FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Mazda3 MPS

Go down

Mazda3 MPS

Post by Info Bola Sepak on Sat 21 Jul 2012, 9:54 am

Dua varian Mazda3

Oleh SHAWKATH AZDE
KANAN: Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah (tiga dari kiri) melancarkan model baru Mazda3 MPS baru-baru ini.

BIARPUN masih jauh untuk dibandingkan dengan pesaingnya seperti Honda Civic dan Toyota Altis, Mazda3 mempunyai kelompok peminatnya tersendiri. Sejak diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2003, lebih 2,000 unit Mazda3 telah terjual.

Optimis dengan perkembangan tersebut, pengedar eksklusif Mazda, Bermaz Motor mengambil keputusan untuk menjadikan model itu sebagai produk yang dipasang tempatan (CKD).

Pengeluaran Mazda3 CKD dibuat di kilang pemasangan Inokom di Gurun, Kedah. Kapasiti pengeluaran setahun ialah 3,000 unit. Empat varian ditawarkan yang meliputi model sedan dan hatchback. Kedua-dua model didatangkan dengan pilihan enjin 1.6 dan 2.0 liter.

Untuk makluman, sejarah Mazda di Malaysia bermula seawal tahun 1960-an. Lapan tahun kemudiannya, kilang CKD didirikan. Operasi CKD itu bagaimanapun ditamatkan pada 2007. Puncanya, perubahan iklim perniagaan.

Kebangkitan semula jenama itu bermula pada tahun 2008. Beberapa model diperkenalkan secara berperingkat-peringkat oleh Bermaz Motor. Antaranya kenderaan SUV iaitu CX-7 dan CX9, MPV Mazda5 dan Mazda8 selain model sport RX-8 dan MX-5.
MAZDA3 MPS didatangkan dengan enjin MZR 2.3 liter DISI turbocharged.

Segmen sedan eksekutif pula membabitkan Mazda6, segmen subkompak dengan Mazda2, trak pikap BT-50 dan kategori kompak, Mazda3.

Pengarah Urusan Eksekutif dan Pengurus Besar Jualan Luar Negara Mazda Motor Coporation di Jepun, Yuji Nakamine berkata, Malaysia mencatatkan pertumbuhan jenama Mazda terpantas di ASEAN.

“Perniagaan Mazda berkembang lima kali ganda dalam tempoh tiga tahun. Malaysia juga memiliki barisan model Mazda antara terbesar di dunia. Lebih banyak berbanding Jepun,” katanya.

Selain Mazda3 CKD, versi yang lebih berkuasa, Mazda3 MPS turut diperkenalkan. Harus diketahui bahawa model berprestasi tinggi itu hanya ditawarkan di Jepun dan Malaysia.

Model itu diimport sepenuhnya (CBU) tersebut dilengkapi enjin MZR 2.3 liter DISI turbocharged. Ia mampu mencatat kelajuan maksimum 250 kilometer/sejam (km/j). Sementara pecutan 0-100km hanya mengambil masa 6.1 saat.

Ciri keselamatan meliputi kawalan cengkaman, Dynamic Stability Control dan enam beg udara. Paparan pemuka dilengkapi pelbagai paparan maklumat (MID) dan meter gauge LED turbo boost, bluetooth dan sistem bunyi jenama Bose.

Mazda3 MPS didatangkan dalam empat warna iaitu merah, putih, biru dan metalik aluminium. Harga atas jalan ialah RM179,895.

--- KOSMO
avatar
Info Bola Sepak
STAFF PEMUDAH CARA (JR)
STAFF PEMUDAH CARA (JR)

Negeri :
Jawatan : Penyerang Sensasi Kebangsaan
Gender : Male
Jumlah Post : 482
Umur : 28
Tarikh Register : 10/12/2011
Reputation : 5
Points : 4438

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum