dengan Negara ini. Apa pun lagi 8 tahun Malaysia pun akan menjadi Negara maju dan pada masa itu, lain-lain Negara maju telah bertambah maju. Eloklah kita mulakan dengan maju dalam bidang intelektual.

Meneruskan kesinambungan perjuangan PPF di Negara ini, setelah kita merdeka sejak lama, eloklah kita mulakan dengan langkah seterusnya iaitu memperkasakan PPF U40 yang sedikit tu. PPF U40 perlu menggalas usaha kerana mereka ada gaji yang tinggi dan kerja yang amat mudah. Sebab itulah ramai PPF mengidamkan gred tersebut. Mereka juga selalu di jemput oleh KKM bagi apa-apa aktiviti dan PPF gred yang lebih rendah nak merasa setahun sekali pun susah. Dan yang nyata ialah setahun 2 kali, Bhg Farmasi KKM pasti akan mengadakan perjumpaan sesame mereka .

Secara ringkasnya ialah semua PPF U40 adalah barisan hadapan. PPF U38 perlu membantu PPF U40. PPF U36 perlulah menyalurkan apa-apa kesulitan mereka dan PPF U32 perlu membantu PPF U36. Sedangkan PPF U20 dan PPF U32KUP, buatlah apa-apa kerja yang telah tersurat dan tersirat.

Mengenai PPF U32 KUP pula, walaupun ianya telah lama berlalu namun, status mereka masih samar-samar. Pada setiap perjumpaan, mesyuarat, kursus dll, nama PPF U32 KUP akan di taipkan KUP sedangkan PPF U32 Hakiki tidak pula di tuliskan Hakiki. Sebenarnya perbezaan KUP dan hakiki ialah pengantian apabila bersara sahaja. PF telah melangkah jauh kehadapan dengan menjadikan semua jawatan dan Gred mereka ada fleksibel iaitu boleh d tempatkan dimana-mana sahaja walaupun PF U54 dan pada masa hadapan akan ada PF U54 yang akan bertugas dikaunter Klinik Kesihatan walaupun elaun perumahan mereka RM1200 dll lain kemudahan yang selayak bagi gred mereka. Tetapi jika PPF boleh team work dengan PF maka sedikit tempias yang baik akan turut di nikmati oleh PPF.

Tahun 2013 ada kajian semula elaun kritikal. Semua PPF U40, sila pastikan PPF juga dapat elaun tersebut kerana ianya hanya akan di semak setiap lima tahun iaitu pada 2018. Apa pun YAB PM ada kuasa mutlak bagi merubah keadaan ini sebab beliau adalah penjawat pentadbiran yang paling tinggi bagi Negara ini.

Akhir sekali tahniah kepada yang menang pada PRU13 dan jari semua PPF hanya akan di calit pada PRU 14. Kecuali ada pilihanraya kecil.

Segalanya dilihat dari perspektif akademik / ilmiah dan dari sudut KIK (kreativiti dan inovasi)


TAMAT

9 Mei 2013


Nota Tambahan Bagi Peningkatan Intelektual PPF:

Bagi meneruskan perjuangan PPF, segalanya perlulah di rancang secara teliti dan teratur, YAB PM dan YB Menteri Kesihatan masih belum di umumkan, tetapi PPF jangan terus leka dengan keseronokan dan kesenangan yang di nikmati pada hari ini. PRU bagi AGM persatuan PPF pula akan menyusul sedikit hari lagi. Tetapi segalanya akan menjadi lebih mudah kerana semua PPF telah ada pengalaman dalam PRU 13 ni dan segalanya adalah hampir-hampir sama juga dengan PRU AGM persatuan PPF nanti. Dan seperkara lagi ialah, semua PPF memiliki Diploma dan semestinya segala tindak tanduk dan tinngkah laku adalah tidak akan sama dengan pengundi PRU 13 yang memiliki kelayakan yang berbeza bermula dari sekolah kampong hinggalah ke IPT.

Sebagai langkah awal semasa AGM persatuan PPF, semua PPF perlulah bersedia. Kita lupakan sejenak pemilihan semasa PRU AGM persatuan PPF nanti tetapi kita tumpukan kepada Persidangan PPF yang selalunya di adakan berserta dengan AGM.
Tujuan diadakan persidangan ialah agar semua PPF yanghadir akan mendapat mycpd point sedangkan jika hanya hadir AGM hanya dapat sedikit. Jika jadi ahli berdaftar persatuan PPF akan dapat 5 point dan jika jadi ahli berdaftar kesatuan akan dapat 5 pont, dan jika menghadiri persidangan PPF, 20 point akan di berikan. Jika menjadi penceramah akan di kurniakan lagi sebanyak 10 point. Tetapi jika gagal hadir semua aktiviti PPF sepanjang tahun, akan dapat zero point.

Kita lihat pula kepada skim gaji PPF bermula pada tahun 1991 ialah RM 695 dan pada tahun 2013, hanya di berikan RM 3380 sahaja. Jika dikira kenaikan setiap tahun, hanya lah kira-kira RM 122 je kenaikan setahun.Jika ada PPF dan lain-lain paramedic yang melapor diri pada tahun yang sama, perbezaan gaji antara mereka ialah RM 600. Ini adalah kerana mereka mula pada RM915 dan mereka dapat dua kenaikan gaji apabila di iktiraf sebagai Skim Bersepadu. Tu belum di kira elaun kritikal dan elaun pos basic. Jika dalam masa 22 tahun sejak 1991, seorang PPF telah kekurangan pendapatan dengan lain-lain paramedic sebanyak RM84,000 sahaja dan apabila di kali dengan bilangan PPF yang terlibat, kerajaan telah menjimatkan sebanyak RM4 juta sahaja.

Berbalik pula kepada sumbangan dan penghargaan Negara dan lain-lain rakyat Malaysia terhadap PPF, ianya amat jauh tersasar dan amat merugikan. Jika petugas PDRM dan ATM dalam Ops Daulat Lahat Datu boleh mendapat sumbangan RM 6.5 juta, sedangkan sumbangan kepada PPF ialah ZERO. KWSP menyumbang RM150K dan Petronas menyumbang 1.5 juta. Tetapi sumbangan yang diterima oleh PPF setahun sekali semasa AGM persatuan dan AGM kesatuan ialah ZERO. Sebenarnya semua petugas Ops Daulat Lahat Datu dari PDRM dan ATM pernah mendapatkan bekalan ubat dari PPF, bermula dari dalam kandungan sehinggalah menghembuskan nafas terakhir. Menganggotai ATM dan PDRM juga adalah pilihan sendiri dengan mengisi borang dan memang tiada paksaan. Dan PPF juga secara sukarela mengisi borang untuk jadi PPF dan jangan salahkan sesiapa jika terdapat kekurangan semasa menjadi PPF. Mungkin pada tahun 2013 sumbangan melmpah kepada PPF dan lihatlah semasa AGM nanti. Jika di lihat buku aturcara AGM PPF, memang tiada penderma yang menyumbangkan iklan mereka di sana. Tetapi sebagai PPF yang memiliki Diploma in Pharmacy, kita lihat dulu kekurangan diri kita dan kelebihan diri mereka. Warga ATM bolehlah tersenyum kerana mendapat elaun RM 2400 setahun bagi tugasan mereka. Dan Skim gaji ATM juga telah di selaraskan dengan penjawat awam lain. Begitu juga PDRM. Dan apa yang menariknya ialah sebelum skim gaji baru di umumkan, Panglima ATM telah memaklumkan bahawa pada masa hadapan semua pegawai ATM perlu memiliki Ijazah.

Warga PPF juga perlu berusaha supaya terus mempunyai kesinambungan. Langkah permulaan selepas PRU 13 ialah mengorganisasikan semula segala tindakan PPF. Eloklah ianya dimulakan dengan pembahagian tugasan segala sistemetik agar tiada yang tertinggal dan terpinggir. Biro Biro PPF perlulah digerakkan dalam menjayakan dimensi baru ini. Sebagai permulaan ianya akan di mulakan dengan melantik wakil. Antara wakil yang boleh di ketengahkan ialah
Wakil PPF Hospital
Wakil PPF Kesihatan Awam
Wakil PPF Biro ( termasuk bhg farmasi KKM )

Dan setiap wakil perlulah menrangkumi PPF U40, U38, U36, U32 dan U29 /U32

U29/ U32 ni adalah KUP kerana belum ada pengiktirafan agar U32KUP membuat tugasan U32Hakiki.
Dari segi pembayaran gaji ianya adalah sama. Cuma jika hakiki bersara, perlukan penggantian dan jika KUP bersara, tak perlu pengganti. KUP beruntung kerana dapat gaji U32 tapi buat kerja U29 dan hakiki rugi kerana gaji sama dengan KUP tapi perlu buat kerja U32.

Senarai Penuh Wakil PPF Hospital ( Peringkat Kebangsaan ):
Wakil PPF Hospital U40
Wakil PPF Hospital U38
Wakil PPF Hospital U36
Wakil PPF Hospital U32
Wakil PPFHospital U29/U32


Senarai Penuh Wakil PPF Kesihatan Awam ( Peringkat Kebangsaan ) :
Wakil PPF Kesihatan Awam U40
Wakil PPF Kesihatan Awam U38
Wakil PPF Kesihatan Awam U36
Wakil PPF Kesihatan Awam U32
Wakil PPF Kesihatan Awam U29/U32

Senarai Penuh Wakil PPF Biro ( termasuk Bhg Farmasi KKM ) :
Wakil PPF Biro U40
Wakil PPF Biro U38
Wakil PPF Biro U36
Wakil PPF Biro U32
Wakil PPF Biro U29/U32

Setiap wakil juga perlu mempunyai status peringkat kebangsaan, peringkat negeri, peringkat daerah ( hospital / kesihatan Awam ) dan eloklah ianya bermula di Negeri Perak Darul Ridzuan :

Senarai Penuh Wakil PPF Hospital ( Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan):
Wakil PPF Hospital U40
Wakil PPF Hospital U38
Wakil PPF Hospital U36
Wakil PPF Hospital U32
Wakil PPFHospital U29/U32


Senarai Penuh Wakil PPF Kesihatan Awam ( Peringkat Negeri Perak Darul Ridzuan ) :
Wakil PPF Kesihatan Awam U40
Wakil PPF Kesihatan Awam U38
Wakil PPF Kesihatan Awam U36
Wakil PPF Kesihatan Awam U32
Wakil PPF Kesihatan Awam U29/U32

Serta bagi mempercepatkan langkah-langkah transformasi, di pohon semua PPF supaya dapat mencalonkan nama PPF yang berkaliber dan berkelayakan serta mengisikan nama PPF tersebut di tempat-tempat kosong.

Senarai Penuh Wakil PPF Hospital ( Peringkat Hospital Negeri Perak ):
Wakil PPF Hospital U40
Wakil PPF Hospital U38
Wakil PPF Hospital U36
Wakil PPF Hospital U32
Wakil PPFHospital U29/U32

Hospital di negeri Perak ialah, Ipoh, Taiping, Teluk Intan, Seri Manjong, Slim River, Bahagia HBTR, Gerik, Selama, Parit Buntar, Kuala Kangsar, Sg Siput, Batu Gajah, Changkat Melintang, Kampar, Tapah,


Senarai Penuh Wakil PPF Kesihatan Awam ( Peringkat Pejabat Kesihatan Daerah Negeri Perak ) :
Wakil PPF Kesihatan Awam U40
Wakil PPF Kesihatan Awam U38
Wakil PPF Kesihatan Awam U36
Wakil PPF Kesihatan Awam U32
Wakil PPF Kesihatan Awam U29/U32

Pejabat Kesihatan Daerah di negeri Perak pula ialah Kinta, Hulu Perak, Kuala Kangsar, Larut LMS, Kerian, Perak Tengah, Manjung, Hilir Perak dan Batang Padang.

Dan seharusnya juga bagi mengisi semua nama-nama wakil dalam forum ini, ianya memerlukan 10 muka surat dalam word serta di copy and paste. Seluruh penduduk dunia boleh membaca forum ini dan terdapat juga kebaikan dan kekuranganya. Segalanya akan di timbang oleh dacing Biro Sosial PPF dan Biro Multimedia PPF. GOOD and BAD always comes together. Kebetulan pula parti dacing BN telah menguasai Negara ini bagi tempoh 5 tahun yang akan datang.


Dan selepas ini segala problem PPF perlulah melalui wakil ini dan ini akan memastikan tiada tertinggal dan tiada terpinggir. Jika ada pertindihan mengenai masaalah yang sama, PPF perlulah bijak dalam menyalurkan kepada wakil mana yang perlu di salurkan.

Semasa persidangan nanti kita akan lihat wakil mana yang paling banyak kerja, wakil mana yang tiada kerja, negeri mana yang paling banyak persoalan dan negeri mana yang paling cool.

Segalanya akan dimulakan pada persidangan PPF Perak Pada 11 Mei nanti dan Biro Sosial PPF serta Biro Multimedia PPF akan menggalas tugas buat kali pertama nanti. Semua PPF perlu merujuk cadangan penambahbaikan perkhidmatan PPF hospital tahun 2010 yang di sediakan pada tahun 2001. Cadangan bagi penambahbaikan PPF Kesihatan Awam masih belum disediakan. Dan masih ada masa untuk disediakan bagi pembentangan pada 11 Mei nanti. Jika PPF ingin berjaya setiap pesoalan perlulah mempunyai 50 salinan kerana terdapat 50 Jawatan Kuasa yang akan membincangkannya termasuk di JPA, JPM, KKM dan Kementerian Kewangan. Jika hanya menghantar persoalan hanya dengan sepotong ayat sahaja, jawapannya juga sepotong ayat iaitu sedang diuruskan. Lihatlah kejayaan penukaran reka bentuk pakaian seragan PPF dan elaun kritikal PPF, dah masuk 15 tahun dah.

Terdapatjuga beberapa PPF yang telah bekerja sejak beusia 26 tahun dan sedang mengira saat persaraan, tetapi masih belum dinaikkan pangkat. Terdapat beberapa kekurangan semasa proses temuduga. Senang cakap wakil persatuan dan wakil kesatuan PPF tidak terlibat dalam proses temuduga. Sebab itulah ada PPF yang tiada sumbangan kepada persatuan PPF dan kesatuan PPF, tetapi telah menjawad gred PPF U40. Masaalah lain juga timbul kerana apabila di pohon bantuan idea, tenaga dll, beliau tidak boleh melakukannya kerana memang beliau tiada pengalaman dalam aktiviti persatuan PPF dan kesatuan PPF. Yang menjadi mangsa ialah lain-lain PPF kerana peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF amat perlahan. Segalanya boleh di permudahkan dengan menwujudkan JK Teknikal PPF bagi aktiviti peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF. Tetapi untuk menwujudkan JK Teknikal tersebut pun mengambil masa yang terlalu lama sedangkan lain-lain paramedic telah menwujudkan JK Teknikal tersebut sejak tahun 1997, semasa Dato’ M Mahalinggam menjadi Timbalan Menteri Kesihatan. Ianya beroperasi di Bahagian Amalan Perubatan KKM. Jika PPF masih gagal menwujudkan JK Teknikal tersebut, segalanya yang ada pada hari ini, sudah pastinya akan di warisi dan turuni oleh semua PPF pada masa akan dating yang akan berkhidmat di KKM.

Langkah permulaan boleh dilakukan dengan memastikan semua panel temuduga kenaikan pangkat PPF, di wakili oleh PF yang pernah jadi PPF. Sebab pada masa ini ramai PPF telah menyambung pelajaran dan menjadi PF. Tentu mereka lebih teratur kerana mereka sendiri pernah menjalani kehidupan sebagai PPF. Tentu mereka lebih mahir jika di bandingkan dengan PF yang terus jadi PF tampa menempuh pengalaman menjalani kehidupan sebagai PPF. Terdapat juga PPF berasa kecil hati keana telah pergi temuduga kenaikan pangkat sebanyak 4 kali, tetapi masih belum Berjaya. Jika PF amat prihatin dengan PPF, maka wajarlah di berikan kepada PPF yang telah pergi temuduga sebanyak 4 kali itu, Berjaya dalam senarai simpanan. Sebab simpanan pun bukan boleh Berjaya, tetapi moral dan harga diri PPF akan meningkat. Hasil kerja juga akan lebih bagus. Dan kepada semua panel temuduga kenaikan pangkat PPF, silalah baca buku-buku rujukan seperti yang terdapat di dalam silibus fakulti pengurusan IPT. Bukan mudah nak menguruskan sumber manusia. Jika di masukkan dengan strategi lautan biru PPF, pastinya lepas ini semua AJK Biro Sosial PPF dan AJK Biro Multimedia PPF akan bersengkang mata bagi mentadbir PPF. Semalam dah bersengkang mata hingga jam 3 pagi sebab nak lihat siapakah wakil kita di parlimen. Tahniah kepada yang menang dan teruskan berusaha kepada yang kalah. Adat pertandingan ada kalah dan ada menang. Pada sessi lalu warga Bentong bernasib baik kerana wakil mereka menjadi Menteri Kesihatan Malaysia. Akhir sekali kepada semua PPF, pastikan kehadiran anda di Persidangan PPF Perak pada 11 Mei nanti di Kuala Kangsar. Jika dah penuh dewan, kita duduk je kat luar dewan. Jangan lupa pakai baju Biru, sebab gelombang biru dah bermula. Jika tiada biru, pakai je apa-apa warna yang ada dan memang tidak menjadi kesalahan.

Satu DRAFF peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF di hospital dan kesihatan awam telah di keluarkan pada tahun 2000, ianya mempunyai sasaran jangka pendek (5 tahun-2005) jangka sederhana (10 tahun-2010) dan jangka panjang (melebihi 10 tahun- selepas 2010) dan pada tahun 2013 ini ianya akan di bentangkan pada persidangan PPF Perak 11 Mei nanti di Kuala Kangsar, bagi melihat hasil kejayaannya dan liku-liku mengharunginya .

5 Mei 2013 adalah hari yang paling sebok bagi semua PPF kerana terpaksa menjadi rakyat Malaysia yang prihatin dan perlu mengundi. Untuk makluman semua, YAB PM bukanlah seorang PPF, dan beliau memang tidak tahu masaalah PPF sejak sekian lama. Dan apa yang paling utama ialah semua PPF perlulah memaklumkan kepada beliau tentang semua permasaalahan PPF bagi pandangan dan pemerhatian beliau. Jika masih tidak selesai, PPF perlulah mencari saluran alternative bagi mengatasinya.

YAB PM pun memerlukan mandat tambahan bagi mentadbir Negara, walaupun 5 tahun telah berlalu, beliau masih perlukan masa tambahan bagi meneruskan kesinambungan. PPF juga perlu bertindak seperti beliau dan perlulah sentiasa berusaha bagi mengatasi segala cabaran dan halangan. Tidak ada perkataan berehat bagi YAB PM dan PPF juga perlu terus berusaha bagi merealisasikan segala harapan yang menggunung, walaupun usia persaraan semakin dekat, dan perlulah tinggalkan sesuatu yang berharga kepada junir-junior PPF. Padamkan perkataan berehat dalam minda semua PPF.

YAB PM telah mengumumkan penambahbaikan kepada semua penjawat awam termasuk PPF.

Antara yang boleh di cadangkan ialah :

Memohon skim PPF sama seperti skim penolong jurutera iatu hanya 3 gred aitu J29, J36 dan J38, dan PPF pun hanya PPF U29, U36 dan U38.

Memohon kenaikan pangkat secara Time Base iaitu apabila gaji pada gred semasa telah tiba pada gred kenaikan pangkat, maka perlulah secara outomatik PPF tersebut di naikan pangkat. Ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan PPF.
Sifir gaji pada masa kini ialah PPFU29 sembilan tahun, PPFU32 tiga tahun, PPFU36 lima tahun, PPFU38 lima tahun dan selepas bertugas selama 22 tahun, secara outomatik akan menikmati gred gaji PPFU40 P1T1.

Langkah seterusnya bagi mengapai kejayaan ialah menghadirkan diri pada persidangan PPF :

Persidangan PPF Negeri Perak tahun 2013
Tarikh : 11 Mei 2013 ( Sabtu )
Tempat : Dewan Karyaneka Persisiran Sayong Kuala Kangsar Perak
( Resort Persisiran sayong )
Masa : 8.30am 5.00 pm
Bayaran : RM 35.00 seorang termasuk makan.

Pencalonan bagi penyertaan persidangan tersebut ialah mengikut hospital / pej kes daerah tempat PPF bertugas. Walaubagaimanapun terdapat sedikit kekurangan dari segi bilangan penyertaan yang di tetapkan. Di negeri perak terdapat 223 orang PPF dan pnyertaan dari semua hospital / pkd hanya 47% sahaja dari jumlah semua PPF. Sebagai pemegang Dip in Pharmacy semua PPF negeri Perak perlu menghadirkan diri pada persidangan tersebut bagi mendapatkan markah 4.00 flat. Sebanyak 20 mata mycpd akan di berikan kepada semua PPF negeri Perak yang hadir. Disertakan disini pencapaian markah PPF jika hanya 47% sahaja yang hadir.

Markah Nilai Gred Gred Pencapaian
90-100 A+ 4.00 Cemerlang
80-89 A 4.00 Cemerlang
75-79 A- 3.67 Cemerlang
70-74 B+ 3.33 Kepujian
65-69 B 3.00 Kepujian
60-64 B- 2.67 Kepujian
55-59 C+ 2.33 Lulus
50-54 C 2.00 Lulus
47-49 C- 1.67 Gagal
44-46 D+ 1.33 Gagal
40-43 D 1.00 Gagal
30-39 E 0.67 Gagal
0-29 F 0.00 Gagal

Satu perkara lagi ialah penyertaan PPF dari negeri Pahang iaitu Hospital Cameron Highland. Banyak aktiviti PPF di anjurkan oleh persatuan dan kesatuan tetapi penyertaan mereka amat sedikit. Kerajaan juga telah membuat tindakan bagi memudahkan aktiviti PPF iaitu mereka boleh ambil ubat di Hospital Tapah Perak dan juga mereka boleh gunakan talian talipon bermula 05 iaitu sama dengan Ipoh Perak. Dan sepatutnya juga PPF Hospital Cameron boleh menghadirkn diri di Kuala Kangsar nanti. PKD Cameron juga mungkin mempunyai PPF kerana di seluruh Negara, telah terdapat Klinik Desa yang mempunyai MA dan PPF. Maklumat tersebut hanya ketua profesyen yang tahu.

Seterusnya ialah pembabitan PPF dalam biro-biro PPF sama ada di peringkat pusat, negeri dan daerah. Jika persatuan dan kesatuan mempunyai biro-biro, maka seterusnya di peringkat negeri, daerah / hospital juga sepatutnya mempunyai biro-biro.

Memandangkan suku pertama tahun 2013 telah berlalu, maka wajarlah semua biro-biro PPF di perkemaskan dan di pertajamkan. Sebagai menyahut cabaran dan dugaan, Biro Multimedia PPF akan diperkasakan. Biro social juga akan diketengahkan. Pembentangan aktiviti biro biro trsebut akan di adakan semasa persidangan di Kuala Kangsar nanti. Dan semestinya di lain-lain negeri juga terdapat berbagai aktiviti PPF.Segala apa yang kita akan dapat pada masa hadapan adalah bergantung kepada persediaan kita pada hari ini.

YB PM baru sahaja merasmikan pusat lokomotif di Batu Gajah Perak. Banyak kebaikannya dan ada juga kekurangannya.

Jika secara matematik, semua lokomatif menggunakan roda besi. Panjang roda tersebut boleh dikira daripada luas bulatan =2 pai r.
Jika di kira jarak antara Padang Besar Perlis hingga Johor Bahru Johor dalam KM, PPF boleh kira berapa kalikah roda lokomotif tersebut berpusing untuk sampai ke Johor. Satu gerabak lokomotif memerlukan 4 roda besi dan PPF juga boleh kira berapa roda besi yang di perlukan bagi mengangkut penumpang dan barangan untuk sekali perjalanan. Jika ada kehausan setiap kali roda berpusing, PPF juga boleh kira berapa roda yang di perlukan bagi kegunaan 365 hari. Dan semestinya ianya memerlukan ramai tenaga kerja bermula dari jurutera sehinggalah ke buruh. Jika ada PPF yang ingin menetap di Batu Gajah Perak, boleh lah menyambung pelajaran dalam bidang kejuteraan lokomotif dll.


Charles Darwin mengatakan manusia berasal dari monyet setelah membuat analisis secara ilmiah / akademik, walaupun ianya adalah tersasar jauh dari kebenaran, tetapi masih belum ada PPF yang berani menyangkalnya secara ilmiah / akademik. Dan semestinya ianya akan di dokumenkan, buat apa yang di dokumenkan dan dokumenkan apa yang di buat, sama macam ISO.

PPF juga telah di dedahkan dengan janji BN dalam masa 5 tahun akan datang, dan sepatutnya segala perancangan peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF perlulah bermula dari 2013 agar PPF mendapat sebahagian dari kemajuan dan kemakmuran negara. Antara yang belum menjadi kenyataan ialah laluan kerjaya PPF mengikut apa yang di bentangkan pada tahun 2000 lalu semasa persidangan pengarah-pengarah KKM. Disertakan di sini,

PPF U 29 ( Diploma )
PPF U32 ( 8-10 tahun berkhidmat sebagai U29 minima )
PPF U36 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U32 minima)
PPF U38 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U36 minima)
PPF U40 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U38 minima )

Tahap penilaian mata mycpd PPF juga belum mencapai tahap yang membanggakan. Sepatutnya ketua profesyenlah yang memantau dan jika ada PPF yang belum mencapai mata mycpd yang sepatutnya, maka ketua profesyen perlulah menjemput PF tersebut menghadiri kursus bagi mendapat mata mycpd. Jika sijil amalan tahunan di perlukan bagi PPF, maka ramai PPF tidak boleh jadi PPF kerana mata mycpd tidak cukup untuk mendapat sijil malan tahunan. Pada masa lalu, semua RM kursus di berikan kepada PTJ, tetapi biasalah PPF adalah golongan terakhir yang layak mendapatkannya sebabnya lain-lain paramedic telah menggunakannya demi peningkatan mutu perkhidmatan kesihatan. Segalanya eloklah bermula dari langkah yang pertama iaitu pembahagian tugas sesame PPF. Pada masa ini pembahagiannya secara adil masih belum berlaku di mana majoriti Ahli Majlis Persatuan dan majority Exco Kesatuan adalah dari Hospital tampa melibatkan kesihatan Awam dan Biro. Dan kita boleh lihat hasil yang diperolehi dari keadaan tersebut. Juga yang terkini ialah Unit NCDC yang berkaitan sakit TB telah merujuk kepada Polis jika ada pesakit yang lap makan ubat. Jika lap berlaku, segala program perlulah di mula dari stage 1, rugi masa, rugi RM ubat dll, akan berlaku. Juga jika pesakit TB tersebut adalah guru sekolah, dan kemungkinan semua murid di sekolah tersebut ada risiko mendapat TB. Bagi pihak PPF sila pastikan semua ubat TB ada tersimpan dan masih belum luput tarikh. Bantuan dan sokongan dari hosp[ital / KK berhampiran amatlah di perlukan dan akhir sekali, semua PPF perlu di berikan kursus dan pendedahan mengenai perkara tersebut.

Pembekalan DDA adalah satu daripada tugasan PPF dan jika PF ingin melaksanakannya, biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya dan lain-lain PPF bolehlah memberikan tumpukan sepenuh perhatian baki kepada 99 kerja yang perlu PPF laksanakan. Dan jika PF sendiri berhasrat untuk melakukan 100 kerja tersebut, biarkan sahaja kerana mereka adalah PF dan kefarmasin ini adalah bidang mereka dan kebutulan pula ketua BPF KKM adalah di kalangan mereka. PPF perlu tambahkan ilmu dan mula berikan perhatian kepada ilmu-ilmu baru dan semestinya PF tak boleh buat apa-apa sebab memang PPF tersebut berilmu. Contohnya sijil kursus intan, sijil kursus pos basic, diploma lanjutan/ ijazah pertama / master dari IPTA/IPTS, dll.

Semua PPF perlu memperkasakan persatuan, kesatuan, semua U40, semua U38, semua U36, semua U32 dan semua U29/U32KUP. Semua pemegang sijil pos basic, semua pengerusi biro-biro PPF dan akhir sekali semua bekas-bekas PPF kerana ruang keciciran sudah semakin hampir.

Banyak perubahan akan berlaku semasa PRU13 ni dan yang pertaa sekali ialah janji BN kepada rakyat yang d bentangkan oleh Pngerusi BN. Antaranya ialah :

Dalam menyediakan perkhidmatan yang cemerlang, kakitangan awam perlu menerapkan budaya produktiviti, kreativiti dan inovasi yang akan mencetuska nparadigma baharu dan memperbaiki keyakinan rakyat terhadap perkhidmatan awam yang lebih efektif, efisyen dan bertanggungjawab.

Najib Razak, Pengerusi BN

Antara strateginya ialah :

Sebanyak RM 2 bilion di sediakan bagi tambah baik gaji dan kenaikan pangkat

Sebanyak RM 1.5 bilion di sediakan untuk kenaikan gaji tahunan 1.4 juta kakitangan awam yang di awalkan pada 1 Julai 2013 dengan kadar kenaikan RM 80 – RM 320

Tiga kenaikan gaji untuk 182,434 kakitangan awam yang telah mencapai tanggagaji siling maksimum

Kenaikan 3% untuk yang belum menerima semakan gaji

Kenaikan pangkat KUP berasaskan tempoh perkhidmatan dikurangkan daripada 15 tahun kepada 13 tahun

Pusat Kanser dan Pusat Jantung di hospital setiap zon seluruh Negara

Kemudahan awam untuk pusat dialysis

Sistem kad prihatin kepada rakyat yang memerlukan

Menaiktaraf 350 Klinik Kesihatan

Membukan 245 Klinik 1Malaysia

Program tukar jarum dan penggantian metadon untuk kes HIV

Memperkukuh Perkhidmatan Awam Menambah BaikTadbir Urus
Pertumbuan dan pembangunan Negara ini banyak disumbangkan penjawat awam. Mereka adalah tulang belakang pembangunan ekonomi Negara, melindungi sempadan, mendukung undang-undang, ketenterama nawam, mengubat, menjaga, mengajar dan mendidik anak-anak kita.

Dalam 5 tahun BN berjanji
Memperkenalkan Skin Gaji Transormati funtuk penjawa tawam termasuk menyemak semula elaun dan menyediakan pergerakan gaji khas 3% kepada mereka yang mencapai gaji maksimum jika pada waktu itu tiada semakan gaji dilakukan.

Penambahbaikan skim perkhidmatanawam dengan menyediakan lebih banyak peluang kenaikan pangkat dan pembangunan bakat serta memastikan kualiti kehidupan penjawat awam terpelihara

Merakyatkan perkhidmatan awam bagi memastikan penyampaian perkhidmatan awam yang cemerlang.
Menambabaik kaunter perkhidmatan menerusi perlantikan anggota barisan depan daripada pelbagai kaum dan memperluaskan perkhidmatan on line.

Meningkatkan potensi, kemampuan dan kapasiti semua penjawat awam tampa mengira kaum dan jantina.

Melanjutkan tempoh kontrak pegawai

Memperluaskan pusat transormasi Bandar kesemua Bandar dan pekan.

Melaksanakan kenaikan pencen 2% setiap tahun

Menyediakan pinjaman perumahan kerajaan RM 6 bilion

Memperkenal dan memperkemaskan gred skim pengajian untuk penjawat awam dan beberapa insentif baru berjumla RM 2 bilion

Tambahan tiga kali kenaikan bagi maksimun gaji bermula 3 jan 2013

Tambahan kenaikan gaji ikut kadar semasa bermula 1 julai 2013


Pengerusi BN telah membentangkan janji dan pihak JPA lah yang akan menjayakannya. Oleh itu semua PPF di beri masa sehingga 5 Mei 2013 bagi membuat penelitian dan cadangan yang kemunasaban, kesamarataan dll . Lepas tu undilah calon anda. Jika tiada perancangan yang rapi serta jitu, PPF akan kembali ke tahun 1957 iaitu serba serbi kekurangan berbanding lain-lain paramedic.
Antara isu yang pernah di bincangkan dan ianya adalah selaras dengan Skim bersepadu.
Memohon PPF yang mempunyai ijazah selain ijazah Farmasi dipertimbangkan ke Gred U42/42 gunasama yang berkaitan dan tidak memilih untuk memohon lantikan ke jawatan lain.

Dicadangkan agar PPF yang memiliki ijazah selain dari ijazah Farmasi seperti Kaunseling, Management, Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan dan lain-lain perlu dipertimbangkan terus ke naik pangkat PPF U42 dan bertugas di jabatan yang sama, contoh:
PPF (khas) U42 Kaunselor
PPF (khas) U42 OSH
PPF (khas) U42 Pengurusan.

Ulasan JPA : Jawatan kenaikan pangkat bagi Penolong Pegawai farmasi hanyalah pada gred U32/U36/U38/U40. Memandangkan tiada jawatan PPF yang diujudkan di Gred U42, maka tiada peruntukan bagi PPF yang memiliki ijazah selain dari Ijazah Farmasi seperti Kaunseling, Management, Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan dan lain-lain untuk dipertimbangkan terus ke gred naik pangkat.
Walau bagaimanapun, anggota boleh memohon terus melalui Pihak Berkuasa Melantik iaitu SPA ke lain-lain jawatan kumpulan pengurusan dan profesional Gred 41 yang bersesuaian dengan kelayakan ijazah yang ada.

Banyak softskill yang PPF perlu ada bagi menjalankan tugas-tugas seharian dan juga bagi membantu PF yang mempunyai Ijazah Farmasi dan Master. Jika kurang softskill, PPF akan terus maju dalam cara yang tersendiri dan hanya PPF yang sanggup menerimanya tampa menerima pembahagian yang adil dan saksama dengan lain-lan paramedic menjelang Negara maju lagi 7 tahun.

Antara KIK PPF semasa agm yang lalu :

Pendaftaran ahli secara on line
Membuat badge / kad keahlian PPF
Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif
Tugas penyelian PPF dan format
Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
Local preseptor
Extended & expanded role
Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
Cadangan time base promotion untuk semua PPF
Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
Elaun Kritikal BIPK PPF
Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
Mengwujudkan laman web PPF
Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM

Antaranya sudah Berjaya dan antaranya masih dalam perlaksanaannya.

Antara draff raff Kertas Kerja PPF yang telah di sediakan dan hanya menunggu kelulusan :

Tunggakan gaji Diploma Sejak 1993
Penempatan U36 di Regional Hospital Seluruh Negara
Penempatan PPF Di Unit Penguatkuasaan
Menempatkan Minima 2 PPF Di Setiap KK Seluruh Negara
Penempatan PPF Di Pusat maklumat Ubat (PMD) Di Hospital Seluruh Negara
Permohonan Kursus Pos Basik Tambahan Bagi PPF


ORGANISASI BHG AHP KKM :

Senarai Timbalan Pengarah Bahagian Sains Kesihatan Bersekutu KKM
Pn Farina bt Zulkernain
Pn Asmah bt Ismail
En Patrick Guda anak Benjamin
En Mohd Amran b JohariSenarai Ketua Kejururawatan & Ketua Ketua Profession Sains Kesihatan Bersekutu Sessi Jun 2011 – Jun 2013


Pengarah Kejururawatan Malaysia
Ketua Penolong Pegawai Perubatan Malaysia
En Mohammad b Awang ( PPF )
Pegawai Kesihatan Persekitaran
Jururawat Pergigian
Juruteknologi Makmal Perubatan
Juru X Ray ( Diagnostik )
Pegawai Kesihatan Persekitaran
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Anggota )
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Carakerja )
Juruteknologi Pergigian
Pengajar
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Pendengaran )
Pegawai Pemulihan Perubatan ( Pertuturan )
Pegawai Optometri
Pegawai Dietetik
Pegawai Pendidikan Kesihatan
Pegawai Psikologi ( Klinikal )
Pegawai Psikologi ( Kaunseling )
Pegawai Kerja Sosial Perubatan
Pegawai Teknologi Makanan
Penolong Pegawai Teknologi Makanan
Penolong Pegawai Penyediaan Makanan
Pegawai Sains ( Zat Makanan )
Pegawai Sains ( Forensik )
Pegawai Sains ( Kaji Kuman )

Pegawai Sains ( Kaji Serangga )
Pegawai Sains ( Embriologi )
Pegawai Sains ( Genetik )
Pegawai Sains ( Kimia Hayt )
Pegawai Sains ( Fizik )
Pegawai Sains ( Biomedikal )


PPF telah dijemput sebagai tetamu semasa mesyuarat mengwujudkan kofederasi AHP tempoh hari tetapi jangan lupa nahawa PPF telah di daftarkan di bawah Akta Farmasi secara pentadbiran sedangkan lain-lain paramedic masih belum di daftarkan di bawah Akta Sains Kesihatan bersekutu.

Cadangan Laluan Kerjaya PPF Pada Tahun 2000 :

PPF U 29 ( Diploma )
PPF U32 ( 8-10 tahun berkhidmat sebagai U29 minima )
PPF U36 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U32 minima)
PPF U38 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U36 minima)
PPF U40 ( 3 tahun berkhidmat sebagai U38 minima )

Tetapi dengan pengumuman Manifesto PRU13 oleh BN, segalanya pasti berubah kerana JPA yang akan menentukannya. Oleh itu PPF kenalah berhubung rapat dengan JPA. Dan jika ada PPF yang inovatif, bolehlah dicadangkan agar apabila PPF telah melampaui gaji gred skim yang lebih tinggi, sepatutnya ia secara automatic di naikkan keg red tersebut kerana kadar kenaikan tahunan bagi gred yang atas adalah sekitar RM 30 – RM 50 sahaja. Takkan lah setelah bekerja selama 30 tahun, itu pun tak boleh dapat berbanding dengan kakitangan awam yang lain seperti ATM, PDRM, Guru dll.


CGPA IPTA / IPTS TAHUN 2012 :


Markah Nilai Gred Gred Pencapaian
90-100 A+ 4.00 Cemerlang
80-89 A 4.00 Cemerlang
75-79 A- 3.67 Cemerlang
70-74 B+ 3.33 Kepujian
65-69 B 3.00 Kepujian
60-64 B- 2.67 Kepujian
55-59 C+ 2.33 Lulus
50-54 C 2.00 Lulus
47-49 C- 1.67 Gagal
44-46 D+ 1.33 Gagal
40-43 D 1.00 Gagal
30-39 E 0.67 Gagal
0-29 F 0.00 Gagal

Gred ini adalah disarankan di buat penilaian oleh PPF kerana sijil Pos Basik telah bertukar ke Diploma Lanjutan dan latihan selama setahun. Pada masa lalu apabila Diploma Lanjutan selama dua tahun, ianya adalah setaraf dengan ijazah pertama.

Sebagai menepati perhubungan yang berterusan, PPF boleh menghubungi PPF yang telah menang semasa AGM yang lalu.

EXCO KEBANGSAAN KESATUAN PPF 2010 - 15 JULAI 2012

Presiden : Encik Rohin bin Daud
Naib Presiden : Encik Razalle bin Dollah
Setiausaha Agong : Encik Zamri bin Ariffin
Penolong Setiausaha : Pn Norhayati binti Mohamad
Bendahari : Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek

Ahli Jawatankuasa :
Encik Bakeri bin Songep
Haji Mohamad Nor bin Haji Adam
Puan Maisom binti Hamat
Tn Hj Harun bin Hussin
YM Ku Ngah bin Ku Long

Juru Odit Dalam :
En Velayuzam a/l Muniandy
En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo

Wakil Negeri Kesatuan PPF 2010 – 2012 :
Melaka : Pn Marzimah bt Ramli
Negeri Sembilan : Pn Ng Bee Wah
Johor : En Mohd Zaki bin Mutalib
Selangor : Tn Hj Jamhari bin Warmat
Perak : Pn Rosmah bt Mahmud
Pulau Pinang : Tn Hj Mohd Dali bin Mastan
Kedah : Tn Hj Rosli bin Napiah
Perlis : Tn Hj Rahmat bin Amin
Kelantan : En Abdul Rahim bin Abdullah
Terengganu : En Fauzi bin Omar
Pahang : En Zakaria bin Ahmad
Wilayah Persekutuan (Hospital) : Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss
Wilayah Persekutuan (Kesihatan) : Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof
Biro : Pn Yam Chow Yit


SENARAI AHLI MAJLIS PERSATUAN PPF 2011 / 2013

Penasihat

YBhg.Tan Sri Prof Dzulkifli Abdul Razak
Mantan Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia
Pulau Pinang

Yang Dipertua : Encik Ganesan A/L G.Narayanan
Naib Yang Dipertua : Puan Khamsiah bt Brahim
Setiausaha Kehormat : Haji Ab. Manan Kechik
Penolong Setiausaha Kehormat : En. Mohamad Nazri b Mohd Esa
Bendahari Kehormat : Haji Sulaiman Harun

Ahli-Ahli :
Puan Samidah Binti Rahmat
Puan Hjh. Rohana bt Musa
Puan Siti Hanisah bt Md.Said
En. Asrul Effendi Bin Jamaludin
En.Suhaimi b Esa

Juruaudit Persatuan PPF :
Puan Lau Swee Gim
Puan Hjh. Rahani bt Awang

Akhir sekali ialah persatuan PPF dan kesatuan PPF adalah hak milik Ahli, Exco dan Ahli Majlis hanya mentadbirkan sahaja dan semua PPF perlulah memberi input untuk mereka semua menjalankan tugasan dengan lebih efektif. Terdapat kekurangan iaitu semasa aktiviti persatuan dan kesatuan, ada yang bukan ahli juga hadir tampa berasa diri bersalah kerana tidak menjadi ahli. Adalah dicadangkan agar semua ahli yang berdaftar sahaja boleh mengikuti aktiviti persatuan dan kesatuan dan lain-lain PPF jika ngin turut serta perlulah mengisi borang keahlian pada hari tersebut. Kebaikannya ialah hanya ahli yang membayar yuran sahaja yang akan dapat faedah dan keburukannya ialah apabila Pengarah BPF KKM hadir, tentu ia akan bertanya mengapa hanya 200 peserta sahaja yang hadir. Tepuk dada tanya selera. Tetapi apa yang pasti ialah MBJ hanya untuk ahli kesatuan PPF, jika bukan ahli ingin membawa sesuatu,perlu melalui Setiausaha Agong Kesatuan terlebih dahulu. Masaalah mula timbul apabila wakil MBJ pun masih belum jadi ahli kesatuan. Juga tepuk dada Tanya selera. MBJ adalah arahan JPA dan perlu bertemu 4 kali setahun. Sebelum MBJ akan terdapat Pre Counsil, iaitu mesyuarat pra MBJ. Oleh kerana MBJ telah berjalan dengan jayanya, dan adalah di harapkan kepada semua PPF, perlu mengadakan pertemuan Pre Meyuarat ( Pre Counsil ) sebelum menghadiri sesuatu mesyuarat yang penting dan jika tidak dilakukan, ianya akan meneruskan kesinambungan yang lalu yang telah di praktikkan sejak sekian lama. Dan jika ada masa lapang dapat kan buku pengurusan ( management ) dari barat dan dari timur. Kedua-dua buku tersebut perlu di baca sebab ianya amat berbeza iaitu barat bermula dari kanan ke kiri sedangkan timur bermula dari kiri ke kanan. 100% berbeza dan PPF perlu ambil jalan tengah.

Satu cadangan pembaharuan telah di majukan kepada JK PENAMBAHBAIKAN SKIM PERKHIDMATAN AWAM JPA atas tajuk CADANGAN SKIM BARU PERKHIDMATAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI MULAI 1 JAN 2012 YANG TELAH DI HANTAR KE JPA . Dan isinya adalah seperti berikut ,

PENOLONG PEGAWAI FARMASI MEMOHON AGAR SKIM PENOLONG PEGAWAI FARMASI YANG DITERIMA PAKAI PADA MASA INI DI BERI PENAMBAHBAIKAN KEPADA SKIM YANG LEBIH KOMPREHENSIF BAGI PERKEMBANGAN KERJAYA PENOLONG PEGAWAI FARMASI SEJAJAR DENGAN PENINGKATAN MUTU PERKHIDMATAN YANG DI BERIKAN.

Pada masa ini Skim Penolong Penolong Pegawai Farmasi adalah mempunyai Gred seperti berikut iaitu U29, U32, U36, U38, U40. Semasa pembentangan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) Penolong Pegawai Farmasi telah di berikan Gred seperti berikut, iaitu Gred UF2-1, UF2-2, UF2-4, UF2-5, UF2-6. Bagi tujuan cadangan penambahbaikan , Penolong Pegawai Farmasi memohon agar Skim Penolong Pegawai Farmasi mempunyai Gred seperti berikut,

iaitu Gred UF2-1, UF2-4, UF2-5. Dan ini akan membolehkan Skim Penolong Pegawai Farmasi adalah diiktiraf oleh kerajaan dan ianya adalah sama seperti Skim-Skim lain, iaitu seperti berikut :

Penolong Pegawai Seni Bina
Penolong Arkitek Lanskap
Penolong Jurutera
Penolong Juruukur Bahan
Penolong Juruukur
Penolong Juruukur Bangunan
Penolong Perancang Bandar dan Wilayah
Penolong Pemeriksa Kilang dan Jentera

Pengamatan isu tersebut di kalangan PPF amatlah perlahan kerana JK tersebut telah menamatkan tugasnya pada Dis 2012 tetapi pemahaman di kalangan PPF tentang isu tersebut masih samar walaupun bulan April 2013 telah memunculkan diri. Setelah ianya di bincangkan antara PPF, satu kertas kerja perlu disediakan. Sememangnya setiap perkara memerlukan kertas kerja. Jika PPF masih belum bersedia untuk membuat satu kertas kerja tentang isu tersebut, tinggalkan sahaja kerana kerajaan pun masih belum membuat keputusan tentng isu tersebut. Tunggu sahaja pengumuman kerajaan.

TAMAT
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3455

View user profile

Back to top Go down

Re: pengajar program diploma pembantu farmasi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum