FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by farubat on Tue 12 Jun 2007, 11:11 pm

A'kum, slmt sjahtra smua. Pertama2 nak ucap tahniah to MA akan jadi PPP then dengar cerita they all akan dpt elaun kritikal.
Kedua nya nak ucap tahniah to KKPFMB & PbF semua kerana tak lama lagi gelaran PbF akan bertukar ke PPF. Saya nak bawa adik2 semua dalam forum ni berbincang dan beri pandangan, how to promote ourselves to become the PPF yg berdaya saing dan mempunyai nilai pasaran yg tinggi dlm KKM khasnya.
Apa pandangan sudahbagus,... pastinye u same batch dgn sy.
Sya nak minta lalu dan mengajak adik2 di sini untuk sama2 kita bincangkan perkara2 yg boleh memajukan kita semua, baka kata Pakcu Selamat.
Bye dulu utk time ni.

farubat
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 3
Umur : 51
Tarikh Register : 02/12/2006
Reputation : 0
Points : 3974

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by zatie on Thu 05 Jul 2007, 3:45 am

Terimakasih kerana , apapun BIPK tu hanya khabar angin..
Memang sepatutnya PF pun ditukar kepada PPF, JPA mungkin tau masalahnya..PF ada diploma..kenalah penolong, nama pembantu tu tak sesuai dah...tulah pelik sikit jawatan paramedik nih..pembantu..tapi ada diploma...kalau pembantu menteri tu tak apalah..
avatar
zatie
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 341
Umur : 47
Tarikh Register : 04/10/2006
Reputation : 25
Points : 4118

Character sheet
Mutiara Kata saya: Semuanya Istimewa!!

View user profile http://pkdjerantut.tripod.com

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by faizal@33 on Sat 21 Jul 2007, 10:58 am

assalamualaikum semua,saya adalah pembantu farmasi u32,pada pandangan saya gelaran itu sepatutnya diberi,namun kita semua pembantu farnasi haruslah berpandangan jauh dan komited untuk memajukan diri sendiri.kalau nama penolong peg.farmasi tetapi masih tidak berdaya saing tak dapat apa juga

faizal@33
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : penolong pegawai farmasi u 32
Gender : Male
Jumlah Post : 10
Umur : 45
Tarikh Register : 18/07/2007
Reputation : 0
Points : 3745

View user profile http://www.ceramic4u.biz/ijal_33

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by shida on Thu 26 Jul 2007, 11:24 pm

btul tu faizal nama je sdp bunyi tp keje xseberape.kita kena la sentiasa maju kedpn.gaji dah naik...nama pun dah nak bertkr..apa salahnye kalau kite majukan diri kite dlm kerjaya yg kite ceburi ni.x rugi pun kalau kite rajin bekerja
avatar
shida
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Pembantu Farmasi
Gender : Female
Jumlah Post : 58
Umur : 39
Tarikh Register : 10/10/2006
Reputation : 0
Points : 4026

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by gurlses on Sat 28 Jul 2007, 1:46 pm

btul 2...gurl stuju sgt Pbf d tkar kpd PPF.. kja dh mkin byk dan rakan2 pramedik lain sume dh dpt nama tp kita masih dtolak...klau dh kta paramedik biar la same wpun tugas xsama tp kita sume sama pnting pd kkm..... IDUP PARAMEDIKcheers cheers cheers
avatar
gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 37
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3734

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by gurlses on Sat 28 Jul 2007, 1:49 pm

HARAP MESYUARAT AGUNG KKPFMB NNTI KITA DAPAT BYK FAEDAH...
avatar
gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 37
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3734

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by pacimot on Wed 19 Dec 2007, 11:00 pm

all the best untuk PPF.....tak macam lab...akan diswastakan...
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3693

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by HH on Wed 26 Dec 2007, 9:21 am

Very Happy Semoga gelaran Pembantu Farmasi tu ditukar juga kepada Penolong Pegawai Farmasi. Sebenarnya gelaran itu amat penting bagi kita sebagai paramedik...ia boleh menaikkan semangat untuk penyandangnya..dan juga boleh meningkatkan imej kita. Paling mudah kalau dalam urusan surat menyurat kita PPP yang bekerja di Klinik Kesihatan. Sebelum ni kita guna :-

Yang Menurut Perintah,
(t.t)
Pembantu Perubatan Menjaga,

dan sekarang-

Yang Menurut Perintah,
(t.t)
Penolong Pegawai Perubatan Menjaga.


Memang Besar Perbezaannya.

Doakan semoga saudara-saudari di Bahagian Farmasi Berjaya Memperolehinya.

Amin


Last edited by HH on Mon 27 Oct 2008, 3:37 pm; edited 1 time in total
avatar
HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 40
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4455

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by cupid on Tue 29 Jan 2008, 2:56 am

A'kum kawan-kawan Pen. Pegawai Farmasi... saya berharap agar cadangan untuk berusaha berdaya saing dalam profesion perlu di titikberatkan dan rakan-rakan dalam Kesatuan Pembantu Farmasi juga perlu lebih berusaha bersungguh-sungguh utk memperjuangkan hak seperti BIPK. Jangan putus asa dalam memperjuangkan hak kita... Kami rakan-rakan PPP juga menyokong 100% perjuangan anda semua.. Mugkin ianya bukan rezeki kita, tapi biarlah generasi Pen. Peg. Farmasi yang akan datang yang akan merasai segala asam garam perjuangan kita hari ini. Smile
avatar
cupid
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Assistant Medical Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 52
Umur : 37
Tarikh Register : 22/01/2008
Reputation : 3
Points : 3557

Character sheet
Mutiara Kata saya: U'll Never Walk Alone... Cupid Will Whispered Beside U.

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by matrix on Tue 29 Jan 2008, 3:33 pm

syukur kalu begitu. dh lama juga dgn nama pembantu ni... kita bukan setakat mbantu tp dh lebih dr mebantu

matrix
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pen. pegawai farmasi
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 45
Tarikh Register : 27/01/2008
Reputation : 0
Points : 3552

View user profile

Back to top Go down

penolong pegawai farmasi

Post by faizal@33 on Sun 19 Oct 2008, 12:38 pm

sal2 semua,terlebih dulu saya ucapkan tahniah kepada semua Pf kerana jawatan kita telah ditukarkan kepada penolong pegawai farmasi.Sebagai PPf kita perlulah berusaha gigih bagi meningkatkan profesion kita.baru-baru ini negeri johor ada mengadakan seminar PPF yang pertama. walaupun kebanyakkan yang bagi ceramah adalah PF tetapi mereka mengiktiraf bahawa jawatan PPf itu. So jan ganlah kita rasa terpinggir malah rasa bangga kerana mungkin suatu hari nanti penolong itu akan dibuang dan menaiktaraf jawatan kita ini sebagai pegawai farmasi u29,32,36,38,40.apa yang penting kita harus maju dan tahu hala tuju kita.wassalam Razz

faizal@33
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : penolong pegawai farmasi u 32
Gender : Male
Jumlah Post : 10
Umur : 45
Tarikh Register : 18/07/2007
Reputation : 0
Points : 3745

View user profile http://www.ceramic4u.biz/ijal_33

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by NustRule on Thu 23 Oct 2008, 4:45 pm

sy harap pun macam tu gak.. smoga prfssn kita akan trus maju kehadapan..
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3371

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by amru_asyraf on Thu 23 Oct 2008, 6:25 pm

nustrule jgn menyampok orang tua2 berbicara..hehehe

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 30/09/2008
Reputation : 0
Points : 3307

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by dhiyamirza on Thu 23 Oct 2008, 11:41 pm

faizal@33 wrote:sal2 semua,terlebih dulu saya ucapkan tahniah kepada semua Pf kerana jawatan kita telah ditukarkan kepada penolong pegawai farmasi.Sebagai PPf kita perlulah berusaha gigih bagi meningkatkan profesion kita.baru-baru ini negeri johor ada mengadakan seminar PPF yang pertama. walaupun kebanyakkan yang bagi ceramah adalah PF tetapi mereka mengiktiraf bahawa jawatan PPf itu. So jan ganlah kita rasa terpinggir malah rasa bangga kerana mungkin suatu hari nanti penolong itu akan dibuang dan menaiktaraf jawatan kita ini sebagai pegawai farmasi u29,32,36,38,40.apa yang penting kita harus maju dan tahu hala tuju kita.wassalam Razz

yea...dhiya ade juga masa kursus tu...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by hius2007 on Sat 27 Dec 2008, 11:57 pm

Salam semua Forumer. Perkara ni dah setahun berlalu. Nama pun dah jadi PPF. Untuk 2009 ni kita kan ada 2 AGM iaitu AGM PPFM dan AGM Union. Jika benar2 PPF dah Ready, jom kita panaskan AGM nanti dgn perancangan masa depan dan meniti hari2 yg mendatang dgn lebih bersemangat. Kalau hadir setakat nak jumpa kawan2 je, baik tidur kat rumah, lagi berfaedah. Mengabihkan beras je.

PPF mesti perlu bersedia. PPF baru je 6 bulan usianya, jika ada kesilapan tu harap dapat di ampun. Tugas PPF adalah membantu Peg. Tetapi jika hanya membatu, PPF takkan ke mana. Macam selalunya iaitu akan terus ketinggalan. by.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3487

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by afiq82 on Wed 31 Dec 2008, 9:41 am

itula, actually aku dari awal tak suka nama jawatan kita ditukar ke penolong pegawai farmasi since kerja2 kita tertakluk di bawah arahan pharmacist.
kalo tukar nama cam pharmacy technician atau juruteknologi farmasi, mesti tugas2 kita lebih independent and tak overlap ngan pharmacist. slalunyer kiter akan pikir yg dok kat kaunter farmasi sepatutnyer kita, tapi actually pharmacist yg kene wat bende tu, kita cuma "tolong" jer sbb pharmacist masa dulu mmg tak cukup.
dulu pon aku pernah wat screening and tak tau tujuan screening tu selain utk tengok dos yg betul dgn ubat yg available dlm hospital jer. tapi skarang pharmacist siap buleh sound doktor lagi sbb tulis ntahapahapa and prescribe ubat pakar walaupon cuma mo. lagi satu pharmacist nie lebih dekat ngan patient sbb skarang tugas baru pharmacist, walaupon dok dlm ward supply atau outpatient pharmacy, diorang still kene buat ward round dgn dr.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by hius2007 on Wed 31 Dec 2008, 10:29 am

Bab tukar nama jawatan, memang perlu. Semasa kita mohon, justifikasinya adalah kukuh. Kita dapat pun selepas 6 tahun. Apabila dah jadi PPF, macam dah tak relevan lagi.

Jika nak tukar nama, perlu ambil masa selama 6 tahun lagi. Itupun hanya Union yg boleh mohon. Apa yg PPF perlu buat la ni ialah, jalankan semua tugas PPF beserta tugas Pharmcy Technician dan tugas2 Pharmacy Technologist. Lepas tu kita mohon agar semua tugasan tu di gazetkan atas jawatan kita sahaja. Dan pada masa yg sama mohon tukar nama jawatan lagi sekali.

Tetapi jika PPF hanya berdiscus di forum je, kita tak kan ke mana. Join lah PPFM/Union segera agar PPF terus relevan. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3487

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by afiq82 on Fri 02 Jan 2009, 5:53 pm

then biler dah independent, kita perlu lembaga kita sendiri supaya kita termasuk dlm kerjaya yg berdaftar and saper yg tak daftar takleh praktis.

tp kita semua perlu bersedia biler dah independent and berdaftar, tindakan undang2 amat mudah dikenakan kpd kita kalau kita buat salah.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3336

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by hius2007 on Wed 14 Jan 2009, 10:03 am

PPF selalu ketinggalan kerana kita tak bersedia dgn R&D. R&D ni penting dan itulah sebabnya semua pelajar ijazah ada mengambil kursus ini. Ianya sama juga dengan Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan kerjaya juga.

Jika PPF di Malaysia bersatu dan membuat satu kertas kerja Hala Tuju PPF 2010, pasti kita akan berjaya. Lain2 paramedik memang dah ada kertas kerja tersebut. Ini adalah kerana perkhidmatan mereka diperlukan oleh Dr dan Dr sentiasa sokong perkembangan mereka.

Bagi PPF pula, hanya Peg je yg maju kehadapan, sedangkan PPF adalah statik. Buktinya sila rujuk Laporan Tahunan BPF KKM 2007, mereka ada Bahagian Amalan / Perkembangan Farmasi. Tetapi PPF masih tak tahu. he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3487

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 12:46 pm

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) – ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong – tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3487

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by matrinaxy.dNa on Sun 21 Jun 2009, 10:11 pm

salAm...sy niE dak bru..
xbApe thu sgt tntg PPF nie..
lEh x sApe yg budimAn tErangkan kt sy mEngenAi PPF niE??

matrinaxy.dNa
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : penolong pegawai farmasi
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 26
Tarikh Register : 21/06/2009
Reputation : 0
Points : 3045

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by ika on Sun 25 Oct 2009, 9:35 pm



ika rasa better kita jgn fight about jwtn 'pembantu' atau 'penolong' coz bl dh tukr jwtn sbgi 'penolong pegawai farmasi' ni makin byk tgjwbnyaand bebannya...tp wlaupapepn tgjwb prlu digalas dgn baik..ape yg pntg mn arah tuju kita pd ms yg akn dtg...ika rasa kita perlu maju lg dlm life...jgn kekal di thp yg sama...sbgai contoh,kita boleh futher studies wlaupn secara pengajian jrk jauh(pjj)....coz tak akn ada sape yg akn bntu kita klau bukn diri kita sndri...babaiii....
avatar
ika
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : FARMASI
Gender : Female
Jumlah Post : 16
Umur : 32
Tarikh Register : 25/10/2009
Reputation : 0
Points : 2936

Character sheet
Mutiara Kata saya: majukan diri walaupun kita selalu gagal

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by ppfkkpa on Fri 06 Aug 2010, 7:47 pm

PPF dah establish di M'sia, semua dah tahu, tapi PPF sendiri yang masih belum berubah iaitu masih liat nak jadi ahli PPFM / KKPFKMB, dan sebab itulah semua permohonan PPF masih belum nampakkan hasil, ingin saya berkongsi satu pengalaman yang menarik, iaitu semasa memohon BIPK, PPF di luluskan, memang nama PPF akan di beri elaun kritikal, tetapi last minit nama PPF boleh hilang, sebabnya mudah je, kerajaan nak jimatkan RM dan mula mencari nama-nama yang boleh di gugurkan, check di Kem Sumber Manusia, keahlian PPF hanya 70% je, tetapi non benefit member ramai, kerajaan pun apa lagi, cicirkan nama PPF, PPF pun terkejut dari mimpi, rupanya PPF hanya bermimpi, dan bermimpi itu adalah sebahagian dari kehidupan seharian, tapi jangan risau, setiap 5 tahun ianya akan di kaji semula, teruskan berkhidmat secara kebiasaannya, PPF tetap PPF,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3019

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by nori on Wed 26 Jan 2011, 3:46 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011

ANJAKAN PARADIGMA DAN PERUBAHAN PPF
( Biro Pendidikan PPF )

Rancangan Malaysia Kesepuloh (RM10) telah di bentangkan dan dalam masa 5 tahun yang akan datang, Malaysia memerlukan pekerja yang mempunyai kebolehan berfikir taraf tinggi (high order thingking ability) dan juga akan terdapat peningkatan yang signifikan dalam keupayaan modal insan di sektor kesihatan. Nisbah professional penjagaan kesihatan terhadap penduduk akan berubah. Ini termasuklah Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian, Ahli Farmasi, Jururawat dan PPF.

Biro Pendidikan PPF perlu mengatur langkah dalam menjayakan hasrat tersebut dengan cara mengadakan aktiviti setiap bulan bermula Januari 2011. Di samping merancang ke arah kecermerlangan PPF, ianya juga bertujuan bagi memperkukuhkan PPFM / Kesatuan, MBJ, MBK, dan meningkat modal insan di kalangan PPF. Segalanya terdapat di dalam Tongkak 12 Jabatan Perkhidmatan Awam yang perlu di hayati oleh semua PPF. Apapun hasrat akhirnya ialah menjaga kebajikan PPF seluruh Malaysia.

1. Sudah sampai masanya untuk PPF mengatur langkah untuk melonjak ke satu paradigma baru dalam pembangunan profesion PPF yang kita sayangi. Jika hanya mengharapkan PPFM / Kesatuan sahaja yang bertindak tampa penglibatan semua PPF, pasti ianya tidak akan berjaya.

2. Perjuangan oleh organisasi PPF yang mewakili profesion ini perlu berubah. Ianya sudah tidak lagi sesuai untuk zaman sekarang yang penuh dengan teknologi tinggi dan tahap penyampaian kesihatan yang dinamik, sentiasa bergerak pantas dan desakan yang tinggi terhadap kualiti. Kita masih lagi dengan usaha-usaha lama dengan permohonan untuk kelulusan uniform, elaun-elaun, dan mengekori semua apa yang diperolehi oleh lain-lain paramedik KKM.

3. PPF harus bersedia untuk berubah (ready for change). PPF perlu mengwujudkan satu identiti baru yang lebih kukuh dengan menjadikan profesion ini satu aset yang teramat penting kepada perkhidmatan farmasi dan KKM. Jangan sekali-kali hanya mengharapkan nasib dan usaha lain-lain paramedik sahaja. Bagaimana untuk mencapainya, inilah reality nya.

4. Masalah PPF yang paling besar ialah sokongan dari BPF KKM sendiri. Sekiranya kita mendapat sokongan, PPF boleh meneruskan satu agenda baru dan 'transform' kepada tahap dan dimensi baru dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan farmasi yang menyeluruh ( total pharmaceutical care ) .

5. Untuk setaraf dengan lain-lain paramedik dan mengelakkan dari profesion ini pupus satu hari kelak dengan pembanjiran PF di segenap sudut Kesihatan Awam / Hospital, semua PPF harus bersedia untuk menambah ilmu, terutama dalam aspek farmakologi, klinikal, QAP, inovasi dan libatkan diri juga dalam aktiviti R&D bidang tenaga manusia dan pembangunan , yang mana penglibat PPF dalam bidang ini amat sedikit pada masa ini.

6. Bidang R&D juga akan membolehkan PPF mengujudkan dua jawatan sokongan baru iaitu Pembantu Farmasi U3 (sama taraf seperti PPK U3) yang mana adalah sama dengan negara Ireland yang mempunyai Pharmacy Aides. Tugas mereka adalah seperti PPK dalam unit farmasi tetapi dengan kursus khas berkhaitan ubat yang basik sahaja selama 6 bulan dan Pharmacy Technologist U41 (Teknologis Farmasi) yang berkelulusan Ijazah teknologis Farmasi atau Ijazah Sains Farmaseutikal (sama seperti di USA).

7. Dengan KERTAS CADANGAN yang lengkap, pasti KKM akan meneliti perkara ini. Pasti kewujudan Teknologis Farmasi ini yang memiliki kepakaran teknikal (TPN, CDR, TDM, Logistik


Management) boleh meningkatkan kualiti perkhidmatan Jabatan Farmasi kerana para PF dapat menumpukan perhatian penuh kepada tugas klinikal kepada pesakit dan berganding bahu dengan doktor untuk membantu pesakit-pesakit dalam rawatan harian.

8. Persidangan PPF pada 2008 telah menunjukkan jalan bagaimana nak mencapai hasrat tersebut. Antara tajuk yang di sentuh pada persidangan tersebut ialah Prepairing & Enhanced Quality Service , Pembangunan Kesihatan Primer dan Halatuju PPF, Update Profesion PPF, Occupational Safety in Pharmacy , Teknik Aseptik, Perolehan & Pengurusan Stor, dan Pengujian Produk Farmaseutikal, Pengawalan Ubat Pasaran, ADR & Product Recall.
Di akhir persidangan juga terdapat pembentangan Kertas Kerja oleh PPF atas tajuk Expanded Role PPF dan Extended Role PPF,

9. BPF KKM juga sedang dalam usaha pendaftaran PPF di KKM dan Swasta, iaitu mengikut AKTA FARMASI 2010. Ini adalah bagi memboleh kan PPF mendapat “ Annual Practicing Certificate (APC) “ dan “ Practicing Certificate (PC) “ dan usaha ini disambut baik oleh 23 IPTA / IPTS yang menawarkan program Dip in Pharm di seluruh Malaysia.

10. Aktiviti Biro Pendidikan PPF ini juga akan dapat mengumpulkan semula En.Ariffin Sultan, En.Jong Koi Chong, En.Mohd Sani, Cik Chuan, En.Mohd Raya, En.Muhammad Awang, Tn.Hj.Harun Husin, Puan Faridah Saidi, En.Mohd Nazri Mohd Esa, Tn.Hj.Sulaiman Harun, En.Rohin Daud, Cik Rosefazila Rosli Lee , En Taufik Shahidi Jaafar dan En Ganesan, yang mana mereka ini pernah membentangkan Kertas Kerja Halatuju PPF suatu masa dahulu.


Bersama ini ialah perkara-perkara yang telah di timbulkan oleh PPF semasa AGM tempoh hari dan forum ini bertujuan bagi mengingati kembali memori semua PPF yang telah hadir dan juga untuk mengetahui sejauh manakah maklumat ini sampai ke semua PPF, juga untuk memastikan bahawa tiada PPF yang tertinggal, kerana memang terdapat kekeliruan untuk membaca tulisan PPF yang berbunga-bunga dan sukar di tafsirkan, juga sebagai ruang dan peluang bagi PPF menyuarakan pendapat dan pandangan dalam membantu rakan PPF yang lain bagi mengatasi kekusutan tersebut, juga sebagai menambah terhadap apa-apa yang telah tertinggal, atau pun terlepas pandang terhadap persoalan PPF masa kini, juga bagi menerima segala maklum balas dari PPF, maklumlah terdapat 3500 PPF di seluruh negara, juga bagi menghubungkan rakan-rakan lama PPF setelah lebih 50 tahun PPF bertugas dengan KKM, juga untuk mengimbau kembali kenangan-kenangan lama pahit/manis sebagai PPF sesama warga PPF, juga sebagai menyokong usaha kerajaan dalam penjimatan perbelanjaan kewangan dengan menggunakan saluran ICT yang lebih murah, mudah dan cekap, serta menggalakkan semua warga PPF menggunakan saluran ICT bagi meningkatkan kecekapan dan mengikuti arus perdana, juga sebagai persediaan kepada semua PPF dalam menghadapi dan mengharungi Malaysia sebagai NEGARA MAJU pada 2020, juga sebagai persediaan kepada PPF yang terlibat untuk di bawa ke Mesyuarat Bulanan PTJ, Mesyuarat MBJ, Mesyuarat JK Teknikal PPF, dll dan akhir sekali sebagai mengisi masa lapang PPF ke arah menyumbangkan sesuatu terhadap profesyen PPF sendiri.

Antara perkara yang ditimbulkan semasa AGM PPF tahun 2010 :

1. Pendaftaran ahli secara on line
2. Membuat badge / kad keahlian PPF
3. Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
4. Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
5. Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
6. Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
7. Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
8. Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif
9. Tugas penyelian PPF dan format
10. Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
11. Local Preseptor
12. Extended & expanded role
13. Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
14. One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
15. Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
16. Cadangan ’ time base promotion ’ untuk semua PPF
17. Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
18. Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
19. Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
20. Elaun Kritikal BIPK PPF
21. Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
22. Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
23. Mengwujudkan laman web PPF
24. Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM

Kesemua perkara tersebut memerlukan tindakan susulan dari semua PPF dalam memberikan input, cadangan jalan penyelesaian dan buah fikiran., terutamanya kepada PPF yang terlibat secara langsung dan tidak langsung. Jika semua perkara ini dapat di atasi, martabat dan kedudukan PPF berbanding lain-lain paramedik akan meningkat dan sekaligus akan merangsang motivasi PPF untuk terus memberikan khidmat yang terbaik untuk rakyat dan negara.


DRAFF CADANGAN SENARAI IJAZAH BERKAITAN DENGAN SKIM
BERSEPADU PEMBANTU PERUBATAN MALAYSIA


1 Sarjana Muda Health Science (Pre Hosp)
2 Sarjana Muda Sains Healthcare
3 Sarjana Muda Sains Kesihatan
4. B.Sc (Hons) in Health Studies
5. Sarjana Muda Psikologi/Komunikasi
6. Sarjana Muda Sains Bioperubatan
7. Sarjana Muda Sains Kejururawatan
8 Sarjana Muda Kesihatan Pekerjaan
9. Sarjana Muda Sains Pemb. Manusia (UPM)
10. Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan
11. Sarjana Muda Ortotik dan Prostetik

12. Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan
13. Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan
( ADA 13 IJAZAH BAGI PPP DI MALAYSIA )
• Kelayakan / Penempatan
• Rasional Ijazah Berdasarkan Skop Tugas dan Tanggungjawab
• Pembantu Perubatan Mengikut Disiplin

1 Sarjana Muda Health Science (Pre Hosp)

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan berkualiti mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan

i. Perubatan
• JKN Negeri Perkhidmatan Pra Hospital
• Hospital Negeri
i) Perkhidmatan Ambulans - Jabatan KecemasaN
ii) Pusat Panggilan (Call-Centre)- Pengurusan sumber personel kesihatan
ii. Kesihatan Awam
• Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia
• Klinik Tahap 1/2
• Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing
• Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
• Kepimpinan dan sumber rujukan
• Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan
• Penentuan ‘standard transfer protocol’
- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
• Mereka bentuk sistem kerja
• Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
• Belanjawan dan proses perolehan peralatan
• Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)
• Kajian kepuasan pelanggan
• Pembangunan dan Penyelidikan
iii) Pengurusan Bencana
- Penyelarasan Pusat Bencana.
• Menyelaras latihan mock bersama agensi seperti Bomba, JPA3 Polis dan lain-lain.

• Pengurusan logistik
• Penyediaan laporan
• Belanjawan dan proses perolehan peralatan
iv) Jabatan Kecemasan
Pengurusan Klinikal Jabatan Kecemasan.
• Pengurusan Teknikal keperluan sumber manusia dan agihan
• Latihan dan Pendidikan Berterusan (CME, CPD, LLF & OJT).
• Belanjawan dan perolehan peralatan serta kelengkapan
• pengurusan pelupusan
• pemantauan piawaian kualiti kerja
• Mengenalpasti keadaan kecemasan yang mengancam nyawa (identify life threatening emergencies) – ACLS :-

2 Sarjana Muda Sains Healthcare

Perubatan dan Kesihatan Awam
Kesihatan Primer
Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan seperti;

3 Sarjana Muda Sains Kesihatan

i. Ibu Pejabat KKM (KA)
ii. JKN
ii. [b]Poliklinik Tahap 1/2



i. Program Kesihatan Remaja
• Mengelola dan mengendalikan Program promosi kesihatan remaja kepada individu, sekolah dan masyarakat
- gaya hidup dan pemakanan yang sihat
- pencegahan penyakit berjangkit, HIV/AIDS dan STD
- penyalahgunaan dadah
• Memberi khidmat nasihat (pra-kaunseling) kesihatan
• Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan remaja
• Menyedia data serta melaporkan hasil penyelidikan
ii. Program Kesihatan Warga Emas

4. B.Sc (Hons) in Health Studies

• Memberi khidmat nasihat kesihatan kepada pesakit dan keluarga mengenai cara hidup sihat, pemakanan, senaman, rawatan, ubat-ubatan dan susulan
• Mengenalpasti, mencadangkan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan.
• Memberi pendidikan kesihatan kepada kaum warga tua, keluarga, `caretakers’ dan masyarakat setempat.
• Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan warga tua.
• Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan hasil penyelidikan.

iii. Program Kesihatan Sekolah
• Memberi pendidikan dan kesihatan serta mempromosikan kesihatan kepada warga sekolah dan ibu bapa.
• Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan murid sekolah
• Membantu dalam mengawal penyakit berjangkit dalam kawasan sekolah.
• Melibatkan diri dalam `Health Promoting School’.

iv. Program Warga Sihat
• Menggalakkan cara hidup yang sihat dikalangan individu dewasa.
• Memberi khidmat nasihat.
• Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah promotif dan pencegahan mengikut keperluan.
• Memberi pendidikan kesihatan kepada individu, keluarga dan komuniti.
• Menjalankan kajian / penyelidikan kesihatan dewasa
• Mengumpul dan menganalisa data-data serta menyediakan laporan penyelidikan.
• Menyelaras Aktiviti
• Klinik Warga Sihat
• Men’s Clinic

v. Program Penjagaan Kesihatan di Rumah

• Mempromosikan aspek integrasi rawatan pemulihan dan penjagaan kesihatan keluarga.
• Mengalakan penglibatan komuniti dalam penjagaan kesihatan.
• Menyediakan penjadualan lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan.
• Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan

vi. Program NCD (Non Communicable Disease)
• Mengelola dan mengendalikan Program Klinik-Klinik (NCD)

i. Pengurusan Diabetes
ii. Diabetic Eye Care
iii. Darah Tinggi
iv. CVS ( cardiovascular system) Penyakit Jantung

v. Kesihatan Pekerjaan

5. Sarjana Muda Psikologi/Komunikasi

i. Kaunseling Psikiatri
i. Hospital Negeri
ii. Institusi Psikiatri
iii. Poliklinik tahap 1/2
• Mengenalpasti klien yang memerlukan kaunseling seperti kes HIV, Kesihatan Mental dan Psikiatri
• Mengendalikan sesi kaunseling mengikut kemampuan.
• Merujuk kes yang perlu dirujuk kepada pakar psikologi klinikal atau kaunselor.
• Menyimpan rekod, mengendalikan kes susulan serta mengadakan sesi tele-kaunseling.

ii. Kesihatan Mental
• Menggalakkan kesihatan mental dikalangan individu, keluarga dan komuniti.
• Memberi khidmat nasihat.
• Menyediakan penjadualan untuk lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan pesakit yang berada dibawah program Komuniti Psikiatri. Mengenalpasi, mencadang dan laksanakan langkah-angkah pencegahan dan rehabilitatif.
• Memberi pendidikan kesihatan kepada keluarga dan komuniti.

• Menyelaras program yang menglibatkan masyarakat, NGO dan lain-lain
• Mengendali kajian/penyelidikan berkaitan kesihatan mental

• Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan berkaitan penyelidikan.

6. Sarjana Muda Sains Bioperubatan


Bidang ini bertepatan dengan disiplin pengkususan klinikal yang melibat mesin dengan manusia dimana pembantu perubatan terlibat secara langsung dengan pengendalian peralatan perubatan yang berteknologi tinggi seperti;

i. Hospital Negeri
• Pembedahan ( Dewan Bedah dan Endoscopy)
• Jabatan Kepakaran disiplin berkaitan
• Kecemasan
• Otopedik dan Tromatologi
ii. Institut Perubatan Forensik
• Urologi
• Plastic dan Reconstructive Surgery
• Micro Hand Surgery
• Kardiotorasik
• Mata
• Neurosurgery
• Neurofisiologi
• Otorinolaringologi
• .Forensik patologi
• Nefrologi (Hemodialisis)
• Anestesiologi
• Kardiologi

7. Sarjana Muda Sains Kejururawatan

Kepelbagaian perkhidmatan berkaitan kejururawatan khususnya dalam rawatan terkini dan kemasyarakatan serta menyediakan kepakaran dibidang psikiatri, merancang dan merangka program perawatan kesihatan mental seperti berikut

i. Institusi Psikiatri
• Mental retardation
ii. Wad Psikiatri
• Geriatrik

iii. Poliklinik Komuniti
• Forensik
• Dadah
• Psikiatri Kanak-kanak
• Epileptik
• Rehabilitasi
• Perawatan di rumah
• Komuniti

i.) Perancangan dan agihan sumber tenaga pembantu perubatan
ii.) Perkembangan dan Kerjaya pembantu perubatan
iii.) Pengawalan dan Penyelarasan Mutu
¨ Odit piawaian kerja
¨ Polisi dan Garispanduan Rawatan Pesakit
¨ Kawalan Infeksi
¨ Kepastian Kualiti

¨ Pembangunan dan Penyelidikan
¨ Penilaian Teknologi Perubatan
¨ Latihan dalam perkhidmatan

8 Sarjana Muda Kesihatan Pekerjaan

Memainkan peranan selaku Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam perkara berikut;

i. Hospital Negeri
ii. Poliklinik Tahap 1/2
• Memberi khidmat nasihat
• Mengenalpasti penyakit yang berpunca dari pekerjaan (work related diseases)
• Memberi pendidikan kesihatan kepada pekerja dan majikan
• Mengendali kajian/penyelidikan kesihatan pekerja.
• Mengumpul dan menganalisa data serta menyediakan laporan penyelidikan.


9. Sarjana Muda Sains Pemb. Manusia (UPM)

- Pengurusan sumber personel kesihatan
i. Hospital Negeri
• Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia
ii. JKN
iii. Poliklinik Tahap 1/2
• Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing
• Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
• Kepimpinan dan sumber rujukan
• Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan
• Penentuan ‘standard transfer protocol’
- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
• Mereka bentuk sistem kerja
• Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
• Belanjawan dan proses perolehan peralatan
• Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)
• Kajian kepuasan pelanggan
• Pembangunan dan Penyelidikan seperti kajian HSA & HSR, QIA, QAP


10. Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan

PENGURUSAN ORGANISASI/JABATAN KECEMASAN

i. Ibu Pejabat KKM
ii. Hospital Negeri
iii. Poliklinik Tahap 1/2
Pengurusan sumber personel kesihatan
• Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia mengikut unjuran
• Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut protokol yang ditetapkan seperti
• ISO , SOP(Sandard Operating Precedures),CPG (Clinical Practices Guideline) , Kompetensi , Polisi , Protokol ,Akreditasi,Kredentialling
• Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
• Kepimpinan dan sumber rujukan
• Khidmat nasihat dan input teknikal berkaitan
Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
• Mereka bentuk sistem kerja seperti ‘triage’ dan syif
• Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
• Keperluan penilaian teknoloji kesihatan
• Belanjawan dan proses perolehan peralatan.
• Pusat Khidmat Bersepadu (OSCC)
• Rawatan kecemasan dan bukan kecemasan
• Wad kecemasan/Wad pemerhatian
• Rawatan pesakit luar (selepas waktu pejabat)
• Perkhidmatan pasukan perubatan tunggu sedia ‘Medical Stand by’
• Dewan Bedah kecil

Pengurusan ‘call centre’
• Merancang dan mengurus pentadbiran ‘call centre”
• Mengurus perkhidmatan ambulans
• Merancang keperluan kemudahan peralatan teknikal termasuk sistem rangkaian dan komunikasi .
• Khidmat nasihat dan input teknikal
• Memastikan mutu piawaian yang ditetapkan di patuhi.
• Pemantauan, dan kawalselia khidmat pelanggan

-Pengurusan bencana
• Penyediaan pelan tindakan bencana
• Keperluan sumber manusia
• Peralatan
• Latihan anggota dalaman yang berterusan
• Latihan berkala dengan agensi luar
• Analisa dan penilaian keberkesanan nya.
Latihan & pendidikan berterusan

• Merancang dan analisa keperluan latihan
• Merekabentuk perancangan pembangunan pekerja yang berkesan
• Pentadbiran dan perancangan latihan halatuju
• Merancang dan koordinasi program latihan untuk meningkatkan kemahiran dan kompetensi anggota (CME,CPD, LLL-‘Life Long Learning’)
• Berperanan sebagai pakar rujuk anggota bawahan(fasilatator)
• meningkatkan mutu rawatan pesakit

Kawalan mutu piawaian rawatan pesakit
• Memastikan anggota mempunyai tahap kompetensi yang ditetapkan melalui sistem kredentialing dan priveleging
• Memberi input dan cadangan yang komprehensif dalam
• Menjalankan program QA, NIA dan pelan tindakan pelaksanaan kualiti berterusan seperti kajiselidik kepuasan pelanggan, ‘clinical practice guidelines’, ‘standard operating procedures’, ‘manual safety standard’, Infection Control Program dll.
• Sarjana Muda Sains Forensik dengan kepujian

Hospital Negeri
• Mengambil contoh spesimen bagi tujuan analisa ujian kimia dan patologi.
• Mendokumenkan semua urusan pengambilan spesimen mayat.
• Mengendalikan semua urusan yang berkaitan semasa bencana alam sama ada di tempat kejadian mahupun di Bilik Mayat.
• Mengumpul segala contoh dan bahan-bahan untuk dijadikan bahan bukti mengenai sesuatu insiden atau bencana.
• Melibatkan diri dalam urusan siasatan dan pelaporan insiden atau bencana.
• Khidmat nasihat dan kaunseling orang atau waris yang terlibat dalam bencana atau insiden.
• Bersama-sama Pakar dalam memperolehi serta mengambil organ untuk ‘transplant’


12. Sarjana Muda Ortotik dan Prostetik

Mengendali dan menguruskan Jabatan dan Klinik Ortopedik
i. Hospital Negeri
Bersama-sama Pakar / Pegawai Perubatan mengendalikan Unit Sub-speciality/Pembedahan

13. Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan

i. Hospital Negeri
• Spinal
• Joint Replacement
• Arthroscopy
• surgical incision suturing
• memasang Halo-Vest
• Tendon repair
• Skull traction for cervical
• Immobilization
• Knee aspiration
• Bone transplant / replacement.
Menyelaras keperluan ortotik dan prostetik pesakit yang ditentukan oleh Pakar
Khidmat nasihat dan kaunseling pesakit atau waris yang terlibat dalam kecederaan tulang
Menyelaras latihan amali bagi pelatih Pembantu Perubatan dan peserta kursus pos basik dengan Kolej.

Harap PPF dapat sediakan jenis-jenis Ijazah yang berkaitan dengan PPF dan cadangan penempatan nya.

Cadangan / pandangan ini adalah daripada pemerhatian secara akademik / ilmiah dan perlu juga di lihat dari segi akademik / ilmiah.

Tamat : 26 Jan 2011.

avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by nori on Mon 18 Jul 2011, 7:37 pm

SELAMAT BERTUGAS KEPADA SEMUA PPF :

Sebagai PPF, semestinya perlu sentiasa siap sedia, dan bersedia sepanjang masa.

Pertamanya BIPK bagi lain paramedik telah lama berlalu, sebagai PPF alaf baru hanya perlu memohon BIPK sahaja sebab pihak atasan akan melayannya jika hanya mohon satu perkara sahaja. Jika mohon banyak perkara, perkara lain sahaja yang akan di berikan, sedangkan BIPK hanya tinggal kenangan. Tetapi perlu bersatu dahulu dalam persatuan dan kesatuan.

Antara tugas utama dan sampingan Biro Pendidikan PPF ialah :

Mengembeling tenaga dalam meningkatkan pengetahuan dan kemahiran PPF mengenai bidang kefarmasian, keadaan semasa dan persediaan menyahut cabaran masa mendatang.

Dan antara tuigas utama dan sampingan Biro Multimedia PPF ialah :

Menggunakan kemahiran dan kepakaran dalam bidang ICT dalam membantu PPF mencapai apa yang di hajati dan memastikan segala yang di gengam pada hari ini tidak terlepas begitu sahaja dengan menggunakan semua saluran komunikasi yang paling terkini, dan ini termasuklah usaha yang tampa mengira penat lelah dan jemu.

Dalam akhbar berita harian beberapa hari lalu, yang menarik perhatian PPF alaf baru ialah :

Universiti Teknologi MARA ( UiTM )
Program Perkembangan Pendidikan (InED)
Tawaran Meneruskan Pengajian Secara
Pendidikan Jarak Jauh (e-PJJ)
Sesi September 2011

Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran (Kepujian)
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Hotel (Kepujian )
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Pelancongan (Kepujian)
Ijazah Sarjana Muda Kejururawatan (Kepujian)
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Perpustakaan dan Maklumat (Kepujian )
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Sistem Maklumat (Kepujian)
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengajian Maklumat (Kepujian (Pengurusan Rekod)
Ijazah Sarjana Muda Sains Pengajian Maklumat (Kepujian (Pengurusan Rekod)

Sarjana Kejurarawatan Perawatan Rapi
Sarjana Kejururawatan Kesihatan Wanita

Semua iklan tersebut boleh di lihat dalam Berita Minggu edisi 17 Julai 2011, dan seharusnya semua PPF perlu bangkit dari terlena sejenak, agar pada masa hadapan kursus yang berkaitan dengan PPF pula di iklankan. Inilah tugasan biro pendidikan dan biro multimedia yang masih belum selesai. Dan pastikan ianya boleh di rangka dan dimajukan ke pihak atasan sebelum PRU 13, sebab selepas PRU 13, banyak benda akan berubah. Apabila kerajaan berubah, lebih banyak perubahan akan berlaku dan yang pastinya menteri pelajaran dan menteri pengajian tinggi pasti akan ada perubahan dalam pelaksanan dan perancangannya. Iaitu bergantung kepada isu-isu yang dibangkitkan selama tempoh berkempen.

Sekilas pandang, dapat di lihat bahawa semua program ijazah tersebut di atas, telah di angkatkan martabatnya menjadi kursus ijazah dan sarjana, walhal pada masa dahulu, ianya adalah bertaraf sijil sahaja. Apabila IPTA yang mengiklankannya, semua PPF perlu akur sebab segalanya telah di dokumenkan, dan mungkin ianya bermula sejak 10 tahun yang lalu. Juga kelulusan dari sebuah negeri di USA pada 1991, ada mengeluarkan Bachelor in Science (Electric) dan apabila pemegangnya pulang ke Malaysia, ia boleh menjadi Jurutera di JKR. Tetapi segalanya telah menjadi hari ini dalam sejarah.

Bagi diri PPF pula, perjalanan bagi melanjutkan pengajian dalam bidang PPF, nampaknya masih samar dan jauh walaupun di Malaysia telah terdapat melebihi 50 IPTA dan IPTS. Jika PPF mahukan jalan ringkas, mudah sahaja, ambil Bac in Pharm (hons) dan selepas tu jadi PF, sebab semua PF di Malysia wajib berkhidmat dengan KKM selama 5 tahun. Selepas tu barulah boleh buka kilang ubat sendiri, sebab lesen hanya diberikan kepada yang telah menamatkan berkhidmat secara wajib dengan KKM.

Jika di lihat pula Dip in Pharm pada masa ini, kredit hournya ialah 90 point. Bagi kursus ijazah pula kredit hournya ialah 120 point. Tetapi PPF harus ingat iaitu kursus Bac in Pharm (Hons) adalah ijazah kepujian dan kredit pointnya ialah 141 minimum. Dan kos nya di IPTS ialah RM 101,000 yuran sahaja.

Seperkara lagi ialah, KKM hanya menggunakan sahaja tenaga PF yang di hasilkan oleh IPTA dan IPTS, sedangkan yang merancang kursus PF ialah Kementerian Pengajian Tinggi. Segalanya diluluskan pula ialah MQA.
Jika PPF ada hubungan baik dengan Kementerian Pengajian Tinggi dan MQA, adalah tidak mustahil pada suatu hari nanti, semua PPF akan menjadi PF secara KPSL, macam program pengijazahan guru oleh Kementerian Pelajaran.

Juga yang pasti, pengambilan pelajar pengajian ijazah, perlulah di iklankan oleh semua IPTA dan IPTS, dan segalanya di rujuk ke Kementerian Pengajian Tinggi. Apa pun, masih ada jalan pintas bagi PPF membuat ijazah farmasi tampa perlu bersaing dengan pelajar matrikulasi, sains asasi dan lulusam STPM, iaitu saluran kedua.

Untuk makluman semua PPF,kemasukan melalui saluran kedua dan saluran khas oleh IPTA, adalah tidak tertakluk kepada syarat Kementerian Pengajian Tinggi. Ianya adalah hanya budi bicara IPTA itu sendiri sahaja. Dan tahniah kepada persatuan kerana telah membuka kemasukan laluan kedua kepada PPF bagi membuat ijazah farmasi di USM dengan syarat menjadi ahli persatuan. Kesatuan juga boleh membuat MOU dengan lain-lain IPTA bagi membuat ijazah farmasi bagi PPF melalui biro pendidikannya. Oleh sebab itulah, UiTM tidak pernah mengeluarkan iklan bagi program ijazah farmasinya, kerana ia hanya terbuka kepada colon-calon Dip Farmasi UiTM sahaja, melalui kemasukkan khas. PPF Perlu berfikir mendahului masa bagi mencapai kejayaan.


PPF juga pernah memohon agar PPF yang mempunyai ijazah selain ijazah Farmasi dipertimbangkan ke Gred U42/42 gunasama yang berkaitan dan tidak memilih untuk memohon lantikan ke jawatan lain.

Cadangan dari PPF ialah PPF yang memiliki ijazah selain dari ijazah Farmasi seperti Kaunseling, Management, Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan dan lain-lain perlu dipertimbangkan terus ke naik pangkat PPF U42 dan bertugas di jabatan yang sama, contoh:

PPF (khas) U42 Kaunselor
PPF (khas) U42 OSH
PPF (khas) U42 Pengurusan.

Dan jawapan yang di terima dari Kementerian Kesihatan ialah jawatan kenaikan pangkat bagi Penolong Pegawai Farmasi hanyalah pada gred U32/U36/U38/U40. Memandangkan tiada jawatan PPF yang diujudkan di Gred U42, maka tiada peruntukan bagi PPF yang memiliki ijazah selain dari Ijazah Farmasi seperti Kaunseling, Management, Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan dan lain-lain untuk dipertimbangkan terus ke gred naik pangkat. Walau bagaimanapun, PPF boleh memohon terus melalui Pihak Berkuasa Melantik iaitu SPA dll ke lain-lain jawatan kumpulan pengurusan dan profesional Gred 41 yang bersesuaian dengan kelayakan ijazah yang ada.


Seterusnya , marilah kita semak tangga gaji PPF pada Tahun 2011, iaitu seperti berikut :

U29 mulai gaji RM 928 – RM 2445 ( T27 )
U32 mulai gaji RM 1567 – RM 2925 ( T20 )
U36 mulai gaji RM 2445 – RM 3617 ( T11 )
U38 mulai gaji RM 3023 – RM 3954 ( T8 )
U40 mulai gaji RM 3555 – RM 4513 ( T7 )

Dari carta di atas, dapat dilihat PPF memerlukan banyak masa untuk mencapai gaji maksimum U40 dan jika PPF berminat untuk menjawat U40, hantar cadangan ke pihak atasan, iaitu, apabila gaji PPF U29 mencapai RM 1567, terus naik pangkat ke 32, dan begitulah seterusnya, sehinggalah gaji RM 3555, terus secara automatic ke PPF U40. Ini adalah kerana dalam Skim PPF 5 tingkat U29 – U40, tidak ramai PPF yang mendapat kenaikan pangkat sebanyak 4 kali dan baru dapat PPF U40. Dan amat malang juga mungkin pada satu hari nanti, gaji PPF U40 maksimum iaitu RM 4513, hanya atas kertas sahaja, kerana PPF memerlukan selama 7 tahun baru dapat gaji maksimum. Maksudnya ialah dapat PPF U40 pada umur 51. Apa yang berlaku pada hari ini ialah, dah berumur 52 baru dapat U 36.

PPF alaf baru, perlu membuat research ( search ) untuk mengetahui berapakah bilangan PPF yang pernah mendapat gaji maksimum PPF U40 iaitu RM 4513 sebulan. Jawapannya ialah kurang dari 10 PPF.

PPF alaf baru juga boleh mengorak langkah ke arah kemajuan dengan mengusulkan kertas kerja cadangan laluan kerjaya baru PPF agar memastikan bahawa semua PPF yang ingin di naikan pangkat ke PPF U 40, perlulah berumur tidak melebihi 51 tahun. Tentu PPF alaf baru boleh menyediakannya. Dan ini adalah selari dengan laluan kerjaya baru PF iaitu, selepas berkhidmat selama 14 tahun dengan KKM, akan terus dapat gaji hakiki U54, sedangkan PPF kena tunggu 15 tahun baru cuma KUP U32 sahaja. PPF sekali naik pangkat dalam masa 15 tahun sedangkan PF empat kali naik pangkat dan terus ke U54 dalam masa 14 tahun sahaja. PPF alaf baru, boleh terus berusaha untuk menjadi PF dengan menyambung pengajian, jika berminat dan ada kemampuan.


Seterusnya ialah maklumat terkini perjawatan PPF di KKM pada 31 Dis 2010 ialah seperti berikut :

Gred Jawatan Isi Kosong
U40 / 12 / 9 / 3
U38 / 37 / 32 / 5
U36 / 116 / 90 / 26
U32 / 459 / 397 / 62
U29/U32 2860 / 2784 /76


Secara matematik nya nisbah semua PPF di KKM adalah seperti berikut :

Semua PPF di KKM ialah 3484 orang
Nisbah PPF U40 dan PPF U38 ialah 1:3.08
Nisbah PPF U38 dan PPF U36 ialah 1:3.13
Nisbah PPF U36 dan PPF U32 ialah 1:3.95
Nisbah PPF U29 / 32 ( KUP ) dan PPF U32 ( Hakiki ) ialah 1:6.23

Sepintas lalu, nisbah di atas adalah benar, tepat dan bersesuaian, tetapi masih terdapat kekurangan, berbanding dengan lain-lain paramedik. Sepatutnya nisbah PPF U32 ( Hakiki ) dan PPF U29 / 32 ( KUP ) ialah 1:3
Oleh sebab itu sebanyak 469 lagi PPF U32 ( Hakiki ) diperlukan.

Pengiraannya mudah sahaja :
Jawatan PPF U29 / U32 ( KUP ) ialah 2784
Nisbah ialah 1:3

Jumlah sepatutnya ialah 2784 bahagi tiga = 928

PPF U32 ( Hakiki ) sediada ialah 459

Oleh sebab itu tambahan sebanyak 469 PPF U32 ( Hakiki ) masih diperlukan.

Cadangan tambahan PPF U32 ( Hakiki ), penempatan dll, perlulah di pohon ke pihak atasan, Juga masukkan dimana penempatan tersebut, sebab nanti akan berkumpul seramai 5 PPF U32 ( Hakiki ) di sesebuah hospital, dan kesihatan awam, terus ketinggalan dalam menongkah arus perdana.


Segala pendapat, cadangan, pandangan, coretan dan pemerhatian di atas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat nya dari sudut perspektif yang sama agar ianya akan memberikan gambaran yang sama dan tidak tersasar, kerana sedikit perbezaan pendapat akan memberikan najitah yang berbeza, dan yang amat perlu ialah semua PPF mesti berfikiran positif setiap masa, sepanjang masa dan sebarang masa dan di mana jua.

Tamat : 18 Julai 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: Get Ready For PENOLONG PEGAWAI FARMASI.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum