FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

teknologi baru untuk jimatkan petrol

View previous topic View next topic Go down

teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by susanchong on Mon 30 Sep 2013, 1:57 pm

Teknologi tayar performance seperti tread pattern , rubber, da tekanan aingin tayar kete dpt memanjangkan jarak tempoh dan jimatkan petrol kete.. tapi i tak pernah tahu info ni sampai kelmarin, i baca artikel kat fb je.. mmg bagui kalo kita pakai tayar performance dan jimatkan wang petrol kita setiap bulan..

susanchong
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : clerk
Gender : Female
Jumlah Post : 12
Umur : 29
Tarikh Register : 17/09/2012
Reputation : 0
Points : 1939

View user profile

Back to top Go down

Re: teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by pluggertorn on Tue 01 Oct 2013, 7:13 pm

tak kira tayar yang manakah kita guna, pentingnya harga minyak... sekarang ni melambung tinggi, susah nak cari rezeki dah... Kalo nak jimat, jaln kaki je lah

pluggertorn
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : medical officer
Gender : Male
Jumlah Post : 10
Umur : 37
Tarikh Register : 17/09/2012
Reputation : 0
Points : 1929

View user profile

Back to top Go down

Re: teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by thomasim87 on Wed 02 Oct 2013, 10:35 pm

Performance bagi tayar bukan saje bergantung kepada teknologi dan kualiti tu...masih kena tengok cara pemandu memandu dan menjaganya...permukaan jalanraya dan cuaca. Tapi yg pasti kalao tayar ni bagus akan membantu jimat 20 peratus minyak kereta! sekarang Michelin dah ajar macam mane nak meguasai tayar


thomasim87
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : DESIGNER
Gender : Male
Jumlah Post : 7
Umur : 35
Tarikh Register : 18/09/2012
Reputation : 0
Points : 1926

View user profile

Back to top Go down

Re: teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by manne on Thu 03 Oct 2013, 3:32 pm

Bunga merupakan bahagian tayae yang berhubung dengan tanah, ia dipisahkan oleh "blok getah". Teknologi sekarang kebanyakan focus pada memperkukuhkan agen dalam getah, seperti karbon hitam dan silika dicampurkan ke dalam bahan. Tanpa mereka, tayar hanya akan berlangsung beberapa ratus batu saja. Setiap tayar direka untuk menanggung tekanan yang diberikan. Tiap-tiap syarikat tayar mempunyai teknologi mereka sendiri. Itulah sebabnya tayar prestasi berbeza antara satu sama lain.

manne
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Pembantu Lab
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 27
Tarikh Register : 03/10/2013
Reputation : 0
Points : 1537

View user profile

Back to top Go down

Re: teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by sunflo0303 on Fri 04 Oct 2013, 7:08 pm

cakap pasal tayar..banyak org dah ada pengalaman kan..macam nak pilih mesti 
tengok kualiti dan pilih yg lebih tahan lasak..yg penting boleh grip dgn bagus walaupun hujan lebat! Ini sebablah saya mesti pilih Michelin Pilot Sport 3 ...


sekarang saya tengah pakai ni
http://www.michelin.com.my/Products-Services/Car-SUV-LT/passenger_car/Pilot_Sport_3.html

sunflo0303
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Senior
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 36
Tarikh Register : 15/07/2013
Reputation : 0
Points : 1623

View user profile

Back to top Go down

Re: teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by dediaty on Sun 06 Oct 2013, 5:02 pm

@thomasim87 wrote:Performance bagi tayar bukan saje bergantung kepada teknologi dan kualiti tu...masih kena tengok cara pemandu memandu dan menjaganya...permukaan jalanraya dan cuaca. Tapi yg pasti kalao tayar ni bagus akan membantu jimat 20 peratus minyak kereta! sekarang Michelin dah ajar macam mane nak meguasai tayar



MIchelin -- brand jenama mah...mmg kata orang semua tayar nya griping excellent la... comfortable la, save petrol la.... tapi harga nya telalu mahal la... 

dediaty
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : manager
Gender : Male
Jumlah Post : 9
Umur : 29
Tarikh Register : 15/05/2013
Reputation : 0
Points : 1686

View user profile

Back to top Go down

Re: teknologi baru untuk jimatkan petrol

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum