FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Homda Civic 2012 | Generasi ke-9

Go down

Homda Civic 2012 | Generasi ke-9

Post by Info Bola Sepak on Sat 21 Jul 2012, 9:51 am

Generasi ke9 Honda Civic

Oleh SHAWKATH AZDE


TAHUN 1972 menyaksikan Honda Motor Co. Ltd. (Honda Motor) di Jepun memperkenalkan kenderaan sedan saiz sederhana iaitu Honda Civic.

Konsep peringkat awal pembangunan model itu tertumpu kepada soal keselesaan kabin dan kecekapan bahan bakar. Elemen lain termasuk kualiti, gaya, keselesaan, keselamatan dan prestasi pemanduan kemudian ditambah pada kereta itu.

Kini, sudah 40 tahun berlalu. Honda Motor sudah menzahirkan lapan generasi model Civic dan menembusi pasaran 160 negara di serata dunia. Angka jualan kumulatifnya menjangkau 19.7 juta unit.

Honda Malaysia Sdn. Bhd. (Honda Malaysia) memperkenalkan Civic ke pasaran pasaran Malaysia pada 2003 menerusi model generasi ketujuh. Tiga tahun selepas itu, generasi kelapan yang juga model pemasangan tempatan (CKD) mula menemui para pelanggan.

Baru-baru ini, Honda Malaysia menjayakan pelancaran generasi kesembilan kereta sedan segmen C itu di Serdang, Selangor. Ia membabitkan tiga varian iaitu 1.8S, 2.0S, 2.0 Navi dan satu model hibrid yang diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun.

“Civic baharu sudah ditingkatkan nilai berbanding model sebelumnya dari segi penggunaan bahan bakar ekonomikal, prestasi, teknologi pintar termaju dan nilai jangka panjang,” kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno pada majlis pelancaran baru-baru ini.

Tahukah anda bahawa setiap generasi Honda Civic memiliki tema pembangunan tersendiri? Bagi produk 2012, ia berpaksikan kepada sedan futuristik dan cara tersendiri dengan teknologi pintar termaju.

Keseluruhan luaran dan dalaman tubuh Civic 2012 menerima sentuhan jurutera rekaan Honda Motor. Bermula dengan gril, bampar, bonet hinggalah kepada set lampu belakang.

Saiz jentera empat pintu itu turut berubah. Panjang keseluruhan Civic 2012 telah dikurangkan sebanyak 15 milimeter (mm) dan jarak rodanya dipendekkan 30mm jika dibandingkan dengan generasi kelapan.

Sungguhpun begitu, ruang kabin ditingkatkan sebanyak 10mm. Sementara ruang kaki penumpang belakang ditambah sebanyak 40mm.HONDA mengekalkan rekaan papan pemuka dua lapis sebagaimana yang mula-mula diperkenalkan pada model Civic generasi kelapan.
Ruang kabin diubah dengan aplikasi papan pemuka baharu dengan konsol tengah menghala arah pemandu. Terdapat dua jenis susun atur konsol tengah dan ia bergantung pada jenis varian Civic.

Varian 1.8S dan 2.0S mempunyai sistem audio standard dengan pemain cakera pada bahagian konsol tengahnya. Civic 2.0 Navi pula dipasang dengan skrin sentuh bersama paparan sistem navigasi, kamera undur, serta pemain DVD pada ruang sama.

Eco Assist

Varian 2.0S dan 2.0 Navi mempunyai beberapa perbezaan jika dibandingkan dengan model asas 1.8 liter. Antaranya ialah rim aloi 17 inci, lampu isyarat membelok pada cermin sisi, tempat duduk kuasa lapan tahap untuk pemandu, ciri kemasukan pintar dengan butang Push Start, paddle shift, beg udara tepi serta lampu utama HID.

Satu skrin paparan pintar berwarna yang memaparkan pelbagai maklumat berukuran lima inci didatangkan pada semua varian Civic. Ia ditempatkan di sebelah kiri meter laju digital dan memaparkan informasi, jam, amaran serta beberapa jenis tetapan (setting) termasuklah sistem audio.ANDA perlu memandu sendiri Civic generasi kesembilan untuk mengetahui kelebihannya.
Honda Malaysia juga memasukkan ciri Eco Assist pada Civic 2012. Lazimnya, ia hanya terdapat pada model hibrid. Eco Assist memaklumkan pemandu mengenai cara pemanduan mereka.

Jika meter laju berlatarbelakangkan cahaya hijau, ia mesra alam. Andai meter berwarna biru, tandanya penggunaan minyak petrol kurang efisien dan penggunaan bahan bakar secara berlebihan.

Pengemudian Civic 2012 ditambah baik menerusi integrasi Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA) dengan stereng kuasa elektrik Motion Adaptive. Adunan sistem itu membantu pemandu mengawal kenderaan dengan lebih baik jika berlaku pembelokan kurang atau lebih (understeer atau oversteer).

Kali ini, Civic Hybrid dilengkapi enjin bersesaran lebih besar iaitu 1.5 liter i-VTEC bersama sistem Integrated Motor Assist (IMA). Jentera hijau itu menjadi produk pertama Honda yang menggunakan bateri lithium ion.ENJIN SOHC i-VTEC bersesaran 1.8 liter yang berkuasa dan menjanjikan penjimatan sewajarnya.
Pek bateri itu 29 peratus lebih ringan. Lebih tepat lagi, sembilan kilogram lebih ringan dan 35 peratus lebih efisien berbanding bateri nikel hidrida.

Dengan pengenalan Civic, Ueno mengunjurkan penguasaan pasaran sebanyak 40 peratus dalam segmen sedan saiz sederhana bukan nasional. Secara tepatnya sebanyak 5,200 unit Civic baharu menjelang akhir tahun ini. Sasaran model Civic Hybrid pula sebanyak 1,200 unit.

“Kira-kira 60 peratus pelanggan ialah pemilik kenderaan Honda, manakala bakinya datang daripada mereka yang ingin menaik taraf dari model City dan jenama kenderaan lain,” katanya.

Sudah pasti pakej selepas jualan Honda Malaysia iaitu jaminan lima tahun tanpa had perbatuan, servis percuma sebanyak enam kali dan lanjutan selang antara servis sehingga 10,000 kilometer akan memainkan peranan penting untuk mencapai sasaran itu.

--- KOSMO
avatar
Info Bola Sepak
STAFF PEMUDAH CARA (JR)
STAFF PEMUDAH CARA (JR)

Negeri :
Jawatan : Penyerang Sensasi Kebangsaan
Gender : Male
Jumlah Post : 482
Umur : 28
Tarikh Register : 10/12/2011
Reputation : 5
Points : 4438

View user profile

Back to top Go down

Re: Homda Civic 2012 | Generasi ke-9

Post by Lord Vlad on Sat 21 Jul 2012, 11:47 pm

ada iras2 city skit....

----Forum Paramedik Malaysia-----
avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5613

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Civic baru lebih menyeronokkan

Post by Palladium on Mon 03 Sep 2012, 4:56 pm

ARKIB : 27/08/2012

Civic baru lebih menyeronokkan
Oleh FAIRUS KASSIM
bisnes@utusan.com.myCivic baru dengan kit badan Modulo.
SEMPENA pelancaran Honda Civic baru, Honda Malaysia telah menjemput media tempatan menguji jentera baru berkenaan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang.

Sesi pandu uji memberi gambaran yang baik terhadap keseluruhan prestasi jentera dari Jepun ini dan ia mampu menutup persepsi negatif sesetengah pihak semasa pelancaran model baru ini pada bulan lalu.

Penulis berpeluang menguji empat varian Civic baru iaitu 1.8, 2.0, 2.0 Navi dan 1.5 Hibrid yang kesemuanya dilengkapi dengan butang kawalan ECON, iaitu salah satu teknologi unik taruhan Honda yang tidak terdapat pada model sekelas dengannya di pasaran tempatan.

Butang ECON berperanan melaras output enjin dan transmisi bagi mengoptimumkan penggunaan minyak secara automatik, sekali gus membantu pemandu mencapai penjimatan minyak terbaik dengan Civic generasi kesembilan ini.

Bagi mereka yang inginkan pecutan dan pemanduan agresif, butang ECON boleh dimatikan dan keupayaan enjin kembali ke tahap maksimum.

Walaupun reka bentuk luaran jentera baru ini kelihatan kurang sporty berbanding generasi kelapan, namun prestasi, keselesaan pemanduan, gajet dalaman dan penjimatan yang ditawarkan jauh mengatasi model sebelum ini.

Menggunakan sistem penyerap hentak McPherson Strut di bahagian depan dan Multi-Link di belakang telah meningkatkan keberkesanan kawalan dan keselesaan pemandu ketika mengambil selekoh.

Honda juga telah melakukan perubahan drastik pada enjin Civic 2.0 daripada jenis DOHC kepada SOHC yang lebih ringan tetapi tetap mengekalkan transmisi lima kelajuan automatik seperti generasi sebelum ini.

Penukaran enjin itu dilihat langkah ke belakang oleh pemerhati industri namun Honda telah mempertahankan tindakan tersebut dengan menjelaskan bahawa melalui kejuruteraan tinggi syarikat berkenaan, keupayaan SOHC telah ditingkatkan untuk menjana kuasa yang lebih baik.

Pada sesi pandu uji, penulis tidak dapat mengesan kelemahan SOHC baru berbanding DOHC. Jentera berkenaan boleh melepasi kelajuan 210 kilometer sejam (km/j) dengan mudah tanpa sebarang bunyi bising dari enjin berkenaan.

Ruang kabin Civic baru antara bahagian yang banyak menerima sentuhan semula oleh Honda, dengan meningkatkan kelebaran kepada 1,755 mm untuk menjadikan ruang antara bahu mencapai 75 mm, manakala panjang tempat duduk belakang ditambah 10 mm.

Ini menjadikan Civic baru menawarkan ruang kabin yang paling luas berbanding pesaingnya iaitu Toyota Corolla dan Mazda 3.

Sepanjang perjalanan juga, penulis tidak terganggu dengan bunyi bising tayar berikutan Honda telah melengkapkan kereta ini dengan pakej kalis bunyi menerusi penambahan penebat pada lantai, pintu dan juga bahagian lantai atas sistem penyerap hentak.

Ketebalan bingkai kiri dan kanan bagi cermin hadapan kereta ini juga telah dikecilkan bagi menawarkan pemandangan yang lebih luas kepada pemandu manakala brek tangan telah diubah ke posisi asalnya iaitu di tengah berbanding di sebelah gear untuk generasi kelapan.

Penulis dapat merasakan memandu Civic baru lebih menyeronokkan kerana dilengkapi pelbagai informasi yang dipaparkan antaranya perubahan warna pada skrin mengikut keberkesanan penggunaan minyak semasa memandu.

Hijau menunjukkan pemanduan ekonomi, hijau+biru adalah pemanduan sederhana dan biru menunjukkan pemanduan maksimum. Ini secara tidak langsung dapat menarik perhatian pemandu sepanjang perjalanan untuk berusaha mencapai warna hijau.

Bagi model hibrid pula, Civic baru menggunakan bateri lithium-ion baru yang menawarkan 285 peratus kapasiti kuasa dan 35 peratus kepantasan caj berbanding bateri sebelum ini, selain lebih ringan dan kecil.

Walaupun menggunakan enjin berkuasa 1.5 liter, Civic Hibrid mampu mencapai kelajuan 190 kilometer sejam dengan mudah.

Secara keseluruhannya, penulis berpuas hati dengan prestasi jentera baru ini. Jika anda mementingkan imej sporty, kit badan Modulo ada ditawarkan untuk mengimbangi kelemahan reka bentuk standard model ini.

Dengan kekerapan servis telah ditingkatkan kepada setiap 10,000 kilometer, saya rasa tiada sebab untuk anda berkata tidak kepada Civic baru ini.

- utusan malaysia
avatar
Palladium
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 307
Umur : 39
Tarikh Register : 02/08/2008
Reputation : 6
Points : 3996

View user profile

Back to top Go down

Re: Homda Civic 2012 | Generasi ke-9

Post by imzal82 on Fri 09 Nov 2012, 12:27 am

hebat la sapa mampu pakai kereta ni..mesti nurse dan ma mampu sebab depa dapat elaun kritikal..aku gaji kecik mmg motorsikal ex5 la hari2 bawak g kerja dan kemana2..sedih betol idup ni No

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 35
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 4229

View user profile

Back to top Go down

Re: Homda Civic 2012 | Generasi ke-9

Post by Lord Vlad on Thu 13 Dec 2012, 4:23 pm

ex5 pun kira honda gak......

----Forum Paramedik Malaysia-----
avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5613

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Homda Civic 2012 | Generasi ke-9

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum