FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Moderator bagi post Pembantu Farmasi

View previous topic View next topic Go down

Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by MaStErMiNd on Tue 31 Oct 2006, 11:24 am

Assalamualaukum WBT

Pihak forum memerlukan dari kalangan Pembantu Farmasi untuk menjadi moderator bagi post Pembantu Farmasi ini...

kami memerlukan cadangan dari anda atau anda boleh menawarkan diri untuk menjadi moderator bagi post ini.

Terima kasih
avatar
MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 391
Umur : 42
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11439

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by Star_Cruises on Thu 02 Nov 2006, 9:11 am

diorg ni x berminat ke........bukan susah pun jd moderator ni......utk semua PF yg ada d Malaysia.......x kan takut kot nk jd moderator......sila beri cadangan secepat mungkin...... Cool Cool Cool Cool Cool

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
avatar
Star_Cruises
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Entry Point Officer (Ground Crossing)
Gender : Male
Jumlah Post : 124
Umur : 37
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 1
Points : 4508

Character sheet
Mutiara Kata saya: KeSihaTaN AwaM

View user profile http://facebook.com/tejja.sanie

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by MaStErMiNd on Thu 21 Aug 2008, 2:21 am

sal2 dan salam hormat,

topik ini dibuka kembali untuk golongan Penolong Pegawai Farmasi / Pembantu Farmasi memilih moderator baru.

sebarang cadangan sila postkan di ruangan ini atau PM kepada saya sendiri.

Namun semua cadangan yang dikemukakan akan diambil kira dari pendapat Moderator lain terlebih dahulu.

terima kasih.

----Forum Paramedik Malaysia-----






http://forumparamedik.blogspot.com/
avatar
MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 391
Umur : 42
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11439

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by izzati on Thu 09 Oct 2008, 1:51 pm

sal2 moduretor tu ape sebenarnya kurang tahu la pulak

izzati
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pen.peg.farmasi
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 40
Tarikh Register : 09/10/2008
Reputation : 0
Points : 3183

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by izzati on Thu 09 Oct 2008, 1:52 pm

luper nak bagi salam pekenalan.saya org baru dalam blog ni.sape2 tolong la tunjuk ajar.

izzati
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pen.peg.farmasi
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 40
Tarikh Register : 09/10/2008
Reputation : 0
Points : 3183

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by nixie on Fri 05 Dec 2008, 12:21 pm

.


Last edited by nixie on Sun 31 May 2009, 5:31 pm; edited 1 time in total
avatar
nixie
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 162
Umur : 37
Tarikh Register : 27/10/2008
Reputation : 2
Points : 3328

Character sheet
Mutiara Kata saya: ONE MALAYSIA!!

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by mohdrashid on Wed 20 May 2009, 6:32 pm

macam best jer jadi moderator....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3859

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by ahmadmohdgudang on Sun 24 May 2009, 4:20 pm

keje tpt keje sendirikkkk poooonnn tak lepas beb!! tak laratttt!!

ahmadmohdgudang
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : manager
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 45
Tarikh Register : 20/05/2009
Reputation : -2
Points : 2968

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by ika on Sat 31 Oct 2009, 6:10 pm

@MaStErMiNd wrote:Assalamualaukum WBT

Pihak forum memerlukan dari kalangan Pembantu Farmasi untuk menjadi moderator bagi post Pembantu Farmasi ini...

kami memerlukan cadangan dari anda atau anda boleh menawarkan diri untuk menjadi moderator bagi post ini.

Terima kasih
hai...boleh ika tahu macam mana prosuder nak jadi moderator? thanks..
avatar
ika
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : FARMASI
Gender : Female
Jumlah Post : 16
Umur : 32
Tarikh Register : 25/10/2009
Reputation : 0
Points : 2823

Character sheet
Mutiara Kata saya: majukan diri walaupun kita selalu gagal

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by ladyfyda on Mon 31 May 2010, 7:42 pm

kat sini xda moderator untuk farmasi yer????sy baru nak tanya.....pasai farmasi....sy dipanggil untuk interview bagi course farmasi....nak tahu soalan apa yg selalunnya ditanya......

kolej kist ok x????sapa tahu....bagi info sikit...sy baru kat forum ni.....

ladyfyda
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : bukan paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 29
Tarikh Register : 31/05/2010
Reputation : 0
Points : 2592

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by ppfkkpa on Tue 03 Aug 2010, 1:57 pm

Moderator PPF tak lah begitu penting, yang penting ialah bekerja sama dalam memajukan PPF, nanti moderator akan datang dengan sendirinya, setiap langkah sebagai PPF adalah pengalaman, banyak langkah, banyak lah pengalaman dan junior boleh ikuti untuk kebaikan dan kemajuan,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2906

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by nori on Sat 22 Jan 2011, 2:00 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011


Ratio PPF dgn kadar populasi penduduk malaysia yang semakin lebar (1:10,657) memandangkan bilangan PPF hanya berjumlah 2,634 manakala kadar populasi penduduk malaysia mempunyai 28,071,778 penduduk .

Selain ratio yang begitu ketara beban tugas PPF juga semakin bertambah. Kalau dahulu Kualiti, GMP, ISO, 5S dan seumpama tidaklah ditekankan sangat dalam tugasan seharian.

Cabaran utama PPF di masa yang mendatang ini adalah 'Recognition' - kita perlukan pengiktirafan dan intiti profesional yang tersendiri. Walaupun PPF diwujudkan sebagai sokongan kepada PF namun peluang untuk peningkatan taraf (Kelayakan/kepakaran) perlu ada dan sentiasa perlu dibuka.

KKM memang memerlukan input. Semua cadangan dan idea yang bernas amat dihargai berkaitan dengan bagaimana menyumbang kepada Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya PPF. Semoga saudara/ri PPF dapat terus terang dan jujur dalam memberikan maklumbalas melalui saluran PPF kerana ia akan dikaji dan dibawa dalam perbincangan bersama Pemimpin Negara, KKM, Menteri Kesihatan, KPKK (DG) KSU, TKSU(P), SUB KKM, MBK, JPA, CUEPACS dan BPFKKM mengikut saluran tertentu demi untuk membantu PPF Malaysia dalam usaha mencapai masa depan laluan kerjaya yang seiring dengan peringkat professional negara dan antarabangsa.


KUP U32 setelah 15 tahun berkhidmat, adalah untuk lain lain kakitangan kerajaan sahaja. Untuk PPF rasanya tak sesuai sebab selepas 15 tahun baru U 32 sedangkan guru 10 tahun je dapat KUP 32 .PPF perlu mohon U32 KUP selepas 7 tahun dan U36 KUP selepas 15 tahun.

Juga perkembangan kerjaya PPF perlu mantap dan tersusun
Tahun 1 Ada Kursus Wajib
Tahun 2 Ada Lagi Kursus Wajib
Tahun 3 Ada Kursus Wajib
Tahun 4 Ada Kursus Wajib
Tahun 5 Ada Kursus Pos Basik
Tahun 7, Baru Boleh Dapat KUP U32
Jika Semua Kursus Tak ada 15 Tahun Baru Dapat KUP U32
Itulah Nasib PPF Terkini.

Draff Standards and Guidelines for Medical assistant Education Programme

web from - http://www.moh.gov.my/v/garis-panduan

ACADEMIC STAFF QUALIFICATIONS FOR MEDICAL ASSISTANT EDUCATION PROGRAMME

The qualifications of academic staff for Diploma Programme are as follows
1.1HEAD OF PROGRAMME/PROGRAMME COORDINATOR
Program Head and team of academic staff responsible for the planning, implementation, evaluation and improvement of the programme. Head of Programme must possess
a)Diploma of Medical Assistant or equivalent with Bachelors Degree in related field OR other degrees approved by MAB with minimum of 3 (three) years working experience as an Assistant Medical Officer.
b)Preference should be given to those with working experience in Medical Assistant Training Institution or other learning institutions.
c)Preference should be given to candidate with experience as head of training institution.
1.2TEACHING:
a)Diploma of Medical Assistant or equivalent with Bachelors Degree in related field OR other degree approved by the MAB with minimum of 3 (three) years working experience; OR
b)Diploma of Medical Assistant with minimum 6 years working experience as an Assistant Medical Officer and posses post-basic certificate in related field. Number of academic staff appointed under these criteria should not be more than 30% from the total number of teaching staff appointed. (Academic staff appointed under this criteria should proceed for bachelor degree within 3 years of appointment): OR
c)Recognised Degree in Related field such as;
(i)Bachelor of Emergency Medical Sciences,
(ii)Bachelor in Emergency Paramedic Sciences,
(iii)Bachelor in Clinical Medical Care (Anaesthesiology, Nephrology, Peri-Operative, Orthopaedic, Forensic, Quality Management, Psychiatry, etc)
(iv)Bachelor in Primary Healthcare,
(v)Bachelor in Biomedicine,
(vi)Bachelor of Pharmacy,
(vii)Bachelor of Radiography/therapy
(viii)Bachelor in Medical Sciences,
(ix)Bachelor of Occupational Therapy
(x)Bachelor of Occupational Safety and Health
(xi)Bachelor of Physiotherapy
(xii)Bachelor in Sport Sciences,
(xiii)Bachelor in Forensic Sciences
(xiv)Bachelor of Nursing Sciences, OR
(xv)Other recognised degree approved by the Medical Assistants Board.

Number of academic staff appointed under this criteria is 1 (one) for each discipline but not exceeding total number of 3 (three) for the whole program (6 semesters) OR with ratio 3:1 between category
(a), (b) and (c) and this category.
d)The ratio between full time and part time teaching faculty is 3:2 (for core subject only)
e)Guest lecturer in areas of specialties in professional modules 10%.
f)Full time academic staff student ratio is 1:25
g)Part time academic staff with minimum contract of 1 year - student ratio is 1:25
1.3CLINICAL INSTRUCTOR (CI)
a)Diploma in Medical Assistant or equivalent with at least 3 years working experience as Assistant Medical Officer preferably with a Post Basic Certificate in related field. OR;
b)Diploma in Medical Assistant with less than 1 year experience can be appointed on probation basis as Trainee CI on condition HEP have a structured 3 years training program approved by the MAB to ensure competencies. OR;
c)Diploma in Nursing with a least 3 years working experience as a nurse preference with post basic. (for nursing practices only)
d)The ratio CI to student for full time is 1:15.

1.4LOCAL PRECEPTORS (LP)
a)Diploma in Medical Assistant with minimum 3 years experience.
b)Diploma in Environmental Health with minimum 3 years experience
c)Diploma in Nursing with minimum 3 years experience
d)The ratio between LP to student is 1:10. All LP must be oriented to the programme and given prior training on the role and responsibility of LP.

PPF perlu jointventure bersama IPTA/IPTS dalam melanjutkan pelajaran akademik untuk mantapkan profesyen PPF.

22 Jan 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

Re: Moderator bagi post Pembantu Farmasi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum