FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Kesedaran Wanita Jalani Pemeriksaan Mamogram Masih Rendah - Rohani

Go down

Kesedaran Wanita Jalani Pemeriksaan Mamogram Masih Rendah - Rohani

Post by Info Bola Sepak on Tue 29 Apr 2014, 12:36 pm


KUALA LUMPUR, 28 April (Bernama) -- Tahap kesedaran wanita untuk menjalani pemeriksaan mamogram bagi mengesan kanser payu dara masih rendah, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Beliau berkata ini kerana ramai wanita malu untuk menjalani pemeriksaan itu, selain beranggapan lebih mudah untuk tidak mengetahui jika mereka menghidapi penyakit yang menjadi pembunuh nombor satu golongan wanita di negara ini.

Katanya kerajaan memperuntukkan RM29.2 juta pada 2007 sebelum menaikkannya kepada RM25 juta dalam Bajet 2013 sebagai subsidi untuk menggalakkan lebih ramai wanita menjalani pemeriksaan itu.

"Mamogram percuma diberikan kepada mereka berusia 40 hingga 70 tahun dengan pendapatan di bawah RM5,000, manakala mereka dengan pendapatan melebihi jumlah itu diberikan subsidi RM50," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran Patient Resource Centre oleh Yayasan Kesihatan Pink Ribbon di sini, hari ini.

Majlis itu disempurnakan isteri bekas Perdana Menteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Rohani berkata kupon subsidi itu pada awalnya diberikan secara terbuka misalnya semasa karnival, bagaimanapun cara itu didapati tidak menepati sasaran apabila lebih banyak kupon itu dibuang.

"Mungkin mereka ingat sebab dapat seperti 'tiket wayang' menyebabkan semua ambil mudah sebab itu kita ambil keputusan untuk memberi kupon subsidi hanya kepada mereka yang hendak menjalani pemeriksaan," katanya.

Terdahulu ketika berucap, Rohani berkata kira-kira 171,500 wanita menjalani saringan mamogram di 62 pusat mamogram swasta yang berdaftar dengan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara, sejak 2007 sehingga Mac tahun ini.

"Program ini berjaya mengesan 204 wanita dengan kes kanser payu dara positif, 157,831 kes adalah normal manakala 13,601 orang lagi dirujuk untuk pemeriksaan lanjut," katanya.

Selain itu, Rohani mencadangkan Kementerian Kesihatan untuk mengeluarkan statistik terkini yang lebih terperinci memandangkan data yang diguna pakai buat masa ini dikumpulkan enam tahun lepas.

Beliau berkata data tahun 2008 itu menyatakan 3,209 kes baharu kanser payu dara dilaporkan, dengan 19 peratus daripada jumlah itu sudah memasuki tahap empat, namun kajian yang dilakukan organisasi bukan kerajaan mendapati angka sebenar lebih tinggi iaitu hampir 5,000 kes.

"Sebab itu kita memerlukan statistik lebih terperinci, bukan sahaja meliputi usia atau kawasan paling ramai pesakit tetapi juga jumlah pesakit bebas kanser yang tidak pernah diambil kira pada statistik terdahulu.

"Bila ada statistik baru senang kita nak pantau penyakit ini walaupun sehingga kini penyebab kanser masih menjadi tanda tanya kepada kita, namun sekurang-kurangnya kita tahu apa yang kita hadapi," katanya.

Sementara itu Dr Siti Hasmah menasihati wanita terutamanya dari kawasan pedalaman supaya mengetepikan perasaan malu untuk menjalani pemeriksaan kerana khuatir akan mendapat doktor lelaki, meskipun kini bilangan doktor wanita telah bertambah.

"Lebih baik kita pergi buat pemeriksaan, dan tahu sama ada kita ada atau tidak (kanser payu dara) kerana apabila tahu awal, boleh buat rawatan awal dengan pelbagai perkembangan dalam bidang perubatan," katanya.

-- BERNAMA
avatar
Info Bola Sepak
STAFF PEMUDAH CARA (JR)
STAFF PEMUDAH CARA (JR)

Negeri :
Jawatan : Penyerang Sensasi Kebangsaan
Gender : Male
Jumlah Post : 479
Umur : 29
Tarikh Register : 10/12/2011
Reputation : 5
Points : 4580

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum