FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

JTMP Yang Sering Dilupakan...

View previous topic View next topic Go down

JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by usmrahim on Fri 23 Sep 2011, 10:22 am

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Pertama kalinya terima kasih di atas adanya forum Paramedik ini yang dilihat suatu yang lebih spesifik tempat kita bersama-sama bertukar-tukar fikiran untuk meningkatkan tahap kerjaya MLT...
Diringkaskan, JTMP kini makin dilupai kewujudan dalam bidang paramedik....
banyak perkara yang nampaknya JTMP ini ketinggalan jauh dibelakang paramedik yang lain..
1. Skim bersepadu paramedik (Jururawat, Juru X-Ray, Pen Peg. Perubatan)
melalui skim ini paramedik ditingkatkan dari U36 terus U42 dan terus ke skim yang lebih
terkehadapan.
sedangkan skim JTMP sekarang kenaikan pangkat dari U36 ke U38 sehingga paling
maksimum U40 sahaja.
2. Elaun kritikal yang telah dikecapi oleh Jururawat dan Pen Peg Perubatan yang tidak
dikecapi oleh JTMP..
3. Sesetengah makmal perubatan di IPTA dah digantikan dengan Pembantu Makmal
C17 yang hampir memadamkan kewujudan JTMP...
Buat ketika ini cuma 3 isu ini yang diketengahkan untuk kita sama-sama bincangkan...

Mohd Rahim..
JTMP sejak 1982...

usmrahim
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : JTMP
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 55
Tarikh Register : 23/09/2011
Reputation : 0
Points : 2182

View user profile

Back to top Go down

Re: JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by usmrahim on Sat 24 Sep 2011, 6:27 pm

sal2
Kalau lar ada individu yang berkaliber atau kumpulan tetentu yang boleh melihat dan membincangkan permasaalahan ini dengan pihak atasan pastinya semua paramedik mendapat keistimewaan yang saksama..
JTMP jauh ketinggalan berbanding perjawatan Paramedik yang lain...

usmrahim
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : JTMP
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 55
Tarikh Register : 23/09/2011
Reputation : 0
Points : 2182

View user profile

Back to top Go down

Re: JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by YUZNI on Thu 24 Nov 2011, 7:55 am

Salam...

Saya memahami apa yang diluahkan...Berkenaan dengan PPP,kamipun dulu hampir 10 tahun merayu,merengek,merajuk dan mengamuk namun tak juga dapat elaun kritikal yang pada masa itu dikecapi oleh jururawat dan doktor.Pada masa tu jururawat dapat 10%.Masa tu kalau saya nak ngurat SN ,mereka tak pandangpun...lebih lebih lagi bagi yang ada rupa dan ada lagi kawan kawan lelaki mempunyai kerjaya hebat.Rendah diri rasanya kami ni....

Dah lepas merajuk dan mengamuk,tak juga diendahkan...sampaikan Chua Jui Meng kata MA TAK LAYAK DAPAT ELAUN KRITIKAL bila timbalan Menteri pada ketika itu Dr Sulaiman Muhamad buat press conference dalam satu majlis PPP bertanya kepada JPA bila kami akan dapat elaun kritikal.Kami rasa tidak dihargai.Alasan mereka adalah kerana berapa ramai PPP yang keluar KKM,tak seperti nurses yang dapat permintaan tinggi disektor swasta.

Bila kami dapat 10%,SN punya elaun naik kpd 15%...ppp tak sekritikal SN.Mmg kami tak setanding.Lepas tu pulak...tup tup SN dapat Skim Bersepadu...PPP tak dapat.Kami bukan dengki...tapi dari segi kerja...PPP kerja teruk juga,kena maki juga dengan pesakit,malah kena buat kedua dua kerja iaitu kerja doktor(melihat pesakit)kerja nurse(merawat pesakit)dan kerja pentadbiran yang diarahkan oleh doktor.Buat macam macam kerja tapi tak layak dapat elaun dan skim perkhidmatan yang sama dinikmati oleh rakan sekerja kami iaitui doktor dan jururawat.

Kami selalu bayangkan....bestnya kerja MLT dan XRAY,kerja tak teruk...kurang jumpa pesakit.KAMI sbg front liner selalu dimaki atau terluka hati oleh kata kata pesakit yang tak memahami.COMLAIN ,COMPLAIN,COMPLAIN.

Mungkin sebab PPP tak selayaknya bersama SN,saya tiada jodoh dgn awek yang sgt saya cintai...sampai ketahap merancang nak kahwin.Mungkin juga saya tak hensem....(memangpun).Dia kahwin dengan Kapten.Saya cuma PPP...

dEK kerana kecik hati,,,puas merajuk dgn KKM.Saya sambung belajar Economic study.Kawan kawan kata saya tak betul kerana PPP sepatutnya belajar nursing.Saya ambil bidang tu kerana nekad jika ada rezeki saya nak tinggalkan KKM.Jadi PPP buat saya rendah diri...awekpun tak mau saya.Dia kawin dgn orang hebat.Elaun kritikalpun tak dapat..kerja teruk.

Apapun orang nak kata...apapun rintangan seperti kena public speaking atau presentation dalam dewan saya hadapi walaupun sebenarnya saya ni pemalu,tak tahu bercakap Inggeris demi untuk dapat ijazah,nak cari kerja lain.SAYA NAK JADI ORANG HEBAT SEPERTI SUAMI BEKAS AWEK SAYA.Akhirnya...dalam masa 3 tahun 3 bulan,walaupun ada basik medical,saya lulus dengan CGPA 3.59.

4 Tahun lepas graduate,ada suara yang kata Jangan jadi spt YUZNI...ambil bidang tak related ,tak boleh minta 41.Akhirnya berkulat jadi PPP walau ada degree.Rezeki ditangan tuhan...sekarang saya bukan lagi seorang PPP.

Buat MLTS yang sering dilupakan...berjuanglah......masih ada masa

YUZNI
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 44
Tarikh Register : 22/11/2011
Reputation : 0
Points : 2109

View user profile

Back to top Go down

Re: JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by YUZNI on Thu 24 Nov 2011, 10:12 am

opsss lupa nak bagi tahu....kini saya seorang penjual buah dipasar malam....kaya ....satu malam dapat RM1500,tapi kerja penat la sikit.\

Dari PPP jadi penjual buah sebab merajuk tak dapat elaun kritikal.Saya nak buktikan PPP juga boleh tinggalkan KKM.Barulah nampak kritikal.

YUZNI
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 44
Tarikh Register : 22/11/2011
Reputation : 0
Points : 2109

View user profile

Back to top Go down

Re: JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by 3D on Tue 29 Nov 2011, 1:24 pm

hmmm........
avatar
3D
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : BATMAN dlm LAB
Gender : Male
Jumlah Post : 178
Umur : 33
Tarikh Register : 26/08/2008
Reputation : 0
Points : 3282

View user profile

Back to top Go down

Re: JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by imzal82 on Thu 24 May 2012, 2:14 pm

kwn2 aku ramai dah yg menyesal jadi mlt/jmp ni.ramai yg sanggup berenti kerja dari menanggung rasa menyesal dan sakit hati daripada bekerja sebagai mlt.ada yg kerja kat swasta, ada yg totally tinggalkan bidang mlt jadi kerani, direct seller, agen insuran, bukan bisnes dan suri rumah tangga..kepada forumer yg rasa diritu mlt aku rasa ada satu jer jln penyelesaian kearah masalah ni iaitu mengundi pembangkang..kerajaan baru mungkin akan mendengar rintihan dan masalah kamu..nsib baik aku ppk jer..gaji skit,m bujang dan still enjoy:alien:

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 34
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 3896

View user profile

Back to top Go down

Re: JTMP Yang Sering Dilupakan...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum