FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Luahan Hati Ibu Kematian Bayi Dalam Kandungan (IUD)

View previous topic View next topic Go down

Luahan Hati Ibu Kematian Bayi Dalam Kandungan (IUD)

Post by myn on Wed 29 Jun 2011, 7:53 pm

Pejam celik pejam celik dah sebulan Dhia tinggalkan mama..Mama masih ingat sayang, 19/5 hari khamis last sekali Dhia bergerak dalam perut mama sekitar pkl 5.30petang..Mama tak sangka langsung kuitan sayang yg perlahan sangat tu kuitan selamat tinggal utk mama...Mama masih ingat sayang, pukul 4 petang mama masih dengar degup jantung Dhia, tapi memang mama tak sangka itulah degupan jantung terakhir yang mama dengar sbb bila nurse dtg chek pkl 7.50petang, degup jantung sayang sudah tidak kedengaran lagi...Mama cuba think positif, mgkn alat tu tak ok kot..

So, bila nurse tak dpt bacaan guna alat tu, nurse guna pulak ctg..masa ni mama dah berdebar sgt sayang bila still tak dpt detect bacaan jantung sayang, pastu nurse bawa mama pergi bilik scan, dan bila dr h/o scan, mata mama sendiri lihat tiada apa yg bergerak...Masa tu mama cuba cool lagi, mama fikir scan ni zaman tok kadok punya, dah rosak kot..Lepas tu nurse dan doktor bawa mama ke labour room pulak utk scan dgn doktor pakar..

Mama ingat lagi sayang, nama doktor tu dr.Liza..
"Puan, ini kepala baby puan, ok?Ini dada baby, ok?..kat dada ni ada jantung yang sepatutnya bergerak...Tapi jantung baby puan ni sudah tidak bergerak, so maknanya anak puan sudah meninggal dunia...ok?"mungkin doktor tu tgk mama tak menangis so dengan penuh berhati-hati doktor tu tanya "puan ok?"...Mama jawab "ok"..Tapi doktor tu pulak kata mama tak ok..Ntah lah sayang, mama pun tak tau mama ok ke tak ok..masa tu kepala mama kosong sayang..Mama tak sangka mama terima berita tu setelah lebih 3 minggu bersama sayang di dalam wad...mama tak sangka mama terima berita tu saat abah Dhia berada jauh dari mama..Waktu tu apa yg terlintas di fikiran mama, mama ni kena operate malam ni jugak ke?Mcm mana mama nak bagitau kat abah Dhia ni?Dah la abah Dhia baru sampai Kedah ptg tadi...namun apa yg mampu mama buat berdoa demi keselamatan abah Dhia...Mama minta sangat2 kat Tuhan, cukuplah dugaan ni buat seketika, jangan duga mama dgn dugaan yang tak mampu mama lalui...Mama takut sgt sayang..mama takut.....

Alhamdulillah, akhirnya abah Dhia tiba dgn selamat pkl 2 pagi, mujur mama dipindahkan ke wad perseorangan, blh la abah tido ngan Dhia buat kali terakhir, cuma kali ni tiada kuitan dpd Dhia seperti biasa bila abah Dhia tido di sebelah mama...Mama ingat lagi sayang, bila abah sampai jer abah terus letak telinga abah kat perut mama, abah kata Dhia saje je ni nak main nyorok-nyorok ngan abah ...Luruh hati mama bila dengar abah ckp cmtu sayang..Mama tau, walau pun abah nampak mcm relax jer, nmpk mcm cool jer tapi abah sedih sgt sayang..Dah la lbh 3 minggu abah dok berjauhan ngan sayang, dpt main ngan sayang pun time petang jer, tu pun terhad masanya...Mesti abah rasa terkilan sangatkan?Walau abah tak cakap mcm tu ngan mama sayang, tapi mama tau, sbb masa mama masuk wad 26/4 hari tu, abah Dhia mmg berat hati, tp demi kebaikan dan keselamatan mama dan Dhia, abah terpaksa korbankan perasaannya...

Bila mama fikirkan balik, inilah hikmahnya mama ditahan selama 3 minggu lebih di wad...Rupa-rupanya Tuhan nak mama luangkan sepenuh-penuh masa mama hanya utk Dhia..Yelah, kalau mama kat rumah mesti mama busy dgn kerja rumah atau hal-hal lain kan? Mama bersyukur sayang, walau pun Allah bagi mama pinjam sayang 9 bulan jer dlm perut mama, tapi mama sekurang-kurangnya mama dapat merasai pengalaman indah mengandungkan sayang, berbicara dengan sayang, berkongsi segala-galanya dengan sayang..Mama sayang sangat kat Dhia Farhah, namun apakan daya mama, Tuhan lebih sayangkan sayang ...Mama redha sayang, kerana mama yakin Tuhan telah mengaturkan yang terbaik buat kita...

myn
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : suri rumah
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 33
Tarikh Register : 29/06/2011
Reputation : 0
Points : 2246

View user profile

Back to top Go down

Re: Luahan Hati Ibu Kematian Bayi Dalam Kandungan (IUD)

Post by Puteri Kayangan on Fri 25 Nov 2011, 11:35 am

byk2 sbr ye kak... stiap yg jd msti ada hikmahnya..
avatar
Puteri Kayangan
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Orang Kesihatan
Gender : Female
Jumlah Post : 182
Umur : 25
Tarikh Register : 05/06/2011
Reputation : 5
Points : 2652

View user profile http://www.facebook.com http://www.google.com

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum