FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Perlu Wujud Program Pertukaran Jururawat Menerusi Semangat Asean - Rosnah

Go down

Perlu Wujud Program Pertukaran Jururawat Menerusi Semangat Asean - Rosnah

Post by MaStErMiNd on Mon 08 Oct 2012, 2:47 pm


KUALA LUMPUR, 3 Okt (Bernama) -- Program pertukaran antara jururawat Malaysia dengan negara Asia Pasifik perlu diadakan bagi memindah pengetahuan dan kepakaran untuk menangani isu mengenai respons kecemasan kesihatan awam dan penyakit yang muncul dari bencana.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata walaupun Malaysia mengalami bencana yang mendatangkan kurang kecederaan seperti yang dialami negara jirannya, ia kerap memberi respons kepada bencana yang dialami negara lain menerusi kerjasama selaras dengan semangat kerjasama Asean.

Kementerian Kesihatan turut komited untuk membangun pasukan tindak balas kecemasan yang berkesan dan rancangan untuk sebarang bencana, katanya semasa merasmikan mesyuarat Rangkaian Jururawat Kecemasan Bencana Asia Pasifik (APEDNN) di sini Rabu.

Mengenai APEDNN, beliau berharap mesyuarat tersebut boleh membentuk rangka kerja dan pembangunan standard kursus utama bagi memberi panduan kepada tindak balas jururawat kepada kecemasan kesihatan dan bencana.

Beliau berkata mesyuarat tersebut akan diikuti dengan Persidangan Kejururawatan Antarabangsa mengenai Bencana yang bertujuan membina keupayaan kajian rangkaian di kalangan negara anggota bagi membolehkan mereka mengguna pakai kepakaran kajian mereka bagi menilai kesan dan hasil berhubung kejururawatan dan perbidanan bencana.

-- BERNAMA

----Forum Paramedik Malaysia-----


http://forumparamedik.blogspot.com/
avatar
MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 391
Umur : 43
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11770

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum