FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

digree in MLT, UITM

View previous topic View next topic Go down

digree in MLT, UITM

Post by ika zulaikha on Tue 22 Feb 2011, 6:15 am

sy sdg memilih bidang utk smbung digree di uitm
boley x sy nk tau peluang pekerjaan mlt ni mudah ke x?
ke sekarang da terlalu ramai graduate in mlt yg xdpt kerja?
how about the basic salary of fresh graduate plak??
anyone, please...

ika zulaikha
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 27
Tarikh Register : 21/02/2011
Reputation : 0
Points : 2378

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by intel on Wed 23 Feb 2011, 1:54 pm

good choice tu adik..sambung kat uitm la bagus..murah pn murah..saya dulu pn amek diploma teknologi makmal perubatan kat sana gak..tp dlm konteks adik ni nak sambung degree kan..leh la try mohon Degree MLT ni kat UitM tu..bg saya ader byk peluang pekerjaan bg graduan lepasan Degree ni..antara kerjaya yg mungkin bg graduan ni bg sektor awam ialah pegawai penyelidik gred Q41, pegawai sains C41, Pegawai Pendidikan Siswazah DG41, Pengajar JMP U41, atau mungkin gak jawatan yg tengah di perjuangkan oleh union mlt skrg iaitu JMP U41..bg sektor swasta pon byk saintis kat private lab, sales personal utk medical devices,bussiness maybe dan mcm2 lg..saya tak tahu pulak lepasan degree ni ader plak garduan menganggur..setahu saya ni degree br diperkenalkan uitm.pasal gaji ni pulak kalo kerja kerajaan ni..bg jawatan pengawai..starting salary bg gred 41 ni dalam RM 2K dan campur elaun2 leh la pergi dalam RM2.5k..cuba adik cari kat internet..mesti adik ni lepasan matrikulasi ni..kalo adik pointer tinggi tu..saya suggest adik terus mintak jer degree utk MBBS ke, BDS ke or B.Pharm..skrg ni degree2 ni yg paling hot dan laku di pasaran perkhidmatan perubatan..ingat gak dulu saya pernah la abeh kursus matrik sains hayat tp dapat degree dlm bidang oleokimia UKM.minat tu ader tp tkt xder kerja la.thn 2001 time tu..isu pengangguran hot la time tu..pada masa yg sama mohon UPU utk degree ader la mohon UPU diploma gak..masa tu dpt dah tawaran diploma MLT uitm..pk punyer pk..consider lak ngan peluang kerja saya pergi buat diploma mlt ni..skrg jalan yg saya pilih aritu menjadikan saya pada hari ni

intel
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : penternak hidupan seni
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 16
Tarikh Register : 13/01/2011
Reputation : 0
Points : 2418

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by ika zulaikha on Wed 23 Feb 2011, 6:42 pm

thanks sgt sb willing to respond..

sebenarnya skrang sy student sem last diploma in computer science dkat uitm la
xbrape minat bidang ni, mengadap programming je hari2..huhu
jd sy igt nk bertukar bidang samaada sains kesihatan atau sains gunaan
sy tgh pning pkir nk amik digree apa yg agak diperlukan untuk masa akn datang
minat sy lebih kepada mengkaji sesuatu sb rasa ingin tahu tu melonjak sgt
jd sy dah list kan antara program digree yg nak dipilih

Health Science:
1) TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN, 4yrs
2) OPTOMETRI, 3yrs

Applied Science:
1)CHEMISTRY (Forensic Analysis), 3yrs
2)BIO-MOLECULAR SCIENCE, 3yrs
3)BIOLOGY, 3yrs

kalu bidang computer plak sy just terpikir nk smbung digree in networking jer.sb network je majoring bkn programming.
tempoh stdy dlm 2 thn sb boleh tolak jam kredit
kalu amik bidang yg list kt atas tu 3/4thnla sb sy x ada basic lg

which 1 is more better for me??

ika zulaikha
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 27
Tarikh Register : 21/02/2011
Reputation : 0
Points : 2378

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by Azmi Azhari on Fri 04 Mar 2011, 3:35 am

@ika zulaikha wrote:thanks sgt sb willing to respond..

sebenarnya skrang sy student sem last diploma in computer science dkat uitm la
xbrape minat bidang ni, mengadap programming je hari2..huhu
jd sy igt nk bertukar bidang samaada sains kesihatan atau sains gunaan
sy tgh pning pkir nk amik digree apa yg agak diperlukan untuk masa akn datang
minat sy lebih kepada mengkaji sesuatu sb rasa ingin tahu tu melonjak sgt
jd sy dah list kan antara program digree yg nak dipilih

Health Science:
1) TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN, 4yrs
2) OPTOMETRI, 3yrs

Applied Science:
1)CHEMISTRY (Forensic Analysis), 3yrs
2)BIO-MOLECULAR SCIENCE, 3yrs
3)BIOLOGY, 3yrs

kalu bidang computer plak sy just terpikir nk smbung digree in networking jer.sb network je majoring bkn programming.
tempoh stdy dlm 2 thn sb boleh tolak jam kredit
kalu amik bidang yg list kt atas tu 3/4thnla sb sy x ada basic lg

which 1 is more better for me??

Hye Ika, sy pun minat nak samb degree.. uitm ada ek degree in MLT? dl ukm ada. tp skang da xde plak course tu sebab xde tenaga pengajar.. frust!!

Bila ek intake uitm utk degree MLT? ada link x?

Azmi Azhari
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 30
Tarikh Register : 04/03/2011
Reputation : 0
Points : 2367

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by ika zulaikha on Fri 04 Mar 2011, 3:52 am

yup uitm puncak alam ada tawarkan..
http://online.uitm.edu.my/

ika zulaikha
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 27
Tarikh Register : 21/02/2011
Reputation : 0
Points : 2378

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by Azmi Azhari on Fri 04 Mar 2011, 4:13 am

@ika zulaikha wrote:yup uitm puncak alam ada tawarkan..
http://online.uitm.edu.my/

ika, application hanya untuk lulusan dip MLT uitm je ker> kalau PTPL boleh ke? huuhuh.. sory tanya,

Azmi Azhari
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 30
Tarikh Register : 04/03/2011
Reputation : 0
Points : 2367

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by ika zulaikha on Fri 04 Mar 2011, 4:51 am

erm, sy pon xbrape sure kalau stud dr ipts lain..
tp rasenyer mesti boleh je apply.
sb dkt senarai program yg ditawarkan tu ada column utk lepasan diploma drpd ipt lain..
cbe try apply guna upu pon boleh gak
http://upu.mohe.gov.my/

ika zulaikha
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 27
Tarikh Register : 21/02/2011
Reputation : 0
Points : 2378

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by Azmi Azhari on Fri 04 Mar 2011, 10:47 am

@ika zulaikha wrote:erm, sy pon xbrape sure kalau stud dr ipts lain..
tp rasenyer mesti boleh je apply.
sb dkt senarai program yg ditawarkan tu ada column utk lepasan diploma drpd ipt lain..
cbe try apply guna upu pon boleh gak
http://upu.mohe.gov.my/

oo.. ni full time.. huhuuhuh.. bukan pjj kan... sy nk pjj...

Azmi Azhari
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 30
Tarikh Register : 04/03/2011
Reputation : 0
Points : 2367

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by nurul nadiah on Thu 10 Mar 2011, 7:30 am

sape2 tau klu ade bkk pjj degree mlt @ mn2 ipta yg bkk pjj mlt...
sy dh service 6 thn dan ingin smbung degree mlt...
klu blh nk wat pjj jer.....
klu ade information tlong balas @ email sy...
ayun_dya@yahoo.com....tq

nurul nadiah
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 8
Umur : 34
Tarikh Register : 23/10/2009
Reputation : 0
Points : 2870

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by imzal82 on Wed 23 Mar 2011, 7:10 pm

dik bg saya la kan..kalo adik dah ader diploma sains komputer pas2 last sem pulak..adik better teruskan jer..abes kan diploma tu..xpayah adik mintak bidang-bidang kesihatan dan perubatan ni kecuali adik cukup syarat utk medic,dentistry,farmasi(i mean degree)..bg saya skop kerja utk bidang komputer/IT ni lg hebat dr bidang mcm semi-medic ni..cuba adik bandingkan tangga gaji utk gred U29 utk jawatan MLT/JXY/MA/MICI etc tu dengan gaji gred F29..gred gaji F29=J29 yakni tangga gaji lebih tinggi dr U29..kat tempat saya la,,saya tgk penolong pegawai teknologi maklumat F29 ni kerja sempoi2 jer..dah la asyik dok mengadap komputer jer..pas2 main facebook..adik..tu belom lg utk jawatan p&p pegawai teknologi maklumat gred F41..gaji sama jer mcm jurutera taw kat gov la...so baik adik amek degree dlm bidang sama sprt IT ke,kejuruteraan perisian ke,sains komputer ke,kejuruteraan komputer dll...tu jer nak kasi info Smile

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 34
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 3893

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by wennalim on Wed 07 Mar 2012, 2:19 pm

setelah baca komen2 dan soalan2 di atas,jadi sya pun juga ada persoalan...ada tak siapa2 boleh kongsi bagaimana cara nak dapatkan rangka kursus degree mlt Uitm??puas sya click sana sini kat website Uitm tp tak juga dpt cari...kalau betul la mmg tak dapat cari rangka kursus mlt tu,tak apa la,sya boleh menyerah kalah saja la..lagipun sya perlukan rangka itu utk memohon cuti belajar separuh gaji...

wennalim
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 31
Tarikh Register : 07/03/2012
Reputation : 0
Points : 1994

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by blackcat on Wed 14 Mar 2012, 3:50 pm

salam...tue laa pasal..kalau ada sape2 yg ade maklumat ttg pjj degree mlt@uitm,mohon tlg share laa..hari tue ade kol uitm tp dorang cakap buat masa nie,dorang x wat lagik pjj degree mlt...

blackcat
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 6
Umur : 29
Tarikh Register : 05/04/2010
Reputation : 0
Points : 2702

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by Cik Pah on Thu 15 Mar 2012, 2:43 am

setahu cikpah uitm belum lg ada pengajian jarak jauh utk degree mlt yg ada sepenuh masa sahaja..ari tuh dh tya kazen keje kt uitm.. Very Happy

----Forum Paramedik Malaysia-----






KeYakiNaN uBat BaGi PenYaKiT
avatar
Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1960
Umur : 35
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4417

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by imzal82 on Sun 14 Oct 2012, 6:21 pm

@ika zulaikha wrote:thanks sgt sb willing to respond..

sebenarnya skrang sy student sem last diploma in computer science dkat uitm la
xbrape minat bidang ni, mengadap programming je hari2..huhu
jd sy igt nk bertukar bidang samaada sains kesihatan atau sains gunaan
sy tgh pning pkir nk amik digree apa yg agak diperlukan untuk masa akn datang
minat sy lebih kepada mengkaji sesuatu sb rasa ingin tahu tu melonjak sgt
jd sy dah list kan antara program digree yg nak dipilih

Health Science:
1) TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN, 4yrs
2) OPTOMETRI, 3yrs

Applied Science:
1)CHEMISTRY (Forensic Analysis), 3yrs
2)BIO-MOLECULAR SCIENCE, 3yrs
3)BIOLOGY, 3yrs

kalu bidang computer plak sy just terpikir nk smbung digree in networking jer.sb network je majoring bkn programming.
tempoh stdy dlm 2 thn sb boleh tolak jam kredit
kalu amik bidang yg list kt atas tu 3/4thnla sb sy x ada basic lg

which 1 is more better for me??




kalo adik ni bercadang nak sambung degree mlt uitm..cadangan saya baik lupakan..susah dik nak dapat kerja bidang ni..saya betul2 ni..setakat ni belum ada lagi skim u41 pengurusan dan profesional untuk degree mlt ni dalam jawatan kerajaan..ada baiknya sambung jer bidang yang kamu amek sekarang ni bidang sains komputer..prospek sains komputer lagi luas terutamanya programming..dari segi jawatan pengurusan profesional dlm sektor kerajaan pun lumayan kerana gaji pengawai teknologi maklumat FT41 sama dengan jurutera j41..kalo tak leh rujuk sendiri..saya pun menyesal tak amek degree it dulu..kalo tak sekarang dah jadi pegawai jer..dok depan komputer tiap 2 ari leh bukak fesbuk tp sekarang kerja atenden jer la sebab ada degree kaunseling yang tak laku..so cuba utk aplikasi degree saya dengan menasihati awak..teliti kata2 saya ni..Wink

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 34
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 3893

View user profile

Back to top Go down

Re: digree in MLT, UITM

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum