FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by sudahbagus on Tue 22 May 2007, 10:47 pm

Kesatuan atau Persatuan Pembantu Farmasi memerlukan idea dari anda semua untuk memajukannya.

sudahbagus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender: Male
Jumlah Post: 3
Umur: 48
Tarikh Register: 22/05/2007
Reputation: 0
Points: 2710

View user profile

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by matrix on Wed 14 May 2008, 9:09 pm

apa yg baiknya kesatuan n persatuan ni??? bela nsb kita ka? Twisted Evil Evil or Very Mad Sleep

matrix
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pen. pegawai farmasi
Gender: Male
Jumlah Post: 5
Umur: 42
Tarikh Register: 27/01/2008
Reputation: 0
Points: 2460

View user profile

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by tam on Tue 18 Nov 2008, 8:15 am

dah takder idea ke.....siannya kita ni...camna nak maju....

terimalah hakikat ...

tam
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : PETUGAS MULTIMEDIA BPFK
Gender: Male
Jumlah Post: 534
Umur: 35
Tarikh Register: 05/12/2006
Reputation: 0
Points: 3363

Character sheet
Mutiara Kata saya: aku telah tiada... aku telah fana diri

View user profile

Back to top Go down

KEBAIKAN JADI AHLI PPFM / UNION

Post by hius2007 on Sat 22 Nov 2008, 10:07 pm

sal2
Jika semua PPF jadi ahli PPFM / Union, segala kerumitan dan kesulitan akan dapat dikurangkan. Ini adalah kerana di dalam PPFM / Union terdapat ramai orang lama ( yg dah bersara & dekat2 nak bersara ) yang telah banyak makan garam ( sebab dah lama hidup ).Semasa jadi PPF berbagai peristiwa telah mereka tempuhi yang antaranya tidak pernah terfikir oleh PPF yg baru. Contohnya, mana ada PPF sekarang ni yang dapat panggilan telipon terus daripada Pengarah Bahagian Perkhidmatan Farmasi, tapi PPF dulu ada dan pernah pergi memancing bersama. Kita boleh gunakan pengalaman ini utk kebaikan PPF pada masa ini.

Tapi kalau tak jadi ahli, akan terus ketinggalan. Untuk makluman semua, segala permasaalah PPF kini adalah dalam usaha dan tindakan PPFM / Union. Cuma hasilnya belum menjelma lagi.Jgn kata PPFM / Union tak buat apa2, semua exco PPFM / Union adalah mereka yg berkerja keras tampa memikirkan keuntungan. Kalau tak jadi ahli memang untung sebab dapat jimat RM bayar yuran.

Seperti contohnya hendak bertukar . Bagi orang lama ianya macam kacang je. Pertama mesti gunakan alasan perubatan ahli keluarga / diri sendiri, kedua tempat bertugas sekarang lepaskan dengan penganti dihantar kemudian, ketiga tempat yg nak pergi memang ada kekosongan, hasilnya, pergi dahulu dan surat menyusul kemudian.Jika ada masaalah, itulah di panggil karenah birokrasi.

Apapun, kepada semua PPF jgn lah berdiam diri lagi, isi borang dan jadilah ahli PPFM / Union. Banyak faedahnya. 2009, PPF akan mengadakan perjumpaan peringkat kebangsaan sebulan sekali dan antara aktivitinya ialah CME, menoleh kebelakang apa yg telah ditinggalkan dan memandang ke hadapan apa2 yg boleh direbut dan bersedia dengan perisai bagi setiap halangan mendatang. Macam Falsafah Pulak.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender: Male
Jumlah Post: 137
Umur: 50
Tarikh Register: 07/04/2008
Reputation: 0
Points: 2395

View user profile

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by dhiyamirza on Sun 23 Nov 2008, 2:01 pm

HIUS is back...semoga dengan kehadiran beliau, ruang ppf ini akan bertambah ceria dan bersemangat..

dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : Tutor
Gender: Female
Jumlah Post: 525
Umur: 32
Tarikh Register: 12/12/2007
Reputation: 12
Points: 2684

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by NustRule on Mon 24 Nov 2008, 1:01 pm

Semoga HIUS bnyak bersabar dan bertambah sihat..
kita sama berdoa...
selamat kembali HIUS..

NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender: Male
Jumlah Post: 91
Umur: 35
Tarikh Register: 05/08/2008
Reputation: 0
Points: 2279

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by hius2007 on Sun 07 Dec 2008, 3:51 pm

Tahniah kepada semua PPF kerana baru sahaja dapat tukar nama dari Pem Far ke PPP. Untuk makluman semua, pertukaran nama tersebut adalah atas inisiatif Union. Jika secara individu memohon, mungkin 2020 baru di luluskan. Semasa memohon, satu kertas kerja yg lengkap telah dihantar. Masaalah mula timbul apabila BPF KKM tidak berapa setuju dgn nama tersebut. Ini amat jelas semasa AGM PPFM di Cameron Highland tempoh hari. YB Menteri kesihatan dalam ucapan perasmiannya memaklumkan bahawa kerajaan lebih suka jika nama Pem Far di tukar ke Juruteknik Farmasi. Apa pun Union terus berusaha dengan nama tersebut. Dalam satu perjumpaan bersama BPF KKM, Pengarah Perkhidmatan Farmasi KKM ada menyatakan bahawa jika Pembantu Perubatan dapat tukar nama ke Penolong Pegawai Perubatan, maka BPF KKM akan sokong Pem Far bertukar ke PPF. Tetapi nasib telah menyebelahi PPF kerana Ma telah bertukar ke PPP. Untuk makluman semua, tarikh pertukaran tersebut adalah sama dgn PPF. Tetapi surat rasmi bagi PPF hanya dikeluarkan pada 1.6.2008 , iaitu semasa AGM Union di Trg tempoh hari. Apa pun surat rasmi dari KKM hanya menyusul seleps tu.

Kepada PPF yg masih belum jadi ahli PPFM/Union, silalah jadi ahli sekarang. Banyak kelebihannya berbanding dgn yuran yg tak seberapa tu. Menjelang 2020, Malaysia akan menjadi negara maju. Tetapi nasib PPF tetap akan sama jika tidak mahu menjadi ahli PPFM/Union. Nasib PPF pada masa akan datang adalah di tentukan oleh PPF pada hari ini. Di KKM, boss yg paling utama ialah Pegawai Perubatan. Jika PPF nak maju, perlu lah seiring dengan perkembangan Pegawai Perubatan. MA, SN, Fisio, X Ray, dll lebih maju daripada PPF kerana mereka bertugas seiring dgn kemajuan Peg Perubatan. Peg Perubatan sendiri pun jika ingin terus maju, memerlukan tenaga sokongan dari paramedik. Kita lihat di KKM sendiri, banyak bahagian, unit, cawangan , negeri, institusi adalah diketuai oleh Doktor. Bahagian Latihan KKM pun ketuanya adalah Doktor.

Jika PPF ingin terus maju, haruslah melihat kemajuan dan perkembangan doktor dengan mata yg terbuka. Banyak kemajuan telah di capai oleh doktor yg boleh kita ikuti. Skim gaji doktor telah berubah dari U ke UD dan kini dah ada Persatuan Doktor Doktor Pakar Malaysia. Yurannya ialah RM1000 setiap tiga tahun. MMA hanya utk doktor biasa je. Semua doktor wajib jadi ahli MMA. Persatuan Doktor Doktor Pakar adalah Utk Doktor pakar sahaja. Jika PPF berwibawa, disini akan nampak doktor sedang cuba utk mengabungkan kemahiran di hospital dan kemahiran di kesihatan awam. Hasilnya semua doktor pakar akan dilayan sama rata. Nanti suatu hari Doktor Pakar Kesihatan Awam akan jadi Pengarah Hospital dan Doktor Pakar Bedah Jantung akan jadi Pegawai Kesihatan Daerah. Jgn terkejut nanti.Apapun Persatuan Doktor Doktor Pakar Malaysia sedang merangka sesuatu yg PPF sendiri pun tak tahu. Oleh tu sebelum terlambat marilah semua PPF jadi ahli PPFM/Union dengan segera.

Nak jadi ahli mudah je sebenarnya, orang buta pun boleh jadi ahli, ini kan pula PPF yg celik. Tapi kalau buta hati tu, memang tak leh nak buat apa. Sebenarnya keadaan semasa PPFM/Union dalam bilangan ahli adalah stabil. Teori keahlian mengatakan adalah mustahil utk mendapatkan keahlian 100%, kecuali jika di paksa oleh undang2. Mcm PATI juga, lagi di sekat, lagi ramai yg masuk. Mcm penagih dadah juga, makin di tegur makin ramai yg cuba. Mantan PM Tun Dr Mahathir pernah mengatakan, separuh dari rakyat M'sia perlu jadi Polis utk menjaga yg separuh lagi. Baru ok. Semua isu keahlian perlu di dedhkan semasa di kolej. PPF semasa di Kolej, tak terdedah dgn semua tu. Jika kolej bijak, semua pelatih PPF boleh didedahkan dgn pengurusan organisasi dgn mengadakan kelab, persatuan, pertubuhan , dll yg berfaedah. Barulah PPF yg keluar nanti akan tahu kebaikan berpersatuan dan berorganisasi. KSKB hanya berjaya latih PFF je, dan tak boleh latih PPF jadi ahli PPFM/Union. Itulah kesilapan besar KSKB. Bagi PPF yg dah berkerja, mereka akan beri 1001 alasn kenapa tak join PPFM/Union. Tapi sebenarnya kedua duanya tak bersalah. Yg patut disalahkan ialah diri PPF sendiri.

Kami PPF senior dah nekad, walau pun PPFM/Union dah tinggal beberapa kerat je, perjuangan akan kami teruskan.Contohnya forum ni dah dekat dua tahun, bilangan ahli PPFM/Union masih tak bertambah dgn drastik. Pada 2009 kita perlu beranggapan bahawa hanya ahli PPFM/Union je yg sebenarnya PPF, yg lain tu hanya samar bayangan je. Mcm lagu samar bayangan Kris Dayanti.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender: Male
Jumlah Post: 137
Umur: 50
Tarikh Register: 07/04/2008
Reputation: 0
Points: 2395

View user profile

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by hius2007 on Tue 17 Feb 2009, 9:57 am

PPF perlu tahu bagaimana nak menjadi ahli PPFM/Union
PPFM semudah ABC sebab borang keahlian ada dlm web
Union lagi mudah sebab dah lantik Koordinator
Yang juga merangkap Wakil negeri ( State Representative )
Tetapi naluri PPF sendiri perlu utk menjadi ahli
Walaupun PPF dah ada di M'sia sejak sekian lama
Keahlian dlm PPFM/Union sekitar 60% je.
So tindakan kita pada 2009 ni ialah
99% PPF perlu jadi ahli PPFM/Union

Jika gagal, jgn salahkan Profesion PPF
Tetapi salahkan naluri PPF sendiri
Sebab semasa menuntut di kolej
Aspek kerohanian telah tertinggal
Rohani mereka kosong dan di awangan
he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender: Male
Jumlah Post: 137
Umur: 50
Tarikh Register: 07/04/2008
Reputation: 0
Points: 2395

View user profile

Back to top Go down

Re: JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN.

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 12:59 pm

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender: Male
Jumlah Post: 137
Umur: 50
Tarikh Register: 07/04/2008
Reputation: 0
Points: 2395

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum