FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

View previous topic View next topic Go down

Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by alfred on Thu 04 Nov 2010, 7:38 pm

Salam....sy PPKP yg bekerja di PKD..dan saya rasa tersangat2 la kecewa dgn sikap PPKP pelatih dari Kolej swasta PTPTN...sikap kurang ajar dan tidak menghormati PPKP di PKD mmg tidak dpt di terima....smpai suruh IKK pegi ambik dia kat umah setiap hari..xda daya usaha nak dtg sendiri ke pejabat...kedua..kalau nak cuti maen nak ct jer..xda bgtaw..ketiga...bial berpratikal di Majlis bila ik sana tnya da blajar pe sampel ker fogging ker..dia jwb ik PKD x ajar..padahal masa kat PKD duk tercanggak jer online FB??xda usaha nak bertanya...bila exam satu pun xtaw...law time mkn plk nak mkn hebat2 bila nak bayar diam jer bkn la nak berkira tp masa aku pratikal aku ikk bersara pesan law kita nak belajar kita kena rendah diri..law ik minum air milo ais kita kena minum bawah dari dia sebagai menghormati ik.dan law ada duit lebih blnja la minum..dlu masa aku blajr aku bleh jer blnja ik sb nak ilmu dgn dia bkn sb nak bodek pun..bila suruh buat MBS takut.ada yang student nie ckp nak ct pas ue trus berhenti tanpa bagitaw dulu..law nak berhenti pun bagitaw la.dan xda daya usaha nak cuba..kalau mcm nie la....mmg ik xleh nak maju sb dari blajar lagi x berdisplin...walaupun kesatuan bersusah payah memperjuangkan masa depan PPKP tetapi Pelapis (PPKP pelatih)..xda daya usaha nak berlajar mcm xda minat.aku betul2 kecewa dgn PPKP pelatih yang jenis di atas...dan mintak maaf la kalau ada terkasar bahasa tetapi nie realiti nya.....dan bnyak PPKP dari daerah laen mengadu bnda yg sama....
avatar
alfred
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Pelatih penolong pegawai keshatan persekitaran
Gender : Male
Jumlah Post : 44
Umur : 30
Tarikh Register : 28/12/2008
Reputation : 0
Points : 3315

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by ejak on Fri 05 Nov 2010, 2:28 am

memang kbykan pelatih swasta dtg buat tempat kita. suka2 hati dorg je... lebih2 lagi jika pegawai pmantau dorg tak ada. lansung tanak buat kerja. asyek goyang kaki je. bile kite suruh buat itu ini, pandai plak mjawab.

kjadian ni hmpir sama dgn tmpat saya. bkn IK pelatih je, jururawat pelatih... sama saja. banyak main smasa latihan.

di tempat saya sekarang, TIDAK LAGI MENERIMA PELATIH INSTITUSI SWASTA MENJALANI LATIHAN.

kalo IK pelatih swasta nak buat, buat di majlis pbadaran
or klinik/hospital swasta.

ejak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Tentera (Jururawat)
Gender : Male
Jumlah Post : 39
Umur : 32
Tarikh Register : 08/10/2010
Reputation : 9
Points : 2675

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by nur_nora on Mon 20 Dec 2010, 3:28 pm

emmm..... agak panas jugak ye!... sbnarnye sy terasa ati jgk la..ade la sket...sbb sy masih belajar di tahun 3, sdg ber praktikal..sy ni pelajar kolej swasta jgk, tajaan KKM(outsourcing)..sy dapat praktikal ni pon campur ngan student PTPTN..sy sorg je KKM student n yg lain2 PTPTN... melalui pengalaman praktikal ngan PTPTN student, atcually bukan semua yg berperangai cam 2..maybe sesetengah je... tak dinafikan ade student yg perangai cam 2 tapi bukan semua..ktorg kat sni buat ape saje yg IK suruh@ mintak tolong...x kisah la sbb niat nak belajarkan..tp kebanyakan sikap IK 2 sendiri selalu merendah2kan pelatih.. biasanya awal2 pg dah tanye ade kerja ke x, n so on la.. xape la...x kisah..bab2 makan pon x lebih dr IK... 1st time lapor diri untuk praktikal kami dah kene warning ngan IK, Dr...ktorg pun x tahu atas sebab ape.....
bila jadi cam ni..kadang2 yg sepatutnya x bersalah kene tempiasnya jugak...
secara jujurnya ktorg pelatih PPKP ni mmg kurang pengalaman, kurang pengetahuan...kat kolej pon diajar teori, final year je trus g praktikal...mmg xtahu ape2 la...harap2 IK akan bg tunjuk ajar, tapi ape yg diharapkan 2 sebaliknya...bila kami tanye, bg jawapan mcm acuh x acuh je..cam nak x nk je..kadang2 bg jawapan pun salah..ape yg sy post ni bukan bermaksud sy sokong pelatih kolej swasta PTPTN.. but kadang2 mereka jd cam 2 becoz of staff kat tempat praktikal diorg... pelatih pun ade hati & perasaan jgk... even sy ni student tajaan KKM kat kolej swasta sy rase sy terkena tempiasnya.. tp, disebabkan nak cari ilmu, nak belajar ktorg terpaksa buat xdgr je..

p/s:-benda ni berlaku kat tempat praktikal sy..

nur_nora
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Female
Jumlah Post : 11
Umur : 28
Tarikh Register : 20/01/2010
Reputation : 0
Points : 2902

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by alfred on Thu 03 Feb 2011, 11:02 pm

nur nora:post di atas adalah cerita sebenar dan relati hidup..kalau terasa hati harap jgn ambik hati la yerk..sb ik mmg kena mcm tue..sy dulu praktikal xda tempat duduk pun.dtg keja punch trus ikut ik.dia suruh buat pe buat la..nak ilmu org tue kena usaha jgn nga nga je..dah 3 generasi dah ik pelatih mcm tue kat PKD sy.salah sape?salah ik?salah kolej?so fikir2 kan la...
avatar
alfred
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Pelatih penolong pegawai keshatan persekitaran
Gender : Male
Jumlah Post : 44
Umur : 30
Tarikh Register : 28/12/2008
Reputation : 0
Points : 3315

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by GameSky on Fri 11 Feb 2011, 3:27 pm

tengok keadaan juga...macam ada satu tempat dulu attachment sewaktu cuti sem.

bukan yang pelatih x da buat initiative nak tanya ik kat tempat pkd/pkb ...dia orang yang jual mahal ngan sombong lagi...da terdengar yang time diaorang "lepak2" diaorang x pandang selagi lagi student/pelatih..malas nak ajar coz bukannya menguntungkan mereka sangat..malah membazir masa dia orang ja.

adoi...macam nie pun ada? macam mana lah pelatih nak dapatkan ilmu kalau ada ik yang macam tu?

nak salahkan pelatih kah..memang ada lah segelintir pelatih yang macam itu juga..x kira lah swasta ka, kerajaan ka...sama saja..

yang ik kat pkd/pkb pun sama...segelintir ik kat pkd/pkb tu da yang kedekut ilmu ngan x pandang selagi diaorang tu masih bergelar "pelatih/student"..

my 2cents.
avatar
GameSky
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 31
Tarikh Register : 11/02/2011
Reputation : 0
Points : 2500

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by baboonlaut on Sun 13 Feb 2011, 10:18 pm

walaupn aku bkn PPKP tp aku tau sume tmpt alami yg sma...bkn kta kt PKD tp tmpt len sma...hehehe...dlu ms aku student pn kna postng kt PKD ngn geng PPKP...ok jer wlupn tue bkn keje kami tp still kna bljr gk...skrg bla dh keje at least aku tau la ckit2 skop keje dpa...sbnrnye ikt la studnt tue kalo rs nk bljr ikt la...jgn nt bla dah keje xtau pe lak...
avatar
baboonlaut
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : peMbaNtU PeraWataN KesihAtan
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 30
Tarikh Register : 31/12/2009
Reputation : 0
Points : 2984

Character sheet
Mutiara Kata saya: sume nie bala nie...bala nie...

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by affendi on Tue 22 Feb 2011, 3:39 pm

salam, ummm hangat nih topik ni... dlm bab ni aku rse xde slah sesape... yang x tul nyer para pelatih masih ego dengan diri mereka yg konon mereka kerana sebenarnyer mereka mls nk cri ilmu di pkd sbb da rase dimanjekan sbb di kolej mereka semua telah diajar semua bahan diberikan tanpa bersusah payah x pon mse belajar x tau ape ble praktikal pon x tau pape.. ish22....... jgn lah cam2 sifat mhormati perlu ade bab kata ayah aku klu kite nk belajar ngn seseorg angap diri kite @#$% walupun da tau... bkn @#$% boleh pijak kepale, @#$% disini ialah kite mrendah diri baru lah org senag nk bg ilmu dan pegetahuan.. para pelatih igtlah mse praktikal leh la korang senang lenang.. tp tggu lah time korang keje bru lah terase dlu x nk blaja tul2 n cri ilmu tul2... kepada ik2 lak klu ade pelatih pompuan yang muke leh thn ke ape ke jgn lah duk mgatal lak.. hehehe
avatar
affendi
STAFF PEMUDAH CARA (JR)
STAFF PEMUDAH CARA (JR)

Negeri :
Jawatan : BISNESSMAN
Gender : Male
Jumlah Post : 67
Umur : 33
Tarikh Register : 05/11/2009
Reputation : 0
Points : 3060

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by treatters_virus on Tue 22 Feb 2011, 11:50 pm

ik2 pkd setiawan d best...igt sampai sekarang pengalaman time praktikal 5 tahun lepas... terima kasih byk2..
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3387

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by P'geonetta Pear on Wed 21 Sep 2011, 9:37 pm

topik nie dah lama,tapi rasanya saya mc boleh bg pndapat sndiri.. Smile sama ada pelatih ppkp dari kolej swasta atau pun KKM, situasinya akan tetap sama sekiranya pelatih mmpunyai sikap malas yg unggul. pndpt saya,selagi namanya menuntut ilmu kita buat je apa yg disuruh.coz it's a win- win situation..kerja ppkp menyuruh tu dpt diringankan dan pelatih pula dapat ilmu yang dicari.jjangan jg @#$%- sombong..da tak taw,tapi tak nak tanya dan berlagak serta malas.kalo mcm tu,baik tak pyh datang mnuntut ilmu..hormati la semua staff yg ada kat PKD/PKK/PKB..daripada jwtn yg trendah shingga yg trtinggi..kerana kita perlukan pengalaman mereka dan tnjuk ajar dari mreka..

P'geonetta Pear
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Pen.Peg.Kesihatan Persekitaran (pelatih)
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 27
Tarikh Register : 21/09/2011
Reputation : 0
Points : 2277

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by LeeLeena on Thu 29 Sep 2011, 4:34 pm

Shocked
avatar
LeeLeena
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Negeri :
Jawatan : Bagi Tau Orang Supaya Jaga Kesihatan
Gender : Male
Jumlah Post : 469
Umur : 34
Tarikh Register : 29/07/2008
Reputation : 3
Points : 3619

Character sheet
Mutiara Kata saya: mana mahal mutiara atau mutiara kata??? Fikir la sendiri bah....

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by enam merah on Mon 10 Oct 2011, 10:11 am

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Kami Pelatih PPKP dari MAHSA University College seramai 5 orang. Tajaan KKM seramai 4 orang dan PTPTN seorang,sedang menjalani latihan praktikal di PKD Kemaman..
Alhamdulillah,layanan yang diberikan memang terbaik..
Minta tunjuk ajar dan teguran. tepuk tepuk tepuk tepuk tepuk tepuk

enam merah
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Pen.Peg.Kesihatan Persekitaran
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 40
Tarikh Register : 14/10/2010
Reputation : 0
Points : 2623

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by liyana kamarudin on Mon 04 Nov 2013, 12:58 pm

topik ni dah lme..tp sy terpanggil untuk membetulkan tanggapan anda kpd pelatih ppkp yg blajar kolej swasta.. honestly,xsemua pragai mcm tu.. spnjang sy practical, awal2 masuk pract jer sy dilayan dgn elok..dibawak ikut pegi operasi..lpas tu langsung xdilayan.. mmg la sbgai student kita kne cari inisiatif sndri untuk blajar..tp ape nk buat if pegawai semua buat lyn xlyn.. hantar report,dia ckp salah semua sedangkan report tu kita buat bdasarkan panduan report tdahulu.. guna brg ofis pun kne tegur sedangkan buat kje penting.. hmmm

liyana kamarudin
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : student tahun akhir
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Tarikh Register : 04/11/2013
Reputation : 0
Points : 1502

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by pipah on Fri 21 Nov 2014, 2:01 pm

Semua salah tak sepatutnya ditujukan kpda pelatih 100% sbb kekadang sikap ik yg nak xnak layan bila pelatih datang lapor diri bila attach unit dorng .sbb tu org kata first impressions penting . Bila ik buat dono je bila pelatih dtg tnya pape memang akn buat pelaltih rsa rendah diri dan rsa xdihargai even pelatih tu dh berusaha nak bertnya . Memang mimpi ngeri la bila dapt ik cmni .. mcm la xprnh jd pelatih .. hmmmm
avatar
pipah
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : pelatihppkp
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 23
Tarikh Register : 20/11/2014
Reputation : 0
Points : 1121

View user profile

Back to top Go down

Re: Teguran kepada PPKP pelatih yg berpraktikal di PKD

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum