FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Tele Primary Care [TPC]

View previous topic View next topic Go down

Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Sat 26 May 2007, 1:03 pm

bagi yang dh ada porgram ni kat KK / spital ker citer la ckit pengalaman korang...
best ker..selalu tak off line..
Shocked
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by aidilzone on Sun 27 May 2007, 1:48 am

Pengalaman aku sepanjang menggunakan TPC taklah sebanyak pengalaman PPP di KK,tapi adalah sedikit pengalaman yang aku boleh kongsi.,,,antara masalah yang selalu timbul ialah..offline,lembab,dan mykad tak dapat di baca,,tapi kat tempat aku juruteknik IT (TPC) kerja 24 jam kalau ada masalah TPC tak kira siang atau malam diaorg tetap datang baiki
avatar
aidilzone
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 97
Umur : 36
Tarikh Register : 13/03/2007
Reputation : 0
Points : 3917

Character sheet
Mutiara Kata saya: "One Ring to rule them all,

View user profile http://aidilzone.multiply.com

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by eila on Sun 27 May 2007, 12:11 pm

Walaupn lembab n banyak problem stay kn teruskan coz kkm dah balanjekn b'juta2 hinggit utk program nie..... yang t'baru kalu x silap perlis akan meneruskan program nie slps beberapa negeri jd printis projek.........kat lab eila ade kerani TPC.....
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Sun 27 May 2007, 12:32 pm

yap mmg perlis dh on 100 % TPC since Nov 2006
terutama KK Kangar..
tapi banyak sgt la stuck..
klau pt dari Johor datang...register jer offline..
pastu..ada pt br 1 st visit tapi dh TPC number...IC x sama tp TPC no. sama....
kat negeri lain mcm mane????
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by aidilzone on Sun 27 May 2007, 2:11 pm

TPC dalam proses percubaan mungkin ada kelemahan yang perlu di perbaiki lagi.....harap tpc ni berjaya
avatar
aidilzone
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 97
Umur : 36
Tarikh Register : 13/03/2007
Reputation : 0
Points : 3917

Character sheet
Mutiara Kata saya: "One Ring to rule them all,

View user profile http://aidilzone.multiply.com

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by msaa on Sat 02 Jun 2007, 2:03 am

Harap berjaya ...jika disokong ..lama2 sistem diperbaiki atau upgred jika tidak gajah putih jer...
Pesakit bawa opd card yg distored dlm mykad...canggih pesakit boleh follow up kad mane2 klinik di mesia ni...jika berjaya x mustahil satu hari nanti privet klinik akan menyediakan alat baca mykad ....ataupun diwajibkan menpunyai alat baca mykad sebagaimana diwajibkan mesin ecg setiap klinik!!....

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07
avatar
msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 106
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 4083

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Wed 06 Jun 2007, 11:21 am

yess!! terus sokong projek nie..
senang banyak bebbb..
tgk kes sambil 'menyelam' kat forum nihh
hikhikhikhik
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Thu 07 Jun 2007, 12:15 pm

huhuhuhu...off line lagi ari nie:(
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by eila on Tue 12 Jun 2007, 10:39 pm

kalu mesin kat lab online dengan TPC lg best, x perlu nak susah2 keyin result.....banyak senang la.......
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Wed 13 Jun 2007, 9:39 am

dgr kata dah ada lab ---- tpc..
konvensyen TPC [perlis/johor/sarawak] @ langkawi
coming soon..
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by eila on Sat 16 Jun 2007, 9:51 am

@snizar wrote:dgr kata dah ada lab ---- tpc..
konvensyen TPC [perlis/johor/sarawak] @ langkawi
coming soon..

dengar kate dah ade pe 2.......... snizar
kerani tpc ke...
kerani tpc nie sementare je...
x tau lg sampai bila....coz dia nie
kontrak je....n dah apply smbung study...
arap2 kalu dia kuar ade la pengganti,
nak arap eila mmg x terbuat, coz bukan keyin result patient kk eila je tp sume kk yang antar sample kat lab nie....mmg banyak.......
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Mon 25 Jun 2007, 9:46 am

dgr cite 2...dah ada program untuk TPC link lab punye mesin..jadi tak yah taip result terus jer link...tapi tgh dlm kajian lagi kot...
lagi 1 eila kat sana TPC pakai leased line ker atau streamyx.....??
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by eila on Fri 29 Jun 2007, 12:33 pm

Hanya lab yang ada PSM je yang blh link terus pada tpc setakat nie.......
Lab eila xde lg lah.......
TPC kat cni guna leased line...
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Thu 12 Jul 2007, 12:55 pm

ada sesiapa ke kat cni yg gi Langkawi....
Konvensyen TPC hujung bulan nie
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by aidilzone on Fri 13 Jul 2007, 3:16 pm

kat tempat aku tak ada lagi offer tu.....mungkin untuk KK je kot
avatar
aidilzone
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 97
Umur : 36
Tarikh Register : 13/03/2007
Reputation : 0
Points : 3917

Character sheet
Mutiara Kata saya: "One Ring to rule them all,

View user profile http://aidilzone.multiply.com

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by falci on Fri 13 Jul 2007, 3:50 pm

kat hospital saya, doktor masih tak nak key in dlm TPC. last2 nanti kena tarik TPC ni nanti, takde la dapat layan portal paramedik ni.. huuu....Sad
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4991

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by eila on Sat 14 Jul 2007, 1:10 pm

kat tempat eila makin teruk lah, skrg ari2 offline...
semua result x dpt nak key in...
kerani xde keje la kat lab ni...
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Fri 20 Jul 2007, 2:46 pm

kat perlis nie lagi best....server kena virus...abis satu KK pakai manual balik..yang cian geng makmal la...
patient jgn cite la...nak ubat yang sebelum nie [sblm offline] ..mana nak cari data....MO siap cuti panjang....
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by POLZD on Fri 20 Jul 2007, 4:20 pm

Saya amat bersyukur kerana ditempatkan di sebuah kk yang menggunakan sistem TPC ni.Kalau tak kerana TPC aku tak kenal langsung pasal Forum Paramedik ni.Tapi buat masa ni memang TPC kadangkala meragam tetapi itu biasalah sebab TPC ni dalam tempoh percubaan.Lebih-lebih lagi kat kk aku telah dilahirkan Champion TPC yg mana akan berangkat ke langkawi pada 24.07.2007-27.07.2007 untuk membentangkan kehebatan TPC buat masa kini dan seterusnya TPC ini akan dibentangkan kepada Menteri Kesihatan.Masaalah TPC biasanya timbul adala Internal Error.Itu sudah kebiasannya almaklumlah jika menggunakan teknologi elektronik memang itulah risiko yang perlu diakui.Dulu TPC di tempat saya dikendalikan oleh Pihak Edaran yang mana mengatur semua sistem yang ada kat kk jika bermasaalah (itu masa pertama kali aku datang kat kk ni.Sekarang telah diambil alih oleh Pihak Brinfo tetapi masih dengan kerjasama Pihak Edaran juga.Walau apapun TPC memang bagus jika di praktikan agar bidang tugas kita boleh dipertingkatkan dan menjadi contoh kepada negara luar yang mana buat masa kini kebanyakkannya menggunakan peralatan dan sistem yang canggih.Nasihat saya sapa2 pengguna TPC perlu gunakan dengan sebaik-baiknya dan aktifkan selalu.sekian
avatar
POLZD
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : AMO
Gender : Male
Jumlah Post : 10
Umur : 109
Tarikh Register : 05/07/2007
Reputation : 0
Points : 3821

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAD TO BE LONELY..

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Mon 23 Jul 2007, 10:18 am

bagus mmg bagus...dari teknikal la
tapi kena ingat clerking case kena ikut langkah betul2 baru la capai target...
sbb ari 2 geng KKM turun : deme kata klau buat short cut baik pakai manual....
tapi klau buat btl2 maunya 30 min/seorang pesakit
Smile Rolling Eyes
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by snizar on Thu 26 Jul 2007, 9:08 am

tahniah !!!
kepada pemenang2 sempena konvensyen TPC di avana @ langkawi....
avatar
snizar
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 40
Tarikh Register : 09/04/2007
Reputation : 0
Points : 3928

Character sheet
Mutiara Kata saya: melastik ke bintanG

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by msaa on Thu 26 Jul 2007, 9:42 pm

ape crete ....apa yg menang ....nak ucap tahniah ucap jer masa konvensen tu ari....bazir karan je, kawe ingat apa yg intresting tadi.......harap sesapa @ POLZD dapat membentang sini hasil meeting tu......
Kawe dah tengok sistem eTHIS kat sebuah spital swasta...bila log in jer kita boleh select menu :
1. search pt @ admission status, reg,discharge, out/in patient, daycase....
2. search bed kat ward mana kosong...dorang selalu pening psal full house hari2...kalo x de sistem boleh pening ++++ sapa dok wat admission!!!
3. Check/review lab test result status
4. Check/review radiology report
5. Billing @ charging
6. PO , Inventory @ Stock
7. Medical rekod..etc
Pendek kata kalo sesapa ade full access.....tak de yg secret lagi tetapi orang mengekses boleh di trace melalui IP no, user name and password....do your responsiblity!!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07
avatar
msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 106
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 4083

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by junior ma on Tue 18 Mar 2008, 1:52 pm

tpc tadak qms ade la
avatar
junior ma
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : penolong pegawai perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 37
Tarikh Register : 01/05/2007
Reputation : 0
Points : 3876

Character sheet
Mutiara Kata saya: PPP JR.

View user profile

Back to top Go down

Re: Tele Primary Care [TPC]

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum