FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by rozila on Mon 24 Mar 2008, 7:54 pm

Time bila tu diela?time bersalin ke.. time mengandung?

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....
avatar
rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 167
Umur : 39
Tarikh Register : 15/06/2007
Reputation : 0
Points : 3834

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by diela on Thu 27 Mar 2008, 10:41 pm

time dr awal pregnant lor kak.. ape yg org ckp morning sickness la..
mmg setiap wanita akan kene ke..ikot certain person...die ade kaitan ngn hormon dlm bdn ke? myb org tuh xkene MS ke...tp kene lain teruk2..
avatar
diela
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Tukang IntervIew Orang sAkiT Kat Wad
Gender : Female
Jumlah Post : 359
Umur : 31
Tarikh Register : 05/03/2008
Reputation : 0
Points : 3569

Character sheet
Mutiara Kata saya: Sayangilah Diri Sendiri SEbelum Meminta Orang Menyayangi KAlian

View user profile http://www.facebook.com/ziela.othman

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by rozila on Fri 28 Mar 2008, 3:09 am

diela....

'morning sickness'...ni salah satu simptom yag menandakan seseorang tu pregnant..tapi ada sesetengah orang tak kena morning sickness tu..ada orang cuma rasa loya,nak muntah, letih,malas,penat,demam,ada jugak vomitt waktu malam,petang, ada jugak sesetengah orang kena morning sickness sampai bulan ke-7 kehamilan pun ada lagi ada sesetengah orang pulak kena di awal pregnancy....emmm...maybe bergantung pada hormon jugak lah...

macam saya... Alhamdulillah, di awal pregnancy sampai baby lahir tak kena morning sickness..cuma rasa penat,letih, malas nak buat kerja,demam jugaklah.tapi tu di awal pregnancy je...lepas tu takdelah..cuma tapak kaki terasa sakit bila kandungan dah agak besar.

hmmmm....tak dinafikan masa mula-mula check UPT dan tahu berita dah pregnant tu menggigil jugak badan..sebab tak tahu macam mana nak hadapi tempoh 9 bulan mengandung ni..tp exited bila tahu mengandung tu... mesti kita akan cari bahan -bahan,maklumat untuk persediaan ketika mengandung dan selepas mengandung. bunga bunga bunga

saya jugak pernah bukak internet cari maklumat tentang bagaimana tumbesaran anak dalam kandungan..exited sangat bila kita tahu...ok...bila dah masuk 2 bulan apa jadi,3 bulan apa jadi,4 bulan,5 bulan, 6 bulan, 7 bulan ,8 bulan hinggalah 9 bulan keadaan anak dalam rahim kita...seronok sangat bila kita baca ..ooo....rupanya jadi macam tu...ooo....macam ni...best sangat..!!! cinta cinta

diela...

saat paling getir adalah ketika melahirkan anak...seorang ibu akan pertaruhkan nyawa demi untuk melahirkan seorang hamba Allah dimana bayi akan lahir di saluran yang amat kecil sekali untuk melihat alam semesta ciptaan Allah...ALLAH MAHA BESAR.di saat ini saya tak dapat nak gambarkan pada diela betapa 'sakitnya' ketika bersalin..tapi jangan lah rasa takut sebab seandainya kita meninggal ketika bersalin,mati kita adalah mati shahid. bunga

saat menjadi seorang ibu ,adalah suatu yang amat bahgia sekali buat diri kita..sebab lengkaplah sudah sebuah keluarga yang kita inginkan. bunga bunga bunga

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....
avatar
rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 167
Umur : 39
Tarikh Register : 15/06/2007
Reputation : 0
Points : 3834

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by diela on Fri 28 Mar 2008, 9:33 am

<Quote telah dihapuskan oleh MaStErMiNd>

smoga akak mnjd ibu mithali dn penyayang... thx ye kak...
avatar
diela
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Tukang IntervIew Orang sAkiT Kat Wad
Gender : Female
Jumlah Post : 359
Umur : 31
Tarikh Register : 05/03/2008
Reputation : 0
Points : 3569

Character sheet
Mutiara Kata saya: Sayangilah Diri Sendiri SEbelum Meminta Orang Menyayangi KAlian

View user profile http://www.facebook.com/ziela.othman

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by MaStErMiNd on Fri 28 Mar 2008, 2:22 pm

diela, kalau msg tu pjg plz jangan quote ek... TQ

----Forum Paramedik Malaysia-----






http://forumparamedik.blogspot.com/
avatar
MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 391
Umur : 42
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11609

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by diela on Sat 29 Mar 2008, 12:18 am

oh k.. sorry bro...
avatar
diela
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Tukang IntervIew Orang sAkiT Kat Wad
Gender : Female
Jumlah Post : 359
Umur : 31
Tarikh Register : 05/03/2008
Reputation : 0
Points : 3569

Character sheet
Mutiara Kata saya: Sayangilah Diri Sendiri SEbelum Meminta Orang Menyayangi KAlian

View user profile http://www.facebook.com/ziela.othman

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by MLT_hidayah on Sat 29 Mar 2008, 11:43 pm

garang nyer...takuttttttttt
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3504

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by MLT on Tue 01 Apr 2008, 7:14 pm

hormatilah admin dan moderator...
avatar
MLT
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 39
Tarikh Register : 17/11/2007
Reputation : 1
Points : 3702

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by MLT_hidayah on Wed 02 Apr 2008, 6:03 pm

baikkkkkk.....
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3504

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by rozila on Sun 06 Apr 2008, 7:33 pm

diela wrote;
smga akak mnjd ibu mithali dn penyayang... thx ye kak.

diela...sebenarnya semua ibu-ibu ingin menjadi ibu yang baik,contoh kepada anak-anak,penyayang..

dan sebagai anak pula...cuba lah kita letakkan diri kita ditempat keperitan dan kepayahan ibu melahirkan kita.. barulah kita tahu betapa besar dan agungnya kasih seorang ibu berjuang, bergadai nyawa demi untuk melahirkan kita di dunia ini.. bunga

justeru janganlah kita melukakan hati ibu kita,apatah lagi menderhakai ibu kita..sekiranya mereka masih hidup di dunia ini..cubalah membahagiakan mereka,jangan bercakap kasar dengan ibu,bersopan santun lah dengan mereka ,jangan biarkan mereka terluka dengan karenah dan tingkah laku kita.sekiranya mereka telah tiada..doakan mereka agar di tempatkan oleh Allah di tempat para solihin..

kasih ibu tiada tolak bandingnya.. bunga

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....
avatar
rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 167
Umur : 39
Tarikh Register : 15/06/2007
Reputation : 0
Points : 3834

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by MLT on Tue 15 Apr 2008, 10:32 am

macam tu ke?
avatar
MLT
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 39
Tarikh Register : 17/11/2007
Reputation : 1
Points : 3702

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by aieyda on Sat 19 Apr 2008, 12:05 am

@diela wrote:makne nye benih lelaki tuh kite xknal ek. yg kt bank sperma tuh?
emmmmm dlm islam rasenye mcm xdibolehkan ek..mcm pnh dgr je..

mmg tak dibolehkan dlm islam sebab nnt anak yang dilahir tak tau keturunannye..sape bapaknye..
bukan ke bank sperma tu setiap sperma yang didermakan adalah rahsia pendermanya..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5574

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by zamasy20 on Mon 21 Apr 2008, 12:15 am

sal2
Peringkat awal kehamilan, sign n simptom kurang selera makan, loya n muntah akan berlaku. Tapi perlu diingat kalau di peringkat akhir kehamilan kalau sign n simptom ini berlaku juga, ini menunjukan sala satu tanda2 PE. Bahaya tu... Cool Wink
avatar
zamasy20
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Misi
Gender : Female
Jumlah Post : 392
Umur : 57
Tarikh Register : 06/10/2006
Reputation : 0
Points : 4064

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUM ITU PENAWAR SEGALA DUKA & AWET MUDA..

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by ilakarnila on Mon 16 Feb 2009, 4:30 pm

assalamualaikum semua...Ini first time saya menerusi forum nie...Salah dan silap harap maafkan...Saya ada kemuskilan tentang kesihatan diri saya..Lebih-lebih lagi tentang kehamilan...Saya nak tahu apa yang sebenarnya berlaku pada diri saya..Harap-harap forum ini boleh membantu...Boleh ker?


Boleh saja.....Mana yg kami leh bantu,kami akan bantu........ Very Happy

ilakarnila
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pembantu akaun
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 41
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 0
Points : 3223

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by kelisa on Sun 02 Aug 2009, 9:16 pm

sape kate.............. Razz
avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1126
Tarikh Register : 02/08/2009
Reputation : 24
Points : 7967

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by aieyda on Mon 03 Aug 2009, 5:11 pm

mak aku dulu masa ngandung kat aku pun loya2,muntah2..
tp takde plak kembar aku..pi mana eh kembar aku?
hahaha,,,
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5574

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by kelisa on Mon 03 Aug 2009, 7:05 pm

kembar air ktumban kot...... gelak sakan
avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1126
Tarikh Register : 02/08/2009
Reputation : 24
Points : 7967

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by aieyda on Mon 03 Aug 2009, 8:16 pm

apa plak kembar air ketuban..
kembar aku halimunan kot..hahahaa
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5574

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by kelisa on Tue 04 Aug 2009, 10:40 pm

@aieyda wrote:apa plak kembar air ketuban..
kembar aku halimunan kot..hahahaa


Hmmmmm
kalau cam 2,kemba ko 2 bayang2 ko la...... sunny
avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1126
Tarikh Register : 02/08/2009
Reputation : 24
Points : 7967

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by aieyda on Wed 05 Aug 2009, 11:07 pm

ha..bijak pun ko..hahahaa
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5574

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by kelisa on Wed 05 Aug 2009, 11:50 pm

Aku memang bijak.............. Penyek
avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1126
Tarikh Register : 02/08/2009
Reputation : 24
Points : 7967

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by HH on Mon 31 Aug 2009, 7:16 am

Risiko untuk keguguran bagi ibu mengandung yang mengalami loya dan muntah kuat adalah kurang...
avatar
HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 40
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4512

View user profile

Back to top Go down

Re: Loya, muntah, pening petanda kehamilan kembar

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum