FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by Hosni Mubarak on Sat 19 Feb 2011, 6:54 pm

Assalamualikum semua PPF

Mari kita share dan bincangkan topik di atas.

FAKTA 1
PPF TIDAK ADA PELUANG untuk sambung belajar dalam bidang farmasi (bachelor) samada di IPTA/S di Malaysia menggunakan kelayakan diploma pem.farmasi/farmasi dan pengalaman. (umur 50 thn pengalaman 10 thn dgn USM tu kira special case). Melainkan anda mengambil peperiksaan STPM (sains) dan mendapat kelulusan yang dapat melayakkan anda mengikuti kursus bachelor farmasi di IPTA/IPTS. Ini adalah syarat/sekatan yang dikenakan oleh Lembaga Farmasi Malaysia kepada IPTA/IPTS. Tujuannya adalah untuk memastikan hanya calon yang berkualiti dan layak sahaja mengikuti kursus ini.

FAKTA 2
PPF tidak dimasukkan ke katogeri paramedik bersepadu (dapat naik dari kumpulan sokongan 1 ke kumpulan pengurusan & profesional) tanpa ijazah.

FAKTA 3
PPF tidak mendapat elaun kritikal kerana tidak memenuhi kriteria "permintaan terhadap jawatan tersebut dari pihak lain adalah tinggi". senang cerita permintaan dari pihak swasta.

____________________________________________________________________________________________________________

Cuba bayangkan anda sekarang berumur 30 tahun dan telah berkhidmat selama 5 tahun. Tanya diri anda secara jujur ttg fakta2 di atas.

FAKTA1 - adakah dalam tempoh 5 tahun lagi diploma pem.farmasi/farmasi samada dari kolej KKM atau kolej2 swasta akan diterima sebagai kelayakan untuk sambung pembelajaran anda ke bachelor farmasi di IPTA/S di Malaysia?
FAKTA2 - adakah dalam tempoh 5 tahun lagi PPF juga akan mendapat status bersepadu sbgmana pmedik lain?
FAKTA3 - adakah dalam tempoh 5 tahun lagi PPF akan mendapat elaun kritikal?

Pendapat saya
Jawapan kepada semua fakta di atas adalah TIDAK.
1. Ini adalah kerana kelayakan yang ditetapkan oleh Lembaga Farmasi Malaysia (LFM) adalah hanya STPM (sains) dan Matrikulasi(sains) sahaja bukannya diploma dan pengalaman sebagai Pembantu Farmasi. OK....anda anak orang berada dan keluarga menghantar anda sambung belajar farmasi kt indonesia contohnya. Katakanlah anda berjaya masuk ke IPT di sana menggunakan kelayakan diploma anda dan berjaya menamatkan pengajian serta memperolehi ijazah farmasi. Boleh ke anda nak dapatkan sijil amalan farmasi anda di Malaysia nanti dengan LPM sedangkan anda tidak mempunyai kelayakan asa yang ditetapkan (STPM/Matrikulasi)??? Itu saya sendiri tak tau anda kena clarify dengan LPF.
2. PPF tidak akan mendapat status bersepadu kerana dalam skim Perkhidmatan Farmasi di KKM telah wujud 2 jenis skim gred U iaitu pemegang diploma U29 (PPF) dan Ijazah U41 (Peg. Farmasi). Untuk lebih jelas cuba rujuk definasi skim bersepadu. Berbeza dengan skim MLT dimana sekarang hanya wujud satu skim U saja iaitu MLT U29 (pegawai sains adalah gred C41). Saya yakin MLT akan dapat mewujudkan satu lagi skim MLT U41 dan mereka akan dapat taraf bersepadu.
3. Kekosongan/perjawatan PPF yg tidak diisi di KKM bukan boleh dijadikan kriteria untuk mendapat elaun kritikal. Kes ini adalah berbeza dengan kes permintaan terhadap jawatan oleh pihak lain yang tinggi. Kriteria utama utk dapat elaun kritikal yang sebenar adalah pengaruh desakan/tekanan dari sesuatu pihak dan sokongan dari bahagian yang mentadbir sesuatu jawatan itu dan bukannya permintaan yang tinggi dari pihak lain. Contohnya MA....adakah permintaan terhadap MA dari pihak swasta tinggi??? I dont think so tetapi mereka mendapat sokongan dari bahagian amalan perubatan dan suara mereka yang vokal kerana ramai ahli (>8000 org). Adakah tuntutan elaun kritikal oleh PPF mendapat sokongan Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM? Itu saya pun tak tau...

Hosni Mubarak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri:
Jawatan : Pembatu Farmasi
Gender: Male
Jumlah Post: 26
Umur: 33
Tarikh Register: 19/02/2011
Reputation: 0
Points: 1302

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by afiq82 on Sat 19 Feb 2011, 10:57 pm

Ini adalah syarat/sekatan yang dikenakan oleh Lembaga Farmasi Malaysia kepada IPTA/IPTS.

syarat tu bukan satu sekatan, ppf buleh sambung kalo diploma dpt CGPA 3.8 dan keatas. kalo dari matrik atau stpm nak amek degree farmasi kat ipta diorang nak 4 flat je.
so, mmg diorang nak jaga kualiti, itu aku setuju.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender: Male
Jumlah Post: 165
Umur: 32
Tarikh Register: 20/12/2008
Reputation: 9
Points: 2162

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by Hosni Mubarak on Tue 22 Feb 2011, 12:56 am

Kepada semua PPF yg bawah 30 thn, aku sarankan anda pi la sambung blajar bidang lain. Tak yah lah mengharapkan akan berlaku satu miracle dalam perkhidmatan PPF. Profesion ini akan terus ketinggalan dan akan semakin malap. Even profesion PF dalam masa 10 tahun lagi, pengeluaran fresh graduate farmasi dari IPTA/S akan melebihi permintaan pasaran.

Bayangkan kau orang sekarang umur 30 thn, servis dok ada 28 tahun lagi. Tak boring ke dok kerja bilang ubat, bagi ubat. Bagi ubat pun sesetengah hospital dah diambil oleh PF. Nak dapat kan sesuatu yang simple spt nak tukar uniform pun ambil masa belasan tahun, apatah lagi nak dapat elaun kritikal dsb. Jgn dok terpesona dengan cadangan2 dari senior2 tukar nama Penolong Pentadbir Farmasi dan bla..bla..bla. Depa ni nak tak nak terpaksa dah sebab nak sambung blaja umur dah tua. Ini semua bullshit. Aku bukan nak salahkan Kesatuan/Persatuan dan akui keduanya banyak berjuang kpd profession ini tapi banyak yg kantoi. Masalah sebenar profesion ini ialah hakikat bidang ni dah macam tu. So carilah jalan dan ikhtiar untuk tinggalkan profession ni, salah satu cara ialah mellalui sambung belajar dan apply kerja lain. Insya Allah jika kita berjuang, Tuhan akan bagi ganjarannya. Akhir kata bukan kesatuan/persatuan yg akan mengubah masa depan saudara/ri yang bawah 30 tahun tapi diri anda sendiri.

Hosni Mubarak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri:
Jawatan : Pembatu Farmasi
Gender: Male
Jumlah Post: 26
Umur: 33
Tarikh Register: 19/02/2011
Reputation: 0
Points: 1302

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by Mus on Wed 23 Feb 2011, 9:09 pm

Salam to all Pem.Farmasi.....Saya bekas Pem. Farmasi (servis 5 tahun shj 1993 - 1998). Maaf la kalau kehadiran saya ni tidak menyenangkan saudara/ri...sekadar ingin berkongsi pengalaman hidup.

Setelah saya menghabiskan training di MUSPJ (Batch 31), saya ditempatkan di sebuah kk di Perak. Tahun ke 3 saya ditempatkan di sebuah hospital daerah juga di Perak. Tahun 1993, saya posting sebagai Pem. Farmasi U8 di sebuah kk, di Terengganu. Setelah bekerja, saya mula berasa rendah diri kerana gaji saya lebih rendah berbanding dengan 2 rakan baik saya dan serumah, Inspektor Kesihatan dan MLT, sedangkan gred gaji dalam kumpulan yang sama.

Dari sinilah saya mula kehilangan minat untuk bekerja sebagai Pem. Farmasi. Tahun 1994, saya mohon ditukarkan ke KL kerana tunang saya bekerja sebagai tutor UPM. Saya ditempatkan di Hospital Kajang. Bila bekerja di hospital, kawan semakin ramai dan rasa rendah diri semakin kuat. Disinilah saya mula nampak perbezaan peranan antara U7 Pem. Farmasi dan U7 Pem. Perubatan di hospital . Saya mula nekad untuk berhenti tetapi memandangkan kontrak 5 tahun dengan kerajaan belum cukup, maka saya terpaksa teruskan. Tambahan pula nak kumpul duit nak kawin. Setelah 4 tahun bekerja, saya berkahwin.

Pada suatu hari, isteri saya mencadangkan supaya sambung belajar dalam bidang farmasi di UKM. Pada masa tu ada satu program khusus yang dipanggil "kemasukan melalui saluran ke 2" untuk paramedik menyambung pelajaran ke peringkat ijazah. Saya setuju tapi terpaksa menangguhkan permohonan kerana servis belum cukup 5 tahun. Setelah cukup 5 tahun servis, memohon ke UKM. Masa tu umur dah 30 tahun. Malangnya pengambilan melalui saluran ke 2 tersebut telah dihentikan oleh HUKM kerana dari 10 orang Pem. Farmasi yg menyertai program tersebut, hanya 2 orang yag berjaya menamatkan pengajian sebagai pegawai farmasi. Saya juga nekad meletak jawatan kerana banyak faktor yang menyebabkan saya kehilangan minat. Antara faktor2 tersebut ialah mata gaji, persekitaran/cara bekerja, uniform, peluang kenaikan pangkat dsb.

Saya kemudiannya memohon dan bekerja di hospital swasta. Malangnya gaji yang diberikan amat berbeza dengan jururawat yang berpengalaman lebih kurang dengan saya. Hampir sekali ganda. Dari situ saya mula sedar bahawa value utk Pem. Farmasi di swasta rendah. Sekali lagi perasaan rendah diri menyelubungi saya. Setelah berbincang dgn isteri dan saya berhenti bekerja setelah 3 bulan bekerja (masa tu dah ada 2anak) .

Saya kemudian memohon program PJJ USM. Pada masa itu kelayakan sijil Pem. Farmasi tidak diterima untuk terus ke tahun 1. Kelayakan masuk ke tahun 1 PJJ USM ialah samada diploma/stpm. Memandangkan saya hanya ada spm saja, terpaksalah saya masuk program sains pemulihan (mcm pra.sains) selama 2 tahun. Saya berjaya menamatkan dalam tempoh 2 tahun dan ditawarkan ke tahun 1 dalam bidang sains (kimia). Selepas bertungkus lumus saya akhirnya berjaya menamatkan pengajian ijazah dalam bidang kimia. 7 tahun di PJJ USM (sepatutnya 6 thun iaitu 2 tahun sains pemulihan dan 4 tahun degree tapi extend jd 5 tahun...kimia ni susah) sambil melakukan pelbagai pekerjaan. Hidup masa tu amat terasa susahnya. Saya terpaksa menjual kereta proton wira saya dan pakai proton saga buruk kerana tak mampu nak bayar installment bulanan. Tamat pengajian umur dah masuk 38 tahun. Masa tu memang dah tak mengharap akan dapat kerja tapi Tuhan maha kaya....Alhamdulillah, selepas 8 bulan menamatkan pengajian dan bergraduat saya di panggil temuduga oleh UKM untuk jawatan Peg. Sains dan berjaya. Setelah 3 tahun bekerja, saya sambung master dalam bidang entomologi. Sekarang umur saya 42 tahun.

Walaupun saya tidak lagi bekerja dengan KKM, saya masih lagi berhubung dengan beberapa orang kawan lama yg masih bekerja sebagai Pem. Farmasi. Saya lihat tidak banyak kemajuan yang berlaku dalam karier Pem. Farmasi sejak saya meninggalkannya 1998. Saya bersetuju dengan saranan Sdr. Husni Mubarak kepada para Pem. Farmasi yang berumur bawah 30 tahun supaya sambung belajar. Insya Allah berkat pengorbanan, kegigihan dan kesabaran akan ada rezeki untuk saudara-ri nanti. Usahlah difikirkan tentang peluang pekerjaan, apa yang perlu difikirkan ialah menuntut ilmu. Sekian.


Mus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Bekas PPF
Gender: Male
Jumlah Post: 3
Umur: 44
Tarikh Register: 23/02/2011
Reputation: 0
Points: 1260

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by Hosni Mubarak on Mon 28 Feb 2011, 9:06 pm

Jika kita berpaling ke belakang iaitu pada tahun 1991, segalanya bermula didalam kerjaya PPF. Batch PPF ke 28 yang mula bertugas pada tahun tersebut, tentu banyak pengalaman. Semasa memohon jawatan PPF, gaji mereka ialah RM540 tetapi apabila mula bertugas, ditawarkan RM 695. semua PPF pada masa itu telah berasa gembira, dan terlupa merancang masa depan. Pada masa tersebut, semua kolej KKM telah merangka silibus diploma dan menjalankannya, sedangkan PPF baru je merangka silibus diploma. Apabila SSB di umumkan pada 1992, semua paramedik yang telah belajar silibus diploma, terus dapat gaji diploma P1T6, sedangkan PPF P1T1, ini adalah kerana lain-lain paramedik telah menjalankan silibus diploma terlebih dahulu.

Inspektor kesihatan adalah berbeza iaitu mereka di berikan Dip Royal Society of Health London, dan telah pergi ke tribunal jpa menuntut agar sijil mereka di iktiraf sebagai diploma. Lepas tu jpa lebih berhati-hati dalam pemberian status diploma. Juga ik bernasib baik kerana dengan sokongan pihak atasan, sebab jika di lihat diploma mereka ialah Sijil Inspektor Kesihatan. Tetapi bertaraf diploma. Ik juga setiap tahun telah menghantar wakil ke London bagi agm RSH, dan mereka mendapat maklumat terkini tentang public health. Lepas tu mereka rancang Diploma Kesihatan Persekitaran dll. Tetapi yang mereka sedang usahakan ialah semua Dr duduk di bawah Public Health iaitu unit kecil dalam Alam Sekitar. Jadi mereka nak jadi boss kepada Dr. Sedang di usahakan dengan gigih sebab di negara EU, begitulah keadaannya.

PPF pun semasa menyediakan silibus diploma, memakan masa 3 tahun. Dan perlaksanaan nya selama 3 tahun juga . Iaitu selepas 6 tahun, barulah semua PPF dapat gaji diploma. PPF juga harus maklum bahawa, semua paramedik lain tiada membuat credit hour bagi mendapatkan diploma, sedangkan PPF yang masih belum berkhidmat 6 tahun perlu buat top up kredit hour, maka selepas itu barulah dapat gaji diploma P1T6. Sebab paramedik lain dah pusingkan silibus mereka agar setaraf dengan kredit hour bagi diploma iaitu min 90 point. Maksudnya lain-lain paramedik good in mathematic.

Hosni Mubarak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri:
Jawatan : Pembatu Farmasi
Gender: Male
Jumlah Post: 26
Umur: 33
Tarikh Register: 19/02/2011
Reputation: 0
Points: 1302

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by nori on Sat 15 Oct 2011, 7:14 pm

FORUM 15 OKTOBER 2011





Salam Satu Malaysia dan selamat bertugas kepada semua
PPF. Dengan pembentangan budget 2011, PPF akan mendapat kenaikan gaji , bonus
dan lain-lain. PTK telah tidak di sentuh dalam budget tersebut. KKM sedang
merancang agar kesemua 22 jawatan dalam KKM akan menjalani program CPD
menggantikan PTK. Sejauh mana perjalanannya, hanya PPF senior sahaja yang tahu.
DR, PF dan Peg Pergigian sudah diwajibkan. SN dan PPP sedang diusahakan secara
gigih, PPF masih samar-samar.






Seminar mengenai perkara tersebut yang di anjurkan oleh
Bahagian Kompentensi KKM, yang terakhir jelas menyatakan semua PPF perlu
mengambil inisiatif bagi menjayakannya.






Perjalanan aktiviti PPF peringkat kebangsaan di anjurkan
oleh Persatuan , Kesatuan dan JK Teknikal. Persatuan dan Kesatuan telah
menjalankan segala usaha yang perlu bagi memajukan PPF. Dan jika PPF tidak
berpuashati, maka setiap dua tahun semasa AGM, kepimpinan persatuan dan
kesatuan akan berubah.






Apa yang ingin di nyatakan di sini ialah perjalanan JK
Teknikal PPF yang masih belum begitu jitu lagi. JK Teknikal di wujudkan bagi
mengatasi segala persoalan PPF. Sepatutrnya selepas bersidang, semua persoalan
PPF akan di atasi. Tetapi apa yang berlaku ialah, perjalanan penyelesaian
persoalan PPF adalah amat perlahan, umpama siput berlumba dengan arnab.






Walaubagaimanapun masaalah tersebut boleh di atasi dengan
segera jika semua PPF berfikiran terbuka.






Pertama, PPF perlu menyokong perlantikan ahli ahli JK
Teknikal PPF.






Kedua ialah membantu ahli JK Teknikal PPF dalam membawa
isu-isu terkini PPF.






Ketiga pula ialah membantu Ahli JK Teknikal PPF dalam
menyediakan kertas kerja yang berkaitan.






Keempat dan akhirnya ialah menambah keahlian JK Teknikal
PPF. Ini adalah kerana dengan keahlian yang ada perjalanan umpama siput, memang
tidak dapat di elakkan. Cadangan keahlian JK teknikal PPF ialah semua Ahli
Majlis Persatuan PPF ( 10 orang ) dan semua Ahli Majlis Kesatuan PPF( 10 orang
) serta satu wakil PPF tertinggi ( U40 / U38 ) dari setiap negeri. Amat jelas
daripada mesyuarat yang lalu, ada di nayatakn bahawa, sedikit peruntukan amat
di perlukan bagi mengadakan bengkel dll. Masa amat mencemburui semua PPF. Semua
masa yang ada telah di gunakan untuk berkhidmat untuk negara.






Keputusan dari tindakan di atas ialah, semua PPF yang
akan hadir mesyuarat JK Teknikal yang akan datang, perlu datang sehari lebih
awal dan mengadakan sessi pre mesyuarat JK Teknikal dan pembahagian tugas-tugas
sesama PPF dapat di lakukan. Dan pada esoknya, segala yang telah di bincangkan
pada sebelumnya akan di bawa dan dibentangkan kedalam mesyuarat JK Teknikal
PPF. Dengan cara ini, penjimatan masa sebanyak 100% akan dapat dilakukan. Iaitu
dengan sekali hadir ke KL, segalanya akan di selesaikan.



Walaubagaimanapun kerjaya sebagai PPF memang menarik dan akan terus menarik jika semua PPF menjadi ahli persatuan dan kesatuan. Tepuk dada dan tanya selera.






Dan seterusnya di sertakan di sini draff kretas kerja
seterusnya.






DRAFF KERTAS KERJA PENEMPATAN PEMBANTU FARMASI


DI UNIT PENGUATKUASAAN FARMASI


JABATAN KESIHATAN NEGERI SELUROH NEGARA





1. Ringkasan Eksekutif :





Kertas kerja
ini bertujuan untuk meningkatkan lagi perkhidmatan yang diberikan oleh Pembantu
Farmasi di seluroh negara. Pada masa ini Perkhidmatan Pembantu Farmasi hanya
terdapat di Hospital-Hospital Kerajaan dan di Klinik- Klinik Kesihatan
Kerajaan. Pembantu Farmasi tiada ditempatkan di Unit Penguatkuasaan Farmasi .
Memandangkan penguatkuasaan undang-undang adalah salah satu tugas dan aktiviti
Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM, adalah wajar jika Pembantu Farmasi juga di
beri peluang untuk terlibat sama di dalam aktiviti-aktiviti penguatkuasaan
undang-undang. Dengan latarbelakang pendidikan kefarmasian yang lengkap, Pembantu Farmasi boleh memainkan peranan
dalam membantu kejayaan Unit Penguatkuasaan Farmasi.






2. Rasional :





Bahagian
Perkhidmatan Farmasi, KKM adalah salah satu bahagian yang terdapat di dalam
organisasi Kementerian Kesihatan Malaysia. Tiga katogeri perjawatan yang utama
di dalam Perkhidmatan Farmasi ialah Pembantu Farmasi yang teramai sekali,
diikuti dengan Pegawai Farmasi dan yang sedikit sekali bilangannya ialah
Pembantu Tadbir



(
Penyelenggara Setor ).






Perkhidmatan
Pembantu Farmasi di KKM terbahagi kepada dua bidang tugas yang utama iaitu
Perkhidmatan Pembantu Farmasi Hospital dan Perkhidmatan Pembantu Farmasi
Kesihatan Awam.






Walaubagaimanapun,
senarai tugas dan tanggungjawab Pembantu Farmasi KKM adalah membantu Pegawai
Farmasi menjalankan aktiviti-aktiviti kefarmasian.






Pada masa ini
Deskripsi tugas Pegawai Farmasi ialah :



- Berkhidmat di Hospital Kerajaan dengan
menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan farmasi iaitu perolehan,
bekalan,pendispensan produk-produk farmaseutikal dan farmasi klinikal.



- Berkhidmat di Unit Penguatkuasaan
Farmasi Negeri-Negeri , menjalankan aktiviti-aktiviti penguatkuasaan
undang-undang farmasi termasuk urusan pentadbiran



- Berkhidmat di Biro Pengawalan
Farmaseutikal Kebangsaan , menjalankan aktiviti-aktiviti Regulatori iaitu
menganalisa kandungan bahan-bahan ubat, kosmetik dan ubat tradisional dan
pendaftarannya serta aktiviti pelesenan.






Bahagian
Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai misinya yang tersendiri iaitu :-






Memastikan
semua warga Malaysia memperolehi produk farmaseutikal dan produk pemeliharaan
kesihatan yang berkualiti, selamat dan berkesan termasuklah nasihat mengenai
penggunaannya scara rasional.









Bagi
menjayakan misi tersebut, Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM terbahagi kepada
tiga seksyen iaitu :-






Pengurusan
Pengawalan Farmaseutikal yang objektifnya ialah memastikan bahawa keluaran
farmaseutikal yang dibenarkan di pasaran tempatan adalah selamat, berkesan dan
berkualiti, serta menentukan bahawa kosmetik-kosmetik yang dibenarkan dipasaran
adalah selamat.






Pengurusan
Pelesenan dan Penguatkuasaan yang objektifnya ialah menentukan bahawa
pengilangan, pengimportan, penjualan, pengedaran, pengurusan dan kegunaan
farmaseutikal, kosmetik dan produk pemeliharaan kesihatan dilaksanakan selaras
dengan perundangan-perundangan farmasi yang berkuatkuasa dalam negara.






Pengurusan
Farmasi yang objektifnya memastikan bahawa pesakit-pesakit yang menerima
rawatan di bawah KKM memperolehi Perkhidmatan Farmasi yang berkonsepkan “ Total
Pharmaceutical Care “ . dan memastikan pendidikan orang awam terhadap
penggunaan ubat-ubatan secara rasional dipertingkatkan.






Sehubungan
dengan itu, perkhidmatan Pembantu Farmasi mesti dilibatkan didalam semua
aktiviti kefarmasian termasuklah di Unit Penguatkuasaan Farmasi.






Unit
Penguatkuasaan Farmasi, pada kebiasaannya terletak di setiap ibu negeri di
Malaysia. Pada masa ini tiada Pembantu Farmasi ditempatkan secara khusus dan
tetap di unit berkenaan .






3. Senarai Tugas dan Tanggungjawab
Pembantu Farmasi di



Unit
Penguatkuasaan Farmasi






Apabila
cadangan penempatan Pembantu Farmasi di Unit Penguatkuasaan Farmasi di
luluskan, Senarai Tugas Pembantu Farmasi di Unit Penguatkuasaan Farmasi adalah
seperti berikut :-



1. Bertanggungjawab kepada Pegawai
Farmasi y/m



2.
Membantu dalam kerja-kerja pengeluaran lesen.


3.
Membantu dalam kerja-kerja pemeriksaan premis-premis


4.
Membantu dalam kerja-kerja penguatkuasaan undang-undang


5. Membantu dalam kerja-kerja pendakwaan


6. Menjalankan tugas-tugas yang di
arahkan .






4. Tempat-Tempat Penempatan :





Pada masa ini
semua ibu negeri di Malaysia mempunyai Unit Penguatkuasaan Farmasi sendiri dan
apabila cadangan menempatkan Pembantu Farmasi di Unit Penguatkuasaan Farmasi di
luluskan, Pembantu Farmasi ( Penguatkuasaan ) akan di tempat di semua ibu
negeri di Malaysia yang bilangannya hanya 15 orang sahaja.






5. Data Data Sokongan :





Sejajar
dengan perkembangan dan kepesatan pembangunan negara, tahap kesihatan rakyat
juga perlu ditingkatkan. Ini dapat dicapai dengan penjagaan kesihatan dan
produk kesihatan yang selamat.






KKM mempunyai
rancangan yang tersendiri didalam menambah anggota kesihatan . Ini dapat di
lihat daripada Rancangan Malaysia Ke Sembilan ( RM 9 )






Apabila
terdapat penambahan bilangan pegawai perubatan dan lain-lain paramedic, pengawalan
produk farmaseutikal akan menjadi lebih rumit. Ditambah lagi dengan
bertambahnya bilangan kilang-kilang pengeluaran farmasiutikal. Dengan adanya
Pembantu Farmasi di Unit Penguatkuasaan Farmasi, segala aspek undang-undang
kefarmasian akan lebih berkesan dengan penguatkuasaan undang-undang dengan
lebih ketat lagi. Ianya adalah lebih terjamin sebelum semua produk
farmaseutikal digunakan oleh pengguna.






Seterusnya Norma Perjawatan Pembantu Farmasi KKM Boleh di
kemaskinikan :-






Norma Perjawatan Pembantu Farmasi :





Aktiviti / Perkhidmatan : Nisbah
:






- Penguatkuasaan Farmasi 1
orang : setiap unit penguatkuasa



- Pesakit Luar 1
orang : 1 Unit



(
Tambahan ) 1
orang setiap 50 pesakit tambahan



- Pesakit Dalam 1
orang : setiap 2 wad



- Khidmat TPN / IV Admix 1
orang : setiap 300 kes sebulan



- Khidmat Farmasi Onkologi 1 orang : setiap hospital


- Perkhidmatan Pengeluaran Farmaseutikal 1 orang : setiap 300 pek sehari


- Gantian 1
orang : setiap 5 orang Pembantu Farmasi






6. Implikasi Kewangan :





Aktiviti penguatkuasaan adalah salah satu sumber
pendapatan negara. Bayaran lesen yang dikeluarkan akan menambahkan sumber
kewangan negara. Penempatan Pembantu Farmasi seramai 15 orang di seluruh negara
hanya melibatkan implikasi kewangan yang kecil sahaja jika didandingkan dengan
jumlah pembelian ubat oleh KKM pada setiap tahun.






Tanggagaji Pembantu Farmasi Gred U 29 seramai 15 orang
ialah :









U29P1T1 RM
830.50 - U8P1T26 RM
2137.30



U29P2T2 RM
883.20 - U8P2T26 RM
2295.70



U29P3T3 RM 936.10 - U8P3T3 RM 2435.40





7.
Carta Organisasi Pembantu Farmasi di Unit Penguatkuasaan
Farmasi :-









[center]Pengarah
Kesihatan Negeri

















Timbalan Pengarah
Kesihatan Negeri ( Farmasi )

















Ketua Penolong
Pengarah Farmasi ( Pengurusan Farmasi )

















Penolong Pengarah
( Penguatkuasaan )

















Pembantu Farmasi
Gred U 29






[/center]


Pembantu Farmasi Gred U 29 akan menjalankan tugas seharian
dibawah arahan Penolong Pengarah Farmasi ( Penguatkuasaan ) .









8.
Lain-Lain Fakta dan Data :





Pengisian jawatan Pembantu Farmasi Gred U 29 di Unit
Penguatkuasaan Farmasi akan membantu bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mencapai
objektifnya. Pembantu Farmasi juga dapat meningkatkan perkhidmatannya kepada
warga Malaysia dan sekali gus menjayakan visi dan misi KKM.






Aspek perundangan adalah sesuatu yang rumit dan tidak
boleh difahami oleh semua orang. Pembantu Farmasi mempunyai laktar belakang
pendidikan di dalam bidang kefarmasian , mempunyai kebolehan serta
kepakaran dalam menyebarkan maklumat
yang tepat tentang undang-undang kefarmasian dan pendidikan atas tajuk :-






UNDANG – UNDANG KEFARMASIAN






Undang – undang memberikan tafsiran yang tepat mengenai
Dadah, Ubat – Ubat, Racun Berjadual, Dadah Merbahaya dan lain-lain. Terdapat
pebezaan dari segi pengendalian bagi setiap jenis ubat .






Terdapat beberapa undang-undang yang mengawalnya iaitu :-


`
Akta Racun 1952 ( Semakan 1989 ) dan
peraturan-peraturannya.



`
Akta Dadah Merbahaya 1952 ( Semakan 1989 ) dan
peraturan-peraturannya.



`
Akta Jualan Dadah 1952 ( Semakan 1989 ) dan
peraturan-peraturannya.



`
Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984


`
Akta Ubat Iklan dan Penjualan 1956 ( Semakan 1989 )





Aspek-aspek yang dikawal ialah :-


`
pemilikan


`
penyimpanan


`
penjualan


`
pengilangan


`
pengangkutan


`
penglabelan


`
pengiklanan.





Cara-Cara
pengawalan ialah :-



`
memberi kuasa kepada Pegawai Perubatan, Pegawai
Pergigian, Pegawai Veterinar



`
mengeluarkan
lesen



`
penyimpanan


`
rekod


`
Buku
Racun ( Poison Book )



`
Buku
Preskripsi ( Prescription Book )






Jenis Jenis
Lesen : B, A , D dan E .






Mengetahui
undang-undang adalah penting bagi semua pembekal sebelum membekalkan ubat
tersebut .






Peraturan
dadah dan Kosmetik 1984 ( Di wartakan Jun 1984 ) Tujuan peraturan ini ialah
untuk memastikan semua ubat adalah berkesan, selamat dan kualiti yang baik
untuk digunakan. Peraturan ini mensyaratkan semua ubat dan kosmetik mesti di
daftarkan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah ( PBKD ) dan diberikan nombor
pendaftaran.






Semua
pengedar mesti memastikan setiap ubat mempunyai nombor PBKD dan ini termasuk :-



`
semua racun berjadual ( mulai Nov 1985 )


`
semua
racun tak disenaraikan dalam jadual ( mulai Ogos 1988 )



`
ubat-ubat
tradisional dan hemeopati ( mulai Jan 1992 )



`
kosmetik ( akan di umumkan kemudian )





Semua ubat untuk kegunaan manusia mesti didaftarkan , ini
termasuk :-



`
perawatan
penyakit



`
diagnosa
penyakit / keadaan penyakit



`
pencegah
hamil



`
bius


`
untuk
mengubah keadaan fisiologi badan



`
kawalan
berat badan



`
penjagaan
kesihatan badan






Sementara itu keluaran yang tidak perlu di daftarkan
ialah :-



`
ubat-ubat
vaterinar



`
agen
diagnostik dan test kit



`
alat
cegah hamil



`
alat
dressing



`
alat-alat
perubatan



`
bahan-bahan
pencuci



`
pewarna
makanan.






PENYALAHGUNAAN
DADAH






Pembantu
Farmasi ( Penguatkuasaan ) boleh membantu dalam aspek pencegahan dan
penyalahgunaan dadah . Masyarakat perlu
mengetahui isu-isu berkaitan dengan penyalahgunaan dadah, serta memahami dan
menghargai usaha-usaha dan rancangan antidadah. Pembantu Farmasi (
Penguatkuasaan ) juga boleh membantu dalam usaha-usaha mencegah penyalahgunaan
dadah secara berkesan , sistemetik serta teratur.






Jenis-jenis
dadah yang sering disalahgunakan :



- heroin (77 % )


- morphin ( 8.7 % )


- ganja ( 3.27 % )


- candu ( 1.7 % )


- amphetamin ( 0.4 % )


- barbiturate ( 0.29 % )


- Dadah Dadah Lain ( 7.61 % )





( sumber : Jabatan Kebajikan Masyarakat )





Penyalahgunaan dadah akan memberi akibat buruk kepada
negara dari segi ekonomi, politik dan sosial. Pengawalannya juga sukar jika
tidak mendapat kerjasama semua rakyat serta agensi yang terlibat secara khusus
tentang penggunaan , penguatkuasaan serta perlesenan.






Antara agensi kerajaan yang terlibat secara langsung tentang penyalahgunaan dadah ialah seperti
berikut :-






Agensi-Agensi Pencegah : Bidang
Tugas :






Jabatan Peguan Negara Perundangan


Polis, Kastam,UPP Penguatkuasa
Undang-Undang



Bahagian Farmasi
KKM Penguatkuasa
Undang-Undang dan Pengawalan Bahan-Bahan Racun dan Psikotropik



Bahagian Rawatan dan Pemulihan Rawatan dan Pemulihan Penagih Dadah


Kementerian Dalam Negeri


Jabatan Penjara Rawatan
dan Pemulihan Banduan Dadah



Hospital KKM Penentuan
Penagih dan Rawatan Detoksifikasi



Jabatan Kebajikan Masyarakat Kemudahan Latihan Kaunseling


Kementerian Pendidikan Pendidikan
Pencegahan



Kementerian Penerangan Penerangan
dan Pencegahan umum



Kementerian Belia dan Sukan penerangan dan pencegahan Umum.


Pusat Dadah USM Penang Kajian-Kajian
Epidemiologi dan Sosiologi



Pemadam dan lain-lain NGO Jagaan
Lanjutan, Pencegahan dan Penerangan.






Dengan penempatan Pembantu Farmasi di Unit Penguatkuasaan
Farmasi, pelajaran pendidikan dan
pencegahan penyalahgunaan dadah dapat di
sebarkan dan masyarakat dapat mengambil langkah awal terhadap pencegahan.


















Segala cadangan, nukilan dan pandangan
di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga
perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat
asal.






SEKIAN.



Tamat : 15 Oktober 2011

nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : Paramedik
Gender: Male
Jumlah Post: 231
Umur: 49
Tarikh Register: 13/10/2009
Reputation: 0
Points: 1985

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by nori on Fri 23 Dec 2011, 12:03 pm

FORUM
PPF 23 DISEMBER 2011






Salam
Satu Malaysia dan Selamat Bertugas kepada semua PPF.

SBPA telah di umumkan, tahniah kepada semua PPF kerana dapat naik gaji.






Segala cadangan, nukilan dan pandangan di
bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga
perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat
asal. Segala salah dan silap semasa menaipnya, adalah tidak disengajakan,
maklumlah teknologi ICT memungkinkan segalanya.






Tajuk
yang akan di forumkan pada hari ini ialah SEJARAH. Segala perjalanan PPF
bermula 1991 akan di dokumenkan pada hari ini dan bersedia untuk Mesyuarat
Saintifik PPF.






PERTAMA LATAR BELAKANG SUARA PPF:





EXCO KEBANGSAAN


KESATUAN KEBANGSAAN PENOLONG
PEGAWAI FARMASI



MALAYSIA BARAT 2010 – 2012





Presiden
: Encik Rohin bin Daud
Naib Presiden : Encik Razalle bin Dollah
Setiausaha Agong : Encik Zamri bin Ariffin
Penolong Setiausaha : Pn Norhayati binti Mohamad
Bendahari : Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek

Ahli Jawatankuasa :
Encik Bakeri bin Songep
Haji Mohamad Nor bin Haji Adam
Puan Maisom binti Hamat



Tn
Hj Harun bin Hussin



YM
Ku Ngah bin Ku Long






Juru
Odit Dalam :



En
Velayuzam a/l Muniandy



En
Gunasegaran a/l Maruthammuthoo









Wakil
negeri kesatuan PPF 2010 – 2012 :






Melaka
: Pn Marzimah bt Ramli



Negeri
Sembilan : Pn Ng Bee Wah



Johor
: En Mohd Zaki bin Mutalib



Selangor
: Tn Hj Jamhari bin Warmat



Perak
: Pn Rosmah bt Mahmud



Pulau
Pinang : Tn Hj Mohd Dali bin Mastan



Kedah
: Tn Hj Rosli bin Napiah



Perlis
: Tn Hj Rahmat bin Amin



Kelantan
: En Abdul Rahim bin Abdullah



Terengganu
: En Fauzi bin Omar



Pahang
: En Zakaria bin Ahmad



Wilayah
Persekutuan (Hospital) : Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss



Wilayah
Persekutuan (Kesihatan) : Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof



Biro
: Pn Yam Chow Yit












SENARAI AHLI MAJLIS


PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI
FARMASI



2011 – 2013





Penasihat


YBhg.Tan Sri Prof Dzulkifli Abdul
Razak
Mantan Naib Canselor
Universiti Sains Malaysia
Pulau Pinang






Yang Dipertua


Encik Ganesan A/L G.Narayanan






Naib Yang Dipertua


Puan Khamsiah bt Brahim






Setiausaha Kehormat


Haji Ab. Manan Kechik






Penolong Setiausaha Kehormat


En. Mohamad Nazri b Mohd Esa






Bendahari Kehormat


Haji Sulaiman Harun






Ahli-ahli





Puan Samidah Binti Rahmat


Puan Hjh. Rohana bt Musa


Puan Siti Hanisah bt Md.Said


En. Asrul Effendi Bin Jamaludin


En.Suhaimi b Esa





Juruaudit Persatuan PPF :


Puan Lau Swee Gim


Puan Hjh. Rahani bt Awang






Perjawatan
di KKM pada 31 Dis 2010 PF=7048, PPF = 3502 ( 2.7% kosong )






U40 mempunyai 12 jawatan


U38 mempunyai 37jawatan


U36 mempunyai 116 jawatan


U32 mempunyai 459 jawatan


U29/U32KUP mempunyai 2870 jawatan





Semua PPF yang telah di lantik ke
jawatan tersebut di atas, adalah seorang pakar dalam bidang masing-masing dan
berpengalaman luas. Dan terpulanglah kepada lain-lain PPF bagaimana jika ingin
memperkasakan profesyen PPF dan memartabarkan kerjaya PPF.






KEDUA PERJALANAN TUNTUTAN PPF:





Sebagaimana yang di maklumkan
terdahulu iaitu, permohonan tuntutan PPF yang akan di bincangkan ialah elaun
kritikal. Adalah amat tidak munasabah dan mustahil jika PF dan PPF di Kesihatan
Awam, membuat kerja yang sama iaitu mendispen ubat kepada pesakit, tetapi hanya
PF sahaja yang layak mendapat elaun kritikal RM 850 sebulan. Dari segi RM,
kerajaan pada dasarnya tiada halangan kerana RM 5 Bilion akan dibelanjakan bagi
SBPA dan 80% isi rumah akan mendapat RM 500 pada 14 Jan 2012, pelajar IPT dapat
RM 200 seorang dan pelajar sekolah mendapat RM 100 seorang. Tetapi terpulanglah
kepada PPF bagaimana bagi mengatir strategi bagi mendapatkannya.






KETIGA KRITERIA PEMBERIAN ELAUN
KRITIKAL:






PPF perlu menyediakan 50 kertas
kerja dan hantar ke KKM. Dan jika berhubung terus dengan JPA, hanya 25 salinan
kertas kerja sahaja perlu di hantar. MBJ pada peringkat JKN juga telah membuka
ruang dan peluang iaitu, jika ahli MBJ ada apa2 kemusykilan, pihak MBJ JKN
Negeri akan membantu dalam menghantar ke pihak atasan. Ini adalah kerana elaun
kritikal ini adalah di luar bidang kuasa MBJ JKN, tetapi pengerusi telah
berjanji akan membantu menghantar permohonan tersebut ke JPA. Maka di Malaysia
terdapat satu MBJ setiap JKN dan 13 permohonan akan di terima oleh JPA. MBJ juga
telah mensyaratkan agar segala surat dari MBJ, perlu mendapat perhatian segera
dari JPA.






KEEMPAT KRONOLOGI TRIBUNAL PPF :





Perlaksanaan SSB pada 1.1 1992
telah menyebabkan PPF U7 di turunkan pangkat ke PPF U8, sedangkan lain-lain paramedic,
jawatan kanan B12, di pindahkan ke SSB U7.






19 Mac 1994 Pertemuan PPF U8 (
kanan) yang terlibat telah berlangsung di Institiut Paediatrik HKL.



10 April 1994 Mesyuarat pertama
task force di KL.



19 April 1994 Mesyuarat kedua
task force.



2 Jun 1994 Mesyuarat ketiga task
force bersama peguam.



7 Jun 1994 ajk task force di
panggil ke pejabat peguam.






29 Sept 1994 Kesatuan PPF ke Bhg
Perundingan JPA.



Jawapan JPA pada hari tersebut
ialah tidak ada anomaly. Menurut JPA pemindahan gred jawatan tersebut telah di
buat secara teratur berasaskan prinsip2 yang diperakui oleh Lapuran JKK-MGSA 1991.
Walaubagaimanapun, JPA mencadangkan :



a. Memfailkan kes ini di Mahkamah Tribunal JPA


b. Mohon pertimbangan Pengarah Perkhidmatan farmasi untuk
penyelarasan.



Dari jawapan JPA tersebut, amat
jelas dinyatakan bahawa BPF KKM memang ada kuasa bagi merungkaikan sesuatu
terhadap perkembangan PPF. Tetapi pada masa tu, hubungan PPF dan BPF KKM adalah
belum teratur. Begitu juga pada hari ini 23 Dis 2011, memang BPF KKM ada kuasa
bagi menyokong PPF bagi mendapatkan elaun kritikal ini.






19 Dis 1994, kesatuan PPF memfailkan
tuntutan di tribunal JPA.






18 Julai 1995 jam 10.00 pagi,
perbicaraan di Tribunal JPA. Dan sebagaimana yang semua PPF tahu, kita menang
dalam tuntutan tersebut. Dalam perkara ini, semua PPF perlu maklum bahawa,
bukan semua tindakan JPA adalah betul, begitu juga dalam permohonan elaun
kritikal oleh PPF ini.






Sebelum perbicaraan tersebut,
kesatuan telah memohon sumbangan ikhlas dari semua PPF, dan yuran guaman yang
perlu di bayar ialah RM 7,000.






KELIMA TINDAKAN SUSULAN PPF
TERKINI :






Permohonan Untuk Menyenaraikan
Perkhidmatan Pembantu Farmasi Di KKM Sebagai Perkhidmatan Kritikal telah di
hantar ke JPA pada 12 September 2000, Ruj (05)dlm.KKPFKMB/035/00.






JPA dalam jawapannya bertarikh 19
Oktober 2000, menyatakan : Dengan hormatnya saya merujuk kepada surat tuan
bertarikh 12 September 2000 dan di maklumkan bahawa perkara tersebut adalah
dalam tindakan jabatan ini.



T.T. Ramona Mohd. Razal, Bahagian
Saran, b.p. Pengarah JPA Malysia.






Sebelas tahun telah berlalu. Dan masih
tiada jawapan yang pasti.






PPF perlu siapkan kertas kerja
versi 2011, dan hantar ke pihak atasan. Penyediaan kertas kerja perlukan
komitmen dan bantuan dari semua PPF. Kertas kerja versi lama akan di berikan
kepad semua PPF yang berminat dan ianya boleh di perbaiki jika terdapat
maklumat tambahan dan data-data terkini. Sila hantar permohonan bagi
mendapatkan kertas kerja tersebut ke norippf@yahoo.com
.






TERAKHIR :





Masa terus berlalu tampa PPF
sedari. Ianya amat pantas dan tidak mungkin akan berundur ke belakang.
Persediaan budget tahun 2013, perlu di hantar ke Kem Kewangan sebelum Jun 2013.
Lepastu ianya akan di kemaskinikan sebelum di bentangkan oleh PM pada Oktober
2012. PM juga ada kuasa bagi memberikan sesuatu kepada pekerja semasa ucapan
Hari Buruh 1 Mei 2012. Tetapi jika PPF masih ada rasa sabar dalam hati,
tunggulah sahaja pada tahun 2013, kerana pemberian elaun kritikal ini akan
disemak setiap 5 tahun sekali iaitu pada 2013.






Segala cadangan, nukilan dan pandangan di
atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga
perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat
asal.







Tamat : 23 Disember 2011

nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : Paramedik
Gender: Male
Jumlah Post: 231
Umur: 49
Tarikh Register: 13/10/2009
Reputation: 0
Points: 1985

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by nori on Fri 29 Jun 2012, 11:21 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2012

Selamat Bertugas kepada semua PPF.

Segala cadangan, persoalan, coretan, nukilan, permerhatian, saranan dan pandangan berikut, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga melihatnya dari sudut perspektif yang sama juga, agar ianya memberikan natijah yang sama, tampa terdapat perbezaan dari perpektif ergonomik .

Semua PPF perlu bersatu dahulu, dan selepas itu segalanya akan menjadi mudah.


USOL AGM PPF TAHUN 2012 DI IPOH PERAK :

KESATUAN PPF PERLU MENYALURKAN SEGALA PERJUANGAN PPF SECARA BIJAKSANA, BERHEMAH, BERPRINSIP DAN BERTERUSAN KEPADA PIHAK YANG BERKAITAN, IAITU JK TEKNIKAL PPF.


Justifikasi :

JK Teknikal PPF adalah di wujudkan oleh kerajaan dan segala perbelanjaannya adalah telah di masukkan dalam belanja mengurus, sedangkan kesatuan PPF di uruskan oleh PPF sendiri dengan perbelanjaannya ditanggung oleh yuran ahli daripada kalangan PPF sendiri. Sejak 20 tahun yang lalu, PPF bermula dengan gaji C 7, dan di ikuti dengan gaji U8 dan seterusnya gaji U29. Peningkatan dan kemajuan kerjaya PPF masih banyak ruang yang perlu di susun dan di atur agar ianya terus bersesuaian sehingga 2020.

Keahlian JK Teknikal PPF adalah melibatkan kesatuan PPF dan persatuan PPF, dan ianya adalah merangkumi tujuan dan objektif kesatuan dan persatuan PPF iaitu seperti berikut :


Objektif Kesatuan PPF :

To secure the complete organisation of all PPF employ in the KKM, Peninsular Malaysia and to promote the industrial, social, and intellectual interests of its member.

To regulate relations between employer, and employee, between member and member, and between members and other workers to endeavour to adjust any difference between them by amicable and conciliatory.

To promote the material, social, and educational welfare of the members in any laful manner hich a general meeting or Executive Council may deem expedient.

To undertake, if decided upon by general meeting, the editing, printing, publication and circulation of any journal, magazine, news sheet or other printed literature for the advancement of the objects of the Union or promotion of the interest of its members.


Tujuan Persatuan PPF ( Matlamat )

Untuk meningkatkan dan menjaga nama baik dan kepentingan profesyen PPF.

Untuk menggalak dan mengembangkan kemajuan tentang dispensing dan yang berkaitan dengan pendidikan farmasi serta memupuk hubungan profesesional dalaman di kalangan ahli-ahli.

Untuk memperbaiki kemahiran farmasi bagi kebajikan awam umumnya dengan menyebarkan maklumat tentang amalan mengenai medical dispensing technique dan subjek-subjek yang ada kaitan dengannya.

Untuk mempertahankan dan meninggikan taraf dan etika profesion ini.

Untuk bergabung dan bekerjasama dengan mana-mana organisasi yang boleh dianggap memerlukan oleh majlis untuk menyebarkan tujuan-tujuan persatuan ini.

Untuk menerangkan pandangan ahli-ahli dalam perkara-perkara yang menyentuh kepentingan bersama profesion ini.


Perlembagaan kesatuan PPF dan perlembagaan persatuan PPF amat jelas menyatakan bahawa ahli majlis dan exco perlu bermesyuarat sebanyak 4 kali setahun, dan ini akan menyebabkan kehadiran semasa mesyuarat JK Teknikal PPF, ianya akan membawa bersama 4 minit mesyuarat exco kesatuan dan 4 minit mesyuarat ahli majlis persatuan. Pihak kesatuan juga perlu memaklumkan kepada semua ahli akan tarikh mesyuarat exco tersebut kerana segala usol dari ahli akan di bawa bersama. Ini adalah bagi melonjak kemajuan peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF. Ianya juga boleh di bantu oleh wakil negeri kesatuan dan ajknya.



Segala cadangan, persoalan, coretan, nukilan, permerhatian, saranan dan pandangan diatas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga harus melihat perkara yang sama dari sudut perspektif yang sama juga, agar ianya tidak memberikan natijah yang berbeza dari beberapa sudut dan ergonomic.



TAMAT



29 Jun 2012


nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : Paramedik
Gender: Male
Jumlah Post: 231
Umur: 49
Tarikh Register: 13/10/2009
Reputation: 0
Points: 1985

View user profile

Back to top Go down

Re: KERJAYA SEBAGAI PENOLONG PEGAWAI FARMASI

Post by nori on Wed 03 Apr 2013, 11:20 pm

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF
Salam satu Malaysia

Segalanya di lihat dari sudut kademik / ilmiah

Perjawatan di KKM :

Pada Tahun 2010 bilangan PF = 5019 post
Pada Tahun 2011 bilangan PF = 5415 post
Pada Tahun 2012 bilangan PF = 5415 post
Pada tahun 2012 semuanya jadi Fleksi post

Pada Tahun 2010 bilangan PPF = 3484 post
Pada Tahun 2011 bilangan PPF = 3765 post
Pada Tahun 2012 bilangan PPF = 3768 post

Lihatlah berapa % peningkatan PF dan PPF dalam masa 3 tahun.


Kejayaan bagi PF ialah semua Gred Hakiki PF U41-U54 telah di mansuhkan dan
diganti dengan Gred Fleksi U41-U54,

Iklan Perjawatan PPF ( JPA )

Penolong Pegawai Farmasi Gred U29


Kumpulan: Sokongan

Kem/Jab: Kementerian Kesihatan

Jadual Gaji:

Gaji Minimum Gaji Maksimum Kadar Kenaikan Gaji Tahunan
RM1,311.58 RM4,508.20 RM145.00


Syarat Lantikan:
i. warganegara Malaysia;
ii. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
iii. a) Diploma Pembantu Farmasi daripada Sekolah Latihan Pembantu Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
[ Gaji Permulaan: RM1,687.59 ]
b) Diploma dalam bidang farmasi yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
[ Gaji Permulaan: RM1,687.59 ]
iv. lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Skop Fungsi dan Bidang Tugas:
.i. Sebelum gedung ubat dibuka untuk perkhidmatan, Pembantu Farmasi memastikan kebersihan gedung ubat, khasnya di kaunter gedung ubat, kebersihan gelas-gelas sukatan dan semua alatan.
ii. Memeriksa dan memenuhi semua botol-botol bancuhan yang kosong, pil-pil,losen untuk penyediaan perkhidmatan di hari itu.
iii. Pembahagian ubatan kepada pesakit dan memberi keterangan yang betul atas kegunaan ubat yang diberikan dengan bahasa yang difahami oleh pesakit.
iv. Membekal campuran, losen dan 'ointments' kepada wad-wad dengan menentukan label-label dengan terang dan bersih.
v. Membantu Pembantu Farmasi Kanan di dalam pungutan hasil.
vi. Membantu di dalam menyediakan stok-stok yang banyak seperti butir-butir campuran, losen, 'ointments' dan membotolkan dengan segera untuk pembahagian.
vii. Menjalankan kerja di gedung ubat atau klinik sebagaimana di arah oleh Penguasa Ahli Kimia Ubat untuk memastikan kelicinan perkhidmatan farmasi.

Terdapat ruang dan peluang bagi semua PPF merangka senarai tugas terkini mengikut perkembangan semasa iaitu bagi menolong PF. Pada masa kini tugas utama PF terbahagi dalam tiga katogeri iaitu Penguatkuasaan, Hospital dan Kesihatan Awam.

Sekali pandang tugas PPF yang digariskan oleh JPA bagi PPF ialah semasa kolej PPF masih di MUSPJ dan belum berpindah ke KSKB.

Salurkan idea anda ke persatuan, kesatuan, MBJ, JK Teknikal, dll, sebab apabila ianya di sokong oleh PF Jusa C, pastinya JPA akan memberi pertimbangan yang sewajarnya.

Segalanya dilihat dari sudut akademik / ilmiah.

Sekian.

Tamat : 3 April 2013

nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : Paramedik
Gender: Male
Jumlah Post: 231
Umur: 49
Tarikh Register: 13/10/2009
Reputation: 0
Points: 1985

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum